2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Hajdúság - Hortobágy

2013-12-09 16:13:05

_betlehemes.jpgA Debreceni Művelődési Központ ebben az évben is megrendezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót 2013.december 13−14-én, amely hagyományosan a Kárpát-medencében élő magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. Az idei találkozó előkészítésébe, promóciójába és megvalósításába – a korábbi évek együttműködő partnere, a Nemzeti Művelődési Intézet mellett – bekapcsolódik a Nemzeti Színház és a Hagyományok Háza is – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. Megkezdődött a betlehemezés szokáshagyományának, illetve a debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, mint a hagyományátadás és megőrzés jó gyakorlatának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti regiszterébe való jelölési folyamata. Ez az örvendetes tény a korábbiaktól eltérő, új szempontokat vet fel a szervezés során. A találkozó ezért ettől az évtől meghívásos rendszerű. A szervezők olyan autentikus felnőtt, gyermek, valamint olyan báb, színjátszó, vagy egyházi csoportokat hívnak meg, akik a népi hagyományok alapján dolgoznak, s az elmúlt évtizedekben már megfordultak a találkozón, illetve megfelelnek a kiválasztás szakmai szempontjainak. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a találkozón résztvevő betlehemező közösségek a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában zajló központi rendezvény mellett Debrecen városrészeibe is elviszik a születés örömhírét. A rendezvényre 23 csoportot várunk a határon innen és túl, ami több mint 260 főt jelent. A betlehemezés népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárul majd, hogy ebben az évben első ízben lát vendégül csoportokat a Nemzeti Színház saját fogadóterében, valamint a Hagyományok Háza különböző budapesti közösségi színtereken. A magyar hagyomány eme alapvető értékének továbbélésében immár huszonhárom éve jelentős szerepet vállaló nagy rendezvény fővédnöke Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára. (forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség)

2013-12-06 09:20:19

poty__k.jpgÉlet-Kép-Regény címmel Potyók Tamás festőművész önálló kiállítása látható a debreceni Csonkatemplomban (a kép a kiállításmegnyitón készült) 2013.december 18-ig. Festett városok címmel pedig 2013. december 7-én 10:00-kor nyílik kiállítása ugyancsak Debrecenben a Fórum Bevásárlóközpontban a Libri Könyvesház Cafe Frei kávézójában. 

2013-11-30 08:16:24

kuckoadvent.jpg2013. december 1-jén 15.30 órakor kezdődik a debreceni Piac utcán a már hagyományos ünnepségsorozat. A Kuckó Művésztanya, mint a megye egyetlen Utcaszínházi társulata karácsonyig minden vasárnap felvonul, s mint "sivatagi népek" látványosan, és nagy csendességben hozzájárul az ünnepi hangulathoz.

2013-11-25 10:06:58

huszarok.jpgÁllandó résztvevői a huszárok a különböző rendezvényeknek. Korhű ruháikban felvonulnak egyebek mellett a március 15-i megemlékezéseken és a virágkarneválokon. A megyei hagyományőrző egyesületnek körülbelül negyven tagja van. Sok közöttük a fiatal. A megyei huszárbandérium 25 éve alakult, néhányan azóta tagjai a csapatnak. Legfontosabb céljuk a kezdetektől változatlan: a hagyományok megismertetése és ápolása.
Minden olyan nemzeti hagyományt, amely a magyarság múltjával foglalkozik, azt ebben a 21. századi modern világban fokozottan kell ápolnunk – hangsúlyozta Szoboszlai Endre, az egyesület alelnöke. Katonai ruhába öltözött gyerekek, asszonyok és a külföldi huszáregyesületek tagjai közösen emlékeztek az elmúlt 25 évre 2013. november 23-án, szombaton a Megyeházán. Egy életérzést próbálunk visszaadni a jelenkornak, hiszen ez egy olyan mentalitás, egy olyan értékrend, amire szerintem napjainkban is szükség van. A magyarságnak olyan történelme van és olyan emberek formálták, akikről a mai napig példát vehetünk – hallhattuk Bodó Sándort, a HBM-i Közgyűlés elnökét. Az ünnepségen a Megyeháza falán elhelyezett huszárdomborművet is megkoszorúzták. A résztvevők megemlékeztek a Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred hős katonáiról is. Az ő egyenruháik másolatát viselik a megyei hagyományőrzők. (forrás:dehir.hu)

2013-11-21 14:40:29

hajdujubi.jpgTöbb száz néptáncos fellépésével, könyvbemutatóval és más hagyományőrző programokkal ünnepli alapításának 60. évfordulóját a debreceni Hajdú Táncegyüttes. A pénteken induló ünnepi hét november 30-ig keretbe foglalja az együttes történetét, hiszen egy autentikus erdélyi hagyományőrző együttes fellépése nyitja és a Hajdú Táncegyüttes táncdarabja zárja azt – mondta Tiszai Zsuzsa, az együttes vezetője szerdán az MTI-nek. Felidézte, hogy 1953 óta ezernél is többen fordultak meg a táncosok között, generációk nőttel fel a közösségben. Éppen ezért az óvodásoktól az idősebbekig minden korosztály számára szerveznek programokat. Ezek közül kiemelte a debreceni Kossuth téren a vasárnapi Hajdúsokadalom című műsort, amikor egyszerre mintegy négyszáz néptáncos fogja ropni a város központjában. Tiszai Zsuzsa kiemelte: a Kölcse Központban november 29-én fellép Magyarország három Európa-díjas népi együttese: a Hajdú Táncegyüttesen kívül láthatják a budapesti Bartók és a székesfehérvári Alba Regia csoportot. Nemcsak fogadnak vendégeket, hanem maguk is útra kelnek: Budapesten a néptáncosok szakmai szervezetének éves találkozójára hortobágyi táncokkal készülnek. Az ünnepi héten bemutatják az együttes 60 évét feldolgozó könyvet, de lesz táncház és táncoktatás is. (forrás:haon/ MTI)

2013-11-18 14:42:24

modem.jpgAz egyszerre vonzó és taszító jelenség a klasszikus koroktól kezdve végigkíséri a művészetet. A humanizmus és a naturalizmus efféle különleges kapcsolatát napjainkban a horror műfaja jeleníti meg - hangoztatta Kukla Krisztián, a Modem igazgatója a tárlat pénteki sajtóbejárásán. Mint mondta, a műfajt sokan a férfiakhoz kötik, de a Halálos természet komoly női vonalat is képvisel, elsősorban festményeket és video-installációkat felvonultatva. A 14 képzőművész 60 alkotása között a festmények és videók mellett a plasztikus vonal is hangsúlyos: egy bevásárlókocsit toló dinoszaurusz mellett például az apokalipszis lovasait ábrázoló műben felbukkan egy Ku-Klux-Klán-tag, egy terminátor, egy transformer és a Csillagok háborújából ismert Darth Vader is. Hornyik Sándor kurátor a klasszikus és modern mitológiákat megjelenítő festményekről megjegyezte: maga a kommunista-szocialista korszak, annak építészete és emberképe is csak egy mitológia, így ezek ábrázolása jól megfér a természetfeletti lényekkel. Karácsonyi László mitológiája a keresztény bestiáriumoktól a kortárs képregényekig ível, néha politikai áthallásoktól sem mentesen. A művészettörténész beszélt arról is, hogy a művek egy része saját félelmeinkre, elnyomott szorongásainkra mutat rá, mások a jelen kor társadalmi problémáira reagálnak. Az egyik festményen látható borongós pusztán a bús magyar sorsot például egy - szintén a Csillagok háborújából ismert - birodalmi lépegető jeleníti meg. A 2013. november 16-án, szombaton nyíló tematikus kiállításon több esetben szembeötlők az alkotókra ható történetek. Fülöp Gábor az X-akták alapján hozza létre UFO-gyermekeit, Czene Márta Roman Polanski Iszonyat című filmjére támaszkodva konstruálta meg a saját testéről és szelleméről alkotott képét. Szabó Éva és Magyarósi Eszter rajzaik és akvarelljeik felhasználásával alkotott személyes hangvételű animációs filmet, Verebes Ágnes és Moizer Zsuzsa kiállított festményei a rémregények és kísértetfilmek gótikus hatását idézik. A tárlaton megjelenik az emberi test roncsolásának plasztikus ábrázolása, a "darabolós horrorfilmek" naturalizmusa, a humanoid állatok abszurditása és horrorisztikuma is. A bizonyos részekben csak 16 éven felüliek által látogatható Halálos természetet 2014.február 16-ig filmvetítések és rendhagyó tárlatvezetések kísérik.(forrás:richpoi.com)

2013-11-15 08:22:33

szeredas.jpgDebrecen – Húsz éve alapították a debreceni Szeredás Népzenei Együttest. Egész napos ünneplés lesz a belvárosban. A debreceni Szeredás Népzenei Együttes idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból 2013. november 16-án (szombaton) 10 órától egész napos rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket, a népzene szerelmeseit – kicsiket és nagyokat – a DMK Belvárosi Közösségi Házába (Debrecen, Kossuth u. 1.). (forrás:dehir.hu)

2013-11-12 09:13:30

j__t__konys__g.png2013. november 15-én 19 órakor Jótékonysági estet tartanak a debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény sérült és hátrányos helyzetű növendékeinek javára a debreceni Nagytemplomban. Az esten fellép többek között Szakcsi Lakatos Béla és Takács Nikolas (a képen) is, valamint a Hangfogó Band Mohos Péter vezetésével. (forrás és bővebb információ a www.facebook.com/jotekonyest oldalon.)

2013-11-11 10:11:35

dab_szekhaz.jpgAz MTA Debreceni Területi Bizottsága (MTA DAB), az Észak-alföldi régió három kereskedelmi és iparkamarája és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség által alapított Észak-Alföldi Innovációs Díj átadására kerül sor 2013. november 11-én (hétfőn) 10 órától a DAB székház, nagytermében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.) a Tudomány Napja alkalmából a Debreceni Akadémiai Bizottság által szervezett ünnepi ülésen.(forrás: HBMIK)

2013-11-07 11:29:03

folk_m__sf__l.jpg
2013. november 8. péntek 19:30 „A HAGYOMÁNYOK ÚTJÁN” járva Közreműködnek, Fajkusz banda, Mérai Hagyományőrzők és a Cifra Műhely Egyesület táncosai 20:15 Liska Vera és koncertzenekara - koncert 21:30 Dobroda Zenekar - koncert 23:00 Szalonna és Bandája - koncert
majd táncház hajnalig...2013. november 9. szombat 9:00 IX. Folkmásfélnap Kupa - DE AGTC műfüves pályái Böszörményi út 132. 12:00 VI. Bográcstündér fõzõverseny - Hatvan u. 32. 19:30 a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola népzene szakos növendékeinek koncertje 20:15 Cimbaliband - koncert 21:30 Kunos Tamás (Csík Zenekar) és barátai - koncert 23:00 Szabó Balázs Bandája - koncert, majd táncház hajnalig...
Belépõ jegyek mindkét este a helyszínen kaphatók péntek 1900.-, szombat 2100.- forintos áron. A két estés bérlet ára 3500.- forint.
Kapunyitás mindkét este 19:00 órakor!

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu