2018. Február 22. Csütörtök Gerzson napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szavazzunk rá!
2018-02-20 13:47:13

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölték dr. Püski Lászlót, a Nádudvaron praktizáló házi- és üzemorvost, aki a püspökladányiaknak és a bárándiaknak is ismerős lehet. 

Anyáknak-Apáknak

2014-10-14 10:32:58

justin.jpegLányokat nevelni nem teher, hanem kiváltság – állítja a szerző, aki 11 év tapasztalatait foglalta össze 15 pontban. “Előre sajnállak, hogy mi lesz veled, amikor tinik lesznek!”, “Mit tettél, hogy ezt érdemled?!” – ilyen és ehhez hasonló, félig viccesnek szánt megjegyzéseket kap a Huffington Post bloggere a környezetétől, mivel egy fia mellett négy lánya is született. Justin Ricklefs (a képen gyermekeivel) elmondása szerint őszintén sajnálja mindazokat, akik így gondolkodnak, mivel a lányai jelentik az egyik legnagyobb örömet, amit csak el tud képzelni.
1. Azt akarja, hogy szeressék: senki a Földön nem vállalhatja az apa szerepét, akitől a lánya azt várja el, hogy szeresse őt. Hibázhat, ellökhet magától, hátat fordíthat nekünk, de sose hagyjunk kétséget a felől, hogy szeretjük. Nézzünk a szemébe, és mondjuk neki, hogy szeretjük.
2. Befolyással vagyunk a jövőbeni partnere kiválasztásában: ijesztően hangzik, de amilyen a kislányunk apaképe, az befolyásolni fogja a felnőttkori partnerválasztását. Harmadik lányom sokáig könyörgött nekem, hogy házasodjunk össze, ha felnő. El kellett magyaráznom neki, hogy az ő csodálatos édesanyját vettem feleségül, és egy nap majd őt is olyasvalaki fogja feleségül venni, aki csodálni fogja.
3. Hallgasd az ő zenéjét: ha együtt autózunk, hagyjuk, hogy az ő zenei ízlése domináljon, és hallgassuk együtt a zenét, amit szeret.
4. Figyeli, hogyan bánunk az édesanyjával: hacsak egy dolgot jegyezünk meg ebből a listából, ez legyen az. Az egyik legjobb dolog, amit a lányunkért tehetünk az, hogy szeretjük az édesanyját. Nagyon könnyű gyerekközpontúnak lenni, de a feleségünket, az édesanyát ne felejtsük el szeretni.
5. Ne riadjunk meg attól, hogy felnő: ne féljünk attól az időszaktól, amikor a lányunk érzelmei és teste a tinédzserkorban megváltoznak. Legyünk tudatában annak, hogy a 15 éves lányunk már nem 5 éves, és legyünk tisztában a tinédzserkor jellemzőivel – szőrtelenítés, pasizás, bulik – , de a megváltozott keretek között továbbra is ugyanolyan szeretettel próbáljunk viszonyulni hozzájuk.
6. Tanítsuk meg a lányunknak, hogyan kell helyesen végezni a fekvőtámaszt: mi komolyan vesszük az egészséges életmódot, e mellett az én lányaim nem félénkek. A fizikai szívósság és a szellemi keménység fontos, az én lányaim kemények, mint a kő.
7. Gyűjtsünk emlékeket: a Földön töltött évtizedek hamar elszállnak, ezért annyi emléket gyűjtsünk a lányainkkal, amennyit csak lehet. Ne csak a nagy dolgokat ünnepeljük, hanem a kicsiket is, szervezzünk minél több közös eseményt, és érezzük jól magunkat.
8. Tanítsuk meg neki, hogy nem minden róla szól: valami csoda történik akkor, amikor rájövünk, hogy nem körülöttünk forog az univerzum. Igyekezzünk rávezetni a lányunkat, hogy akkor élünk a legjobban, ha megosztjuk magunkat másokkal, hogy másokat is szolgálunk, és arra, hogy nem mindig kell igazunk legyen.
9. Mutassunk érdeklődést az őt érdeklő dolgok iránt: az apasággal egy időben a karrierünket is építeni szeretnénk. Tegyünk erőfeszítést annak érdekében, hogy a számára fontos eseményekre elmegyünk, vagy azokat közösen nézzük.
10. A közelség nem egyenlő a jelenléttel: hogy fizikailag jelen vagy valaki mellett, még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben ott vagy. Hagyjuk a mobiltelefont, a tévét és egyéb zavaró tényezőket, hisz a lányunknak törődésre van szüksége, és önfeledt játékra.
11. Csináld meg néha a körmeit és a haját: a lányok ugyan maguk szeretik szépítgetni magukat, de néha felajánlkozhatunk, hogy mi is szívesen segítünk, sőt, akár a mi körmeinket is kifesthetik. Mutassuk meg nekik, hogy egy férfi gyöngéd is lehet.
12. Közös programok: igyekezzünk közös programokat szervezni a lányunkkal bizonyos időközönként, bókoljunk nekik, nyissuk ki előttük az ajtót, akkor is, ha régimódinak tartanak. Sétáljunk vagy biciklizzünk, fagyizzunk és beszélgessünk.
13. A szíve sokkal szebb, mint a külseje: apaként az egyik fő feladatunk elmondani a lányunknak, és emlékeztetni rá őt millió alkalommal, hogy ami belül van, azt sugározza ki magából az életben is, és ettől függ, hogy milyen messzire jutunk.
14. Ne hunyoríts: Kenny Chesney-nek igaza volt. A picike apunak hív, hát élvezd a szerepet!
15. Meg fogsz nekem bocsátani? Az apa és a lánya is igyekeznek a legjobban tenni a dolgukat. Amikor azonban megsértem az érzéseit, amikor a szándékaim jobbak a tetteimnél, megtanulok bocsánatot kérni tőle. Nem egy egyszerű bocsánatkérésről van szó, hanem egy őszinte jogalapról a megbocsátásra.
Kedves Apukák! A szerepetek egészen különleges, szeressétek jól a lányaitokat! (Forrás: pozitivnap.hu / huffingtonpost.com)

2014-09-26 13:41:14

__letfa.jpg„Az abai Életfa program a Hintalan László János által kidolgozott Életiskola elképzelés, és a Magyar Hagyományműhely által közvetített értékrend alapjaiból nőtt ki. Ez több mint pedagógiai program, élet és iskola, amelyet a mindennapok írnak egybe – mondja Szilasy György, az Abai Gimnázium és Kollégium igazgatója. – A gyerekeket nemcsak az érettségire, hanem magára az életre készítjük fel. A módszer holisztikus, a természet és az ember harmonikus egységére épül, emellett a nemzeti értékek, hagyományok oktatására is nagy hangsúlyt fektet. Az általános tantárgyak mellett a diákok tanulhatnak nemezelést, batikolást, fazekasságot, bőrművességet, fafaragást, szövést, kert- és tájismeretet, magyar harcművészetet, lovas ismereteket, népi gyógyászatot, íjászatot, néptáncot, zenét... Az ismereteket pedig nemcsak tankönyvekből sajátítják el, hanem közvetlen tapasztalással is. Izgalmassá teszi az oktatást, hogy a pedagógusokon kívül különféle szakemberek is tanítanak (a tájismeretórák egy részét például vadászok tartják terepen), vagy akár falubeliek, szülők, sőt maguk a diákok is előadhatnak.” Most pedig idézzük az iskola honlapjáról bemutatkozásukat:
Az abai Atilla Király  Gimnázium munkáját az Életiskola alapjaira építik, melynek társadalmi időszerűsége a következőkben fogalmazható meg: "A Gyermek nem arra vágyik, hogy ismereteket szerezzen az életről, hanem hogy élje azt." /Hintalan László János/
1. Biztosabb megélhetést, alkalmazható tudást nyújt
Az Életiskola oktatási forma a legalapvetőbb ismeretek megszerzését állítja a középpontba, amely tudás nem avulhat el, és amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik már napjainkban is. A fiúk és lányok által elsajátítandó tudás eredménye egy anyagszerűségében szerény, de szellemiségében a legegyetemesebb értékeket is tartalmazó életforma kialakítása lehet, talán állás nélkül, de nem munka nélkül.
2. Segíti a szülőföldön maradást és a visszatelepedést
Ez a tudásforma elsősorban az élő környezetre és a helyi hagyományokra, gazdálkodási módokra épít, és csak másodsorban általános érvényű, horizontális ismerettartalmakra. A modern közgazdaságtan is a világvárosokból való visszatelepülésben, közösségekhez való kötődésben látja egyedül az emberiség jövőjének biztosítását.
3. A legkorszerűbb alternatív pedagógiai irányzatok céljaival is összecseng
A világ legismertebb alternatív pedagógiái is mind a fentebb említett irányba mutatnak: szegedi Cselekvés Iskolája, Erdei iskola-rendszer, keszthelyi Életfa Iskola, Maison Familie, Waldorf, Freinet, Montessori, Jena Plain, New York város, mint iskola stb.
4. A gyermekek életkori, valamint nemekhez kötődő sajátosságait messzemenően figyelembe veszi
Az úgynevezett "projekt"-módszer ma már Magyarországon is törvényben rögzített módon biztosít lehetőséget ennek kibontására.
5. A Természet és az Ember harmonikus egységére épít
Nem tartható fent tovább a tudomány és a művészet pár száz év alatt kialakult merev szétválasztása, így az erre épülő iskolai reál és humán tárgyak rendszere sem. A jövő a holisztikus szemléleté, csak az erre épülő régi-új tudás lehet alapja élő környezetünk megóvásának, az emberiségre nehezedő ökológiai katasztrófák elkerülésének.
Aki többet akar tudni erről a figyelemre méltó iskoláról és annak programjáról az elérhetőségeik: 8127 Aba, Kisfaludy u. 12./c OM azonosító: 200963 E-mail: gimnazium@aba.hu Web-lap: www.abaigimnazium.hu Telefon: +36 (22) 430 707 (forrás: nlcafe.hu, abaigimnazium.hu)

2014-09-09 12:45:16

fuszerekolajban1.pngA befőzés és savanyítás időszakában sokszor mostohaszerepet kapnak a fűszerek. Márpedig egy kis odafigyeléssel ezeket ízeket is elmenthetjük télire.
1.Válasszuk ki a friss fűszernövényeket, ideális esetben a kertünkből, ha nincs, akkor a piacon vásároljuk meg kedvenceinket.
2. Ízlés és szokás szerint aprítsuk fel. Egyes növényeket (zeller, petrezselyem) csokorban is fagyaszthatjuk, de felhasználásukat tekintve szerencsésebb ha aprítva mély-hűtjük.
3. Egy jégkocka-tartó 2/3 részéig adagoljuk az aprított fűszereket.
4. Öntsük le extra szűz olívaolajjal vagy olvasztott, sótlan vajjal a növényeket.
5. Borítsuk le egy fóliával és néhány órára tegyük mélyhűtőbe.
6. Vegyük ki a fagyasztott kockákat és tároljuk kis zacskókban.
7. Ne felejtsük felcímkézni. Mindegyik "csomagra" írjuk fel a fűszernövény nevét.
A gyakorlott háziasszonyok fűszer-kombinációkat is lefagyaszthatnak, ehhez viszont jó tudni, hogy melyik fűszer mivel harmonizál. Ma már tudjuk, hogy a fűszerek egyben gyógynövények is, tehát ételeink fűszerezésével segítünk egészségünket is karban tartani.(forrás:sokszinuvidek.hu)

2014-09-02 10:17:45

iskolai.jpgSemmi… 30 ötlet arra, hogyan kérdezzünk jobban. Generációkon átívelő, nem túl hatékony információcsere a címben idézett dialógus. Ha valóban érdekel minket, mi történt a suliban, kerüljük ki a sztereotip mondatokat, és meglehet, értékelhető választ is kapunk érdeklődésünkre. Először is magunkat kérdezzük meg: valóban érdekel minket a válasz? Nem csak kötelességtudatból érdeklődünk? A gyerekre figyelünk, amikor kimondjuk a mondatot, vagy egészen máshol vagyunk? Ha rá figyelünk, valóban azt akarjuk hallani, ami történt, vagy azt, ami megnyugtat minket? Ha az előbbi, akkor van néhány ötletünk arra, hogy a szülő-gyerek kommunikációs zsákutcát miként kerülhetjük el – csak gondolatindítónak szánjuk ezt a 30 mondatot.
1.    Mi volt ma a legjobb/legrosszabb dolog, ami az iskolában történt?
2.    Mondd el, mi nevettetett ma meg, hadd legyen nekem is jobb kedvem!
3.    Ha választhatnál, ki mellé ülnél az osztályban? Ki mellé nem, és miért?
4.    Melyik a legkúlabb hely a suliban?
5.    Mi volt a legfurább dolog, amit ma hallottál?
6.    Ha este felhívnám az osztályfőnöködet, mit mondana rólad?
7.    Segítettél ma valakinek – bármiben?
8.    Miben és hogyan segített neked valaki, amikor szükséged volt rá?
9.    Mondj egy dolgot, amit ma megtanultál!
10.  Mi volt a mai nap legboldogabb pillanata?
11.  Volt, hogy unatkoztál ma?
12.  Van olyan gyerek, akivel még sosem játszottál a szünetben, pedig jó lenne?
13.  Mesélj valami jót, ami ma veled történt!
14.  Melyik szót használta a legtöbbet ma a tanító néni?
15.  Mit gondolsz, kitől lehet a legtöbbet/legkevesebbet tanulni az iskolában?
16.  Ki az az osztályban, aki ma a legkedvesebb volt veled?
17.  Akadt ma olyan, aki megbántott?
18.  Van valami, amit utólag sajnálsz, hogy mondtad/tetted?
19.  Ha beszállna egy űrhajó az osztályotokba, mit szeretnél, melyik órán történjen?
20.  Melyik a kedvenc helyed a szünetben?
21.  Ki az osztályotokban a legviccesebb gyerek? Mit gondolsz, mitől az?
22.  Ha megtehetnéd, mit változtatnál az osztályon: kit hívnál át máshonnan, s kitől búcsúznál el szívesen?
23.  Idézz fel 5 olyan pillanatot, amikor a ceruzádat a kezedbe vetted!
24   Rajzoltatok ma? Szívesen tetted, vagy inkább mást rajzoltál volna?
25.  Ha te oszthatnád az éttermeknek az elismerést, a menza hány csillagot kapott volna az ötből?
26.  Ha egyetlen fotót kellene bekeretezni a mai napról, mikor fényképeztél volna és mit?
27.  Ha sportversenyen indulnátok, kit vinnél magaddal, ha te lennél a csapatkapitány?
28.  Az osztályból kit hívnál meg a születésnapodra?
29.  Van valami, ami annyira jó az iskolában, hogy itthon is jó lenne megtenni?
30.  Ha te lennél az iskolaigazgató, mit változtatnál meg a suliban?
Szívesen vesszük, ha megosztjátok velünk egyéb ötleteiteket, és azt is, hogy melyik vált be – mert nem biztos, hogy mindegyik működik.
(forrás:koloknet.hu/ Simple Simon Company cikke nyomán)
 
 

2014-08-29 13:03:26

alv___baba.jpgÖtéves kislányom az este nagyot sóhajtott, s ez a mondat hagyta el csöppnyi száját: "Én mikor felöltözök, már nagy vagyok, amikor pizsamát veszek, akkor meg kicsi." Először nevettem rajta, aztán rájöttem, milyen igaza is van! Reggelre kelve ruháinkkal együtt tényleg felöltjük magunkra az elvárásrendszerek szabta énünket, s némi procedúra után dolgozó nővé, háziasszonnyá vagy épp ügyeletes szívtipróvá rendeződünk, a gyerekek meg ovisok, iskolások lesznek. Toljuk magunk előtt a napot, hogy aztán  annak nyugtakor végre újra felvehessük kedves, puha hálóruhánkat, odabújjunk szeretteinkhez és kibomolhasson a bennünk rejtőző, s az idő múlásával sem sokat változó ősi, gyerekes "énünk", a maga örök biztonságvágyával és titkos kis félelmeivel, álmaival. Nagyon ciki, ha - lassan harmincnyolc évesen - magamra veszem a kislányom mondását? (Persze, szigorúan csak pizsamában!) (forrás:blogleany.blogspot.hu)

2014-08-29 09:27:49

headshot.jpg.pngEgy külföldi oldalon hallottunk először Rebecca Perkinsről (a képen). Egy nőről, aki azután kezdte el újra megismerni önmagát, miután 20 évig tartó házassága véget ért. Ma már egy sikeres honlapot üzemeltet, könyvet írt, és mindenkit arra buzdít: ne féljen új életet kezdeni. Rebecca legutóbb a szülő-gyermek kapcsolatról értekezett a Huffington Post hasábjain, és olyan mondatokat gyűjtött össze - szám szerint 40-et - amiket minden anyának és apának meg kell osztania gyermekével. "Közeledett a legidősebb fiam születésnapja, és tudtam, hogy valami különlegeset szeretnék neki ajándékba adni. Olyan bölcsességeket szedtem össze, amiket én is hosszú évek alatt sajátítottam el. Nem tudom, hallgatni fog-e rájuk - vajon én hallgattam volna a szüleimre 24 évesen? Egy biztos: bár minden korosztálynak megvannak a maga tanításai, lehet, hogy a jó példa a legjobb, amit egy szülő adhat a gyermekének."
Drága gyermekem:
1. Nem vagy egyenlő a munkáddal, vagy azzal az összeggel, ami a bankszámládon van. Egyetlen tárgy sem birtokolhat téged.
2. Találd meg azt a dolgot, amiben örömödet leled, és csináld teljes szívvel. Legyen szenvedélyed, legyen hobbid, és ki fogod ötleni, hogyan kereshetsz pénzt vele.
3. Szeresd a fájdalmat. De még jobb, ha megtanulod kizárni a bánatot, a félelmet és a szeretet elutasítását az életedből.
4. A hosszú kapcsolat titka: kommunikáció és tisztelet.
5. Vágy, szerelem, és önzetlenség - kulcsszavak a boldogsághoz.
6. Soha ne hasonlítsd magad másokhoz. Egyedi vagy, és különlegességeddel hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen a világ.
7. Vigyázz az egészségedre: a fizikai, a lelki és a spirituális egészségedre.
8. Ne panaszkodj, inkább döntsd el, hogy mit viselsz el, és mit nem.
9. Válaszd külön a család, a barátok és a munka világát.
10. A kis örömök segítenek át a legnagyobb nehézségeken.
11. Minden nap írj egy listát azokról a dolgokról, amikért aznap hálás voltál.
12. Fogadd el, hogy néha hibázol, mert ez tökéletesen rendben van. Ha elestél, kelj fel, és menj tovább.
13. Legyenek elérhetetlennek tűnő álmaid - meglátod, milyen örömöt fog okozni, ha valóra válnak.
14. Mindig játssz tiszta lapokkal.
15. Rendszeresen keresd a szüleidet - személyesen, telefonon, akárhogy. Ők neveltek fel téged, szükségük van rád.
16. Tudd, hogy milyen értékekkel rendelkezel, és soha ne engedd, hogy megszégyenítsen bárki.
17. Nem kell mindent ma megoldanod: holnap egy új nap lesz.
18. Figyelj önmagadra: lélegezz lassan, nagyokat, és gondolkozz.
19. Hallgass a belső hangodra.
20. Kockáztass!
21. Segíts másoknak és érdeklődj irántuk. Mindig emlékezni fognak arra, hogyan viselkedtél velük.
22. Mondj nemet, ha úgy érzed. Ne szégyelld a visszautasítást!
23. Ne stresszelj a döntéseid miatt - nem tartanak örökké.
24. Értékeld a barátokat, óvd az irántad érzett szeretetüket, hogy örökké ott legyetek egymásnak.
25. Tökéletlenségedben vagy a legtökéletesebb.
26. Tanuld meg kezelni a bókokat: mondd ki őszintén, hogy köszönöm!
27. Merj sérülékenynek lenni. Ez a bátorság legnagyobb próbája.
28. Soha nem vagy egyedül.
29. Bocsáss meg. Először magadnak, aztán másoknak. Mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk.
30. A hozzáállásod már maga egy választás.
31. Nevess sokat!
32. A csoda mindig a komfortzónádon kívül történik.
33. Kezd el szeretni önmagad: minél idősebb leszel, annál nehezebb lesz.
34. Ne törődj azzal, mit gondolnak rólad mások - hidd el, ritkábban teszik, mint ahogy azt képzeled.
35. Kövesd a megérzéseid.
36. A boldogság benned kezdődik. Ne várd senkitől, hogy boldoggá tegyen.
37. Teremtsd meg az anyagi biztonságot magadnak, spórolj, hiszen a kölcsön egyáltalán nem jó.
38. Az élet nem verseny. Állj meg, és csodálj meg egy rózsát, hallgass meg egy kismadarat. Komolyan.
39. Amikor túlterhelt vagy, mindig gondolj arra: fog ez engem érdekelni öt év múlva is?
40. Mindig minden változik, de a változás jó. Fogadd el. (forrás: Pozitív Nap/ huffingtonpost.com)

2014-08-15 08:16:23

200px_Szent_Istv__n_felaj__nja_Magyarorsz__got_Sz__z_M__ri__nak.jpgNagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele (latinul Assumptio Beatae Mariae Virginis) a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, melyet augusztus 15-én tartanak; egyúttal Magyarország védőszentjének napja. ...A Nagyboldogasszony elnevezés magyar sajátosság: Szűz Mária Boldogasszony elnevezéséből ered, Horpácsi Illés nyelvész szerint „Nagyboldogasszony ünnepének titkában teljesedett ki az Istenanya nagysága: az ég és föld mennybe fölvett királynője lett.” Számos országban munkaszüneti nap, 1945 előtt Magyarországon is....A katolikusok úgy tartják, hogy Szűz Mária, mint az asszonyi nem legkiválóbbikán sem a halálnak keserűsége sem a testén romlás nem fogott. Szent Alfonz úgy tartja: „három dolog teszi keserűvé a halált: ragaszkodás a földiekhez, a lelkiismeret mardosása a bűnök miatt és az üdvözülés bizonytalansága. Mária halála mentes volt ezektől a keserűségektől, számára épp három ellentétes tudat tette könnyűvé a halált.(...) Neki az isteni szeretet adta az életet és ugyanaz adta a halált.” ...Augusztus 15-ét Szent István avatta ünneppé Magyarországon. Élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, ami megalapozta a Regnum Marianum eszmét, mely szerint Magyarország Mária országa. Az ünnep elnevezéseként a Boldogasszony szón alapuló Nagyboldogasszony honosodott meg. A nappal kapcsolatos népszokások: Ezen az ünnepen tarthatjuk Magyarország Patrónájának a napját is, a Mária-kegyhelyekre való zarándoklattal, körmenetekkel és az országszerte rendezett búcsúkal. ...Nagyboldogasszony napja sokfelé búcsúnap: a moldvai csángó magyarok ezen a napon virágot, gyógynövényt szentelnek, hogy ennek füstjével kezeljék a betegeket. A Muravidéken „dologtiltó nap”, nem szabad sütni, mert a tűz kitör a kemencéből. A Drávaszögben azt tartották, hogy ezen a napon keresztet kell vágni a gyümölcsfába, hogy egészséges legyen, és sokat teremjen. A nap időjárása termésjósló is: ha a „Nagyasszony” szépen fénylik, jó bortermés van kilátásban. A két Boldogasszony köze, vagyis augusztus 15. és szeptember 8. (Mária születésnapja) varázserejű időszaknak számít, ekkor kell szedni a gyógyfüveket, ki kell szellőztetni a hombárt s a téli holmit, a ruhafélét, hogy a moly bele ne essen. A búzát is ekkor kell megszellőztetni, hogy ne legyen dohos, és ne essen bele a zsizsik. A hiedelem szerint az ebben az időszakban ültetett tyúk az összes tojását ki fogja költeni.
A Nagyboldogasszonyt követő időszakban van még egy lassan teljesen feledésbe merülő, ősi népünnepünk, amelyet régen „Boldogasszony másnapjának” neveztek. Ez augusztus 16-a, tartalma pedig a magyar őstörténetig vezethető vissza. Egyes történészeink szerint ezen a napon történt, hogy a hét törzs vezérei Álmost fővezérré választották, neki engedelmességet fogadtak, és ezt vérszerződéssel pecsételték meg. Egyesek szerint a vérszerződés a magyar nép születésnapja volt. A „két asszony köze”, vagyis a Nagyboldogasszony és Kisboldogasszony (szeptember 8.) közötti időszak a népi kalendáriumban varázserejű időszaknak számított.(forrás:wikipédia.hu)

2014-08-12 13:51:09

apa_2014_07_f2.jpg18 éves voltam, amikor barátommal az első zenekarunk koncertjének plakátjait ragasztottuk ki a nagykörúton. A „gerillaakciónk” közben sikerült elfogyasztanunk egy üveg kommersz vodkát a legolcsóbbikból, némi cukrozott narancsos üdítőitallal.
Nem nevezném minőségi alkoholfogyasztásnak, de megtörtént, nincs mit tenni. Reggel, amikor hazaértem, édesanyám épp indult dolgozni, az ajtóban találkoztunk és annyit mondott: „Örülök, hogy élsz! Szerintem feküdj le aludni.”
Ifjú éveim alatt aztán a zenélés és a tánc miatt az előadások után vagy fesztiválokon, a világ különböző pontjain találkoztam más szerekkel is, nem csak az alkohollal, de valahogy mindig természetes anyagból voltak, és nem a teljes kiütésre mentek. 2014-ben mindennap van a hírekben valami droggal kapcsolatos, és mindig fiatalkorú az áldozat, vagy legalábbis 22 éven aluli. A fiaim zenélnek, és még nincsenek abban a korban, hogy elengedjem őket egyedül, de Borcsa már a tizenhetedik életévét tapossa. Nem zárhatom be, annak ellenére, hogy én – mint minden lányos apa – őrizet nélkül nem engedném ki a kertemből, és akkor is csak egy csadorban! Persze már elengedjük egy-egy házibuliba, nyilvános szórakozóhelyre viszont nem szeretném még jó darabig elengedni. A fent említett hírekben ugyanis azt is olvasom, hogy most már nem csupán az a baj, hogy megjelentek az ilyen-olyan dizájnerdrogok, hanem még nagyobb probléma az, hogy nem ismerik azok pontos élettani hatását. Ráadásul a bűnözés egy része ráállt arra, hogy vadidegenek poharába tesznek nagyon durva tudatmódosító szereket, és legjobb esetben csak kirabolják az elkábult embert. A rosszabb eseteket nem szeretném leírni, és azt sem, hogy aki ilyet tesz, azzal én mit tennék, ösztönből…! Ha belegondolok, hogy a srácok milyen veszélyeknek vannak kitéve, akkor nagyon hamar az őrületig tudom magam hergelni, és lehet, hogy embert is tudnék ölni. És az egészben az a borzalmas, hogy ezek a szerek mesterségesen előállított mérgek, melyek azonnal halálos áldozattal járhatnak.
Na de mit tehetek? Sajnos nem sokat. Folyamatosan beszélgetek a gyerekeimmel a valóságról. A nagyobbaknak elküldöm a rémisztő híreket a témában, hogy szembesüljenek azzal, hogy miket okozhatnak az ész nélkül fogyasztott „buliszerek”, a mértéktelen pia, és akkor még csak az ő felelősségükről beszéltem. A fiaimmal sokat szoktam zenélni, sőt(!) néha lehívnak a zenekari próbákra is, ami nekem megtisztelő. És nemcsak a zenei fogásokban segítek nekik, hanem arról is dumálunk, hogy a „rock and roll” és a koncert utáni buli azért veszélyes is lehet. Nem szépítek, nem túlzok, nem torzítok, hanem a tényeket mondom el nekik. Ki kell próbálni sok mindent, mert az ember nem nyugszik, de ésszel és mértékkel. Ja, és lehetőleg növényből legyen minden, amit megiszunk, vagy... Szerző: Küttel Dávid (forrás:szimpatika.hu)

2014-07-25 16:31:20

apas_szules.jpgJúnius 10-én reggel 6 óra 20 perckor megszületett második kislányunk, Julianna. Maga a szülés nagyon izgalmasra sikeredett.
Hajnal 4-kor Évi már érezte a hasát, de akkor még csak a tegnapi vacsorát tette felelőssé. Engem 5-kor ébresztett, hogy „szerinte ma szülni fog". Ezt a férfi agyammal nem vettem szigorú parancsnak. Negyed 6-kor azért felhívtam anyukámat, hogy „úgy tűnik, Évi szülni fog", jöjjenek át vigyázni Mártira, nagyobbik lányunkra. Én addig lezuhanyoztam megborotválkoztam. Mire elkészültem, Évi már az ágyon feküdt, és erős, 5 perces fájásai voltak. Felvetette, hogy jó volna hívni a mentőket. Én bíztam abban, hogy autóval is beérhetünk. A következő percben Évi kiment a WC-re, mert elkezdett erősen vérezni. Most már én is elhittem a mai szülést, és elkezdtem hívni a 104-et. Ez a vonal azonban már csak gyerekorom tananyagában létezik. A helyes megfejtést orvos sógorom adta: 112 az egységes segélyhívó. Míg én a diszpécser kisasszonnyal vitatkoztam, aki érdeklődött, hogy félórás vagy tízperces fájásai vannak-e az anyukának, Évi kétségbeesetten közölte, hogy érzi a baba fejét. Ennek hatására a telefonos hölgy beleegyezett, hogy küld egy mentőautót. Amikor letettem a telefont, nyílt a kisszoba ajtaja, és megjelent Márti. Nem értette, mi ez a reggeli zajongás.
Innentől az események felgyorsultak: egyik kezemben Márti, másikkal támogattam Évit a hálószobába. Miután Évi lefeküdt az ágyra, láttam, hogy a kisbabának tényleg látszik a feje, és rohamosan jön előre. Mártit leraktam az ágy mellé, én meg próbáltam segíteni a kisbabának, hogy kijöjjön. Amikor előbukkant a feje, a köldökzsinórt letekertem a nyakáról. Ezután teljesen előbújt a baba. Gyorsan Évi hasára fektettem, ahol aranyosan felsírt, majd betakartuk egy törülközővel.
Márti az ágy szélén csak annyit mondott a kisbabára mutatva: „baba, baba". (Még aznap anyukáméknál a bilin pisilt, és közben lefelé mutatva ismételte: „baba".) A gyors szülés után eszembe jutott, hogy még a baba nemét sem tudom. (Évinek már az ultrahangon elmondta az orvos, de én nem akartam előre tudni.) Megkérdeztem Évit, hasán a kisbabával: „fiú-lány"? Évi azt mondta, ő úgy tudja, kislány.
Még konzultáltam telefonon a sógorommal, aki megnyugtatott, nem baj, ha majd az orvos vágja el a köldökzsinórt. A szülés után öt perccel érkeztek meg szüleim. Anyukám átvette Mártit, apukám (aki irtózik a vértől), jobbnak látta, ha a mentőket fogadja. Az első rohammentő tíz perc múlva érkezett. Látva a helyzetet, értesítettek egy olyan mentőautót, amelyben orvos is volt. És kijött még egy csecsemőszállító mentőautó is. Reggel 7-kor a fél lakótelep kint volt az erkélyen, nézve, miért érkezik három mentőautó.
Félóra után vitték be Évit a Margit Kórházba, itt szülte meg a méhlepényt, amely már nagyon nyomta belülről. Mivel a szülés túl gyors volt, és elmaradt a „gátvédelem", súlyosan megrepedt a gátja, ezért altatás után összevarrták. A kisbabánk egy picit kihűlt, ezért néhány órára inkubátorba tették. Délután már szopizott is, és Évi is sokkal jobban érezte magát.
Nekem meg a kórház orvosai gratuláltak: „Jó reggelt, kolléga"! Pedig az igazi érdem Évié, meg Mártié, aki teljes természetességgel vette tudomásul a korai ébresztőt. (Írta: Tóth Szabolcs - forrás: talita.hu)

2014-07-22 21:06:28

lilla_childrens_potty__0169226_PE322979_S4.JPGA két legfontosabb dolog, amire a pelenkáról való leszoktatáshoz szükség van, az a türelem és a humorérzék.
1. Várj és pisilj!
Kétéves kor körül már el lehet kezdeni a bilire szoktatást, ám az nagyon fontos, hogy semmiképp ne presszionáljuk a gyereket. Tegyünk egy bilit a fürdőszobába, de ne ragaszkodjunk hozzá, hogy mindenáron használja is. Egyszerűen támogassuk őt, és dícsérjük, ha mégis ráül!
Érvek mellette: kevesebb frusztráció, kevesebb “baleset”
Érvek ellene: ezzel a módszerrel tovább tart a bilire szoktatás mint a többivel
2. A bilitervező
Tűzzünk ki egy időpontot (mondjuk az óvoda előtti nyarat) és tegyünk meg mindent, hogy népszerűsítsük a gyereknél a bilit. Maradjunk minél többet otthon, vagy ne menjünk túl messzire, és  időről időre ültessük rá a gyereket a bilire (lehetőleg kiszámítható időközönként). Kérdezgessük tőle állandóan, hogy nem kell-e pisilnie vagy kakilnia, hogy összekapcsolja az agyában az érzést és a bilire ülést.
Érvek mellette: Ez az intenzív módszer segít a gyereknek abban, hogy rövid időn belül szobatisztává váljon
Érvek ellene: Nagyon komolyan meg kell tervezni a napi programot és az időbeosztást, hogy lehetőleg minél többször el lehessen menni otthon wc-re.
3. Szemek az ajándékon!
Jutalmazzuk a gyereket minden egyes alkalommal, amikor sikerül a bilibe produkálnia valamit - egy kis matrica, nyomda egy kis füzetbe tökéletes választás.
Érvek mellette: Sok gyerek számára motiváló az ajándék megszerzése, amiért még a bilibe is hajlandóak pottyantani valamit.
Érvek ellene: Kockáztatjuk, hogy a gyerek minden “produkcióért” követel majd valamilyen ellenszolgáltatást.
4. A bugyibuli
Vegyünk vicces mintájú kis bugyikat a gyereknek és hagyjuk, hogy otthon azokat viselje. Ha baleset történik, adjunk neki újabb és újabb kis bugyikat.
Érvek mellette: A gyerek “nagynak” érzi magát ettől a módszertől, és mivel pisis / kakis bugyiban szaladgálni nem nagy élvezet, megtanulja, hogy jobban jár, ha idejében ráül a bilire.
Érvek ellene: Sokat kell takarítani...
5. Szeretlek, tökéletes vagy...pisilj a bilibe!
Valahányszor a gyerek rendeltetésszerűen használja a bilit, dicsérjük agyon. És erre kérjük meg a rokonokat is! 

Érvek mellette: A gyerekek mindennél többre értékelik a sok figyelmet és dicséretet, és ezek építik leginkább az önbecsülését.
Érvek ellene: A túlzott dicséret nem jó, mert ha a gyereknek épp nem sikerül a bilizés, nagyon nehezen viselheti a korábbi sok-sok pozitív szó hiányát. Magyarázzuk el neki, hogy ilyen balesetek minden gyerekkel történnek! (forrás:csaladhalo.hu)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg