2018. Május 22. Kedd Júlia, Rita napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Zagyva Ági blogja

2016-06-29 17:03:01

iskolasok_200x200.jpg... Talán kezdjük a legelején... A kezemben egy fekete-fehér osztálykép, klasszikus felállással első sor padon ül, középső sor földön áll és a felső sor pedig padon áll... A középső sor közepén egy fiatal, csinos hosszú hajú tanítónéni, a Mi elsős tanítónénink... Sajnos konkrét emlékem nincs arról, hogy milyen is volt az első osztály ott a Petri-telepi szürke iskolában, de be-be ugrik néhány homályos kép... az üvegajtó, az öltöző, a váltócipők, a padok, a füzetek... egy mosoly, egy jó szó, egy kis hangoskodás... A kép középpontjában lévő tanítónéni egy évig volt a Mi tanítónénink, mert ha jól emlékszem elköltözött Püspökladányból... Egy biztos, az alapokat Tőle kaptuk, Ő indított el minket a tudás útján... De vissza a képhez, melynek a hátulján a "Tavalyi rajnapló" felirat díszeleg... 29 hatéves kisgyerek mosolyog vissza rám... van aki kisdobosnyakkendőben, van aki mezítlábasan, van aki csípőre tett kézzel, van aki peckesen kihúzva, van aki csukott szemmel, van aki bájosan mosolyogva és van aki a másikra rádőlve... Ha az idén találkozunk, mert ugyebár következne... akkor, ugyanezeket az arcokat fogom látni, mert mindannyiunkban benne maradt az a hatéves kisgyerek... és így pár év távlatából köszönetet kell, hogy mondjak a Mi tanítónéniknek... Vargáné Matolcsi Máriának... (Írta: Zagyva Ági)

2016-06-09 17:12:36

permetezes1.jpgHát igen a kert... gondoltam megosztom már képen a Mi kis közösségi kertünket, hisz annyit regélek már róla, hogy mások is a magukénak érezhetik...  Persze előtte azért csinosítottam rajta egy kicsikét, ami a gyomlálást jelentette, merthogy gyomos kertet nem posztolunk... Ha már gyom, ami mindig nő itt is két típusú embert különböztetünk meg... a kapálóst és a gyomlálóst... én az utóbbiak közé sorolom magam ellenben édesapámmal aki kapálós... Na de nem csak a gyom a gond, hanem más is, ezért is van szükség a permetezésre... ami megmondom őszintén nálunk az uram feladata, merthogy a kert nem egy emberes, és ez nálunk úgy néz ki, hogy Ő az elméleti kertész, én pedig a gyakorlati kertész.... mint a közgazdászoknál... No már a permetezés az kakukktojás, de szerintem férfimunka, vagy legalábbis én még soha nem csináltam... mindezidáig... És tuti tetszett, no nem azzal régi sárga háti permetezővel, hanem kis csinos vállra akaszthatós nőcissel... Azt hiszem ez a permetezési munka a gyakorlati kertészkedés része, úgyhogy mostantól én csinálom... hát ennyit a kertről... (Írta: Zagyva Ági)

2016-06-06 07:10:50

top_ceruza.pngHa már pedagógusnap van ... ismét eszembe jutott valami... Mostanság annyi minden jár az agyamban, hogy mondhatni nem tudom mi is az az alkotói válság... Több témám van, mint ahány nap egy héten, remélem ezt nem bánjátok... én töretlenül írok, posztolok, köszönök... Na de az új dolog, merthogy eszembe jutott valami, vagy már mondtam.... Akiktől annyit tanultam, akikre olyan jó visszaemlékezni, akikről akad egy-egy jó sztori, akik második szüleink voltak, akik neveltek, oktattak... igen, tanáraink, tanítóink... hisz volt egy pár az iskolákban töltött idő alatt... Van akivel rengeteg sztori van, van akinél erősebb emlékkel él a tanított tantárgy, van akit szerettem, van akit még jobban, vannak élők és már távozottak, de mindegyik formált a jellemen, tudást adott át, példát mutatott, szeretett, nevelt... és igen köszönöm, hogy ott és akkor hallgathattam a padban ülve... és bocsánat, ha egy kicsikét eleven voltam... jelzem most is az vagyok....  Jöjjön az új szösszenettípus: " Tanáraim-tantárgyaim avagy köszönök mindent" ... ha már pedagógusnap van...(Írta: Zagyva Ági)

2016-05-30 17:05:11

zagy___rohan__s.jpgHétköznap reggel, bolondokháza…pedig rotációs rendszerben kelünk, és kialakult percre kiszámított munkafolyamatok határán mozgunk, legtöbbször… azért becsúszhat egy-egy kis hiba a gépezetbe, pl. egy elnyúló reggeli tinédzsersmink, vagy egy „most azonnal meg kell beszélni” három perces esszé Apától, vagy csak egy „szerinted jó ez a ruha, vagy vegyek másikat” fiatalokra jellemző pánikroham…Na ekkor van szükség a katasztrófa-elhárításra, mert felborult a rendszer, a fogaskerekek szétcsúsztak… Ekkor jövök ÉN…nagy levegő, megoldáskeresés, probléma-elhárítás, tanácsadás, közvetítés, útra-bocsátás… Csend van, nyugalom, minden és mindenki a helyén … és van három percem, hogy elkészüljek…(Írta: Zagyva Ági)

2016-05-09 07:04:52

gyerek__tkez__.jpgHa már vasárnap van, akkor család, pihenés, együttlét… ma már az építkezési szokásoknak hála a nappali rendszer honosításával nagyobb teret kap a közös programok helye... Régebben jellemzőbb volt a szanaszét lét, és sokszor csak az étkezőasztalnál ült össze a család, és jellemzően hétvégén... Milyen érdekes, hogy az asztalnál mindenkinek megvan a helye, és ez pozicionálisan is érzékelteti a szerepedet a családon belül, és örök érvényű, még akkor is, ha már máshol eszed az ebéded… ha hazamész ugyanaz a hely vár, ahol gyerekként ültél. Vagy a nagyszülőknél töltött nagy családi étkezéseknél, mikor a felnőttek asztala mellett ott volt a kis asztal, ahol kicsi és még kisebb ebédelt... mert Nekünk, unokáknak ott volt a helyünk... vagy mikor már nagyobbacska lettél, és már a felnőttek asztalánál ettél ebéd végén az asztal alatt hagytad el a helyed...valamikor… egy családi együttlét alkalmával... egy vasárnapkor...(Írta: Zagyva Ági)

2016-04-29 10:16:49

zagy__any__s.jpgTivadar napja van és Anyukám születésnapja... ma lenne 65 éves... én 45 vagyok, annyi amennyit Ő meg sem élhetett... sokszor írtam már róla, a hiányáról, az érzéseimről... Ez egy örök kereszt, amit cipel magával az ember... Az élet megedz, meg kell tanulni Nélküle élni... Így felnőni, férjhez menni, babát várni...sok olyan élethelyzet, mikor annyira kellett volna az Anya... a minta, a tanácsa, a jó szó, a segítség... De nem volt... ezt nem tudja, csak az, aki átélte, megélte... Közeleg az anyák napja az Ő keserű emlékeivel, hisz nincs kihez odamenni, átölelni, megköszönteni... Felidézni, hogy milyen volt felnőni, férjhez menni, babát várni... Nincs minta, tanács, jó szó, segítség... Nincs anya, akinek ma van a születésnapja... ma lenne 65 éves... bocsánat, ha sírok...(Írta: Zagyva Ági)

2016-04-26 15:28:17

20121202_ho_havazas_kekes_a_deli.jpgMeseország kiemelt intézménye a „Óperenciás tengeren is túl” Óvoda, ahol a Hónapocskák csoportba járnak a Hónap dinasztiák legfiatalabb tagjai… Nem könnyű a gyerekekkel, teljesen más gondoskodást igényelnek, ráadásul teljesen másképp szocializálódtak, és más-más ismeretekkel rendelkeznek… A két óvó néni egy különleges kiválasztáson vett részt, mely a Hónap dinasztiák kérése volt az intézmény felé, hisz nem mindegy, hogy milyen tudással veszik majd át helyüket felnőtté válásukkor a felcseperedő hónapok… Most még játékosan próbálják Őket megtanítani, hogy kinek mi a feladata, milyen erényeik vannak, mit képviselnek, milyen hatással vannak a természetre, miképp kell átadni helyüket a következőnek… Talán az egyik legnehezebb a sorrendiség berögzülése, hogy ki kit követ a sorba… Nem is sikerült a héten, hisz Ápriliska után Májuska félszegen állt be a sorba, mikor is gézengúz Októberke odasomfordált, azonban rosszcsont Novemberke Őt is beelőzte… Remélem a kiképzett óvó nénik, észlelték, hogy a gyerekek rosszul oldották meg a feladatot, és segítenek nekik megtalálni a helyüket… Segítek: Ápriliska után Májuska…(Írta: Zagyva Ági)

2016-04-24 17:07:19

11193354_444633212363136_2077480073528073804_n.jpgMert, hogy macskáéknál mindig történik valami... Hát ha Happy a lányom lenne, azt mondanám Neki, hogy kislányom azért ez nem illendő... de mivel "csak" a gazdája vagyok, ámulok és bámulok... és utána olvastam, hogy létezik, hogy kéthetes kiscicák mellett újra nászra készen a lány... Mit készen, már meg is jelent az egész utca... egy ismerősömet idézném: "Jó nagy jövés-menés lehetett Nálatok" ... és nem csak volt, van is... Itt vannak a régi szereplők, Iromba úr, Foltos úr, az Öreg és egy új vörös kandúr, akinek két szeme van és akire haragszom, mert szerintem Ő a ludas a Boci alakulat tragédiájában... De mit tudunk csinálni... nem a szülő választ...Egyenlőre úgy néz ki, hogy Happy össze tudja egyeztetni az anyaságot a kacérsággal... ha újabb esemény van jelentkezem, hisz úgy néz ki, hogy macskáéknál mindig történik valami...(Írta: Zagyva Ági)

2016-04-01 08:59:48

vidampaark.jpgMa ismét erőt vett rajtam a játékszenvedélyem, ami egy régi emléket juttatott eszembe... 80-as évek közepe osztálykirándulás busszal, célállomás Budapest-Vidámpark... Szabadidős program, mikor is mindenki megrohamozta a játékokat (még zsetonos időszak) Ágika azonban leragadt a zsákbamacska nevezetű helynél, ahol X Ft-ért lehetett venni sorsjegyet, melyen különböző színű cicusok voltak... a fekete macska nem nyert, de a színes az igen… Az ajándékok a színeknek megfelelően sorba voltak, és így utólag tök gagyik voltak... de akkor ez engem cseppet sem érdekelt, az egész zsebpénzemet „elmacskáztam”... mit Nekem Hullámvasút, Elvarázsolt kastély, Óriáskerék… 6 db-os pohárkészlettel lettem gazdagabb délutánra, mely hazafelé az úton szanaszét tört… hát ennyit a játékszenvedélyemről…(Írta: Zagyva Ági)

2016-03-28 14:01:21

h__sv__ti.jpgHa már Húsvét hétfő van... Úgy a nyolcvanas évek közepén járhatunk, Püspökladány Petri telep, falu széle... A tini lány korán kelt, izgatott... óvatosan húzza fel a nylon harisnyát, felveszi az előző nap kiválasztott szoknyát, blúzt és a kopogós cipőt... nézi magát a tükörben, mint ahogy tegnap is nézte... Idegen a látvány, de jól érzi magát ebben a "kosztümben"... elvégre Húsvét van, ünnep van... Zsúrkenyér megkenve, aprósütemények kikészítve, üdítő, poharak... még igazgat rajtuk egy kicsikét, mint ahogy magán is... Jaj a tojások, azokat is elrendezi és vár... várja a locsolkodókat... az utcabeli fiúkat, az osztálytársakat... És ekkor megszólal a csengő... reménykedik, hogy Tibi lesz az.... évek óta Ő az első locsolkodója... egy évvel idősebb, helyes fiú, sok lány odavan érte... Még egy utolsó igazítás és már megy is ki a kapuhoz.... Valóban Tibi az, mint ahogy minden évben... behívja az ünneplőbe öltözött fiút, meghallgatja a versikét, pukedlizve felajánlja locsolásra a hajkoronáját, illedelmesen átadja a tojást, és vendégül látja majd rövid beszélgetés után kikíséri a locsolkodót ... Nem kell sokat várni, újra megszólal a csengő, hisz sok utcabeli fiú és osztálytársa van a lánynak... és csak jönnek, verselnek, locsolnak, beszélgetnek egész nap... elvégre Húsvét hétfő van... volt, valamikor ilyen... úgy a nyolcvanas évek közepén Püspökladányban, a Petri telepen a falu szélén...(Írta: Zagyva Ági)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg