2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Hajdúság - Hortobágy

2012-02-20 19:53:02

lila_kuki.jpgKét éve működik Debrecenben egy üzlet, amelyben mindazok az élelmiszerek megtalálhatók, amelyeket a város egyetemének kutatói fejlesztettek ki. A kutatók egyik nagy problémája világszerte, hogy tudományos eredményeik lassan jutnak el a társadalom mindennapi életébe. Ezt az utat rövidíti le a Debreceni Egyetem kutatási eredményeire épülő termékeket árusító i-bolt, amely egy az egyben összekapcsolja a kutatókat és a fogyasztókat. ... A Debreceni Egyetemen élelmiszer ipari fejlesztései közé tartozik például a a lila kukoricából készített tea is. De honnan való és mire jó ez a különleges növény? A perui lila kukorica kedvező hatásairól először a 80'-as években számoltak be. Később, az Európai Unió által finanszírozott "Flora-program" keretében kutató szakemberek  rájöttek, hogy a vörös, lila és kék kukorica színét adó anyagok, -amelyeket kisebb mennyiségben tartalmaznak olyan gyümölcsök is, mint a feketeáfonya, a feketeszőlő és a nagyon sötét fajtájú vérnarancs, -flavonoidokban, antioxidánsokban igen gazdagok és eredményesen alkalmazhatók a szívinfarktus megelőzése képen. Elősegítik a véráramlást és koleszterincsökkentő hatásuk van. (forrás:Pozitív Nap/MTI)

2012-02-18 15:18:57

100922_msz_plak__t.jpgA Hajdú-Bihari Magyarok Szövetsége szeretettel meghívja Önt a „Szkítiából kijöttekről...” című konferenciára. A Kárpát-medencében példa nélküli esemény célja, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg a magyar nemzet igaz eredetét, szerves kultúrájának, műveltségének gyökereit. Helyszín: Debrecen, Kálvin tér 2-4. Centrum Hotel konferenciaterem Időpont:  2012. március 10-11. Bővebb információ:http://dl.dropbox.com/u/3559600/120217-plakat2.pdf, http://dl.dropbox.com/u/3559600/Szkitiabol_kijottekrol-1.pdf 

2012-02-07 20:20:41

18-1_1.jpgA Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma (DE AGTC) és a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága (Déri Múzeum) együttműködési szerződést írt alá 2012. február 7-én kedden, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum állandó kiállítótermében. A szerződést a DE AGTC részéről Dr. Nagy János centrumelnök, a Déri Múzeum részéről Dr. Lakner Lajos múzeumigazgató írta alá. Az együttműködés keretében a centrum helyet ad a Déri Múzeumnak a paraszti gazdálkodás emlékanyagát bemutató  "kihelyezett" állandó kiállítás megrendezéséhez, a múzeum munkatársai pedig közreműködnek az agrár-felsőoktatás történetét bemutató kiállítás létrehozásában. A Déri Múzeum publikálási lehetőséget nyújt különböző kiadványaiban - elsősorban a rendszeresen megjelenő évkönyvében - az egyetem oktatói és hallgatói számára. (forrás:indexdebrecen.hu)

2012-01-11 12:28:55

2657_1_960.jpgA Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012-ben ismételten megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Ezek országos döntőjére az „V. Szakma Sztár Fesztivál”-on 2012. április 11-13. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban kerül sor. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, beleértve  a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is, társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése révén. A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!” A szakmák országos versenyeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára. ...

2012-01-02 16:54:12

_20111231122004.jpgA csapókerti hobbikertész olyat lépett meg, amit eddig senki, a családot zöldséggel és hallal ellátó megoldása döbbenetesen olcsó, egyszerű, egészséges és működik! Hóban és fagyban is! A történet egy debreceni hátsó kertben indult, ahol a rengeteg nyári esőt követő gombabetegségek lerohasztották a zöldségeket, ám a gazda nem adta fel, és ötletelni kezdett. Végül egy zseniális megoldással rukkolt elő, ami minimális ráfordítással a zöldség mellett a családja halszükségletét is fedezi. A mikéntjét sokszor egyetemi tanárok sem értik teljesen, pedig a megoldás a természet tiszta logikáján alapul, ráadásul az emberiség meglehetősen homályos jövőképéhez is ad egy reménysugarat.„Amikor elvitte a kertemet a sok gomba, elkezdtem a neten fóliasátrak után kutatni” – meséli az egyébként online-marketing menedzserként dolgozó Gönczi Péter. „Véletlenül akadtam a napfénnyel fűtött passzív üvegházra, ám erről alig csordogáltak az infók a világhálón.” Talált viszont egy videót is, amit nem igazán értett: „halak úszkáltak egy tartályban, mellettük meg kavicsban nőtt a saláta…” A megoldást a természet adja...(a teljes cikk:civishir.hu)

2011-12-07 14:42:42

Betlehemes_talalkozo.jpgA Debreceni Művelődési Központ ebben az évben is megszervezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, amely a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve a környező országokban élő magyarság kulturális cseréjét, az európai népek közötti kapcsolatokat erősítse. Öt országból 34 csoport, 430 fő vesz részt az eseményen Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarország több tájegységéről. A hagyományoknak megfelelően 2011.december 9-én, pénteken 17.15-kor a csoportok felvonulva érkeznek az ünnepélyes megnyitóra, a Kossuth térre. A rendezvény fővédnöke: Halász János parlamenti államtitkár. Köszöntőt mond: Somogyi Béla DMJV kulturális alpolgármestere. Színpadra lépnek a jánoki betlehemesek. Közreműködik: Bárdosi Ildikó népdalénekes és Dzsupin Pál népzenész. Másnap 2011. december 10-én, szombaton 9-20 óráig mutatják be a hagyományőrzők a különböző vidékek betlehemes játékait a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében (Kossuth u. 1.), ahová a szervezők várják az érdeklődő családokat, gyerekeket. (A belépés díjtalan.) A nagy rendezvény különlegessége, hogy a csoportok részt vesznek az ezen a hétvégén zajló adventi városrészi családi programokon is. Debrecenben 26 helyszínen (közművelődési intézményekben, iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, templomokban, szabadtereken, lakótelepeken, tanyaközpontokban) és a környező települések adventi rendezvényein is bemutatják betlehemes játékaikat, találkoznak, együtt készülnek az ünnepre a debreceniekkel és a hajdú-bihariakkal. (forrás:OrientPress Hírügynökség)

2011-12-01 09:08:35

Fekete_Bori.jpg2011. december 2-án, pénteken 16:00-kor  a Hungest Hotel Béke konferencia központban  (Mátyás Király sétány, Hajdúszoboszló, Hungary) Fekete Borbála (a képen) emlékkiállítás nyílik. A kiállításon festmények, grafikák, tűzzománcok szerepelnek, megnyitja Tamus István, grafikusművész.

2011-11-22 13:48:53

p__sztoradvent.jpgBehajtási Ünnep – Pásztoradvent - 2011. november 26-án 14.00-kor Hortobágy vízi színpad. Program: Állathajtás a Kilenclyukú hídon, Pásztorok és fogatok érkezése a vásártérre, Pásztortáncok a Debreceni Hajdú Táncegyüttes előadásában Köszöntő, A hortobágyi pásztorkodás hagyományai, Behajtási számadás, Díjnyertes tenyészállatok bemutatása, Pásztorok, jószágok ünnepélyes elvonulása. (forrás:hortobagy.eu)

2011-11-06 18:12:44

Csikos_S__ndor.jpgCsikos Sándort, a Csokonai Színház tagját 70. születésnapján, 2011.november 7-én gálaesten köszöntik a cívis városban. Csikos Sándor rövidebb-hosszabb megszakításokkal három évtizede meghatározó tagja a debreceni társulatnak. A Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahol Simon Zsuzsa, Gáti József és Montágh Imre tanítványa volt, 1965-ben szerzett diplomát. Előbb a Miskolci Nemzeti Színházban, majd az Irodalmi Színpadon játszott, 1972-ben került Debrecenbe, a Csokonai Színház társulatába. Debrecenből kétszer ment el, de mindig visszatért: egy évadot a győri Kisfaludy Színházban töltött, kilenc évet pedig Nyíregyházán, ahol három évig a Móricz Zsigmond Színház igazgatója volt. 1993 óta ismét a Csokonai Színház színművésze és rendezője. Pályája során több, mint kétszáz szerepet játszott, volt Lucifer, István király, Széchenyi István, Vörösmarty Mihály és Gál Nagy István, Debrecen város főbírája. “Öröm számomra, hogy Arany János, Petőfi és Ady nyelvét beszélhetem” – nyilatkozta korábban Csikos Sándor, aki pályája során számos kitüntetést – Jászai Mari-díj, Csokonai-díj, Kazinczy-díj, a Magyar Köztársaságért Érdemrend Lovagkeresztje – kapott, de a legnagyobb elismerésnek – mint mondta – a közönség tapsát tartja. Csikos Sándort hétfőn este gálaesten köszöntik a Csokonai Színház művészei, valamint színművészetis osztálytársai: Almási Éva, Csomós Mari, Szilágyi Tibor és tanítványai: Szarvas József, Csuja Imre, Tornyi Ildikó, Tenki Réka, Szabó Máté, Tóth Orsolya, Földeáki Nóra és még sokan mások. (forrás:haon.hu)

2011-11-04 19:46:34

pg_csoport_.jpgIdén 25 éves fennállását ünnepli a debreceni rock-formáció, a PG Csoport. Jubileumi koncert 2011. 11.11-én a debreceni Kölcsey Központban.Ebben az évben január végén Rómában adtak koncertet, ahol velük volt Szomjas György filmrendező és csapata is, mivel a zenekar történetéről, és a jubileumi év eseményeiről zenés dokumentumfilmet készítenek. 2011. februárjától színházi próbákon vett részt a zenekar, mert  a PG Csoport zenéjéből és gondolataiból egy zenés darabot csináltak a Csokonai Színház színművészeivel.  Az eredetileg 18 előadásra tervezett széria már 2012-es dátumokkal és más városok színházi vendégszerepléseivel is számol. A Világvége-szerelem című “kortárs-keserédes” telt házzal megy, köszönhetően a rendező és a nagyszerű színészek, valamint a zenekar közös munkájának. A június elejéig tartó színházi estek után jubileumi turnéra indult a zenekar - Erdélybe is eljutva - több helyszínen filmforgatással egybekötve koncerteztek, meglátogatták a 25 év több fontos helyszínét és PG-s közösségét, koncerthelyeit. Októberben Párizsban koncerteztek. 2011. novemberében (2011.11.11!) Debrecenben, a Kölcsey Központ színpadán egy jubileumi, ünnepi koncerttel zárják az évet filmre is rögzítve azt. A fellépésen a Csokonai Színház színészei és ismert magyar zenészek (Halmos Béla, Lukács László/Tankcsapda/, Németh Alajos/Bikini/, Tátrai Tibor) közreműködésével ünneplik a 25 éves PG-t. A koncert együttműködő partnere a Csokonai Színház, a koncert-estet Vidnyánszky Attila rendezi. A jubileum tiszteletére dupla CD kiadvány és kiállítás is készül. (forrás:est.hu)

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu