2018. Április 22. Vasárnap Csilla napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Hajdúszoboszlói Fazekasház
2018-04-20 11:41:58

Tájházak Napja 2018 - „Hajdúnánás házhoz jön, a Hajdúszoboszlói Fazekasházhoz”

Anyáknak-Apáknak

2015-09-04 18:37:36

Blanka3.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
3. A próbálkozást értékeld, ne a teljesítményt
Az elvárások túlzott hangsúlyozása és erőltetése megtöri a gyereket. Az elvárásokat eltúlzó szülők gyermekeire gyakrabban jellemző a szorongás és a depresszió. A felmérések eredménye egyértelmű: a próbálkozásokat kell értékelni, nem a természet adta képességeket. Az intelligenciájukért dicsért gyerekek hajlamosabbak teljesítményhelyzetben a könnyebb feladatokat választani, mivel nem szeretnék az „okos” státusukat elveszteni a nagyobb hibalehetőség kockáztatásával. A próbálkozásra ösztönzött gyerekeknek viszont 90%-a a nehezebb feladatokat választja. Miért? Dweck magyarázata szerint: „Ha a gyermekeinket a cél elérésébe fektetett energia függvényében jutalmazzuk, ebben a folyamatban újra kezdeményezni akarnak majd. Nem tereli el a tanulásról a figyelmüket az aggodalom, hogy mennyire tűnnek majd okosnak egy feladat megoldása során.”(Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

2015-09-04 08:44:05

Blanka2.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
2. Tanítsd gyermekeidet a kapcsolatok építésére
A kapcsolatokról való tanulás fontosságát senki sem cáfolja – de mennyi időt szánnak valójában a szülők arra, hogy megtanítsák gyermekeiknek, hogyan viszonyuljanak másokhoz? Pedig ez igazán nem áll sokból: kezdetnek megfelel a gyermek ösztönzése apró kedvességekre az empátia fejlesztése érdekében. Ez nem csak a szükséges jártasságok elsajátítását eredményezi, de felmérésekből visszavezethető, hogy fontos lépés a boldogságukhoz vezető úton is.(Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

2015-09-03 09:00:45

Blanka.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni.
1. Légy boldog te magad is
A boldog gyerekek nevelésének első lépése – ironikus módon – egy kis önzés. A saját boldogságod megdöbbentő mértékű befolyással van a gyerekeidére. Széles körű felmérések mutattak rá a lényeges összefüggésre az anyák lehangoltsága és az emiatt a gyermekeikre gyakorolt rossz hatás közt. A szülői depresszió, úgy tűnik, magatartásbeli problémákat idéz elő a gyermek viselkedésében, továbbá csökkenti a szülő befolyását a gyermek fölött. És ez nem pusztán genetika kérdése. A felmérés kimutatta ugyan, hogy boldogabb szülők statisztikailag nagyobb eséllyel neveltek boldogabb gyerekeket, olyan genetikai komponenst, amely speciálisan ezért lenne felelős, nem tudott kiemelni. Mi tehát az első lépés egy boldogabb én felé? Szánj időt minden héten a baráti kapcsolataid ápolására! A nevetés ragályossága miatt érdemes sokat tartózkodni jó kedélyű barátok vagy családtagok társaságában. Az ő nevetésük téged is nevetésre bír, noha még ez sem feltétlenül szükséges a hangulatod javításához: neurológiai vizsgálatok szerint egy másik ember nevetése az agynak ugyanazon területein stimulál neuronokat, mint az, ha az ember saját maga nevet. (Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

2015-08-19 08:13:08

kicsi_1.jpgApa a mai fárasztó nap után, már jó ideje beszélget Blankával.... A gyerek természetesen módszeresen zsibbasztja Apa agyát, de sebaj, ő kitart.
1000 kérdésre válaszol, hol türelemmel, hol anélkül. Kb. 3 percenként ugyanazok ismétlődnek. Aztán egyszer csak elszakad a cérna....
Apa
- Blanka, most már hagyd abba légy szíves, csak egy fél percre maradj csendben! Megértetted?
Mire Blanka
- Megértettem.  Jól van Apa csendben maradok. Megígérem. De mi van a kezedben? Mi az Apa? Apa megmondod, hogy mi van a kezedben? (Írta: Kiss-Lukovics Krisztina, forrás:facebook.com)

2015-08-07 15:23:15

apa_fia_borotv__lkoznak.jpgAz apaéhséget olykor apasebnek is nevezzük. – Részlet Richard Rohr amerikai ferences szerzetes A férfi útja II. című könyvéből:
A pszichológusok alkalmazzák ezt a kifejezést, hogy rávilágítsanak a férfilélek sebzettségére, ami az apától való megfosztottságból ered – akár mert az apa meghalt vagy elhagyta a családot, akár mert a munkája miatt állandóan távol volt a családtól, akár mert közömbös maradt a gyerekeivel kapcsolatos dolgok iránt. Bármi is az ok, az eredmény mély sebzettség, megfosztottság, amikor a központunkat és a határainkat rosszul érzékeljük, amikor gondolkodásunk el van vágva a testünktől és az érzelmeinktől, olyan passzivitás, mint a meggyújtatlanul hagyott tűz. [...]
Bár az életben nincsenek garanciák, a saját fiainknak tudunk segíteni, ha lelki életünket megosztjuk velük, megosztjuk a gondolatainkat, érzéseinket, álmainkat és a sebeinket. Egy pszichológus mondta nekem, hogy a legtöbb fiú elveszti az apja iránti tiszteletet, mire eléri a tizenhat éves kort. Úgy hiszem, normális dolog egy kamasz számára, hogy ekkorra már ki akar törni a szülői kötelékből. Az, hogy a kitörés egészséges vagy egészségtelen, végül is erősen függ az apaság minőségétől és stílusától. A gyerekkorában elhanyagolt vagy megfélemlített fiú esetében a sebzettség formája a közömbösség elutasítása vagy a tekintély elleni lázadás lesz, és lehet, hogy nem gyógyul be soha. De ha megerősítjük és meghívjuk őt a férfiak közé, és megosztjuk vele a harcainkat, akkor a kitöréskor a gyermek–szülő viszony feloldódik, és később helyette férfi–férfi kötelék épül ki. Sokkal fontosabb, hogy a velünk való kapcsolat folyamatába vonjuk be a fiainkat, ahelyett hogy túlságosan elvont tanulságokat adjunk nekik.
Fiaink nem ostobák. Ha jó férfienergiát kaptak az apjuktól gyerekkorukban, nem fogják megtagadni őt akkor sem, amikor már felnőttek. Ha gyermekkorukban megtanulnak bízni a férfiasságban, akkor abban a férfiasságban is bízni fognak, amit férfikorukra találnak bennünk és magukban. Esetleg máshol keresnek megerősítést és modellt – a velük egyenrangúak, tanáraik és edzőik, a valós vagy képzelt hőseik között – de ez normális dolog. Egy férfi sem adhatja a férfi teljes modellkészletét, még a saját fia számára sem, mert neki úgy kell felépítenie a saját férfiasságát, hogy a szerepmodellek töredékeiből rakja össze saját felnőtt önmagát. De egy épeszű fiú sem fogja elutasítani az apjától származó példát, ha azt apjának és önmagának mint férfinak őszinte és szeretetteljes megtapasztalásaként kapta.(forrás:talita.hu)

2015-07-23 17:09:18

y_gener__ci__s_any__k.jpg...Íme az Y-generációs anyák. Az Y-generáció, vagyis az 1980 és 1995 között született nemzedék tagjai közül manapság egyre többen alapítanak családot. A nemzetközi trendeket és a közösségi médiát figyelve feltűnhet, hogy az Y-anyák egészen máshogy állnak a gyerekneveléshez és az anyasághoz, mint felmenőik. A kutatások is alátámasztják, hogy az Y-anyák nagyon tudatosak, nyitottak és vagányak, és a közvélemény is támogatja őket ebben. (a teljes cikk::hvg.hu)

2015-07-10 09:53:04

zokni.jpgMagyarország első Zokni Csereprogramjában új életre kelnek a pár nélkül maradt, lyukas, vagy megunt darabok. Van megoldás - ráadásul hasznos és környezetkímélő - a fura módon pár nélkül maradó zoknik felhasználására. Aki valaha is hordott zoknit, ismeri a furcsa jelenséget, mikor a mosógépbe rakott párokból egyszer csak pár nélküli zokni kerül ki, vagy a szekrénybe tuti kettesével elpakolt ruhadarab másnap egyedül árválkodik. A szólóban maradt zokni pedig előbb-utóbb a kukában köt ki. Nos, ennek vége, mert ezek a darabok ezentúl új életet kezdhetnek.
Az első magyar Zokni Csereprogram nem egy külföldi minta átvétele, hanem az egész világon egyedülálló hazai kezdeményezés. A szegedi vállalkozás, a ZV-Impex Bt. gyűjti a lyukas, lerongyolódott vagy pár nélküli, de tiszta zoknikat a Zoknicsere Programban. Eddig közel 9000 család csatlakozott a csereprogramhoz, és 1 tonna zoknit már újra is hasznosítottak. A Magyar Posta csatlakozásával akár ingyenesen is el tudod küldeni a használt, lyukas vagy páratlan zoknikat.
A Zokni Csereprogramról:
Magyarországon elsőként: Hisszük, hogy a zokni csereprogram által egyre több család zokni viselési kultúráját tesszük környezettudatossá.
Újrahasznosítjuk zoknijaidat: A használt zoknikból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília utak építéséhez.
1 tonna zokni: Eddig több mint 1 tonna zoknit dolgoztunk fel szigetelőanyaggá, amivel egy egész foci pályát be lehetne borítani.
Ingyenes zokni visszaküldés: A csomagfeladásra alkalmas postákon, az általunk küldött címke segítségével ingyen feladhatod a régi zoknijaitokat.
Adományozhatsz rászorulóknak: A használható állapotban lévő zoknijaitokat, rászorulóknak adományozzuk segélyszervezetek közreműködésével.
1000 Ft kedvezmény: A környezettudatosságodat még egy 1.000 Ft értékű kuponnal is megjutalmazzuk.
2014-es eredményeik:
- 7930 m2 (1 focipályányi) elkészült szigetelőanyag
- 87 kg zokni adomány, rászorulóknak
- 10081 érdeklődő család
- 875 kg beküldött zokni
- 2,5 kg zokni átlagosan családonként (!)
Terveik szerint ősztől már a használt harisnyákat, melltartókat is begyűjtik, hogy a műszálas ruhafélékből az útépítésnél használható geotextíliát készíthessenek – nyilatkozta Csányi Zoltán, a kezdeményezés elindítója delmagyar.hu-nak. A még használható zoknikat a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub és a szegedi ferencesek segítségével juttatják el a rászorulóknak. (forrás:sokszinuvidek.hu és a zoknicsere.hu)

2015-06-25 11:46:41

bence.jpgBárki, aki­nek gye­reke van egyet­ér­tene azzal az állí­tás­sal, misze­rint szülő­nek lenni a leg­ne­he­zebb munka, amely 24 órás szol­gá­la­tot köve­tel, viszont nincs más, ami ennyi bol­dog­sá­got és előtte hihe­tet­len­nek vélt szeretet-mennyiséget hozna az éle­tünkbe. Mégis, az egyik leg­ke­ser­éde­sebb része, hogy a gye­re­kek felnő­nek, ezért a leg­jobb dolog, amit tehe­tünk, hogy életre szóló emlé­ke­ket gyár­tunk, amikre ők is és mi is örökké emlé­kezni fogunk.
Mesélj
Min­denki tudja, hogy a mese­ol­va­sás fej­leszti a gye­re­kek memó­ri­á­ját, kép­zelőe­re­jét és szó­kin­csét. De ennél sok­kal fon­to­sabb, hogy lehető­sé­get teremt arra, hogy iga­zán közel kerülj gyer­me­ked­hez és közös élmé­nye­ket szerezzetek.
Csi­kizd meg
Ugye milyen jó, ami­kor kis­gye­re­ke­det teli száj­jal kacagni hal­lod? A fizi­kai kon­tak­tus sok­kal tovább rög­zül az agy­ban, így mi lenne jobb emlék a jóízű neve­té­sekről, mint egy ala­pos csikizés.
Bújj hozzá
A gye­re­kek túl gyor­san nőnek meg és hamar elér­ke­zik az idő, ami­kor már nem akar­ják meg­ölelni a szü­le­i­ket. Hasz­nálj ki min­den lehető­sé­get, hiszen később min­d­ket­ten szí­ve­sen emlé­kez­tek majd arra, milyen picurka is volt valaha és hogy fúrta bele magát az öledbe.
Szip­pantsd be az illatát
Bár­csak a baba­il­la­tot palac­kozni lehetne! Az illa­tok is erős emlék-előhívők, für­de­tés után szip­pants egy nagyot a pici fris­sen mosott hajá­nak illa­tá­ból. Soha nem fogod elfelejteni!
Lova­gol­tasd a hátadon
Ha majd felnőtt gye­re­ke­idre nézel, el sem fogod hinni, hogy egy­szer elbír­tad őket az öled­ben, vagy hogy nem ért le a lábuk, ami­kor a hát­a­don lova­gol­tak. Fel­be­csül­he­tet­len érték, ha vissza tudsz emlé­kezni, milyen kicsik vol­tak egyszer.
Bújócs­kázz
Eljön az idő, ami­kor a gyer­me­keid már nem akar­nak ját­szani veled, ezért az olyan egy­szerű játé­kok, mint a bújócska felejt­he­tet­le­nek. Az arcuk, ami­kor meg­ta­lál­nak téged, vagy az, aho­gyan szá­mol­nak, miköz­ben fél szem­mel azt lesik, hová bújtál.
Rin­gasd álomba
Az egyet­len módja az apu­kák­nak, hogy meg­érez­zék, milyen lehe­tett a babá­nak az anya­méh­ben, ha rin­gat­ják a picit. Semmi sem pótolja a fizi­kai kon­tak­tus eme for­má­ját és sem­mi­vel nem érez­tet­he­ted job­ban a sze­re­te­ted, mint ha magad­hoz öle­led és álomba rin­ga­tod őt.
Tán­colj vele
Nem kell nagy rit­mus­ér­zék­kel ren­del­kezni, hogy fer­ge­te­ges buli­kat csap­ja­tok a gye­re­kek­kel. Csak tegyél fel egy jó szá­mot és rop­já­tok közö­sen a nap­pali köze­pén. A sza­la­gava­tója előtt, majd jót nevet­tek eze­ken a meg­hitt, vidám estéken.
Tudasd vele, hogy mennyire szereted
A szülői sze­re­tet meg­kérdő­je­lez­he­tet­len, mégis fon­tos, hogy ezt sza­vak­kal is kife­jezd. Mondd el neki min­den nap, hogy mennyire sze­re­ted és bármi tör­tén­jék, te min­dig mel­lette állsz. (forrás:piknikmagazin.hu)

2015-06-20 21:54:37

csabatestv__r.pngNem azért kell jónak lenni, mert megéri, mert megfizetik, vagy megköszönik, de nem is azért, mert az elvetett mag gyökeret ereszt és termést hoz, hanem csak azért mert egyszerűen jó jónak lenni!! Sokkal jobb, örömtelibb, tisztább dolog jónak lenni, mint rossznak, hamisnak, képmutatónak!! Tetteink gyümölcsét nem mi érleljük meg!  Akárcsak a napfény, mely nem gondolkodik, hanem ragyog és meleget ad, mi se töprengjünk azon, hogy megéri, vagy nem, hanem egyszerűen legyünk jók, mert ez Isten adta szép természetünk!  Ha jók vagyunk harmóniában vagyunk önmagunkkal, s ha letérünk erről az útról, akkor elsősorban magunkat sebezzük meg, magunknak okozunk fájdalmat a rosszasággal, a bűnnel!!  Más bűne ne hagyjuk, hogy befertőzzön! Ha a társam lámpája kialszik, akkor elég balga vagyok, hogy ha én is kioltom a magam lángját! Szeretettel, Csaba t. (forrás:magnificat.ro)
   

2015-06-10 17:43:40

_diakmunka_150339967.jpgSzünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából már felnőttnek számítanak, ezért bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóknál - közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel. A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A NAV kitért arra is, hogy a diákoknak a munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit az adóhatóságnál a 15T34-es nyomtatványon kell igényelni. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amely alapján a diák jövő májusban elkészíti személyijövedelemadó-bevallását - tette hozzá a NAV. A közlemény szerint munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött - minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó - munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező. (forrás:orientperss.hu/MTI/Kép: profession.hu)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg