2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Beköszönő

 

Üdvözlöm! Csontos Gabriella (Püspökladány) vagyok a www.haromfold.hu megálmodója. A honlap neve arra utal, hogy Püspökladányban élek, ahol a Nagykunság, a Nagy-Sárrét és a Hajdúság, a Hortobágy találkozik. Szűcs Sándor néprajztudós nevezte így ezt a tájat. Fedezzük fel újra ezt a vidéket, hiszen nagyon sok tárgyi és szellemi érték van ezen a földön. A honlapon csak reményt adó, pozitív és ismeret gyarapító cikkeket osztok meg. A rovatokat szerkesztem és a Farkas család naplóját írom. 

Az Emlékek, történetek rovat szerzői:

Oborzilné Nagy Erna (Püspökladány) Tősgyökeres püspökladányi, tehát "háromföldi". Általános és középiskolai tanulmányait a városban végezte. Harmincöt évesen lett a Püspökladány Város öönkormányzati televíziójának, a Daru Tv-nek a főszerkesztője. Eredetileg tanítói diplomát szerzett Debrecenben, majd elvégezte a Kossuth Lajos Tudományegyetem mozgókép, kommunikátor képző tanfolyamát. A Tv-zés  előtt tanított, aztán volt országgyűlési képviselő személyi titkára, az Allianz Hungária Zrt Észak-Alföldi Igazgatóság fiókigazgatója, és most a Brill Esküvői Ruhaszalon tulajdonosa. Verseket is ír.

Konkoly Edit (Szár) olvasószerkesztő és egyébként mindenes Száron, az Élni jó házban, melynek ő a tulajdonosa, működtetője, egyszóval mindenese. Írásai annyira pontosak, ütősek, hogy nem lehet nem elolvasni azokat. Tiszteletbeli "háromföldi".

Zagyva Ági (Püspökladány-Karcag), azaz Zagyó, a földim, püspökladányi. Családját átsodorta az élet Karcagra. Ő is a"háromföld" lakója. Írásait szeretettel ajánlom: "Mikor átköltöztünk tavasz volt… április…„biciklis nemzet” lévén az óvodába jövet, menet eső után rengeteg béka hevert az úton, kinyúlt állapotban, ekkor neveztük el lánykámmal Karcagot a „Kinyúlt békák városának”…Én még ilyet addig nem tapasztaltam, jellemzően az eső áldozata előző lakhelyünkön a giliszta volt… de hát ez már másik megye, a csatornán túl…  Azóta is eső után mikor meglátjuk a békatetemeket egymásra nézünk és megállapítjuk:Karcag a „Kinyúlt békák városa”...

Dr. Hajdú Lajosné Rácz Gabriella (Berekfürdő) írásait ebben a rovatban olvashatják. Egy nyugdíjas hölgy gyermekkori emlékei, unokáinak szóló tanításai, történelmi eseményekhez kötődő élet-pillanatai elevenednek meg soraiban.  A hagyományos történetmesélés híve, részletesen és nagyon plasztikusan fogalmaz.

Győri Andrea (Bihartodra-Püspökladány) a Püspökladányi Hirek és a Daru Tv volt munkatársa. De dolgozott a Berettyó és a Kaba Tv szerkesztőségében is. Rendkivül szeret olvasni - legfőképp szépirodalmat - és ez meglátszik irásain. Szülőföld szeretete, határozott véleményformálása gazdagítja a "háromföld" Emlékek, történetek c. rovatát.

Kiss Gabriella (Püspökladány-Debrecen) egészségügyi dolgozóként édesanyja hivatását folytatja. Püspökladányi születésű és a Hajdúság fővárosában él családjával. Irásai a természet szépségéről, a növény és állatvilág csodáiról, az anyaság megfogalmazhatatlan érzéséről, az élet apró örömeiről szólnak. Így vall magáról: Néha írogatok...Mert az írás magányos tevékenység. Néha pedig jó egyedül lenni. Nekem is vannak jó és rossz napjaim, mint bárki másnak. Vannak érzéseim, amik nem mindig jönnek ki csak úgy belőlem akárkinek. Bárki nem hallhatja vagy láthatja. Kizárólag csak az érti,aki kezdeni tud vele valamit. Na de ilyen aztán tényleg kevés van. Olyan ember, akinek meg merem nyitni a szívem anélkül, hogy attól kellene rettegnem, kihasználja és sérülök... Ilyet csak az őszinte embereknek tudok megtenni, azoknak, akiken semmiféle görcsösséget sem látok. Olyanoknak, akik nyitottak a világra, és a szívüket adják, nem takargatják, nekem nyújtják, és hagyják, hogy belenézzek, és addig szorítsam, öleljem magamhoz őket, ameddig szükségem van rájuk. Mert a Szeretet egy fantasztikus Csoda...A létezés legnagyobb Csodája.

Mészáros Imréné Jutka (Püspökladány-Bréma), egy bátor és erős püspökladányi asszony, aki nem ijed meg a saját árnyékától és nem kenyere a nyavalygás. Örökös újratervezés az élete, közben szülőföldje a szíve közepébe van rejtve. Írásai Brémában születnek, az ottani élményeit, tapasztalatait osztja meg a "háromföld" olvasóival. 

A Bükkben lakik Anyóka (Debrecen-Bükkszentkereszt), aki ugyan nem a "háromföldön" él, de Debrecenben született. Választott lakhelyén azonban megtalálta boldogságát. Szereti az erdőt, a hegyet, a növényeket az állatokat. Bölcs és lélekemelő irásait olvassák szeretettel.

Láposi Gabriella (Biharnagybajom-Balinka) Rajz és ének tanár, Lelkesítő Boldog Anyaság és alkotói munkakör. Házas. Tanulmányok: Szobrászat (Magyar Képzőművészeti Egyetem), Lakhely: Balinka, Születési hely: Biharnagybajom

facebook.jpg

https://www.facebook.com/Haromfold



A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu