2018. Június 22. Péntek Paulina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

Magyarország

2018-02-18 20:40:55

A tengerentúlról és a Kárpát-haza minden pontjáról szeretettel várják a csatlakozókat a 2018. február 23-án este 6-kor rajtoló 25 órás szépirodalmi ünnepre! A körbe belépő KÖZÖSSÉGKÉNT csatlakozni a wafelolvasas@gmail.com címen (30/419-24-48) lehet, míg a leendő FELOLVASÓKNAK/ÉRDEKLŐDŐKNEK a forrásban megjelölt honlapon a címekkel és a szervezők elérhetőségeivel folyamatosan bővülő listát ajánlják. A felolvasó rendezvények pártsemlegesek és ingyenesek. Wass Albert írásai mellett más írók és költők részleteivel, verseivel is lehet jelentkezni a szervezőknél. Az immár tizenegyedik alkalommal meghirdetett, 2018-as maratoni felolvasásra eddig az alábbi 52 felolvasó kör jelentkezett:
Kecskemét, Sárospatak, Nyírbátor, Encs, Kispest, Buda, Harsány, Jászberény, Naszvad (Felvidék), Bódvaszilas, Üllő, Kalocsa, Ostoros-Andornaktálya, Pomáz, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Veszprém, Nagykanizsa, Szabadszállás, Jászfényszaru, Debrecen, Pápa, Gyöngyös, Püspökladány, Csetény, Törökszentmiklós, Tápiószecső, Dunaújváros, Csány, Pilisvörösvár, Sátoraljaújhely, Hódmezővásárhely, Dombóvár, Miskolc, Baja, Hajdúszoboszló, Szalafő, Szeged, Eger, Ráckeresztúr, Kőbánya, Nyíregyháza, Pécsvárad, Kisgyőr, Karcag, New York, Székesfehérvár, Máramarossziget, Pilisszentkereszt, Kecel, Bükkábrány és Kaposvár. (forrás: szepmezo.hu)


2017-11-21 13:33:05

Makovecz Imre 1935. november 20-án született, a róla elnevezett budapesti központot és archívumot születésének évfordulóján nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök a főváros XII. kerületében. A Városkúti úton álló családi házat Makovecz Imre a maga és felesége számára tervezte, 2011-ben, nem sokkal az építész halála előtt készült el – így oda már nem költözhetett be. Az épület mostantól egy többfunkciós szellemi műhely lesz, ahol Makovecz Imre hagyatékának nagy része is helyet kap. A Makovecz Központ és Archívum működtetését 2017. november 1-jétől a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet látja el. (forrás: www.facebook.com/magyarmuveszetiakademia/)


2017-11-03 09:05:02

Minden évben igyekszünk új elemeket és helyszíneket bekapcsolni a rendezvénysorozatba. Szerencsére Makovecz Imrének nagyon sok szép terve épült meg a Kárpát-medencében, leginkább a helyi közösségek óhaja szerint. Ezért ezek valós közösségi terek. Idén például először megyünk Szigetvárra és Bécsbe. Főleg a határon túl nagy az érdeklődés a fesztivál iránt, így az sem baj, ha egy adott településen esetleg nincs a Mesternek épülete. Bécsben például a Hundertwasser Múzeum fogadja be a programot, mely rendkívül előkelő és izgalmasan szép helyszín. Az eredeti célkitűzésekhez hűek maradtunk, de az idő teltével mindig jönnek újabb kihívások, új ötletek. Néhány éve kipróbáltuk falfestészetet, bevált: gyönyörű és közönségcsábító látvány, amikor sötétedés után ezeken a szép nagy falfelületeken történik valami. Ezt is továbbfejlesztettük tavaly úgy, hogy Makovecz rajzait vetítjük a falakra. Két éven át rendeztünk tematikus konferenciát is az úgynevezett nomád nemzedék tevékenységéről, az nem vált be. Sajnos csak szűk szakmai réteget szólítanak meg az ilyen rendezvények, a jelenleg 60-70 éves generáció tagjait, akik már nehezen mozdulnak meg, főleg vidékről nem jönnek el ezért Budapestre. Letettünk róla. Viszont gyerekműsorokra nagyon nagy szükség van!

Idén két gyönyörű könyvet is megjelentetünk. Az egyik a 25 évvel ezelőtt felépült, hányatott sorsú Sevillai Magyar Pavilon történetét meséli el, a másik pedig a fesztivál eddigi eseményeit dolgozza fel 2002-től, temérdek archív és eddig ismeretlen fénykép kíséretében.

Hogyan választottátok ki a fesztivál idei helyszíneit?

Az eddig sikeres helyszíneket meghagytuk, és a kevésbé látogatottak helyére új lehetőségeket kerestünk. Az egyeztetés nem egyszerű, mert az előadóművészek mindegyike nagyon elfoglalt, s a számukra szabad időpontok nem biztos, hogy megfelelnek a befogadó intézményeknek. Hatalmas szervező munkát végez a Fonó és Diligens Linda, köszönet illeti őket ezért. A művészekkel és a helyszínekkel történő párbeszéd, a technika, a logisztika, szálláshelyek egyeztetése óriási figyelmet igényel. Nekem, a fesztivál művészeti igazgatójának van a legegyszerűbb dolgom, nekem csak képben kell lennem a műfaj aktuális helyzetét illetően, és nyugodtan álmodozhatom, hogy ez itt lenne jó, az meg amott. Aztán néha figyelmeztet az operatív front, hogy „hahó Feri, ébresztő, ez nem fog menni!”.

Könnyű a dolgom azért is, mert építész barátom, Csernyus Lőrinc nagyon tájékozott szakember, és az építészeti vonatkozású programrészeket (kiállítások, kerekasztal beszélgetések, előadások) jól kitalálja és kitűnően meg is szervezi. Mint hű Makovecz tanítvány, öt kontinensen szinte minden fontos emberről és eseményről tud, aki valamilyen szinten kapcsolatba hozható a Mesterrel. Véleményem szerint ő Makovecz szellemi hagyatékának legkiválóbb ismerője.

A fesztivál egyik csúcspontja az általad alapított Etnofon Zenei Társulás koncertje, amelynek vendége Novák Péter lesz. Miért pont őt kérted fel, és milyen dalokat hallhatunk majd?

Pétert kölyökkora óta ismerem, szülei révén. Ott nőtt fel közöttünk a Bihari együttes próbatermében. Nyilván ennek köszönhető különleges érzékenysége a folklórihletésű zenei műfajok iránt is. Az általam megénekelt személyes történetek, súlyos hangulatok pedig kifejezetten vonzzák. Tán mert ő is örök lázadó. Egyik nótámat már a Kimnowak is feldolgozta, aztán Cserhalmi Gyurival közös lemezükre kért egy dalt. Néhány éve a Nagyvárad Táncegyüttessel színpadra állította az eddig tán legsikeresebb dalciklusomat, a Nagyvárosi bujdosókat. Ő énekelt, s meg kell mondjam, hogy nagyon hiteles és meggyőző módon. Így hát most, hogy torok- és nyelvműtétem miatt ‒ ki tudja meddig? ̶ le kellett mondjak az énekesi szerepkörről, evidens volt számomra, hogy őt kérem meg dalaim előadására. Bár jóval fiatalabb nálam, megérett a bujdosásra ő is. A NŐ hangja ismét Bognár Szilvi lesz, vele is szépen össze fog Péter csiszolódni.

November 19-én az „örökzöld Kisferi dalok” lesznek műsoron: Azt hittem, Ady verbunkja, Virágotlépő, A bujdosó álma, Vándordal stb.. Szándékosan kerüljük ezen a koncerten a robusztus hangzásokat, inkább a szellős, a gyógyulást segítő lírai tónusokat részesítjük előnyben. Bár nem kapcsoljuk le az áramot, a meghitt, akusztikus, unplugged hangzásra törekszünk majd.

Az év elején indult a blogod Allegro Hungaro címmel. Honnan a címválasztás, és mi a tematika?

Régen szerettem volna már egy olyan fórumot, ami helyet teremt nem zenei gondolataim számára is. Jó érzés írni, visszamerengeni, régmúlt történeteit újra értelmezni, mi miért is történhetett velem, mi lett volna ha, miért nem hallott erről más? A mesélés elemi ösztöne dolgozik bennem, a nyomhagyás egészséges szándékával ötvöződve. A blogolás csuda jó találmány. Ingyen van, nem erőltetem rá senkire, nem kell könyvet eladnom „erőszakkal”, hogy legalább a kiadás költségei megtérüljenek. Megírom, aztán olvassa, aki akarja, meg akihez eljut, meg akit érdekel, és akinek tetszik. Egyből reagálhat is rá bárki, összecsaphatnak a vélemények, de nem kell részt venni a perpatvarban. Jó dolog. Lazításként is remek időtöltés, majdnem olyan, mint a kertművelés. Mivel a magyar népzenei-világzenei szcénáról, az abban élők életéről és saját tapasztalataimról tudok írni leginkább, olyan jelképes címet kerestem, ami kicsit hajaz a bartóki szemléletre, és modell értékű. Így jutott eszembe az Allegro Barbaro, ami a nomád nemzedék indulója is lehetne akár. Ebből kiindulva döntöttem az Allegro Hungaro mellett. Érti, aki érti.

A gálakoncertnek immár hagyományosan a Vigadó ad otthont. Mi alapján történik az előadóművészek kiválasztása?

Minden évben Makovecz Imre születésnapján, november 20-án zárjuk a fesztivált a Pesti Vigadó Dísztermében. Aznap délelőtt 11-kor megkoszorúzzuk az építész emléktábláját a Villányi út 8. szám alatt, ahol bárki tiszteletét teheti. A gálakoncert főszereplőjének mindig olyan rangos előadót választunk, akinek munkássága példaértékű, művészi teljesítménye vitathatatlan és megfelel a fesztivál szellemiségének. Idén Dresch Mihályra és zenekaraira esett a választásunk, akik egy lélekkel százféle muzsikát zengnek majd nekünk ezen az estén. (forrás:kulturpart.hu)

Héttorony Fesztivál 2017. november 9-20.

Helyszinek: Budapest, Csíkszereda, Kolozsvár, Szigetvár, Bécs, Makó, Zalaegerszeg, Paks, Siófok. 

További információ: www.hettoronyfesztival.hu


2017-10-26 18:31:22

A Szandaszőlősért Egyesület szívességcsere-programot indított, melynek lényege, hogy az emberek szívességeket cserélhetnek egymással. Bár nagyon új a kezdeményezés, de már igen sokan érdeklődnek iránta. Ilyen program rég létezik Nyugat-Európában és valójában remek közösségépítő lehetőség.
A helyi művelődési házban szerdánként lehet szívességeket cserélni. Van, akinek a kerítéskapuja romlott el és a javításért cserébe finom süteményt adni, de házi tojásért villanykapcsoló szerelőt vár egy idős néni. Az ötlet remek, megvalósításra vár.


2017-09-29 07:37:16

Sokszor hallom, hogy a Dunántúl gyönyörű, a maga változatosságával, hegyes-völgyes tájaival. És ezt nem is lehet vitatni. Ha azonban elcsendesedésre vágyunk, érdemes felfedezni az Alföld, azon belül is a Sárrét romantikus világát, amelyről oly szépen írt e vidék etnográfus tudósa, krónikása, Szűcs Sándor bácsi. Bizony méltatlanul kevés szó esik a Sárrétről, pedig sajátos szépségével vetekszik a Dunántúl látnivalóival. Itt persze a természeti szépségek állnak a fókuszban. Műemlékeket ne keressünk, hiszen a török után minden elpusztult. Ám az érintetlen puszta, a maga csodás állatvilágával, - most hallottam, hogy még teknősök ! is élnek a környező lápos vidéken- a századokon át hűségesen vizet szolgáltató nyurga gémeskutakkal, a mesés felhőformációkkal igazán különleges élmény. Itt értjük meg Petőfi szenvedélyes szeretetét az Alföld iránt. Kivált, ha rátalálunk egy olyan kedves házaspárra, akik a fővárosból erre a vidékre költöztek azért, hogy építsenek egy hagyományőrző, vályog, a falura jellemző, tornácos parasztházat, a Sárréti vendégházat, ahol a „Tiszta levegő, tiszta táplálék, tiszta gondolat” mottó jegyében hamisítatlan vidéki ízekkel, ragyogó tisztasággal, patyolat tiszta vendégszobákkal, nagy kedvességgel nevelgetett állatokkal, gondossággal termelt növényekkel és mindent felülmúló családias szeretettel várják a megfáradt vándort. Az egykori sikeres birkózó, sportember, Babusa Sándor és kedves felesége, Etelka mindent megtesznek a Sárrét nyugalmát élvezni vágyó vendégekért. Bármikor erre járok, csak itt szállok meg, mert lélekemelő élményben van részem. És mindig vár valami meglepetés. A szorgos háziak most éppen befőzésben jeleskednek, létre is hozták saját védjegyüket Hallja, Kend? logóval, amelyben természetesen szerepel a csikós kalapja és a jellegzetes bajuszviselet is. Az üvegek olyan különleges finomságokat rejtenek, mint a csokis szilva, vagy a mentás körtebefőtt. Reggelire pedig minden képzeletet felülmúló hagyományos vidéki hidegtálat és kitűnő rántottát kaptunk, a sok finom lekvárból ízelítővel. Köszönöm a Babusa család Babusa Sándor Babusa Sándorné kedvességét és páratlan vendégszeretetét. Édesapám sírjától jövet már többször mentett meg ez a vendégcsalogató kis tanya a ködben való veszélyes vezetéstől. Mindezen élményekhez csodálatos utitársam volt, drága Édesanyám, amiért külön hálás vagyok a sorsnak. A Babusa család mellett sok kedves rokon és régi ismerős szeretetét is élvezhettük, Debrecentől Biharnagybajomon át egészen Püspökladányig. Megható az a melegszívű fogadtatás, amivel vártak bennünket a kedves barátok, rokonok, finom ebéddel, különleges házi sütésű pereccel és kapros pogácsával, és persze még úti batyuval is elláttak mindent, amiben a péksütiken kívül óriás dió, otelló szőlő és finom körte is helyet kapott. Drága Édesapám már 3 éve nincs köztünk. Azt hittem, mindig fájó szívvel fogok jönni erre a vidékre. Köszönet a kedves rokonoknak és barátoknak, hogy széppé és méltóvá teszik édesapám emléke és sírja előtt tisztelgő látogatásaimat, hogy én is megérezhetem apám szülőföldjének visszahúzó varázsát.(Írta: Jeney Erzsébet a közmédia kiemelt szerkesztője)


2017-09-25 17:35:53


2017. szeptember 27-én az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. arra invitálja mind a helyieket, mind az Egerben tartózkodó vendégeket, hogy tartsanak velük és egy turista szemével fedezzék fel alternatív történelmi idegenvezetésen a belváros polgári miliőjét.
A Kis-Dobó téri találkozási pontról induló, a belváros épületeinek hajdani tulajdonosait és legendáit felidéző idegenvezetés mintegy másfél órán keresztül szolgáltat programot a résztvevőknek. A sétán való részvétel ingyenes. (forrás:turizmus.com)


2017-06-21 09:18:05

A Múzeumok Éjszakáján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és partnerei, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. hagyományos együttműködése idén a következő elemekből áll
- A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Nagykanizsára, Szegedre, Püspökladányba, Mátészalkára, Szombathelyre, valamint Debrecenbe, mint kiemelt helyszínre azoknak, akik vonattal utaznak a Múzeumok Éjszakája 2017. június 24-én estétől másnap hajnalig tartó rendezvényeire. A kedvezményes menetjeggyel az utazás legkorábban a rendezvény napját megelőző napon, június 23-án, pénteken 10.00 órától kezdhető meg. A visszautazást legkésőbb a rendezvény zárását követő napon, június 26-án, hétfőn 24.00-ig kell befejezni. ABudapestre látogatók esetében a kedvezmény a látogatást igazolókarszalag és az 50 százalékos alkalmi menettérti jegy visszautazáskor történő felmutatása mellett érvényes. A vidéki városokba utazók esetébenaz 50 százalékos alkalmi menettérti jegyet az érvényesítéshez a rendezvény helyszínén – a programban részt vevőmúzeumok valamelyikében – le kell bélyegeztetni. A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.huoldalon. További információért hívja a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatát a 06 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon.
- A Múzeumok Éjszakája bármely programján országszerte ingyenesen vehetnek részt kártyájuk felmutatásával a vasutas arcképes dolgozói igazolvánnyal, vagy a MÁV által kiállított, aláírt, lepecsételt munkáltatói igazolással rendelkező látogatók. (A mintaigazolványokat tájékoztatásul csatoltam).
- A START Klub kártyával rendelkezők a Múzeumok Éjszakája bármely programján ingyenesen vehetnek részt, kártyájuk felmutatásával díjmentesen léphetnek be a rendezvényekre


2017-06-07 19:47:39

Az AnyaApaGyerekek szervezői nevében Frivaldszky Edit, a kezdeményezés polgári bizottságának elnöke (a képen) 2017. június 7-én délelőtt átadta az AnyaApaGyerekek európai polgári kezdeményezés Magyarországon összegyűjtött aláírásait a Nemzeti Választási Irodában.
Itthon nagyjából 55 000 ember csatlakozott a családvédő kezdeményezéshez, Európában pedig több mint 1 millióan! A szükséges minimum határt 7 ország helyett 14 országban lépte át, így Magyarország mellett Bulgária, Horvátország, Ciprus, Finnország, Görögország, Franciaország, Németország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia is teljesítette ezt a feltételt.
A magyar szervezőcsapathoz a házasság és a család védelmében közel 16 000 online és 39 000 papír alapú támogató nyilatkozat jutott el, Kisvárdától Mosonmagyaróvárig, Csepeltől Mórahalomig, az egész országból érkeztek a kitöltött ívek, de még Hawairól is kaptak magyar aláírásokat. Messzire ment a híre kezdeményezésünknek! Egy óriási Európán átívelő összefogás eredménye ez az 1 millió aláírás, aminek mindannyian részesei vagyunk. Köszönet érte! 


2017-05-25 14:01:53

A Budapesti Demográfiai Fórum 2-t, a Családok XI. Világkongresszusát és a II. Európai Életvédő Fórumot is magába foglaló grandiózus eseménysorozatra 2017. május 25-28. között kerül sor a Budapesti Kongresszusi Központban és a Várkert Bazárban. A világ minden tájáról érkező előadók népesedési, családpolitikai, illetve család- és életvédelmi kérdésekről folytatnak majd eszmecserét.

A Demográfiai Fórumot néhány óra múlva Orbán Viktor miniszterelnök nyitja majd meg, de a nap során a felszólalok között találjuk többek között Alberto Bottari de Castello apostoli nunciust éppúgy, mint Philip Zimbardo világhírű pszichológust.

Holnap, szintén a Kongresszusi Központban nyílik a Családok Világkongresszusa, amelynek keretében beszélgetések széles skáláját lesz lehetőség meghallgatni nemzetközi szaktekintélyek bevonásával az anyaságról, a családbarát nemzetkép kialakításáról vagy éppen a hagyományos családmodellt érő támadásokról. A szombati Életvédő Fórum előadásaiért pedig a Várkert Bazárba kell ellátogatni, ahol a ONE OF US-díj átadása előtt szóba kerülnek bioetikai kérdések, a körülöttünk kialakuló “új világrendre” való válaszkeresés és az életvédelmi törekvések hatékony kommunikációjának módjai is.

A konferenciákkal egy időben a szervezők mindenkit várnak a Gesztenyés-kertbe szervezett családi programokra, illetve vasárnap, a Kodály Köröndön megrendezett Családi Fesztiválra is.

A teljes program megtalálható a találkozó hivatalos honlapján. (forrás: 777blog.hu)


2017-04-21 20:01:19

    

A tegnapi nappal elkezdődött a Museum dance off 4 verseny szavazása. A Herman Ottó Múzeum versenyfilmjére május 2-a 14 óra és május 3-a 14:00 óra között lehet majd szavazni az Európa legjobbja címért! Továbbjutás esetén május 8-a 14 óra és május 9-e 14 óra között dől el, ki lesz az abszolút győztes.
Voksolásra fel!


Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg