2020. Október 27. Kedd Szabina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

20 éves évforduló
2020-10-24 15:18:26

A kisújszállási Mellofon Fúvós Együttes húsz éves jubileumi koncertje 2020. november 7-én, szombaton 17:00-től a kisújszállási Vigadó épületében. 

A Farkas család naplója

2015-04-27 07:44:03

64696_349985891789293_705899303_n.jpg2015. április 14. kedd -  Megszűnt a munkahelyem, mivel a munkaadóm ismeretlen helyre távozott. Bízom a gondviselésben, szomorkodtam, de ahogy CseTa énekelte, mondta: előre, soha se hátra!
S még valami eszembe jutott:  Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja. (Máté 6,25-34) (Írta: Csontos Gabriella)

2015-05-08 12:56:46

F_F.jpgRégen az én időmben voltak a kulturális seregszemlék, a Ki-Mit-Tud-ok. Most a tehetségkutatók, különböző versenyek, pályázatok világát éljük. A Költészet Napjához kapcsolódóan a Debreceni Zenész Klub versmegzenésítési pályázatot írt ki, aminek a döntője 2015. április 10-én volt Debrecenben a Kossuth u. 1. szám alatt. Itt jegyzem meg, hogy nekem meghatározó élményeim fűződnek ehhez a helyhez, hiszen a Veritas Irodalmi Színpad tagjaként számtalanszor mondtam verset azon a színpadon. Szóval ifjabb gyermekünk benevezett két verssel erre a megmérettetésre. Be is jutottak a döntőbe, ahol tizenkét egyéni és több taggal bíró formáció adta elő a magyar irodalom remekeit. Volt ott Vajda János, Csokonai, Ratkó József és természetesen József Attila és Ady Endre költemény is. De hallottunk kortárs alkotásokat is. No, ezzel volt a bibi. A nagyhatalmú zsűri tagjai már az első ilyen versnél kijelentették, hogy ők bizony nem szeretik Varró Dánielt. Hűű, gondoltam, a fene egye meg, hiszen a gyerek is egy Varró Dani verset hozott az Ady Endre mellé. De sebaj, a vers nagyon hangulatos és jól hangszerelt lett, így azért azt vártam, hogy ha már Varró Dánielt, mint költőt nem szeretik azért a zenét értékelik majd. Hát, nem, sőt kijelentették, hogy ilyen ronda dolgokról még énekelni is szörnyű. Hiába mondta és indokolt az én drága gyermekem - akinek azért tetszett meg ez a vers, mert egy igen kényes és kínos helyzetből szerinte egy gyönyörű szerelmi vallomás lesz a végén. Ez tetszett meg neki,a paradox helyzet, ezt próbálta zenében is kifejezni. Hát a zsűrit nem nagyon érdekelte ez, csak a felszín fogta meg, de az nagyon. Egy idő óta nem szeretem ha az egyik oldal Wass Albertezik, most meg azt veszem észre, hogy a másik oldal, meg Varró Danizik. Hát hogy van ez? Üzeni a zsűri, hogy csak olyan verset válassz, ami neki is tetszik, mert csak akkor leszel értékelve! Nem szűnt meg a vonalasság... Nem szűnt meg a tűrjük, támogatjuk... És akkor most álljon itt a vers:

Varró Dániel: Cossante a lehányt küszöbről

 
Mikor a küszöböt lehánytad, és a nedves

szivaccsal feltöröltem. Emlékszel arra, kedves?

Arra a pillanatra.

 

Mikor a küszöböt lehánytad, és a sárga

szivaccsal feltöröltem, emlékszel arra, drága?

Arra a pillanatra.

 

Lehánytad, feltöröltem. Emlékszel arra kedves?

Semmit se tartva bent, úgy tűnt, magadhoz engedsz.

Arra a pillanatra.

 

Szivaccsal feltöröltem, emlékszel arra, drága?

Magadhoz engedtél, bensődet kitárva.

Arra a pillanatra.

 

Féltél, megárt a bimbózó romantikának,

ha otthonodban a küszöbre hányni látlak

abban a pillanatban.

 

Féltél, a láng lelankad hamvadó üszökre,

ha látlak otthonodban hányni a küszöbre,

abban a pillanatban.

 

Kit otthonodban a küszöbre hányni látlak,

ahogy te, úgy kitisztult bennem a vágy irántad.

Abban a pillanatban.

 

Kit látlak otthonodban hányni a küszöbre,

bennem a szerelem is így tisztult ki szebbre.

Arra a pillanatra.


És nézzük meg, hogyan adták elő ezt a fiatalok:S most akkor vegyük górcső alá a sorokat. Az ismétlődésen alapuló, ugyanazt az eseményt variálja, de mindig hozzátesz valamit a 8 versszakban. Ellentét feszül a versben: a lírai én megszólító beszédmódja, kérdései kedvesek, szeretettel teliek, de az ihletadó esemény ocsmány - írja egy elemző a neten. S most akkor a zeneszerző által  elgondolt helyzet, ami lehet, hogy nem az, de lehetne! Valóban nagyon rossz és csúnya dolog a hányás, de képzeljük el azt, amikor a költő várandós felesége teszi ezt. Mit érezhet ilyenkor egy költő? No, ezt fogalmazta meg szerintem Varró Dániel és énekelte el az F&F duó+ Gombos Balázs. Egyébként a nézőknek nagyon tetszett és annak azért örülök, hogy a mai internetes világban a vélemény, a vers szabadon áramlik, lélektől lélekig. Nincs szükség hozzá zsűrire. (Írta:Csontos Gabriella)

2015-04-10 11:23:30

1081368_686874184660651_437798447_n.jpg
(Csak az olvassa...)

Csak az olvassa versemet,
ki ismer engem és szeret,
mivel a semmiben hajóz
s hogy mi lesz, tudja, mint a jós,

mert álmaiban megjelent
emberi formában a csend
s szivében néha elidőz
a tigris meg a szelid őz.

Ha költőt kell megneveznem, elsőként biztos, hogy József Attila jut az eszembe. Olyan elementáris erővel hatottak rám versei kamaszkoromban, hogy egy órás önálló estet csináltam gimnazistaként költeményeiből a valamikori püspökladányi Kultúrházban, ami később Ifjúsági Ház lett. No, ebben az Ifjúsági Házban működött aztán a Központi Ifjúsági Klub röviden a KIK. Minden hétvégén ott gyűlt össze az a társaság, ami sokaknak talán a családját is jelentette. Ezek között a fiatalok között fogalmazódott meg egyszer, hogy legyen Költészet Napja a Klubban. Az eseményre már nem emlékszem, de a plakátot megmentettem. Harminc éve hurcolom magammal, pedig azóta négyszer költöztem, de ezt a műalkotás mindig ott volt velem. Egy ideig összetekerve lapult a szekrény mélyén. Mígnem egyszer keretet kapott s azóta ott függ a folyosónkon. Örök emlékem. (Írta: Csontos Gabriella) 

2015-04-04 08:42:35

11096684_1044596432221756_686175207_n.jpg

2015-04-07 08:19:31

v__s__rl__s.jpgA mai világban legnagyobb kincs az idő. Az automata mosógép, az eldobható pelenka mind-mind a kismamákat szolgálja. Az autó, amivel egy nagybevásárlást véghez tud vinni - akár gyerekkel is az anyuka - pedig megfizethetetlen. Egy ilyen bevásárlókörúton azért még egy másik felnőtt segítsége is elkél, hiszen egy alig két hónapos csecsemővel és egy két és féléves kislánnyal elmenni bevásárolni igen nagy mutatvány. Azzal kezdődött a történet, hogy a menyem betette a kicsi Jázmint a babaülésbe, én pedig Blankát huppantottam a saját helyére. A leányka segített is, dugta a kicsi karját ahova illik, csak én nem tudtam hogyan is kell becsatolni a biztonsági övet. Végül én is beültem hátra harmadiknak a gyerekek mellé. A menyem a két kicsivel és egy nagymamával leterhelt kocsit vezetve ügyesen lavírozott a forgalmas debreceni belvárosban. Először a gyerekekről készített fotókat váltottuk ki, majd egy ezer apró cikket áruló üzletbe tértünk be, ahol minden volt a felmosó szettől az utolsó divat szerinti ruhákig. Anya a kicsi hordozóját a bevásárló kocsira tette és már válogatta is a nagy fiának való pólókat. Én Blanka után mentem, aki otthonosan mozgott a boltban. Látszott, hogy nem először van itt. Egy neki való kis húzós bőröndöt kapott kézbe és azzal járt-kelt a polcok között. Közben beszélt, beszélt, nézelődött és lelkendezett, hogy jaj, de szép! S máris kezében a kis seprű és a lapát. Sepregetek - mondja. A többi vevő mosolyog. A pénztárnál kérésre vissza tesszük a közben valahol elmaradt játék koffert a helyére és már kinn is vagyunk az üzletből. Jázmint egyáltalán nem zavarta, hogy a sötétből világosra, a hidegből melegbe mentünk. Békésen aludt. A következő megálló egy élelmiszer üzlet volt, ahol már én toltam a babakocsit és anya egy bevásárlószekérrel rohangált egyik helyről a másikra. Blanka a babakocsit fogva jött mellettem, így követtük a cikázó anyját. A fizetéskor türelmesen vártunk, mert igen hosszú és kanyargós sor alakult ki a kassza előtt. Már csak egy helyen álltunk meg, egy kisbolt előtt, ahol igazi tejet vásárol mindig a menyem, amit pocsaji tehenek adnak. Ekkor már ránk esteledett, mondta is többször Blankám, hogy sötét van, sötét van. Végre hazaértünk és én csak csodálni tudom a mai szülőket, akik egy ilyen kalandtúrát csapnak le akár hetente. De végül is ők fiatalok, ebben élnek, talán nekik nem is tűnik fel ennek a nehézsége, aztán meg, ha a gyerek együtt van a szülőkkel ilyenkor megtanulja, hogy mit kell csinálni, mire való a bolt, hogyan kell ott viselkedni. (Írta: Csontos Gabriella)  

2015-03-19 10:15:51

j__zmin.jpgMásodik unokánk Kiss Jázmin Réka most volt egy hónapos. Nagyon jó kisbaba, eszik, alszik - mondja a menyem. Nagy család lettek, hiszen Patrik a nagyfiú 14 éves, Blanka két és fél éves és most érkezett Jázmin a családba. A gyerekek nem betegesek, hiszen mióta Blanka megszületett nem volt orvosnál a kötelező megjelenésen kívül, de Patrik sem. Ezt én annak tulajdonítom, hogy a szülők következetesen egészségtudatosan nevelik, gondozzák őket. A gyerekek minden alkalommal mikor hazamennek még az előszobában cipőt cserélnek, azonnal kezet mosnak, átöltöznek otthoni ruhába. A szülők ügyelnek rá, hogy minél kevesebb bacilus jusson a szervezetükbe és ez ilyen egyszerű. Anya, Apa nem dohányozik, próbálnak egészségesen étkezni. A kistesó megszületése kicsit megváltoztatta a család életét, no nem a szokások lettek másak, hanem az életritmusuk. A pici nem tudja máshogy kifejezni érzelmeit, szükségleteit csupán sírással. Sír is rendesen. Szokták is a családtagok mondani, hogy üvölt, mint a sakál. Ezt Blanka, a nővére igen megjegyezte, mert a múltkor, mikor húga sírni kezdett bement a konyhába és azt mondta az apjának:
- Apa! Üvölt már a sakál! (Írta:Csontos Gabriella)

2015-03-04 08:34:21

r__me____sj__lia.jpgRégen voltunk igazi színházban. Igaziban, nem ám csak úgy, hogy elmegyek valami előadásra, mert van egy szabad estém. Voltunk már úgy is - mert már akkor nagyon vágytam a színház illatára -, de csak bosszankodtunk, hogy mennyire csapnivaló volt. Most olyan darabot játszottak a színpadon és azok, akiket már évek óta meg akartunk nézni. 2000-ben volt a bemutató, tehát 15 éve játszák. Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter És Rómeó és Júlia c. előadására váltottunk jegyet. Budapesten a Centrál Színházban adják elő W. Shakespeare drámáját egy részben Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján az előadást létrehozta Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Horgas Ádám- írták a színlapra. A ruhatárban nagy a tumultus, és arra leszek figyelmes, hogy egy nagy darab ember a kabátja gallérjába beszél. Nagyon meglepődöm, mert még biztonsági őrt színházban nem láttam, mármint dolgozni. Aztán megfejtődik a talány, mivel az utolsó pillanatban megérkezik Áder János köztársasági elnök feleségestől. Szóval nem minden napi előadásra vettünk jegyet. Nincs függöny, elcsendesedik a nézőtér, lassan teljesen sötét lesz. Majd hirtelen világos és a színpadon ketten állnak. Egy férfi és egy nő. Egyszerű, utcai - ma úgy mondjuk unisex - ruhában. Aztán megszólalnak és hirtelen Veronában vagyunk az utcán, vagy inkább a piacon. Húzgálom fejemben a fiókokat, hogy hol is játszódik pontosan ez a jelenet. Végül feladom, mert teljesen elragad a két ember játéka. Ketten vannak a színpadon, de a világirodalom legszebb szerelmi drámájának szinte az összes szereplőjét megelevenítik. Szinte semmi jelmez nélkül. A dadát pl. egy nagy bugyogóval jelzik. De nem is ez a lényeg, hanem a gesztus, a mozdulat, a hang, a szín, a szó... A vérbő komédiázás Rudolf Péternek megy igazán. De Nagy-Kálózy Eszter is állja a sarat, ha arról van szó. Váltogatva játszák a hol női, hol férfi szerepeket. Másfél óra tömény akció, érzelem. Sodor, sodor magával a két ember a színpadon. Nincs egy másodpercnyi kizökkenés sem. A vége tudjuk mi a történetnek, de én még ilyen belehalást a szerelembe nem láttam. Nagyon régen éreztem a katarzist, azt a klasszikusat, amikor az ember gyomra beleremeg és potyognak a könnyei miközben veri a tenyerét. Sikítani szerettem volna, kiabálni, hogy éljen,éljen, köszönöm! Úgy ahogyan Shakespeare idejében a nézők. De nagyon illetlen lett volna, meg aztán lehet a köztársasági elnököt és feleségét kísérő biztonsági őr is rám vetette volna magát. Így csak az uramat karolva, botladozva, könnyeimet nyelve örültem magamban ennek az estének. Köszönet érte ennek a két színésznek. (Írta: Csontos Gabriella, fotó:centralszinhaz.hu)  

2015-02-08 16:17:28

baba.jpgItt a második unokánk! 2015. február 8-án, vasárnap 12 óra 40 perckor megszületett Kiss Jázmin Réka. Isten hozta e világra.

2015-02-13 18:16:30

hotel_aqua_gyula_gyula_12.jpgA 2015-ös év egyik januári hétvégéjét Gyulán töltöttük az urammal. A neten találtam egy ajánlatot, ami igen pénztárcakímélőnek tűnt. Év végén kaptunk a munkahelyeinkről egy kis jutalmat, így nem haboztam és azonnal lefoglaltam a szállodai szobát péntektől vasárnapig (a képen: Aqua Hotel Gyula). Csak miután ezt megtettem hívtam fel kedves felemet, hogy a hétvégén megyünk Gyulára. Nagyon elcsodálkozott, meg kicsit szeleburdi cselekedetnek találta ezt a hirtelen jött ötletet, de nem tiltakozott. Igen csak elfáradt ő is év végére, az idő is elég nyálkás-nyúlós, tehát épp itt az ideje, hogy egy kicsit feltöltődjünk energiával. Most még nincs miért hadrendbe állítani magunkat. A gyerekeink és a szüleink is intézik a sorsukat, nem szorulnak egyenlőre a mi segítségünkre. Februárban már itt lesz e világon Jázmin (második unokánk), tehát akkorra fittnek kell lennünk, mert ott elkel majd a segítség. No, tehát ott tartok, hogy péntek eset munka után zuhogó esőben indulunk Gyulára. Térképen megnéztük, hogy hogyan jutunk el oda. Meg is érkeztünk elég hamar,  viszont a városban kicsit eltévedünk, mert nincs GPS-ünk. De sebaj, mivel van szánk és udvarias gyulai polgár, aki megmutatja a helyes irányt. Ahogy megállunk a hotel előtt csöng a telefonom. A szállodaportás hívott, érdeklődött, mikor érkezünk. Mondtam neki, hogy azonnal, hiszen épp most álltunk meg az épület előtt. Gyors bejelentkezés, ügyintézés és már a finom vacsorát esszük, majd egy filmet nézünk meg a kényelmes szállodai szobában, amit az ismerőseink ajánlottak feltétlen megtekintésre. Szombaton reggel addig alszunk ameddig akarunk. Az ablakokon redőny, sötétellő függöny. Teljes a csend. Irigylésre méltó állapot. A reggeli újra csak bőséges svédasztalos. Az uram is és én is diétázunk, erre is gondolnak a konyhán. Mindenféle ételt kínálnak. A személyzet udvarias és figyelmes. Reggeli után a Várfürdőbe vesszük az irányt. Én nem vagyok valami fürdőbe járó alkat, de most  ebben a nedves, hideg, szeles, esős időben nagyon vágyom egy kis forró, párás, nyugtató gyógyvízre. Bizonyára erre is meg kell érnie az embernek. Fiatalabb koromban el nem tudtam volna képzelni magam egy gyógymedencében ücsörögve. A Várfürdőbe történő belépésünk egy kicsit humorosra sikeredett. A bejáratnál elváltak útjaink, mivel nem koedukált öltözők vannak. Csinos számozott öltöző szekrények sorjáztak mindenütt és mikor átöltöztem betettem a cuccaimat a szekrénybe s próbáltam azt a bejáratnál kapott helyes műanyag karórára hasonlító szerkezettel bezárni. Nem ment. A mellettem lévő szekrénynél is próbálkozott egy hölgy, de neki sem sikerült. Azt mondta, hogy már a harmadik szekrénynél jár és egyiket sem tudta bezárni. Én, ahogy az uramtól tanultam megnéztem a szekrényajtón lévő rajzos utasítás-sort, hogy hogyan kell lelakatolni azt. Mindent úgy csináltam ahogyan le volt rajzolva, mégsem sikerült. Akkor feladtam, és megkértem egy éppen arra járó ott dolgozót, hogy segítsen nekem. Kézségesen kivezetett a bejárathoz, ahol egy falra szerelt kis szerkezethez kellett nyomni a műanyag karkötőmet, aztán a kijelzőn megjelent egy sorszám, no azt a számú szekrényt kellett benn keresnem, amit már be is tudtam zárni az utasítás szerint. E kis intermezzo után kezdtük felderíteni a hatalmas fürdő komplexumot. Voltunk a különböző dögönyöző szerkezetekkel ellátott medencében, ahol a vízsugár végig masszírozta az ember testét, aztán a 38 fokos gyógymedencében ültünk egy fél órát, majd a gyógyvizes úszómedencében úsztunk. Aztán kimentünk a polip nevezetű medencéhez, aminek a "csápjaiban" kuporogtak nyakig a forró vízben és gőzben a fürdőzők. Majd a Széchy Tamás uszoda szaunájában is megfordultunk. Délután mentünk vissza a szállodánkba, ahol pihenés után egy kiadós bajor vacsora várt bennünket. Ekkor is tudtunk diétás menűt fogyasztani, mivel a csülök mellett pulyka húsból készült sült is volt a terítéken. Igaz, hogy továbbra is esett az eső vigasztalanul, mi azonban esernyő alatt sétáltunk Gyula főterén. Csak azért ecseteltem ilyen hosszan a hétvégénket, hogy azt a fontos mondatot leírjam, amit a masszőr mondott nekem miközben kezelésbe vette a talpamat. Mindenről szó esett ezalatt, de ez a pár szó igazán megragadt bennem.
-Tudja asszonyom mi itt Magyarországon a gond? A munkáltatók, akik sajnálják a szabadságot a dolgozóiktól nem tudják, hogy a kipihent, egészséges munkaerő végzi a legjobb munkát. (Írta:Csontos Gabriella)

2015-01-12 13:49:02

gbaba__l__s.jpgNagy izgalommal és várakozással telik a 2015-ös év kezdete családunkban. Márton fiunk a Budapesti Műszaki Egyetemre jár és január 6-án volt az államvizsgája. A szakdolgozatát ötösre értékelték, de még hátra volt a védés, ami ugyancsak ezen a napon történt. Nem kell ecsetelnem, hogy milyen hangulatban virradt ránk vízkereszt napja. Ebéd után már nagyon vártam, hogy mikor csörren meg a telefonom. Aztán jött a várva várt hívás és örömmel konstatáltam, hogy drága gyermekünk mechatronikai mérnök lett. Azt azért el kell mondjam - az egyetemi képzés negatívumaként -, hogy négy év alatt Marcinak egyszer volt szóbeli vizsgája, minden megmérettetésük írásban történt, most pedig a záró vizsga egy bizottság előtt, szóban zajlott. Szegény műegyetemisták, akik még nincsenek leszoktatva az élő beszédről ott az egyetemen biztos, hogy elfelejtik a szóbeli kommunikációt. Erről ennyit. A nagyfiaméknál jön a harmadik gyermek, a húsz éves három ajtós kis kocsijukat egy nagyobbra cserélték, természetesen szülői segítséggel. A családi összefogás eredményeként meglett a nagyobb autó. Örömöm abban volt, ahogyan a gyerekek kiválasztották az új kocsit. Körültekintően, praktikusan, pénztárcakímélő módon. Hogy ne kelljen lehajolnia majd Krisztinek, ha beteszi a gyerekülésre a lányokat, hogy tolóajtós legyen, mert azzal könnyebben lehet parkolni a városban, hogy legyen sok hely az öt fős család minden holmijának, hogy hátul biztonságos legyen az ajtó, az ablak, stb. Nekem fele sem jutott volna eszembe. Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy mindenre gondolnak, gondoltak. Dani fiunk pedig feljebb lépett a munkahelyi ranglétrán, ami azt jelenti, hogy megállja a helyét, bíznak benne és számítanak rá főnökei. Fiaink tusakodnak a sorssal, kettő már révbe ért, a harmadik még tanul. Előttük az élet. Nem könnyű, de kinek volt könnyű valaha is? (Írta: Csontos Gabriella)
   

Oldal : 123456789101112131415
16171819


A J Á N L Ó
a háromföld lakóinak


Dorinette Műhelye
www.facebook.com/Dorinette

www.facebook.com

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


www.youtube.com/channel

Marida Patchwork
termékek

www.facebook.commaridapatchwork

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
webshop: www.baranditej.hu
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu