2021. Május 15. Szombat Zsófia napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Kati itthon
2021-05-12 09:32:32

Dr. Karikó Katalin (a képen Kisújszállás polgármesterével) kutatóbiológus 2021. május 8-án hazalátogatott gyermek- és ifjúkorának színhelyére, Kisújszállásra.

Hajdúság - Hortobágy

2012-03-29 12:31:30

100922_msz_plak__t.jpgHonnan jöttünk, kik vagyunk mi, magyarok? Milyen kultúrát, műveltséget hoztunk magunkkal Keletről, amit ma is vállalhatunk, őrizhetünk, és továbbadhatunk a következő nemzedékeknek? E sokakakat érdeklő kérdésekről a Magyarok Szövetsége szervezésében rendkívül értékes és érdekes konferenciasorozat indult Debrecenben, mely 2012. május 5-én Miskolcon, később majd Veszprémben és Győrött folytatódik. A nyitórendezvényt „Szkítiából kijöttekről…” címmel március közepén tartották a debreceni Centrum Hotel konferenciatermében. „A Kárpát-medencében példa nélküli esemény célja, hogy minél szélesebb körben ismerhessük meg a magyar nemzet igaz eredetét, szerves kultúrájának, műveltségének gyökereit” – olvashattuk a meghívóban. Szinte borítékolni lehetett a nagy érdeklődést, hiszen előzetesen is közel háromszáz levélbeli akkreditáció érkezett! ...
„Történelmi idők kátyúit kerülgettük. Utaztunk térben és időben, kifigurázva a mások által rosszakaratúan ránk kényszerített ellehetetlenítést…  Két teljes nap, előadásról-előadásra, mintegy értelmezve a régi-rossz rendszert, hitvány tanaival együtt, és éltetni azt a nagy egészet, a bonthatatlant, amiben értelmet nyerhet emberléptékű önmagunk. A mindenség megfoghatatlan léptékével vagyunk-e mérhetők? Vagy mérhetetlenül földhözragadtakká lettünk, s csak a csillagokkal kacérkodik önazonosságunk? A mérték bennünk van, ugyanúgy, ahogyan a mindenség is mi magunk vagyunk. Csak mernünk kell a mindenséggel mérni önmagunkat!”
Ha van vegytiszta civil kezdeményezés, a debreceni rendezvény az volt! Egy fillér állami vagy önkormányzati támogatás nélkül, csupán helybéli képzőművészek alkotásainak felajánlásaiból, illetve magánszemélyek pénz- és természetbeni adományaiból sikerült a Hajdú-bihari Magyarok Szövetségének előteremteni az - e konferencia megrendezéséhez is nélkülözhetetlen - anyagiakat. (A záróbeszélgetésen egy magát megnevezni nem kívánó személy pl. egymillió forintot ajánlott fel Tóth Gyula további kutatásainak támogatására!) Botos Csaba főszervező – a konferencia ellenzőitől érkezett különböző vádaskodásokra utalva – így fogalmazott: „Az önmagáért való igazság nem lehet senki vagy semmi ellen. Csak a hazugság az, ami valami ellen való!”  Írta: Ozsváth Sándor művelődéstörténész (forrás:polusonline)

2012-03-22 09:25:45

banner_magyarorszag.jpgAz Észak-alföldi régió legnagyobb utazási vására idén is szenzációs üdülési és programkínálattal várja az érdeklődőket 2012. március 23-24-25-én Debrecenben a Kölcsey Központban (4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.). Díszvendég: Nyugat-Dunántúl, az "Erőt adó régió" Az Utazás és Szabadidő Kiállításon és Vásáron a Kun Mediátor Utazási Iroda kedvezményes ajánlatokkal és nyereményjátékkal várja a látogatókat. Keresse fel a standot, töltse ki kérdőívüket, és nyerje meg az értékes ajándék egyikét! Nyitva tartás: 2012. március 23. (péntek) 10.00-18.00, 2012. március 24. (szombat) 10.00-18.00, 2012. március 25. (vasárnap) 10.00-16.00. Belépő díj: felnőtt, diák, nyugdíjas: 200 Ft, 10 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes.

2012-03-14 15:24:02

csikos.jpgKitüntették Csikos Sándort, Berekfürdő Kunkapitányát, Karcag város szülöttét, Debrecen szeretett színészét. Csikos Sándor a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, Kazinczy-, Csokonai- és Jászai Mari-díjas kiemelkedő színvonalú, évtizedes színművészeti munkásságának, rendezői, nyelvművelői, pedagógiai tevékenységének elismeréseként Érdemes Művész elismerést kapott. Csikos Sándor 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a Miskolci Nemzeti Színházbeli pályakezdés után az Irodalmi Színpad és Győr voltak rövidebb ideig tartó állomáshelyei. A Csokonai Színház társulatának hosszabb-rövidebb megszakításokkal három évtizede tagja. Tíz évig a nyíregyházi színház művésze, három évadon keresztül annak igazgatója volt. A debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatosait elhivatottan tanítja, többek között a szép magyar beszédre. A társulat egyik meghatározó, nagytekintélyű tagja. Az utóbbi években Debrecenben a Halotti pompa, a Háry János és A gyertyák csonkig égnek (a képen) című előadásokban láthattuk-láthatjuk. (forrás:csokonaiszinhaz.hu)

2012-03-05 13:36:08

debrecen02.jpgA tavaszi vallási és népi ünnepek köré szerveződő programokkal, családi rendezvényekkel és idén elsőként bábelőadásokkal jelentkezik 2012. március 11-től egy hónapon át a Debreceni Tavaszi Fesztivál. Debrecen célja, hogy ne csak egy-egy alkalommal tudjon sok programot kínálni az érdeklődőknek, hanem lehetőleg folyamatos legyen a kulturális pezsgés a városban. Idén a képzőművészet, a zene, a színház és a filmművészet mellett a családok nagy örömére bábszínházi programok is megtalálhatók lesznek a repertoárban, ugyanis a tavaszi fesztiválon fellép a kecskeméti Ciróka Bábszínház társulata. A fesztivál idén már 21. alkalommal a Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitásával indul, a képzőművészeti kiállítások sorába később három galéria is bekapcsolódik. A filmművészet iránt érdeklődők Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendező Az ajtó című filmjének díszbemutatóját tekinthetik meg. A 2012. március 13-án az Apolló Moziban látható alkotás Szabó Magda regényét vette alapul. A műfaj másik jelentős, Debrecenben már hagyományosnak nevezhető állomása a Frankofón Filméjszaka lesz. A tavaszi ünnepkör jeles napjain - Virágvasárnapon, Nagypénteken és Nagyszombaton - Debrecen főterén, valamint a Nagytemplom melletti Emlékkertben az ünnepnapokhoz illő programok várják a város lakóit. 2012. március 21-én pedig Huszka Jenő és Szilágyi László Mária főhadnagy című operettje idézi meg az 1848-as forradalom korát. (forrás: MTI/kulturpart)

2012-02-24 10:53:49

R__polthy.jpgRápolthy István (a képen) csaknem húsz éve vásárolt a puszta közepén egy félhektáros tanyát romos kis házikóval, ezt bővítette, fejlesztette, korszerűsítette. Most évente 8-10 ezer vendég fordul meg a több díjat elnyert vendéglátóhelyen. Az alföldi pusztában fölépült Tuba-tanya tulajdonosától, Rápolthy Istvántól szinte minden vendége megkérdezi, hogy a tanyát kiről vagy miről nevezte el, úgyhogy tisztázzuk mi is az elején: az öthektáros birtok Rápolthy úr anyai dédpapája, az 1848-ban született Tuba Ferenc után kapta a nevét. Szigorú tekintetű, hosszú bajszú, alföldi parasztgazda volt az öreg, akinek megsárgult fényképe ott lóg az étterem vályogból tapasztott falán, mintegy jelezve, hogy miféle ételekre számíthat itt a vendég. (forrás:nol.hu)

2012-02-21 15:51:49

zsuzsannanapfoto2011.jpg2012.február 25-én és 26-án búcsúztatják a telet Debrecenben, a hajdúsági hagyományok jegyében. A Zsuzsi Erdei Vasút és a Debreceni Városvédő Egyesület hagyományos hajdúsági télbúcsúztatót szervez a Debrecen melletti Erdőspusztán található Hármashegyalján. A programban a hagyományos télűző rigmusok, a kiszebáb-égetés, a disznóvágás és a családi vetélkedők szerepelnek. Idén valószínűleg elmarad a hóember-építés, ezzel együtt forralt bor és disznótoros akad bőven…(forrás:funzine.hu)

2012-02-20 19:53:02

lila_kuki.jpgKét éve működik Debrecenben egy üzlet, amelyben mindazok az élelmiszerek megtalálhatók, amelyeket a város egyetemének kutatói fejlesztettek ki. A kutatók egyik nagy problémája világszerte, hogy tudományos eredményeik lassan jutnak el a társadalom mindennapi életébe. Ezt az utat rövidíti le a Debreceni Egyetem kutatási eredményeire épülő termékeket árusító i-bolt, amely egy az egyben összekapcsolja a kutatókat és a fogyasztókat. ... A Debreceni Egyetemen élelmiszer ipari fejlesztései közé tartozik például a a lila kukoricából készített tea is. De honnan való és mire jó ez a különleges növény? A perui lila kukorica kedvező hatásairól először a 80'-as években számoltak be. Később, az Európai Unió által finanszírozott "Flora-program" keretében kutató szakemberek  rájöttek, hogy a vörös, lila és kék kukorica színét adó anyagok, -amelyeket kisebb mennyiségben tartalmaznak olyan gyümölcsök is, mint a feketeáfonya, a feketeszőlő és a nagyon sötét fajtájú vérnarancs, -flavonoidokban, antioxidánsokban igen gazdagok és eredményesen alkalmazhatók a szívinfarktus megelőzése képen. Elősegítik a véráramlást és koleszterincsökkentő hatásuk van. (forrás:Pozitív Nap/MTI)

2012-02-18 15:18:57

100922_msz_plak__t.jpgA Hajdú-Bihari Magyarok Szövetsége szeretettel meghívja Önt a „Szkítiából kijöttekről...” című konferenciára. A Kárpát-medencében példa nélküli esemény célja, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg a magyar nemzet igaz eredetét, szerves kultúrájának, műveltségének gyökereit. Helyszín: Debrecen, Kálvin tér 2-4. Centrum Hotel konferenciaterem Időpont:  2012. március 10-11. Bővebb információ:http://dl.dropbox.com/u/3559600/120217-plakat2.pdf, http://dl.dropbox.com/u/3559600/Szkitiabol_kijottekrol-1.pdf 

2012-02-07 20:20:41

18-1_1.jpgA Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma (DE AGTC) és a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága (Déri Múzeum) együttműködési szerződést írt alá 2012. február 7-én kedden, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum állandó kiállítótermében. A szerződést a DE AGTC részéről Dr. Nagy János centrumelnök, a Déri Múzeum részéről Dr. Lakner Lajos múzeumigazgató írta alá. Az együttműködés keretében a centrum helyet ad a Déri Múzeumnak a paraszti gazdálkodás emlékanyagát bemutató  "kihelyezett" állandó kiállítás megrendezéséhez, a múzeum munkatársai pedig közreműködnek az agrár-felsőoktatás történetét bemutató kiállítás létrehozásában. A Déri Múzeum publikálási lehetőséget nyújt különböző kiadványaiban - elsősorban a rendszeresen megjelenő évkönyvében - az egyetem oktatói és hallgatói számára. (forrás:indexdebrecen.hu)

2012-01-11 12:28:55

2657_1_960.jpgA Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012-ben ismételten megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Ezek országos döntőjére az „V. Szakma Sztár Fesztivál”-on 2012. április 11-13. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban kerül sor. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, beleértve  a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is, társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése révén. A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!” A szakmák országos versenyeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára. ...

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
3132333435363738394041424344A J Á N L Ó


Mészárosné Gupcsó Tímea pedagógiai szakpszichológus.

www.facebook.com/sulipszichoBSzC


A biharnagybajomi füves asszony gyógynövényes termékei

www.laposiistvanne


www.facebook.com/segitsegdemencia/


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli


      fenntarthatodivat.hu


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu