2022. Január 24. Hétfő Pál napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Film és beszélgetés
2022-01-14 21:01:27

A debreceni Apolló mozi a debreceni Tündérkör Alapítvánnyal közösen mutatja be a közönségnek a Traumáinkon innen és túl c. dokumentumfilmet 2022. január 29-én, szombaton 19:30-tól.

Hajdúság - Hortobágy

2016-08-22 14:00:46

2016. augusztus 17. szerda A nomád tábort szétbontották Nagynyulason és elindultak a 27 km-es útra. A célállomás ezúttal Vajdaszentivány,. Zichy udvarház, ahol spanyol lovasiskola megteremtésén dolgoznak.Ezen a településen  többen is otthon érzik magukat, mert például Dr. Vargha Noémi itt állatorvos, Bíró Zsuzsi nagyszülei élnek itt. Hála a jó égnek gyönyörű az idő, bár a csapat egyre fáradtabb, a lovakkal is van baj. Nem kis teljesítmény van mögöttük. A lovak közül Adorján Csaba állatát – mivel lesántult – le kellett a hegyről vezetni és lószállítóval elvinni Vajdaszentiványba. Dr. Vargha Noémi mint már említettük a faluban praktizál, tehát a lovak minden baját  ellátta. Volt amelyiknek injekciót adott, volt  olyan, amely csak kenőcsös ellátásban részesült általa.

No__mi___s_S__ndor.jpg

Mikor valahova megérkeznek a huszárok mindig a lovaikat látják el először. A kimelegedett állatokat vízzel lemossák vagy lóbalzsammal bekenik a hátukat, mert azok is épp úgy kimelegszenek, leizzadnak, mint az emberek.  Itatják őket, szénát raknak eléjük. Aztán  jöhet a zuhanyozás és az ebéd.  Szerdán, a túra hatodik napján, kb. 150 km-rel a hátuk mögött ezek a drága magyar legények – főleg a fiatalabbja, de akadt idősebb is – lelkesen rúgták a bőrt a Zichy kastély udvarán.  Két-két  csizma volt a kapu.

foci2.jpg

Vajdaszentiványban Jankovits Ferenc lovászmester  (a baldali képen Adorján Ritával) fogadta a csoportot. Vendéglátóik a Zichy kastély felújítója, értékmentője Szentgyörgyi István és édesanyja, Ana asszony (a jobb oldali képen Ana asszony Csontos Jánossal). Ana.jpg

Rita___s_Jankovics_Feri.jpgA vacsora előtt a vajdaszentiványi néptánc csoport meglepetés műsorral kedveskedett a magyar huszároknak. Lovas Bálint, a 63 éves Debreceni  Hajdú Táncegyüttes vezetője szakmai szemmel nézte a bemutatót és nagyon megdicsérte a táncosokat.


t__nc.jpg

Meghívta őket a Debrecenben két évente megrendezésre kerülő Szomszédolás nevű Nemzetközi Néptánc Fesztiválra.(Cs.G.)


2016-08-22 14:02:36

2016. augusztus 17. kedd
A krónikás és a nagyérdemű csak azt látja, hogy a huszárok  miként parádéznak lovaikkal Besztercén, Somkeréken, Bethlenben, Árpástetőn, Magyardécsén, Szépkenyerűszentmártonban, Kékesen, Szentmátéban.
vonul__s.jpg
Igen, egy-egy eseményen (koszorúzás, emlékezés, ünnepség, stb.) megjelennek és élő díszletet adnak.
vonul__s3.jpg
Köszöntés Kékesen
De mi munka rejlik egy-egy ilyen  felvonulásban, tiszteletadásban?! Elöször is, hogy a ló mindent megcsináljon a gazdájának, amit az kér,  olyan viszonyban kell lennie az emberrel, hogy ez menjen minden alkalommal. Feltétel nélküli szeretetet, alázatot követel mindkettőtől.
Juh__sz.jpg
Papp József, Kiss Bernadett és Juhász Imre itat
Ezek az emberek  hobbiból tartják  lovaikat, félszavakból, mozdulatokból értik egymást, ezért van az, hogy ilyen alkalomkor  - ami szokatlan embernek, lónak – fegyelmezettek, ügyesek. Az ilyen túrák idején, amikor együtt fekszik és kel a huszár a kedvencével talán jobban feltölti az emberi test akkumulátorát, mint egy wellness hétvége. Kiszakadni a hétköznapok taposómalmából, együtt lélegezni a lóval, kipróbálni, hogy mit bír el az emberi természet ilyen körülmények között. Feszegetni a határokat – mind türelemben, mind fizikai erőnlétben.
egy__tt.jpg
Indulás előtti megbeszélés Somkeréken
Erről is szól a Gróf Tisza István Lovas Emléktúra. Meg arról, hogy hogyan tud a 20 éves és a 60 éven felüli ember együtt élni két hétig egymásra  utalva jóban-rosszban. Hogyan segíti egymást a volt mezőpaniti polgármester, és a nádudvari lovasoktató?  S hogyan segíti egymást az erdélyi és az anyaországi és hogyan a román ember? Az út során rengeteg jó szándékú, segítőkész emberrel találkoztak eddig.
Nagynyulason például egy román család telkén szállásolták el magukat.  Kaptak lucernát, széket, asztalt, kanalat, s milyen jó, hogy szót is tudnak érteni vele.
rom__n.jpg
Bartha Mihály, megyei tanácsos, a volt mezőpaniti polgármester és a román vendéglátó
A Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg.(Cs.G.)

2016-08-17 09:21:14

2016. augusztus 16. kedd. Szinte egész éjszaka esett az eső, hol sűrűn, hol kevésbé. A lovak teljesen eláztak, az emberek is.  Mindenki didergett, de kedves vendéglátóik gondoskodtak róluk.  A lovasok Végh Levente vezetésével Újős felé vették az irányt. A lószállítók és a személyautók is elindultak. Az idő javult. Mezőszentmihályon keresztül vezetett az út, ahol a túra vezetője Csontos János román emberek segítségével megtalálta a falu állatorvosát Dr. Major Vincét, akivel most találkoztak életükben először.  Ilyen a szerencse, a gondviselés ki, minek mondja.

F__nyk__p_0015.jpg

Csontos János érdeklődik

Megtapasztalhatták azt, hogy milyen az erdélyi vendégszeretet. Doktor Úr azonnal intézkedett, az udvarán helyet biztosított a lovaknak, háza teraszán a lovasoknak. Kedves felesége, Marianna azonnal terített és egy fél óra alatt gazdag asztalt varázsoltak a megfáradt huszárok elé. 

Dr._Majos_Vince.jpg

A képen Dr. Major Vince mezőszentmihályi állatorvos

A nap süt, van friss sarjú a lovaknak, amit Horváth Csaba és Kovács János azonnal oda villázott a lovak elé.

F__nyk__p_0016.jpg

A képen: Kovács János

A falatozás előtt köszönték meg Végh Levente, valamint Dr. Major Vince és felesége segítségét. 

V__gh_Levente3.jpg 

A képen balról jobbra: Bodnár Dániel, Csontos János, Lovas Bálint és  Végh Levente

Ezen a napon  búcsúzott el a csapattól Dr. Csontos Izabella, aki eddig lovon tette meg a távot, valamint Papp József és felesége Enikő, akik  mindenben rendelkezésére álltak a csapatnak. Hol autót vezettek, hol lovat etettek, itattak, tereltek, tették amit kell.  Köszönet érte! Nagynyulason nomád tábort vernek a huszárok, maguk gondoskodnak élelmezésükről. Remélhetőleg az idő is kegyeibe fogadja őket.   A Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg.(Cs.G.)

 


2016-08-17 09:22:31

2016. augusztus 15. hétfő

II. József látogatása idején a szentmártoniak kenyérrel és sóval fogadták. Szép lehetett a kenyér, mert azóta így hívják a települést: Szépkenyerűszentmárton.

lovas5_1.jpg

A képen Papp József és kedves felesége, a túra autós segítői

Az egyházközség a héten kapta vissza szépen felújított templomát. A munkálatok alatt a gyülekezeti  ház udvarán újonnan épült helyiségben folytak az istentiszteletek.

lovas4_2.jpg

Szépkenyerűszentmárton felújított református temploma

A nőszövetség  tagjai szolgálták fel a huszároknak a reggelit, aminek elköltése után  a lovasok felnyergeltek és útra  készen álltak a szépkenyerűszentmártoniak elé. Orbán Tibor lelkész úr imával engedte útjára a debreceni huszárokat. Egy asszony verssel búcsúzott a vitézektől, majd elénekelték  nemzeti imádságunkat. Most is kaptak huszár gps-t egy ifjú legényember személyében.  Úttalan utakon mentek tovább, a lószállítók és a személyautók is.

lovas6_1.jpg

A következő település Kékes  nem volt ugyan a túraútvonalban, de az ottani református gyülekezet nagyon várta a debreceni legényeket. Nem csak  azért, hogy végigvonuljanak a falun, hanem azért, hogy álljanak meg, mégha csak egy órácskára is. Nagyon meleg az idő, hétágra süt a nap, úgyhogy mindenkinek jólesett a kis pihenés. Itt is gyűltek az emberek a templomhoz. Megérkeztek  Szentmátéból a lovasok, hogy majd átvezessék a csoportot falujukba. Miután felálltak szép hadrendbe a templomkertben Juhász Imre parancsnok megadta az engedélyt a lóról való leszállásra. A kékesi emberek dalbafogtak, olyan katonadal csokrot fújtak el, hogy még! Lovas Bálint, a Hajdús Táncegyüttes igazgatója is elcsodálkozott rajta.

lovas1_3.jpg

Szabó Gábor  megcsodálja a kékesiek által hozott huszáros képet

Pálinkával, borral, ásványvízzel ,  jó szóval, szép énekekkel hálálták meg azt, hogy megálltak Kékesen a huszárok. Gyönyörűen felújított t templomukban mutatkoztak be a huszárok a falubelieknek. Tiszteletes Úr pedig a következő szavakkal köszönte meg a látogatást:

Köszönjük ezt a lelki üzemanyagot, melyet  hoztak nekünk. Elég lesz  50 évre,de azt  kérjük, hogy jöjjenek minden évben, sok szeretettel várjuk Önöket!

lovas3_3.jpg

Kékes lelkipásztora Gáspár Károly megköszöni a huszárok látogatását

Így búcsúztak a Kékesiektől, de már jött a hír, hogy Mezőveresegyházon (ez a következő falu) is várják őket. Virággal, frissítővel, terített azstallal. az idő viszont készülődött, rendkívül meleg volt, A férfiak, a lányokat megsütötte a nap, kicsit leégett az arcuk, a karjuk. a lovakat Kékes határában a gulyakútnál meg is kellett itatni. Mire elértek Mezőveresegyházra  leszakadt az ég.  

lovas2_2.jpg

Az előőrsnek szánt  személyautókat és lószállítókat végigverte az eső, Szentmátéban is szakadt, az emberek behúzódtak az iskolába, mindenki ahova tudott, de nem tágítottak. Vártak rendületlenül.  Mire megjöttek a huszárok kitisztult az ég, a nap kisütött és rámosolygott a szentmátéiakra és a debreceni huszárokra!

Szentm__t__2.jpg

Szentmáté főterén

Kotfas Ilona és kedves férje Tibor koordinálta az ottani vendéglátást. Családoknál laktak a lovasok, de a vacsora és a reggeli náluk zajlott.  Éjszaka a szentmátéiak bált rendeztek, ahova az egész társaságot meginvitálták. A csoport nagy része inkább nyugovóra tért, viszont a „kemény mag” elment a Kultúrba és hajnalig ropta a táncot. A Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg.(Cs.G.)

 


2016-08-19 14:17:30

2016. 08.13. vasárnap
A Gróf Tisza István  lovas emléktúra résztvevőire Magyardécsén virradt. A tábor egy nagyon alkalmas helyen volt, ami mind a lovaknak, mind a huszároknak paradicsomi állapotokat biztosított. Bíró Zsuzsi kényesztette is a lovakat, almát adott nekik, de nem ám egészben, hanem szeletelve. Inni friss forrás vizet ihattak négy lábú barátaik.
lovasok5.jpg
A képen: Dr. Csontos Izabella
A Martonos házaspár és lányuk, Zita, valamint segítőik hurkát, kolbászt  és  zöldséget tálaltak reggelire. De már a nagy üstben készítették az ebédet is a décseiek. Reggeli  után a dísz egyenruha igazítása, a csizma kivikszolása következett, hiszen elegánsan, énekszóval, díszmenetben vonultak végig Magyardécsén a debreceni huszárok. Istentiszteletre voltak hivatalosak. Fekete János a magyardécsei református lelkész nem először köszöntötte a falu templomában őket.
lovas3_2.jpg
2009-ben már jártak itt, akkor a templomkertben lévő első világháborús emlékmű felújításához adtak támogatást.
lovas1_1.jpg
Az istentisztelet végén Csontos János huszárhagyományőrző, százados kapott szót, aki megköszönte a magyardécsei lakosságnak  a szívélyes vendéglátást. Emléklapot adott át Dr. Vargha Noéminek a csapat állatorvosának, és Szentgyörgyi Zsoltnak. Bodnár Dániel – aki a túra egyik  támogatója - meglepetés ajándékot kapott. Fekete János lelkész úr köszönő oklevélben részesült, ő pedig minden huszárnak igével ellátott emléklapot nyújtott át.  A Himnusz eléneklése után a templom előtt együtt fújták a Kossuth nótát és első világháborús énekeket. Kettes sorban dalolva tértek vissza a táborhelyre, ahol már a kész ebéd várta őket.  A gulyás elfogyasztása után megköszönték a Martonos házaspár és barátaik kedves vendéglátását.
lovasok2.jpg
A képen: Dr. Vargha Noémi, Martonos Ráhel, Bíró Zsuzsa
A falu román nemzetiségű alpolgármestere is köszönetét fejezte ki a huszárok látogatásáért és arra kérte őket, hogy jöjjenek  máskor is. Ebéd után Bodnár Dániel csikós bemutatót tartott, melyet Juhász Imre strázsamester kommentált. 
lovasok6.jpg
A képen Bodnár Dániel karikás ostoros bemutatót tart.
Ezután felnyergelték lovaikat és a faluban kapott lovas vezetővel az élen elindultak a hegyeken át Szépkenyerűszentmártonba. E gyönyörű településen a száz éves, üresen álló parókiában szállásolta el őket Orbán Tibor és Kolumbán Annamária lelkészházaspár. A lovak a romos iskolaépület udvarán kaptak helyet. A szentmártoniak a harangozójukkal az élen elmentek friss szénát kaszálni az állatoknak, az asszonyok kemencében készítették a vacsorára valót. A lelkész úr elment, hogy „harangozzon”  - ez annyit tett, hogy beszólt minden házhoz, hogy nem soká jönnek a huszárok! Nyolc órára össze is gyűlt a nép és Juhász Imre alelnök úr és Csontos János elnök úr bemutatta az egyenruhát és a hozzátartozó felszerelést: kardot, tölténytáskát, stb. Szépkenyerűszentmárton a hegyek között egy völgyben fekszik, nincs lehetőség telefonálni,  ezért elég nehéz volt a lovasokkal tartani a kapcsolatot. De a Polgármesteri Hivatal előtt egy parányi helyen volt térerő és már azt üzenték, hogy látják a templomtornyot és ereszkednek le a szőlősben. Egy kislány lélekszakadva  futott s jelentette: Megjöttek!
lovas7.jpg
Egy néni verssel  és virággal köszöntötte a huszárokat, vacsora után, a zenés presbiteri találkozón zengett a gyülekezeti ház a katonanótáktólA Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg.(Cs.G.)

2016-08-16 14:21:04

2016. augusztus 14. szombat
Somkeréken ébredt a csapat és finom túrós puliszka reggeli után a falu gyönyörű fatornyos református templomát nézte meg .
lovas3_1.jpg
A templomkertben lévő I. Világháborús emlékműnél fotózkodtak, majd a lelkész  úr mondta el a huszároknak a templom történetét.
lovas2_1.jpg
Ezek után Csontos János  huszárhagyományőrző százados mutatta be név szerint a huszárokat a jelenlévő helyieknek. A lélek tápláléka után a lovakat szedték rendbe, felkészítve őket a hosszú és izgalmas útra.
__ovas.jpglovas1.jpgSomkerék lakossága is búcsúztatta a debreceni huszárokat, akik a Beszterce-Bethlen-Dés-Kolozsvár rendkívül forgalmas közútján lovagoltak egy darabig. Aztán letértek egy földútra, mely már biztonságosabbnak tűnt.  Bethlen városába beérve a csapat kapott egy önkéntes autós felvezetőt, akivel sikeresen beértek  a városközpontba.
lovas4_1.jpg
Ott a református tiszteletes és az egyházközség tagjai fogadták a fáradt, de büszke csapatot.
Finom ebédet készítettek számukra, azt elfogyasztva újra lóra ültek  és az autók között elindultak , hogy fellovagoljanak a hegyek ölelte Árpástóra. Ott már órák óta, a falu apraja-nagyja  várta a huszárokat. Csontos János  másfél  órán keresztül beszélt, elmondta az egyesület  történetét, a Gróf Tisza István emléktúra történelmi hátterét, a hortobágyi  ló – a nóniusz – hazánkba kerülésének meséjét. Mikor megérkeztek a huszárok  a nép velük együtt az első világháborús emlékmű elé gyűlt, ahol elénekelték a magyar Himnuszt.
lovas6.jpg
Csontos János százados itt is felsorolta a huszárok nevét, foglalkozását. A gyerekek átadták virágaikat, átvonultak a falu Kultúrházába, ott szeretetvendégségben volt részük. Megköszönve a kedves vendéglátást, újra lóra kaptak és neki a kaptatónak. Magyardécse határában piros-fehér-zöld zászlóval díszített kocsi várta őket. A község főterén a tiszteletadás és bemutatkozás után a lovasok elindultak a falu egyik utcáján. Útközben egy magyardécsei  pedagógus házaspár pálinkával és kaláccsal kínálta őket. Vacsorára töltött káposztával várta Martonos Tamás és kedves családja, valamint barátaik a magyarokat.  Vacsora után a merészebb hölgy huszárok és a férfiak lovaikkal együtt hajtották álomra fejüket a szabad ég alatt. A Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg. (Cs.G.)

2016-08-16 12:31:12

2016. augusztus 12. péntek
Hajnalban kelt a csapat, hogy a lovakat elrendezve, megnyugtatva be tudják vagonírozni  azokat a lószállítóba, majd elindultak a határ felé.  A huszárok személyautóval követték őket. A határnál gyors és szívélyes ellenőrzés után folytatták útjukat. Irány Szilágynagyfalu! Ott egy ismerősnél pihentek meg.

Lovas1.jpg
A „hepehupás vén Szilágyban „ - Adyt idézve – szépen haladt a huszár karaván.  Ezután négy órás út állt előttük, mely végén Beszterce városának határában találkoztak a marosi huszártársaikkal.
lovas3.jpg
Dés előtt hatalmas kocsi sor torlódott fel – hétvége van, vagy haza vagy vikendezni mennek az emberek. Az eső is eleredt, kicsit lelassult az előrehaladás.
lovas2.jpg
Besztercére érve, a város kapujában alig találtak egymásra a huszárok és a helyiek képviselői, és itt is elkezdett az eső cseperészni.  Letáboroztak a város egy forgalmas nagyáruházának parkolójában. Itt  engedték ki a lovakat a lószállító autókból, végre azok is talajt érezhettek a lábuk alatt.
lovas4.jpg
Szakadó esőben felnyergelték a lovakat, átöltöztek díszegyenruhába és végigvonultak a város főutcáján. A Magyar Házhoz érve virágeső  fogadta a debreceni huszárokat. l6:00-kor emléktáblát avattak Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Beszterce város polgármestere, valamint Csulák Péter magyar konzul jelenlétében. Az ünnepi eseményen a helyi táncegyüttes tagjai adtak hangulatos műsort.
lovas5.jpg
Az emléktábla leleplezése a történelmi egyházak képviselőinek áldásával, szenteléssel történt.  Az ünnepség a Himnusz eléneklésével ért véget. 
lovas8.jpg
A napot Somkerék településen zárták, ahol Becski Éva a Bástya Egyesület nevében köszöntötte a fáradt katonákat és felszolgálták a családja által főzött finom vacsorát az éhes huszároknak.
lovas9.jpg
Élményekben gazdagon tértek nyugovóra.
A Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg. (Cs.G.)

2016-08-17 08:53:31

2016. augusztus 11. csütörtök
A Gróf Tisza István emléktúra 0 napján Létavértesen gyülekeztek a Hajdú-Bihari  megyei lovas  és huszárhagyományőrző közhasznú egyesület lovasai. Csontos János  huszárhagyományőrző a túra vezetője (a jobb oldali képen) rövid eligazitást tartott. Elmondta, hogy hajnali négykor indul a csapat, a nyolc magyar ló speciális engedéllyel ellátott lószállító kamionban, a huszárok személy autóban  utaznak.F__nyk__p_0004.jpgF__nyk__p_0002.jpg Romániában csatlakozik Maros megyéből  és  Máramarosból  három ló és lovasaik. Csontos János megmutatta a Magyar Királyi Debreceni 2-ik Honvéd Huszárezred története 1869-1918 c. könyvet, melyet egy hölgy adományozott a hagyományőrző huszároknak. Ebben a könyvben  találtak rá arra az útvonalra , melyet  ezalatt a két hét alatt végigjárnak majd.  (Cs.G.)
2016-08-09 13:47:26

husz__rezred.jpgErdély - 1916-2016 -100 év - 2016. 08.12-26. Az I. Világháború román front 100. évfordulóján a 2. debreceni honvéd huszárezred katonáinak emlékére szervezte meg a Hajdú Bihar megyei Lovas- és Huszárhagyományőrző Egyesület e két hetes lovas zarándoklatot, mely Gróf Tisza István nevét viseli . Az augusztus 12-ei indulás után elsőként Besztercében avatnak emléktáblát és a felvonuláson is részt vesznek, majd Bethlen templomában istentiszteleten emlékeznek. Augusztus 17-én Vajdaszentiványban koszorúznak és Sáromberke településen kopjafát avatnak. Augusztus 20-án Bekecs-tetőn és Nyárádmagyaróson a Szent István napi ünnepség keretében hajtanak fejet a Nagy Háború hősei előtt. A következő napon Nyárádszeredában koszorúznak és résztvesznek a Bekecs és a Hortobágy Táncegyüttes tagjaival egy tánctáborban. A túra hátralévő útvonala:Jobbágyfalva, Marosvásárhely, Szászrégen és végül Bátos. A hajdú-bihari huszárok összesen 300 kilométeres távot teljesítenek a két hét alatt.

2016-06-04 21:53:42

rocksuli.jpg2016.június 10-én és 11-én évet zár a debreceni Rocksuli a Roncsbárban! A két nap a Rocksuli diákjai tanárjai és a vendégeik több mint 100 dalt adnak elő. Belépő: 1.000 Ft a napijegy, 1.400 Ft a kétnapos bérlet. Jegyek kaphatóak elővételben a Roncsbárban! Csatlakozz az eseményekhez!

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
4647A J Á N L Ó


Madarásszunk együtt

Madársuli 2022

www.facebook.com/madarsuli.foldes


www.facebook.com/palettamuhely


Megvehető

a Fonó Budai Zeneház

lemezboltjában  

Mezei Péternél,

elérhetősége: +36 30 739 0603; lemezei@gmail.com


www.facebook.com/Illatviaszgyertyawww.mediaunio.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu


Igazi olasz pizza

a háromföldön

www.facebook.com/BudaiGasztroCentrum