2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Hajdúság - Hortobágy

2012-04-25 13:38:11

BAKI.jpgKedves Barátaink, Kedves Civilek! Mint a 2011. év civil díjazottjának, nekünk, a BAKI Egyesületnek jutott az a megtisztelő feladat, hogy a Szól a Rádió Alapítvány alapító tagjai által Koppányi István emlékére alapított díj átadási ünnepségének házigazdái legyünk, s hozzájáruljunk a 2012. évi díjazott méltó megünnepléséhez. Tisztelettel meghívjuk az alapítókat, azokat, akik őrzik Koppányi István „Kopi” emlékét, az eddigi díjazottakat és mindazokat, akik a kezdeményezéssel közösséget vállalnak, a CIVIL-DÍJ KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE 2012. évi díjátadó ünnepségére. Időpontja: 2012. április 27. (péntek) 14:30 óra Helye: BAKI Ifjúsági Ház, Balmazújváros, Batthyány utca 26. Megtisztelő jelenlétetekre az idei díjazott nevében is számítunk! Béke Lajos, elnök (a képen balról, mellette Vincze Béla)

2012-04-18 20:46:50

szentefremferfikar_gorogkatolikus_hu.jpgA Hajdúdorogi Egyházmegye idén ünnepli alapításának centenáriumát. Ebből az alkalmából Szent Efrém koncertet rendeznek a debreceni Attila téri görögkatolikus templomban 2012. április 21-én 19 órától. A férfikarral együtt fellép Sebestyén Márta Unesco-békedíjas népdalénekes is. A koncert ingyenes, önkéntes felajánlásokat elfogadnak az énekkar költségeinek a fedezésére. Április 24-én 17 órától Böjte Csaba tart előadást ugyanitt az egyházközség vendégeként. (forrás:civishir.hu)

2012-04-16 16:16:49

k0169.jpgKedves Barátunk! Mi, akik ezt a levelet aláírtuk, a Szóla Rádió Alapítvány Kuratóriumának alapító tagjai vagyunk. Ez az a civil szervezet, amelyben közös barátunk Koppányi István életének utolsó éveiben tevékenykedett azért, hogy létrejöjjön az első kiadvány, amely városunk és megyénk civil szervezeteit mutatja be, megszólaljon az első debreceni közösségi rádió. Sokan kerestek meg minket azzal a gondolattal, hogy valamit tennünk kell azért, hogy megőrizzük az Ő szellemiségét, és tovább vigyük a civil ügyekbe vetett hitét. Aki ismerte Őt tudja, hogy nem könnyű megtalálni az emlékezésnek azt a formáját, amit Ő is elfogadna, amiben Ő is felfedezné a "civil kurázsit". Elképzelésünk eddig valóra vált, ezért most ismét kezdeményezzük, hogy • mint eddig minden évben április 13-án 16 órakor találkozzunk a debreceni köztemetőben, hogy sírjára egy csokor virágot vigyünk, megálljunk néhány percre és emlékezzünk rá.   (Külön meghívót erre nem küldünk, mindenki addig lehet ott velünk, amíg emlékszik erre a meghívásra és Koppányi Istvánra.) • emlékére alapítsunk díjat, CIVIL DÍJ - KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE  elnevezéssel.  A díjat évente az a civil szervezet nyerheti el, amelyik az adott évben a legtöbbet tette a helyi civil társadalom épüléséért.  A díj átadására 2012. április  20-a utáni napokban kerül sor az elmúlt évi nyertes – a Balmazújvárosi Kistérség Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesületet (BAKI) - által szervezett ünnepség keretében. A díj alapítói minden évben azok, akik: április 15-ig írásban rövid indoklással javaslatot tesznek a díjazott szervezetre és ehhez lehetőségeikhez mérten saját pénzükkel, hozzájárulnak (100-tól 5000 Ft-ig.) Addig adjuk át ezt a díjat, amíg legalább 5 fő jelentkezik javaslattal és anyagi hozzájárulással A Szóla Rádió Alapítvány alapító kuratóriumi tagjai évente az adományozók közül kérik fel azt a 3 főt, akik a javaslatokat áttekintik, és a díjat odaítélik. A díjjal kapcsolatos feladatokat és a díjra történő jelöléseket 2012-ben Giczey Péter koordinálja. Elérhetősége: 20/9462-604. Az adományokat a Vojtina Bábszínház gazdasági irodájában lehet befizetni (Kálvin tér 13.) A kezdeményezésünkhöz mindazok csatlakozását várjuk, akik tisztelték, szerették, barátjuknak, munkatársuknak tudhatták Koppányi Istvánt. A díjat évente egy alkalommal, így 2012-ben 16. alkalommal adjuk át! Giczey Péter sk. Groskáné Piránszki Irén sk. Halász János sk. Szabó Tibor sk. Vincze Béla sk.
CIVIL DÍJ - KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE díj eddigi kitüntetettjei:
1997: Civil Terasz – Civil Szervezetek Szövetsége, Debrecen, 1998: Kuckó Művésztanya Egyesület, Debrecen, 1999: Szóla Rádió Alapítvány, Debrecen, 2000:  Vonzáskör Egyesület, Püspökladány, 2001: Más Mozaik Kulturális Egyesület, Debrecen, 2002:  Vízöntő Kulturális Egyesület, Debrecen 2003:  Motolla Egyesület, Debrecen, 2004: Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítványa, Debrecen, 2005: Nagyrábéi Baráti Kör és Egyesület, Nagyrábé, 2006: Főnix Néptánc Együttes Egyesület, Debrecen 2007: Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület, Földes, 2008: Magnitúdó Csillagászati Egyesület, Debrecen. 2009: Valcer Táncstúdió Egyesület, Debrecen 2010: Fehér Bot Alapítvány, Debrecen, 2011: Balmazújvárosi Kistérség Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesületet (BAKI), Balmazújváros.

2012-04-04 10:48:06

Latinovits.jpg2012. április 11-én 19:00-kor mutatják be a Debrecenben a Horváth Árpád Stúdiószínházban Ablonczy László Latinovits Zoltánról írt könyvét. A szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy végigköveti e „veszélyes sorsú zsenink” belső útját, önmagával és a világgal vívott küzdelmeit. Latinovits Zoltán félévszázada érkezett Debrecenbe, zsebében építészdiplomája, kezében „egy koffer fehérnemű, két öltöny” hátán „egy zsák Remény és egy skatulya Bizalom”, s itt „rövidnadrágos segédszínészként” kezdte újra életét a Csokonai Színházban. Ablonczy László könyve a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg Latinovits Zoltán élete, halála és feltámadásai címmel. A szerző így fogalmaz: A költőkkel 45 éves földi életének csillagpontjait rajzolta egére. A könyvbemutatóhoz kapcsolódó beszélgetés résztvevői Ablonczy László, valamint Latinovits egykori debreceni játszótársa, Szabó Ildikó színművész. Közreműködnek Kóti Árpád és Csikos Sándor színművész. A beszélgetést Rideg Zsófia vezeti. (forrás:civishir)

2012-03-29 12:31:30

100922_msz_plak__t.jpgHonnan jöttünk, kik vagyunk mi, magyarok? Milyen kultúrát, műveltséget hoztunk magunkkal Keletről, amit ma is vállalhatunk, őrizhetünk, és továbbadhatunk a következő nemzedékeknek? E sokakakat érdeklő kérdésekről a Magyarok Szövetsége szervezésében rendkívül értékes és érdekes konferenciasorozat indult Debrecenben, mely 2012. május 5-én Miskolcon, később majd Veszprémben és Győrött folytatódik. A nyitórendezvényt „Szkítiából kijöttekről…” címmel március közepén tartották a debreceni Centrum Hotel konferenciatermében. „A Kárpát-medencében példa nélküli esemény célja, hogy minél szélesebb körben ismerhessük meg a magyar nemzet igaz eredetét, szerves kultúrájának, műveltségének gyökereit” – olvashattuk a meghívóban. Szinte borítékolni lehetett a nagy érdeklődést, hiszen előzetesen is közel háromszáz levélbeli akkreditáció érkezett! ...
„Történelmi idők kátyúit kerülgettük. Utaztunk térben és időben, kifigurázva a mások által rosszakaratúan ránk kényszerített ellehetetlenítést…  Két teljes nap, előadásról-előadásra, mintegy értelmezve a régi-rossz rendszert, hitvány tanaival együtt, és éltetni azt a nagy egészet, a bonthatatlant, amiben értelmet nyerhet emberléptékű önmagunk. A mindenség megfoghatatlan léptékével vagyunk-e mérhetők? Vagy mérhetetlenül földhözragadtakká lettünk, s csak a csillagokkal kacérkodik önazonosságunk? A mérték bennünk van, ugyanúgy, ahogyan a mindenség is mi magunk vagyunk. Csak mernünk kell a mindenséggel mérni önmagunkat!”
Ha van vegytiszta civil kezdeményezés, a debreceni rendezvény az volt! Egy fillér állami vagy önkormányzati támogatás nélkül, csupán helybéli képzőművészek alkotásainak felajánlásaiból, illetve magánszemélyek pénz- és természetbeni adományaiból sikerült a Hajdú-bihari Magyarok Szövetségének előteremteni az - e konferencia megrendezéséhez is nélkülözhetetlen - anyagiakat. (A záróbeszélgetésen egy magát megnevezni nem kívánó személy pl. egymillió forintot ajánlott fel Tóth Gyula további kutatásainak támogatására!) Botos Csaba főszervező – a konferencia ellenzőitől érkezett különböző vádaskodásokra utalva – így fogalmazott: „Az önmagáért való igazság nem lehet senki vagy semmi ellen. Csak a hazugság az, ami valami ellen való!”  Írta: Ozsváth Sándor művelődéstörténész (forrás:polusonline)

2012-03-22 09:25:45

banner_magyarorszag.jpgAz Észak-alföldi régió legnagyobb utazási vására idén is szenzációs üdülési és programkínálattal várja az érdeklődőket 2012. március 23-24-25-én Debrecenben a Kölcsey Központban (4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.). Díszvendég: Nyugat-Dunántúl, az "Erőt adó régió" Az Utazás és Szabadidő Kiállításon és Vásáron a Kun Mediátor Utazási Iroda kedvezményes ajánlatokkal és nyereményjátékkal várja a látogatókat. Keresse fel a standot, töltse ki kérdőívüket, és nyerje meg az értékes ajándék egyikét! Nyitva tartás: 2012. március 23. (péntek) 10.00-18.00, 2012. március 24. (szombat) 10.00-18.00, 2012. március 25. (vasárnap) 10.00-16.00. Belépő díj: felnőtt, diák, nyugdíjas: 200 Ft, 10 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes.

2012-03-14 15:24:02

csikos.jpgKitüntették Csikos Sándort, Berekfürdő Kunkapitányát, Karcag város szülöttét, Debrecen szeretett színészét. Csikos Sándor a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, Kazinczy-, Csokonai- és Jászai Mari-díjas kiemelkedő színvonalú, évtizedes színművészeti munkásságának, rendezői, nyelvművelői, pedagógiai tevékenységének elismeréseként Érdemes Művész elismerést kapott. Csikos Sándor 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a Miskolci Nemzeti Színházbeli pályakezdés után az Irodalmi Színpad és Győr voltak rövidebb ideig tartó állomáshelyei. A Csokonai Színház társulatának hosszabb-rövidebb megszakításokkal három évtizede tagja. Tíz évig a nyíregyházi színház művésze, három évadon keresztül annak igazgatója volt. A debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatosait elhivatottan tanítja, többek között a szép magyar beszédre. A társulat egyik meghatározó, nagytekintélyű tagja. Az utóbbi években Debrecenben a Halotti pompa, a Háry János és A gyertyák csonkig égnek (a képen) című előadásokban láthattuk-láthatjuk. (forrás:csokonaiszinhaz.hu)

2012-03-05 13:36:08

debrecen02.jpgA tavaszi vallási és népi ünnepek köré szerveződő programokkal, családi rendezvényekkel és idén elsőként bábelőadásokkal jelentkezik 2012. március 11-től egy hónapon át a Debreceni Tavaszi Fesztivál. Debrecen célja, hogy ne csak egy-egy alkalommal tudjon sok programot kínálni az érdeklődőknek, hanem lehetőleg folyamatos legyen a kulturális pezsgés a városban. Idén a képzőművészet, a zene, a színház és a filmművészet mellett a családok nagy örömére bábszínházi programok is megtalálhatók lesznek a repertoárban, ugyanis a tavaszi fesztiválon fellép a kecskeméti Ciróka Bábszínház társulata. A fesztivál idén már 21. alkalommal a Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitásával indul, a képzőművészeti kiállítások sorába később három galéria is bekapcsolódik. A filmművészet iránt érdeklődők Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendező Az ajtó című filmjének díszbemutatóját tekinthetik meg. A 2012. március 13-án az Apolló Moziban látható alkotás Szabó Magda regényét vette alapul. A műfaj másik jelentős, Debrecenben már hagyományosnak nevezhető állomása a Frankofón Filméjszaka lesz. A tavaszi ünnepkör jeles napjain - Virágvasárnapon, Nagypénteken és Nagyszombaton - Debrecen főterén, valamint a Nagytemplom melletti Emlékkertben az ünnepnapokhoz illő programok várják a város lakóit. 2012. március 21-én pedig Huszka Jenő és Szilágyi László Mária főhadnagy című operettje idézi meg az 1848-as forradalom korát. (forrás: MTI/kulturpart)

2012-02-24 10:53:49

R__polthy.jpgRápolthy István (a képen) csaknem húsz éve vásárolt a puszta közepén egy félhektáros tanyát romos kis házikóval, ezt bővítette, fejlesztette, korszerűsítette. Most évente 8-10 ezer vendég fordul meg a több díjat elnyert vendéglátóhelyen. Az alföldi pusztában fölépült Tuba-tanya tulajdonosától, Rápolthy Istvántól szinte minden vendége megkérdezi, hogy a tanyát kiről vagy miről nevezte el, úgyhogy tisztázzuk mi is az elején: az öthektáros birtok Rápolthy úr anyai dédpapája, az 1848-ban született Tuba Ferenc után kapta a nevét. Szigorú tekintetű, hosszú bajszú, alföldi parasztgazda volt az öreg, akinek megsárgult fényképe ott lóg az étterem vályogból tapasztott falán, mintegy jelezve, hogy miféle ételekre számíthat itt a vendég. (forrás:nol.hu)

2012-02-21 15:51:49

zsuzsannanapfoto2011.jpg2012.február 25-én és 26-án búcsúztatják a telet Debrecenben, a hajdúsági hagyományok jegyében. A Zsuzsi Erdei Vasút és a Debreceni Városvédő Egyesület hagyományos hajdúsági télbúcsúztatót szervez a Debrecen melletti Erdőspusztán található Hármashegyalján. A programban a hagyományos télűző rigmusok, a kiszebáb-égetés, a disznóvágás és a családi vetélkedők szerepelnek. Idén valószínűleg elmarad a hóember-építés, ezzel együtt forralt bor és disznótoros akad bőven…(forrás:funzine.hu)

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu