2020. Március 29. Vasárnap Auguszta napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Az alattomos korona
2020-03-21 10:36:28

Az első körben kinevettem, majd szkeptikusan hallgattam a pánikolókat, most ott tartok : MARADJON OTTHON AKI MEGTEHETI!!!! 

Hajdúság - Hortobágy

2009-06-10 21:46:21

sz__m__t__g__p.jpg Fiatalok a Digitális Világban címmel
Az FSZH - MOISZ Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda,
a Hajdú-Bihar Megyei Civil Szolgáltató Központ és
a Debreceni Művelődési Központ
2009. június 11-én, csütörtökön
Regionális konferenciát szervez
A konferencia helyszíne:
Debreceni Művelődési Központ,
Pódiumterem 4024 Debrecen, Kossuth utca 1.
Ezek a fiatalok már számítógép mellett nőttek fel. Ezek a fiatalok már a számítógéppel együtt élnek. Ezek a fiatalok egy digitális világ polgárai. Ezekről a fiatalokról, világukról és a felnőtt világ kinyúló kezeiről folytatott beszélgetésre, eszmecserére invitáljuk Önöket konferenciasorozatunk következő állomásának keretében.
A konferencia programja 
2009. június 11. (csütörtök)
  9:30                 Regisztráció
10:00                 Köszöntő
10:10-10:15      Rövidfilm
10:15-10:45      Internetmarketing - A digitális világban élő fiatalok elérésének piac által alkalmazott technikái Dr. Szakál Zoltán, előadása
10:45-10:50      Blog
10:50-11:20      Háló-társak  Herczegh Judit, (Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete) előadása
11:20-11:25      Chat
11:25-11:40      Kávészünet
11:40-11:45      Közösségi játék -  encsencsi fiatalok és a digitális világ
11:45-12:15      Kultúra vs. digitális világ  Csepeli György, egyetemi tanár, (ELTE ) előadása
12:15-12:45      Kerekasztal beszélgetés                
A konferencia zárása

2009-06-07 12:04:03

03.jpgafrikai, indiai fiatalokat is bérmált Bosák Nándor püspök Debrecenben.  Pünkösd közeledtével a bérmálás szentségének kiszolgáltatása, a Szentlélek eljövetelének izgalommal teli várása tölti el mindannyiunk lelkét. Különleges, színes hangulat jellemezte a debreceni Szent László templom a megszokottól eltérő bérmálási szentmiséjét az elmúlt vasárnap. A bevonulási ének, orgonaszó helyett afrikai fiatalok ritmikus éneke a távoli ország hangulatát idézte. Az otthonuktól, családjaiktól távol ünneplő fiatalok magukkal hozva szülőföldjük kultúrájából egy csöppnyi színt, anyanyelvükön vidám énekkel dicsérték az Urat. Ebben az évben tizenkét fiatalnak szolgáltatta ki Bosák Nándor püspök atya a bérmálás szentségét a Szent László templomban. A fiatalok közül két nigériai és egy fő indiai származású egyetemista lelkét is eltöltötte a boldog várakozás öröme. Ők már három éve tartoznak a plébánia közösségéhez. Ez a kötődés annak is köszönhető, hogy a szorgalmi időben a vasárnapi angol nyelvű szentmisék rendszeres résztvevői. Így mintegy ötven külföldi egyetemista közös imájával az évközi vasárnapi szentmisék is színesek. Itt rendszeresen a koreai fiatalok vállalják a zenei szolgálatot, amely különleges, felemelő élményt nyújt a hívek részére. A Dél-koreai Maria szeptember óta minden vasárnap szolgál a szentmiséken, még két társával. Gorski Jacek OP. plébános mutatja be az angol nyelvű szentmiséket, számára, a kezdeti nyelvi nehézségek leküzdése után különleges élményt jelentenek ezek a szentmisék. Mint mondja, ezeken az alkalmakon kézzel fogható a katolikus egyház egyetemessége. A fiatalok jelenléte nem szorítkozik csak a szentmisékre, a közösségben barátságok, kapcsolatok születnek, együtt örvendeznek, amikor megismerik egymás kultúráját, és gasztronómiai különlegességeiket. Jacek atya nemcsak a külső jegyekben látja a különbséget, hanem a belső odaadásban is, amit a szentmiséken egy-egy prédikáció elhangzása során tapasztal. Véleménye szerint ők másként élik meg a hitüket. Idegenben, távol az otthonuktól, kicsit bátortalanok, néha szégyenlősek, és nagyon fontos számukra a szentmise. A plébános úgy látja, hogy az egyetemesség megélése, a szentmise állandósága megteremti számukra az otthont itt a templomban több ezer km-re is a szüleiktől. Nyitottan, de megilletődötten érkeznek, ízlésesen saját kultúrájukat bemutatva, de diszkréten öltözve. Az angol nyelvű szentmise ötven, hatvan fiatal közösségének Jacek atya egy speciális pasztorális tervet szeretne készíteni bibliaórákkal, hittanórákkal, közösségi találkozókkal. Az elmúlt 3 napos nagyböjti lelkigyakorlat is ebből a gondolatból született. Június 14-én vasárnap lesz a záró angol nyelvű szentmise, ezt követi majd az az izgalmas, hangulatos összejövetel, ami a külföldi fiatalok hagyományait, ételkülönlegességeit mutatja majd be.     Kovács Ágnes 
 
 

2009-05-29 08:54:17

hajduszoboszlo2.jpgA Hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt. meghívására a Magyar Turizmus Zrt. kolozsvári képviselete május 11. és 13. között tanulmányutat szervezett a romániai média legjelentősebb határ menti és közép-erdélyi képviselői számára – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. A tanulmányút nyomán számos pozitív hangvételű cikk jelent meg a román nyomtatott és elektronikus médiában, Hajdúszoboszlóra csábítva a nézőt/olvasót. A 14.000 példányban megjelenő Krónika című országos napilap , a 13.500 példányban megjelenő Bihari Napló, a legolvasottabb romániai magyar hírportál, a Transindex , a 18.000 fős olvasótáborral rendelkező Informatia Zilei, Maramures, román nyelvű nagybányai napilap és a 29.500 példányban megjelenő Jurnalul Bihorean c. román napilap csak néhány példa a tanulmányút nyomán megjelent írásokból.
Az NCN kolozsvári TV hírműsora főműsoridőben adta le a tanulmányút során készített felvételeket, „Turizmus Magyarország-Románia 1-0” címmel. A 25 romániai újságíró „fergeteges” estét töltött a Hajdúszoboszlótól 5 km-re fekvő Tuba Tanyán.
Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség Gy. Mészáros Ágnes

2009-05-26 13:41:31

matyi_mikrofon.jpg


2009. május 29-én 20.00 órakor

az Ady Endre
Általános Művelődési Központban

Csenki Attila és Dombóvári István
közreműködésével

Jegyek: 1.500 Ft-os áron válthatók

2009-05-24 23:11:19

bacsf.jpgmarai.jpg
Bács Ferenc előadásában

2009. május 28. 17.00 órakor
a
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
és Művelődési Központ
előadótermében
(Debrecen, Bem tér 19.)
              A belépés díjtalan! 

2009-05-22 12:25:52

20011a.jpgAz elmúlt fél évszázadban csaknem félezer templom épült Magyarországon. Már a rendszerváltozást megelőzően, a nyolcvanas évek derekán új lendületet vett a hazai templomépítészet: azóta nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő alkotások sora jött létre.
A Debrecenben megrendezett első magyar kortárs templomépítészeti tárlat ötvenegyet mutat be ezek közül. A kiállítótér maga is a templomok hangulatát idézi. Az itt látható fotók, filmek, animációk, tervrajzok és makettek főként az elmúlt két évtizedben megépült templomok érdekes és látványos részleteit jelenítik meg. Aki többre kíváncsi, az számítógépes munkaállomásokon böngészhet az adatok és képek között vagy beleolvashat a kihelyezett könyvekbe és folyóiratokba.
Az egyes templomokról a mellékterek falain részletes anyag található. Az elrendezés különböző szempontokat követ. Ezek között éppúgy szerepel a mester-tanítvány kapcsolatok megjelenítése, mint például a stiláris rokonság. A nagyobb templomépítői életutakat - Nagy Tamás, Lengyel István és Makovecz Imre munkásságát - kiemelten nagy térben igyekszik megidézni a kiállítás.

A tárlat három épülés előtt álló templomot is bemutat a némiképp alternatívamentes, közvetlen jövőre utalva. Ezekkel szemben - a templomépítészet végletesen analóg műfajának lehetséges ellenpontjaként - Kapitány András képzőművész Alaprajz nélküli építészetének digitális utópiája jelenik meg. A "felnőtt játszótér" falain látható skiccek és látványtervek a különböző generációk által képviselt forma- és rajztechnikák közötti különbséget szemléltetik. A látványtervek között elhelyezett televízión játékfilmek "templomos" jelenetei futnak. A kiállítás zárótermében gyermekjátszótér található, ahol a legfiatalabbak nagyméretű építőkockákkal és rajzolással múlathatják az időt.

A mindenség modellje c. kiállítás a kortárs magyar templomépítészetről
2009. július 05-ig tekinthető meg Debrecenben a  MODEM-ben.

2009-05-19 13:40:18

megyejaras.jpgNagyrabe_1.jpg  a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ
 Nagyrábé Önkormányzata
szeretettel vár minden kedves érdeklődőt
2009. május 22-én 14.00 órakor
Bemutatkozik NAGYRÁBÉ
című programjára
Helyszín:  Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
Debrecen, Bem tér 19. 2. emeleti kerengő
Köszöntőt mond: Kocsis Róbert
a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Alelnöke
A rendezvényt megnyitja: Gyarmati Sándorné
Nagyrábé polgármestere
Közreműködik: Szabó Mónika és Mile József
a nagyrábéi Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói, a Nagyrábéi Pávakör
Az én falum címmel Kocsis Csaba fotókiállítását is megtekinthetik, valamint  helyi étkek kóstolására is sor kerül.

2009-05-19 18:42:44

kelemen.jpg

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács  és az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség hagyományt szeretne teremteni ezzel a programmal, amelynek révén évente más-más helyszínen mutatnák be az észak-alföldi régió értékeit. Először a hajdú-bihari megyeszékhelyen, Debrecenben, a Kossuth téren kerül sor a rendezvényre 2009. május 23-án, 10.00-től  22.00-ig.  Az egész napos programban a régió kistérségei jellegzetes termékeikkel, ételeikkel és kulturális hagyományaikkal mutatkoznak be az érdeklődőknek, akik emellett információt kaphatnak az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség által koordinált régiós fejlesztésekről is. A rendezvény több órás könnyűzenei koncerttel zárul, fellép a Folk Error, a VAN zenekar és a Bikini együttes.
Műsor: Cigánytánc-baktalórántházai kistérség
Bekton Ifjusági Fúvózenekar és majorette csoport- balmazújvárosi kistérség
Főnix Néptáncegyüttes- debreceni kistérség
Hajdú Néptáncegyüttes- debreceni kistérség
Téglási Estella hastánccsoport- hajdúhadházi kistérség
Nagyhegyesi Nagyi-Majorette csoport- hajdúszoboszlói kistérség
Hajdúszováti Perfekt együttes- hajdúszoboszlói kistérség
Nyírbátori Ütőegyüttes- nyírbátori kistérség
Százszorszép hagyományőrző együttes- polgári kistérség
Kelemen Éva énekes- püspökladányi kistérség  (a képen)
Morotva népzenei együttes- tiszafüredi kistérség
Záhony Unplugged Projekt együttes- záhonyi kistérség


2009-05-18 16:18:48

Belv__rosi_K__z__ss__gi_H__z.jpg 
Forrásteremtés és fenntarthatóság

Pályázati támogatási lehetőségek nonprofit szervezetek számára

Az Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda Debrecen MJV Polgármesteri Hivatalával, a debreceni Belvárosi Művelődési Központtal és a Hajdú-Bihar megyei Civil Szolgáltató Központtal közösen 2009. május 20-án, szerdán regionális konferenciát szervez „Forrásteremtés és FENNTARTHATÓSÁG a civil és üzleti szektorok kapcsolódása” címmel.
A konferencia célja országos pályáztató szervek, intézmények, szervezetek bemutatása és azok pályázati lehetőségeinek ismertetése az Észak-alföldi régió nonprofit szervezetek képviselői és önkormányzatok munkatársai számára.A konferencia programja:
10.00  Megnyitó Szentei Tamás, DMJV  Polgármesteri Hivatal, Kulturális és Sportosztály vezetője
10.20-10.40 Tapasztalatok az ÉAOP-2008-5.1.3 "A régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése" c. kiírásra beérkezett pályázatokkal kapcsolatban, valamint a következő akciótervi időszak céljainak ismertetése Gagna Ildikó, csoportvezető, Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
10.40-11.00  „Metszetek - avagy hol találkoznak az üzleti szféra és a civil szektor érdekei” Horváth Richárd, CSR tanácsadó
11.00-11.20  Európa a polgárokért „Pályázati lehetőségek civileknek, tanároknak és közoktatási intézményeknek” (LLP aktuális felhívásai) Horváth Katalin, programkoordinátor, Tempus Közalapítvány
11.20-11.40 „Pénzforrások - Néhány lehetséges adománygyűjtési út non-profit szervezetek számára” S. Takács Zsuzsanna, vezető pr-tanácsadó
11.40-11.50 EACEA/05/09 Fiatalok Lendületben Program 3.2. alprogram – „Fiatalok a Világban”: Együttműködés az Európai Unióval nem szomszédos országokkal, Kollár-Éri István, szakreferens, FSZH-MOISZI Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda
11.50-12.10 Kávészünet
12.10-12.30 INTERREG, "Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007- 2013: tapasztalatok az 1. és a 2. felhívásra beérkezett pályázatokról - tájékoztatás a 3. felhívásról” Dr. Németh Zoltán, programirányító, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága
12.30-12.50 „Kulturális pályázati lehetőségek” és a Visegrádi Alap Tóth Nikoletta, referens, Kultúrpont Iroda
12.50-13.10 „Adományszervezés - ahogy tényleg meg lehet csinálni” Sátor Balázs, ügyvezető igazgató, Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány
13.10-13.20  „Forrásteremtési lehetőség a RÉS Egyesület és az Inspi-Ráció Egyesület TÁMOP-5.5.3 szervezetfejlesztési projektjének keretében” Kádár Erika, projektvezető, RÉS Egyesület
13.20-13.40 „CivilTech - szoftveradományok közhasznú szervezeteknek” Makádi Zsófia, programvezető, Nonprofit Információs és Oktató Központ  Alapítvány
13.40-14.00 „Ez HAT! Ajándékkatalógus- Magánadományozók bevonása a civil szervezetek célszerinti tevékenységének anyagi finanszírozásába” Kuremszki Andrea, vezető tanácsadó, HAT Alapítvány
14.30-15.00 Pályázati műhelyek
A konferencia helyszíne: Belvárosi Közösségi Ház (4024 Debrecen, Kossuth u. 1.)

(a Kossuth u. elején, ahol a Kossuth u. Csonka Templomnál keresztezi a Piac utcát)

Regisztráció: 2009. május 20., szerda 09.30-tól
Jelentkezés: Jelentkezését a jelentkezési lap visszaküldésével tudjuk elfogadni 2009. május 19-ig.
        E-mail:toth.viktoria@mobilitas.hu  Fax: 52/530-026
További információ: Tóth Viktória, Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda, 52/531-053, -054, toth.viktoria@mobilitas.hu

 


2009-04-16 17:01:08

indexkep.jpg „Az ihletett nő”
2009. április 24. és 26. között kárpát-medencei női szümpoziont tartanak Debrecenben,
a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium programjaként.
A háromnapos rendezvényen számos előadást hallgathatnak meg a résztvevők. Néhány a tervezett címek és témák közül: Az ihletett nő – Boldog Terézia anya, az inspirált szent; Női küldetés a hagyományos magyar szakrális világban; Ihlet a népdalokban – női hangon; A női nyelv hermeneutikája; Női szemmel a jövőről; Nők a civil szervezetekben; 'Lorica vitae' – Hildegard, az életvédő Lélek ihletettje; A nő és a természet – a természettől ihletett nő…; Fenntartható fejlődés – mit tehet a kisember?; A Szentlélektől inspirált nő – bibliai szeminárium; Egy női inspirációjú közösség születése – iskolanővér társult tagok; Női hivatás – az inspiráció forrásai.
A szümpozion keretében, április 24-én kerül sor a Nagy Judit (Sárszentlőrinc) zománcképeiből és Cristina Sabau-Trifu (Szatmárnémeti, Románia) textilalkotásaiból tervezett kiállítás megnyitójára.
A részletes programról a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium honlapján tájékozódhatnak.
forrás: Magyar KurírOldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940


A J Á N L Ó

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu