2019. December 12. Csütörtök Gabriella napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - HortobágyA nap képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

15 éves születésnap
2019-12-11 14:42:41

A karcagi Györffy István Nagykun Múzeumba 15 éves születésnapi ünnepségre és az ezzel egybekötött fotókiállításra hívja és várja a kedves érdeklődőket a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület 2019. december 14-én 14:00-től.

A Farkas család naplója

2013-10-09 22:09:05

kerek_cukkini.jpgAz uram gyerekkori játszópajtásának nadapi kertjében vendégeskedtünk a minap. Kiss Feri és kedves felesége gyönyörű kertjében hatalmas cukkinik, tökök és mindenféle finom zöldség-gyümölcs nevelődik. Kaptunk is belőlük. Az egyik tököt lereszeltem és a fagyasztóba raktam. A másikból ízletes levest készítettem, kaporral megbolondítva (az is tőlük való!) A cukkiniből pedig varázslatos vacsora készült, amivel a gyerekeinket vártuk haza. A cukkinit felszeleteltem, beleforgattam fűszeres lisztbe, majd gyorsan forró olajban átsütöttem. A pulyka darált húst pörköltösen megfőztem, zsírjára pirítottam. Egy tűzállótálat kacsazsírral kikentem és felváltva a húst és a cukkini szeleteket egymásra raktam. Reszelt sajttal megszórtam és betettem a sütőbe összeszotyogni. Finom lett. (Írta:Csontos Gabriella)

2013-10-09 21:48:30

k__lesgoly__s_s__skaleves.jpgEzen a hétvégén (2013. június 7-8) ketten vagyunk itthon az én drága jó urammal. Szombaton fél tízig aludtunk. (Óh, áldott pihenés, nem kapcsolt be a rádió fél hétkor!)  Pénteken voltunk a karcagi termelői piacon, ahol finom gomolyát vettünk és azt ettük meg reggelire kinn a teraszon. Evés után kertészkedtünk: az uram paradicsom palántákat ültetett, én füvet vetettem. Leszedtük a sóskát, abból finom levest készítettem tejszínnel. Kölesgolyót tettem bele betétnek (a képen). A második fogást is a kert adta, hiszen a nyírfánk tövében finom tinoru gomba nő. Azt tojással felturbózva ettük meg ugyancsak a fák árnyékában. Mondhatom igen finom volt. Ebéd után sziesztáztunk, este begyújtunk az udvaron álló  - a szomszédék által táncos lábúnak titulált - kályhába, amiben kalácsot sütök. Vasárnap az lesz reggelire mise után a teraszon. (Írta:Csontos Gabriella)

2013-05-03 19:19:46

Parancsikon__2____K__p117.lnk2013 májusának első hétvégéje nemcsak az édesanyákról szól, hanem pénteken és szombaton a ballagó diákokról. Az uram két éve ballagott tanítványaival a Szentannai Sámuel Gimnáziumban, de az idén is fog, hiszen technikus osztályától búcsúzik. Ezek a fiatalok hat évig koptatták a Teko -ahogyan mai napig hívják Karcagon az iskolát- padjait, őrölték a tanárok idegeit. Az iskolában nagyon szép szokás honosodott meg. A ballagás előtti napokban a tanárok és a diákok is ünneplőbe mennek a suliba, mivel az utolsó órák után a tanulók énekelve elkísérik a pedagógust a tanáriszoba ajtajáig, ahol megköszönik nekik a hozzájuk való jóságot, a türelmet, az okítást, egyszóval mindent. Ebben az iskolában csak a technikusok adnak szerenádot tanáraiknak. Hozzánk is átvonatozott a társaság, a kapu előtt énekelve várták, hogy kijöjjön Tanár Úr (a képen). Természetesen én is ott álltam a kapuban és nagyon meglepődtem, mivel az osztály három férfija rózsacsokrot hozott nekem, mint a ház asszonyának. Figyelmességük, kedvességük megható volt. Otthon érezték magukat nálunk, vacsora után kisebbfajta házibuli kerekedett, aztán megcsendült a társaság és beszélgettek, "mint férfi a férfival", komoly dolgokról. Vége a gyermekkornak, ott állnak a felnőtté válás küszöbén. Tudják, hogy csak a tanulás, a becsületes munka hozza meg a kívánt eredményt. A karcagi végzős gépész technikusok az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen olyan jól szerepeltek, hogy nem kell nekik vizsgázniuk szinte semmiből. Büszkék lehetnek rájuk a szüleik, tanáraik. Én ilyenkor elgondolkodom, hogy miért nem róluk szólnak a hírek, azokról a gyerekekről, akik tanulni, dolgozni akarnak és tudnak. Akik utánunk jönnek, és akiknek mi felnőttek amit tudtunk átadtunk.
(Írta: Csontos Gabriella)

2013-04-22 20:58:48

K__p110.jpg2013. április 22. Ma van a Föld Napja. Mi a hétvégén az urammal úgy ünnepeltük, hogy szinte egész nap kinn voltunk az udvaron. Füvet nyírtunk, gyomláltunk, ástunk, virágmagot vetettünk. A lakásban telelt virágokat kihoztuk a napfényre. Kitakarítottam a madáritató kis tavacskát. Fűnyírás előtt leszedtem az udvart beborító pitypang virágait, aztán mivel anyukám nálunk ebédelt azt el is vitte és megcsinálta belőle az idei gyermekláncfű mézet. Vasárnap délután már hozta is a mi részünket, a két üveg gyönyörű színű szirupot. Az idén először reggeliztünk, ebédeltünk és vacsoráztunk a teraszon.  Végre itt a tavasz! Már nagyon vártuk, későn jött, de most már itt van a kertünkben. Virágzik a cseresznyefa, az őszibarack. A tulipánok ezer színben pompáznak. Mi  itthon kertészkedtünk, Marci fiam Budapesten a testvérének segített takarítani a bérház folyosóját, ismerősök gombát szedtek. Ha mindenki csak a saját földjére vigyázna, ha mindenki csak a saját kertjében tenne rendet....tiszta lenne a Föld.(írta:Csontos Gabriella)

2013-04-07 12:10:00

havazas01.jpg2013. 03. 26. Az uram születésnapja. Pár nap múlva Húsvét és az időjárás telet mutat. A nagyhét hóviharral kezdődött. A mai időjárás jelentés pedig a következő: Alig melegszik 0 fok fölé a levegő, kettős fronthatás gyötri az időjárás-érzékenyeket. Borult marad az ég, folytatódik a havazás, a legkevesebb hó északon, északkeleten várható. Az erős hófúvás miatt a riasztás második fokozatát adta ki Nagykáta, Jászberény, Tiszafüred, Cegléd, Szolnok, Tiszafüred, Karcag, Kunszentmárton és Mezőtúr kistérségére kedd reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az élénk északkeleti szél több helyen lesz képes hordani a havat. Mivel a Jászságban délelőtt még erős lesz az északi, északkeleti szél, ott kell magas hótorlaszokra számítani. Az utak ennek ellenére járhatóak, elzárt falu nincs. (forrás:origo) Anyukám azt mesélte, hogy amikor ő született 1931. március 29-én olyan nagy hó volt Püspökladányban,  alig tudták eltakarítani a havat a kapu elől, hogy beengedjék a bába asszonyt. (Írta:Csontos Gabriella)

2013-10-09 22:27:59

krumplifasirt.jpgA szomszédaink nem templomjáró emberek, de istenfélők és tisztelik, sőt élik a hagyományt. Ilyenkor tavaszelőn, böjtben nem esznek nehéz ételeket, próbálják feldolgozni a télre eltett dolgokat. A krumpli már kezd csirázni - megindul-, ahogy nálunk mondják, ezért egyre több és változatos ételt készítenek belőle. Tőlük tanultam a krumplifasírt receptjét, amit aztán már tovább is fejlesztettem. A krumplit meghámozom, majd a reszelő nagyobb lyukú részén lereszelem - úgy nyersen -, aztán török bele fokhagymát, teszek bele sót, borsot ízlés szerint. Ütök bele két egész tojást. Egy kis darab szalonnát apró kockákra vágok és azt is beleteszem Két szelet kenyeret vízbe áztatok, majd kinyomkodom belőle a vizet és az is a masszába kerül, amit aztán jól összekeverek. Kerek fasírtokat formázok belőle és bő olajban kisütöm. Az én továbbfejlesztett változatom úgy néz ki, hogy a kenyér helyett kukorica lisztet teszek bele, a szalonna helyett, pedig sajtot reszelek hozzá, így akár lisztérzékeny rokonaim, ismerőseim is ehetik. Ki ne felejtsem, hogy friss (Rozi szomszédasszonyom kertjében szedett) petrezselyemzöldjét is aprítok bele. Nagyon finom feltétnek főzelék mellé, vagy vacsorára akármilyen mártogatóhoz, szószokhoz.(Írta:Csontos Gabriella)

2013-03-03 19:37:28

05._dughagyma.jpgA hétvégén 2013. március másodikán eldugdostam a hagymát a kertben. Három sor lett. Olyan gyönyörűen sütött a nap, átszaladtam a szomszédba, hogy megkérdezzem Rozit és Marikát - szerintük lehet-e már veteményezni? Mondták, hogy igen, csak jó tíz centire dugjam le a pici hagymafejeket. Olyan jó volt kinn lenni a szabadban! A levegő, a fények, már teljesen az új évszakot, a tavaszt idézik. Bújnak ki a tulipánok is, a krókuszok, amiket az ősszel dugdostam el. Anyukám csodálkozik, hogy milyen dolgokat művelek, hiszen eddig nem nagyon foglalkoztam ilyesmikkel. Nekem meg az jutott eszembe, hogy hiszen ezt láttam tőle. A virágoskert mindig az ő kezétől volt szép a Zentai utcában, ahol felnőttem. Apukám a hobbikertben megtermelt minden zöldséget, gyümölcsöt a család számára. Tehát nincs min csodálkozni. Az ember azt csinálja felnőttként, amit gyermekként otthon látott tapasztalt. Jön a tavasz, itt az ideje a kertészkedésnek. Mindenkinek ajánlom. 
(Írta: Csontos Gabriella)

2013-10-09 22:28:54

gy__r__s_tusk__gomba1.jpgA szobában ülök a számítógép előtt, teljesen belefeledkeztem egy történet olvasásába. Az uram, hirtelen felugrik az újságolvasásból és megkérdezi: mit csinálsz? Valami leégett - mondom, s azonnal rohanok én is a konyhába, ugyanis vacsorára gombás rizst akartam készíteni, de közben leültem a gép elé. A rizst megfőztem, ahogyan a szakácskönyvben olvastam: "5 percig forró vízben főzzük, majd húzzuk le a tűzről, fedjük le, és bugyoláljuk be az edényt konyharuhába, ami alatt a rizs majd megpuhul, így lehet pergő rizst csinálni." A hagymát felvágtam apróra, ráöntöttem a gombát olajon megfuttattam, felöntöttem egy kis vízzel és fedő alatt úgy gondoltam, hogy egy kicsit párolom. No, ekkor kezdtem el olvasni a történetet a neten.
- Na, ezt nem kellett volna - mondta rezignáltan az uram. Kinyitottam ajtót, ablakot,  a lesült gombát kiborítottam, elkezdtem súrolni az edényt (ebben a hónapban ez már a második lábas, aminek az aljára égettem valamit). Nem tudom mi lesz a mai vacsora. Teljesen elment a kedvem mindentől. Az uram kinyitotta a hűtőt. Kérdezem tőle mit csinál? Azt mondja vacsorát. Ő nem használja a számítógépet. Így biztos, hogy eszünk ma gombás rizst. Nagyon díjazom, hogy nem kiabál és nem dühöng (elég, ha én teszem), hanem nyugodtan és teljes profizmussal megcsinálja a vacsit. (Írta: Csontos Gabriella)

2012-12-23 17:55:42

kunkereszt2.jpgA 2012-es advent olyan hamar eltelt, hogy mire észbe kaptam, már december 23-a volt. Anyósom és apósom  - két idős szülő - ez évben is hozzánk jönnek. Az ajándékokat is össze kellett készíteni, vártuk haza Marci fiunkat. Mindent összeírtunk: mi lesz a menü, mit kell bevásárolni hozzá stb. Péntekre mindennel végeztünk is, már csak a takarítás volt hátra. Szombaton a fiúk bementek Debrecenbe mamáékért, addig én porszívóztam, felmostam, ágyat húztam, s közben az jutott eszembe, hogy ezelőtt tizenöt évvel, Mama és Papa ugyanígy készülődött minden nyáron, mikor mi mentünk hozzájuk Vágáshutára nyaralni. Papa porszívózott, Mama az ebédeket tervezte. Most mi várjuk őket ugyanolyan szeretettel, mint annak idején ők minket. Nagyon boldogok vagyunk, hogy még itt vannak közöttünk. Mindennél fontosabb, hogy amikor csak lehet velünk legyenek. Reggel a templomban meghatóan szépen mondta a legkisebb Kotra fiú a verset, az asszonyok gyönyörűen énekeltek. Ma meggyújtottuk a negyedik gyertyát is az asztalon. A nagyszülők elmentek pihenni, Marci tanulni és akkor csengett a telefon. Győrfi Lajos jelentkezett be, hogy eljönne névnapot és karácsonyt köszönteni. Meglepődtünk, de nagyon megörültünk, hogy kedves vendég jön hozzánk. Pár perc múlva meg is jelent Lajos személyesen és mind a hármónknak hozott egy Ladányi keresztet. Nagyon szép adventi ajándék. Holnap szenteste. Jönnek a bátyámék, anyukám, másnap Bence fiamék Blankánkkal, Dani fiunk, majd az uram testvére a családjával. Átjönnek a szomszédék is. Jézus születésnapját együtt ünnepeljük, milyen jó, hogy megszületett. Áldott ünnep, ami elhozza hozzánk szeretteinket.

2013-10-09 22:26:28

birsalma_.jpg2012 szeptemberében a konyhánkban minden a birsalmáról szólt. Nem csak a kertünkben volt roskadásig a birsalmafa tele - igaz kukacos, de legalább bio - érett, sárga gyümölccsel, hanem még az uram szedd magad akcióban Karcagon is megkopasztott két gyümölcsfát. A tanítványai is segítettek neki. Először birsalma befőtt készült, majd birsalma lekvár - mondjuk inkább dzsem -,  végül birsalma sajt, amiből a diákok is kaptak köszönetül a segítségért. Mikor már az összes rokontól, ismerőstől összekunyeráltuk felesleges üvegeiket is, és mind tele lett, akkor az uram egy barátjával eldöntötte, hogy pálinkát főznek a maradékból. Egész hétvégén a birsalmát vagdosták, a kezükre hólyagot tört a fanyelű bicska, de hát egy ember sok mindent vállal azért az igazán különleges nedűért. Akinek csak megemlítettük, hogy mi készül, mindenki emlékezett rá, hogy valamikor megkínálták birsalma pálinkával és, hogy az milyen finom volt. Reméljük, hogy a mienk is ilyen lesz, már a második hordó is kezd tele lenni. Valami erdélyi recept alapján dolgoznak a fiúk. Egyharmadát a gyümölcsnek kompótnak főzték meg, a másik harmada sütőben sült, aszalódott, fonnyadt aranysárgára, a harmadik részt nyersen ledarálták, úgy ment a cefrébe. Tavasz óta alig volt csapadék, azt hinné az ember, hogy nem lesz termés, minden kiégett. Hát nem! Nekünk a kamránk tele lett befőttel. Van cseresznye-málna lekvár, bodzaszörp, szilvalekvár, ecetes uborka, sütőtök-alma lekvár, stb. S, hogy még el ne felejtsem a birsalmából finom ivólevet is készített az uram. Azt mondta: nincs pocséklás, minden cseppje, darabja aranyat ér. (Írta: Csontos Gabriella)

Oldal : 123456789101112131415
16171819


A J Á N L Ó

Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu