2023. Szeptember 26. Kedd Jusztina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Évadnyitó
2023-09-16 16:31:57

Hétmérföldes Szabad Bált rendzenek 2023. szeptember 30-án 19:00-től Debrecenben a Hatvan utca 32. szám alatt a Hajdú Táncegyüttes székházában.   

Hajdúság - Hortobágy

2012-10-30 18:11:14

bakator_zenekar_1084843_8722.JPGDebrecenben a Debreceni Hajdú Táncegyüttes székházában(Hatvan utca 32.)rendezi meg a Hétmérföldes Kulturális Egyesület a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központtal közösen -immár nyolcadik alkalommal- a Debreceni Folkmásfélnapot. A rendezvény lesz a záró programja a "2012-A magyar táncház éve Hajdú-Biharban" elnevezésű eseménysorozatnak. A részletes program: 2012. november 2. péntek: 20:00 Bakator Zenekar (a képen), 21:30 MagyarVista Social Club - Lemezbemutató koncert, 23:00 Kunos Tamás (Csík Zenekar) és barátai majd táncház hajnalig...2012. november 3. szombat: VIII. Folkmásfél Kupa (DE-Agrár TC 9 órától), V. Bográcstündér Főzőverseny (Hatvan u. 32. 13 órától), 20:00 Címerünk a Magyar Szürke Bürkös Zenekar Közreműködik: Papp László A koncert közben: Gencsi Zoltán - Megmaradásunk jelképe a Magyar Szürke (előadás), 21:45 Tükrös Zenekar, 23:15 Buda Folk Band majd táncház hajnalig... Belépőjegyek mindkét este a helyszínen kaphatók 1700 Ft-os áron. A kétnapos bérlet ára 2800 Ft. Kapunyitás mindkét este 19:00 órakor. Bérlet elővételben is vásárolhatók  Debrecen, Hatvan u. 32. alatt. (forrás:iranydebrecen.hu)

2012-10-16 15:22:46

darvak_naplementeben_20111014114606_3.jpg2012. október 20-21. Hortobágy, Látogató Központ. Az eget betöltő hangosan krúgató darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt. A daruvonulás a késő őszi naplementék eseménye, amely a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd tovább indulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt. Szervezett programunk során e csodálatos, egyedi látványt mutatják be szakvezetőink, ahogyan a darvak nagyobb csapatokban éjszakázó helyeikre, azaz a lecsapolt halastavakra húznak be megpihenni. További információk:Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar – Tourinform 4071 Hortobágy, Petőfi tér 9. (forrás:hortobagy.hu)

2012-10-02 08:31:38

oktober_4.jpgMi történik a kóborló kutyával miután befogták, mennyi idő mire új gazdija lesz, hogyan tudsz örökbe fogadni egy kutyust? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatsz választ, ha ellátogatsz a nádudvari Ady Endre Általános Művelődési Központba, ahol az állatok világnapja alkalmából (minden év október 4.) egy kutyamenhely élete címmel bemutatkozik 2012. október 4-én 10:00-kor a Püspökladányi Kutyamenhely. (forrás:nadudvar.hu)

2012-09-28 11:15:58

kucko.jpg
2012. szeptember 30-án 11 órától Nádudvaron lép fel a Kuckó Művésztanya az Angyalkert Gyermekház és Családi Napközi két éves születésnapi rendezvényén. "Nagyapó húzza a répát" címmel zenés, dramatikus játszóházi produkcióval szórakoztatják a nagyérdeműt.

2012-09-25 12:48:14

bodorjudit.jpgA Vojtina Bábszínház 2012-13-as  évadának  első kiállítását 2012. szeptember 20-án nyitották meg. l__posi_terka.jpg
Bodor Judit (balról) és Láposi Terka (jobbról) közösen megálmodott háromdimenziós képét építjük fel kiállítótermünkben. Egy leheletnyi időt fel lehet-e fogni? Megjeleníthető-e egy leheletnyi finomságú ’H’ hang? Az áttetsző légben keletkezett huhog, suhog, zuhog, piheg, liheg, milyen színeket rejthet? A lepke szárnyának lehelet könnyed mozdulása megrajzolható-e? A pillangó imágó, a teljesen kifejlődött, nemzőképes szárnyas rovar. A pillangó szárnyaival színjátékra, „fényjátékra” képes. Imágó? Kép, képzet, elképzelés, gondolat, arckép, képmás, hasonmás, alak, látvány, viaszbábu, visszhang, árnykép, halott árnya, látomás, álomkép – latinul mindezeket is jelentheti. Egy háromdimenziós kép, képzeletbeli ködfoszlány. Emléknyomok? Eleven emlékezet? Talán ez is. A kiállítás a Vojtina Bábszínházban (Debrecen Kálvin tér)  2012. november 11-ig látogatható (hétköznap reggel 9-től délután 17 óráig, szombat és vasárnap reggel 9-től 12 óráig).

2012-08-31 18:58:07

kcsfoto.jpgA Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ (Debrecen, Bem tér 19.) szeretettel meghívja Önt és barátait 2012. szeptember 4-én, kedden 17 órára Kocsis Csaba SÁRRÉTI TÉKA című fotókiállításának megnyitójára. Megnyitja: Máthé András fotóművész. Közreműködik: Hagymási Tamás. A kiállítás megtekinthető 2012. szeptember 29-ig, az intézmény nyitva tartási idejében. Támogató: Horizont 98' kft

2012-08-24 13:23:36

orszagos_bio_fozoverseny_pasztortalalkozo_2012_balmazujvaros_1_m.jpgOrszágos Bio Főzőverseny és Pásztortalálkozó Balmazújvároson a Vókonya pusztán 2012. augusztus 26-án. Program: 09.30 Rózsa Péter biogazda köszöntője, vendégek fogadása mentateával. 10.00 Dr. Roszik Péter a Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Makoldi Sándor festőművész, néprajzos előadásai. 11.00 Pásztorok köszöntése - közreműködik: Kaló Imre erdész, borász, Molnár László és Szarvas József pusztaiakból lett színművészek.  A "Hortobány örökös pásztora" cím átadása. 12.30 A versenyételek bemutatása - a főzőversenyre csak bio alapanyagból készült étellel lehet nevezni! Az ételeket és a hagyományos viseletet külön szakmai zsűri díjazza. 15.00 Zsűrizés, díjkiosztás. A nap folyamán köszöntőket mond: Galánfi András és Gyönyörű Zsigmond. A vendégek szórakoztatásáról gondoskodnak: Hajdú és Bihar megyék neves táncegyüttesei. Könyveiket dedikálják: Schäffer Erzsébet és Kondor Katalin. A muzsikát szolgáltatják: Bakator zenekar, Bárdosi Ildikó, Juhász Erika, Polgár Lilla, Molnár Miklós és bandája, Bárándi citerások, Kadarcs Népzenei Együttes, a csikcsobotfalvi Antal Imre és bandája, a Magyar Dudások Pál Pista bácsival, Juhász Zoltánnal, Dzsupin Pállal, Marticsek Józseffel. Egész nap: - Bio alapanyagból készített hagyományos pásztorételek, italok kóstolása, bio büfé, - Kézműves termékek bemutatója és vására (kovács, fazekas, kádár, kosárfonó, nemezelő, karikás készítő, csuhé-szalmafonó, teknővájó, szarufaragó, mézeskalács készítő, fegyverkovács, rézműves, kalapos), - Táncház, gyermek játszóház, szamaragolás, népi játékok. A zsűri tagjai:Boros László mesterszakács (minden szakácsok atyja), Németh László mesterszakács, Varga István bio chéf, mesterszakács. A rendezvény ingyenesen látogatható! (forrás:utazzitthon.hu)

2012-07-17 08:35:28

Zsuzsi_vas__t_debreceni_v__g__llom__sa.jpgMúlt és jövő kapcsolódik össze abban a projektben, amelynek eredményeképpen megújult Debrecen közlekedési műemléke, az idén 130 éves fennállását ünneplő „ZSUZSI” Erdei Vasút. A mintegy 500 millió forint összköltségű fejlesztéshez a „ZSUZSI” Erdei Vasút Nonprofit Kft., konzorciumban Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával, csaknem 400 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg. A „Értékek találkozása- "ZSUZSI" vasúttal  a természetbe” címet viselő (pályázati azonosító: ÉAOP-2.1.1/B2-09-2009-0002) projekt előkészítési munkálatait még 2009-ben megkezdte a „ZSUZSI” Erdei Vasút Nonprofit Kft., amelynek 100 százalékos tulajdonosa a Debreceni Közlekedési Vállalat Zrt. (DKV Zrt.). 
 
A kivitelezése támogatási szerződés aláírásával 2010. július 28-án indult, a projekt futamideje 24 hónap, így az 2012. július 27-én zárul. A projekt célja, hogy a jelentős hagyományokkal és történeti múlttal rendelkező „ZSUZSI” erdei kisvasút, megőrizve a múlt egy-egy szeletét, olyan országos jelentőségű, unikális turisztikai attrakcióvá váljon, amely versenyképes, magas minőségű szolgáltatásaival, élményígéretével, természet közeliségével megfelel a modern kor elvárásainak. Így egyfajta híddá válhat a múlt és jövő között. A projektnek két fő irányvonala volt: az egyik az infrastruktúra-fejlesztés, a másik pedig a szolgáltatások minőségének javítása, illetve olyan alapok megteremtése, amelyek a jövőbeni fejlesztéseket teszik majd lehetővé. A projekt így három nagyobb projektelem köré tagolódott. Az első projektelem a vasúti pálya korszerűsítése: a Hétvezér utcai megállótól Hármashegyalja végállomásig, mintegy 16 km-es vonalszakaszon újították fel a síneket, a zúzott kő ágyazatot és talpfákat. A második szakaszban Hármashegyalja végállomás újult meg. A régi vasútállomás helyén épült fel a „Természet Háza”, amely nem csupán vasútállomás, hanem látogató központ, turisztikai információs pont, amelynek „égig” érő része kilátóként funkcionál, illetve egy csillagvizsgáló is működik benne. A váróterem és az egyéb szolgálati helyiségek mellett a „Természet Házában” egy 60 fős konferenciateremet is kialakítottak, amely nem csupán az osztálykirándulásoknak szolgálhat helyszínül, hanem akár csapatépítő tréningeknek vagy kisebb üzleti találkozóknak is. Az épület különlegessége a lapos tetős kialakítás, amely lehetővé teszi, hogy lombkoronák között a csillagvizsgálóból a tiszta égboltot vehessék szemügyre az érdeklődők. A hármashegyaljai vasútállomás és turisztikai központ lehetőséget teremt arra is, hogy a környék vállalkozói szolgáltatásaikkal megjelenjenek. A projekt harmadik eleme a vasúti kocsik felújítása volt. Két vasúti kocsit építettek át, kialakítva egy nyári nyitott és egy téliesített kocsit. Az akadálymentesítéssel pedig lehetővé tették, hogy a mozgásukban korlátozott kirándulók is könnyedén feljussanak a vonatra. A kocsikban kerékpárok szállítására alkalmas területet is kialakítottak. Mindezeken túl létrehoztak két turisztikai információs pontot, ahol az érintőképernyős „totemoszlop” segítségével a kirándulók információhoz juthatnak a kisvasútról, a „Természet Házáról” és a környék látnivalóiról.  Az infrastrukturális fejlesztések mellett számtalan olyan eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés történt, amely könnyebbé teszi a tájékozódást: többek között weblap, online jegyrendelő portál, Facebook megjelenés. A projekt részeként zajló marketing és kommunikációs folyamat célja, hogy a „ZSUZSI” Erdei Vasút minél szélesebb körben kerüljön be a köztudatba és a haza turisták, kirándulók mellett a külföldi látogatók számára is vonzó szabad idős programot jelentsen. A projekt keretében 2012. július 21-én, ünnepélyes keretek között adják át a nagyközönségnek a felújított pályaszakaszon közlekedő két új vasúti kocsit, illetve a hármashegyaljai végállomás épületét, a Természet Házát. Július 21-én ünnepled SZÜLETÉSNAPODAT? Regisztrálj a kalauznál, hogy részt vehess a szülinapi sorsoláson, ünnepeljük együtt a nagy napot! Ugye kár lenne kihagyni? Mindenkit szeretettel várunk! További információk, menetrend: www.zsuzsivasut.hu, www.facebook.com/ZsuzsiVasut.

2012-06-07 20:17:39

roncsb__r.jpgSzeretettel várjuk az NCSSZI - Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda, a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Nonprofit Kft., a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. közös szervezésében megvalósuló konferenciasorozatunk következő alkalmára. Konferenciasorozatunk eddigi állomásai tematikusan igyekezett bemutatni azt, hogy hogyan is látjuk mi, és hogyan is látják önmagukat a ma fiataljai. Hagyományainkhoz híven és mégis kicsit eltérve attól ez alkalommal arra invitáljuk Önt is, hogy a gyakran oly eltérő vélemények és ifjúságképek mozaikjából próbáljuk meg összeilleszteni, hogy milyenek is ezek a fiatalok? A politikai döntéshozók, a vállalkozói szektor és az ifjúsági munka ifjúságképeinek bemutatásával és megvitatásával nem titkolt célunk, hogy az egyes szereplők elképzelésit közelítsük egymáshoz, s hozzájáruljunk ahhoz, hogy a jövőben szorosabb együttműködés alakuljon ki a szektorok közöttük.  Tartson velünk e tükrök általi kalandozásban! 2012. június 14-én, csütörtökön 11 órától a RoncsBár-ba  Debrecen,Csapó utca 27 sz. (Fórum Üzletközponttal szemben) várjuk!
Program: 10.30-11 Regisztráció, 11:00 Köszöntő, 11:10-11:30 „Turkálás, vagy válogatás? - Az AO (always-on) Generáció ”Kisfalvi Gábor, Shortcut Communications Kft. 11:30-11:50 „ Piaci profizmus kontra fiatalos lendület” Skultéty Tamás Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. 11:50-12:10 „Rétegek, kultúrák, piacok” Zsendovits Ábel, Szimpla Kert Romkocsma Budapest. 12:10-12:30 Kávészünet. 12:30-12:50 „Induló – www.indulj.be misszió” Moldován Csaba, Turcsán Tamás projektfejlesztők, 12:50-13:10 „Vállaljuk - Fiatalok vállalkozóvá válását támogató programok” Tolnai Attila szakreferens, Nemzetgazdasági Minisztérium, 13:10- 13.30 „Mozaik - Ifjúságkép az ifjúsági kutatásokból” – Jancsák Csaba szociológus
13.30 -14.15 Kerekasztal-beszélgetés-vendégek: Csatári Emese – Kalamáris Egyesület, Nyíregyháza, Vincze Béla – Más- Mozaik Szociokulturális Egyesület, Debrecen, Tolnai Attila szakreferens, Nemzetgazdasági Minisztérium, Turcsán Tamás projektfejlesztő. 14. 15 Roncs bár falatok. Regisztráció 2012. június 11-ig! A konferencia anyagai a www.ezekafiatalok.hu oldalon a konferenciát követően megtekinthetők! További információ: Gazsi Adrienn Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda, gazsi.adrienn@mobilitas.hu 52/531-053, -054, fax: 530-026 (forrás:EARiszi)

2012-06-05 20:40:02

P1130644.JPGTíz éve indult el a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program, és mára a program keretein belül kihelyezett hitelek összege elérte az 1000 milliárd forintot. A Széchenyi Kártya a vállalkozások hitelességének jelképe lett, a hiteligénylések száma meghaladja a 218 ezret, és eddig több mint 162 ezer hitelügylet jött létre. A program idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból − az országos roadshow utolsó állomásaként – rendeztek Debrecenben jubileumi ünnepséget, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a VOSZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezete okleveleket adott át azon bankoknak, amelyek részt vettek és vesznek a Széchenyi Kártyák kibocsátásában.
 
Ugyancsak oklevéllel ismerték el azon vállalkozásokat is, amelyek immáron tíz éve használják eredményesen a Széchenyi Kártyát. Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához benyújtott hiteligénylések száma 2012. május elejéig 5329, az átadott kártyák száma 4139, a kihelyezett hitelek összege pedig meghaladja a 25 milliárd forintot. Ezáltal a megyei szintű eredmények több mint fele kötődik a kamarához. A HBKIK a befogadott igénylések számának tekintetében, országosan a 12. helyen áll az összes (234 db) regisztráló iroda között. Hajdú-Bihar megyében a hiteligénylések száma meghaladja a 10 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig csaknem 51 milliárd forint. A Széchenyi Kártyás vállalkozások a tulajdonosok személyes garanciájának és a többlépcsős hitelbírálatnak köszönhetően nemcsak megbízhatóvá váltak üzleti partnereik szemében, de a kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje is megnövekedett, ami a válság alatt nagyban hozzájárult a munkahelyek megtartásához. Krisán László a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója a programról szólva elmondta, hogy a legnagyobb gondot manapság a pályázatok finanszírozása jelenti: − Két nagy baja van az uniós pályázatoknak, az egyik, hogy tőke kell hozzá, a másik, hogy utófinanszírozott. A vállalkozások a válság ideje alatt úgymond „kivéreztek”, így nem tudnak élni a pályázatok adta lehetőségekkel sem. Ezért két új – kamattámogatott – hitelkonstrukcióval próbáljuk segíteni a vállalkozásokat. Egyik a Széchenyi Kártya Önerő Kiegészítő Hitel, a másik pedig a Támogatást Megelőlegező Hitel. Mindkettő felső határa 50 millió forint – ismertette a két legújabb program elemet Krisán László. A vezérigazgató ugyanakkor arra is felhívta arra is a figyelmet, hogy az Európai Unió az elmúlt 7 éves periódusra 8 ezer milliárdot szánt a magyar pályázatok finanszírozására. Ehhez képest 3500-5000 ezer milliárd még kihasználatlan forrásunk. A források kihasználására még 9 hónap áll rendelkezésünkre, ami azt jelenti, hogy hetente legalább mintegy 70 milliárdot kellene kiutalni a vállalkozásoknak. – Erre kevés az esély, a jelenlegi heti 10 milliárdos kiutalások mellett.  Nem lenne jó Magyarország számára ezt a forrást nem kihasználni, akkor, amikor éppen a következő 7 év uniós támogatásáról beszélünk – jegyezte meg Krisán László. (forrás:HBKIK)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
4647484950515253


A J Á N L Ó


www.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu