2024. Május 3. Péntek Tímea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Aratás anno

2023-07-15 08:02:16

Érdekességek a régi bárándi aratásokról, az 1950-es évek stílusában.
Néplap, 1955. július
"Báránd igyekszik. Jutalom a legjobb gépmunkás csapatnak: 50 liter sör
A bárándiak csatlakoztak Álmosd község versenyfelhívásához, vállalták a dolgozó parasztok, hogy a viaszéréstől számított nyolc napon belül az aratást befejezik.
Az aratás befejezésétől számított öt napon belül elvégzik a hordást, tíz napon belül pedig a tarlóhántást és másodvetést. A kijelölt közös szérűkön olyan ütemben csépelnek, hogy augusztus 12-re a cséplést befejezik és ugyanezen nap estéjére már a gabonabeadásnak is eleget tesznek. A termelési bizottság tagjai a napi feladatokat kisgyűléseken megbeszélik a dolgozó parasztokkal és megszervezik a kölcsönös segítést is. A cséplőgépmunkások között páros versenyt szerveznek, már elkészült a díszes versenyzászló is, amely minden nap odakerül, ahol a legjobb eredményt érik el. A versenyzászlón kívül a véglegesen legjobbnak bizonyult gépmunkás csapatnak 50 literes hordóval sört és minden munkásnak egy-egy könyvet ad a községi tanács versenybizottsága.
Báránd község dolgozó parasztsága is keményen küzd a gyors aratásért.
Napközi otthonokat rendeznek be az iskolában, ahol egy forint 60 fillérért teljes ellátást adnak a kisgyermekeknek, hogy minél több dolgozó parasztnak a felesége tudja kivenni részét az aratás nagy munkájából.
Igen helyes kezdeményezés ez. Kövessék ezt a példát a megye falvaiban, hiszen a meglévő napközi otthonok nem elégségesek ahhoz, hogy minden kisgyermeket magukba fogadjanak. A bárándi MNDSZ asszonyok szorgoskodnak az ideiglenes napközi otthonok szervezésében. Az MNDSZ asszonyok vállalták a tűzőrséget is, egymást váltva teljesítenek szolgálatot a telefon mellett."
"Báránd igyekszik. Szorgalmas népe serényen dolgozik, de kéri, hogy segítsék is jóakaratát, mert a legutóbb kapott 50 kasza már elfogyott és hiába sürgetik, nem kapnak a boltban új kaszát, pedig jelentkeznek érte úgyszólván óránként. Szükséges, hogy Báránd a kasza fenőkő mellé üllőt is kapjon, hogy ki tudják kalapálni a csorbuló kaszákat." (Írta: Ulveczki Ildikó) 

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu