2020. Október 27. Kedd Szabina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

20 éves évforduló
2020-10-24 15:18:26

A kisújszállási Mellofon Fúvós Együttes húsz éves jubileumi koncertje 2020. november 7-én, szombaton 17:00-től a kisújszállási Vigadó épületében. 

A Farkas család naplója

2013-05-03 19:19:46

Parancsikon__2____K__p117.lnk2013 májusának első hétvégéje nemcsak az édesanyákról szól, hanem pénteken és szombaton a ballagó diákokról. Az uram két éve ballagott tanítványaival a Szentannai Sámuel Gimnáziumban, de az idén is fog, hiszen technikus osztályától búcsúzik. Ezek a fiatalok hat évig koptatták a Teko -ahogyan mai napig hívják Karcagon az iskolát- padjait, őrölték a tanárok idegeit. Az iskolában nagyon szép szokás honosodott meg. A ballagás előtti napokban a tanárok és a diákok is ünneplőbe mennek a suliba, mivel az utolsó órák után a tanulók énekelve elkísérik a pedagógust a tanáriszoba ajtajáig, ahol megköszönik nekik a hozzájuk való jóságot, a türelmet, az okítást, egyszóval mindent. Ebben az iskolában csak a technikusok adnak szerenádot tanáraiknak. Hozzánk is átvonatozott a társaság, a kapu előtt énekelve várták, hogy kijöjjön Tanár Úr (a képen). Természetesen én is ott álltam a kapuban és nagyon meglepődtem, mivel az osztály három férfija rózsacsokrot hozott nekem, mint a ház asszonyának. Figyelmességük, kedvességük megható volt. Otthon érezték magukat nálunk, vacsora után kisebbfajta házibuli kerekedett, aztán megcsendült a társaság és beszélgettek, "mint férfi a férfival", komoly dolgokról. Vége a gyermekkornak, ott állnak a felnőtté válás küszöbén. Tudják, hogy csak a tanulás, a becsületes munka hozza meg a kívánt eredményt. A karcagi végzős gépész technikusok az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen olyan jól szerepeltek, hogy nem kell nekik vizsgázniuk szinte semmiből. Büszkék lehetnek rájuk a szüleik, tanáraik. Én ilyenkor elgondolkodom, hogy miért nem róluk szólnak a hírek, azokról a gyerekekről, akik tanulni, dolgozni akarnak és tudnak. Akik utánunk jönnek, és akiknek mi felnőttek amit tudtunk átadtunk.
(Írta: Csontos Gabriella)

2013-04-22 20:58:48

K__p110.jpg2013. április 22. Ma van a Föld Napja. Mi a hétvégén az urammal úgy ünnepeltük, hogy szinte egész nap kinn voltunk az udvaron. Füvet nyírtunk, gyomláltunk, ástunk, virágmagot vetettünk. A lakásban telelt virágokat kihoztuk a napfényre. Kitakarítottam a madáritató kis tavacskát. Fűnyírás előtt leszedtem az udvart beborító pitypang virágait, aztán mivel anyukám nálunk ebédelt azt el is vitte és megcsinálta belőle az idei gyermekláncfű mézet. Vasárnap délután már hozta is a mi részünket, a két üveg gyönyörű színű szirupot. Az idén először reggeliztünk, ebédeltünk és vacsoráztunk a teraszon.  Végre itt a tavasz! Már nagyon vártuk, későn jött, de most már itt van a kertünkben. Virágzik a cseresznyefa, az őszibarack. A tulipánok ezer színben pompáznak. Mi  itthon kertészkedtünk, Marci fiam Budapesten a testvérének segített takarítani a bérház folyosóját, ismerősök gombát szedtek. Ha mindenki csak a saját földjére vigyázna, ha mindenki csak a saját kertjében tenne rendet....tiszta lenne a Föld.(írta:Csontos Gabriella)

2013-04-07 12:10:00

havazas01.jpg2013. 03. 26. Az uram születésnapja. Pár nap múlva Húsvét és az időjárás telet mutat. A nagyhét hóviharral kezdődött. A mai időjárás jelentés pedig a következő: Alig melegszik 0 fok fölé a levegő, kettős fronthatás gyötri az időjárás-érzékenyeket. Borult marad az ég, folytatódik a havazás, a legkevesebb hó északon, északkeleten várható. Az erős hófúvás miatt a riasztás második fokozatát adta ki Nagykáta, Jászberény, Tiszafüred, Cegléd, Szolnok, Tiszafüred, Karcag, Kunszentmárton és Mezőtúr kistérségére kedd reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az élénk északkeleti szél több helyen lesz képes hordani a havat. Mivel a Jászságban délelőtt még erős lesz az északi, északkeleti szél, ott kell magas hótorlaszokra számítani. Az utak ennek ellenére járhatóak, elzárt falu nincs. (forrás:origo) Anyukám azt mesélte, hogy amikor ő született 1931. március 29-én olyan nagy hó volt Püspökladányban,  alig tudták eltakarítani a havat a kapu elől, hogy beengedjék a bába asszonyt. (Írta:Csontos Gabriella)

2013-10-09 22:27:59

krumplifasirt.jpgA szomszédaink nem templomjáró emberek, de istenfélők és tisztelik, sőt élik a hagyományt. Ilyenkor tavaszelőn, böjtben nem esznek nehéz ételeket, próbálják feldolgozni a télre eltett dolgokat. A krumpli már kezd csirázni - megindul-, ahogy nálunk mondják, ezért egyre több és változatos ételt készítenek belőle. Tőlük tanultam a krumplifasírt receptjét, amit aztán már tovább is fejlesztettem. A krumplit meghámozom, majd a reszelő nagyobb lyukú részén lereszelem - úgy nyersen -, aztán török bele fokhagymát, teszek bele sót, borsot ízlés szerint. Ütök bele két egész tojást. Egy kis darab szalonnát apró kockákra vágok és azt is beleteszem Két szelet kenyeret vízbe áztatok, majd kinyomkodom belőle a vizet és az is a masszába kerül, amit aztán jól összekeverek. Kerek fasírtokat formázok belőle és bő olajban kisütöm. Az én továbbfejlesztett változatom úgy néz ki, hogy a kenyér helyett kukorica lisztet teszek bele, a szalonna helyett, pedig sajtot reszelek hozzá, így akár lisztérzékeny rokonaim, ismerőseim is ehetik. Ki ne felejtsem, hogy friss (Rozi szomszédasszonyom kertjében szedett) petrezselyemzöldjét is aprítok bele. Nagyon finom feltétnek főzelék mellé, vagy vacsorára akármilyen mártogatóhoz, szószokhoz.(Írta:Csontos Gabriella)

2013-03-03 19:37:28

05._dughagyma.jpgA hétvégén 2013. március másodikán eldugdostam a hagymát a kertben. Három sor lett. Olyan gyönyörűen sütött a nap, átszaladtam a szomszédba, hogy megkérdezzem Rozit és Marikát - szerintük lehet-e már veteményezni? Mondták, hogy igen, csak jó tíz centire dugjam le a pici hagymafejeket. Olyan jó volt kinn lenni a szabadban! A levegő, a fények, már teljesen az új évszakot, a tavaszt idézik. Bújnak ki a tulipánok is, a krókuszok, amiket az ősszel dugdostam el. Anyukám csodálkozik, hogy milyen dolgokat művelek, hiszen eddig nem nagyon foglalkoztam ilyesmikkel. Nekem meg az jutott eszembe, hogy hiszen ezt láttam tőle. A virágoskert mindig az ő kezétől volt szép a Zentai utcában, ahol felnőttem. Apukám a hobbikertben megtermelt minden zöldséget, gyümölcsöt a család számára. Tehát nincs min csodálkozni. Az ember azt csinálja felnőttként, amit gyermekként otthon látott tapasztalt. Jön a tavasz, itt az ideje a kertészkedésnek. Mindenkinek ajánlom. 
(Írta: Csontos Gabriella)

2013-10-09 22:28:54

gy__r__s_tusk__gomba1.jpgA szobában ülök a számítógép előtt, teljesen belefeledkeztem egy történet olvasásába. Az uram, hirtelen felugrik az újságolvasásból és megkérdezi: mit csinálsz? Valami leégett - mondom, s azonnal rohanok én is a konyhába, ugyanis vacsorára gombás rizst akartam készíteni, de közben leültem a gép elé. A rizst megfőztem, ahogyan a szakácskönyvben olvastam: "5 percig forró vízben főzzük, majd húzzuk le a tűzről, fedjük le, és bugyoláljuk be az edényt konyharuhába, ami alatt a rizs majd megpuhul, így lehet pergő rizst csinálni." A hagymát felvágtam apróra, ráöntöttem a gombát olajon megfuttattam, felöntöttem egy kis vízzel és fedő alatt úgy gondoltam, hogy egy kicsit párolom. No, ekkor kezdtem el olvasni a történetet a neten.
- Na, ezt nem kellett volna - mondta rezignáltan az uram. Kinyitottam ajtót, ablakot,  a lesült gombát kiborítottam, elkezdtem súrolni az edényt (ebben a hónapban ez már a második lábas, aminek az aljára égettem valamit). Nem tudom mi lesz a mai vacsora. Teljesen elment a kedvem mindentől. Az uram kinyitotta a hűtőt. Kérdezem tőle mit csinál? Azt mondja vacsorát. Ő nem használja a számítógépet. Így biztos, hogy eszünk ma gombás rizst. Nagyon díjazom, hogy nem kiabál és nem dühöng (elég, ha én teszem), hanem nyugodtan és teljes profizmussal megcsinálja a vacsit. (Írta: Csontos Gabriella)

2012-12-23 17:55:42

kunkereszt2.jpgA 2012-es advent olyan hamar eltelt, hogy mire észbe kaptam, már december 23-a volt. Anyósom és apósom  - két idős szülő - ez évben is hozzánk jönnek. Az ajándékokat is össze kellett készíteni, vártuk haza Marci fiunkat. Mindent összeírtunk: mi lesz a menü, mit kell bevásárolni hozzá stb. Péntekre mindennel végeztünk is, már csak a takarítás volt hátra. Szombaton a fiúk bementek Debrecenbe mamáékért, addig én porszívóztam, felmostam, ágyat húztam, s közben az jutott eszembe, hogy ezelőtt tizenöt évvel, Mama és Papa ugyanígy készülődött minden nyáron, mikor mi mentünk hozzájuk Vágáshutára nyaralni. Papa porszívózott, Mama az ebédeket tervezte. Most mi várjuk őket ugyanolyan szeretettel, mint annak idején ők minket. Nagyon boldogok vagyunk, hogy még itt vannak közöttünk. Mindennél fontosabb, hogy amikor csak lehet velünk legyenek. Reggel a templomban meghatóan szépen mondta a legkisebb Kotra fiú a verset, az asszonyok gyönyörűen énekeltek. Ma meggyújtottuk a negyedik gyertyát is az asztalon. A nagyszülők elmentek pihenni, Marci tanulni és akkor csengett a telefon. Győrfi Lajos jelentkezett be, hogy eljönne névnapot és karácsonyt köszönteni. Meglepődtünk, de nagyon megörültünk, hogy kedves vendég jön hozzánk. Pár perc múlva meg is jelent Lajos személyesen és mind a hármónknak hozott egy Ladányi keresztet. Nagyon szép adventi ajándék. Holnap szenteste. Jönnek a bátyámék, anyukám, másnap Bence fiamék Blankánkkal, Dani fiunk, majd az uram testvére a családjával. Átjönnek a szomszédék is. Jézus születésnapját együtt ünnepeljük, milyen jó, hogy megszületett. Áldott ünnep, ami elhozza hozzánk szeretteinket.

2013-10-09 22:26:28

birsalma_.jpg2012 szeptemberében a konyhánkban minden a birsalmáról szólt. Nem csak a kertünkben volt roskadásig a birsalmafa tele - igaz kukacos, de legalább bio - érett, sárga gyümölccsel, hanem még az uram szedd magad akcióban Karcagon is megkopasztott két gyümölcsfát. A tanítványai is segítettek neki. Először birsalma befőtt készült, majd birsalma lekvár - mondjuk inkább dzsem -,  végül birsalma sajt, amiből a diákok is kaptak köszönetül a segítségért. Mikor már az összes rokontól, ismerőstől összekunyeráltuk felesleges üvegeiket is, és mind tele lett, akkor az uram egy barátjával eldöntötte, hogy pálinkát főznek a maradékból. Egész hétvégén a birsalmát vagdosták, a kezükre hólyagot tört a fanyelű bicska, de hát egy ember sok mindent vállal azért az igazán különleges nedűért. Akinek csak megemlítettük, hogy mi készül, mindenki emlékezett rá, hogy valamikor megkínálták birsalma pálinkával és, hogy az milyen finom volt. Reméljük, hogy a mienk is ilyen lesz, már a második hordó is kezd tele lenni. Valami erdélyi recept alapján dolgoznak a fiúk. Egyharmadát a gyümölcsnek kompótnak főzték meg, a másik harmada sütőben sült, aszalódott, fonnyadt aranysárgára, a harmadik részt nyersen ledarálták, úgy ment a cefrébe. Tavasz óta alig volt csapadék, azt hinné az ember, hogy nem lesz termés, minden kiégett. Hát nem! Nekünk a kamránk tele lett befőttel. Van cseresznye-málna lekvár, bodzaszörp, szilvalekvár, ecetes uborka, sütőtök-alma lekvár, stb. S, hogy még el ne felejtsem a birsalmából finom ivólevet is készített az uram. Azt mondta: nincs pocséklás, minden cseppje, darabja aranyat ér. (Írta: Csontos Gabriella)

2012-08-30 08:22:14

balett_x.jpgMinden nyáron meglátogat bennünket egy ember, aki innen indult ebből a sárréti kis községből Püspökladányból, a Petri telepről, és meg sem állt a bécsi színpadokig. Ő Rácz Sándor balettművész, aki a püspökladányi zeneiskolában Herczegh László tanár úrnál tanult csellózni, aztán az anyukája észrevett egy újsághírt, amiben felvételt hirdettek az Állami Balett Intézetbe, és úgy gondolta, hogy sok gyermeke közül a legkisebb fiú odavaló. El is mentek a felvételire és csodák csodája, a balettmesterek is így gondolták ahogyan az édesanya. Felvették a kisfiút. Rácz Sándor a mozgalmas fővárosban tanult ezután. Gyermekként kellett megállnia a lábán abban a budapesti forgatagban, a művész világban. Nagyon nehéz, izgalmas időszak következett életében. Nem csak a kemény balett órákon állt helyt, de a közismereti tantárgyakból is jól teljesített. Záró dolgozatát Latinovits Zoltánról írta, bejárása volt Latinovits édesanyához. A balettintézet után felvételt nyert a Fővárosi Operett Színház tánckarába, ahonnan két év után elment egy bécsi castingra, ahol azonnal felvették az Andrew Lloyd Webber által írt Cats (Macskák) című musical egyik szerepére. Végig táncolta az összes világhírű musicalt, persze mindegyikre újra kellett felvételiznie minden táncosnak. Sándorunk állta ezeket a megmérettetéseket. Ott is maradt Bécsben, s miután „kiöregedett” a színpadról koreográfusként keresi kenyerét a császári városban, de minden évben hazajön Püspökladányba, végig látogatja a rokonokat-barátokat. Biciklivel jön, nincs jogosítványa, kocsija, mobiltelefonja, internet kapcsolata, mégis megtalálják New Yorkból is. A tehetség és a szorgalom messzire világít. Optimizmusa, munkabírása, humora fergeteges, minden alkalommal az egész család ott ül az asztal körül (anyukám is átjön hozzánk ilyenkor) és hallgatja Sanyit. Felvillanyoz bennünket, életre derít. Minden karácsonykor képeslapot kapunk tőle. Szeretete, ragaszkodása olyan megható és csodálatos, nincs még egy ilyen a barátaink között.

2012-08-21 19:57:04

baskaasztal.JPGMár a harmadik nyáron töltjük egy hetes szabadságunkat az Adria partján. Szeretjük Horvátországot. Különösen a Krk sziget gyöngyszemét: Baskát. A magyar határtól 300 km-re van ez a gyönyörű kisváros. A Zablace kempingben telepített lakókocsiban volt a szállásunk, ahol van hűtő, főzési lehetőség, így természetes, hogy előre is tudunk gondoskodni élelmezésünkről. Szóval még itthon megfőztem szinte mindent, és fagyasztott állapotban vittük a tetthelyre az ennivalót. Már jó előre összeállítottam a heti menüt. Először az első fogáson gondolkodtam, mert a családunk igen leveses, mint minden rendes magyar ember. Tavalyról maradt még két üveg finom paradicsomlé, így abból készült el az első leves. A menyemtől tanultam és én is megszerettettem családommal a cukkini krémlevest, amit a következőképpen készítek: egy kisebb fajta cukkinit, egy-két sárgarépát és burgonyát  kockára vágva megfőzök, majd hűlni hagyom és turmixgépbe téve tejszínnel dúsítva összekeverem. Teszek bele fokhagymát, és ételízesítőt. Ezután egy édes levest csináltam. Újra a kamrában talált szerzeményhez folyamodtam. A tavaly eltett birsalma befőttet, alig kellett főznöm és vanília pudinggal sűrítve igen ízletes lett. A kertünkben termett zöldborsót pici nokedlivel és békéscsabai őrölt pirospaprikával főztem meg. A savanyú krumpli leves a család kedvence, babérlevéllel, tejszínes habarással. Most citromlével és nem ecettel csináltam. Még hidegen is nagyon jó volt. Ennyi fajta levest fagyasztottam le, s most akkor térjünk rá a második fogásokra. A családunk elég húsos fajta, lehet nem a legegészségesebb, de mi szeretjük, így természetes volt, hogy vettem a karcagi hentesünknél friss sertés oldalast, amit befűszerezve sütőzacskóba téve készítettem el. A darált húst milánói alapnak gondoltam. Vettem csirke combokat és szárnyakat, amiből pörköltet, és sültet is csináltam. Csirkemell filéből ugyancsak a menyemtől tanult recept alapján nagyon finom gyümölcsös, mogyorós csirkét főztem. A csirkemellet apró kockákra vágtam, majd kacsazsíron megpároltam, zsírjára lesütöttem, hozzáadtam a mogyorót (nem sózottat), ananász és barack befőttet végül összerotyogtattam. Rizst főztem hozzá a kempingben. Barátainktól kapott zöldségfélét panírozva fagyasztottam le és vittem el Baskára. Cukkini, padlizsán, csillagtök (patisszon) amihez az előző nap megmaradt krumplipüréből burgonyakrokettet csináltam. A pénteki húsmentes napunkra is finom, ízletes ebéd sikeredett (a képen). Marci fiunk desszertnek pudingot készített, de nem maradhatott ki a heti menüből a finom nyári lecsó sem, amit az uram főzött egyik este vacsorára. Mondhatom igen otthon éreztük magunkat, hiszen finom hazai ízek, ételek kerültek asztalunkra. Utolsó este viszont vendéglőbe mentünk, ahol a helyi specialitásokat kóstoltuk meg. (Írta: Csontos Gabriella)

Oldal : 123456789101112131415
16171819


A J Á N L Ó
a háromföld lakóinak


Dorinette Műhelye
www.facebook.com/Dorinette

www.facebook.com

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


www.youtube.com/channel

Marida Patchwork
termékek

www.facebook.commaridapatchwork

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
webshop: www.baranditej.hu
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu