2023. Március 30. Csütörtök Zalán napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Ez nem áprilisi tréfa!
2023-03-28 18:26:08

Várlak benneteket Tisza-tavi szemétszedésre 2023. április 1-én, szombaton 10 órától! Gyertek, tisztítsuk meg az ártéri erdőt és a Tisza 400 méteres szakaszát Tiszaszőlősnél.

Nagy-Sárrét

2012-04-01 20:27:50

835915_5.jpgNagy Károly: Szovjetösztöndíjasok voltunk 1956-ban című  könyvének bemutatójára kerül sor a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban Nagyrábé, Rétszentmiklósi út 2/A) 2012. április 5-én – csütörökön –  18 órakor a szerzővel Csillag Endre beszélget. Nagy Károly újságíró, történész, szerkesztő; az MTI, a Népszabadság és a Magyarország többszörös volt külföldi tudósítója. Bulgáriáról három könyve jelent meg, köztük egy riportkötet a Gondolat Kiadó Világjárók sorozatában (Hej, Balkán, 1979). Nagy Károly a Bihar megyei Nagyrábén született 1932-ben, középiskoláit Nagyszalontán, Debrecenben és Kalocsán végezte. 1952-től szovjetösztöndíjas Szaratovban, majd a moszkvai Lomonoszov Egyetemen, ahonnan 1956-ban kizárták, végül az ELTE-n szerzett történelem-orosz szakos tanári diplomát. A Hadtörténeti Múzeum munkatársa (1957-60), majd az MTI-ben külpolitikai újságíró.  „Szovjetösztöndíjasok voltunk 1956-ban” címmel most megjelent munkájában idézi fel emlékeit, élményeit.

2012-03-30 12:16:36

tanc_gala_2.jpgJótékonysági Gálaműsor a kabai moderntánc tanszakos lányok kínai útjáért 2012. március 30-án, pénteken 18:00-kor a kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház színháztermében. Fellépnek: az ÁMK moderntáncosai, NO KIDS, Papp Renáta, Jeges Barbara, Valcer Táncstúdió, a Kabai Nyári Színház énekesei és táncosai, Drágán Lajos és Szabó Eszter, Kelemen Éva, Koroknai Árpád. Belépő és támogatójegy: 1.000.-Ft Tombola: 200.- Ft (forrás:kaba.hu)

2012-03-29 18:54:39

birk__z__s.png
Bihari Lajos Emlékverseny Püspökladányban a Gellért Sándor Városi Sportcsarnokban 2012.03.31. 10:00-től.  A szervezők és rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! Négy ország versenyzői kelnek birokra az aranyérmekért, előzetes nevezések szerint háromszázan küzdenek a szőnyegeken!

2012-03-29 09:13:30

p8020335.jpg”Tündérolvasók” elnevezésű szövegértési versenyünk  immár több mint tíz éve nyújt hasznos és kellemes időtöltést olvasóink számára. Eddig évről évre Püspökladányban, helyi/ városi szinten igyekeztünk feladatlapjainkkal kiszolgálni az olvasás iránt kedvet érző gyerekeket. Mivel azonban felhívásainkra rendszeresen a környező települések gyermekei részéről is érkezett megkeresés és jelentkezés, ezért ettől a tanévtől nemcsak városunkból és megyénkből, hanem az egész  Észak-magyarországi régióból vártuk és fogadtuk az olvasni szerető gyerekek jelentkezését. Célunk a gyermekek olvasóvá nevelése, a könyv és az olvasás minél szélesebb körben való megszerettetése.  Az irodalmi élmények alapján szerzett ismeretek és tapasztalatok által kívántuk az egyes társadalmi rétegek problémáinak egymással történő megismertetését, empátiáját és elfogadását erősíteni az adott korosztályban. Törekedtünk a mai magyar gyermekirodalom alkotásainak megismertetésére és a szerzőkkel történő személyes találkozás lehetőségének biztosítására. A  művek kiválasztásánál olyan alapvető emberi tulajdonságokra és képességekre kívántuk ráirányítani a gyerekek  figyelmét, mint a másság elfogadása, az egyes életkorokból és egészségi állapotokból fakadó ellenérzések és a nemzeti, valamint etnikai hovatartozásból adódó ellentétek feloldása. Munkaformáját tekintve  csoportmunkában (2-3 fő/csapat) megvalósuló versenyt hirdettünk, amely ezáltal lehetőséget teremtett a résztvevők közötti összehangolt együttműködésre, kompromisszumok kötésére, egymás véleményének elfogadására és tiszteletben tartására a feladatmegoldások során.
 
Felhívásunkra 56 csapat nevezett be,  153 tanuló vállalkozott a megmérettetésre. Szövegértési versenyünk célcsoportjaként az általános iskolák felső tagozatos tanulóit jelöltük meg. A  két levelezős fordulót – fordulónként két-két irodalmi mű ( Sohonyai Edit:  Macskaköröm és a Jasmine, avagy mégis kell a szerelem? című ifjúsági regénye,  Nógrádi Gábor: Galambnagymama, valamint Balázs Ágnes: Feladó: Fekete szivárvány)  elolvasását és játékos feldolgozását-, követően a legtöbb pontot elért nyolc csapat szóban mérhette össze tudását. Az írásbeli feladatlapok kidolgozására hat hét állt rendelkezésére a csapatoknak, melyek feladattípusait úgy igyekeztünk összeállítani (totó, keresztrejtvény, igaz-hamis, ki vagyok én stb.),  hogy egyrészt nehézségi fokukat tekintve megfeleljenek az adott korosztály képességeinek, másrészt játékosságukkal élménnyé tegyék az adott mű befogadását és feldolgozását. A szómagyarázatok révén aktív könyv és könyvtárhasználatra késztettük a gyerekeket. Az egyes ifjúsági regények szerzőire vonatkozó (irodalmi díjak, további művek) kérdések révén  kitekintettünk az internet világába, az irodalmi jelenetek tovább gondolására késztető feladatainkkal pedig a versenyzők fantáziáját, fogalmazáskészségét és képzelőerejét kívántuk fejleszteni. A döntőre érkezett, alaposan felkészült  csapatok munkáját a háromtagú zsűri: Sohonyai Edit írónő, Szabó Attiláné Csontos Erzsébet tanácsnok asszony és Csobán Róbert, a Méliusz Központ (Debrecen) igazgatója értékelte. A versenyt követően ebédre és az írónővel való személyes beszélgetésre került sor. A jó hangulatban, játékosan eltöltött délelőtt a jutalmak átadásával zárult. A döntős csapatok helyezésüktől függően ajándékkönyveket vehettek át, melyeket Kolláth Erzsébet alkotóművész tűzzománc képei és Bárczi Imre  tündér-szobrai tették még értékesebbé. Felkészítő pedagógusaik pedig Püspökladány, a mi városunk 2012. falinaptárt és képeslapgyűjteményt vehetettek át Dombi Imréné polgármester asszonytól. Valamennyi résztvevőnk számára  Borsos Aliz grafikusművész "Tündérolvasók" logójával díszített emléklapot és versenyünkhöz kapcsolódó további promóciós anyagokat  juttattunk el.
Versenyzőiknek ezúton is gratulálnak a versenyt szervező-lebonyolító gyermekkönyvtárosok: Mészáros Eszter   és  Andrási Istvánné Tünde.
I.helyezett csapat: Vadmacska komandó (Túrkeve) (a képen) II.helyezett:Testvérpáros (Berettyóújfalu) III.helyezett:Könyvtárbitorlók (Debrecen).

2012-03-28 14:44:20

h__sv__ti_toj__s.jpg2012. március 31-én, szombaton 14-16 óráig a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban játékos foglalkozást tartanak. A tavaszi délutánon a népi  hagyományokat elevenítik fel. A tojásokat hagymahéjjal festik, a díszítéséhez kipróbálható az írókázás, berzselés (rátét), karcolás. A locsolóversek elmondása után a fiúk szagos vizet készíthetnek. Ügyességi feladatokkal, társasjátékkal várják a gyermekeket, szülőket, nagyszülőket családokat. Sőt! A Húsvéti nyuszit is megsimogathatják a bátor jelentkezők. Belépőjegy 100 Ft/fő. (forrás:kfmuzeum.hu)

2012-03-27 20:40:25

bartos_erika.jpgA püspökladányi Tündér Könyvtár munkatársai szeretettel várják a kis és nagy olvasókat 2012. március 30-án délelőtt 10 órától Bartos Erika (a képen) előadására a Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ színháztermébe, ahol író-olvasó találkozó keretében mesefilm-vetítést tartanak. Az előadást követően dedikálásra is lesz lehetőség. Jegyek a Gyermekkönyvtárban kaphatók.
- Az írónőnek eddig 31 mesekönyve és verseskötete jelent meg. A Bogyó és Babóca mesesorozat és az Anna, Peti és Gergő mesefolyam már nem csak könyvalakban, hanem diafilm és rajzfilm változatban is megjelent. Verseskötetei közül 2, a Százlábú és a Zsákbamacska megzenésített formában is kapható. Bartok Erika 2010-ben Első helyezést kapott az Anna, Peti és Gergő mesekönyv-sorozatért a "Tíz év ötven legjobb könyve" szavazás közönséglistáján. 2011.ben A Bogyó és Babóca rajzfilmmel elnyerte a Jiangyini Nemzetközi Gyerekfilm-fesztivál Legjobb Rövidfilm díját, illetve idén Tokióban a Nemzetközi Animációs Vásáron hazánkat képviselte. Hazatérve elsőként városunkba látogat el - tudatta a 3földdel Mészáros Eszter könyvtáros.

2012-03-25 17:42:16

S__rosi_Karcsi.jpg2012. március 31-én a harmonika barátok újra zenés-estet rendeznek a püspökladányi Dorogi Márton Művelődési Központban 17 órai kezdettel.Előtte 16 órától egy fotókiállítás is lesz az aulában: "A harmonikázás múltja és jelene" címmel, melyet Szilágyi Imre címfestő,festőművész állított össze.(Köszönet érte!) Tekintettel a várható nagy érdeklődésre,célszerű lenne korábban érkezni,hogy helyét mindenki elfoglalhassa 16,45-re. "Pártoló jegy" a helyszínen váltható 200 Ft-os áron, vagy elővételben a püspökladányi piacon ("almás" Tóth Lajosnál). Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A szervezők nevében: Sárosi Károly (a képen)

2012-03-21 19:24:33

_hangjegy1.jpg
2012. március 22-én IDEGENNYELVI EST-et rendeznek a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai a Dorogi Márton Művelődési Központban 17:30-tól Angol, német, francia és olasz nyelvű dalok, jelenetek, előadások lesznek láthatóak, hallhatóak! Jegyek a helyszínen is kaphatóak 300 Ft-ért!

2012-03-21 15:35:00

Miután elolvastad...na jó, mielőtt belefogsz, nézd meg, milyen a Blues Fathers máshol! BF videók a YouTube-on. Egy amerikai Párizsban, A három testőr Afrikában, a Blues Fathers Püspökladányban. Címek, ténymegállapítások, nagy dolgok előhírnökei. Igen, kedves barátaim! Nagy dolog rászánni magát az embernek arra, hogy negyven év távollét után visszatérjen oda, ahonnan egyszer elindult. Hogy meg se álljon az égig. Vajon érdemes-e visszamenni? Vajon van-e még valaki, aki emlékszik rám, Kar__szitabl__.jpgés persze közülük, vagy rajtuk kívül érdekel-e valakit, ki vagyok én? Megérintettem-e az egek rétegeit, s onnan jövök hazafelé tele büszkeséggel, és örömmel. Dicsekedni készülök nagy tettemmel azoknak, akik véleménye fontos nekem. Vagy épp nem sikerült még elrugaszkodnom sem, s valahol egy távoli, vagy éppen közeli, de lényegtelen helyen töltöttem el ezt az időt. Kicsit, sőt, remélem nagyon is túlozva, de lényegében az életemet. Mit tudok felmutatni, és kinek? És vajon akkor örülnek-e nekem jobban az itthon maradottak, ha körmöm alatt még ott van egy kicsi kis darab ég, vagy csak a küszködés szennye van a ruhámon, s nyilvánvaló: a porban rekedtem örökre. Semmit sem értem el. Semmi különöset. Semmi olyat, amit ne tudna bárki rajtam kívül. Család, gyerek, munka, sok munka, unokák. Hétköznapi sikerek, örömök és csalódások. Kapcsolatok, élet-raszter, beton stabilitás, és lepkeszárny törékenység. Egyszerre. Úton a világ megértése felé. Még a tudás birtoklása elején, de erőforrásaim, lehetőségeim vége felé. Semmit sem értem el. Semmit, amire nem futotta akaratomból, erőmből, és szerencsémből. De, mindent, amihez elég volt a munícióm, és amiben a sorsom kegyes volt hozzám. Kaptam, és talán adtam is elég erőt, hogy viseljem a terheimet, és toljam magam előtt küldetésem szekerét. Kaptam, és talán adtam is elég szeretetet, ami az élet egyik fő értéke, és ami nélkül nehéz egy napot is élni. Kaptam és talán adtam is elég szabadságot, a korlátok nélkül valóság illúzióját. 2004-ben jöttem rá, hogy mindent elértem, amit akartam és elérhettem. És, még mindig élek, sőt szeretnék tovább is! Azt éreztem, itt állok, kicsit túlkorosan, de újjászületve, szükségleteim korlátai között, küldetésem kódját keresve. Csak kell lennie valahol egy jelnek, amiért idejöttem, erre a bolygóra, erre a világra, erre az életre! Ez a jel talán a zenében van elrejtve. Úgy, ahogyan a legizgalmasabb krimikben szokásos. A szemem előtt, de mégsem látom. Nyolc éve nagy aktivitással, barátaim segítségével és társaságában keresem. A zene hozott össze minket, nélküle sohasem találkoztunk volna. A zene hozott, és tartott össze minket olyan hosszú ideig, ameddig egy óvodás gimnazistává válik. Kellemes, sőt izgató és felemelő élmény hallgatni a zenét. Az ember részese lehet valami világot átfogó hullámzásnak, és világokat összekapcsoló rezgésnek. Az ősi, szavak nélküli kommunikáció ma is működik. Borzongató érzés elgondolni, hogy előttünk is és utánunk is lesz. Sőt, talán mindig is volt és mindig is lesz. Egy matematikus mondta egyszer, a prímszámok akkor is vannak, ha nem tudunk róluk, és akkor is voltak mikor, mi még-, és akkor is lesznek, mikor mi már nem. Talán ilyen a zene is. Milyen stabilitást sugároz ez az anyagtalan valami, ez a levegőhullámzás, ez az agyi ingerületsor, ez a vegyületek egymásban lubickolása! Zenét hallgatni, a zene keletkezését látni jó. Csak egy van jobb: létrehozni, megszólaltatni, finoman, vagy épp vadul vezetni. Andalogni vele, vagy rohanni fékevesztetten. Elvarázsolni vele élőt és élettelent, másokat és magunkat. Minden nap arra készülök, hogy a zene által megértsek valamit, és azt egyszer, ha módom lesz rá, tovább adjam. Minden nap egy ajándék, amikor ez sikerül, minden nap egy ünnep, ha van, Kar__szi_j__zsef.jpgakinek átadhatom, ha van, aki befogadja, és ha van, aki megérti mit és miért üzentem neki, vele, általa. Ünnepre készülünk barátaimmal, a négyek blúzbandájával, a Blues Fathers együttessel. Szeretnénk a dalainkat, mint markunkban hozott kis lángocskát átnyújtani annak, akinek szüksége van rá. Hogy mellette kicsit melegedjen, hogy valamit, vagy valakit jobban lásson. Ha kell, ez a láng égig érő tüzet gyújtson, ha kell, meleget adjon egy kis kályhában. Ha az kell, a napot homályosítsa el, és ha arra van szükség, hogy a magány sötét szobájában derengjen valami remény, hát legyen annak eszköze! Mindannyian mások vagyunk. Más zenére vigadunk, és másra szomorkodunk, ahányan csak élünk. Úgy válogattam össze műsorunkat, hogy szinte mindenki megtalálhassa azt, ami neki a mi zenénkből jó. 1972-ben - negyven éve - 18 éves voltam. Ez a kor, ez a stílus az, amihez mindig visszatérek. Ha hallgatom, ha játszom a zenét. Ezek a bandák, és ezek a számok belülről is szólnak bennem. Ezeknek egy csokrát adjuk elő műsorunk első felében. A második részben könnyedebb és vidámabb dalok jönnek ebből az időből. Néhány saját dalunk meg arra lesz példa, hogyan kap életet, és él tovább a régi szikra, a bennünk szunnyadó dal. Minden változik, és közben ugyanaz marad, csak másképpen. Mindannyiónk élete ugyan úgy ér véget, pedig ahányan vagyunk, annyiféle úton érünk oda. Már hosszabb út van mögöttem, mint amennyit magam előtt remélek. Talán éppen most lesz az a pillanat, amikor valamit át tudok adni, ami nálam van, ami nem (csak) az enyém, aminek én csak a hordozója vagyok. Ha úgy érzed, ez a valami a tied (is) gyere el, és vedd át! Elnézést kérek azoktól, akik vidámabb szövegre számítottak! Ez most ilyen lett. Nézzetek bele egyéb koncertmeghívóimba és beszámolóimba! S, ha már semmi okot nem találnátok az örömre, hát nézzetek szét a szabadban: tavasz van! Mondjuk együtt: Na, végre itt a tavasz! Ugye, mennyivel más! Kettős értelem, pedig már a szimpla sem kevés! Örömmel és büszkeséggel a szívemben szeretném bemutatni a Blues Fathers zenekar tagjaként produkciónkat 2012. március 31.-én este 8 órakor a Korona étteremben: Blues Fathers: Na,végre itt a tavasz! (még) Dunakeszi, 2012.03.17. Karászi József, mint bluzfater (forrás:bluesfathers.hu)

2012-03-13 16:27:15

logo_nagy.jpg
Rock zenekarok és zenebarátok találkozója lesz Püspökladányban a Dorogi Márton Városi Művelődési Központban 2012. március 17-én. Kapunyitás: 14:00-kor. A belépés ingyenes. Fellépők: SRB, Sinful Passions, SenorR, Retrock, Ikarusz, H.A.L., a Megdöbbent Városlakók és még sokan mások. A rendezvényt a Határok Nélkül Püspökladányi Egyesület szervezi és rendezi.

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
76777879


A J Á N L Ó


Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes


Szertatásvezető, Ceremóniamester, Konferanszié, Műsorvezető, Hangulatfelelős

gombostibor.com

www.szivunkbenmaradsz.hu


Aki most érettségire készül és remeg a matematika szó hallatán is,annak ajánlom Nagy Éva online matek kurzusait.

www.facebook.com/nagy.eva.798ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu