2020. Május 29. Péntek Magdolna napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Karantén napok 2
2020-05-27 06:17:00

2020. május 16. Karantén vége - Végre eljöttek a testvéremék és Marci fiamék hozzánk. Anyukám nagyon boldog volt. 

A Farkas család naplója

2013-10-09 22:24:10

cekla_250.jpgA Farkas fiúk szeretnek főzni (tudnak is), az apjuktól örökölték ezt a tehetséget (is). Dani a múltkor meghívta Budapesten tanuló öccsét és unokatestvérét vasárnapi ebédre. Hát olyan ebédet rittyentett, hogy a gyerekek mind a tíz ujjukat megnyalták utána. Marci a következő héten itthon is megcsinálta a csoda kaját. Mit mondjak - nekünk is ízlett. S hogy mit főzött - inkább sütötte - itt adom közre: Vett egy kiló csirkemell filét, azt feldarabolta és besózta, majd bazsalikomos natúr joghurtot öntött rá és betette a hűtőbe egy órácskára. Aztán fél kiló céklát meghámozott és kockára vágott, egy kiló karikára vágott burgonyát előfőzött sós vízben. Egy zacskó reszelt parmezán sajtot összekevert darált keksszel és a hűtőből kivett csirkemell darabokat beleforgatta ebbe a panírba, majd szépen olajban kisütötte. Az előfőzött krumplit és a céklát beletette külön külön egy egy tepsibe és olíva olajjal meglocsolva betette a sütőbe. Előtte jól megfűszerezte kakukkfűvel, sóval, borssal, mindenfélével, amit otthon talált. A következő hétvégén születésnapi összejövetel volt nálunk, anyukám és az uram szülinapját ünnepeltük. Megcsináltam újra a társaságnak ezt a könnyű és ízletes fogást. Van a családban lisztérzékeny, így az ő panírja nem darált keksszel készült, hanem kukoricaliszttel és reszelt parmezánsajttal. Remek volt így is. Próbáljátok ki, én mondom, biztos siker. (Írta: Csontos Gabriella)

2013-10-09 22:21:50

túrókrémes kocka_1.jpg2012. március 15. Ünnep van. Négy napos. Végre itthon a család. Sütöttem finomat, jól is sikerült. A sógornémtől kaptam a receptet. Nagyon finomra sikeredett, ízlett mindenkinek. Itt részletezem. Hozzávalók: A tésztához:6 db tojás,12 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg liszt, fél citrom reszelt héja. A krémhez:25 dkg Rama, 30 dkg porcukor, 25 dkg túró, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 1 doboz barackkonzerv, én saját készítésű barack befőttet tettem bele. A díszítéshez porcukor. Elkészítés: Piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét az összes cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáját és a citrom héját is hozzáadjuk és hirtelen belekeverjük a kézi mixer legmagasabb fokozatán. A lisztet óvatosan egy fakanállal a habba keverjük, majd a tésztát egy papírral kibélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 220 fokon 10-12 percig sütjük. Miután kihűlt, keresztben kettévágjuk. Elkészítjük a krémet. Habosra keverjük a puha Ramát az átszitált porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a túrót és tovább habosítjuk. Végül a lecsepegtetett, apróra felkockázott barackot is belekeverjük és a piskóta lapok közé töltjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd kocka alakúra vágjuk. Porcukorral meghintjük a tetejét és így kínáljuk.(Írta: Csontos Gabriella)

2012-03-01 15:02:06

polg__ri_b__l.jpgA Polgári Bál ötlete 2002-ben merült fel a Polgári Körben, melynek kezdeményezője és alapítója Dr. Farkas Dezső - az uram - volt, s aminek összejövetelei a Karacs Ferenc Múzeumban voltak. Személyes meghívásra jöttek a vendégek az első Bálra, melyet a Vasútállomás új épületének nagytermében tartottak. A báli meghívó rajzát egy Ország-Világ - képeslap a magyar művelt közönség számára - c.lapból vettük, melyet aztán Szilágyi Zoltán a "mmdesing" talajdonosa sokszorosított és Bába Brigitta készített el egy nagy lepedőre, ami még a mai napig is a Polgári Bál jelképe (a képen). A terem díszítését az első időkben Kissné Balla Krisztina és a Vonzáskör Egyesület hölgy tagjai készítették. Gyönyörű papír tulipánokat hajtogattak az asztalra, majd később Arnóth Sándorné Jutka és Béres Ibolya ötletei és áldozatos munkája alapján készültek a dekorációk. Emlékszem az első bálok egyikén Budai Ilona mesélt, énekelt, de vendég volt  egy másik Bálon Berecz András is. A Bál gazdasági ügyeit Terdik Ferenc, Kardos István, Kovács József bonyolították. Ők tárgyaltak a zenekarral, ők rendelték meg a vacsorához valókat, de kivette részét a szervezésből Mile István és Györkei Gyula is. A csigatésztát a püspökladányi Református Nőszövetség adta, a finom csirke füzesgyarmati gazdától való volt. A tombola felajánlások közül talán a legérdekesebb az volt, hogy Kovács József Tanár Úr minden évben egy arany nyakláncot hozott fődíjnak. A vendégek összetétele mindig igen változatos volt, hiszen a szépkoruaktól kezdve a fiatalságon át minden korosztály képviseltette magát. Még az első Bálon ott volt Bodnár Tanár Úr és Tanárnő, aztán első bálozóink is voltak mindig, hiszen felnőttek a gyerekeink a mulatozáshoz. Ők árulták a tombolát. A Polgári Bálok kezdetekor Karacs Alexandra volt több évig az est háziasszonya. Az évek során változott a helyszín, mivel a Vasútállomáshoz tartozó épület igen messze volt, így egyik alkalommal a Kis Petőfi Iskola tornatermében rendezték meg azt. Demetrovics József és Kardos István képviselő úr kérésére egy idő után arra is vigyáztak a szervezők, hogy mindenképpen a farsangi időben legyen a mulatság, és ne csússzon át a böjti időszakba. Az első két Bál után arra döntött a Polgári Kör Egyesület vezetősége, hogy nem hív prominens művészt fellépni a Bálra, hanem püspökladányi tehetséges gyerekek, felnőttek műsorát nézik meg ilyenkor. A helyi média nem mindig adott hírt a rendezvényről, így aztán Gombos Imre vállalta, a videofelvétel készítést, hogy maradjon meg az utókor számára -mintegy emlékül-, e szép esemény. Mi az urammal 2005-ben voltunk utoljára Polgári Bálon Püspökladányban, de azóta is figyelemmel kísérjük ezen rendezvény sorsát. A Polgári Kör Egyesület Őrdaru Egyesület néven folytatja tevékenységét, s több momentummal is gazdagodott azóta a Polgári Bál programja. A városban élő és alkotó Győrfi Lajos Magyar Örökség-díjas szobrászművész felajánlása folytán Polgári-díjat adnak át minden alkalommal az arra érdemes személynek, személyeknek. Rangja és hagyománya lett a Bálnak már nem csak a városban, de a Sárréten is. (Írta: Csontos Gabriella)

2012-02-28 10:17:51


2013-10-09 22:12:52

nyul__3_.jpgA szomszédék nyulat tartanak. Van egy Jóska nevű fiú nyuluk és két anya nyúl. Na ezek gondoskodnak a szaporulatról. A minap nagy tort rendeztek, kilenc nyulat vágtak le és daraboltak apróra, tették be a fagyasztó ládába. Épp ott tátottuk a szánkat az urammal - mert még ilyet nem láttunk - amikor Rozi szomszédasszonyom "hozzánk vágott" két nyúlcombot. Csináljátok meg, finom - mondta. Otthon azonnal beáztattam sós vízbe a két nyúldarabot. El is felejtettem, hogy milyen aranyos állatkák, már csak arra tudtam  gondolni, hogy milyen finom sült lesz belőlük. Egy fél napot áztattam, majd lecsöpögtettem róluk a vizet, megszórtam sóval, borssal jó erősen, megtűzdeltem fokhagymával, szalonna darabokkal és sütőzacskóba téve megsütöttem a sütőben. Törtkrumplival ettük, valami fölséges eledel. Azóta a nyúl húst  vadas mártással is készítettük már, de a nyúlpaprikás is nagyon finom lehet belőle. (Írta Csontos Gabriella)   

2014-01-08 15:01:30

halaszle5.jpgA karácsonyi asztalon természetesen volt nálunk most is töltött káposzta, amit mi újabban nem rizzsel, hanem gerslivel (árpagyöngy) készítünk. Az uram volt a főszakács, este beáztatta a gerslit, másnap egy kicsit főzte, majd összekeverte a befűszerezett darált hússal, aztán mindezzel megtöltötte a savanyú káposzta leveleket. Mivel anyósomék és édesanyám is nagyon szereti a halászlevet ezért az is készült Farkasék konyháján 2011-ben. Karcagon vettük az apró halat, amiből az alaplé készül paszírozással. Szilvi barátnénk nem kapott törpeharcsát, ezért megbeszélték az urammal, hogy cserélnek. Ő ad egy pár szelet pontyot, mi adunk apró halat. Így mindenkinek finom lett a karácsonyi halleve. Volt még mákosguba (sütőben megpirítva) és bejgli. Aztán jött a Jézuska. Másnap már senki nem kívánta a töltött káposztát. Vendégek jöttek és valami különlegeset akartam készíteni. Valahol a neten olvastam a következő receptet: sertés tarját fűszerezz be este, (só, bors), majd másnap reggel kloppfold ki, és tegyél bele apró savanyú káposztát. Göngyöld össze, tűzd meg egy fogpiszkálóval. Ezt készítettem, csak fele tarjába (kb. hat szelet) aszalt szilvát tettem. Végül a tepsit lefóliáztam, a hústekercseket egy kicsit meglocsoltam olajjal, de nagyon lazán, aztán betettem a sütőbe.  Mikor már levet eresztett a hús, levettem a fóliát és hagytam sülni. Mielőtt kész lett volna egészen tejfölt locsoltam a hústekercsekre és sajttal is megszórtam azokat. Krumplipürével tálaltuk. Nagyon ízlett mindenkinek.Végül is káposzta és hús volt ebédre, csak most belülre került a savanyú káposzta és kívülre a hús. (Írta: Csontos Gabriella)

2011-12-21 14:58:59

1826o.jpgA 2011-es advent kezdetét, szinte észre sem vettem. Olyan rohanás az életünk, hogy nem is tudtam adventi koszorút készíteni, csak egy üvegtányérra tettem három lila, és egy rózsaszínű gyertyát.  Ez került az asztalra. A takarítást is csak nagyon lassan végeztem. Először a hálószobát, aztán a konyhát, és a többit. Közbejött, hogy advent harmadik vasárnapján is dolgoznom kellett. Már égett mind a négy gyertya, de csak nem volt igazi adventi hangulatom. Aztán december 20-án reggel rorátéra mentem. Fél hatkor már készülődtem, és mikor kiléptem az ajtón, akkor éreztem, hogy jön az ünnep felém. Tökéletes csend volt az utcán, éjszaka leesett egy kicsi hó, éppen csak betakarta a járdát, az utat, az árkokat. A lámpák ragyogtak, a templomban félhomály volt. Nem voltunk sokan, de talán épp ettől volt meghitt a hajnali mise. Bizonyára csak mi értünk rá ezen a kora reggeli órán, akik ott voltunk Isten házában. Tamás atya prédikációja egyszerre volt felhőtlenül vidám és elgondolkodtató. Ági néni gyönyörűen énekelt. Egész nap ebben éltem. Ment is a munka, mint a karikacsapás. Másnap pedig hazajött Marci. Az uram megvette a karácsonyfát. Szép ezüstfenyő. A helyét is megtaláltuk már, az idén máshova kerül, mint eddig. Nem soká itt lesznek a nagyszülők, eljön a szent este, amikor megszületik a kis Jézus, s együtt lesz a család. (Írta:Csontos Gabriella)

2011-11-26 14:34:34


2013-10-09 22:19:05

liba03.jpgA hétvégén Mártont köszöntöttük és több barátunk egyszerre ünnepelt 40. születésnapi bulijára készültünk. Ha Márton nap, akkor liba. Harmadik fiunk születésekor úgy választottunk nevet, hogy az urammal mindketten felírtunk egy papírlapra nekünk tetsző fiú és lány neveket és a mindkettőnk listáján szereplőkből választottuk ki a Mártont. Előzőleg nem ismertük Szent Márton legendáját, de a gyerek első nevenapján már libát ettünk. Emlékszem, hogy kocsival mentem az élő szárnyasért. Felnyitottam a csomagtartót, a néni betette a libát, ami azonnal kirepült onnan, úgy kergettük, s fogtuk meg végül. Azóta nem veszünk csak halott, fagyasztott állatot. De azt mindig, így Márton nap táján. Most egy három kilós egész libát sütöttünk meg. Teleraktam a belsejét alma, körte szeletekkel, sőt még sárgarépa is került bele. Egészbe tettem a tepsibe, raktam még köré is almát, fokhagymát. Ja, és még egy éjszakát állt a hűtőben, de előtte só-bors és majoránna keverékkel bedörzsöltem kívül-belül. Nagyon finom lett, a felét becsomagoltam és elküldtem Mártonnak Budapestre. A másik felét Csontos mamával itthon megettük szombaton ebédre. Csináltam hozzá párolt káposztát és tört krumplit. Míg sült a liba barátainkkal együtt elkészítettük a születésnapi babgulyást. A húsz literes bográcsunk csordultig volt vele. Zoli és Laci a zöldségeket tisztították. Kell hozzá: sárgarépa, petrezselyem, zeller. Szilvi a hagymát pucolta. Sírt mindenki az asztalnál. Közben az uram kinn tüzet rakott, a bográcsba belekerült a felaprózott füstölt szalonna, aztán a hagyma a hentes által szépen felvágott füstölt csülök. Só bors, paprika a fűszerezése. Természetesen nem feledkeztünk meg a reggel beáztatott babról sem, amit később kell a levesbe beletenni. Én közben - mivel a liba már benn sült a sütőben - egy kis desszertet is készítettem Márton fiamnak. A receptje a következő: végy egy zacskó darált háztartási kekszet, öntsd bele egy edénybe, majd tegyél hozzá 10 dkg margarint, 2 zacskó vaníliacukrot, 10 dkg porcukrot, két citrom lereszelt héját és kifacsart levét. Jól gyúrd össze, majd kis golyókat formálj belőle, amit hempergess meg porcukorba. (Ezt a receptet az "Együtt főzni jó!" linken meg is lehet nézni) A születésnapi bulira pogácsát sütöttem, aminek itt adom a receptjét, mivel mindenkinek nagyon ízlett és kérték, hogy írjam le. Ez a szülinapi pogácsa recept: kell hozzá egy kiló liszt, kb 40 dkg zsiradék (ami lehet kacsazsír, margarin, vaj is), s mivel nem volt otthon csak 25 dkg margarin így tettem hozzá még 10 dkg vajat. Továbbá négy kávéskanál só, 5 dkg élesztő -amit egy deci langyos, kicsit cukros tejben felfuttattam- és két zacskó tejszín. Kellett volna még hozzá három tojás sárgája is, de mivel nem volt egy darab sem a spájzban, így az kimaradt belőle. Bátran össze dolgoztam a fent leírt alkatrészeket és betettem a hűtőbe. Másnap reggel újra átgyúrtam kicsit a tésztát, kiszaggattam és a szomszédból kért egy tojással lekentem. Előmelegített sütőben 250 fokon sütöttem ki. Mindenkinek nagyon ízlett.  (Írta: Csontos Gabriella)

2013-10-09 22:15:42

5687739584.jpgAz uram ma egész délelőtt a káposzta savanyítással volt elfoglalva. A Farkas mamáék által még anno Szlovákiában vett mázas-fedős-hasas kerámia edény (a képen) most is tele lett finom, apróra vágott káposztával, közé pedig hasábleveleket rakott az én drága jó uram. Az ízesítést a szomszédék adták a 10 kg gyalult káposztához és a 6 kg (3 fej) hasábhoz. Ez a következő: 26 dkg só, egy ujjnyi torma, csipetnyi köménymag rétegenként (kb. egy mokkáskanálnyi), egy kanálnyi bors, 4-5 babérlevél, egy negyed birsalma. Kimaradt az edényből egy kilónyi apró káposzta, amit megpároltam, kis cukorral olajon, majd Rácz Marika-féle lebbencs tésztát főztem sós vízben. Miután megfőtt, lecsöpögtettem és hozzákevertem a párolt káposztához. Estére vendégek jönnek, ez lesz a menü. Ki  cukorral, ki borssal ízesíti. Igazi őszi étel. Szeretem az illatát is. Megtelt vele a ház. (Írta: Csontos Gabriella)

Oldal : 123456789101112131415
16171819


A J Á N L Ó

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu