2019. December 12. Csütörtök Gabriella napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - HortobágyA nap képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

15 éves születésnap
2019-12-11 14:42:41

A karcagi Györffy István Nagykun Múzeumba 15 éves születésnapi ünnepségre és az ezzel egybekötött fotókiállításra hívja és várja a kedves érdeklődőket a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület 2019. december 14-én 14:00-től.

A Farkas család naplója

2012-02-28 10:17:51


2013-10-09 22:12:52

nyul__3_.jpgA szomszédék nyulat tartanak. Van egy Jóska nevű fiú nyuluk és két anya nyúl. Na ezek gondoskodnak a szaporulatról. A minap nagy tort rendeztek, kilenc nyulat vágtak le és daraboltak apróra, tették be a fagyasztó ládába. Épp ott tátottuk a szánkat az urammal - mert még ilyet nem láttunk - amikor Rozi szomszédasszonyom "hozzánk vágott" két nyúlcombot. Csináljátok meg, finom - mondta. Otthon azonnal beáztattam sós vízbe a két nyúldarabot. El is felejtettem, hogy milyen aranyos állatkák, már csak arra tudtam  gondolni, hogy milyen finom sült lesz belőlük. Egy fél napot áztattam, majd lecsöpögtettem róluk a vizet, megszórtam sóval, borssal jó erősen, megtűzdeltem fokhagymával, szalonna darabokkal és sütőzacskóba téve megsütöttem a sütőben. Törtkrumplival ettük, valami fölséges eledel. Azóta a nyúl húst  vadas mártással is készítettük már, de a nyúlpaprikás is nagyon finom lehet belőle. (Írta Csontos Gabriella)   

2014-01-08 15:01:30

halaszle5.jpgA karácsonyi asztalon természetesen volt nálunk most is töltött káposzta, amit mi újabban nem rizzsel, hanem gerslivel (árpagyöngy) készítünk. Az uram volt a főszakács, este beáztatta a gerslit, másnap egy kicsit főzte, majd összekeverte a befűszerezett darált hússal, aztán mindezzel megtöltötte a savanyú káposzta leveleket. Mivel anyósomék és édesanyám is nagyon szereti a halászlevet ezért az is készült Farkasék konyháján 2011-ben. Karcagon vettük az apró halat, amiből az alaplé készül paszírozással. Szilvi barátnénk nem kapott törpeharcsát, ezért megbeszélték az urammal, hogy cserélnek. Ő ad egy pár szelet pontyot, mi adunk apró halat. Így mindenkinek finom lett a karácsonyi halleve. Volt még mákosguba (sütőben megpirítva) és bejgli. Aztán jött a Jézuska. Másnap már senki nem kívánta a töltött káposztát. Vendégek jöttek és valami különlegeset akartam készíteni. Valahol a neten olvastam a következő receptet: sertés tarját fűszerezz be este, (só, bors), majd másnap reggel kloppfold ki, és tegyél bele apró savanyú káposztát. Göngyöld össze, tűzd meg egy fogpiszkálóval. Ezt készítettem, csak fele tarjába (kb. hat szelet) aszalt szilvát tettem. Végül a tepsit lefóliáztam, a hústekercseket egy kicsit meglocsoltam olajjal, de nagyon lazán, aztán betettem a sütőbe.  Mikor már levet eresztett a hús, levettem a fóliát és hagytam sülni. Mielőtt kész lett volna egészen tejfölt locsoltam a hústekercsekre és sajttal is megszórtam azokat. Krumplipürével tálaltuk. Nagyon ízlett mindenkinek.Végül is káposzta és hús volt ebédre, csak most belülre került a savanyú káposzta és kívülre a hús. (Írta: Csontos Gabriella)

2011-12-21 14:58:59

1826o.jpgA 2011-es advent kezdetét, szinte észre sem vettem. Olyan rohanás az életünk, hogy nem is tudtam adventi koszorút készíteni, csak egy üvegtányérra tettem három lila, és egy rózsaszínű gyertyát.  Ez került az asztalra. A takarítást is csak nagyon lassan végeztem. Először a hálószobát, aztán a konyhát, és a többit. Közbejött, hogy advent harmadik vasárnapján is dolgoznom kellett. Már égett mind a négy gyertya, de csak nem volt igazi adventi hangulatom. Aztán december 20-án reggel rorátéra mentem. Fél hatkor már készülődtem, és mikor kiléptem az ajtón, akkor éreztem, hogy jön az ünnep felém. Tökéletes csend volt az utcán, éjszaka leesett egy kicsi hó, éppen csak betakarta a járdát, az utat, az árkokat. A lámpák ragyogtak, a templomban félhomály volt. Nem voltunk sokan, de talán épp ettől volt meghitt a hajnali mise. Bizonyára csak mi értünk rá ezen a kora reggeli órán, akik ott voltunk Isten házában. Tamás atya prédikációja egyszerre volt felhőtlenül vidám és elgondolkodtató. Ági néni gyönyörűen énekelt. Egész nap ebben éltem. Ment is a munka, mint a karikacsapás. Másnap pedig hazajött Marci. Az uram megvette a karácsonyfát. Szép ezüstfenyő. A helyét is megtaláltuk már, az idén máshova kerül, mint eddig. Nem soká itt lesznek a nagyszülők, eljön a szent este, amikor megszületik a kis Jézus, s együtt lesz a család. (Írta:Csontos Gabriella)

2011-11-26 14:34:34


2013-10-09 22:19:05

liba03.jpgA hétvégén Mártont köszöntöttük és több barátunk egyszerre ünnepelt 40. születésnapi bulijára készültünk. Ha Márton nap, akkor liba. Harmadik fiunk születésekor úgy választottunk nevet, hogy az urammal mindketten felírtunk egy papírlapra nekünk tetsző fiú és lány neveket és a mindkettőnk listáján szereplőkből választottuk ki a Mártont. Előzőleg nem ismertük Szent Márton legendáját, de a gyerek első nevenapján már libát ettünk. Emlékszem, hogy kocsival mentem az élő szárnyasért. Felnyitottam a csomagtartót, a néni betette a libát, ami azonnal kirepült onnan, úgy kergettük, s fogtuk meg végül. Azóta nem veszünk csak halott, fagyasztott állatot. De azt mindig, így Márton nap táján. Most egy három kilós egész libát sütöttünk meg. Teleraktam a belsejét alma, körte szeletekkel, sőt még sárgarépa is került bele. Egészbe tettem a tepsibe, raktam még köré is almát, fokhagymát. Ja, és még egy éjszakát állt a hűtőben, de előtte só-bors és majoránna keverékkel bedörzsöltem kívül-belül. Nagyon finom lett, a felét becsomagoltam és elküldtem Mártonnak Budapestre. A másik felét Csontos mamával itthon megettük szombaton ebédre. Csináltam hozzá párolt káposztát és tört krumplit. Míg sült a liba barátainkkal együtt elkészítettük a születésnapi babgulyást. A húsz literes bográcsunk csordultig volt vele. Zoli és Laci a zöldségeket tisztították. Kell hozzá: sárgarépa, petrezselyem, zeller. Szilvi a hagymát pucolta. Sírt mindenki az asztalnál. Közben az uram kinn tüzet rakott, a bográcsba belekerült a felaprózott füstölt szalonna, aztán a hagyma a hentes által szépen felvágott füstölt csülök. Só bors, paprika a fűszerezése. Természetesen nem feledkeztünk meg a reggel beáztatott babról sem, amit később kell a levesbe beletenni. Én közben - mivel a liba már benn sült a sütőben - egy kis desszertet is készítettem Márton fiamnak. A receptje a következő: végy egy zacskó darált háztartási kekszet, öntsd bele egy edénybe, majd tegyél hozzá 10 dkg margarint, 2 zacskó vaníliacukrot, 10 dkg porcukrot, két citrom lereszelt héját és kifacsart levét. Jól gyúrd össze, majd kis golyókat formálj belőle, amit hempergess meg porcukorba. (Ezt a receptet az "Együtt főzni jó!" linken meg is lehet nézni) A születésnapi bulira pogácsát sütöttem, aminek itt adom a receptjét, mivel mindenkinek nagyon ízlett és kérték, hogy írjam le. Ez a szülinapi pogácsa recept: kell hozzá egy kiló liszt, kb 40 dkg zsiradék (ami lehet kacsazsír, margarin, vaj is), s mivel nem volt otthon csak 25 dkg margarin így tettem hozzá még 10 dkg vajat. Továbbá négy kávéskanál só, 5 dkg élesztő -amit egy deci langyos, kicsit cukros tejben felfuttattam- és két zacskó tejszín. Kellett volna még hozzá három tojás sárgája is, de mivel nem volt egy darab sem a spájzban, így az kimaradt belőle. Bátran össze dolgoztam a fent leírt alkatrészeket és betettem a hűtőbe. Másnap reggel újra átgyúrtam kicsit a tésztát, kiszaggattam és a szomszédból kért egy tojással lekentem. Előmelegített sütőben 250 fokon sütöttem ki. Mindenkinek nagyon ízlett.  (Írta: Csontos Gabriella)

2013-10-09 22:15:42

5687739584.jpgAz uram ma egész délelőtt a káposzta savanyítással volt elfoglalva. A Farkas mamáék által még anno Szlovákiában vett mázas-fedős-hasas kerámia edény (a képen) most is tele lett finom, apróra vágott káposztával, közé pedig hasábleveleket rakott az én drága jó uram. Az ízesítést a szomszédék adták a 10 kg gyalult káposztához és a 6 kg (3 fej) hasábhoz. Ez a következő: 26 dkg só, egy ujjnyi torma, csipetnyi köménymag rétegenként (kb. egy mokkáskanálnyi), egy kanálnyi bors, 4-5 babérlevél, egy negyed birsalma. Kimaradt az edényből egy kilónyi apró káposzta, amit megpároltam, kis cukorral olajon, majd Rácz Marika-féle lebbencs tésztát főztem sós vízben. Miután megfőtt, lecsöpögtettem és hozzákevertem a párolt káposztához. Estére vendégek jönnek, ez lesz a menü. Ki  cukorral, ki borssal ízesíti. Igazi őszi étel. Szeretem az illatát is. Megtelt vele a ház. (Írta: Csontos Gabriella)

2011-10-20 15:44:23

__szi_di__.jpgŐsz van, beszedtük a virágokat a kertből. Mióta az uram a Szentannai Sámuel Gimnáziumban tanít jó helyük van a muskátliainknak. Az iskola folyosóján az ablakban vészelik át a telet, süt rájuk a nap, a takarító néni néha öntözi őket. A többi virág a lakásba kerül, ott kínlódnak szegények, mivel a központi fűtést nemigen szívlelik. Leveleik megnyurgulnak, lesárgulnak. Nem nagyon értek a virágokhoz, de már fejlődtem. Barátnémtól halottam és tanultam, hogy állott vízzel kell locsolni őket. Ezt valóban szeretik. Márton fiam szobája -mióta a gyerek egyetemista- elég hűvös, mivel elzárjuk a fűtést hétközben ott. Tehát most oda költöztettük telelni a majomkenyérfát, a kaktuszokat. Pista szomszédunk a minap egy diófa csemetével állított át hozzánk. Szerinte nálunk még van hely az udvaron a kis fa számára. Már van egy diófánk a szalonnasütő fölött, szép árnyékot ad. Termésének a héja ugyan olyan kemény, hogy alig tudjuk belőle kiszedni a dióbelet, de a madarak igen ügyesen megoldják ezt. Így lett belőle madáreleség télire. Kérdeztük is Pistát, hogy aztán jó lesz-e ennek a fának a termése? Mondta, hogy madár hozhatta, és a madár rossz diót nem vesz fel a földről. Így esett, hogy megtalálta helyét kertünkben a diófa. El is ültették a férfiak. Mondják, aki egy fát ültetett nem élt hiába. (Írta: Csontos Gabriella)

2011-10-18 09:29:23


2011-10-17 08:52:37


Oldal : 123456789101112131415
16171819


A J Á N L Ó

Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu