2022. December 2. Péntek Melinda napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

A szeretet illatával
2022-12-02 11:35:09

Ábrándcetlik címmel Riegel Zoltán (a képen) novelláit Palumby Zsombor szólaltatja meg. Az íróval és a színésszel Bánki László beszélget 2022. december 4-én, vasárnap 17:00-kor az Erőss Lajos Református Általános Iskola ebédlőjében. (Püspökladány, Kálvin tér 6-7.)

Hajdúság - Hortobágy

2012-06-05 20:40:02

P1130644.JPGTíz éve indult el a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program, és mára a program keretein belül kihelyezett hitelek összege elérte az 1000 milliárd forintot. A Széchenyi Kártya a vállalkozások hitelességének jelképe lett, a hiteligénylések száma meghaladja a 218 ezret, és eddig több mint 162 ezer hitelügylet jött létre. A program idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból − az országos roadshow utolsó állomásaként – rendeztek Debrecenben jubileumi ünnepséget, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a VOSZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezete okleveleket adott át azon bankoknak, amelyek részt vettek és vesznek a Széchenyi Kártyák kibocsátásában.
 
Ugyancsak oklevéllel ismerték el azon vállalkozásokat is, amelyek immáron tíz éve használják eredményesen a Széchenyi Kártyát. Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához benyújtott hiteligénylések száma 2012. május elejéig 5329, az átadott kártyák száma 4139, a kihelyezett hitelek összege pedig meghaladja a 25 milliárd forintot. Ezáltal a megyei szintű eredmények több mint fele kötődik a kamarához. A HBKIK a befogadott igénylések számának tekintetében, országosan a 12. helyen áll az összes (234 db) regisztráló iroda között. Hajdú-Bihar megyében a hiteligénylések száma meghaladja a 10 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig csaknem 51 milliárd forint. A Széchenyi Kártyás vállalkozások a tulajdonosok személyes garanciájának és a többlépcsős hitelbírálatnak köszönhetően nemcsak megbízhatóvá váltak üzleti partnereik szemében, de a kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje is megnövekedett, ami a válság alatt nagyban hozzájárult a munkahelyek megtartásához. Krisán László a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója a programról szólva elmondta, hogy a legnagyobb gondot manapság a pályázatok finanszírozása jelenti: − Két nagy baja van az uniós pályázatoknak, az egyik, hogy tőke kell hozzá, a másik, hogy utófinanszírozott. A vállalkozások a válság ideje alatt úgymond „kivéreztek”, így nem tudnak élni a pályázatok adta lehetőségekkel sem. Ezért két új – kamattámogatott – hitelkonstrukcióval próbáljuk segíteni a vállalkozásokat. Egyik a Széchenyi Kártya Önerő Kiegészítő Hitel, a másik pedig a Támogatást Megelőlegező Hitel. Mindkettő felső határa 50 millió forint – ismertette a két legújabb program elemet Krisán László. A vezérigazgató ugyanakkor arra is felhívta arra is a figyelmet, hogy az Európai Unió az elmúlt 7 éves periódusra 8 ezer milliárdot szánt a magyar pályázatok finanszírozására. Ehhez képest 3500-5000 ezer milliárd még kihasználatlan forrásunk. A források kihasználására még 9 hónap áll rendelkezésünkre, ami azt jelenti, hogy hetente legalább mintegy 70 milliárdot kellene kiutalni a vállalkozásoknak. – Erre kevés az esély, a jelenlegi heti 10 milliárdos kiutalások mellett.  Nem lenne jó Magyarország számára ezt a forrást nem kihasználni, akkor, amikor éppen a következő 7 év uniós támogatásáról beszélünk – jegyezte meg Krisán László. (forrás:HBKIK)

2012-05-21 11:08:03

Sugall__.jpgPünkösdi Király és Királynő választós Csángó Táncház a Sugallóval (a képen). Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt 2012. május 21-én a hétfői táncházukba (Sikk Klub Debrecen, Domb u. 1.), ahol a Pünkösdi hagyományok tiszteletére Pünkösdi Királyt és Királynőt választanak, akik az est folyamán a büfében korlátlanul fogyaszthatnak! A címekért természetesen küzdeni kell! Az Uralkodó-jelöltek ihogtatások, dalok és táncok mennyiségi és minőségi versenyében mérkőzhetnek meg a címért.

2012-05-03 10:16:39

kopid__j3.comAz ünnepséget a tavalyi díjazott a balmazújvárosi BAKI ifjúsági házában rendezték. Civil díj Koppányi István emlékére. Ez a neve az immár 16. éve odaítélt elismerésnek, melyet a fiatalon elhunyt közösségépítő, Koppányi István szellemiségének megőrzésére hoztak létre barátai és munkatársai, akikkel például a Szóla Rádió elindításában működtek együtt. Az idén 22-en (magánszemélyek, civil szervezetek) csatlakoztak a kezdeményezőkhöz, s közülük legtöbben a Derkét, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesületet jelölték a díjra. A szintén civilek által működtetett balmazújvárosi ifjúsági házban, a gitárklub tagjainak éneke és játéka keretezte az ünnepséget, melyen Jónás Zoltán egyesületi elnök (a képen jobb szélen) vette át a Tamus István grafikájával díszített oklevelet. A Derke olyan fiatalokból áll, akik évek óta szakmai érvekkel igyekeznek népszerűsíteni a közösségi közlekedést a környezetszennyező autózással szemben. Nem műkedvelők, halálosan komolyan veszik a küldetésüket. Hozzáértő közlekedési mérnökök, illetve a közösségi közlekedés iránt végtelenül elkötelezett, s legfőképpen kreatív emberek. Kitartó munkájukkal évek során elérték, hogy a Debreceni Közlekedési Zrt, és a vagyonkezelő holding vezetői kénytelenek meghallani a szavukat. Többször volt már példa arra is, hogy lényeges változtatások előtt véleményezésre elküldték nekik a tervezetet. Figyelnek a menetrendek hibáira, az útvonalak kialakítására, az egész helyi tömegközlekedés megszervezésére, s folyamatosan  jobbító ötleteket fogalmaznak meg.  Nem restek sziszifuszi munkával kiszámolni, mit miként kellene módosítani, hogy az embereknek több kedvük és érdekük legyen kocsi helyett busszal, trolival, villamossal utazni. Ott vannak minden rendezvényen, ahol a közösségi közlekedés szóba kerül. Véleményt mondanak, javasolnak, de nem támadnak, nem veszekszenek. Ha a felvetésük süket fülekre talál, akkor is türelmesek, s legközelebb újra próbálkoznak. Nevüknek elismerést szereztek, szavuknak máris hitele van, s egyre nagyobb tekintélye lesz. (írta:Szabó Katalin, fotó: Matey István)

2012-04-25 13:38:11

BAKI.jpgKedves Barátaink, Kedves Civilek! Mint a 2011. év civil díjazottjának, nekünk, a BAKI Egyesületnek jutott az a megtisztelő feladat, hogy a Szól a Rádió Alapítvány alapító tagjai által Koppányi István emlékére alapított díj átadási ünnepségének házigazdái legyünk, s hozzájáruljunk a 2012. évi díjazott méltó megünnepléséhez. Tisztelettel meghívjuk az alapítókat, azokat, akik őrzik Koppányi István „Kopi” emlékét, az eddigi díjazottakat és mindazokat, akik a kezdeményezéssel közösséget vállalnak, a CIVIL-DÍJ KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE 2012. évi díjátadó ünnepségére. Időpontja: 2012. április 27. (péntek) 14:30 óra Helye: BAKI Ifjúsági Ház, Balmazújváros, Batthyány utca 26. Megtisztelő jelenlétetekre az idei díjazott nevében is számítunk! Béke Lajos, elnök (a képen balról, mellette Vincze Béla)

2012-04-18 20:46:50

szentefremferfikar_gorogkatolikus_hu.jpgA Hajdúdorogi Egyházmegye idén ünnepli alapításának centenáriumát. Ebből az alkalmából Szent Efrém koncertet rendeznek a debreceni Attila téri görögkatolikus templomban 2012. április 21-én 19 órától. A férfikarral együtt fellép Sebestyén Márta Unesco-békedíjas népdalénekes is. A koncert ingyenes, önkéntes felajánlásokat elfogadnak az énekkar költségeinek a fedezésére. Április 24-én 17 órától Böjte Csaba tart előadást ugyanitt az egyházközség vendégeként. (forrás:civishir.hu)

2012-04-16 16:16:49

k0169.jpgKedves Barátunk! Mi, akik ezt a levelet aláírtuk, a Szóla Rádió Alapítvány Kuratóriumának alapító tagjai vagyunk. Ez az a civil szervezet, amelyben közös barátunk Koppányi István életének utolsó éveiben tevékenykedett azért, hogy létrejöjjön az első kiadvány, amely városunk és megyénk civil szervezeteit mutatja be, megszólaljon az első debreceni közösségi rádió. Sokan kerestek meg minket azzal a gondolattal, hogy valamit tennünk kell azért, hogy megőrizzük az Ő szellemiségét, és tovább vigyük a civil ügyekbe vetett hitét. Aki ismerte Őt tudja, hogy nem könnyű megtalálni az emlékezésnek azt a formáját, amit Ő is elfogadna, amiben Ő is felfedezné a "civil kurázsit". Elképzelésünk eddig valóra vált, ezért most ismét kezdeményezzük, hogy • mint eddig minden évben április 13-án 16 órakor találkozzunk a debreceni köztemetőben, hogy sírjára egy csokor virágot vigyünk, megálljunk néhány percre és emlékezzünk rá.   (Külön meghívót erre nem küldünk, mindenki addig lehet ott velünk, amíg emlékszik erre a meghívásra és Koppányi Istvánra.) • emlékére alapítsunk díjat, CIVIL DÍJ - KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE  elnevezéssel.  A díjat évente az a civil szervezet nyerheti el, amelyik az adott évben a legtöbbet tette a helyi civil társadalom épüléséért.  A díj átadására 2012. április  20-a utáni napokban kerül sor az elmúlt évi nyertes – a Balmazújvárosi Kistérség Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesületet (BAKI) - által szervezett ünnepség keretében. A díj alapítói minden évben azok, akik: április 15-ig írásban rövid indoklással javaslatot tesznek a díjazott szervezetre és ehhez lehetőségeikhez mérten saját pénzükkel, hozzájárulnak (100-tól 5000 Ft-ig.) Addig adjuk át ezt a díjat, amíg legalább 5 fő jelentkezik javaslattal és anyagi hozzájárulással A Szóla Rádió Alapítvány alapító kuratóriumi tagjai évente az adományozók közül kérik fel azt a 3 főt, akik a javaslatokat áttekintik, és a díjat odaítélik. A díjjal kapcsolatos feladatokat és a díjra történő jelöléseket 2012-ben Giczey Péter koordinálja. Elérhetősége: 20/9462-604. Az adományokat a Vojtina Bábszínház gazdasági irodájában lehet befizetni (Kálvin tér 13.) A kezdeményezésünkhöz mindazok csatlakozását várjuk, akik tisztelték, szerették, barátjuknak, munkatársuknak tudhatták Koppányi Istvánt. A díjat évente egy alkalommal, így 2012-ben 16. alkalommal adjuk át! Giczey Péter sk. Groskáné Piránszki Irén sk. Halász János sk. Szabó Tibor sk. Vincze Béla sk.
CIVIL DÍJ - KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE díj eddigi kitüntetettjei:
1997: Civil Terasz – Civil Szervezetek Szövetsége, Debrecen, 1998: Kuckó Művésztanya Egyesület, Debrecen, 1999: Szóla Rádió Alapítvány, Debrecen, 2000:  Vonzáskör Egyesület, Püspökladány, 2001: Más Mozaik Kulturális Egyesület, Debrecen, 2002:  Vízöntő Kulturális Egyesület, Debrecen 2003:  Motolla Egyesület, Debrecen, 2004: Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítványa, Debrecen, 2005: Nagyrábéi Baráti Kör és Egyesület, Nagyrábé, 2006: Főnix Néptánc Együttes Egyesület, Debrecen 2007: Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület, Földes, 2008: Magnitúdó Csillagászati Egyesület, Debrecen. 2009: Valcer Táncstúdió Egyesület, Debrecen 2010: Fehér Bot Alapítvány, Debrecen, 2011: Balmazújvárosi Kistérség Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesületet (BAKI), Balmazújváros.

2012-04-04 10:48:06

Latinovits.jpg2012. április 11-én 19:00-kor mutatják be a Debrecenben a Horváth Árpád Stúdiószínházban Ablonczy László Latinovits Zoltánról írt könyvét. A szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy végigköveti e „veszélyes sorsú zsenink” belső útját, önmagával és a világgal vívott küzdelmeit. Latinovits Zoltán félévszázada érkezett Debrecenbe, zsebében építészdiplomája, kezében „egy koffer fehérnemű, két öltöny” hátán „egy zsák Remény és egy skatulya Bizalom”, s itt „rövidnadrágos segédszínészként” kezdte újra életét a Csokonai Színházban. Ablonczy László könyve a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg Latinovits Zoltán élete, halála és feltámadásai címmel. A szerző így fogalmaz: A költőkkel 45 éves földi életének csillagpontjait rajzolta egére. A könyvbemutatóhoz kapcsolódó beszélgetés résztvevői Ablonczy László, valamint Latinovits egykori debreceni játszótársa, Szabó Ildikó színművész. Közreműködnek Kóti Árpád és Csikos Sándor színművész. A beszélgetést Rideg Zsófia vezeti. (forrás:civishir)

2012-03-29 12:31:30

100922_msz_plak__t.jpgHonnan jöttünk, kik vagyunk mi, magyarok? Milyen kultúrát, műveltséget hoztunk magunkkal Keletről, amit ma is vállalhatunk, őrizhetünk, és továbbadhatunk a következő nemzedékeknek? E sokakakat érdeklő kérdésekről a Magyarok Szövetsége szervezésében rendkívül értékes és érdekes konferenciasorozat indult Debrecenben, mely 2012. május 5-én Miskolcon, később majd Veszprémben és Győrött folytatódik. A nyitórendezvényt „Szkítiából kijöttekről…” címmel március közepén tartották a debreceni Centrum Hotel konferenciatermében. „A Kárpát-medencében példa nélküli esemény célja, hogy minél szélesebb körben ismerhessük meg a magyar nemzet igaz eredetét, szerves kultúrájának, műveltségének gyökereit” – olvashattuk a meghívóban. Szinte borítékolni lehetett a nagy érdeklődést, hiszen előzetesen is közel háromszáz levélbeli akkreditáció érkezett! ...
„Történelmi idők kátyúit kerülgettük. Utaztunk térben és időben, kifigurázva a mások által rosszakaratúan ránk kényszerített ellehetetlenítést…  Két teljes nap, előadásról-előadásra, mintegy értelmezve a régi-rossz rendszert, hitvány tanaival együtt, és éltetni azt a nagy egészet, a bonthatatlant, amiben értelmet nyerhet emberléptékű önmagunk. A mindenség megfoghatatlan léptékével vagyunk-e mérhetők? Vagy mérhetetlenül földhözragadtakká lettünk, s csak a csillagokkal kacérkodik önazonosságunk? A mérték bennünk van, ugyanúgy, ahogyan a mindenség is mi magunk vagyunk. Csak mernünk kell a mindenséggel mérni önmagunkat!”
Ha van vegytiszta civil kezdeményezés, a debreceni rendezvény az volt! Egy fillér állami vagy önkormányzati támogatás nélkül, csupán helybéli képzőművészek alkotásainak felajánlásaiból, illetve magánszemélyek pénz- és természetbeni adományaiból sikerült a Hajdú-bihari Magyarok Szövetségének előteremteni az - e konferencia megrendezéséhez is nélkülözhetetlen - anyagiakat. (A záróbeszélgetésen egy magát megnevezni nem kívánó személy pl. egymillió forintot ajánlott fel Tóth Gyula további kutatásainak támogatására!) Botos Csaba főszervező – a konferencia ellenzőitől érkezett különböző vádaskodásokra utalva – így fogalmazott: „Az önmagáért való igazság nem lehet senki vagy semmi ellen. Csak a hazugság az, ami valami ellen való!”  Írta: Ozsváth Sándor művelődéstörténész (forrás:polusonline)

2012-03-22 09:25:45

banner_magyarorszag.jpgAz Észak-alföldi régió legnagyobb utazási vására idén is szenzációs üdülési és programkínálattal várja az érdeklődőket 2012. március 23-24-25-én Debrecenben a Kölcsey Központban (4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.). Díszvendég: Nyugat-Dunántúl, az "Erőt adó régió" Az Utazás és Szabadidő Kiállításon és Vásáron a Kun Mediátor Utazási Iroda kedvezményes ajánlatokkal és nyereményjátékkal várja a látogatókat. Keresse fel a standot, töltse ki kérdőívüket, és nyerje meg az értékes ajándék egyikét! Nyitva tartás: 2012. március 23. (péntek) 10.00-18.00, 2012. március 24. (szombat) 10.00-18.00, 2012. március 25. (vasárnap) 10.00-16.00. Belépő díj: felnőtt, diák, nyugdíjas: 200 Ft, 10 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes.

2012-03-14 15:24:02

csikos.jpgKitüntették Csikos Sándort, Berekfürdő Kunkapitányát, Karcag város szülöttét, Debrecen szeretett színészét. Csikos Sándor a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, Kazinczy-, Csokonai- és Jászai Mari-díjas kiemelkedő színvonalú, évtizedes színművészeti munkásságának, rendezői, nyelvművelői, pedagógiai tevékenységének elismeréseként Érdemes Művész elismerést kapott. Csikos Sándor 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a Miskolci Nemzeti Színházbeli pályakezdés után az Irodalmi Színpad és Győr voltak rövidebb ideig tartó állomáshelyei. A Csokonai Színház társulatának hosszabb-rövidebb megszakításokkal három évtizede tagja. Tíz évig a nyíregyházi színház művésze, három évadon keresztül annak igazgatója volt. A debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatosait elhivatottan tanítja, többek között a szép magyar beszédre. A társulat egyik meghatározó, nagytekintélyű tagja. Az utóbbi években Debrecenben a Halotti pompa, a Háry János és A gyertyák csonkig égnek (a képen) című előadásokban láthattuk-láthatjuk. (forrás:csokonaiszinhaz.hu)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
4647484950


A J Á N L Ó

www.facebook.com/nagy.eva.798

Aki most érettségire készül és remeg

a matematika szó hallatán is,

annak ajánlom Nagy Éva online matek kurzusait.ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


S E G Í T S É G

kormany.hu

karitasz.hu

www.baptist.hu

reformatus.hu

www.maltai.hu

segelyszervezet.hu


Madarásszunk együtt

www.facebook.com/madarsuli.foldes


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertyawww.mediaunio.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu