2018. Május 22. Kedd Júlia, Rita napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Anyáknak-Apáknak

2015-05-29 13:21:08

di__k.jpgMegjelent a 2015/2016-os tanév rendjét szabályozó miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben. A tanév 2015. szeptember 1-én kezdődik és 2016. június 15-én ér véget. A tanítási napok száma száznyolcvanegy, míg a nappali oktatás munkarendje szerint működő középiskolában és szakiskolában a tanítási napok száma száznyolcvan nap lesz. A középiskolák végzős évfolyamok utolsó tanítási napja pedig 2016. április 29-e, míg a Belügyminisztérium fenntartásában lévő szakközépiskolákban 2016. május 20-a, és a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában lévő, kizárólag a honvédelemért felelős miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítésekre való felkészítést folytató szakképző iskolában 2016. május 27-e. A tanítási év első féléve 2016. január 22-ig tart. Az iskolák 2016. január 29-ig értesítik a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. A rendelet szerint az őszi szünet október 26-tól október 30-ig tart majd. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2015. október 22., a szünet utáni első tanítási nap pedig 2015. november 2. A téli szünet 2015. december 21-től december 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2015. december 18., a szünet utáni első tanítási nap 2016. január 4. A tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig tart; a szünet előtti utolsó tanítási nap 2016. március 23., a szünet utáni első tanítási nap pedig március 30. - olvasható a közlönyben. (forrás: gondola.hu/MTI)

2015-05-16 12:16:37

benti_s__tor.jpg
Minden gyerek szeret bújócskázni, asztal alatt mászkálni, sátrazni a nappali közepén. Legyen bármilyen tákolmány is az a sátor, a világot jelenti nekik. Az én gyerekeim is imádnak bunkerezni, ahogy ők mondják, és igazából én is élvezném teljes szívemből a mókát, ha utána ne nekem kellene elrámolni a felhasznált székeket, takarókat, kempingasztalt. Sokszor könyörögtek már csili-vili kész darabért, de valahogy soha nem tudtam rávenni magam, hogy pénzt invesztáljak egy ilyenbe. Pláne, amióta rátaláltam egy nagyon olcsó, filléres alapanyagokból, gyorsan kivitelezhető darabra, aminek nem csak a használata, hanem az elkészítése is öröm.
benti-sátor1_1.jpg
Anyagszükséglet:
– újságpapír
– tűzőgép vagy jó erős ragasztó
– cellux, ragasztószalag
bentipap__r_bunker1.jpg
Elkészítés:
Az újságpapírt – akár több rétegben, hogy kellőképpen tartson – rézsútosan csavarjuk fel, így elég hosszú rudakat kapunk az építkezéshez (a rudakat ragasztószalag segítségével fixáljuk, hogy ne bomoljanak ki). Készítsünk háromszögeket 3-3 rúd felhasználásával (a fotón látható modellhez összesen 10 darab háromszögre lesz szükségünk). Az alakzatokat tűzőgép vagy erős ragasztó segítségével rögzítsük. Ezután a mellékelt képen láthatóan módon állítsuk össze a bunkert, a sarkoknál használjuk ragasztószalagot az összeillesztés megerősítéséhez. Már csak egy-két takaró hiányzik és indulhat a játék!  forrás: www.kreativita.info
benti_s__tor2.jpg
Gyereknapig még van elég idő a kellő mennyiségű újságpapírt összegyűjteni. Nekem kicsit nehezebb dolgom lesz – tekintve a gyerekeim számát -, de nem adom fel. Sátorépítésre fel! (forrás:csaladazotodiken.cafeblog.hu/KicsiARakás)

2015-05-15 17:29:46

dackorszak.jpg„Próbáljunk mindig olyan meder lenni, mely pont elegendő és megfelelő a kis patakunk számára!”„Nem!…Egyedül!…Anya, Apa nem!…Én csinálom!…” – ismerős szavak, mondatok lehetnek, ha két év körüli egészségesen fejlődő gyermekünk van. Ez az időszak körülbelül másfél éves kortól három és fél éves korig tart és dackorszaknak nevezzük.
Az éntudat alakulása
A csecsemő kezdetben teljes életközösségben él az anyjával, nem tudja elkülöníteni magát tőle, szükségleteit az anyja elégíti ki, miközben szoros érzelmi kapcsolat alakul ki köztük.
Az éntudat alakulásával kezdi felismerni a kisgyermek a saját határait, szükségleteit, vágyait. És ezek a vágyak olykor ellentétesek a szülők vágyival elgondolásaival, és konfliktusokhoz vezethetnek. A gyermek ebben a korszakában kezdi érvényesíteni az akaratát, ami sok esetben dacossággal párosul. A legváratlanabb pillanatban törhet elő belőle a makacs és hisztis viselkedés, amit nagyon nehéz a szülőnek kezelni és kitalálni, mi is lehet a probléma forrása. Nehezítheti a helyzetet, hogy a gyermekek még nem tudnak beszélni, vagy ha igen, nem feltétlenül rendelkeznek még olyan szókinccsel és kifejező képességgel, hogy vágyaikat kommunikálni tudnák.
A hisztis viselkedésnek különböző céljai lehetnek:
    figyelemfelkeltés
    a feszültség levezetése
    függetlenedési törekvések jelzése (akarat kinyilvánítása)
A hisztis viselkedést az alábbi helyzetek fokozottan kirobbanthatják:
    frusztráció
    féltékenység
    kimerültség
    fáradtság
    éhség
    idegen környezet
Könnyebb megelőzni, mint leállítani - Érdemes odafigyelni azokra az ismétlődő előjelekre, amelyek általában meg szokták előzni a hisztis viselkedést, és a következő alkalommal ilyenkor közbelépni. Folytatás a Képmás magazin májusi számában.(forrás:kepmas.hu)

2015-05-07 16:47:27

A lakótelepen lakó családoknál napi szinten kérdés, hogy a gyerekek mozgásigényét hogy kössék le a szülők. Így tavasszal várjuk már a jó időt, de jön egy zápor és akkor bizony  benn ragadunk a babákkal és várni kell pár percig, akár negyed óráig is mig eláll az eső. A gyerekek szeretnek játszani mindenféle konyhai eszközzel, sőt van, amikor jobban érdekli őket egy lábassal és egy fedővel való foglalatosság, mint a legdrágább játék.  Egy műanyag szűrő és egy pár színes szívószál milyen elmélyült munkát adhat.
j__t__kny__rra.jpg
Akár szobában, akár szabadban lehet léggömbbel játszani. Papir torta alátétből és egy spatulából pedig ütőt készíthetünk, amivel a gyerekek már párban is ütögethetik a léggömböt.
j__t__kny__rra2.jpg
(forrás:megablog.hu)

2015-04-30 17:32:55

talpak.pngAnyák napja közeledik. Mindannyian tudunk olyan lányokról vagy asszonyokról, akik egyszer csak megtudták, hogy gyermekük fogant. Mennyi indoka lehet a meglepett kismamának, hogy elvetesse a babát: még tanul, nehéz körülmények között élnek, nem (a) házasságból fogant a gyermek... Amikor megosztja a hírt a környezetével, a szülei, a munkatársai, a gyermek apja, a társadalom felől hatalmas nyomás nehezedik rá, hogy abortusz útján vessen véget a "problémának". Egyszer egy örökbeadó anyát kísértem a kórházba, amikor az egyik nővér megkérdezte: "miért adja örökbe, nem tudta, hogy jöhetett volna abortuszra?" Az örökbeadás negatív társadalmi megítélése gyakran ellehetetleníti, hogy a krízisbe jutott kismama az élet mellett döntsön. Elismerést érdemelnek azok az anyák, akik vállalják a babát és felelősen szerető családba adják gyermeküket.
A társadalmi előítéletek alakításában hatalmas szerepe van a médiának. A minap a Kossuth-on megszólaltattak egy hölgyet, aki örökbe adta a gyermekét. A szülőanya könnyeivel küzdve vallotta be, hogy még mindig sokat gondol a gyermekére, és meglesi a róla készült fényképeket a facebook-on. Egyedül képtelen volt a gyermekei mellé még egyet vállalni. Története feltárja azokat a megpróbáltatásokat és fájdalmat, amit a magára hagyott kismamák éreznek az örökbe adás előtt és után. Ma Magyarországon a gyermeket vágyó párok 19,6%-a meddő, azaz természetes úton két év alatt nem érkezik meg a várva várt gyermek. Mivel a gyermeknek joga van családban felnőni, ahol a házaspár sajátjaként szereti és neveli, az örökbefogadás kézenfekvő megoldást jelenthet erre az élethelyzetre. Mégis, sokakban az ismeretlentől való félelmükben aggodalmat válthat ki, hogy nem tudják honnan érkezett közéjük a gyermek. Örökbefogadó családok gyakran panaszkodnak a rokonok kérdő tekintetéről, ítélkező és elutasító magatartásáról. Legyen az ezt okozó "ismeretlen" ismerős, tudjunk meg minél többet az örökbefogadások körülményeiről, a családok helyzetéről, hogy egy olyan társadalomban élhessünk, ahol mindenkinek helye van! Itt írhatja alá: http://citizengo.org/hu/21924-romboljuk-le-az-orokbefogadassal-kapcsolatos-eloiteleteket?sid=Mzk3NjA0ODExMTk2NjEx

2015-04-27 08:23:32

par2free.jpgAmikor két ember összeköti az életét, lényegében belehelyezik önmagukat egymás kezébe. Elindul egy növekedési folyamat, amelynek során egyre mélyebben rá tudják bízni magukat a másikra, egyre kevesebb fenntartással el tudják fogadni egymás döntését, értékítéletét.
Persze eleinte az érzelmek is hevesebbek, ez is elősegíti a dolgot. Hiszen sokkal könnyebb bizalmat szavazni valakinek, aki közel áll a szívünkhöz, aki kellemes érzéseket vált ki belőlünk, akinek a lényéből sugárzik, hogy fontosak vagyunk neki. De mi történik, ha valamiért meginog a bizalom?
Amikor az egyik horvátországi nemzeti parkban jártunk, és a parkolótól busszal vittek bennünket a néhány kilométerrel odébb lévő vízeséshez, erőteljesen megtapasztalhattam a bizalom és a szimpátia összefonódását. Odafelé egy kedves, vidám buszvezetőnk volt, aki egyenként köszöntötte a felszálló utasokat, fütyörészve vezetett, és kedélyesen integetett a szembejövő buszok vezetőinek. Annak ellenére, hogy nagyon veszélyesen kanyargó, szerpentines, szalagkorlát nélküli úton mentünk, és mellettünk hatalmas mélység tátongott, valahogy mégis biztonságban éreztem magam – a tériszonyom ellenére is. Visszafelé azonban egy morcos, rosszkedvű vezetőt sikerült kifognunk, aki nem sokat foglalkozott az utasaival, és vezetés közben végig telefonált. Annak ellenére, hogy ugyanazon az úton mentünk vissza, ugyanolyan buszban ültünk, és végső soron baleset nélkül elvitt bennünket a parkolóhoz, nekem azon az úton halálfélelmem volt.
Ez a történet is jól jelzi, hogy sok mindentől függhet az, hogy meg tudunk-e bízni valakiben. A téma szakértői szerint a bizalom kialakulásában a következő tényezők játszanak közre:
·         a kompetencia (az a tapasztalati meggyőződés, hogy az illető ért ahhoz, amit tesz, képes a dolgokat elintézni, megérti és átlátja a helyzeteket),
·         az állandóság (ismételten és hosszú távon bizonyította rátermettségét, megbízhatóságát, kiszámítható, így előre lehet következtetni arra, hogy egy adott helyzetre miként reagálna),
·         a gondoskodás (empátia, a másikért való aktív cselekvés, az a megnyugtató tudat, hogy a mi oldalunkon áll, a javunkat akarja),
·         a becsületesség (őszinte és nyílt, pozitív és negatív tartalmakat egyaránt képes bántó szándék nélkül, tisztelettel kifejezni, a vitában a pró és kontra érveket is felsorolja, nemcsak azokat, amelyek az ő álláspontját igazolják),
·         a hitelesség (amit mond és tesz, az összhangban áll azzal, amit gondol és érez).
Az együtt járás során a legkülönfélébb helyzeteket éljük át a társunkkal, ezek alapján alakul ki bennünk az a nyugodt ráhagyatkozás, hogy igen, vele akarjuk leélni az életünket. Megfigyeljük, hogyan találja fel magát idegen közegben, például egy külföldi kiránduláson. Tapasztalatot szerzünk azáltal, ahogyan másokkal bánik, például a gyerekekkel vagy az idősödő szüleivel egy családi rendezvényen. Megfigyelhetjük egy hivatali ügyintézés során és még sok-sok más szituációban… Azután megszületik a döntés, összeházasodunk, és elkezdjük berendezni a közös életterünket. Az elvárásaink abból táplálkoznak, amit az együtt járás során tapasztaltunk meg egymásról, ám néha ezek nem találkoznak a valósággal. Ilyenkor beszélünk a bizalom megingásáról. (forrás: csaladhalo.hu/ Family/Dr. Mihalec Gábor párterapeuta - www.mihalecgabor.hu)

2015-03-30 20:32:34

wmn__fot__.jpgA www.wmn.hu-ról  - D. Tóth Kriszta honlapjáról - vettem át az alábbi cikket, melyet dr. Gyurkó Szilvia írt. 
Tele van a Facebook idővonalunk gyerekek fotóival. Pistike alszik. Pistike eszik. Pistike fára mászik. Pistike kakil. Pistike viccelődik. Pistike szomorú. Az ember szereti megosztani az örömét és bánatát, és hát mit tegyen, ha egyszer a gyerek ezeknek a forrása, nem igaz? Mi nem szeretnénk neked megmondani, hogy mit tegyél. Csak azt kérjük, hogy olvasd el dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember értő és higgadt elemzését, mielőtt posztolnál. Gyerekem a Facebook-on 1. rész. (A 2. részben praktikus tanácsokat adunk.)
Digitális lábnyomok
A rólunk készült fotó, videó, hangfelvétel a saját személyes adatunk, a magánéletünk része. Hétköznapi emberként jogunk van eldönteni, hogy ki mit tegyen rólunk közzé vagy hozzon nyilvánosságra. Hozzájárulhatunk, eltűrhetjük de tiltakozhatunk is egy-egy megjelenés ellen. Mindezt azért, mert a képmásunk, a hangunk a személyiségünk lenyomata, ezért különleges védelem illeti meg.
Így kellene lennie ennek a gyerekek esetében is, akiknél a szülő az, akinek ezt a védelmet elsődlegesen biztosítania kell – ezért is nehéz, ha a szülő nem gondolja végig alaposan egy-egy megosztás következményeit, hatásait vagy éppen fontosabbnak tartja a saját érdekét, mint a gyerek szükségleteit, jogait.
   Gondoljunk bele: nekünk, felnőttként a beleegyezésünket kell kérni ahhoz, hogy közzétegyenek rólunk valamit – vagy tiltakozhatunk az ellen, ha ez akarunk ellenére megtörténik. De tesz-e ilyet egy gyerek?
A gyerek vagy nincs abban a helyzetben, hogy tiltakozzon (mert pici még, mert nem tudja, hogy szabad neki ilyet csinálni, vagy mert fel sem merül benne, hogy ami történik az nem OK); vagy mert senki nem gondolja, hogy ez az ő története is. Miközben a következmények rá hullanak vissza. Ő lesz az, aki 13 éves kora előtt (tehát még mielőtt legálisan saját Facebook profilja lehetne) már egy igen masszív digitális lábnyommal rendelkezik a szülei és más felnőttek révén. Úgy, hogy erről nem is tud, vagy legalábbis nem kérték a hozzájárulását, nem kérdezték meg a véleményét.
Magyar adatunk ugyan nincsen, de egy amerikai kutatás szerint az anyák 63%-a használja a Facebookot, és az ő 97%-uk posztolt már képet a gyerekéről. Szeretjük vagy utáljuk, használjuk vagy elutasítjuk,
    a Facebook, vagy az Instagram és más közösségi oldalak részeivé váltak az életünknek. Egy okostelefonnal pedig egy mozdulat csak megörökíteni a múló pillanatot, majd azt megosztani a barátainkkal.
Ez a gyorsaság pedig sokszor nagyon nehézzé teszi, hogy végiggondoljuk egy-egy poszt lehetséges következményeit vagy veszélyeit.
Szülő a Facebook-on
Ha a szülő oldaláról nézem, a Facebook nagyon jó arra, hogy régi kedves ismerősök, távoli rokonok, barátok is láthassák a gyereket és a fejlődését, és így részesei lehessenek a család életének – legalább ilyen szinten.
Vannak szülők, akiknek a Facebook egy olyan felület, ahol a saját anyai (apai) szerepüket is megélhetik, megmutathatják, és gondoskodhatnak arról, hogy a barátaik, akiktől az élet fizikailag távolabb sodorta őket, ne kerüljenek érzelmileg is messze. Fennmaradjon a kapcsolat, a kötelék. Nagyon sokan végtelenül szórakoztatóan mesélnek a gyerekükről – kérdés persze, hogy tényleg azok látják-e ezeket a történeteket, képeket, sztorikat, akiknek szánjuk, és akiket ezek az információk, képek tényleg megilletnek.
Gyerek a Facebook-on
Ha a gyerek oldaláról nézem, akkor igazából két alapvető kérdés van: a beleegyezés és a biztonság. Utóbbit különösen érdemes végiggondolni, hiszen nem csak olyan nyilvánvaló veszélyei vannak a gyerekkel kapcsolatos megosztásoknak, hogy majd ha nagyobb lesz dühös lesz azok miatt a képek miatt, ahol szerintünk cuki volt, szerinte viszont ciki. A kockázatok köre ennél sokkal szélesebb.
A veszélyeket számba véve alapvető, hogy a gyerek születési helyét, idejét, a gyerek teljes nevét, a helyet, ahova iskolába, óvodába jár, vagy ahol élünk nem osztjuk meg, nem tesszük közzé. Tisztában kell lennünk vele, hogy nem csak a fotók lehetnek veszélyesek.
    Ha valaki közel akar kerülni egy gyerekhez, és a bizalmába akar férkőzni, könnyen megteheti ha a szülő ehhez információval látja el egy közösségi oldalon.
Például így: „Panna farsangkor Hófehérkének öltözött. Ő a kedvenc mesehőse.” , „Megint mogyorókrémes palacsinta volt vacsorára. Mert Panna azt szereti legjobban.”, „Indulunk úszni. Minden pénteken az uszodában vagyunk, és Pannának van a legszebb piros fürdőruhája.” Ilyen információkkal a birtokában bárki játszi könnyedséggel egy gyerek bizalmába tud férkőzni.
Nem minden kép veszélyes, de vannak olyanok, amik azok. Ha most odafigyelünk arra, hogy mit teszünk közzé, az egyfajta befektetés a jövőbe. Mert bár nehéz megmondani hol lesz a Facebook 10 vagy 15 év múlva, amikor a gyerekeink annyira megnőnek, hogy azzal a rakat információval kezdeni akarjanak valamit, amit a szüleik közzétettek de az azért jól sejthető, hogy az információ 10 év múlva is hatalmat fog jelenteni.
Már ma is intenzíven gyűjtik a közösségi oldalak a személyes adatainkat, hogy a reklámok a lehető legjobb célcsoportokat találják meg. Vagy gondoljunk az arcfelismerésre, ami már most is egy működő technológia, és joggal feltételezhetjük, hogy mire a mai kisgyerekekből felnőttek lesznek, sokkal kifinomultabb módokon lehet majd a rájuk vonatkozó adatokat gyűjteni, tárolni, megtalálni. Sejthető, hogy a jövő az adatok egyre nagyobb arányú összekapcsolódását fogja hozni. A magam részéről biztosan nem akarom, hogy a gyerekem magánélete és biztonsága veszélyeztetve legyen majd 10 év múlva, azért amiket most kiposztolok róla. Ezért aztán
    figyeljünk oda, hogyan bánunk azzal a kinccsel, amit a gyerekünk személyes adatai jelentenek (ideértve az őt ábrázoló fotókat is). Ezzel pedig már most sokat tehetünk a gyerekünk jövőbeni digitális személyazonosságának és érdekeinek védelméért.
A biztonság mellett a másik fontos kérdés a beleegyezés. Minden gyereknek joga van véleményt nyilvánítani az őt érintő ügyekben, és nekünk szülőként az a feladatunk, hogy a gyereket (és a jogait) tiszteletben tartva neveljük őket. A gyerek véleményét (a jogszabályok szerint) életkorának és belátási képességének megfelelően kell figyelembe venni. Különösen nehéz a helyzet akkor, ha a gyerek olyan pici, hogy teljesen ránk van utalva, ha úgy tetszik ki van szolgáltatva a mi döntéseinknek, tudatosságunknak, védelmünknek és gondoskodásunknak.
Vannak szülők, akik emiatt úgy döntenek, hogy egyáltalán nem tesznek ki semmiféle képet a gyerekükről. Vannak, akik arra figyelnek oda, hogy a gyerek arca ne legyen látható, felismerhető a képeken. Létező szülői taktika az is, hogy biztosítjuk a gyerekeinket arról, hogy felnőve letörölhetik majd azokat a tartalmakat amiket 18 éves koruk előtt töltöttek fel róluk. Ami ugyan eső után köpönyeg, mert „az internet nem felejt”, de legalább megadja azt az érzést a gyereknek, hogy ez az ő ügye, a saját képmása felett ő rendelkezik.
    Minden gyereknek joga van biztonságban lenni az interneten, és persze joguk van ahhoz is, hogy felkészítsük őket az internet használatára, hogy biztonságosan és jól tudjanak élni a technikai fejlődés adta lehetőségekkel.
Jó beállításokkal (például hogy csak az láthassa a képeket aki tényleg a családhoz tartozik), tudatos megosztásokkal, és a gyerek biztonságának szem előtt tartásával, később pedig a gyerek partnerként való kezelésével elég jó szülőként fogunk tudni működni a digitális világban is. (forrás:wmn.hu)

2015-03-25 15:12:46

kerti_sator2.jpgA gyerekek szeretnek a szabadban lenni és a kertben játszani. Ha adunk nekik valami jó elfoglaltságot, vagy kerti játékot, akkor talán letesznek a veteményes "kigazolásáról" (csak addig, amíg meg tudják különböztetni a gazokat a zöldségektől...) és én is kényelmesen pihenhetek a nyugágyban.(Írta: Bacsó Berni, forrás: bernikert.hu A kép és az ötlet forrása: alternative-energy-gardning.blogspot.ca)


kerti_sator1.jpg

2015-03-12 11:44:00

dolce2.jpgA Dolce & Gabbana még gyerekmintás ruhákat is tervezett a büszke édesanyáknak. A Dolce & Gabbana mindig gondoskodik arról, hogy sokáig beszéljenek a legújabb kollekciójáról. Hol különféle vallási jelképeket és szenteket tesz a kreációira, hol pedig csodálatos népi motívumokkal gyönyörködtet. Most egy újabb utat mutatott: a milánói divathét 2015-16-os őszi-téli kollekcióját felvonultató bemutatóján modellanyukák vonultak végig a kifutón gyermekeikkel.

De ez még semmi: az új kollekció egyenesen az anyaság dicsérete, a ruhák nagy részét cuki gyerekrajzok, illetve anyákat és gyermekeiket ábrázoló alkotások díszítik.
dolce.jpg
A kifutón a tervezőpáros, Domenico Dolce és Stefano Gabbana múzsája, a várandós Bianca Balti is végigvonult egy gyönyörű ruhában. Persze sokan vannak, akik hatásvadásznak érzik a kollekciót, nekünk azért mégis nagyon megmelengette a szívünket. Jó tudni, hogy a milánói divathéten divatba jött az anyaság.
(forrás: evamagazin.hu/Fotók: style.com)

2015-02-25 13:47:28

lidl.jpgMagyarországon elsőként a Lidl vezette be az Egészséges Kasszákat. A kezdeményezés célja a magyar családok és gyermekek egészséges táplálkozásának támogatása. Mit is jelent ez pontosan? "Az itt kihelyezett termékek összességében közel 30%-kal kevesebb kalóriát, feleannyi széndhidrátot és 40%-kal kevesebb zsírt tartalmaznak" – olvasható a sajtóközleményben. Az azonban nem derül ki, hogy mihez viszonyítják ezeket az értékeket, pedig az egészségesen étkezőket is érhetik meglepetések.
„A kezdeményezést elsősorban az indokolta, hogy Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent az elhízás” – indokolta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési igazgatója. A hazánkban hetente 1,5-2 millió vásárlót kiszolgáló Lidl több mint 160 áruházának mindegyikében elkezdte a kasszák átalakítását: a megszokott cukorkák, csokik és egyéb egészségtelen termék helyett többek között müzliszeleteket, szárított gyümölcsöket, csemegemixet helyeznek ki.
A Lidl brit leányvállalatának kutatásából az is kiderült, hogy tízből hét szülő küzd a problémával, hogy sorban állás közben gyermeke a kihelyezett édességek valamelyikére vágyik, kétharmaduk pedig enged is a kérésnek és vásárol a nassolnivalókból. A szülők 61%-a kifejezetten szeretné, ha az áruházak kínálnának reform csemegéket, ugyanis nehéz egészséges életmódra nevelni a gyermekeiket, ha körülöttük csokik és cukorkák találhatók a polcokon.
„Fontos, hogy a gyermekek ne csak az iskolában, vagy az otthoni környezetben ismerkedjenek az egészséges táplálkozással, hanem akár a bevásárlás során is legyen lehetőségük egészséges alternatívát választani" – mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki üdvözölte a döntést.
A kasszák átalakítását a Lidl Magyarország az idei év elején kezdte el, a mai nappal bezárólag pedig már minden áruház minden kasszájánál az egészségesebb élelmiszerekkel találkozhatnak a vásárlók.(forrás:divany.hu)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg