2023. Szeptember 26. Kedd Jusztina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Évadnyitó
2023-09-16 16:31:57

Hétmérföldes Szabad Bált rendzenek 2023. szeptember 30-án 19:00-től Debrecenben a Hatvan utca 32. szám alatt a Hajdú Táncegyüttes székházában.   

Nagykunság

2013-08-16 14:55:12

bagam__ri.jpgSzobrot kap Csukás István író Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényének egyik közismert szereplője, a legendás fagylaltos Kisújszálláson. Az alkotást a város központjában, a volt Vigadó épülete előtti téren, az árus egykori munkahelyén állítják fel. A szobor elkészítéséhez, felállításához az önkormányzat mintegy 3,3 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól. Ezt az összeget magánszemélyek adományaival, valamint az önkormányzat támogatásával egészítették ki - mondta el Kecze István polgármester kedden. A körülbelül másfél méter magas köztéri alkotást Pintér Attila szobrászművész, helyi művésztanár önti bronzba. Az alkotó elmondása szerint Bagaméri Mihály valós személy volt, akkor árulta a fagylaltot a múlt század közepén Kisújszálláson, amikor a helyi születésű Csukás István gyermekéveit töltötte a településen. Az idősebb helybeliek még emlékeznek a háborús veteránra, akit az író megörökített művében. A szobrász a fagylaltosról nem talált fényképet, támpontként az egyik lányát megörökítő portré szolgál arcvonásai megmintázásához. Egy idős nő elmondása alapján Bagaméri hasonlított Alfonzóhoz, így telitalálat volt, hogy a regény felhasználásával született játékfilmben a sokoldalú művész jelenítette meg - tette hozzá művész. A kompozíciónak Csukás István is részese lesz, de annak mikéntjét az alkotó szeretné titokban tartani a szeptember végi avatásig. A Csukás-műből született Keménykalap és krumpliorr című film 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon megkapta a fesztivál nagydíját és az év legjobb gyermekfilmje címet. A fagylaltos harsány mondata - "Itt van, megjött Bagaméri, ki fagylaltját maga méri!" - a mai napig ismerősen cseng azok számára is, akik nem látták a filmet. (forrás:Kultúrpart/MTI)

2013-08-17 22:28:40

nyito.jpgTisztelt Támogatók! Köszönjük, hogy a 2013. februári Jótékonysági Estünkön való részvételükkel, a jegy megvásárlásával, tombola felajánlásával, vételével hozzájárultak idei gyermektáborunk megtartásához. Az Önök segítségével jöhetett létre, hogy a 2013.08.17-08.25 között moldvai csángó, erdélyi és berekfürdői gyermekek 54-en együtt nyaralhatnak Berekfürdőn. Szeretettel várjuk a támogatókat és az érdeklődőket: 2013.08.18- án 11 órára Berekfürdő Strandfürdő kis színpadán tartandó tábornyitó ünnepségre, valamint  2013.08.24- én 16:00 órakor tartandó táborzáró előadásra Berekfürdőn a Megbékélés Házába. Üdvözlettel: a Szervezők!

2013-07-31 13:24:07

m__ty__s_k__t.jpgMátyás királyt ábrázoló alkotással gazdagodott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdő; a település termál- és strandfürdője előtti téren helyet kapott díszkutat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át. A politikus az eseményen méltatta Mátyás király történelmi szerepét, kiemelve, hogy az ország vezetőjeként elveihez mindvégig ragaszkodott, és ha kellett, ezek megvalósításához bárkivel szembe szállt. A gyógyvize miatt ismert és közkedvelt Berekfürdő egyik forgalmas helyén álló bronzszobor figurális része Győrfi Lajos Magyar Örökség-díjas szobrászművész munkája. Az alkotás kivitelezését a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma 5 millió forinttal támogatta. A 135-szor 135 centiméter nagyságú mű azt a mondában élő jelenetet ábrázolja, amikor az erejéről híressé vált Kinizsi Pál egy malomkövet magasban tartva ad át egy korsó vizet a lovon ülő Mátyás királynak. (forrás:richpoi.com)

2013-07-25 18:05:27

berekv__z.jpgA háztartásokban képződő szerves hulladékok kezelésének környezetvédelmi és gazdasági szempontból is a legelőnyösebb módja a házi komposztálás során készített komposzt előállítása, és helyben történő felhasználása. A komposztálással jelentősen csökken az elszállításra kerülő, valamint a lerakással ártalmatlanított hulladékok mennyisége. A projekt a házi komposztálást kívánja megismertetni és népszerűsíteni Berekfürdőben. Célja a hulladékképződés megelőzése, valamint a hulladék újrahasznosítás fontosságának hangsúlyozása. A másik cél a projekt megvalósítása során a szemléletformálás, amely a házi komposztáláson túl általános környezetvédelmi és fenntarthatósági ismeretekkel is bővíti a résztvevők tudását. Berekfürdőben 300 ingatlantulajdonos kacsolódott a házi komposztálási programhoz és sikeresen használja a pályázat által biztosított eszközöket és az útmutatót. Köszönjük mindazoknak, akik megtiszteltek érdeklődésükkel és csatlakoztak a programunkhoz! Mindenkinek sikeres komposztálást kívánunk és kérdéseikre a továbbiakban is készséggel állunk a rendelkezésükre!  Akik nem kapcsolódtak még a projektünkhöz, de szívesen komposztálnának a háztartásukban, kérjük, jelezzék szándékukat, mi szívesen segítjük őket is! Minden érdeklődőt szeretettel és tisztelettel várunk!  A projekttel kapcsolatosan folyamatosan informálódhat: Projektmenedzsment: 30/445-8749, balajtijo@t-online.hu
__SZT_logo.jpgA Berek-Víz Kft. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül támogatott KEOP 6.2.0/A/11-2011-0143 „Házi komposztálás népszerűsítése Berekfürdőn 2011-ben” c. pályázatát valósította meg. A pályázathoz az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 10 011 537 forint volt.

2013-07-26 15:36:22

testv__ri_plak__t.jpgTestvérvárosi Találkozó • Berekfürdő, 2013. július 24-29. "Testvérvárosi kapcsolatok a Kárpát-medencében és azon túl" Berekfürdő Község Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját a találkozó nyilvános programjaira: július 25. (csütörtök) 12 órától délvidéki és kárpátaljai gasztronómiai bemutatók. 14 óra "Magyarnak lenni Európa szívében" című képzőművészeti kiállítás megnyitó ünnepsége a művelődési házban 15 órától Lukácsfalva és Tiszapéterfalva kulturális műsora. július 26. (péntek) 17.00 "Kárpát-medence hangjai" Az "Egymással - Egymásért" testvérvárosi Hálózat énekeseinek közreműködésével. Rúzsa Magdi - élő koncert 21 órától (Belépőjegy: 1.000 Ft) július 27. (szombat) 12 órától felvidéki és zalai gasztronómiai bemutatók. 14 órától Krasznahorkaváralja és Zalakomár kulturális műsora. július 28. (vasárnap) 12 órától erdélyi és lengyel  gasztronómiai bemutatók. 14 órától Csíkszentkirály és Zator kulturális műsora. A rendezvények a Strandfürdő területén kerülnek megrendezésre, érvényes belépőjegy ellenében látogathatóak. Bővebb információ: 59/519-059, berekfurdo@tourinform.hu (forrás: berekfurdo.hu)

2013-07-16 16:23:10

napelem.jpgÍgy szólt a felhívás: Döntsd el Te, melyik legyen a szerencsés intézmény, akinek egy napelemet adományozunk, ha a Balaton Soundon az E.ON Hajtóerőművel a fesztiválozók megtermelnek 20 ezer Wh elektromos áramot. Dombóvári Támasz Otthon, Fehérgyarmati Városi Szociális Központ, Karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda. És megvan a nyertes! S ahogy azt éjjel hírül adták, a Balaton Sound utolsó napján, vasárnap 23:22-kor érték el az energiát termelő fiatalok a 20 000 Wh-t, ezzel is hozzájárulva a jótékonykodáshoz. Azt pedig, hogy ki lett a nyertes, az egyidőben két helyen zajló szavazás döntötte el. Szavaztak az energiát termelő fiatalok Zamárdiban az E.ON Hajtóerőműnél és szavazott a facebook közösség, az E.ON Hungária facebook oldalán. A Hajtóerőműnél 1739-en, a facebookon 1835-en adták le a szavazatukat a Sound zárásáig. A szavazatok a következőképpen oszlottak meg: Dombóvár (592+790), Fehérgyarmat (488+81), Karcag (659+964). Az összesítésben a legtöbb szavazatot a Karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda kapta, így ez az intézmény kapja az E.ON által felajánlott napelemes rendszert. Gratulálunk a nyertes intézménynek!

2013-07-15 22:04:56

gy__rfi.jpgTizenkét magánszemély és három közösség kapott Podmaniczky-díjat az épített és természeti környezet, illetve a kulturális örökség értékeinek védelmében kifejtett tevékenységéért 2013. július 11-én, csütörtök este Nyíregyházán, a Város- és Faluvédők 32. Országos Találkozóján és Konferenciáján. Az elismerést olyan magánszemélyek és közösségek kaphatják, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében. A díjakat Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Országos Szövetségének elnöke adta át. Az idei díjazottak között van Györfi Sándor karcagi szobrászművész, a Karcagi Nagykun Városvédő és Városszépítő Egyesület alapító tagja, több éven át alelnöke, jelenleg elnöke. A szobrászművész több szállal kötődik a találkozónak otthont adó Nyíregyházához is, az ő alkotása az Országzászló téren álló A magyar huszár szobra, illetve a Hősök terén látható 1956-os zászlókő, 1978-ban pedig megszervezte a sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep bronzöntő műhelyét. (forrás:infokarcag.hu)

2013-07-15 15:07:11

__gitestek.jpg...az egri Varázstorony szervezésében 2013. július 15-től július 19.ig. Interaktív kísérletek a strand kis színpadán naponta 16:00-tól 19:00-ig. A látogatók által működtethető fizikai kísérletek. Csináld magad...foglalkozás. Csillagászati játékok. Fizika és humor: 20:00-tól 20:25-ig a Bod László Művelődési Házban korabeli némafilmek megtekintése, majd elemzése fizikai szemszögből. Vetített-képes csillagászati előadások a Bod László Művelődési Házban: hétfőn 20:45-től Történelmi nap- és holdfogyatkozások. kedd: 20:45-től Csillagászat és mitológia. szerda: 10:00-től Központi csillagunk a Nap - előadás és távcsöves bemutató. szerda: 20:45-től A művészi világegyetem. csütörtök: 20:45-től A varázslatos égbolt. péntek: 20:45-től Csillagászat és költészet. Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén) Időpont: 21:45-00:00 között. Helye: Veres Zoltán Általános Iskola. Célkeresztben a Hold krátereivel, a Szaturnusz gyűrűjével, a bolygók és a galaxisok. 2013. július 20-21. a Strand nagyszínpadán 15:00-16.00 között Brutális fizika. (forrás.berekfurdo.hu)

2013-07-12 16:10:08

__nk__ntess__g.jpgA KARCAGI JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐSZERVEZETBE... A Karcagi Járás területén katasztrófahelyzetek ritkán alakulnak ki, de azok bekövetkezésének lehetőségét nem zárhatjuk ki teljesen. A természet erőivel szemben minden település kiszolgáltatott helyzetben van, szélvihar, felhőszakadás, jégeső, rendkívüli havazás, belvíz, árvíz sajnos nálunk is bármikor bekövetkezhet-, mint ahogy azt az elmúlt időszak eseményei is jól példázzák. A településeket érintő veszélyeztető hatások kivédésében, a bajba jutott emberek megsegítésében, a károk mielőbbi felszámolásában Mindenkire szükség van, aki tenni akar! A 2013. évi Dunai árvíz eseményei kapcsán tapasztalt példás összefogás mintázza a legjobban, hogy szükség van tenni akaró, segítő szándékú embertársainkra, akik önzetlen segítő támogatása nagyon fontos a bajba jutott emberek megsegítésében. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett a polgári védelmi szervezetek segítenek Önnek, hozzátartozóinak, embertársainak a bajok leküzdésében. Éljen a lehetőséggel, hogy jót tehessen Önmagáért és másokért! Jelentkezzen Ön is önkéntes mentőszervezetbe, az idei évben megalakuló Karcagi Járási Mentőcsoportba! Jelentkezni lehet: 2013. szeptember 15-ig Karcagi Járási Hivatalban (5300 Karcag, Kossuth tér 1.) A Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség épületében (5300 Karcag, Madarasi út 2.) Telefonon: Virág Ivett tű. zászlósnál a  +36-20/231-6701- es telefonszámon.

2013-07-11 15:58:55

szovjetrept__r.jpg


Nyílt nap A szovjet repülőtér titkai kiállításon, a kunmadarasi repülőezred 95 éves jubileuma alkalmából 2013. július 14-én, vasárnap 9:00-kor Berekfürdőn, a Berek téren. További információ:www.berekfurdo.hu

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
6162636465666768697071727374


A J Á N L Ó


www.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu