2020. Július 12. Vasárnap Izabella napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

44 tárca
2020-07-01 22:13:46

Ozsváth Sándor: Trianon árnyai című kötetének ünnepélyes bemutatója 2020. július 10. (péntek) 17 órakor a Kecskés Gyula Városi Könyvtárban. (4150 Püspökladány, Bajcsy-Zsilinszky u. 2/2.)

A Farkas család naplója

2015-04-07 08:19:31

v__s__rl__s.jpgA mai világban legnagyobb kincs az idő. Az automata mosógép, az eldobható pelenka mind-mind a kismamákat szolgálja. Az autó, amivel egy nagybevásárlást véghez tud vinni - akár gyerekkel is az anyuka - pedig megfizethetetlen. Egy ilyen bevásárlókörúton azért még egy másik felnőtt segítsége is elkél, hiszen egy alig két hónapos csecsemővel és egy két és féléves kislánnyal elmenni bevásárolni igen nagy mutatvány. Azzal kezdődött a történet, hogy a menyem betette a kicsi Jázmint a babaülésbe, én pedig Blankát huppantottam a saját helyére. A leányka segített is, dugta a kicsi karját ahova illik, csak én nem tudtam hogyan is kell becsatolni a biztonsági övet. Végül én is beültem hátra harmadiknak a gyerekek mellé. A menyem a két kicsivel és egy nagymamával leterhelt kocsit vezetve ügyesen lavírozott a forgalmas debreceni belvárosban. Először a gyerekekről készített fotókat váltottuk ki, majd egy ezer apró cikket áruló üzletbe tértünk be, ahol minden volt a felmosó szettől az utolsó divat szerinti ruhákig. Anya a kicsi hordozóját a bevásárló kocsira tette és már válogatta is a nagy fiának való pólókat. Én Blanka után mentem, aki otthonosan mozgott a boltban. Látszott, hogy nem először van itt. Egy neki való kis húzós bőröndöt kapott kézbe és azzal járt-kelt a polcok között. Közben beszélt, beszélt, nézelődött és lelkendezett, hogy jaj, de szép! S máris kezében a kis seprű és a lapát. Sepregetek - mondja. A többi vevő mosolyog. A pénztárnál kérésre vissza tesszük a közben valahol elmaradt játék koffert a helyére és már kinn is vagyunk az üzletből. Jázmint egyáltalán nem zavarta, hogy a sötétből világosra, a hidegből melegbe mentünk. Békésen aludt. A következő megálló egy élelmiszer üzlet volt, ahol már én toltam a babakocsit és anya egy bevásárlószekérrel rohangált egyik helyről a másikra. Blanka a babakocsit fogva jött mellettem, így követtük a cikázó anyját. A fizetéskor türelmesen vártunk, mert igen hosszú és kanyargós sor alakult ki a kassza előtt. Már csak egy helyen álltunk meg, egy kisbolt előtt, ahol igazi tejet vásárol mindig a menyem, amit pocsaji tehenek adnak. Ekkor már ránk esteledett, mondta is többször Blankám, hogy sötét van, sötét van. Végre hazaértünk és én csak csodálni tudom a mai szülőket, akik egy ilyen kalandtúrát csapnak le akár hetente. De végül is ők fiatalok, ebben élnek, talán nekik nem is tűnik fel ennek a nehézsége, aztán meg, ha a gyerek együtt van a szülőkkel ilyenkor megtanulja, hogy mit kell csinálni, mire való a bolt, hogyan kell ott viselkedni. (Írta: Csontos Gabriella)  

2015-03-19 10:15:51

j__zmin.jpgMásodik unokánk Kiss Jázmin Réka most volt egy hónapos. Nagyon jó kisbaba, eszik, alszik - mondja a menyem. Nagy család lettek, hiszen Patrik a nagyfiú 14 éves, Blanka két és fél éves és most érkezett Jázmin a családba. A gyerekek nem betegesek, hiszen mióta Blanka megszületett nem volt orvosnál a kötelező megjelenésen kívül, de Patrik sem. Ezt én annak tulajdonítom, hogy a szülők következetesen egészségtudatosan nevelik, gondozzák őket. A gyerekek minden alkalommal mikor hazamennek még az előszobában cipőt cserélnek, azonnal kezet mosnak, átöltöznek otthoni ruhába. A szülők ügyelnek rá, hogy minél kevesebb bacilus jusson a szervezetükbe és ez ilyen egyszerű. Anya, Apa nem dohányozik, próbálnak egészségesen étkezni. A kistesó megszületése kicsit megváltoztatta a család életét, no nem a szokások lettek másak, hanem az életritmusuk. A pici nem tudja máshogy kifejezni érzelmeit, szükségleteit csupán sírással. Sír is rendesen. Szokták is a családtagok mondani, hogy üvölt, mint a sakál. Ezt Blanka, a nővére igen megjegyezte, mert a múltkor, mikor húga sírni kezdett bement a konyhába és azt mondta az apjának:
- Apa! Üvölt már a sakál! (Írta:Csontos Gabriella)

2015-03-04 08:34:21

r__me____sj__lia.jpgRégen voltunk igazi színházban. Igaziban, nem ám csak úgy, hogy elmegyek valami előadásra, mert van egy szabad estém. Voltunk már úgy is - mert már akkor nagyon vágytam a színház illatára -, de csak bosszankodtunk, hogy mennyire csapnivaló volt. Most olyan darabot játszottak a színpadon és azok, akiket már évek óta meg akartunk nézni. 2000-ben volt a bemutató, tehát 15 éve játszák. Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter És Rómeó és Júlia c. előadására váltottunk jegyet. Budapesten a Centrál Színházban adják elő W. Shakespeare drámáját egy részben Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján az előadást létrehozta Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Horgas Ádám- írták a színlapra. A ruhatárban nagy a tumultus, és arra leszek figyelmes, hogy egy nagy darab ember a kabátja gallérjába beszél. Nagyon meglepődöm, mert még biztonsági őrt színházban nem láttam, mármint dolgozni. Aztán megfejtődik a talány, mivel az utolsó pillanatban megérkezik Áder János köztársasági elnök feleségestől. Szóval nem minden napi előadásra vettünk jegyet. Nincs függöny, elcsendesedik a nézőtér, lassan teljesen sötét lesz. Majd hirtelen világos és a színpadon ketten állnak. Egy férfi és egy nő. Egyszerű, utcai - ma úgy mondjuk unisex - ruhában. Aztán megszólalnak és hirtelen Veronában vagyunk az utcán, vagy inkább a piacon. Húzgálom fejemben a fiókokat, hogy hol is játszódik pontosan ez a jelenet. Végül feladom, mert teljesen elragad a két ember játéka. Ketten vannak a színpadon, de a világirodalom legszebb szerelmi drámájának szinte az összes szereplőjét megelevenítik. Szinte semmi jelmez nélkül. A dadát pl. egy nagy bugyogóval jelzik. De nem is ez a lényeg, hanem a gesztus, a mozdulat, a hang, a szín, a szó... A vérbő komédiázás Rudolf Péternek megy igazán. De Nagy-Kálózy Eszter is állja a sarat, ha arról van szó. Váltogatva játszák a hol női, hol férfi szerepeket. Másfél óra tömény akció, érzelem. Sodor, sodor magával a két ember a színpadon. Nincs egy másodpercnyi kizökkenés sem. A vége tudjuk mi a történetnek, de én még ilyen belehalást a szerelembe nem láttam. Nagyon régen éreztem a katarzist, azt a klasszikusat, amikor az ember gyomra beleremeg és potyognak a könnyei miközben veri a tenyerét. Sikítani szerettem volna, kiabálni, hogy éljen,éljen, köszönöm! Úgy ahogyan Shakespeare idejében a nézők. De nagyon illetlen lett volna, meg aztán lehet a köztársasági elnököt és feleségét kísérő biztonsági őr is rám vetette volna magát. Így csak az uramat karolva, botladozva, könnyeimet nyelve örültem magamban ennek az estének. Köszönet érte ennek a két színésznek. (Írta: Csontos Gabriella, fotó:centralszinhaz.hu)  

2015-02-08 16:17:28

baba.jpgItt a második unokánk! 2015. február 8-án, vasárnap 12 óra 40 perckor megszületett Kiss Jázmin Réka. Isten hozta e világra.

2015-02-13 18:16:30

hotel_aqua_gyula_gyula_12.jpgA 2015-ös év egyik januári hétvégéjét Gyulán töltöttük az urammal. A neten találtam egy ajánlatot, ami igen pénztárcakímélőnek tűnt. Év végén kaptunk a munkahelyeinkről egy kis jutalmat, így nem haboztam és azonnal lefoglaltam a szállodai szobát péntektől vasárnapig (a képen: Aqua Hotel Gyula). Csak miután ezt megtettem hívtam fel kedves felemet, hogy a hétvégén megyünk Gyulára. Nagyon elcsodálkozott, meg kicsit szeleburdi cselekedetnek találta ezt a hirtelen jött ötletet, de nem tiltakozott. Igen csak elfáradt ő is év végére, az idő is elég nyálkás-nyúlós, tehát épp itt az ideje, hogy egy kicsit feltöltődjünk energiával. Most még nincs miért hadrendbe állítani magunkat. A gyerekeink és a szüleink is intézik a sorsukat, nem szorulnak egyenlőre a mi segítségünkre. Februárban már itt lesz e világon Jázmin (második unokánk), tehát akkorra fittnek kell lennünk, mert ott elkel majd a segítség. No, tehát ott tartok, hogy péntek eset munka után zuhogó esőben indulunk Gyulára. Térképen megnéztük, hogy hogyan jutunk el oda. Meg is érkeztünk elég hamar,  viszont a városban kicsit eltévedünk, mert nincs GPS-ünk. De sebaj, mivel van szánk és udvarias gyulai polgár, aki megmutatja a helyes irányt. Ahogy megállunk a hotel előtt csöng a telefonom. A szállodaportás hívott, érdeklődött, mikor érkezünk. Mondtam neki, hogy azonnal, hiszen épp most álltunk meg az épület előtt. Gyors bejelentkezés, ügyintézés és már a finom vacsorát esszük, majd egy filmet nézünk meg a kényelmes szállodai szobában, amit az ismerőseink ajánlottak feltétlen megtekintésre. Szombaton reggel addig alszunk ameddig akarunk. Az ablakokon redőny, sötétellő függöny. Teljes a csend. Irigylésre méltó állapot. A reggeli újra csak bőséges svédasztalos. Az uram is és én is diétázunk, erre is gondolnak a konyhán. Mindenféle ételt kínálnak. A személyzet udvarias és figyelmes. Reggeli után a Várfürdőbe vesszük az irányt. Én nem vagyok valami fürdőbe járó alkat, de most  ebben a nedves, hideg, szeles, esős időben nagyon vágyom egy kis forró, párás, nyugtató gyógyvízre. Bizonyára erre is meg kell érnie az embernek. Fiatalabb koromban el nem tudtam volna képzelni magam egy gyógymedencében ücsörögve. A Várfürdőbe történő belépésünk egy kicsit humorosra sikeredett. A bejáratnál elváltak útjaink, mivel nem koedukált öltözők vannak. Csinos számozott öltöző szekrények sorjáztak mindenütt és mikor átöltöztem betettem a cuccaimat a szekrénybe s próbáltam azt a bejáratnál kapott helyes műanyag karórára hasonlító szerkezettel bezárni. Nem ment. A mellettem lévő szekrénynél is próbálkozott egy hölgy, de neki sem sikerült. Azt mondta, hogy már a harmadik szekrénynél jár és egyiket sem tudta bezárni. Én, ahogy az uramtól tanultam megnéztem a szekrényajtón lévő rajzos utasítás-sort, hogy hogyan kell lelakatolni azt. Mindent úgy csináltam ahogyan le volt rajzolva, mégsem sikerült. Akkor feladtam, és megkértem egy éppen arra járó ott dolgozót, hogy segítsen nekem. Kézségesen kivezetett a bejárathoz, ahol egy falra szerelt kis szerkezethez kellett nyomni a műanyag karkötőmet, aztán a kijelzőn megjelent egy sorszám, no azt a számú szekrényt kellett benn keresnem, amit már be is tudtam zárni az utasítás szerint. E kis intermezzo után kezdtük felderíteni a hatalmas fürdő komplexumot. Voltunk a különböző dögönyöző szerkezetekkel ellátott medencében, ahol a vízsugár végig masszírozta az ember testét, aztán a 38 fokos gyógymedencében ültünk egy fél órát, majd a gyógyvizes úszómedencében úsztunk. Aztán kimentünk a polip nevezetű medencéhez, aminek a "csápjaiban" kuporogtak nyakig a forró vízben és gőzben a fürdőzők. Majd a Széchy Tamás uszoda szaunájában is megfordultunk. Délután mentünk vissza a szállodánkba, ahol pihenés után egy kiadós bajor vacsora várt bennünket. Ekkor is tudtunk diétás menűt fogyasztani, mivel a csülök mellett pulyka húsból készült sült is volt a terítéken. Igaz, hogy továbbra is esett az eső vigasztalanul, mi azonban esernyő alatt sétáltunk Gyula főterén. Csak azért ecseteltem ilyen hosszan a hétvégénket, hogy azt a fontos mondatot leírjam, amit a masszőr mondott nekem miközben kezelésbe vette a talpamat. Mindenről szó esett ezalatt, de ez a pár szó igazán megragadt bennem.
-Tudja asszonyom mi itt Magyarországon a gond? A munkáltatók, akik sajnálják a szabadságot a dolgozóiktól nem tudják, hogy a kipihent, egészséges munkaerő végzi a legjobb munkát. (Írta:Csontos Gabriella)

2015-01-12 13:49:02

gbaba__l__s.jpgNagy izgalommal és várakozással telik a 2015-ös év kezdete családunkban. Márton fiunk a Budapesti Műszaki Egyetemre jár és január 6-án volt az államvizsgája. A szakdolgozatát ötösre értékelték, de még hátra volt a védés, ami ugyancsak ezen a napon történt. Nem kell ecsetelnem, hogy milyen hangulatban virradt ránk vízkereszt napja. Ebéd után már nagyon vártam, hogy mikor csörren meg a telefonom. Aztán jött a várva várt hívás és örömmel konstatáltam, hogy drága gyermekünk mechatronikai mérnök lett. Azt azért el kell mondjam - az egyetemi képzés negatívumaként -, hogy négy év alatt Marcinak egyszer volt szóbeli vizsgája, minden megmérettetésük írásban történt, most pedig a záró vizsga egy bizottság előtt, szóban zajlott. Szegény műegyetemisták, akik még nincsenek leszoktatva az élő beszédről ott az egyetemen biztos, hogy elfelejtik a szóbeli kommunikációt. Erről ennyit. A nagyfiaméknál jön a harmadik gyermek, a húsz éves három ajtós kis kocsijukat egy nagyobbra cserélték, természetesen szülői segítséggel. A családi összefogás eredményeként meglett a nagyobb autó. Örömöm abban volt, ahogyan a gyerekek kiválasztották az új kocsit. Körültekintően, praktikusan, pénztárcakímélő módon. Hogy ne kelljen lehajolnia majd Krisztinek, ha beteszi a gyerekülésre a lányokat, hogy tolóajtós legyen, mert azzal könnyebben lehet parkolni a városban, hogy legyen sok hely az öt fős család minden holmijának, hogy hátul biztonságos legyen az ajtó, az ablak, stb. Nekem fele sem jutott volna eszembe. Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy mindenre gondolnak, gondoltak. Dani fiunk pedig feljebb lépett a munkahelyi ranglétrán, ami azt jelenti, hogy megállja a helyét, bíznak benne és számítanak rá főnökei. Fiaink tusakodnak a sorssal, kettő már révbe ért, a harmadik még tanul. Előttük az élet. Nem könnyű, de kinek volt könnyű valaha is? (Írta: Csontos Gabriella)
   

2015-01-13 19:27:21

A karácsony elmúltával üres lett a ház, ketten maradtunk az urammal. Mint két szárnyaszegett madár vártuk az év végét. De mint kiderült az én drága jó uram gondoskodott arról, hogy pihenéssel, felüdüléssel búcsúztassuk az óévet és várjuk az újat. Megszervezte, hogy Füzesgyarmaton töltsük a 2014-es év utolsó napját. Mégpedig a gyógyfürdőben. Barátainkkal együtt érkeztünk december 31-én a helyszínre. S most akkor bemutatnám, hogy hova:
CSC_0614.JPG
Füzesgyarmaton a régió legszebb fürdője az egykori kastély-parkban található. 1965-ben egy fúrás alkalmával 1198 m mélyen termálvizet találtak. A víz jelenlegi hőfoka 62 C-fok. Az OTH OGYFI 337/Gyf/ 2003. november 4-ével "Sárrét Gyöngye" elnevezéssel gyógyvízzé nyilvánította. A víz összes oldott ásványi anyag tartalma 1860 mg/L, nátrium-hidrogénkarbonátos típusú termál víz, amely jodidot és számottevő mennyiségben metaborsavat is tartalmaz. A termálvíz áldásos hatása főként mozgásszervi, nőgyógyászati, idegrendszeri és pajzsmirigy problémák, betegségek esetén ajánlható.
termalfurdo_fuzesgyarmat_belso1_1.jpg
A fürdő személyzete kedves, segítőkész. A hangulat ünnepi. Illatgyertyák, karácsonyfa. Fáradt tagjainkat simogatta a gyógyvíz, a szaunában megszabadultunk minden méreganyagtól, a masszírozó hölgy kinyomkodta belőlünk a rosszat. Áldott keze van. Hajnalban a -10 fokos hidegben mi a kinti medencében ülve pezsgővel koccintottunk az új évre. Másnap a fürdő szomszédságában lévő katolikus templomban adtunk hálát az elmúlt év minden jótéteményéért.
katolikus_templom.jpg
A prédikáció az időről szólt és mi is elgondolkoztunk erről a megfoghatatlan valamiről. Délre megjött a másik baráti házaspár is. Megebédeltünk, aztán begyalogoltunk a városközpontba, ami elég kihaltnak tűnt, illetve mindenki velünk szembe jött és a fürdőbe igyekezett. Mire visszamentünk telt ház volt a medencékben. Még egyszer megmártóztunk a kellemes vízben. Mi elhatároztuk, hogy máskor is jövünk ide, hiszen a fürdő szlogenje az, hogy itt a nap is megáll pihenni.
446_65_Kastelypark_Furdo_logo.jpg
Nem is tudtam volna jobb és kellemesebb élményt magamnak szilveszterre. Ajánlom mindenkinek! (Írta:Csontos Gabriella)

2015-02-01 22:10:112014-12-29 20:27:26

kari.jpgAz idei karácsonyi ünnepen nagyon elfáradtam. Az utolsó adventi vasárnap volt talán az az idő, amikor még úgy ahogy  gondtalan voltam. Reggel rohantunk ugyan a templomba misére - ideges voltam kissé, mert énekeltünk minden adventi gyertyagyújtáskor és az utolsóról sem akartam lemaradni. Mikor besiettünk a templomajtón, akkor láttam meg a kórust az oltár mellett. Meglepődtem, egyben nagyon megörültem. Az id. Csenki Imre vegyeskar énekelt ezen a vasárnapon nekünk, híveknek. Szép ajándék volt. Az ünnepekre most is hozzánk jött a család. Már szenteste heten ültünk az asztalnál, a következő napokban pedig tíz-tíz emberre terítettem. Örültem mindenkinek és minden ajándéknak. A képen látható befőttes üvegben egy finom sütemény "alkatrészei" és a papíron a receptje olvasható. Ötletes, meglepő, hasznos és kedves dolgok kerültek a karácsonyfánk alá. De a legjobb az volt, hogy együtt voltunk. Bence fiaméknál hamarost jön a harmadik gyermek, a menyem szegény nagy pocakkal hol ide ült, hol oda a lakásban. Nehéz már neki a teher, nyugtalan várakozásban telnek napjai. Marci fiam záróvizsgára készül, a nagy vendégség nem kedvezett ehhez, de próbált alkalmazkodni a helyzethez. Az unokatesóknak is vizsgaidőszak van, ők sem voltak gondtalanul boldogok. Ezért köszönet nekik, hogy mégis itt voltak velünk. Apósom jól érezte magát nálunk, azt mondta a végén, hogy nagyon hamar elszállt ez az egy hét. Nem sok időm volt elgondolkodni azon, hogy mi történt ebben az évben velünk. Minden este igen jól eső fáradsággal zuhantunk ágyba, ahol az uram Dani fia karácsonyi ajándék könyvét olvasta (Kurt Vonnegut) én pedig Fekete István Kele című kisregényét - már nem is tudom hanyadjára - lapozom felüdülés képpen. (Írta:Csontos Gabriella)
 

2014-12-24 08:18:42

Dia1_2.JPG

Oldal : 123456789101112131415
16171819


A J Á N L Ó

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu