2023. Szeptember 22. Péntek Móric napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Évadnyitó
2023-09-16 16:31:57

Hétmérföldes Szabad Bált rendzenek 2023. szeptember 30-án 19:00-től Debrecenben a Hatvan utca 32. szám alatt a Hajdú Táncegyüttes székházában.   

Nagy-Sárrét

2012-04-17 11:04:58

m__zeum.jpgA püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum munkatársai szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt 2012. április 21-én,szombaton 9-12 óráig „PÁSZTORÉLET A SÁRRÉTEN” címmel tartandó aktív délelőttre, ahol, Szent György nap alkalmából lovasbemutató, szekerezés, valamint játékos vetélkedő várja a látogatókat. Lehetőség lesz csergetésre, viseletekben való fotózásra is. A részvétel ingyenes. Csoportoktól előzetes bejelentkezést kérünk április 18-ig. Tel: 54/451-295 E-mail: kfmuzeum@enternet.hu (forrás: www.kfmuzeum.hu)

2012-04-12 14:31:46

vil__gh__bor__s.jpgFeltehetően II. világháborús lövedéket találtak Kaba határában az úgynevezett „bakhát” készítése közben. A tavasz eljövetelével megkezdődött a talaj-előkészítés a mezőgazdaságban Kaba határában is, ahol ma - április 12-én - reggel egy valószínűleg világháborús lövedéket vetett ki magából a föld „bakhát” készítésekor. Becsült tömege 4 kilogramm, körülbelül 30 centiméter hosszú. A földmunkák közben a traktort vezetője lett figyelmes a földből kiálló tömör vasra. A szerkezetet gondosan megjelölték és értesítették az illetékes hatóságokat. (forrás:vagy.hu/KOTVHD)

2012-04-11 22:22:49

aranypava_meghivo_01_web.jpgA Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége -KÓTA -, Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ és a Sárréti Népi Együttes Egyesület Tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait, ismerőseit 2012. április 14-én, szombaton 11:00 órakor kezdődő Országos Népzenei Gálaszintű Minősítő Aranypáva Nagydíjas Versenyére a püspökladányi Dorogi Márton Művelődési Központ színháztermébe. Köszöntőt mond: Dombi Imréné Püspökladány város polgármestere, a zsűri elnöke: Dr. Olsvai Imre, a zsűri tagjai: Dr. Alföldy Boruss István, Birinyi József, Dévai János, Dr. Fehér Anikó, Dr. Várnai Ferenc. A belépés díjtalan! (forrás: dmvmk)

2012-04-05 11:40:30

pladatavasz201203.jpg2012. április 5. - Immár hagyománnyá vált, hogy a Püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium tanulói a tavasz kezdetén egynapos természetismereti vetélkedőt rendeznek az ERTI püspökladányi Farkasszigeti Arborétumában. A közel 300 gyerek az arborétumban és az azt körülvevő erdőben megbúvó "állomásokon" válaszolt a tanárok által összeállított természetismereti, természetvédelmi és helytörténeti kérdésekre. A rendezvény módot adott arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a város határában immár közel 80 éve zajló erdészeti kutatómunka tárgyiasult eredményeivel, és láthassák azokat az erdőket, melyeket szüleik – még gyermek- és fiatalkorukban – ültettek és kapáltak. A kutatóintézet és a város oktatási intézetei közötti évek óta töretlen együttműködés nem titkolt célja, hogy a felnövekvő ifjúság az őt körülvevő erdők értékét megismerje, becsülje, és jelentőségéhez méltóan bánjon majd vele. A rendezvény részét képezi a pedagógusok és erdészek egész évre kiterjedő közös munkájának, - Föld Napja, Szemétszüret, Madarak és Fák Napja, Erdei Iskolai- Erdei Óvodai programok, Túry Elemér Ökotábor működése - melynek eredményeként az iskolák, óvodák gyerekei a tanteremben megszerzett természetismereti gondolatokat a szabadban, valós körülmények között sajátíthatják el. Fotó:Rásó János Írta:Csiha Imre (forrás:ForestPress)

2012-04-02 13:32:50

kabai_meteorit.jpgA kabai meteorit kő lehullásának 155. évfordulója alkalmából általános iskolás diákok számára 1 perces novellaíró versenyt hirdetnek Érték címmel. Kevés szóval sokat mondj! Olyan történeteket várnak, mely a minden napi élet új helyzeteiből és eseményeiből veszi tárgyát és csattanóval végződik. A pályázatokat jeligésen kell beadni 2012. április 10 (kedd) 16:00 óráig. Bővebb információ: kaba.hu lapon.

2012-04-01 20:27:50

835915_5.jpgNagy Károly: Szovjetösztöndíjasok voltunk 1956-ban című  könyvének bemutatójára kerül sor a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban Nagyrábé, Rétszentmiklósi út 2/A) 2012. április 5-én – csütörökön –  18 órakor a szerzővel Csillag Endre beszélget. Nagy Károly újságíró, történész, szerkesztő; az MTI, a Népszabadság és a Magyarország többszörös volt külföldi tudósítója. Bulgáriáról három könyve jelent meg, köztük egy riportkötet a Gondolat Kiadó Világjárók sorozatában (Hej, Balkán, 1979). Nagy Károly a Bihar megyei Nagyrábén született 1932-ben, középiskoláit Nagyszalontán, Debrecenben és Kalocsán végezte. 1952-től szovjetösztöndíjas Szaratovban, majd a moszkvai Lomonoszov Egyetemen, ahonnan 1956-ban kizárták, végül az ELTE-n szerzett történelem-orosz szakos tanári diplomát. A Hadtörténeti Múzeum munkatársa (1957-60), majd az MTI-ben külpolitikai újságíró.  „Szovjetösztöndíjasok voltunk 1956-ban” címmel most megjelent munkájában idézi fel emlékeit, élményeit.

2012-03-30 12:16:36

tanc_gala_2.jpgJótékonysági Gálaműsor a kabai moderntánc tanszakos lányok kínai útjáért 2012. március 30-án, pénteken 18:00-kor a kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház színháztermében. Fellépnek: az ÁMK moderntáncosai, NO KIDS, Papp Renáta, Jeges Barbara, Valcer Táncstúdió, a Kabai Nyári Színház énekesei és táncosai, Drágán Lajos és Szabó Eszter, Kelemen Éva, Koroknai Árpád. Belépő és támogatójegy: 1.000.-Ft Tombola: 200.- Ft (forrás:kaba.hu)

2012-03-29 18:54:39

birk__z__s.png
Bihari Lajos Emlékverseny Püspökladányban a Gellért Sándor Városi Sportcsarnokban 2012.03.31. 10:00-től.  A szervezők és rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! Négy ország versenyzői kelnek birokra az aranyérmekért, előzetes nevezések szerint háromszázan küzdenek a szőnyegeken!

2012-03-29 09:13:30

p8020335.jpg”Tündérolvasók” elnevezésű szövegértési versenyünk  immár több mint tíz éve nyújt hasznos és kellemes időtöltést olvasóink számára. Eddig évről évre Püspökladányban, helyi/ városi szinten igyekeztünk feladatlapjainkkal kiszolgálni az olvasás iránt kedvet érző gyerekeket. Mivel azonban felhívásainkra rendszeresen a környező települések gyermekei részéről is érkezett megkeresés és jelentkezés, ezért ettől a tanévtől nemcsak városunkból és megyénkből, hanem az egész  Észak-magyarországi régióból vártuk és fogadtuk az olvasni szerető gyerekek jelentkezését. Célunk a gyermekek olvasóvá nevelése, a könyv és az olvasás minél szélesebb körben való megszerettetése.  Az irodalmi élmények alapján szerzett ismeretek és tapasztalatok által kívántuk az egyes társadalmi rétegek problémáinak egymással történő megismertetését, empátiáját és elfogadását erősíteni az adott korosztályban. Törekedtünk a mai magyar gyermekirodalom alkotásainak megismertetésére és a szerzőkkel történő személyes találkozás lehetőségének biztosítására. A  művek kiválasztásánál olyan alapvető emberi tulajdonságokra és képességekre kívántuk ráirányítani a gyerekek  figyelmét, mint a másság elfogadása, az egyes életkorokból és egészségi állapotokból fakadó ellenérzések és a nemzeti, valamint etnikai hovatartozásból adódó ellentétek feloldása. Munkaformáját tekintve  csoportmunkában (2-3 fő/csapat) megvalósuló versenyt hirdettünk, amely ezáltal lehetőséget teremtett a résztvevők közötti összehangolt együttműködésre, kompromisszumok kötésére, egymás véleményének elfogadására és tiszteletben tartására a feladatmegoldások során.
 
Felhívásunkra 56 csapat nevezett be,  153 tanuló vállalkozott a megmérettetésre. Szövegértési versenyünk célcsoportjaként az általános iskolák felső tagozatos tanulóit jelöltük meg. A  két levelezős fordulót – fordulónként két-két irodalmi mű ( Sohonyai Edit:  Macskaköröm és a Jasmine, avagy mégis kell a szerelem? című ifjúsági regénye,  Nógrádi Gábor: Galambnagymama, valamint Balázs Ágnes: Feladó: Fekete szivárvány)  elolvasását és játékos feldolgozását-, követően a legtöbb pontot elért nyolc csapat szóban mérhette össze tudását. Az írásbeli feladatlapok kidolgozására hat hét állt rendelkezésére a csapatoknak, melyek feladattípusait úgy igyekeztünk összeállítani (totó, keresztrejtvény, igaz-hamis, ki vagyok én stb.),  hogy egyrészt nehézségi fokukat tekintve megfeleljenek az adott korosztály képességeinek, másrészt játékosságukkal élménnyé tegyék az adott mű befogadását és feldolgozását. A szómagyarázatok révén aktív könyv és könyvtárhasználatra késztettük a gyerekeket. Az egyes ifjúsági regények szerzőire vonatkozó (irodalmi díjak, további művek) kérdések révén  kitekintettünk az internet világába, az irodalmi jelenetek tovább gondolására késztető feladatainkkal pedig a versenyzők fantáziáját, fogalmazáskészségét és képzelőerejét kívántuk fejleszteni. A döntőre érkezett, alaposan felkészült  csapatok munkáját a háromtagú zsűri: Sohonyai Edit írónő, Szabó Attiláné Csontos Erzsébet tanácsnok asszony és Csobán Róbert, a Méliusz Központ (Debrecen) igazgatója értékelte. A versenyt követően ebédre és az írónővel való személyes beszélgetésre került sor. A jó hangulatban, játékosan eltöltött délelőtt a jutalmak átadásával zárult. A döntős csapatok helyezésüktől függően ajándékkönyveket vehettek át, melyeket Kolláth Erzsébet alkotóművész tűzzománc képei és Bárczi Imre  tündér-szobrai tették még értékesebbé. Felkészítő pedagógusaik pedig Püspökladány, a mi városunk 2012. falinaptárt és képeslapgyűjteményt vehetettek át Dombi Imréné polgármester asszonytól. Valamennyi résztvevőnk számára  Borsos Aliz grafikusművész "Tündérolvasók" logójával díszített emléklapot és versenyünkhöz kapcsolódó további promóciós anyagokat  juttattunk el.
Versenyzőiknek ezúton is gratulálnak a versenyt szervező-lebonyolító gyermekkönyvtárosok: Mészáros Eszter   és  Andrási Istvánné Tünde.
I.helyezett csapat: Vadmacska komandó (Túrkeve) (a képen) II.helyezett:Testvérpáros (Berettyóújfalu) III.helyezett:Könyvtárbitorlók (Debrecen).

2012-03-28 14:44:20

h__sv__ti_toj__s.jpg2012. március 31-én, szombaton 14-16 óráig a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban játékos foglalkozást tartanak. A tavaszi délutánon a népi  hagyományokat elevenítik fel. A tojásokat hagymahéjjal festik, a díszítéséhez kipróbálható az írókázás, berzselés (rátét), karcolás. A locsolóversek elmondása után a fiúk szagos vizet készíthetnek. Ügyességi feladatokkal, társasjátékkal várják a gyermekeket, szülőket, nagyszülőket családokat. Sőt! A Húsvéti nyuszit is megsimogathatják a bátor jelentkezők. Belépőjegy 100 Ft/fő. (forrás:kfmuzeum.hu)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
7677787980


A J Á N L Ó


www.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu