2018. Május 22. Kedd Júlia, Rita napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Anyáknak-Apáknak

2014-11-13 11:57:45

zene_2_500x.jpgHogyan hat a zene az agy fejlődésére és a beszédre vagy például a matematikai készségekre? ...Az embert hangok sokasága veszi körül, s a gyermeki agy ebből vonja ki a neki szóló közlést. A csecsemőknek szóló, eltúlzott akusztikus tulajdonságokkal bíró "dajkanyelv" követése, bármily egyszerűnek tűnjék is, összetett hallási feldolgozó folyamat eredménye. "Az egyszerre hallott közlések közül kiválasztani a nekünk szólót, másokat érteni és magunkat másokkal megértetni nagyon más, mint a zenét elemeiből és szabályaiból felépíteni, ám a feldolgozási folyamatok igen hasonlóak. Agyunk a beszéd és a zene esetében is egyszerre dolgozza fel a lokális azonosságokat és eltéréseket, valamint vonja ki azokat a globális szabályokat, amelyeknek mentális és agykérgi képviselete több más funkcióval együtt lehetővé teszi a beszédértést és a zene élvezetét" – hangsúlyozta Csépe Valéria pszichológus. Mint elmondta, a kutatási adatok azt mutatják, hogy a beszéd és a zene feldolgozása egymást jelentősen átfedő agyi területek működéséhez kötött. Sőt, arra is egyre több a bizonyíték, hogy a zene az agynak jóval kiterjedtebb hálózatán működik, mint a beszéd. Az elmúlt évtized kutatásai azt igazolták, hogy a zenei tréning jelentősen átalakítja az agy számos területének működését és kapcsolatát. Bár egyre több kutatási eredmény utal rá, hogy a zene hat a beszédhangok feldolgozásának fejlődésére s ily módon az olvasástanulásra is, az még a megválaszolandó kérdések közé tartozik, hogy mi ennek a kölcsönhatásnak a pontos biológiai háttere, és milyen korban hat legjobban az ének és a zene a beszéd agyi hálózatainak fejlődésére, a kívánatos "áthangolásra"...."Azt semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a zene rendkívüli hatással lehet az érzelmekre s az agynak azokra a kérgi és kéreg alatti struktúráira, amelyek az emlékezésben is jelentős szerepet töltenek be – emlékeztetett rá Csépe Valéria. – A zene gyermekkorban olyan »agyfényesítő« eszköz, amely mai tudásunk szerint a megismerő funkcióknak olyan magasabb szintjeire is hat, amelyekről eddig csak sejtésünk volt. Ma az idegtudomány modern eszközeivel mind többet és többet tudhatunk meg ezekről az összefüggésekről." (forrás: MTA,Kölöknet)

2014-11-12 08:46:13

hajhull__s.jpgSok kismama ijedten tapasztalja, hogy a gyermek születését követő hónapokban intenzíven hullani kezd a haja. Aggodalomra azonban nincs ok: a szülés utáni hajhullás többnyire átmeneti állapot, és a baba első születésnapjáig rendszerint meg is szűnik a probléma.
A terhesség, a szülés és a szoptatás időszakában olyan hormonális változások mennek végbe a kismama szervezetében, amelyek a haj állapotát is nagyban befolyásolják. Míg a terhesség kezdeti szakaszát inkább a pozitív változások jellemzik (dúsabb, fényesebb haj), addig a szülés utáni első-harmadik hónapban a legtöbb édesanya intenzív hajhullást tapasztal.
Csak átmeneti állapot
A folyamat magyarázatát a hormonális változásokban kell keresni. A várandósság hónapjaiban a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje megemelkedik, és ezek a hormonok a növekedésben lévő hajszálak élettartamára is pozitív hatással vannak. Ebben az időszakban kevesebb hajszál kerül nyugalmi fázisba, így nem hullik annyira a haj. Szülés után azonban a „hajbarát” ösztrogén hormon szintje csökken, a hajszálak pedig tömegesen kerülnek nyugalmi fázisba, ezért tapasztalnak az anyukák intenzív hajhullást.
A hajhullás a szülést követő negyedik hónapban tetőzik, majd legkésőbb a gyermek egyéves korára a mama hajnövekedése is visszatér a megszokott kerékvágásba. Akinél azonban a fokozott hajvesztés a szülést követő 12. hónapban sem szűnik meg, mindenképpen forduljon szakemberhez, hogy meg lehessen állapítani a hajhullást kiváltó okokat.
Segíthet egy jó sampon vagy frizura
Bár a szülés utáni hajhullás ellen nem sokat lehet tenni, íme néhány tanács bőrgyógyászoktól, amelyekkel könnyebb átvészelni a hajhullós hónapokat. Ilyenkor különösen fontos lehet a megfelelő sampon kiválasztása: dúsabbnak tűnik a haj, ha proteines hajdúsító sampont használunk, kondicionálóból pedig kifejezetten vékony szálú hajra valót. A hajvégápoló is jó szolgálatot tesz ebben az időszakban, viszont az intenzív hajkondicionálók túl tartalmasak és lelapítják a hajat, így ezek helyett átmenetileg válasszunk más terméket.
A hajhullást az anyukák egy jó frizurával is leplezhetik, hiszen több olyan vágási technika létezik, amellyel dúsabb hatás érhető el. A rövidebb haj például jó választás - az már csak a ráadás, hogy sokkal gyorsabban mosható, szárítható. Ráadásul ha az anyukának rövid a haja, jóval kisebb az esélye annak is, hogy a baba kéz- vagy lábujjára rácsavarodik egy-két hajszál, és elszorítja az aprócska ujjakat.(forrás:richpoi.com)

2014-10-26 08:22:30

bence5.jpgA Facebookon találtunk erre az írásra. Elgondolkodtató és szívszorító is egyben, arról, hogy igenis léteznek még olyan apukák, akiknek a család és a gyerekek az elsők. Ti ismertek ilyet?
„Sajnos megcáfolhatatlan adatok igazolják, hogy manapság nagyjából minden második házasságkötés válással végződik. Komoly sztereotípiáink vannak arról, hogy a férfiak mocskos trógerek, akik 2 hetente sem viszik el a lurkókat, nem fizetnek utánuk gyerektartást és felszívódnak a nagyvilágba, magukra hagyva a volt feleséget és a kicsiket. Rengeteg ilyen történetet ismerek, rengeteg ilyen történetet ismersz. Sajnos. De van egy kicsiny réteg, egészen vékonyka talán, akikkel senki sem foglalkozik: ők a jó apukák.
Tisztességesen dolgoznak, hűségben és szeretetben élnek a családjukkal, foglalkoznak és játszanak a porontyokkal, nem isznak, nem ordítanak, és nem verekednek, életüket és vérüket adják az otthon melegéért. Velük nem törődik semmilyen szakirodalom, nem látják el őket tanácsokkal, praktikákkal, nem hallani róluk a buszon, a sajtóban, a közösségi oldalakon, csak szép csendben teszik a dolgukat. Kevés, klasszikus értelemben vett jó apát ismerek és pár napja leültem beszélgetni egyikükkel. Átmentem ahhoz a családhoz, akik nálam etalonnak számítanak. Jófej, laza, humoros anyuka, kiegyensúlyozott légkör, aranyos, nem debilizált és nem lelki terrorban tartott gyerekek, vicces apu, zene, tánc, meghittség, tudod, amikor valahol egész egyszerűen csak JÓ lenni, mert olyan finom meleg. Estefelé anyuka elvitte a csöppségeket aludni és én kiültem az erkélyre apuval, hiszen 12 éve barátok vagyunk, néha meg kell vitatni az élet nagy dolgait! Persze hulla fáradt volt, lerogyott mellém, aztán beszélgetni kezdtünk.
Megkérdeztem hogy van, hogy telnek a napok, milyen érzés ez az apaság, meséljen nekem erről.
És akkor valami olyan történt, amilyet még nem láttam:
Apu elsírta magát.
Mert minden reggel 6-kor kel, este 7 előtt nem ér haza, hülyére dolgozza az agyát, hogy a családjának mindene meglegyen, a gyerekeknek ruha, tanszer, játék, különóra, a családnak élelmiszer, autó, befizetett csekkek, hiteltörlesztés és mindeközben feláldozza magát egy olyan oltáron, ahol teljesen egyedül van, álló nap elválasztva azoktól, akik a vérei, az élete értelmei és akiket nem láthat, csak késő este nagyon rövid időre. Pedig ő szuperapu akar lenni, segíteni a feleségének, látni az utódokat felnőni, elhozni őket a suliból, oviból, labdázni, tanulni, de nem tud, mert dolgozni kell, hajtani a mókuskereket.
Sok apuka menekül a munkába és akkor sem megy haza a családi tűzfészekbe, ha délután 4-kor végez, mert gyűlöl otthon lenni, de ő pont nem ilyen, neki ez fáj és minden áldott nap belehal, hogy nélkülöznie kell a felesége és a gyerekei társaságát, maradnak a hétvégék, a fűnyírás, kocsimosás, takarítás, bevásárlás és hétfőn minden kezdődik elölről.
Miközben beszélgetünk, anyu mosogat, rámol, majd apa fülelni kezd, az egyik kicsi sír, rohan a szobába, mesél, nyugtat, betakar, ölel, puszil, villanyt lekapcsol, visszajön, lerogy.
- Látod Viki? Ennyi jut nekem esténként.-mondja szomorúan.- Ha korábban szabadulok, akkor még elérem a fürdetést, de van olyan is, hogy napokig nem látom ébren a piciket, csak beosonok hozzájuk, megigazítom a takarójukat, beleszippantok a nyakukba, megsimogatom a kis fejüket és kiszakad a szívem, hogy nem lehettem velük napközben, nem tudom mi történt velük, milyen hatások érték őket, mit éreztek, mit gondoltak, hiányoztam-e neki, jól vannak-e.
A feleségem is rettenetesen hiányzik, a kettesben töltött idő, a nagy beszélgetések, a közös programok. Úgy érzem hatalmas teher van rajtam, édes teher, szeretem cipelni őket, de beleroppanok és eltűnök, láthatatlanná válok, bedarál a munka és elvész a lényeg, az eszencia, hogy ők hárman rám várnak egész nap, én pedig csak fényképről látom őket a munkahelyemen.
Szerinted normális ez?
És miért nem törődik velünk senki? Miért nem kapunk segítséget mi, apák?
Igen, az anyáknak is nagyon nehéz, sőt, még nehezebb. A feleségem 6-kor kel, 2 gyereket visz oviba, suliba, dolgozik, értük megy, mos, főz, takarít, sebet kötöz, feltöröl, rámol, civakodást csitít, estére még nálam is fáradtabb. Ha megkéri az anyját, vagy az enyémet, akkor kap segítséget, néha átjönnek a barátnői vagy a nagynénje, de azzal ki törődik, hogy nekem meghasad a szívem?! Ha én kidőlök a sorból ki tartja el őket? Ha a feleségem kidől a sorból, mi lesz velünk? Mindent a gyerekekért teszünk, ezt tűztük ki a közös hajónkra, mégis úgy érzem, hogy a sor végén pont a gyerekekre nem jut időm, nem tudok velük foglalkozni, nem tudom nekik megtanítani azokat a dolgokat, amiket elterveztem, mikor fiatalabb voltam.
Tudod, néha arra gondolok, valami természeti törzsben kéne élni. Együtt, egész nap. Én elmennék pár órát vadászni a férfiakkal, addig az asszony a többi anyukával és gyerekkel otthon lehetne, aztán hazajönnék és élveznénk egymás társaságát, egységet alkotnánk.
Manapság úgy fest, lazulnak a családi kötelékek, az asszony jogosan panaszkodik, hogy alig vagyok vele, sok esetben félrekacsint, mert törődést igényel, amit esküszöm megértek.
A férj is ki-ki tekintget általában ugye, mert monoton minden nap, a gyerekek nyomkodják a mobilt és órákon keresztül nézik a tévét mert addig is csendben vannak, szóval szétcsúszik ez az egész.
Mi minden este egy órát mesélünk, zenét hallgatunk és táncikálunk, de ez olyan rövid idő, nem tudom, feltölti-e a gyerekeket. Több aput akarnak, kevesebb kötelességet, több nevetést és játékot. A feleségem többet akar kapni a férjéből, azt szeretné, ha igazi végzet asszonyának látnám 15 év után is és annak látom, de péntek este 9-kor már csak annyi energiám van, hogy alsógatyában ledőlök mellé és azonnal elalszom.
Szeretnék többet adni magamból, többet nekik és kevesebbet egy olyan cégnek, ami nem az életem, nem a vérem, nem a lelkem, csak a megélhetésem. Mit tudok csinálni? Ki foglalkozik azzal, hogy az apák boldogak-e?
Nem tudtam neki mit mondani, mert megszakadt a szívem.
Ültünk és nyeltük a torunkat szorító gombócokat.
Aztán kijött anyu, masszírozni kezdte apa vállát, meggyújtott pár gyertyát és felrakott egy Barry White lemezt, én pedig elérkezettnek láttam az időt a távozáshoz.
Mosolyogva integettek utánam az erkélyről, szertettel ölelték át egymást és remélem csodálatos éjszakájuk volt, mert vannak még olyan apák, akiknek érző szív dobog a mellkasukban, akik kisfiúk lélekben és harcosok a mindennapokban, akik normális értékrenddel vannak megáldva és akikről nem beszél senki.
Értük szólt ez a poszt, hogy róluk is tudjunk, igenis léteznek, nem kitalált karakterek, szeretnek, szenvednek, dolgoznak és szomorúak.
Mert az anyák anyák, az apák pedig sok esetben igenis apák akarnak lenni. Oszd meg ezt az írás bátran, ha legalább 1 szuperaput ismersz.
Köszönöm a figyelmet: Bihari Viktória." (forrás:joportal.hu, fotó:magánarchivum)

2014-10-17 11:08:58

ek__nyv.jpgJó a gyereknek az e-könyv? Vagy maradjon a nyomtatottnál? Ezt a kérdést tette fel két professzor, Heather Ruetschlin Schugar és Jordan T. Schugar egy konferencián, ahol az volt a fő téma, vajon a gyerekeket illetően milyen különbségek vannak az olvasási szokások és a két típus különbözőségének hatása szempontjából. A két szakember egy kutatás során középiskolás diákokat kért arra, hogy olvassanak. Az egyik csoport elektronikus felületen tette ezt (e-könyv, iPad), a másik pedig nyomtatott köteteket kapott. Az eredményekből az derült ki, hogy a hagyományos könyveket lapozgató gyerekek sokkal jobban megértik a szöveget, mint elektronikus változatot olvasó társaik. Egy másik felmérés azt vizsgálta, vajon hasznos-e, ha az e-könyvekbe vibráló, ugráló, hangot adó szavakat helyeznek el. Kiderült, hogy az ilyen termékek olvasásakor a gyerekek egész szövegrészleteket ugranak át, mivel szemükkel azt keresik, hol lesz a következő „izgalmas” szó, ami másként viselkedik, mint a többi. A két professzor úgy véli, a szülők és a tanárok csak olyan e-könyvet adjanak a gyerekek kezébe, amelyek fejlesztik az olvasási készségeket, azaz nincsenek benne figyelemelterelő eszközök, mivel a gyerek nem fogja érteni az olvasott szöveget, nem lesz sikerélménye és előbb-utóbb abbahagyja az olvasást. Egy felmérés arra is rámutatott, hogy a gyerekek nagy része az e-könyvek szövegébe beágyazott játékokkal játszott olvasás helyett. (Forrás: csaladhalo.hu/blogs.kqed.org)

2014-10-14 10:32:58

justin.jpegLányokat nevelni nem teher, hanem kiváltság – állítja a szerző, aki 11 év tapasztalatait foglalta össze 15 pontban. “Előre sajnállak, hogy mi lesz veled, amikor tinik lesznek!”, “Mit tettél, hogy ezt érdemled?!” – ilyen és ehhez hasonló, félig viccesnek szánt megjegyzéseket kap a Huffington Post bloggere a környezetétől, mivel egy fia mellett négy lánya is született. Justin Ricklefs (a képen gyermekeivel) elmondása szerint őszintén sajnálja mindazokat, akik így gondolkodnak, mivel a lányai jelentik az egyik legnagyobb örömet, amit csak el tud képzelni.
1. Azt akarja, hogy szeressék: senki a Földön nem vállalhatja az apa szerepét, akitől a lánya azt várja el, hogy szeresse őt. Hibázhat, ellökhet magától, hátat fordíthat nekünk, de sose hagyjunk kétséget a felől, hogy szeretjük. Nézzünk a szemébe, és mondjuk neki, hogy szeretjük.
2. Befolyással vagyunk a jövőbeni partnere kiválasztásában: ijesztően hangzik, de amilyen a kislányunk apaképe, az befolyásolni fogja a felnőttkori partnerválasztását. Harmadik lányom sokáig könyörgött nekem, hogy házasodjunk össze, ha felnő. El kellett magyaráznom neki, hogy az ő csodálatos édesanyját vettem feleségül, és egy nap majd őt is olyasvalaki fogja feleségül venni, aki csodálni fogja.
3. Hallgasd az ő zenéjét: ha együtt autózunk, hagyjuk, hogy az ő zenei ízlése domináljon, és hallgassuk együtt a zenét, amit szeret.
4. Figyeli, hogyan bánunk az édesanyjával: hacsak egy dolgot jegyezünk meg ebből a listából, ez legyen az. Az egyik legjobb dolog, amit a lányunkért tehetünk az, hogy szeretjük az édesanyját. Nagyon könnyű gyerekközpontúnak lenni, de a feleségünket, az édesanyát ne felejtsük el szeretni.
5. Ne riadjunk meg attól, hogy felnő: ne féljünk attól az időszaktól, amikor a lányunk érzelmei és teste a tinédzserkorban megváltoznak. Legyünk tudatában annak, hogy a 15 éves lányunk már nem 5 éves, és legyünk tisztában a tinédzserkor jellemzőivel – szőrtelenítés, pasizás, bulik – , de a megváltozott keretek között továbbra is ugyanolyan szeretettel próbáljunk viszonyulni hozzájuk.
6. Tanítsuk meg a lányunknak, hogyan kell helyesen végezni a fekvőtámaszt: mi komolyan vesszük az egészséges életmódot, e mellett az én lányaim nem félénkek. A fizikai szívósság és a szellemi keménység fontos, az én lányaim kemények, mint a kő.
7. Gyűjtsünk emlékeket: a Földön töltött évtizedek hamar elszállnak, ezért annyi emléket gyűjtsünk a lányainkkal, amennyit csak lehet. Ne csak a nagy dolgokat ünnepeljük, hanem a kicsiket is, szervezzünk minél több közös eseményt, és érezzük jól magunkat.
8. Tanítsuk meg neki, hogy nem minden róla szól: valami csoda történik akkor, amikor rájövünk, hogy nem körülöttünk forog az univerzum. Igyekezzünk rávezetni a lányunkat, hogy akkor élünk a legjobban, ha megosztjuk magunkat másokkal, hogy másokat is szolgálunk, és arra, hogy nem mindig kell igazunk legyen.
9. Mutassunk érdeklődést az őt érdeklő dolgok iránt: az apasággal egy időben a karrierünket is építeni szeretnénk. Tegyünk erőfeszítést annak érdekében, hogy a számára fontos eseményekre elmegyünk, vagy azokat közösen nézzük.
10. A közelség nem egyenlő a jelenléttel: hogy fizikailag jelen vagy valaki mellett, még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben ott vagy. Hagyjuk a mobiltelefont, a tévét és egyéb zavaró tényezőket, hisz a lányunknak törődésre van szüksége, és önfeledt játékra.
11. Csináld meg néha a körmeit és a haját: a lányok ugyan maguk szeretik szépítgetni magukat, de néha felajánlkozhatunk, hogy mi is szívesen segítünk, sőt, akár a mi körmeinket is kifesthetik. Mutassuk meg nekik, hogy egy férfi gyöngéd is lehet.
12. Közös programok: igyekezzünk közös programokat szervezni a lányunkkal bizonyos időközönként, bókoljunk nekik, nyissuk ki előttük az ajtót, akkor is, ha régimódinak tartanak. Sétáljunk vagy biciklizzünk, fagyizzunk és beszélgessünk.
13. A szíve sokkal szebb, mint a külseje: apaként az egyik fő feladatunk elmondani a lányunknak, és emlékeztetni rá őt millió alkalommal, hogy ami belül van, azt sugározza ki magából az életben is, és ettől függ, hogy milyen messzire jutunk.
14. Ne hunyoríts: Kenny Chesney-nek igaza volt. A picike apunak hív, hát élvezd a szerepet!
15. Meg fogsz nekem bocsátani? Az apa és a lánya is igyekeznek a legjobban tenni a dolgukat. Amikor azonban megsértem az érzéseit, amikor a szándékaim jobbak a tetteimnél, megtanulok bocsánatot kérni tőle. Nem egy egyszerű bocsánatkérésről van szó, hanem egy őszinte jogalapról a megbocsátásra.
Kedves Apukák! A szerepetek egészen különleges, szeressétek jól a lányaitokat! (Forrás: pozitivnap.hu / huffingtonpost.com)

2014-09-26 13:41:14

__letfa.jpg„Az abai Életfa program a Hintalan László János által kidolgozott Életiskola elképzelés, és a Magyar Hagyományműhely által közvetített értékrend alapjaiból nőtt ki. Ez több mint pedagógiai program, élet és iskola, amelyet a mindennapok írnak egybe – mondja Szilasy György, az Abai Gimnázium és Kollégium igazgatója. – A gyerekeket nemcsak az érettségire, hanem magára az életre készítjük fel. A módszer holisztikus, a természet és az ember harmonikus egységére épül, emellett a nemzeti értékek, hagyományok oktatására is nagy hangsúlyt fektet. Az általános tantárgyak mellett a diákok tanulhatnak nemezelést, batikolást, fazekasságot, bőrművességet, fafaragást, szövést, kert- és tájismeretet, magyar harcművészetet, lovas ismereteket, népi gyógyászatot, íjászatot, néptáncot, zenét... Az ismereteket pedig nemcsak tankönyvekből sajátítják el, hanem közvetlen tapasztalással is. Izgalmassá teszi az oktatást, hogy a pedagógusokon kívül különféle szakemberek is tanítanak (a tájismeretórák egy részét például vadászok tartják terepen), vagy akár falubeliek, szülők, sőt maguk a diákok is előadhatnak.” Most pedig idézzük az iskola honlapjáról bemutatkozásukat:
Az abai Atilla Király  Gimnázium munkáját az Életiskola alapjaira építik, melynek társadalmi időszerűsége a következőkben fogalmazható meg: "A Gyermek nem arra vágyik, hogy ismereteket szerezzen az életről, hanem hogy élje azt." /Hintalan László János/
1. Biztosabb megélhetést, alkalmazható tudást nyújt
Az Életiskola oktatási forma a legalapvetőbb ismeretek megszerzését állítja a középpontba, amely tudás nem avulhat el, és amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik már napjainkban is. A fiúk és lányok által elsajátítandó tudás eredménye egy anyagszerűségében szerény, de szellemiségében a legegyetemesebb értékeket is tartalmazó életforma kialakítása lehet, talán állás nélkül, de nem munka nélkül.
2. Segíti a szülőföldön maradást és a visszatelepedést
Ez a tudásforma elsősorban az élő környezetre és a helyi hagyományokra, gazdálkodási módokra épít, és csak másodsorban általános érvényű, horizontális ismerettartalmakra. A modern közgazdaságtan is a világvárosokból való visszatelepülésben, közösségekhez való kötődésben látja egyedül az emberiség jövőjének biztosítását.
3. A legkorszerűbb alternatív pedagógiai irányzatok céljaival is összecseng
A világ legismertebb alternatív pedagógiái is mind a fentebb említett irányba mutatnak: szegedi Cselekvés Iskolája, Erdei iskola-rendszer, keszthelyi Életfa Iskola, Maison Familie, Waldorf, Freinet, Montessori, Jena Plain, New York város, mint iskola stb.
4. A gyermekek életkori, valamint nemekhez kötődő sajátosságait messzemenően figyelembe veszi
Az úgynevezett "projekt"-módszer ma már Magyarországon is törvényben rögzített módon biztosít lehetőséget ennek kibontására.
5. A Természet és az Ember harmonikus egységére épít
Nem tartható fent tovább a tudomány és a művészet pár száz év alatt kialakult merev szétválasztása, így az erre épülő iskolai reál és humán tárgyak rendszere sem. A jövő a holisztikus szemléleté, csak az erre épülő régi-új tudás lehet alapja élő környezetünk megóvásának, az emberiségre nehezedő ökológiai katasztrófák elkerülésének.
Aki többet akar tudni erről a figyelemre méltó iskoláról és annak programjáról az elérhetőségeik: 8127 Aba, Kisfaludy u. 12./c OM azonosító: 200963 E-mail: gimnazium@aba.hu Web-lap: www.abaigimnazium.hu Telefon: +36 (22) 430 707 (forrás: nlcafe.hu, abaigimnazium.hu)

2014-09-09 12:45:16

fuszerekolajban1.pngA befőzés és savanyítás időszakában sokszor mostohaszerepet kapnak a fűszerek. Márpedig egy kis odafigyeléssel ezeket ízeket is elmenthetjük télire.
1.Válasszuk ki a friss fűszernövényeket, ideális esetben a kertünkből, ha nincs, akkor a piacon vásároljuk meg kedvenceinket.
2. Ízlés és szokás szerint aprítsuk fel. Egyes növényeket (zeller, petrezselyem) csokorban is fagyaszthatjuk, de felhasználásukat tekintve szerencsésebb ha aprítva mély-hűtjük.
3. Egy jégkocka-tartó 2/3 részéig adagoljuk az aprított fűszereket.
4. Öntsük le extra szűz olívaolajjal vagy olvasztott, sótlan vajjal a növényeket.
5. Borítsuk le egy fóliával és néhány órára tegyük mélyhűtőbe.
6. Vegyük ki a fagyasztott kockákat és tároljuk kis zacskókban.
7. Ne felejtsük felcímkézni. Mindegyik "csomagra" írjuk fel a fűszernövény nevét.
A gyakorlott háziasszonyok fűszer-kombinációkat is lefagyaszthatnak, ehhez viszont jó tudni, hogy melyik fűszer mivel harmonizál. Ma már tudjuk, hogy a fűszerek egyben gyógynövények is, tehát ételeink fűszerezésével segítünk egészségünket is karban tartani.(forrás:sokszinuvidek.hu)

2014-09-02 10:17:45

iskolai.jpgSemmi… 30 ötlet arra, hogyan kérdezzünk jobban. Generációkon átívelő, nem túl hatékony információcsere a címben idézett dialógus. Ha valóban érdekel minket, mi történt a suliban, kerüljük ki a sztereotip mondatokat, és meglehet, értékelhető választ is kapunk érdeklődésünkre. Először is magunkat kérdezzük meg: valóban érdekel minket a válasz? Nem csak kötelességtudatból érdeklődünk? A gyerekre figyelünk, amikor kimondjuk a mondatot, vagy egészen máshol vagyunk? Ha rá figyelünk, valóban azt akarjuk hallani, ami történt, vagy azt, ami megnyugtat minket? Ha az előbbi, akkor van néhány ötletünk arra, hogy a szülő-gyerek kommunikációs zsákutcát miként kerülhetjük el – csak gondolatindítónak szánjuk ezt a 30 mondatot.
1.    Mi volt ma a legjobb/legrosszabb dolog, ami az iskolában történt?
2.    Mondd el, mi nevettetett ma meg, hadd legyen nekem is jobb kedvem!
3.    Ha választhatnál, ki mellé ülnél az osztályban? Ki mellé nem, és miért?
4.    Melyik a legkúlabb hely a suliban?
5.    Mi volt a legfurább dolog, amit ma hallottál?
6.    Ha este felhívnám az osztályfőnöködet, mit mondana rólad?
7.    Segítettél ma valakinek – bármiben?
8.    Miben és hogyan segített neked valaki, amikor szükséged volt rá?
9.    Mondj egy dolgot, amit ma megtanultál!
10.  Mi volt a mai nap legboldogabb pillanata?
11.  Volt, hogy unatkoztál ma?
12.  Van olyan gyerek, akivel még sosem játszottál a szünetben, pedig jó lenne?
13.  Mesélj valami jót, ami ma veled történt!
14.  Melyik szót használta a legtöbbet ma a tanító néni?
15.  Mit gondolsz, kitől lehet a legtöbbet/legkevesebbet tanulni az iskolában?
16.  Ki az az osztályban, aki ma a legkedvesebb volt veled?
17.  Akadt ma olyan, aki megbántott?
18.  Van valami, amit utólag sajnálsz, hogy mondtad/tetted?
19.  Ha beszállna egy űrhajó az osztályotokba, mit szeretnél, melyik órán történjen?
20.  Melyik a kedvenc helyed a szünetben?
21.  Ki az osztályotokban a legviccesebb gyerek? Mit gondolsz, mitől az?
22.  Ha megtehetnéd, mit változtatnál az osztályon: kit hívnál át máshonnan, s kitől búcsúznál el szívesen?
23.  Idézz fel 5 olyan pillanatot, amikor a ceruzádat a kezedbe vetted!
24   Rajzoltatok ma? Szívesen tetted, vagy inkább mást rajzoltál volna?
25.  Ha te oszthatnád az éttermeknek az elismerést, a menza hány csillagot kapott volna az ötből?
26.  Ha egyetlen fotót kellene bekeretezni a mai napról, mikor fényképeztél volna és mit?
27.  Ha sportversenyen indulnátok, kit vinnél magaddal, ha te lennél a csapatkapitány?
28.  Az osztályból kit hívnál meg a születésnapodra?
29.  Van valami, ami annyira jó az iskolában, hogy itthon is jó lenne megtenni?
30.  Ha te lennél az iskolaigazgató, mit változtatnál meg a suliban?
Szívesen vesszük, ha megosztjátok velünk egyéb ötleteiteket, és azt is, hogy melyik vált be – mert nem biztos, hogy mindegyik működik.
(forrás:koloknet.hu/ Simple Simon Company cikke nyomán)
 
 

2014-08-29 13:03:26

alv___baba.jpgÖtéves kislányom az este nagyot sóhajtott, s ez a mondat hagyta el csöppnyi száját: "Én mikor felöltözök, már nagy vagyok, amikor pizsamát veszek, akkor meg kicsi." Először nevettem rajta, aztán rájöttem, milyen igaza is van! Reggelre kelve ruháinkkal együtt tényleg felöltjük magunkra az elvárásrendszerek szabta énünket, s némi procedúra után dolgozó nővé, háziasszonnyá vagy épp ügyeletes szívtipróvá rendeződünk, a gyerekek meg ovisok, iskolások lesznek. Toljuk magunk előtt a napot, hogy aztán  annak nyugtakor végre újra felvehessük kedves, puha hálóruhánkat, odabújjunk szeretteinkhez és kibomolhasson a bennünk rejtőző, s az idő múlásával sem sokat változó ősi, gyerekes "énünk", a maga örök biztonságvágyával és titkos kis félelmeivel, álmaival. Nagyon ciki, ha - lassan harmincnyolc évesen - magamra veszem a kislányom mondását? (Persze, szigorúan csak pizsamában!) (forrás:blogleany.blogspot.hu)

2014-08-29 09:27:49

headshot.jpg.pngEgy külföldi oldalon hallottunk először Rebecca Perkinsről (a képen). Egy nőről, aki azután kezdte el újra megismerni önmagát, miután 20 évig tartó házassága véget ért. Ma már egy sikeres honlapot üzemeltet, könyvet írt, és mindenkit arra buzdít: ne féljen új életet kezdeni. Rebecca legutóbb a szülő-gyermek kapcsolatról értekezett a Huffington Post hasábjain, és olyan mondatokat gyűjtött össze - szám szerint 40-et - amiket minden anyának és apának meg kell osztania gyermekével. "Közeledett a legidősebb fiam születésnapja, és tudtam, hogy valami különlegeset szeretnék neki ajándékba adni. Olyan bölcsességeket szedtem össze, amiket én is hosszú évek alatt sajátítottam el. Nem tudom, hallgatni fog-e rájuk - vajon én hallgattam volna a szüleimre 24 évesen? Egy biztos: bár minden korosztálynak megvannak a maga tanításai, lehet, hogy a jó példa a legjobb, amit egy szülő adhat a gyermekének."
Drága gyermekem:
1. Nem vagy egyenlő a munkáddal, vagy azzal az összeggel, ami a bankszámládon van. Egyetlen tárgy sem birtokolhat téged.
2. Találd meg azt a dolgot, amiben örömödet leled, és csináld teljes szívvel. Legyen szenvedélyed, legyen hobbid, és ki fogod ötleni, hogyan kereshetsz pénzt vele.
3. Szeresd a fájdalmat. De még jobb, ha megtanulod kizárni a bánatot, a félelmet és a szeretet elutasítását az életedből.
4. A hosszú kapcsolat titka: kommunikáció és tisztelet.
5. Vágy, szerelem, és önzetlenség - kulcsszavak a boldogsághoz.
6. Soha ne hasonlítsd magad másokhoz. Egyedi vagy, és különlegességeddel hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen a világ.
7. Vigyázz az egészségedre: a fizikai, a lelki és a spirituális egészségedre.
8. Ne panaszkodj, inkább döntsd el, hogy mit viselsz el, és mit nem.
9. Válaszd külön a család, a barátok és a munka világát.
10. A kis örömök segítenek át a legnagyobb nehézségeken.
11. Minden nap írj egy listát azokról a dolgokról, amikért aznap hálás voltál.
12. Fogadd el, hogy néha hibázol, mert ez tökéletesen rendben van. Ha elestél, kelj fel, és menj tovább.
13. Legyenek elérhetetlennek tűnő álmaid - meglátod, milyen örömöt fog okozni, ha valóra válnak.
14. Mindig játssz tiszta lapokkal.
15. Rendszeresen keresd a szüleidet - személyesen, telefonon, akárhogy. Ők neveltek fel téged, szükségük van rád.
16. Tudd, hogy milyen értékekkel rendelkezel, és soha ne engedd, hogy megszégyenítsen bárki.
17. Nem kell mindent ma megoldanod: holnap egy új nap lesz.
18. Figyelj önmagadra: lélegezz lassan, nagyokat, és gondolkozz.
19. Hallgass a belső hangodra.
20. Kockáztass!
21. Segíts másoknak és érdeklődj irántuk. Mindig emlékezni fognak arra, hogyan viselkedtél velük.
22. Mondj nemet, ha úgy érzed. Ne szégyelld a visszautasítást!
23. Ne stresszelj a döntéseid miatt - nem tartanak örökké.
24. Értékeld a barátokat, óvd az irántad érzett szeretetüket, hogy örökké ott legyetek egymásnak.
25. Tökéletlenségedben vagy a legtökéletesebb.
26. Tanuld meg kezelni a bókokat: mondd ki őszintén, hogy köszönöm!
27. Merj sérülékenynek lenni. Ez a bátorság legnagyobb próbája.
28. Soha nem vagy egyedül.
29. Bocsáss meg. Először magadnak, aztán másoknak. Mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk.
30. A hozzáállásod már maga egy választás.
31. Nevess sokat!
32. A csoda mindig a komfortzónádon kívül történik.
33. Kezd el szeretni önmagad: minél idősebb leszel, annál nehezebb lesz.
34. Ne törődj azzal, mit gondolnak rólad mások - hidd el, ritkábban teszik, mint ahogy azt képzeled.
35. Kövesd a megérzéseid.
36. A boldogság benned kezdődik. Ne várd senkitől, hogy boldoggá tegyen.
37. Teremtsd meg az anyagi biztonságot magadnak, spórolj, hiszen a kölcsön egyáltalán nem jó.
38. Az élet nem verseny. Állj meg, és csodálj meg egy rózsát, hallgass meg egy kismadarat. Komolyan.
39. Amikor túlterhelt vagy, mindig gondolj arra: fog ez engem érdekelni öt év múlva is?
40. Mindig minden változik, de a változás jó. Fogadd el. (forrás: Pozitív Nap/ huffingtonpost.com)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg