2018. Február 18. Vasárnap Bernadett napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Gemma koncert
2018-02-04 17:13:18

2018.február 17-én 19:00–től a Megtesülés Templomban (Debrecen, Bórbíró tér 9.) A belépés díjtalan!

Anyáknak-Apáknak

2015-04-30 17:32:55

talpak.pngAnyák napja közeledik. Mindannyian tudunk olyan lányokról vagy asszonyokról, akik egyszer csak megtudták, hogy gyermekük fogant. Mennyi indoka lehet a meglepett kismamának, hogy elvetesse a babát: még tanul, nehéz körülmények között élnek, nem (a) házasságból fogant a gyermek... Amikor megosztja a hírt a környezetével, a szülei, a munkatársai, a gyermek apja, a társadalom felől hatalmas nyomás nehezedik rá, hogy abortusz útján vessen véget a "problémának". Egyszer egy örökbeadó anyát kísértem a kórházba, amikor az egyik nővér megkérdezte: "miért adja örökbe, nem tudta, hogy jöhetett volna abortuszra?" Az örökbeadás negatív társadalmi megítélése gyakran ellehetetleníti, hogy a krízisbe jutott kismama az élet mellett döntsön. Elismerést érdemelnek azok az anyák, akik vállalják a babát és felelősen szerető családba adják gyermeküket.
A társadalmi előítéletek alakításában hatalmas szerepe van a médiának. A minap a Kossuth-on megszólaltattak egy hölgyet, aki örökbe adta a gyermekét. A szülőanya könnyeivel küzdve vallotta be, hogy még mindig sokat gondol a gyermekére, és meglesi a róla készült fényképeket a facebook-on. Egyedül képtelen volt a gyermekei mellé még egyet vállalni. Története feltárja azokat a megpróbáltatásokat és fájdalmat, amit a magára hagyott kismamák éreznek az örökbe adás előtt és után. Ma Magyarországon a gyermeket vágyó párok 19,6%-a meddő, azaz természetes úton két év alatt nem érkezik meg a várva várt gyermek. Mivel a gyermeknek joga van családban felnőni, ahol a házaspár sajátjaként szereti és neveli, az örökbefogadás kézenfekvő megoldást jelenthet erre az élethelyzetre. Mégis, sokakban az ismeretlentől való félelmükben aggodalmat válthat ki, hogy nem tudják honnan érkezett közéjük a gyermek. Örökbefogadó családok gyakran panaszkodnak a rokonok kérdő tekintetéről, ítélkező és elutasító magatartásáról. Legyen az ezt okozó "ismeretlen" ismerős, tudjunk meg minél többet az örökbefogadások körülményeiről, a családok helyzetéről, hogy egy olyan társadalomban élhessünk, ahol mindenkinek helye van! Itt írhatja alá: http://citizengo.org/hu/21924-romboljuk-le-az-orokbefogadassal-kapcsolatos-eloiteleteket?sid=Mzk3NjA0ODExMTk2NjEx

2015-04-27 08:23:32

par2free.jpgAmikor két ember összeköti az életét, lényegében belehelyezik önmagukat egymás kezébe. Elindul egy növekedési folyamat, amelynek során egyre mélyebben rá tudják bízni magukat a másikra, egyre kevesebb fenntartással el tudják fogadni egymás döntését, értékítéletét.
Persze eleinte az érzelmek is hevesebbek, ez is elősegíti a dolgot. Hiszen sokkal könnyebb bizalmat szavazni valakinek, aki közel áll a szívünkhöz, aki kellemes érzéseket vált ki belőlünk, akinek a lényéből sugárzik, hogy fontosak vagyunk neki. De mi történik, ha valamiért meginog a bizalom?
Amikor az egyik horvátországi nemzeti parkban jártunk, és a parkolótól busszal vittek bennünket a néhány kilométerrel odébb lévő vízeséshez, erőteljesen megtapasztalhattam a bizalom és a szimpátia összefonódását. Odafelé egy kedves, vidám buszvezetőnk volt, aki egyenként köszöntötte a felszálló utasokat, fütyörészve vezetett, és kedélyesen integetett a szembejövő buszok vezetőinek. Annak ellenére, hogy nagyon veszélyesen kanyargó, szerpentines, szalagkorlát nélküli úton mentünk, és mellettünk hatalmas mélység tátongott, valahogy mégis biztonságban éreztem magam – a tériszonyom ellenére is. Visszafelé azonban egy morcos, rosszkedvű vezetőt sikerült kifognunk, aki nem sokat foglalkozott az utasaival, és vezetés közben végig telefonált. Annak ellenére, hogy ugyanazon az úton mentünk vissza, ugyanolyan buszban ültünk, és végső soron baleset nélkül elvitt bennünket a parkolóhoz, nekem azon az úton halálfélelmem volt.
Ez a történet is jól jelzi, hogy sok mindentől függhet az, hogy meg tudunk-e bízni valakiben. A téma szakértői szerint a bizalom kialakulásában a következő tényezők játszanak közre:
·         a kompetencia (az a tapasztalati meggyőződés, hogy az illető ért ahhoz, amit tesz, képes a dolgokat elintézni, megérti és átlátja a helyzeteket),
·         az állandóság (ismételten és hosszú távon bizonyította rátermettségét, megbízhatóságát, kiszámítható, így előre lehet következtetni arra, hogy egy adott helyzetre miként reagálna),
·         a gondoskodás (empátia, a másikért való aktív cselekvés, az a megnyugtató tudat, hogy a mi oldalunkon áll, a javunkat akarja),
·         a becsületesség (őszinte és nyílt, pozitív és negatív tartalmakat egyaránt képes bántó szándék nélkül, tisztelettel kifejezni, a vitában a pró és kontra érveket is felsorolja, nemcsak azokat, amelyek az ő álláspontját igazolják),
·         a hitelesség (amit mond és tesz, az összhangban áll azzal, amit gondol és érez).
Az együtt járás során a legkülönfélébb helyzeteket éljük át a társunkkal, ezek alapján alakul ki bennünk az a nyugodt ráhagyatkozás, hogy igen, vele akarjuk leélni az életünket. Megfigyeljük, hogyan találja fel magát idegen közegben, például egy külföldi kiránduláson. Tapasztalatot szerzünk azáltal, ahogyan másokkal bánik, például a gyerekekkel vagy az idősödő szüleivel egy családi rendezvényen. Megfigyelhetjük egy hivatali ügyintézés során és még sok-sok más szituációban… Azután megszületik a döntés, összeházasodunk, és elkezdjük berendezni a közös életterünket. Az elvárásaink abból táplálkoznak, amit az együtt járás során tapasztaltunk meg egymásról, ám néha ezek nem találkoznak a valósággal. Ilyenkor beszélünk a bizalom megingásáról. (forrás: csaladhalo.hu/ Family/Dr. Mihalec Gábor párterapeuta - www.mihalecgabor.hu)

2015-03-30 20:32:34

wmn__fot__.jpgA www.wmn.hu-ról  - D. Tóth Kriszta honlapjáról - vettem át az alábbi cikket, melyet dr. Gyurkó Szilvia írt. 
Tele van a Facebook idővonalunk gyerekek fotóival. Pistike alszik. Pistike eszik. Pistike fára mászik. Pistike kakil. Pistike viccelődik. Pistike szomorú. Az ember szereti megosztani az örömét és bánatát, és hát mit tegyen, ha egyszer a gyerek ezeknek a forrása, nem igaz? Mi nem szeretnénk neked megmondani, hogy mit tegyél. Csak azt kérjük, hogy olvasd el dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember értő és higgadt elemzését, mielőtt posztolnál. Gyerekem a Facebook-on 1. rész. (A 2. részben praktikus tanácsokat adunk.)
Digitális lábnyomok
A rólunk készült fotó, videó, hangfelvétel a saját személyes adatunk, a magánéletünk része. Hétköznapi emberként jogunk van eldönteni, hogy ki mit tegyen rólunk közzé vagy hozzon nyilvánosságra. Hozzájárulhatunk, eltűrhetjük de tiltakozhatunk is egy-egy megjelenés ellen. Mindezt azért, mert a képmásunk, a hangunk a személyiségünk lenyomata, ezért különleges védelem illeti meg.
Így kellene lennie ennek a gyerekek esetében is, akiknél a szülő az, akinek ezt a védelmet elsődlegesen biztosítania kell – ezért is nehéz, ha a szülő nem gondolja végig alaposan egy-egy megosztás következményeit, hatásait vagy éppen fontosabbnak tartja a saját érdekét, mint a gyerek szükségleteit, jogait.
   Gondoljunk bele: nekünk, felnőttként a beleegyezésünket kell kérni ahhoz, hogy közzétegyenek rólunk valamit – vagy tiltakozhatunk az ellen, ha ez akarunk ellenére megtörténik. De tesz-e ilyet egy gyerek?
A gyerek vagy nincs abban a helyzetben, hogy tiltakozzon (mert pici még, mert nem tudja, hogy szabad neki ilyet csinálni, vagy mert fel sem merül benne, hogy ami történik az nem OK); vagy mert senki nem gondolja, hogy ez az ő története is. Miközben a következmények rá hullanak vissza. Ő lesz az, aki 13 éves kora előtt (tehát még mielőtt legálisan saját Facebook profilja lehetne) már egy igen masszív digitális lábnyommal rendelkezik a szülei és más felnőttek révén. Úgy, hogy erről nem is tud, vagy legalábbis nem kérték a hozzájárulását, nem kérdezték meg a véleményét.
Magyar adatunk ugyan nincsen, de egy amerikai kutatás szerint az anyák 63%-a használja a Facebookot, és az ő 97%-uk posztolt már képet a gyerekéről. Szeretjük vagy utáljuk, használjuk vagy elutasítjuk,
    a Facebook, vagy az Instagram és más közösségi oldalak részeivé váltak az életünknek. Egy okostelefonnal pedig egy mozdulat csak megörökíteni a múló pillanatot, majd azt megosztani a barátainkkal.
Ez a gyorsaság pedig sokszor nagyon nehézzé teszi, hogy végiggondoljuk egy-egy poszt lehetséges következményeit vagy veszélyeit.
Szülő a Facebook-on
Ha a szülő oldaláról nézem, a Facebook nagyon jó arra, hogy régi kedves ismerősök, távoli rokonok, barátok is láthassák a gyereket és a fejlődését, és így részesei lehessenek a család életének – legalább ilyen szinten.
Vannak szülők, akiknek a Facebook egy olyan felület, ahol a saját anyai (apai) szerepüket is megélhetik, megmutathatják, és gondoskodhatnak arról, hogy a barátaik, akiktől az élet fizikailag távolabb sodorta őket, ne kerüljenek érzelmileg is messze. Fennmaradjon a kapcsolat, a kötelék. Nagyon sokan végtelenül szórakoztatóan mesélnek a gyerekükről – kérdés persze, hogy tényleg azok látják-e ezeket a történeteket, képeket, sztorikat, akiknek szánjuk, és akiket ezek az információk, képek tényleg megilletnek.
Gyerek a Facebook-on
Ha a gyerek oldaláról nézem, akkor igazából két alapvető kérdés van: a beleegyezés és a biztonság. Utóbbit különösen érdemes végiggondolni, hiszen nem csak olyan nyilvánvaló veszélyei vannak a gyerekkel kapcsolatos megosztásoknak, hogy majd ha nagyobb lesz dühös lesz azok miatt a képek miatt, ahol szerintünk cuki volt, szerinte viszont ciki. A kockázatok köre ennél sokkal szélesebb.
A veszélyeket számba véve alapvető, hogy a gyerek születési helyét, idejét, a gyerek teljes nevét, a helyet, ahova iskolába, óvodába jár, vagy ahol élünk nem osztjuk meg, nem tesszük közzé. Tisztában kell lennünk vele, hogy nem csak a fotók lehetnek veszélyesek.
    Ha valaki közel akar kerülni egy gyerekhez, és a bizalmába akar férkőzni, könnyen megteheti ha a szülő ehhez információval látja el egy közösségi oldalon.
Például így: „Panna farsangkor Hófehérkének öltözött. Ő a kedvenc mesehőse.” , „Megint mogyorókrémes palacsinta volt vacsorára. Mert Panna azt szereti legjobban.”, „Indulunk úszni. Minden pénteken az uszodában vagyunk, és Pannának van a legszebb piros fürdőruhája.” Ilyen információkkal a birtokában bárki játszi könnyedséggel egy gyerek bizalmába tud férkőzni.
Nem minden kép veszélyes, de vannak olyanok, amik azok. Ha most odafigyelünk arra, hogy mit teszünk közzé, az egyfajta befektetés a jövőbe. Mert bár nehéz megmondani hol lesz a Facebook 10 vagy 15 év múlva, amikor a gyerekeink annyira megnőnek, hogy azzal a rakat információval kezdeni akarjanak valamit, amit a szüleik közzétettek de az azért jól sejthető, hogy az információ 10 év múlva is hatalmat fog jelenteni.
Már ma is intenzíven gyűjtik a közösségi oldalak a személyes adatainkat, hogy a reklámok a lehető legjobb célcsoportokat találják meg. Vagy gondoljunk az arcfelismerésre, ami már most is egy működő technológia, és joggal feltételezhetjük, hogy mire a mai kisgyerekekből felnőttek lesznek, sokkal kifinomultabb módokon lehet majd a rájuk vonatkozó adatokat gyűjteni, tárolni, megtalálni. Sejthető, hogy a jövő az adatok egyre nagyobb arányú összekapcsolódását fogja hozni. A magam részéről biztosan nem akarom, hogy a gyerekem magánélete és biztonsága veszélyeztetve legyen majd 10 év múlva, azért amiket most kiposztolok róla. Ezért aztán
    figyeljünk oda, hogyan bánunk azzal a kinccsel, amit a gyerekünk személyes adatai jelentenek (ideértve az őt ábrázoló fotókat is). Ezzel pedig már most sokat tehetünk a gyerekünk jövőbeni digitális személyazonosságának és érdekeinek védelméért.
A biztonság mellett a másik fontos kérdés a beleegyezés. Minden gyereknek joga van véleményt nyilvánítani az őt érintő ügyekben, és nekünk szülőként az a feladatunk, hogy a gyereket (és a jogait) tiszteletben tartva neveljük őket. A gyerek véleményét (a jogszabályok szerint) életkorának és belátási képességének megfelelően kell figyelembe venni. Különösen nehéz a helyzet akkor, ha a gyerek olyan pici, hogy teljesen ránk van utalva, ha úgy tetszik ki van szolgáltatva a mi döntéseinknek, tudatosságunknak, védelmünknek és gondoskodásunknak.
Vannak szülők, akik emiatt úgy döntenek, hogy egyáltalán nem tesznek ki semmiféle képet a gyerekükről. Vannak, akik arra figyelnek oda, hogy a gyerek arca ne legyen látható, felismerhető a képeken. Létező szülői taktika az is, hogy biztosítjuk a gyerekeinket arról, hogy felnőve letörölhetik majd azokat a tartalmakat amiket 18 éves koruk előtt töltöttek fel róluk. Ami ugyan eső után köpönyeg, mert „az internet nem felejt”, de legalább megadja azt az érzést a gyereknek, hogy ez az ő ügye, a saját képmása felett ő rendelkezik.
    Minden gyereknek joga van biztonságban lenni az interneten, és persze joguk van ahhoz is, hogy felkészítsük őket az internet használatára, hogy biztonságosan és jól tudjanak élni a technikai fejlődés adta lehetőségekkel.
Jó beállításokkal (például hogy csak az láthassa a képeket aki tényleg a családhoz tartozik), tudatos megosztásokkal, és a gyerek biztonságának szem előtt tartásával, később pedig a gyerek partnerként való kezelésével elég jó szülőként fogunk tudni működni a digitális világban is. (forrás:wmn.hu)

2015-03-25 15:12:46

kerti_sator2.jpgA gyerekek szeretnek a szabadban lenni és a kertben játszani. Ha adunk nekik valami jó elfoglaltságot, vagy kerti játékot, akkor talán letesznek a veteményes "kigazolásáról" (csak addig, amíg meg tudják különböztetni a gazokat a zöldségektől...) és én is kényelmesen pihenhetek a nyugágyban.(Írta: Bacsó Berni, forrás: bernikert.hu A kép és az ötlet forrása: alternative-energy-gardning.blogspot.ca)


kerti_sator1.jpg

2015-03-12 11:44:00

dolce2.jpgA Dolce & Gabbana még gyerekmintás ruhákat is tervezett a büszke édesanyáknak. A Dolce & Gabbana mindig gondoskodik arról, hogy sokáig beszéljenek a legújabb kollekciójáról. Hol különféle vallási jelképeket és szenteket tesz a kreációira, hol pedig csodálatos népi motívumokkal gyönyörködtet. Most egy újabb utat mutatott: a milánói divathét 2015-16-os őszi-téli kollekcióját felvonultató bemutatóján modellanyukák vonultak végig a kifutón gyermekeikkel.

De ez még semmi: az új kollekció egyenesen az anyaság dicsérete, a ruhák nagy részét cuki gyerekrajzok, illetve anyákat és gyermekeiket ábrázoló alkotások díszítik.
dolce.jpg
A kifutón a tervezőpáros, Domenico Dolce és Stefano Gabbana múzsája, a várandós Bianca Balti is végigvonult egy gyönyörű ruhában. Persze sokan vannak, akik hatásvadásznak érzik a kollekciót, nekünk azért mégis nagyon megmelengette a szívünket. Jó tudni, hogy a milánói divathéten divatba jött az anyaság.
(forrás: evamagazin.hu/Fotók: style.com)

2015-02-25 13:47:28

lidl.jpgMagyarországon elsőként a Lidl vezette be az Egészséges Kasszákat. A kezdeményezés célja a magyar családok és gyermekek egészséges táplálkozásának támogatása. Mit is jelent ez pontosan? "Az itt kihelyezett termékek összességében közel 30%-kal kevesebb kalóriát, feleannyi széndhidrátot és 40%-kal kevesebb zsírt tartalmaznak" – olvasható a sajtóközleményben. Az azonban nem derül ki, hogy mihez viszonyítják ezeket az értékeket, pedig az egészségesen étkezőket is érhetik meglepetések.
„A kezdeményezést elsősorban az indokolta, hogy Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent az elhízás” – indokolta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési igazgatója. A hazánkban hetente 1,5-2 millió vásárlót kiszolgáló Lidl több mint 160 áruházának mindegyikében elkezdte a kasszák átalakítását: a megszokott cukorkák, csokik és egyéb egészségtelen termék helyett többek között müzliszeleteket, szárított gyümölcsöket, csemegemixet helyeznek ki.
A Lidl brit leányvállalatának kutatásából az is kiderült, hogy tízből hét szülő küzd a problémával, hogy sorban állás közben gyermeke a kihelyezett édességek valamelyikére vágyik, kétharmaduk pedig enged is a kérésnek és vásárol a nassolnivalókból. A szülők 61%-a kifejezetten szeretné, ha az áruházak kínálnának reform csemegéket, ugyanis nehéz egészséges életmódra nevelni a gyermekeiket, ha körülöttük csokik és cukorkák találhatók a polcokon.
„Fontos, hogy a gyermekek ne csak az iskolában, vagy az otthoni környezetben ismerkedjenek az egészséges táplálkozással, hanem akár a bevásárlás során is legyen lehetőségük egészséges alternatívát választani" – mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki üdvözölte a döntést.
A kasszák átalakítását a Lidl Magyarország az idei év elején kezdte el, a mai nappal bezárólag pedig már minden áruház minden kasszájánál az egészségesebb élelmiszerekkel találkozhatnak a vásárlók.(forrás:divany.hu)

2015-02-06 08:20:14

_natha_megelozes_kezeles_homeopatia.jpg1. Ha, érzed, hogy azonnal kitör rajtad a betegség figyelj rá!
Ha beteg vagy, igenis kíméld magad. A szervezetednek szüksége van energiára a kórokozó leküzdéséhez. Az, hogy másokat is megfertőzöl-e a túlzott pörgésed során pedig már majdhogynem etikai kérdés.
2. Aludj eleget.
Az immunrendszer megfelelő működésének egyik kulcsfontosságú eleme az elegendő alvás.
3. Kerüld a stresszhelyzeteket!
A stresszhormonok túltermelése csökkenti az immunfunkciókat.
4. Igyál minél több folyadékot!
A folyadék bevitel segít a nyák fellazításában, az orrmelléküregek, alsó légutak könnyebb ürülésében. Természetesen a lázzal nagyobb mennyiségben elvesztett folyadékot is szükséges pótolni.
4. Ne igyál alkoholt!
Bár vonzó gondolat lehet a házipatika helyett házi pálinkát alkalmazni, a nagy mennyiségű alkohol vízhajtó hatású. Nem beszélve arról, hogy kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel.
5. Ne túlozd el az orrcseppek használatát.
A pihentető alváshoz mindenképpen fontos a nyálkahártya-lohasztó orrsprayk használata, de ha túl sokáig használod őket, folyamatos orrduguláshoz vezetnek.
6. Ne cigizz!
A dohányosok eleve gyakrabban fáznak meg, mint a nemdohányzók, de a betegségük időtartama is hosszabb és tüneteik is rendszerint rosszabbak. Ha beteg vagy, ne dohányozz, és másoknak se engedd meg a környezetedben.
7. Menj szaunázni!
A szauna a szegény ember orvossága"- tartja a tradicionális finn közmondás. A finnek már évekkel ezelőtt megfigyelték, hogy szaunázással testünk természetes lázat produkál, mely láz lehetővé teszi, hogy testünk aktiválja védelmi rendszerét a potenciális betegségek ellen. Egészségünknek és immunrendszerünknek kifejezetten jót tesz a forró szauna és hideg zuhany kombinálása.
8. Kerüld a tömeget, moss gyakrabban kezet!
Főleg a zárt helyeket pl. lift, zsúfolt tömegközlekedési eszköz, ahol bármikor rád tüsszenthet egy már influenzás ember.
 

2015-02-05 08:22:56

blankababa2.jpgA gyermekek fejlődése születésüktől kezdődően összetett folyamat, amely részben a mozgásfejlődésből (ezen belül is a nagy- és a finom mozgások fejlődéséből), a nyelvi, a kognitív (gondolkodásmódbeli) és a pszichoszociális fejlődésből áll. A legtöbb szakkönyv a gyermekkori fejlődést részeire bontja, természetesen ezek egy időben, egymásra épülve mennek végbe. A gyermekek intellektuális képességének első és legjobb mutatója a nyelv használatának fejlettsége, amit később a problémamegoldó képesség megfigyelésével tehetünk még szemléletesebbé. A gyermekek beszédkészségének fejlődése részben a felfogó (ezt nevezik receptív készségnek), részben a kifejező készség (expresszív készség) fejlődésével jellemezhető. Amennyiben a külvilág érzékelésének zavara áll fenn, természetesen a beszéd fejlődésének elmaradásával számolnunk kell.
Néhány hónaposan már hangokat utánoz
Egészséges csecsemőkben 10 hónapos korig beszéd ritkán fordul elő, de már a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő is egyre jobban lokalizálja a hangok forrását, arra összerezzenéssel, pozitív ingerre gügyögéssel reagál. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, felmerül a hallás zavara, ami lehet idegi vagy perifériás eredetű. Minden esetben, amennyiben újszülött korban nem történt meg a hallásvizsgálat, fül-orr-gégész vizsgálat, szükség esetén neurológus konzílium és képalkotó vizsgálat elvégzése indokolt, a probléma hátterének tisztázására. 3 hónapos kortól kezdődően észleljük, hogy a csecsemő felnőtt hangra reagálva hangokat próbál képezni, amit 6 hónapos korban már hangzóképzéssel is kiegészít. Ebben az életkorban a csecsemők még félelem nélkül, sokat és bárkire rámosolyognak, sőt hangosan nevetnek is. 8 hónapos korra érhető el leggyakrabban az, hogy a csecsemők egészséges fejlődés esetén a nevükre figyelnek. Természetesen a külvilág ingerszegénysége esetén a fejlődés ezen szakaszai elhúzódóvá válhatnak. A szakirodalom a születéstől 10 hónapos korig tartó időszakot a beszéd előtti periódusnak nevezi, amit a későbbiekben a megnevezési periódus vált fel (10-18 hónapos kor). Ebben az időszakban az idősebb csecsemők és fiatal kisdedek felismerik környezetüket, bizalmatlanná válnak az ismeretlen külvilággal szemben, de adekvátan elkülönítik az apa és anya személyét, használja a papa és mama kifejezést, megtanulják kimondani a nevüket és megismerkednek a „nem” jelentésével. A megértő képességük egyre inkább egyértelművé válik. Abban az esetben, ha nem is beszélnek, bár már kb. 50 szót megértenek, kommunikációra képesek, ehhez a metakommunikációt (gesztusok, grimaszok, bólintás, cselekedetek) is használják.
Látványos fejlődés 1 éves korára 
A baba rendkívül kiszolgáltatott, mindenben anyja, környezete segítségére szorul. Ebben a fontos időszakban alapozódik meg a bizalom, alakulnak ki a fontos kötődések, illetve rossz esetben indulnak a kötődési zavarok. Amennyiben a megértés segítségével egyértelmű a kapcsolatteremtés, biztosak lehetünk, hogy az érzékeléssel nincs problémája gyermekünknek. Általános tapasztalat, hogy a csecsemők az első születésnapjuk előtt már legalább egy szót biztonsággal kimondanak. Ebben az életkorban azonban még természetesen is előfordul a felnőttek számára érthetetlen, látszólag értelmetlen, de sajátos dallamú és folyamatos, esetleg betűfelcseréléssel kimondott szavak használata. Másfél éves korukra a gyerekek a megértett 50 szóból 20-25-öt megfelelően használni is tudnak. A következő - 18-24 hónapos kor - időszakban a szavak megfelelő sorrendbe helyezése és azok segítségével, legtöbbször nyelvtanilag még helytelenül, de külső hallgató - nem családtag - számára is érthető módon a gondolatainak kifejezése következik be. Ebben az életkorban a mondatok még rövidek, távirati stílusúak. Három éves korra a gyermekek szókincse tovább bővül, amihez hozzájárul a környezet is. A döntően felnőttek között élő gyermekek szókincse, tartalmi hátterének ismerete nélkül, inkább a felnőttekre jellemző, míg a bölcsődei – óvodai környezetben növekvő gyermekek az ő mikroviláguk szavait ismerik jobban. A tudatuk és énképük fejlődésével együtt megtanulják életkorukat, nemüket is ismerik és adott esetben a családjukra és a lakóhelyükre vonatkozóan is tudással rendelkeznek. Egyre többször használnak többes számot, teljes mondatokban beszélnek és a világ jobb megismerésére egyre többször teszik fel a „miért?” kérdést.
Önmagától képes egyszerű mondatokat alkotni
Négy éves korra a miért korszak kiteljesedik, a gyermekek érdeklődőek, szeretnénk egyre több információt szerezni a világukról. 4-5 szavas mondatokat alkotnak, a múlt időt elkülönítik és használják, emellett ismerik családi nevüket is. Szívesen beszélgetnek, bár ehhez a személyiségükre jellemző nyitottság is szükséges. Amennyiben az otthoni vagy a tágabb környezet nem megfelelő, a gyermekek, beszédkészségük ellenére visszahúzódóakká válhatnak. A nagycsoportos óvodás, 5 év feletti gyermekek már a beszéd teljes palettáját használják, ismerik a múlt idő mellett a jövő időt, beállítottságuktól és a szülők, gondozók odafigyelésétől is függően tízig számolni tudnak, megismerik az ABC betűit, annak ellenére, hogy egyszerűbb, nagybetűs szavakat olvasni csak azok a gyermekek tudnak, akikkel többet foglalkoznak ilyen szinten. A beszédfejlődés természetesen adott körülmények között egyedien módosulhat. Amennyiben a várható fejlődéshez képest eltérést észlelünk, mindenképpen érdemes specialista segítségét igénybe venni, kezdetben a szervi eltérések kizárására a korábban említett fül-orr-gégész, gyermekgyógyász, neurológus szakorvosét, később a pszichológus vagy a logopédus felkeresése segíthet az előforduló problémák orvoslásában. (forrás:WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus, DRportal szakértő)

2015-01-22 10:07:54

egyedi_mosoly.jpgMa, mielőtt kimondasz egy bántó szót, gondolj azokra, akik nem tudnak beszélni. Mielőtt panaszkodsz az ételed íze miatt, gondolj azokra, akiknek nincs mit enni. Mielőtt panaszkodsz a férjedre vagy a feleségedre, gondolj azokra, akik Istenhez fohászkodnak, hogy legyen társuk. Ma, mielőtt panaszkodsz az életre, gondolj azokra, akik túl hamar mentek el a másvilágra. Mielőtt siránkoznál amiatt, hogy túl nagy távolságon kell vezetned, gondolj azokra, akik ugyanezt a távolságot gyalog kell megtegyék. És amikor fáradt vagy és panaszkodsz a munkádra, gondolj azokra a munkanélküliekre, akik szívesen végeznék a Te munkádat. És amikor gyötrő gondolatok rosszkedvűvé tesznek, mosolyogj egyet és gondolj arra, hogy élsz és csodálatos, ami körülvesz. (ismeretlen szerző)

2015-01-14 13:49:26

barat6.jpgA gyerekek születésüktől fogva specifikus kompetenciákkal rendelkező, önálló személyek. Túlélésükhöz elengedhetetlen az elemi testi, szellemi és szociális alapszükségleteik kielégítése. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy bár különleges védetlenségük van az első időkben és tőlünk függenek, ők is rendelkeznek emberi méltósággal. Nem tulajdonaik senkinek, csupán vendégek nálunk. Kötelességünk megtenni mindet azért, hogy személyiségük a legteljesebb mértékben kibontakozzon.
T. Berry Brazelton és Stanley I. Greenspan hét alapszükségletet különböztet meg, melyekre minden gyereknek szüksége van.
1.Tartós, szeretetteljes kapcsolatok. – A kicsik önmagukról szerzett legelső tapasztalataikat általunk szerzik, a szeretetteljes, elfogadó légkör segít nekik a pozitív énkép kialakításában.
Ha szeretve vannak, ők is megtanulják elfogadni és szeretni önmagukat. Nehezebben hódolnak be tekintélyszemélyeknek, kiállnak önmagukért.
Nagyon fontos az erőszakmentes nevelés. A második világháború után sok vizsgálat foglalkozott azzal, hogy miért volt az, hogy bizonyos emberek kiálltak az üldözöttek mellett, felemelték szavukat a rémségek ellen, míg voltak akik nem. A civil kurázsit tanúsító személyek a társadalom különböző rétegeiből jöttek, voltak magasan képzett emberek, voltak kevésbé tanultak, voltak vallásosak és voltak ateisták. Egy valami viszont közös volt ezekben az emberekben: egytől egyig viszonylag erőszakmentes gyerekkort élhettek meg. (Oliner&Oliner, 1988.)
2. Testi épség, biztonság és rend. – A gyerekek nem tudnak még eligazodni a felnőtt világban, biztonságérzetüket nagyban tudjuk azzal fokozni, ha környezetüket, életüket kiszámíthatóvá próbáljuk tenni. Ha úgy érzik, hogy ki tudnak igazodni a saját életükben, ha tudják, hogy a dolgok milyen sorrendben követik egymást, akkor ez a biztonságérzet segít megalapozni, hogy kompetensé váljanak saját dolgaikat illetően.
3. Egyéni különbségekre szabott tapasztalatok. – Minden gyerek fejlődése, érdeklődése más és más. Biztosítsuk számukra az ennek megfelelő ingereket, élményeket.
4.Fejlődésének megfelelő tapasztalatok. – Ne várjunk el tőlük olyan dolgokat, amelyekre még nem képesek, de minden olyan dologban engedjük őket önállóan cselekedni, amit már tudnak. Ha így teszünk, akkor jóval több sikerélmény éri őket, mint kudarc. A sok pozitív visszacsatolás erősíti az önbizalmukat.alt
5. Határok és keretek. – A túl megengedő, határok nélküli nevelés is okozhat szorongást. Az alapvető biztonságérzet kialakulásához szükség van bizonyos szabályok betartására, betartatására és megfelelő keretekre.
6. Stabil támogató közösségek és kulturális kontinuitás. – A család után a szűkebb társadalom, a gyereket körülvevő közösség a következő szocializációs terep. Az itt szerzett tapasztalatok is fontosak a fejlődés szempontjából
7. Az emberiség biztos jövője. – Stabil jövőkép nélkül nem képzelhető el tartós érzelmi jóllét.
Mi a tanulság? Természetesen mindenki vonja le magának, ami neki a legfontosabb… Egy biztos azonban, ha szeretnénk, hogy világunk erőszak mentesebb és igazságosabb legyen, akkor először a nevelésben alkalmazott erőszakról kell lemondanunk. Az erőszakmentes nevelés kulcsa a gyermek részvételén múlik (ezzel az együttműködésen alapul a Pikler-módszer is). Azok a szülők, akik bevonják gyermekeiket az őket érintő döntésekbe, természetesen életkoruknak megfelelően, egészen jól boldogulnak erőszak nélkül… Az anyák és az apák általában rendelkeznek, azzal az intuitív kompetenciával, hogy a gyermekükkel párbeszédet folytatva felismerjék szükségleteit, és annak megfelelően reagáljanak. Írta: Csányi Nikolett (forrás:pindur.hu)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg