2021. Október 27. Szerda Szabina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Fél pár cipő
2021-10-22 07:27:32

...Egyedül vagyok. Egy elkülönített szobában élek a helyi öregek otthonában. A többi lakótól ajtók választanak el… 

Hajdúság - Hortobágy

2016-11-08 09:03:39

git__r.jpgA fénykorát a nyolcvanas években élő IPK tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program nyolcadik poptörténeti emléktábláját 2016. november 10-én, 18 órakor a Debreceni Művelődési Központban (Kossuth u. 1.). Az első vidéki emlékpontot Debrecen egy több mint százéves múltra visszatekintő épületében, a ma a Debreceni Művelődési Központnak is helyet adó egykori IPK -ra emlékezve helyezik el. A KISZ által működtetett Ifjúság Politikai Klubot, azaz az IPK-t 1982-ben hozták létre, és a nyolcvanas években élte fénykorát. Itt tartotta debreceni fellépéseit a hazai underground élvonala, játszott az IPK-ban az Európa Kiadó, a Bizottság és a Balaton, de számos helyi banda is itt mutatkozott be. A kilencvenes évek közepétől nincsenek már ugyan koncertek, de a ház továbbra is nyitva áll a zenészek előtt.
(forrás: csehtamasprogram.hu/hirek )

2016-10-31 19:30:23

Tisza_Istv__n.jpgAz 1918. október 31-én meggyilkolt gróf Tisza István egykori miniszterelnökre emlékeztek 2016. október 31-én,hétfőn Debrecenben.
Jogos, méltányos, időszerű és igazságos, hogy ma konferenciával és szoboravatással emlékezünk Tisza Istvánra - mondta Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója a Tisza István és a Debreceni Egyetem című konferencia megnyitóján.
Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa, az Oktatási Hivatal, és a Tisza István Baráti Társaság elnöke szerint az elmúlt másfél évtized változásait jelzi, hogy míg 2000-ben az egyetemi épületek mellett "egy kiszögellésben" kaphatott helyet a szobor, a tudományos konferenciát követően most az egyetem főépülete előtt avatják újra.
Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szoboravató beszédében azt fejtegette, hogy az a nemzet, amelyik többet élt diktatúrában, elnyomásban, mint szabadságban, nehezen szabadul ettől, és folyamatosan keresi önazonosságát, azokat a sarokpontokat, amelyek mentén szeretné újrafogalmazni önmagát.
A hányattatott sorsú Tisza István szoborra utalva Kósa Lajos örömének adott hangot, hogy végre odakerült, ahova mindig is szánták: a Debreceni Egyetem (DE) központi épülete elé. "Hirdesse Tisza István emberi és politikusi nagyságát" - fűzte hozzá.
Szilvássy Zoltán, a DE rektora beszédében a debreceni egyetemalapító Tisza Istvánra emlékezett. A református miniszterelnök közbenjárását méltatva úgy fogalmazott: "a református magyar és a katolikus Habsburg akarata találkozott abban, hogy Debrecenben egyetem lett".
Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora hálát adott azért, hogy a szobor hányattatásával ellentétben a Tisza Istvánt ábrázoló festmény a debreceni Református Kollégium falán ugyanazon a helyen van megalkotása óta. "A reformáció világnapján, a mártír miniszterelnök halálának napján méltó, végeleges helyére került Tisza István szobra Debrecenben" - tette hozzá a volt tiszántúli református püspök.
Körösparti Péter, az egyetemi hallgatói önkormányzat korábbi elnöke, a szobor áthelyezésének egyik kezdeményezője elmondta: Tisza István szobrát 1945-ben akkori egyetemi hallgatók döntötték le, most pedig a hallgatók kezdeményezésére állították újra az egyetemi főépület előtt.
(forrás: gondola.hu )

2016-10-15 07:48:23

leventeD__brentey.jpgCsaládi hétvége lesz 2016. október 15-16-án Debrecenben Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Október 15-én szombaton Gyermekek délelőttje kacagó ajándék koncert a Kölcsey Ferenc Refomrátus Gyakorló Általános Iskola diákjainak.
Szülők délutánja 17:00-kor Minek a házasság? Minek a család? MInek a nemzet? cimmel  Döbrentey ilikdó és Levente Péter (a képen) előadása.
Október 16-án vasárnap 10:00
Betakaritási hálaadó Istentisztelet Döbrentey Ilidkó és Levente Péter részvételével, majd szeretetvendégség. A Debrecen – Füredi úti Református Missziói Egyházközség szervezésében.

2016-09-13 07:25:46

bring__s_reggeli.jpgKora őszi, talponálló vagy padonülő reggeli kerékpárral közlekedő barátainknak! Itt az ideje a őszi bringás reggelinek.
* A reggeli időpontja: 2016. szeptember 22. csütörtök 6:30 és 9:00 között
* A reggeli helyszíne: Debrecen, Kossuth tér - az Aranybika előtt
* Menü: kakaóscsiga, Cserpes Trudi és SIÓ üdítő
* Program: láncolajozás és keréknyomás ellenőrzés és szóbeli állapotfelmérés valamint reggeli, móka és napsütés
* Támogató: Kelet-Magyarországi Postás SE, Mandala Jóga Debrecen, * Együttműködő partner: Regina Kerékpárbolt

2016-09-01 12:25:56

Bemutatjuk a Gróf Tisza István Történelmi Lovas Emléktúra huszárjait, akik közel 250 km lovagoltak, hogy tisztelegjenek a Nagy Háborúban a román fronton elesettek emléke előtt.
Cs.J..jpg

Csontos János huszár hagyományőrző százados túravezető, a bandérium alapító tagja (nyugdíjas országgyűlési képviselő - Létavértes)

Csaba.jpg

Adorján Csaba huszár hagyományőrző őrnagy, a bandérium alapító tagja (Általános Iskolai pedagógus - Álmosd)


B.D..jpg

Bodnár Dániel huszár hagyományőrző hadnagy, zászlós (Mezőgazdasági vállalkozó - Hortobágy)

J.I..jpg

Juhász Imre huszár hagyományőrző őrmester lovassági parancsnok (HNP - a Pusztai Állatpark vezetője - Hortobágy)


Lovasok:
B.M..jpgBartha Mihály huszárhagyományőrző őrnagy ( volt polgármester, megyei tanácsos - Mezőpanit)

Sz.Zs..jpg
Szentgyörgyi Zsolt huszár hagyományőrző százados (Egyéni vállalkozó - Nagybánya)

14138817_1178249508885248_6504209516939076195_o.jpg
Szabó Gábor huszár hagyományőrző zászlós (Hortobágyi Nonprofit Kft - Hortobágy)

Rita.jpg


Adorján Rita huszár hagyományőrző zászlós (közgazdász - Álmosd)

Sz.S..jpg


Szoboszlai Soma huszár hagyományőrző szakaszvezető (informatikus - Debrecen)


L.D..jpgLadányi Sándor huszár hagyományőrző szakaszvezető (Mezőgazdasági vállalkozó - Koltó)


L.B..jpg
Lovas Bálint huszár hagyományőrző tizedes, trombitás (a Hajdú Táncegyüttes igazgatója - Debrecen)


H.Cs..jpg


Horváth Csaba huszár hagyományőrző tizedes (DE egyetemi hallgató - Álmosd)

K.B..jpg


Kiss Bernadett huszár hagyományőrző közhuszár (DE - ménesgazda képző hallgató - Létavertes)


Zsuzsi.jpgBiró Zsuzsanna (kertészmérnök - Marosvásárhely)


Cs.I..jpg

Dr. Csontos Izabella (jogász - Budapest)

J.B..jpg
Juhász Bálint (általános iskolai tanuló - Hortobágy)

V.N..jpg


Állatorvos: Dr. Vargha Noémi (Vajdaszentivány)

K.J..jpgHadtápfőnök: Kovács János huszár hagyományőrző szakaszvezető (lovasoktató - Nádudvar)

M__sz__ros_Imre.jpg
Gékocsivezető: Mészáros Imre huszár hagyományőrző közhuszár (Nagyrábé)

P.J._1.jpgTámogató: Papp József (Középiskolai tanár - Létavértes)


Erika.jpg


Támogató: Molnár Erika (Hortobágy)

2016-08-27 20:33:47

2016. augusztus 26. péntek Véget ért az I. Világháború román front 100. évfordulóján a 2. debreceni honvéd huszárezred katonáinak emlékére szervezett  Gróf Tisza István Történelmi Lovas Emléktúra, melyen a Hajdú-Bihari Lovas és Hagyományőrző Egyesület tagjai  vettek részt 2016. augusztus 12-től 26-ig.
1.jpg.
"A Debreceni 2. Honvéd Huszárezred 1869-ben alakult meg, és egészen 1918 novemberéig prosperált. Az öt évtizedes fennállása során több parancsnoka is volt az ezrednek, a legismertebb gróf Tisza István huszár ezredes (ő a háború legvégén miniszterelnökként merénylet áldozatává vált. A mai hajdú-bihari bandérium huszárruhája Ferencz József császár és király korszakának emlékét idézi. Ugyanis az uniformis mintájául az Osztrák-Magyar Monarchia, Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezredének eredeti ruházata szolgált."(részlet a www.debrecenihuszarok.hu oldalról)
F__nyk__p_0019.jpg
Ebben a dísz egyenruhában jelentek meg Besztercén, Sáromberkén és Nyárádszeredában, ahol  emléktáblákat avattak a Nagy Háborúban elesettek emlékére.
F__nyk__p_0023.jpg
 A lovaszarándoklat alatt 250 km lovagoltak a huszárok, ezzel a teljesítménnyel is tisztelegve az elhunyt és jeltelen sírokban nyugvó huszárok előtt. Köszönet minden segítőnek,  támogatónak! (Cs.G.)

2016-08-25 10:39:05

2016. augusztus 24. szerda  Az éjszaka és a reggel is nagyon párás volt a levegő, nem fáztak a huszárok a Csipán féle parasztházban. Az este viszont Adorján  Rita belelépett egy sáncba (így hívják erre felé az árkot) és kibicsaklott a bokája. Mészáros Imre mellett most már egy másik sánta huszár is van a csapatban. No, de csak ennyi bajuk legyen! A reggeli elfogyasztása  és a lovak ellátása után Kovács János hadtápfőnök hozzálátott az ebéd készítéséhez.
f__z__s5.jpg
Szabó Gábor és Kiss Bernadett kuktáskodott mellette. A Hortobágyra jellemző, hazai ízeket idéző levest főzött bográcsban a sajátjainak és a vendéglátóknak.
Ezen a napon volt Bodnár Dánielnek a születésnapja, megköszöntötték mindannyian, de talán a legjobban annak a meglepetés levélnek örült, amit Juhász Imre strázsamester úr adott át neki, amit még otthon bízott rá a Dani felesége. 
f__z__s6.jpg
Bodnár Dani ezen jeles napon csikós bemutatót is tartott az egyik ház udvarán.  Még a szomszéd faluból is átjöttek az ott táborozó gyerekek és a helyiek is szép számmal megjelentek.
f__z__s4.jpg
A hortobágyi pergelt leves elfogyasztása után  felszedelőzködtek és a Mátyás huszárok kíséretében elhagyták Nyárádszentsimont,  e parányi kis falut, amit sokáig megemlegetnek a híres Csipán Pálinkáról és a kedves ottani vendéglátókról. Visszatértek Nyárádszeredába, ahol egy helyi támogató jóvoltából a Csámborgó Étteremben költötték el vacsorájukat.
cs__mborg__.jpg
Nyárádszeredában töltötték az éjszakát. (Cs.G.)

2016-08-24 18:05:44

2016. augusztus 23. kedd Egész nap esett az eső. a huszárok szárítkoztak, lehetőség nyílt a felszerelés rendbetételére: mosás, a csizmák fényesítése, stb. Délután négy órakor indult tovább a csapat Nyárádszentsimonba, ahol a hegytetőn  várták őket a Mátyás huszárok.
husz__rok.jpg
A lovak elszállásolása – a túrán először – istállóban történt, hogy a fáradt lovak – a huszárok hűséges társai  is ki tudják pihenni az eddig maguk mögött hagyott 220 km. A faluban Csipán Csaba kertészmérnök egyik vállalkozása, a pálinkafőzőműhely adott otthont a baráti találkozónak.
husz__rok3.jpg
Az esti vacsorán babgulyást és füstölt csülköt szolgáltak fel, valamint a híres Csipán féle pálinkákból kóstolt jócskán a társaság. Az est folyamán Juhász Bálint és Lovas Bálint verbunkkal köszöntötték vendéglátóikat . A vacsorán résztvevők – a helyiek és a bandérium tagjai még sokáig hallatták hangjukat, úgy hogy a környező erdők fái visszhangozták a világháborús dalokat. (Cs.G.)

2016-09-01 07:26:32

2016.augusztus 22. hétfő Hajnalban elszabadult négy ló, még szerencse, hogy Adorján Rita ott aludt a nyárádsellyei elhagyott óvoda udvarán, ahova beszállásolták a lovakat. Azonnal megoldotta a problémát és a kerítéshez kötötte a rendetlenkedő állatokat.  Egyébként csendesen kezdődött a nap,  mindenki tette a dolgát. Ellátták a lovakat,  megtisztálkodtak, megreggeliztek, készülődtek az útra.
A torboszlói kopjások legidősebb tagja, a 78 éves huszár és unokája szekérre ülve vezette át  a 12 lovast Nyárádsellyéből Nyárádszeredába. Nagyon meleg volt. Selyében is egész nap sütötte a nap a lovakat, nem volt az udvaron fa. Az úton is szenvedtek a hőségtől. Négy órás volt az út. Megérkezve a Nyárád Panzióba, épp hogy megebédeltek, már készültek is az ünnepségre. Felöltötték a díszegyenruhát: atila, kard, csákó, kartus, mente, kesztyű, nyakravaló, csizma, sarkantyú.
szereda_kicsi.jpg
Rendőrségi felvezetéssel  többször is  körbejárták Nyárádszereda főterét, csatlakozott hozzájuk Marosvásárhelyről  a Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Honvéd Határvadász-Zászlóalj Hagyományőrző csoportja Benkő József történész vezetésével. Az ünnepségen jelenvolt Nyárádszereda testvér-településeinek delegációi. Így Hajdúdorog város polgármesterének vezetésével a dorogiak és Örkényből egy busznyi szépkorú küldöttség. Az emléktábla avatáson köszöntötte az egybegyűlteket és beszédet mondott Nyárádszereda polgármestere, Tóth Sándor, Csige Tamás Hajdúdorog első embere, valamint Csontos János huszárhagyományőrző százados, a Gróf Tisza István Emléktúra vezetője.
szereda_kicsi4.jpg
Az esemény alatt a nagy melegben hirtelen viharos szél támadt, a villanyvezetékek összecsapódtak és olyan szikrázást vittek végbe, mintha tűzijáték lenne. Az egyik ló megijedt, de a helyi segítő és gazdája visszafogta és kivezette a tömegből a megriadt. állatot. Szerencsére semmi baj nem történt. A Nagy Háború áldozataira való tiszteletteljes emlékezésen leleplezték a hajdú-bihari huszárok által adományozott emléktáblát. A dorogiak és a helyiek kulturális műsora után  visszalovagoltak a Nyárád Panzióhoz, ekkor az ég csatornái megnyíltak és hatalmas felhőszakadás zúdult a városra. A bandérium bőrig ázott, de szép és nemes feladatukat teljesítették ezen a napon is. (Cs.G.)

2016-09-01 07:28:22

2016. augusztus 21. vasárnap E nap délelőttjén elbúcsúzott bajtársaitól Adorján Csaba, mert őt is elszólította munkája. Papp József vitte haza, aki villámlátogatást tett a huszároknál. A közös reggeli után vasárnap lévén egyen-ketten istentiszteletre, mások misére mentek, de a többség a lovak mellett, a kocsma teraszán készült az esti programra. Lovas Bálintnak ugyan nagyon fáj a lába, de igen várja már az esti táncházat. A Felszállott a páva c. népzenei versenyből ismert híres Bekecs Táncegyüttes és zenészeik jönnek Nyárádsellyére, hogy együtt múlassák az időt a hajdú-bihariakkal és a helyiekkel. Gyakoroltak is a hortobágyi táncosok. Bálint ebéd után a hegedűt is nyűtte rendesen.

tánc_1.jpg
Délután még volt egy nagyon szép és izgalmas túrájuk, bár most nem lóval, hanem traktor húzta remorkával mentek fel a Bekecs tetőre. A huszárfeleségeket a helyi plébános repítette fel személyautóval és ő nyitotta ki a kápolnát is, ahol csendesen emlékeztek az itt elesett katonákra.
t__nc_k__polna.jpg
A gyönyörű  kilátás mindannyiukat lenyűgözte, fotózkodtak, beszélgettek.
t__nc_bekecs.jpg
Kovács János és Kiss Bernadett
Miután lejöttek a Bekecsről este hét órakor a falu kisbírója hozta a dobját és a huszárokkal együtt felvonult a falu több utcáján, kidobolva és hirdetve az esti eseményt, melyre mindenkit szeretettel vártak.
t__nc_dob.jpg
Dénes, a nyárádselyei kisbíró
Visszaérve a felvonulásról az iskola előtti világháborús emlékműnél tisztelegtek és gyertyát gyújtottak az elesettek emlékére, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt. 
t__nc_gyertya.jpg

Vacsora után est fél tízkor csak úgy özönlöttek az emberek a művelődési otthonba Nyárádsellyén. Kicsik és nagyok, gyerekek és öregek, csecsemők és aggastyánok, nők és férfiak, lányok legények. Vasárnap volt, ÜNNEP. A Bekecs Táncegyüttes műsora előtt Csontos János hagyományőrző huszár százados a túra vezetője mondott köszönetet a nyárádsellyeiek szeretetteljes vendéglátását, majd kezdetét vette az egy órás műsor. Először a helyi gyerekek táncoltak, aztán Juhász Bálint a legfiatalabb huszár járta a hajdúsági verbunkot a színpadon.

t__nc_kicsik.jpg

A Bekecs Együttes nem hiába nyerte meg a népzenei vetélkedő különdíját. Műsorukat viharos tapssal jutalmazta a nyárádsellyei közönség. A színpadi produkciók után táncház vette kezdetét, mely hajnalig tartott. (Cs. G.)Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
46A J Á N L Ó

A Salium hidratáló krém a világhírű 27 ezer éves egerszalóki gyógyvíz felhasználásával készült. Bőrbarát, nem tartalmaz paraffint és parabént.


www.libri.hu/konyv/.a-csodakut.


www.facebook.com/Illatviaszgyertyawww.mediaunio.hu


Fruttamas Kft

www.facebook.com/Fruttamas-kft


www.igezo.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu