2018. Április 22. Vasárnap Csilla napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Hajdúszoboszlói Fazekasház
2018-04-20 11:41:58

Tájházak Napja 2018 - „Hajdúnánás házhoz jön, a Hajdúszoboszlói Fazekasházhoz”

Anyáknak-Apáknak

2015-09-25 15:02:51

f__rfiak_a_h__ztart__sban.jpgA férfi-női racionális munkamegosztás lelkes híve vagyok. Nem várom el a férjemtől, hogy olyan házi munkát végezzen, ami nagyon nem megy neki, nekem sem kell fát aprítani vagy csirkét vágni (egyébként ezek régen női feladatok voltak vidéken), de az ésszerű keretek között fontosnak tartom, hogy a férfi is jelen legyen a háztartásban, ugyanúgy, ahogy a nő mondjuk a kerti munkákban. Hogy miért? Íme:
1. A nő sincs mindig otthon! Jobb, ha a férfinak is van gyakorlata a főzésben, takarításban, egyéb házi munkában!
Egyrészt manapság a nők döntő többsége a munkahelyén van napközben, másrészt lehet hosszabb ideig tanfolyamon, kiküldetésben, vagy megbetegszik stb. Ilyenkor persze sokan igénybe veszik a mamák, nagymamák segítségét, ami éppenséggel egy jó megoldás, ha van hadra fogható mama, nagymama. Ha nincs, akkor a férfi magára marad azokkal a munkákkal, amelyeket csak a nő szokott végezni otthon. Ilyenkor roppant kínos, ha egy teát is nehézséget okoz megfőznie.
2. Érzékenyítés először: nem is olyan könnyű kitakarítani egy lakást!
Arról van valóságos tapasztalatunk, amit gyakorlunk. Tehát ha egy nő hagyja, hogy a férje csak panaszkodjon a tisztaságra, az ételre és arra, hogy nincs mindig vasalt inge, miközben a férfinak nincs alkalma kipróbálni ezeket a tevékenységeket, akkor előfordul, hogy nincs tisztában azzal, hogy takarítani, főzni, vasalni stb. kemény fizikai munka. Ne vegyük el ezt a tapasztalatot a férfiaktól!
3. Érzékenyítés másodszor: nem is olyan izgalmas egész nap házi munkát végezni!
Sokszor ma is elvárás, hogy a nők önként és dalolva, sőt vidáman végezzék el a házi munkákat. Jó, ha ez néha összejön, de a házi munka tipikus láthatatlan munka, az látszik, ha nem végzik el, ráadásul rendkívül monoton, és igen nagy kreativitást kell belevinni, hogy legyen benne valami kreativitás. Egyszóval: a házi munka alapvetően unalmas, sőt, amiatt, hogy rendszeresen kell végezni, olykor még ingerültséget is okoz. Engem megnyugtat, hogy a férjem is ingerültté válik néhány órás takarítás és mosogatás után:)
4. Érzékenyítés harmadszor: a házi munka komoly logisztikai feladat!
Ez az, ami miatt mégiscsak érdekes! Komoly kihívás, hogy megszervezzük egy délelőttre a mosást, takarítást, főzést! Hogy miközben beteszem a gépbe a mosást, már valamelyik fogás a fazékban rotyogjon, és amíg kiteregetek, addig a rizs megpárolódik, és megszárad a padló a fürdőszobában. Ha egy férfira soha nem bízzuk rá ezeket a munkákat, hajlamos lesz lenézni azt a szellemi hozzáadott értéket, ami nélkül nincs jól működő háztartás!
5. És a gyerekek – ne vedd el tőlük az apjukat!
Való igaz, hogy a férfiak gyakran izgalmasabb játékokat játszanak a gyerekeikkel, mint a nők. Az anyák igen ritkán dobálják plafonig a gyereket, és sokkal hamarabb szólnak rá, hogy ne piszkolja össze a nadrágját. De nem jó, ha egy apa csak a játszópajtás szerepében van! Nagyon is egyetértünk a „pelenkázz, tovább élsz" jelszóval! A gyereket ellátni intimitást alakító tényező. Jó, ha a kisgyerek már pici baba korától sokat van az apjával, az apja kezében. Jó, ha az apja tologatja a babakocsiban, és jó, ha a későbbiekben együtt főznek, takarítanak! Jó, ha alkalmanként az apa marad otthon a beteg gyerekkel. Mert így alakulhat ki közöttük igazán bensőséges apa-gyerek kapcsolat.
Kövesd bátran a tanácsaimat, kipróbáltuk, és jól működnek! (forrás:talita.hu/írta:Kóczián Mária)

2015-09-21 13:25:53

zar__ndokok.jpgKedves Zarándoktársaim! Ötödik alkalommal kelünk útra, hogy a szeretet és a közös hit egységében a máriapócsi Szűzanyához járuljunk, imádkozzunk gyerekeinkért, családunkért, önmagunkért. Az apák zarándoklata 2015. október 2-4 között lesz (péntektől vasárnapig), tehát az eddigiekhez hasonlóan az október 4-i házaspárok és családok búcsújához igazítva. Az útvonal a tavalyi szerint alakul, pénteken találkozás Debrecenben az Attila téri templomnál, majd a Guthi erdőn keresztül érkezünk Nyíradonyba. Szombaton Nyíradony - Szakoly - Kisléta - Máriapócs útvonalon haladunk tovább. Várom a jelentkezésedet! Zarándokoljunk együtt! Szeretettel: Terdik János atya Tel.: +36 (30) 749 6219

2015-09-16 10:24:02

horse_baby_2000x1500_ts_144285129.jpgKovács Ferenc és családja Szarvaskőn él, lovas élményterápiával foglalkoznak. Magától értetődő számukra, hogy legkisebb gyermekük már csecsemő korában megismerkedett a lovaglással – sőt ezt mások számára is javasolják.
Ferenccel beszélgetve megtudjuk, nincs alsó korhatára annak, hogy a gyerekek megismerkedjenek a lovaglással. Kapcsolatteremtő, bizalmi fejlődés érhető el a lovakkal való együttműködéssel, mozgása a járás és egyensúly fejlődését segíti, mivel a lovaglás folyamatos egyensúly bontó-kereső mozgásforma. A ló lépése, járásmódja harmonikus az ember járásával: hasra fektetve a ló hátán a csecsemőt, a mászás egyensúlyozási érzését tudjuk adni számára, ráadásul egy nagyon pontos koreográfiával, mivel a ló igen nagy gyakorlattal rendelkezik ebben a mozgásban. Az emberiség fejlődésében jelentéktelen idő az a nagyjából 100 év, mióta eltávolodott a nyugati civilizáció embere a lovaktól – előtte tízezer évig szoros kapcsolatban álltunk. Hatalmas volt a bizalom és a tisztelet, amellyel őseink a lovat körülvették évezredeken át – és nem véletlenül. (forrás:Hello Baby/Családháló)

2015-09-13 17:10:40

Blanka10.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
10. Vacsorázzatok együtt
Néha a tudomány csak annyit tesz, hogy igazolja, amit a felmenőink már réges-rég tudnak. Igen, a családi vacsora fontos. Ez az egyszerű hagyomány formázza a gyermek személyiségét és segíthet neki abban is, hogy boldogabbá váljon. Szintén felmérések bizonyítják, hogy azon gyerekek, akik rendszeresen vacsoráznak együtt a családjukkal, érzelmileg stabilabbak lesznek, és kisebb eséllyel fordulnak alkoholhoz vagy más, függőséget okozó szerekhez. Jobb jegyeket kapnak az iskolában és kevesebb náluk a depresszióra utaló tünet, ami különösen a kamasz lányokról mondható el. Ezenkívül ritkábban válnak túlsúlyossá vagy szenvednek táplálkozási zavarokban. A családi vacsorát akár a gyerekeknek való felolvasás is koronázhatja, amivel az iskolára is jobban fel lehet készíteni őket. (Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

2015-09-11 20:21:08

Blanka9.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
9. Úgy alakítsd a környezetüket, hogy az a boldogságukat segítse
Nem igazán szeretjük beismerni, de mindnyájunkra hatással van a környezetünk – gyakran jobban is, mint gondolnánk. Mi a legegyszerűbb módja, hogy nagyobb befolyással legyünk a gyermekünk környezetére? Kevesebb tévé. A felmérések határozott összefüggést mutatnak a televízió nem nézése és a boldogság közt. A szociológusok szerint a boldogtalan emberek hajlamosak sokkal több időt tölteni a tévé előtt, mint boldogabb társaik – azt nem tudni, hogy a tévénézés teszi-e az embereket boldogtalanabbá, vagy a boldogtalan emberek szeretnek-e jobban tévézni. Azt viszont tudjuk, hogy sok más tevékenység segíthet a gyerekünknek boldog, jó beállítottságú egyénné válni. Amikor a gyerek tévét néz, nem azokat a dolgokat csinálja, amik hosszú távon a boldogsághoz segíthetik. (Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

2015-09-10 16:31:53

Blanka8.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
8. Több játékidő
Sokat olvasunk manapság az éberségről és a meditációról – és meglehetősen hatásos mindkettő. Azonban a gyerekeket ezekre rávenni nem kis kihívást jelenthet. Hogyan érhetünk el eredményt? Több játékidővel. A legtöbb gyerek tudatosan gyakorol éberséget, azaz teljes egészében kiélvezi az aktuális pillanatot, amikor játszik. Úgy tűnik azonban, hogy napjainkban a gyermekek kevesebb időt töltenek (benti vagy kinti) játékkal. Mindent összevetve, a gyerekek átlagosan heti nyolcórányi szabad, kötetlen és spontán játékidőt vesztettek el az elmúlt két évtizedben. A játékra szánt idő nem időpocsékolás! Elengedhetetlenül szükséges a gyerekek tanulásához és fejlődéséhez. A kutatók szerint részben a játékidő drámai csökkenése felelős a gyerekek kognitív és érzelmi fejlődésének lelassulásáért. Ráadásul a gyerekek megtanítása a szabad vonalvezetésű, rendszerezetlen játékra (felnőttekkel vagy azok nélkül) hozzásegíti őket az intellektuális, fizikai, szociális és érzelmi jóléthez. A strukturálatlan játék segít megtanulni a gyereknek csapatban dolgozni, osztozni, egyezkedni, konfliktusokat kezelni, szabályozni az érzéseiket és a viselkedésüket, és felszólalni a maguk javára. Itt nincs szükség szigorú megkötésekre, csupán biztosíts több időt a gyerekeidnek, hogy szabadon játszhassanak. (Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)


2015-09-09 15:15:35

Blanka7.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
7. Tanítsd őket önfegyelemre
Az önfegyelemnek nagyobb hatása vagy gyerek jövőben elért eredményeire, mint az intelligenciának – vagy mint akármi másnak. Egy kísérletben azok a gyerekek, akik jobban ellenálltak az eléjük kitett mályvacukros edény kísértésnék, és nem ettek belőle akkor sem, ha egyedül maradtak vele, boldogabb és teljesebb életet tudhattak magukénak a későbbiekben az utánkövetéses kísérlet szerint. Óvodásoknál a vágykielégítés késleltetésének képessége alapján intelligencia, tanulmányi sikerek és jó szociális képesség jósolhatok felnőttkorra. Ez részben azért van, mert az önfegyelem elősegíti a tanulást és az információfeldolgozást. Ráadásul a fegyelmezett gyerekek könnyebben birkóznak meg a frusztrációval és a stresszel, valamint többnyire jobb érzékük van a szociális felelősségek kezeléséhez is. Más szóval: az iskolai sikereken és az asztalnál való higgadt viselkedésen túl az önfegyelem a későbbiekben nagyobb elégedettséget, több barátot és közösségi kezdeményezést eredményez. Hogy hogyan kezdjünk el egy gyereket önfegyelemre nevelni? Tanítsuk meg nekik, hogyan terelhetik el a figyelmüket a kísértésről. Az egyik megoldás az, hogy eltüntetjük a kísértés tárgyát a szemük elől, tehát pl. ténylegesen eltakarjuk a csábító mályvacukrot. Amikor a jutalom nem volt látható, egy felmérés során a gyerekek 75%-a képes volt 15 teljes percet várni a következő mályvacukorra; láthatóvá tett jutalom mellett egyik gyerek sem tudott ennyit várni. (Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

2015-09-08 11:23:58

Blanka6.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
6. Alakíts ki szokásokat
A hatodik pontnál járunk, és úgy tűnhet, máris túl sok megjegyeznivaló akad, amire figyelni kell. Ezen a jó szokások segíthetnek túllépni. Az eddigi módszerek állandó újbóli átgondolása fárasztó lehet, de megszokásból cselekedni annál könnyebb, ha a megfelelő szokások már kialakultak. Hogyan segíthetünk a gyerekünknek a boldogsághoz vezető szokások kialakításában? Carter néhány, felmérések által igazolt módszert említ:
- Ingerszegény környezet: válj meg mindentől, ami eltereli a figyelmet vagy kísértést jelenthet.
- Mások bevonása: avass be másokat is a terveidbe, hogy a környezeted segíteni tudjon és cselekvésre ösztökéljen.
- Egyszerre egy cél: a túl sok cél túlterheli az akaratot, különösen gyerekek esetében. Szilárdíts meg egy szokást, mielőtt újat szeretnél kialakítani.
- Kitartás: ne számíts már az első próbálkozásnál sikerre, az ilyesmi időt igényel. Lesznek visszaesések.
(Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

2015-09-06 14:22:06

Blanka5.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
5. Tanítsd őket érzelmi tudatosságra
Az érzelmi intelligencia megszerzett tudásból, nem pedig veleszületett adottságokból áll. A gyerekek nem fogják csak úgy „maguktól” megérteni a saját érzéseiket, még kevésbé másokét. Ehhez az első lépés a szülőktől az empátia kimutatása, az érzelmek megnevezése és érvényre juttatása, amikor haragot vagy csalódottságot élnek meg. A szülőnek nem kell félnie attól, hogy megmondja a gyereknek, mit érez, mert a gyerek abból tanulni, építkezni tud. Ha a szülő kifürkészhetetlen, az sokkal rosszabb, mintha néha töredelmesen bevallja: fiam/lányom, most nagyon idegesítesz, vagy anyu/apu szomorú, magányos vagy elesett. Beszélgess el a gyerekkel, segíts neki azonosítani az érzéseit, és tudasd vele, hogy ezek az érzések normálisak. Lehessen haragudni a szülőre, vagy akár dühösnek is lenni.
(Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

2015-09-06 14:22:41

Blanka4.jpg(...) A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal. De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:
4. Tanítsd őket optimizmusra
Nem szeretnél mogorva kamaszokkal vesződni? Akkor még a kamaszkor előtt tanítsd meg nekik, hogy mindig nézzék a dolgok jó oldalát. Azon tizenévesek, akiket idejekorán pozitív látásmódra neveltek, feleannyira hajlamosak depresszióba zuhanni serdülőkorukban. Christine Carter szerző így foglalja össze: „Az optimizmus olyan közeli kapcsolatban áll a boldogsággal, hogy a kettőt gyakorlatilag vehetjük egynek.”(Forrás: szimpatika.hu/www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg