2018. Június 21. Csütörtök Alajos napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

Anyáknak-Apáknak

2018-06-16 16:10:50

                                             Június harmadik vasárnapja (2018. június 17.)
    Közeledik az apák napja, amelynek itthon még nincs igazán nagy divatja, azonban idővel talán ez is felfut majd, mint az anyák napja. Mivel még nem igazán van kiforrva a kultúrája annak, hogy ezen a napon ajándékot adjunk a drága apukáknak, ezért úgy gondoltam, hogy összeszedem azokat, amelyekért, igen is hálásak lehetünk nekik! Szóval kedves apukák, íme néhány (a rengeteg dolog közül), amiért igen is hálásak vagyunk nektek
   A családi létünkért: alapvető, hogy nélkületek nem lennének gyerekek és így nem lennénk egy közös család. Így hát köszi, hogy fejest ugrottatok az egész gyerek projektbe és hogy képesek vagyok elviselni a családi létezéssel járó összes hercehurcát. Szuper jó fejek vagyok, ha a gyerek szórakoztatásáról van szó, még akkor is, ha közben minden édesanya szívinfarktust kap (lásd mondjuk, amikor apa 3 méterrel a feje fölé dobja a másfél éves gyereket).
   A kitartásotokért: olykor (na jó nagyon sokszor) előfordul, hogy bizony nem önmagunk vagyunk mi nők. Ezért hát végtelen hálával tartozunk nektek, hogy bizonyos napokon, amikor a gyerek is és anya is kicsit nyűgös az "időjárás végett", ti akkor is álljátok a sarat.
   A segítségetekért: hogy támaszt tudtok nyújtani az éjszaka közepén, amikor 3 felé kellene futnunk, de veletek még ez is lerövidül. A segítő jobbotokért, hogy erős és határozott jellemetekkel igazi nőnek érezhetjük magunkat még macinaciban, feltekert frizuval is. Képesek vagytok felvenni a ritmust velünk anyákkal, és hogy egy egész napos hiszti után a gyerek nálatok mindig megnyugszik 2 perc alatt.
   A jelenlétetekért: azért, hogy egyáltalán vagytok nekünk! A lényetekért, amely a sírásra görbülő szájakat megnevetteti és a vigasztalásra szoruló háborgó lelkeket kordában tartja. Az apró luxusnak számító dolgokért, amelyek számunkra nagy értékkel bírnak, mint egy kávé, vagy egy félóra egyedül. (forrás: babarozsa.blog.hu)


2018-06-13 19:37:23

...nehéz terep nekem a gyermekvállalásról beszélni. Ha a matematika nyelvét nézzük, sőt ha hozzáadunk egyéb társadalomtudományokat, akkor a jelenleg alacsony létszámú népek esélytelenek a túlélésre. Jó példa Spárta esete. A világ forrong és feszeng. A helyzet sokkal durvább mint azt gondolnád. A háború nem is sejted mennyire valóságossá válhat. Ezzel együtt a gyermekvállalás nem megoldás. Ha a magyarságnak mint jelenségnek el kell múlnia, akkor el fog múlni. Elmúlt Spárta, elmúltak a dínók, és elmúlt megannyi civilizáció már ezen a bolygón. De a föld életében ez pusztán annyi, mint a Tiszának a tiszavirágzás. Azoknak akik most gyermeket vállalnak, jórészük teljesen alkalmatlan a szülőségre. Sem a gyermek testét, sem a szellemét nem tudja ellátni, óvni és gyarapítani. Hadd ne kezdjek bele a végtelen példákba. Ami a mi népünk csodája, az sosem mennyiségi kérdés volt. A Don-kanyar 50 méterenként álló honvédei, Szondi 21 harcosa, Eger 4500-a, és 56 2200-a. Mi szépen tudunk meghalni, hogy úgy mondjam. Az arányok most is ugyanilyenek. Ennyi embernek van oroszlánszíve. Persze az élet menete nem matek, sem szociográfia. A magyarok pár ezer évig még lesznek. Ahogy lesz még sok más nemzet is. Az új lemezen úgy mondom: magyarnak születtem, a másik meg egy másnak, sokmindent meg kell tanítanunk még egymásnak. Szóval az ember most itt tart. Elárasztottuk fizikai és szellemi szeméttel ezt a csodálatos égi-testet. De Te kedves olvasó... elárulom, hogy bármilyen esendő és gyenge az ember... Te dönthetsz máshogy. Te figyelhetsz a test épségére, és gondozhatod a belső világod kertjét! Te példát mutathatsz kicsinek s nagynak egyaránt, a cselekedeteid fonalával. S ezeknek eredményeképpen Te lehetsz boldog is! Lehet, hogy szétesik az egész világ, s egyedül a Te családod alatt marad ép a föld. S akkor újra be kell majd népesíteni. És akkor is becsúszik majd sok gyilkológép és borzalom... de talán egy kicsit mindig araszolunk előrébb. Hiszen a földnek még a műanyagot és az akkumulátort is van ideje lebontani... nekünk nincs! Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...(Írta: Kőházy Ferenc)


2018-05-24 20:10:13

Ma oldtimernek mondanák, akkor azonban ritkaság volt az az autó. Egy kisvárosban éltünk, ahol egy kezemen meg tudom számolni, hány autótulajdonos volt. Volt autója az orvosnak, az állatorvosnak, volt taxis is, talán kettő. Még a közlekedési rendőr is, akit „Hosszú”-nak neveztek az emberek – hogy mi volt az igazi neve, kevesen tudták –, még ő is oldalkocsis motorral járt. Nagy ritkán megjelent, leállt a tér sarkánál, az útkereszteződésnél, és várta, hogy jöjjön nagy sokára egy autó, hogy megállíthassa.

Édesapám állatorvos volt, munkájához kellett a közlekedési eszköz. A háború után sikerült hozzájutnia egy „katonaviselt”, ütött-kopott Opel Kadetthoz. Néha úgy kellett betolni, vagy a kurblinak nevezett hajlított gömbvassal elöl megtekerni a motort, hogy berregjen, de autó volt, amivel utazni lehetett.

Kisfiú voltam, s ha lehetett, apámat elkísértem, ahova ment. Valamelyik szomszéd faluba, vagy néha kicsit messzebbre. Figyeltem, hogyan gyógyítja a teheneket, a lovakat, a disznókat... Akkoriban még volt állat, jószág a falvakban bőven.

De nem csak ez érdekelt. Érdekelt az is, hogyan vezeti az autót. Nagy kedvem lett volna nekem is, hogy odaüljek a kormányhoz – de hát még kicsi voltam. Aztán egyszer csak azt mondta: gyere közelebb, fogd meg oldalról a kormányt. Egybefüggő volt az első ülés is, nem volt nehéz odacsúszni mellé.

Büszke voltam, együtt kormányoztunk.
Úgy-ahogy láttam az utat, a kanyart, az egyenest, a nagy kátyúkat, – nem mentünk gyorsan, de a kormányt bizony tekerni kellett. Úgy éreztem, ezt én is csinálom.

Aztán később, amikor már valamivel nagyobb lettem, és a lábam az üléstől leért a gázpedálig, néha ráléphettem a gázpedálra is. Majd a sebességváltót is kezelhettem. Apám lépett a pedálra, én megfogtam a sebességváltó gombját, és másodikból harmadikba tehettem. (Több fokozat nem is volt ezen az autón. Negyedik csak az Opel Olimpián volt: a szomszéd kisváros állatorvosának volt ilyen csodaautója.) Nem kellett félni forgalomtól, nem jött az úton senki emberfia, esetleg néha egy szekérrel találkoztunk.

Aztán elkövetkezett a nagy pillanat. Kijöttünk a faluból, apám azt mondta: most cserélünk. Apám mellettem, én az apám helyén. Alig láttam ki az ülésről, de azért kiláttam. Megindult az autó, éreztem, hogy most én vezetek: én adok gázt, én kapcsolok, én kezelem a pedálokat... Nagy ünnep volt az ilyen alkalom. A „Hosszú” – a rendőr – persze tudta, hogy mi történik (akkor is tudott mindenki mindenről mindent), de nem volt baj belőle, nem mentünk ki a „műútra”, a betonútra.

Sok százezer kilométert vezettem már azóta. Amikor a jogosítványomat megszereztem, már régen tudtam autót vezetni. Jártam autóval szerte az országban, sokat autóztam határon kívül is. Diákjaim úgy emlékeznek, jól tudtam autót vezetni. Egyszer fogadásból megfordultam egy Trabanttal a garázsban. Tíz kormánymozdulat: ha megcsinálom, én nyerek. Nyolc kormánymozdulat elég volt...

Milyen jó annak a gyereknek, aki apja mellett nőhet fel. Akivel megosztják időben a felelősséget. Akit nem féltenek, hanem a szó szoros értelmében útnak indítják!

Apák és fiúk, fiúk és apák: szükségünk van egymásra! Ezt a kapcsolatot nem helyettesítheti semmi!

írta:KORZENSZKY RICHÁRD OSB (forrás: nemzedek.mandiner.hu)


2018-03-25 18:28:30

Tegnap indítottuk útjára a csinódi ökumenikus kápolnától a Székelyföldi Vándorbölcső Programot. Tudatosan választottuk erre az alkalomra Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét, hiszen Mária igene üzenet a ma élőknek is. Mivel ez az ünnep idén egybeesik virágvasárnappal, ezért az alcsíki főesperes úr döntése alapján egy nappal korábban került sor a búcsús misére, amelyre mintegy száz érdeklődő jött el Székelyföld és Magyarország különböző településeiről. Akik eljöttek, s vállalták a havas úton történő utazás izgalmát, különleges élményekben részesültek. Az áldott állapotban lévőket, a kisgyerekeket és az idősebb embereket lovas kocsiszánok szállították a kápolnához. Nagy örömünkre sok kisgyerekes család jött el a hívó szóra, s olyan kismama is volt az ünneplők között, aki jövő héten hozza világra negyedik gyermekét.

A Kovács István-László csíkszentgyörgy-bánkfalvi segédlelkész által celebrált szentmise ideje alatt kisütött a Nap és a kápolna fölött szivárvány jelent meg. Ugyanígy a kápolna felszentelésének reggelén is szivárvánnyal jeleztek az égiek.

Nagy örömünkre a vándorbölcsőket megvásárló támogatóink közül is többen megjelentek a rendezvényen, és a szentmise után öt bölcső átadásra került sor. Érkeztek bölcsőért Zetelakáról, Kézdivásárhelyről, Mikóújfaluból, Csíkszeredából és Zágonból. A következő bölcső kihelyezésére húsvétkor Székelyudvarhelyen kerül sor.

A kápolna szív alakú ablaka előtt elhelyezett bölcsőkbe jelképesen Lövétéről kölcsönzött, helyi népvisletbe öltöztetett babák hirdették, hogy ezt a Homoród-menti nagyközséget nemrég az ezer gyermek falujaként emlegették. A középen elhelyezett faragott bölcsőt Csepel Polgármesteri Hivatala ajándékozta, a többi bölcső Veres Ferenc sepsiszentgyörgyi fafaragó-asztalos műhelyéből került ki. Egy bölcsőt maga az asztalos ajándékozott a programnak.

Nagy örömünkre a Nyárád-mentén is megtörtént az első bölcső átadása és tegnap kaptuk a hírt, hogy éppen a program indításának napján született meg az a kisbaba, akit elsőként fognak ringatni benne.

Magyarországon a Három királyfi, három királylány mozgalom által működtetett vándorbölcső program fővédnöke Áder János köztársasági elnök úr felesége, Anita asszony. A székelyföldi vándorbölcső program fővédnökségét Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és felesége, Ildikó asszony vállalták. Ők három gyermeket nevelnek példaértékű módon.

A vándorbölcső programhoz továbbra is fogadjuk a felajánlásokat és bölcsőket fogadó családokat. Korábban használt, de most elfekvőben lévő bölcsőket is ajánlottak már fel a programhoz. Ilyeneket is szívesen fogadunk. Mi a már megrendelt bölcsőkön kívül nem tudjuk több bölcsőnek a kihelyezését, nyomon követését felvállalni, de várjuk olyan lelkes emberek jelentkezését, akik szűkebb környezetükben (székelyföldi és erdélyi városok, községek, kisrégiók) vállalnák a vándorbölcsők nyilvántartását, mozgatását és átadási ünnepségek megszervezését. A további felajánlásokat átirányítanánk az ilyen kisebb központok felé.

A program előkészítési időszakában és a tegnapi ünnepségen is kiderült, hogy népünkben van gyermekvállalási kedv és van igény bölcsőkre. Amelyik nép bölcsőkbe fektet be, annak van jövője!

Szeretettel: Sepsiszéki Nagy Balázs és Erika

CSINÓD, 2018. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján (Virágvasárnap)

U.i.: A tegnapi rendezvényről az M1 Televízió Élő Egyház műsorában kedden, március 27-én erdélyi idő szerint 11.35, valamint 16.35 órakor látható tudósítás, majd április 1-jén, húsvét vasárnapján az M1 Kárpát Expressz műsorában egy hosszabb riport 14.25 órakor.


2018-03-25 13:47:04

Milyen vagyok én, a konzervatív nő? Kaptam meg a kérdést a női jogok vitán és akkor jöttem rá, hogy ez is mennyire megmodernült, mármint a konzervatívizmus.

A Mandineren folyik erről egy vita és most megpróbálom leírni, hogy miért érzem magam konzervatívnak, miközben a nemi szerepek nálunk is újrarendeződtek.

Nem házimunkából és gyereknevelésből áll az életem és magától eszébe jut a férjemnek, hogy elpakoljon vagy elmosogasson.

De úgy gondolom, hogy a gyerek a legnagyobb csoda, amit megélhettem, női principium. Szívesen főzök, megvendégelek bárkit, őrzöm a baráti és rokoni barátságainkat. Elsősorban saját feladatomnak tartom a beteg gyerek ápolását, az otthoni rendet és nem akarok én lenni a főnök.

Bár azt se tudom, hogy mit jelent egy családban a főnök?

A szabadság nagyon fontos, hogy a saját magam által felállított kereteken belül (hűség, ne bántsak meg másokat, ne felesleges státuszszimbólumokra költsek, stb) nyugodtan azt tehessem, amihez kedvem van. Senki ne cseszegessen, hanem kölcsönös tisztelettel, egymást segítve éljünk együtt.

Ezen a női beszélgetésen az is felmerült, hogy nevel a konzervatív? Nem tudom, hogy nevelek, de remélem úgy, mint anyukám, hiszen elvileg alapból a mintákat hozom. Ha úgy, mint anyukám, akkor jó és ezzel megnyugodtam. A kislányom kardozhat, autózhat, viszont sokszor mondom neki, hogy legyen úrilány, ami udvariasságot, tiszteltet jelent és finom viselkedést.

Nem mondom, hogy a három éves mindig érti ezt, de sokkal többet ért, mint amit gondolok. Amikor azt mondja az asztalnál, hogy légyszives add ide nekem a cukortartartót, majd szépen megköszöni, akkor kihúzom magam. (forrás: mandiner.hu)


2018-03-01 07:54:44

Egy magyar szülő úgy döntött, nem várja meg, amíg a gyereke nem neki való helyre keveredik a neten, inkább épít neki egy biztonságos sarkot. Ez lett a most indult Mygnoo, egy kifejezetten gyerekeknek készült közösségi oldal, ahol a szülő is fent van, és szinte mindent lát, amit a gyereke művel. Közben a Facebook is próbálkozik hasonlóval, és az amerikai céget emiatt ért kritikákkal a magyar projektnek is szembe kell néznie. Kipróbáltuk az oldalt, és az alapítóval is beszélgettünk a célokról és buktatókról. (a teljes cikk: index.hu/tech)


2018-02-26 08:30:56

Magyarország 2018.

Máris visszamentél dolgozni? De hát a kislányod még csak egy éves. Igazán maradhattál volna otthon. Vagy ennyire kellett a pénz? Nem lett volna jobb még kicsit várni? És hol van akkor Sárika? Bölcsiben? Ja, hogy az apukája van most GYED-en? És mit szóltak ehhez a munkahelyén? A barátai nem kérdezték meg, hogy akkor ki hordja a nadrágot a családban? Meg akkor mit eszik Sárika napközben? Mi, az apukája főzi neki az ebédet? Na, ne hülyéskedj! Igazán kifordult a világ magából. Azt mondod, hogy ő szívesen csinálja mindezt? Élvezi a kakis pelenkacserét és a mindennapi játszóterezést? Pff, bezzeg a mi időkben. Mindenki tudta, mi a dolga.
A nőknek otthon, a gyerek mellett volt a helye, háztartást vezetve, a férfiak meg keresték a pénzt. Nem volt az a luxus, hogy önkifejezés meg karrier.
Aztán mégis mindegyik gyerek felnőtt és normális lett.

USA 2018.

Még nem mentél vissza dolgozni? De hát a kislányod már 3 hónapos. Mit csinálsz otthon egész nap? Nem jönne jól az extra kereset a háztartásban? A kicsi Jamesnek nem hiányzik több inger? Biztos unja már, hogy egyfolytában csak téged lát. Neked is jól jönne, ha nem csak otthon ülnél. Mit mond a férjed? Nem unja, hogy a család fenntartásáért csak egyedül ő felel? Azt mondod, szívesen dolgozik azért, hogy mindenetek meglegyen és még otthon is segít? Pff, nagyon kifordult a világ magából. Nekem még a munkahelyemen folyt el a magzatvíz és a gyerek öt hetes korában már újra az irodában dolgoztam. Nem volt ám pihenés, meg segítség a férj részéről. A gyerekre a dajka vigyázott, én meg mentem pénzt keresni, ahogy a férjem is. Mindenki tudta mi a dolga. Nem volt itt akkor luxus pihenés, meg napközbeni sorozatnézés, amíg a gyerek aludt.
Aztán mégis mindegyik gyerekünk felnőtt és normális lett.

A miheztartás végett jó tudni, hogy minden család máshogy működik. A feladatok felosztásától kezdve a gyerekek esti rutinjával bezárólag mindenki úgy éli a mindennapjait, ahogy az a legkönnyebb, legpihentetőbb és legpraktikusabb az adott család egészének.
Attól még, hogy a mi saját példánk eltérő a másikétól, az nem jelenti azt, hogy jobb, progresszívebb vagy hatékonyabb az egyik a másiknál. Ezért hát, ha támogatóan és kedvesen nem tudunk megnyilvánulni mások életével kapcsolatban, akkor jobb, ha csendben maradunk. A példákba bújtatott rejtett ítélkezés, utalás nem segíti egyik felet sem. (Írta: Zsuzsi, www.facebook.com/huszontul/)


2018-02-14 15:34:31

Hallgass a kávéscsészédre, avagy negyven gyakorlati ötlet a nagyböjtre. Készülj fel, tervezz, hogy gyümölcsöző legyen a nagyböjti időszak! – tanácsolja az Aleteia nemzetközi katolikus portál szerzője, Emily Jaminet író, rádiós személyiség, feleség és hét gyermek édesanyja. Segítségül kreatív és praktikus ötleteket gyűjtött össze a szülők számára.

Ezek az ötletek inspirációul szolgálnak ahhoz, hogy a szülők felkészülhessenek, hogyan tudják minél mélyebben megélni a nagyböjti időszakot. A negyven ötlet közül lehet csak egyet választani, de akár többet is... (Néhány ötletet kiegészítettünk, illetve módosítottunk a magyarországi lehetőségekhez igazítva – a szerk.)

1. Engedd, hogy az Eucharisztia megerősítsen! Gondold át, hogy vasárnapon kívül mikor tudnál hetente még egy nap szentmisén részt venni. Talán elmehetsz a közeli katolikus iskola szentmiséjére vagy szombat reggel a templomodba.

2. Menj el gyónni! Jelölj ki a naptáradban egy konkrét időpontot, amikor megkapod Isten gyógyító irgalmát és megbocsátását. Új kegyelmeket nyersz e szentség által, melyek segítenek a hivatásodban. Nézz utána, hogy a környékeden lévő plébániákon mikor van külön nagyböjti gyóntatás.

3. Olvasd a napi olvasmányokat! Kezdd a napot a kijelölt szentírási részek elolvasásával, így egyesülve az Anyaszentegyházzal. A Katolikus.hu oldalon online is eléred az igenaptárt. Az Evangelium365.hu oldalon kérheted, hogy mindennap e-mailben elküldjék az evangéliumot, valamint egy rövid elmélkedést, sőt ezt mobilalkalmazásként is letöltheted.

4. Hallgass a kávéscsészédre! Szerezz be egy új bögrét, amin egy fohász vagy egy spirituális szimbólum látható, amin elmélkedhetsz, és emlékeztet, hogy elmondd a reggeli imádat.

5. Írj imaszándékokat a naptáradba! Szedd össze azon barátaid, családtagjaid és ismerőseid nevét, akikért különösen is szeretnél imádkozni, és minden naphoz írj be valakit. Sokkal könnyebb felajánlani a lemondásaidat, elhatározásaidat és imáidat, ha egy konkrét személyért teszed.

6. Üljétek körbe a családi asztalt! Ahelyett, hogy munkába menet veszel valamit reggelire, vagy ételt rendelsz, törekedj arra, hogy otthon főzz a családod számára. Megújult szeretettel készítsd el az ételeket, felajánlva ezt a „szolgálatot” azért, hogy együtt legyen a család az étkezések alkalmával.

7. Kapcsold ki az elektronikus eszközöket! Tegyél azért, hogy legyenek képernyőmentes időszakok, amelyek lehetnek órák, napok vagy akár hetek is. Szervezd meg, hogy egy időre a családban mindenki letegye a mobiltelefonját és minden más elektronikus eszközt, és töltsétek együtt ezt az időt. Jó, ha hetente legalább háromszor megteszitek ezt, például a családi étkezések alkalmával.

8. Imádkozz mindennap a házastársaddal! Csak néhány percre álljatok meg esténként, hogy együtt elmondjatok egy imát. Ez lehet egy tized rózsafüzér vagy spontán ima is, az imaszándékokat pedig felváltva határozzátok meg. Lehet, hogy először kicsit kényelmetlenül érzed majd magad, de engedd, hogy kialakuljon ez a szép új szokás. Az, hogy negyven napon át együtt imádkoztok, változásokat hozhat a kapcsolatotokban.

9. Csinálj rendet! Tűzd ki célként, hogy tisztán tartod a lakást nagyböjt alatt. Fordíts egy kis időt arra, hogy rendezett legyen a környezeted. Kérd meg a gyerekeket is, hogy segítsenek, lehetőleg panaszkodás, ellenkezés nélkül. Ha jobb őrzői vagyunk a tulajdonunkban lévő dolgoknak, jobban is értékeljük mindazt az áldást, amit kaptunk.

10. Elég a tétlenségből! Különösen figyelj arra, mivel töltöd az idődet. „Szemmel tartja háza népének munkáját, a tétlen lustaság nem kenyere” (Péld 31,27). Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy „leeresszünk” a nap végén, de vigyázzunk, hogy ez ne „kijelentkezés” legyen a családból vagy kibújás a feladatok alól.

11. Negyven nap, negyven adomány! Szedd össze azokat a ruhákat, cipőket, játékokat, dísztárgyakat és használati eszközöket, amik nektek már nem kellenek, de másnak még hasznosak lehetnek. Kérdezd meg a barátaidat, hogy szükségük van-e valamire ezek közül, vagy add oda a jó állapotban lévő dolgokat egy szeretetszolgálatnak, például a Katolikus Karitásznak; esetleg vidd el a karitász adományboltjába vagy más adományboltba.

12. Szervezz baráti péntekeket! Péntekenként találkozz a barátaiddal, függetlenül attól, hogy mennyire sűrűek a napjaid – soha nem lehetünk annyira elfoglaltak, hogy ne legyünk jó barátai azoknak, akiket Isten mellénk rendelt az életben.

13. Írj levelet! Küldj szeretetteljes és bátorító szavakat másoknak régimódi levélben.

14. Állj meg, és emlékezz! Írd össze azon barátaidat, családtagjaidat és példaképeidet, akiktől tanultál valamit, akiknek hálás vagy, és szakíts egy kis időt arra, hogy köszönetet mondj Istennek ezekért a nagyszerű emberekért.

15. Eddz Jézussal! Ne csak a lelkedre koncentrálj a nagyböjtben, hanem az elmédre és a testedre is. Sétálj az Úrral, fuss az Úrral, súlyzózz az Úrral – végezz fizikai gyakorlatokat, hogy megerősítsd a testedet, ami a Szentlélek temploma.

16. Hallgass katolikus rádióadót! Miközben a munkába menet vezetsz, napközben főzöl vagy mosogatsz, állítsd a rádiót egy katolikus adóra. Ez a fajta műsor nem csak tájékoztató jellegű lehet, de szórakoztató is, és sok kegyelmi ajándékot kaphatsz általa.

17. Olvass spirituális témájú könyveket! Olyan sok gyönyörű, inspiráló katolikus könyv létezik, melyek segíthetnek lelki utadon. Esetleg szervezhetsz könyvklubot is.

18. Legyél jobb barát, és ne pletykálj! Csak rendkívüli kegyelem segítségével lehet szakítani a pletykálkodás rossz szokásával, és eltökélten kell küzdeni azért, hogy megfegyelmezzük gondolatainkat és nyelvünket.

19. Gondolkozz, mielőtt beszélsz! Gyakorold azt a módszert, hogy mielőtt kimondasz valamit vagy üzenetet küldesz valakinek, felteszed magadnak ezt a három kérdést: Igaz? Szükséges? Hasznos? Engedd, hogy ez a nagyböjt a szavak megszelídítésének és a gondolatok újrarendezésének ideje legyen, és így még inkább az irgalmasság idejévé váljon.

20. Jöjj, Szentlélek! Hívd a Szentlelket egész napon át, bármit is csinálsz. Az életed soha nem lesz ugyanolyan.

21. Végezz lelkiismeret-vizsgálatot mindennap! Loyolai Szent Ignác azt tanácsolta, hogy minden este, elalvás előtt vizsgáljuk meg a lelkiismeretünket.

22. Hagyd abba a kiabálást! „Bölcsességre nyitja száját, és nyelvén jóságos tanítás van” (Péld 31,26). Tudatosan törekedj arra, hogy ne kiabálj a gyerekeiddel. Ez nagyon nehéz dolog – de egy pap egyszer azt mondta, ha úgy telik el a nagyböjt, hogy egyszer sem buksz el az elhatározásod teljesítésében, túl könnyű dolgot választottál.

23. Tedd rendbe a napodat az irgalmasság-rózsafüzérrel! Ez a nagyon erős imádság békét és kegyelmet hoz a napodba. Ha van rá módod, az irgalmasság órájában, délután 3-kor mondd.

24. Gyakorold az irgalmasság cselekedeteit! Tölts kevesebb időt a közösségi oldalakon, és többet az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával. Elfoglalt szülőként is rajtakaphatjuk magunkat, hogy vesztegetjük az időnket, görgetjük a Facebookot, nézegetjük mások életét. Helyette inkább forduljunk valóban mások felé.

25. Szakíts időt arra, hogy megoszd a hitedet! Oszd meg a lelki utadat gyermekeiddel. Beszélj nekik a hitről, és arról, hogyan hatott az evangélium az életedre.

26. Vegyél részt egy jótékonysági akcióban! A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak például többféle adományozási programja is van.

27. Teremts több csendet az életedben! Tény, hogy mindannyiunknak több csendre van szüksége. Találj időt arra, hogy meghalld az Úr hangját. „Álljatok meg, és lássátok, hogy én vagyok az Isten” (Zsolt 46,11).

28. Kelj fel a szundi funkció használata nélkül! Ez lehetőség arra, hogy legyőzve magadat, „igazi hőstettel” indítsd a napot.

29. Beszélgess az Úrral bármikor! Sok formája van az imádságnak, de néha nehéz időt szakítani rá. A jezsuiták például létrehoztak egy mobilalkalmazást, ami egy-egy rövid gondolattal segíti a szemlélődést a hétköznapokban, hogy akár ebédszünetben vagy utazás közben is Isten jelenlétébe helyezkedhessünk.

30. Mondj le az édességről! Meg tudod csinálni! Isten megajándékoz a kegyelemmel, amire szükséged van, hogy egészségesen tudj étkezni, és ne használj cukrot.

31. Legyél többet friss levegőn! Menj ki a szabadba, és élvezd a sétát. Nem csak a friss levegő tesz jót, a séta csökkenti a stresszt is.

32. Változtasd az autódat kápolnává! Kapcsold ki a rádiót, élvezd a csendet, mondj el egy imádságot, és adj időt Istennek, hogy szóljon hozzád.

33. Menj zarándoklatra! Ahogyan A Katolikus Egyház Katekizmusa is megfogalmazza: a bűnbánattartás ideje – így a nagyböjt – különösen alkalmas a zarándoklatok számára (KKK 1438), melyek növelik hitünket. Szervezz családi kirándulást valamelyik kegyhelyre.

34. Törekedj helyrehozni a megromlott baráti kapcsolatokat! Kérj bocsánatot, ha hibáztál, megsértettél valakit. A „sajnálom”, „ne haragudj” kifejezésnek nagy ereje van. Ugyanakkor ne legyél haragtartó, te is nyújts békejobbot annak, aki megbántott.

35. Állj meg, mielőtt kritizálnál vagy panaszkodnál! Próbálj csak bátorító, dicsérő szavakat mondani. Figyeld meg, mi történik, ha egy napig nem fókuszálsz a negatív dolgokra.

36. Imádkozd a rózsafüzért! Rengeteg kegyelem forrása lehet, ha naponta elmondod a rózsafüzért.

37. Nyisd meg az otthonodat! Mikor volt utoljára, hogy átjöttek hozzátok a barátaid vagy a távolabbi rokonok?

38. Játssz a gyerekeiddel! Jelölj ki valamennyi időt, amikor önfeledten együtt vagy a gyerekekkel a nap folyamán. Negyven napon át mindennap olvassatok vagy játsszatok együtt, és figyeld meg, hogyan fejlődik a kapcsolatotok.

39. Tartsd ellenőrzés alatt a szülői fegyelmezést! Szánj egy kis időt arra, hogy amikor fegyelmezésre kerül sor, megvizsgáld, nincs-e szüksége a családnak arra, hogy átgondoljátok a dolgokat, „megnyomjátok az újraindítás gombot”. „Kiállnak fiai és boldognak hirdetik, a férje is magasztalja” (Péld 31,28).

40. Erős vagy, és képes vagy pozitív változásokat elérni. Végezetül: légy tudatában, hogy változtathatsz az életeden. Kérd ehhez az Úr kegyelmét! „Erő és ékesség a ruhája, ezért vidáman néz a jövő nap elé” (Péld 31,25). (forrás: Aleteia.org www.magyarkurir.hu)


2018-02-12 11:58:07


Egy új tudományos kutatásban arra voltak kíváncsiak, amit minden szülő szeretne tudni: hogy hány játékkal játszik jobban a gyerek. Az amerikai Toledo Egyetem kutatói 36 gyereket engedtek egyesével két alkalommal egy megfigyelőszobába, amelyben fél órát töltöttek a gyerekek. Egyik alkalommal 4 játék volt a szobában, másik alkalommal 16 játék. A kutatók kamerával figyelték a kicsiket, hogy dokumentálják a tevékenységüket.

A 18-30 hónap közötti életkorú gyerekek számára a kutatók négy kategóriába sorolható játékokat válogattak: volt köztük oktató jellegű (például formákat vagy számokat tanító), utánzó (foglalkozásra utaló), cselekvésre ösztönző (építhető, nyitható stb.) játékok, illetve kerékkel rendelkező, tologatható járművek.
A 4-játékos alkalommal minden kategóriából egy-egy játékot tettek a szobába, majd beengedték az adott gyereket. A 16-játékos alkalommal minden kategóriából 4-4 játék várta a gyereket. Ha az egyik játék nagyon tetszett a gyereknek, következő alkalommal nem került a válogatásba, nehogy az elfogultság félrevigye a vizsgálatot.

A kísérlet tanúsága szerint a gyerekek kevés játékkal tartalmasabban játszottak, mint sokkal. Minél kevesebb volt a játék, annál inkább nyújtottak minőségi időtöltést: a gyerekek elmélyültebben, hosszabban, többféle módon játszottak az adott játékkal. A 4-játékos alkalmak során a kicsik átlagosan 3 játékkal játszottak, a 16-játékos alkalmak során pedig átlagosan 8 játékkal.

Kiderült, hogy a sok játék, a választék bősége éppenséggel zavaróan hatott a gyerekekre, gyorsabban elterelődött a figyelmük arról, amivel éppen játszottak, és indultak egy másik felé. Minél kevesebb játék volt s szobában, annál jobban fókuszáltak a gyerekek az adott játék minden tulajdonságának felfedezésére és minél kreatívabb kihasználására, azaz a minőségi játékra.

Az ilyen korú gyerekek összpontosító képessége nem túl fejlett, a környezeti tényezők túlságosan könnyen befolyásolhatják figyelmüket. Márpedig a kutatók szerint az a lényeg, hogy a gyerek minél hosszabban játsszon egy adott játékkal, mert így fejlődik a képzelőereje, amelynek hatása van az önkifejezésre és az érzelmi fejlődésre. Javul továbbá a koordinációja, a finommotoros mozgás összehangolása, így később könnyebben fog megtanulni írni. Ha a gyerek egy játékkal elmélyülten és fantáziadúsan játszhat, akkor azzal a szellemi képességei is fejlődnek, így az alkalmazkodás, az ok-okozat felismerése, a problémamegoldás és a tervek kivitelezése.

Az Egyesült Államokban egy átlagos lakásban 139 játékot lehet összeszámolni, egy gyerek évente átlagosan 70 játékot kap. Európában az Egyesült Királyságban egy átlagos gyerek 238 játékkal rendelkezik, amiből 12-vel játszik rendszeresen.

A játékok többségének elpakolása jó hatással van a gyerekre. Időnként cserélgetni lehet az elpakolt és a használatban lévő játékokat, hogy ne veszítse el az érdeklődését a kicsi.

A megunt, kidobott játékok gyakran a szemétben végzik, ami növeli a nem újrahasznosítható hulladék mennyiségét. Az ilyen a hulladékégetőbe vagy hulladéklerakó telepre kerül. A játékok többsége műanyagból, tehát nem megújuló alapanyagból van. A világszerte forgalmazott játékok 75 százaléka Kínában készül, a több ezer kilométeres szállítás óriási környezetterhelést jelent. A játékok csomagolása azonnal kukába kerül, holott az előállításuk költséges. A modern játékok jelentős része elemmel működik, ami szintén nem környezetbarát. (forrás: 365.reblog.hu)


2018-01-30 20:42:09

Sok szülő dilemmája, hogy a gyereke iskolába menjen vagy maradjon még egy évet az oviban.

Mivel nálunk épp aktuális a kérdés, utánaolvastam mit tanácsolnak a szakemberek. Kifaggattam azokat az ismerősöket, akik korábban hasonló cipőben jártak, illetve az óvodánk pszichológusa is igazán hasznos tájékoztatót tartott a témáról.

Az alábbiakban megosztom Veletek a rengeteg begyűjtött információ alapján a szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni a döntésnél.

1. A legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy minden gyerek másképp, egyéni ütemben fejlődik. Vannak korán és későn érő típusok. Csupán az életkor alapján ne küldjük iskolába a gyerekünket!

2. A szülő és a pedagógus együtt dönti el, hogy a gyerek iskolaérett-e. Amennyiben nézeteltérés alakul ki, a gyereket elküldik a nevelési tanácsadóba, ahol felmérik a gyereket és állást foglalnak az iskolaérettségével kapcsolatban.

3. A hirtelen növés nagyon megterheli a gyerek szervezetét. Ha a gyerek épp erőteljes növési fázisban van, érdemes várni az iskolakezdéssel.

4. Fontos, hogy a gyerek idegrendszere erős legyen. Ha a gyerek fáradékony, még igényli a délutáni pihenést, akkor valószínűleg még nem elég érett az idegrendszere és érdemes egy évet várni.

5. Figyeljük meg a gyerekünk finommotorikáját! Biztos a ceruzafogása, szépen színez, szívesen rajzol? A finommotorika fejlettsége az írás elsajátításának alapköve.

6. Az iskolában fontos a monotonitástűrés. Egy iskolaérett gyereknek 10-15 percig képesnek kell lennie koncentrálnia a monoton feladatokra is.

7. Figyeljük meg hogy kellően önálló-e a gyerekünk! Képes lesz vigyázni a dolgaira és rendben tartani őket egyedül is?

8. Gondoljuk végig, hogy elég érett-e szociálisan! Képes alkalmazkodni a szabályokhoz? Képes kisebb problémákat egyedül megoldani? Ki tud állni önmagáért?

9. Amennyiben a gyerek vágyik az iskolába és az óvónők is iskolaérettnek nyilvánítják, a gyereket célszerű elengedni. Ha a szülő csupán saját bizonytalansága miatt tartja vissza a gyereket, akkor a gyerek kudarcként élheti meg, hogy maradnia kell.

10. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen csoportban tölti az utolsó évet a visszatartott gyerek. Vele egykorú társakkal, szakértő pedagógus kezei között, olyan környezetben, ahol fejlődhet? Vagy esetleg vegyes csoportban, ahol az elballagott gyerekek helyét kiscsoportosokkal töltik fel és unatkozni fog? A barátok mind elmennek és a gyerekünk emiatt kudarcként éli meg, hogy ő nem mehet iskolába?

11. Milyen típusú iskolába megy a gyerek? Lazább, gyerekcentrikusba, ahol elsőben még pátyolgatják vagy amolyan versenyistállóba, ahol nagy nyomás nehezedik rá az első pillanattól kezdve?

12. Nyitott szívvel hallgassuk meg az óvónők véleményét! Ne sértődjünk meg, ha úgy vélik, hogy a szemünk fénye még nem iskolaérett. Az iskolaérettség nem az értelmi képességek leképezése. Egy értelmileg érett gyerek elvérezhet az iskolában, ha lelkileg nem áll készen rá.

13. Mi is őszintén osszuk meg az érzéseinket, esetleges félelmeinket az óvónőkkel az iskolakezdéssel kapcsolatban! Alaposan beszéljük át az iskolakezdés előnyeit és hátrányait és ennek megfelelően mérlegeljünk.

14. Inkább biztonsági játékot játsszunk! Az adott állapot alapján döntsünk és ne arra alapozva, hogy szeptemberig még sokat változhat. Mi van, ha mégsem következik be a remélt változás?

15. Itt idézném az általam nagyra tartott Dr Vekerdy Tamás gondolatait: "Az iskolából – életkorilag – nem lehet elkésni, jobb későn menni, mint korábban, jobb érettebben, mint éretlenül.”

Végül, de nem utolsósorban, hallgassunk a megérzéseinkre! A gyerekünket mi ismerjük a legjobban, az anyai ösztön a legbiztosabb iránytű a világon. (forrás: www.facebook.com/lanyomnakazeletrol)


Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg