2018. Április 27. Péntek Zita napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Változókor-Változás
2018-04-23 20:48:39

57-éves gyógyszerészként dolgozó, diplomás nő vagyok. Mindig is fontosnak tartottam a prevenciót, de ennek ellenére én is úgy éltem, a mindennapi életemet, mint sok más ember. Majd a 40-es éveim közepén jöttek a szervezetem figyelmeztető jelei.

Anyáknak-Apáknak

2016-02-14 18:47:50

herbert_fisher_04.jpgA Guiness rekordok könyve 2010. márciusában adta át az elismerést Herbert és Zelmyra Fishernek, miszerint ők voltak a leghosszabb ideje házasok a Földön. Azóta Herbert Fisher eltávozott az élők sorából, de halála előtt nem sokkal ő és a felesége a twitteren (!) válaszoltak néhány párkapcsolati kérdésre. Az „interjú” idején Zelmyra 101, Herbert pedig 104 éves volt, a házasságuk pedig 85 éve tartott…
1. Van valami, amit másképp csinálnának több mint 80 év házasság után?
Nem, semmit sem változtatnánk. Nincs különösebb titka a házasságunknak, egyszerűen csak azt tettük, amire a másiknak illetve a családunknak szüksége volt.
2. Mi volt a legjobb házassági tanács, amit valaha kaptak?
Tiszteljük, támogassuk egymást, és mindig beszéljük meg a dolgokat. Legyünk hűségesek, őszinték és igazak egymáshoz. Szeressük egymást TELJES szívből.
3. Milyen volt ráébredni, hogy az egész életüket együtt fogják tölteni? Nem volt félelmetes a tudat?
Z: A kapcsolatunk minden nappal erősebb volt. A válás SOHASEM volt létező opció számunkra – még a gondolata sem.
4. Honnan tudták, hogy a párjuk az „igazi”?
Együtt nőttünk fel, és már a házasságunk előtt is a legjobb barátok voltunk. A barátság is életre szól – ahogyan a házasság is.
5. Mi lenne a tanácsuk egy olyan valakinek, aki szeretne hinni benne, hogy valahol még vár rá az „igazi”?
Zelmyra: Hát nekem ott volt egy saroknyira! Lehet, hogy nincs messze az illető, úgyhogy higgyen benne csak nyugodtan – ha majd találkozik vele, tudni fogja.
6. Mi a legfontosabb tulajdonsága egy jó házastársnak?
Zelmyra: Keményen dolgozik és gondoskodik a családjáról. Az 1920-as évek például kemények voltak, de Herbert mindig a legjobbat akarta a számunkra, és valahogy mindig gondoskodott rólunk. Egy nagyon jó emberhez mentem hozzá!
7. Mi a legjobb Valentin napi emlékük?
Zelmyra: A főzés minden nap az én reszortom volt. Egyszer Herbert hamarabb hazajött a munkából, és ő főzte meg a vacsorát! Nagyon jó szakács!
Herbert: Mondtam neki, hogy ma én főzök és ő csak pihenjen. Az a kifejezés, ami az arcán volt, és a vacsora utáni üres tányér mindent megért!
8. Nagyon fiatalon házasodtak. Miközben felnőttek, hogyan sikerült megőrizni a személyiségüket anélkül, hogy eltávolodtak volna egymástól?
„Aki együtt ülteti a magot és együtt arat, együtt fog ünnepelni is.” Önálló egyéniségek vagyunk, de együtt többre vagyunk képesek.
9. Mire a legjobb visszagondolni 85 év házasság után?
Azokra, akiket magunk mögött fogunk hagyni: 5 gyerekünkre, 10 unokánkra, 9 dédunokánkra és 1 ükunokánkra.
10. A kommunikáció idővel könnyebbé válik? Hogyan képesek türelmesek lenni egymáshoz?
A gyerekeink felnőttek, úgyhogy többet tudunk beszélgetni egymással. Élvezhetjük, ahogy a tornácon ülünk a hintaszékben. Együtt.
11. Hogyan birkóztak meg azzal, ha hosszabb ideig fizikailag távol kellett lenniük egymástól?
Herbert: Egyszer két hónapig voltunk távol, amikor Z az ötödik gyerekünkkel volt kórházban. Életem legnehezebb időszaka volt. Zelmyra anyukája segített a háztartással és a többi gyerekkel, különben megbolondultam volna.
12. A párkapcsolatuk egy rossz napja után mi a legfontosabb, amire emlékeztetni kell magunkat?
Hogy a házasság nem verseny – sosem kell feljegyezni az állást. Isten azért rakott minket egy csapatba, hogy közösen győzzünk.
13. Fontos a vitatkozás, a harc?
Fizikailag SOSEM! Egyet kell értenünk abban, hogy nem kell mindenben egyetértenünk, és azokért a dolgokért kell harcolni, amik tényleg fontosak. Meg kell tanulni meghajolni – de nem megtörni!(forrás:lenyeg.blog.hu)
14. Mi az az egy dolog, ami közös Önökben, ami túlmutat minden máson?
Mind a ketten keresztények vagyunk, és hiszünk Istenben. A házasságunkat Isten előtt kötöttük. Minden nap imádkozunk egymással és egymásért.(forrás: lenyeg.blog.hu)

2016-02-14 11:18:51

Egyetemista_anya.1gif.pngHegedüsné Éberhardt Ildikó azért kapta az elismerő címet, mert mozgásában korlátozott gyermekét egyetemista évei alatt végig segítette abban, hogy megszerezhesse a diplomát.
Hegedüs Hajnalka a Debreceni Egyetem programtervező informatikus szakán szerzett diplomát. Hajnalka születésekor oxigénhiányt szenvedett, egyéves korában derült ki, hogy ez a mozgására és beszédére egész életében kihat. A nyíregyházi kislány Budapesten a Pető Intézetben nevelkedett, majd – mivel olyan középiskolába szeretett volna járni, ahonnan esélye van bekerülni egyetemre – a Krúdy Gyula Gimnáziumban folytatta tanulmányait, s a sikeres érettségi után bekerült a Debreceni Egyetemre, ahol februárban sikeres államvizsgája után megszerezte a diplomát.
Hajnalka mozgásában korlátozott, járókerettel közlekedik, az ujjai merevek, ezért nem tud fogni és írni. A mindennapokban az édesanyja segíti, nemcsak a közlekedésben, hanem a tanulásban is. Ildikó lányával együtt bejárt az egyetemi előadásokra, Hajni helyett jegyzetelt, így szinte ő maga is az évfolyam tagjává vált. A Diplomaosztó ünnepségén a Debreceni Egyetem kitartását és segítőkészségét különleges elismeréssel jutalmazta: az egyetem tiszteletbeli hallgatójává fogadták.(forrás:nyiregyhaza.hu)

2015-11-28 08:38:22

advgyufa.jpg1851-ben egy kreatív  édesanya, Lang asszony  „találta fel“ az adventi naptárt. A kisfia ugyanis   folyton azt kérdezgette , mikor lesz már végre karácsony. Az anya, hogy lecsillapítsa a kisfiút, kis dobozkákat készített számára, melyek mindegyikébe  egy apró finomságot rejtett el. Minden nap egyet lehetett kibontani, megenni, s lehetett várni a másnapot.
A kisfiú, Gerhard Lang  időközben felnőtt. Nem felejtette el a kis  meglepetés dobozokat. Arra gondolt, hogy más gyerekek is örülnének neki.  Igaza volt.   Amikor a  Reichold és Lang képzőművészeti intézmény résztulajdonosa lett,  elkészítették az első eladásra szánt naptárakat. A  kekszek helyett színes rajzokat használtak, amelyeket ki lehetett vágni és egy kartonra felragasztani. Ez úgy 100 éve történt.  Ma már könyvekből is meríthetünk ötleteket a készítéséhez. Az adventi naptár is biznisz lett, de az alkotó anyák is szárnyalnak, nagyon sok jó ötlettel kedveskednek a csemetéknek. Szükség is van a szülői leleményre, mert  a mai kölkök épp olyan türelmetlenül várják a karácsonyt  mint akik 100 éve voltak gyerekek.
(forrás:netfolk.blog.hu a teljes cikk ott olvasható)

2015-11-23 20:07:48

adventi_koszoru_keszitese_1024x768.jpgAz adventi koszorút régen az emberek otthon készítették advent első vasárnapján, ezzel is felkészítve lelküket karácsony ünnepére. A várakozás idejében fontos szerepe van az adventi koszorúnak, amit fűzfából készítettek eleink. Hozzávalók: 12 db fűzfavessző, csipkebogyó, fenyőágak, 4 db méhviaszgyertya
A koszorút 8 fűzfából fonták össze szorosan. Középre 4-4 vessző adta a keresztet. Ezeket a vesszőket kellett kihegyezni, majd beilleszteni. Középre egy fonat kerül, amire csipkebogyót tettek. A csipkebogyó ISTENFA. A piros szín az élet színe: vér, örök élet szimbóluma. A csipkebogyó télen is bírja, tehát a leghidegebb időkben is az életet képviseli. Miután a csipkebogyókat beillesztették, a lányok fenyőágakat tűzdeltek a koszorúba az óra járásának megfelelő irányba (ahogy a Nap körbejárja a Földet). Írta:Németné Wéber Gabriella (forrás: www.magyarterrendezes.hu)

2015-11-22 10:20:02

f__l.jpgA hideg idő beköszöntével nem csak a náthával kell megküzdenünk, de sok kisgyermeknek ez a fülfájások időszaka is. A középfülgyulladás legtöbbször a felső légutak megfázásos eredetű gyulladásának átterjedése a fülre. A kisgyermekek esetében gyakoribb a középfülgyulladás, mert náluk a fülkürt rövidebb, mint a felnőtteknél, így rövidebb úton hamarabb érnek el a kórokozók a dobüreghez. A kórokozók többnyire baktériumok, de előfordulhat vírusos fertőzés is. Mint minden betegség esetében, ez esetben is fontos, hogy minél előbb kezdjük kezelni! Talán sokan emlékeznek még nagyszüleink jól bevált praktikájára, a meleg sóra. A meleg só serkenti a vérkeringést, csökkenti a fülben a nyomást, ezáltal a fájdalmat. Arról, hogy milyen só legyen, eltérő véleményeket olvasni. Ez esetben elmondhatjuk, hogy akár tengeri, akár konyhasót használunk, az egészség szempontjából egy a fontos: hogy ne legyen finomított!
“Sópárnás” módszer Hatékonysága vitathatatlan és külön szerencse, hogy minden háztartásban szinte azonnal bevethető. Csupán egy tiszta fehér pamutzokni és finomítatlan só szükséges az elkészítéséhez. Készítsünk elő 1-1,5 csésze durva sót. Melegítsük egy serpenyőben kis lángon 4-6 percig folyamatosan kevergetve, majd jól rázzuk össze, hogy egyenletes hőmérsékletű legyen. Ezután töltsük zokniba és helyezzük a fájós fülre!
(teljes cikk:sokszinuvidek.hu)

2015-11-18 06:46:41

aloe_szaporitas_01.jpgEzeket a szobanövényeket helyezd a hálószobába a megnyugtató kisugárzásuk és a levegőt javító hatásuk miatt. Az alábbi öt nagyszerű növény segít a jobb alvásban, köszönhetően nyugtató és légtisztító hatásának. (...) Bár a választható növények száma meglehetősen nagy, írásunkban az 5 leghatékonyabb növényt emeljük ki, amelyek javíthatnak a közérzetünkön és elősegíthetik a minőségi alvást.
1. Aloe vera
Az Aloe vera nagyszerű gyógyhatású növény a természet patikájából: gyulladáscsökkentő hatású, kisebb égési sérülések, felületi bőrsérülések, horzsolások kezelhetők vele, továbbá méregteleníti a szervezetet. Ezenkívül segít a tisztítószerekben található szennyező vegyi anyagok közömbösítésében, ezáltal tisztítja a hálószoba és a lakás többi helyiségének a levegőjét. Szintén említésre méltó érdekesség ezzel a remek növénnyel kapcsolatban, hogy az esetben, ha a káros vegyi anyagok szintje magas az otthonunkban, a növényen barna foltok jelennek meg: mintegy jelzi nekünk, hogy "komoly a helyzet". Kiváló tulajdonságainak köszönhetően vezető helyen szerepel a NASA listáján, és az anyósnyelvhez hasonlóan éjjelente oxigént bocsájt ki, elősegítve a pihentetőbb alvást. Nagy előnye továbbá, hogy egyike a legkönnyebben tartható, gondozható növényeknek – jól viseli a mellőzést, mivel nem igényel gyakori öntözést. Az egyiptomiak a "halhatatlanság növényének" nevezték, ami nem csoda, hiszen a növény könnyen szaporítható. Ha veszünk egy cseréppel, hamarosan minden szobába jut belőle. Sőt még szeretteinket is megajándékozhatjuk a "boldog alvást" hozó növénnyel! Tartsuk a hálószobában az ablakpárkányon, mivel jócskán igényli a közvetlen napfényt. Az Aloe vera leveleinek nedvét felhasználhatjuk többek között rovarcsípések, száraz bőr, kisebb vágások és égési sérülések helyi kezelésére. Egész egyszerűen minden otthon alapnövénye kell, hogy legyen! (teljes cikk a www.hobikert.hu oldalon)


2015-11-03 10:48:50

mutat__.jpgHa szeretnél egy fél órát, amikor nyugodtan, akár ülve is meg tudsz inni egy bögre kávét (vagy elmosogatni, vagy kiteregetni, vagy megfőzni) és nem kell amiatt aggódnod, hogy gyermeked éppen mit nyel le, hol esik el, mibe csípi be az ujját, hova üti be magát, mit ver le (és így tovább…), akkor nektek is egy matató táblára lesz szükségetek! A te babád is nagyon kíváncsi alkat? Mindent megfogna, kipróbálna, mindent megfogdosna, játszana vele? Akkor lepd meg egy matató táblával! Ilyet azonban nem tudsz boltban venni, ezt neked, illetve Apának kell elkészítenetek! De nyugi, pillanatok alatt megvan és utána annál jobb lesz látni, milyen jól elfoglalja magát vele gyermeketek!
Hogy mi kell hozzá? Először is nagy fatábla, lehetőleg olyan, ami nem szálkás, le van csiszolva. Lehet bármilyen formájú és akár egy régi húsvágó deszka is megteszi. A lényeg, hogy fel tudjátok fúrni a falra. Ez azért szükséges, hogy majd biztosan ne essen rá a gyerkőcre.
Ezt követően pedig a következő dolgokat érdemes beszerelni és a képen látható módon elhelyezni a táblán.
    cipzár
    számológép
    tükör (nem igazi, hanem műanyag!)
    lánc(ok)
    távirányító
    villanykapcsoló
    láncos zár
    lakat
    kilincs
    zsinór, szalag
    címke
    duda
    kopogtató
A lista persze napestig folytatható, csak gondold végig, hogy mihez szeretne állandóan odamenni/odanyúlni kisbabád, és ami rászerelhető a táblára, szereld is rá! (forrás:otthonokesmegoldasok.hu)

2015-10-28 10:56:59

ev__s2.jpgAz egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen a kis korban kialakuló szokások felnőttként is megmaradnak, és a kamaszkori, illetve felnőttkori elhízás komoly kockázati tényezője a későbbi szív- és érrendszeri betegségeknek. De vajon hogyan érdemes az egészséges táplálkozásra ránevelni a gyermekeinket?
A gyermekkorban rögzült helytelen táplálkozási szokások felnőttként megbosszulják magukat: elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás lehet a következmény. Lássuk, miként érdemes már gyermekkorban megelőzni a későbbi betegségeket!
Ne követeljük meg, hogy egyenek meg mindent, ami a tányérjukra kerül
Az a hasznos, ha arra neveljük őket, hogy hagyják abba az evést, amikor jóllaktak, ne pedig arra, hogy mindent egyenek meg, amit a tányérjukra szedtünk. Az erőltetés ugyanis rossz szokásokhoz vezet: kutatások bizonyítják, hogy míg a felnőttek mindent megesznek, ami a tányérjukon van, a gyerekek csak körülbelül ennek 60 százalékát – ami teljesen normális és természetes dolog, hiszen ők még alkalmazkodnak az éhségérzetükhöz. Ha jóllaktak, abbahagyják az evést. Ráadásul azok a gyerekek, akiknek otthon mindent meg kell enniük, máshol is általában nagyobb adagokat kérnek.
Ne hagyjuk őket a tévé előtt enni!
Persze sokkal egyszerűbb egy gyereket a tévé előtt megetetni, ám az, aki a képernyőre meredve lapátolja be az ételt, elfelejt figyelni a teltségérzésre, és arra, hogy ennek az étkezés végét kellene jelentenie.
A tévé előtti nassolással foglalkozó kutatások szerint a gyerekek ilyenkor több cukorkát és kólát fogyasztanak, ráadásul a gyorsételeket és édességeket kínáló reklámok hatása sem elhanyagolható – ez később, kamaszkorban is vezethet egészségtelen étkezési szokásokhoz.
Ismertessük meg őket sokféle étellel, de legyünk türelmesek!
A gyerekek ízlése 2-3 és 8 éves koruk között nagyon sokat változik, és még utána is alakul, így érdemes sokféle étellel próbálkozni, ha pedig nem eszik meg elsőre, hagyni, hogy másodszorra, vagy harmadszorra, esetleg még később szeressék meg. Egyet ne tegyünk: ne kényszerítsük rá őket, hogy megegyék, mert így egészen biztosan „büntetőétel” lesz belőle. Ami viszont hatásos lehet: ha vicces formába rendezzük az ételt a gyerek tányérján. Egy vizsgálatban sokkal többet ettek a gyerekek abból a gyümölcsből, amelyik koktélpálcikára volt színpompás falatkákban felszúrva.
Adjunk nekik egészséges rágcsálnivalókat!
A különféle rágcsálnivalókból származó kalóriák száma erőteljesen növekszik: egy 2010-es tanulmány a 70-es évek vége és a 2000-es évek közepe között 27 százalékos emelkedést regisztrált, ráadásul ehhez főként a rágcsálnivalóként fogyasztott édességek járultak hozzá.
De nem kell mindig édességekben gondolkodni! Az aktív gyerekeknek szükségük lehet az apró falatokra, de ez nyugodtan lehet egészséges, tartalmazhat például teljes kiőrlésű gabonát, fehérjét, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, egészséges zsiradékokat.
Ne problémázzunk a kalóriákon!
A legfontosabb a gyerek egészsége, és nem a súlya! Épp ezért érdemes megbeszélni velük, melyik étel ad energiát a testünknek, és melyik tesz jót az egészségünknek. Így a gyerekek megtanulják értékelni például a teljes kiőrlésű gabonaféléket, ahelyett, hogy egyszerűen csak rettegni kezdenének a cukortól. A kicsiknek azt is elmesélhetjük, hogy milyen fontos, hogy sok szín kerüljön a tányérjukra.
Ne jutalmazzunk cukorkával!
Nemcsak az extra kalóriák miatt, hanem azért is, mert a gyerekek ilyenkor hajlamosak még jobban összekapcsolni az édességet a jutalommal, például ha jól teljesítenek az iskolában.
Hagyjuk őket a saját tempójukban haladni!
Nem lehet minden csatát megnyerni a zöldséges fogások elfogyasztásáért és a képernyő előtt töltött idő korlátozásáért vívott harcokban. De érdemes próbálkozni, és hagyni, hadd gyakoroljanak: nem megy minden elsőre, és nem lehet minden egészséges ételt elsőre megszeretni. Úgy megy ez, mint a sport: fokozatos a fejlődés, mi pedig szülőkként azt edző szerepét játsszuk.(forrás:szivderito.hu)

2015-10-16 19:54:23

csalad_templomban.jpg1994-ben rendkívüli népszámlálást tartottak Svájcban, ahol azt is vizsgálták, hogy egy személy vallását továbbviszik-e az utódok. Az eredmény több mint meghökkentő: a családban egyedül az apa vallási gyakorlata az, ami meghatározza, hogy a gyerekek a jövőben járnak-e templomba vagy sem. Anélkül, hogy statisztikai adatokkal bombáznánk az olvasót, íme néhány adat.
– Ha az apa és anya is rendszeres templomba járó, akkor a gyermekek 33 százaléka rendszeres templomba járó lesz.
– Ha az apa nem rendszeres templomba járó, de az anya igen, akkor a gyermekek 3 százaléka rendszeresen templomba jár.
– Ha az apa nem gyakorolja hitét, míg az anya rendszeresen, akkor a gyerekek 2 százaléka lesz rendszeresen templomba járó.
Az eredmény megdöbbentő, de megerősíti azt, amit a pszichológusok, kriminológusok és a keresztény értékek szerint gondolkodók tudnak: nem lehet ellenszegülni a teremtett rend biológiájának. Az apai befolyás, attól kezdve, hogy a nemzés során meghatározza a gyerek nemét, mindaddig, hogy milyen rítusú temetést kap, nincs arányban a rábízottakkal és az erősen csökkentett szereppel a nyugati liberális társadalomban.
Az anya szerepe mindig is elsődleges marad a meghittség, gondoskodás és nevelés szempontjából. Egyetlen apa sem képes helyettesíteni ezt a fajta kapcsolatot. Hasonlóképpen igaz, hogy amikor a gyermek belép abba a korszakba, amit az otthon helyett a baráti kör jelent, egyre növekvő mértékben vesz példát apjáról. Ahol az apa közömbös, nem odaillő, vagy éppen hiányzik, akkor az elkülönülés és a bekapcsolódás még nehezebb. Ha a gyerekek azt látják, hogy az Egyház „női és gyerekdolog”, ennek megfelelően járnak el: nem járnak oda, vagy csak sokkal ritkábban.
Érdekes módon tudat alatt a felnőtt nők és férfiak is levonják a következtetést, hogy apu távolléte azt jelzi, hogy a templomba járás nem igazán „felnőttes” dolog. Az elköteleződés szemszögéből az anyai szerep a bátorításé és a bíztatásé, de nem ez az elsődleges a felnőtt utód döntésében.
A megállapítások ugyan a svájci népességre vonatkoznak, de minden bizonnyal hasonló eredményű megállapításokra jutnának más nyugati országokban is, ahol nagy számban találhatók családok egyedülálló szülővel, valamint bonyolult mostoha kapcsolatokkal, vagy ami rosszabb, vándorló férfiszemélyekkel (nevelőapákkal) a háztartásban, akiket nem érdekelnek a „párjuk” gyermekei.
A hiányzó apa – bárki hibájából volt is a válás és bármennyire hűséges is az illető egyházához – valószínűleg nem fogja az engedélyezett, rövid „láthatási időt” gyermekével a templomban tölteni. Az egyik egyházközségben az egyik fiatal srác arról számolt be, hogy választania kellett, hogy templomba megy, avagy a vasárnapot apuval töltse negyven mérfölddel távolabb, pecázással és focival. Egy másik, tizenegy éves fiú választása még nehezebb volt: a földi vagy az égi Atya között, a szeretet és lojalitás keresztkötelékei között. Saját kudarcai által erőltetett, gyötrő érettséggel döntött úgy, hogy a mennyei Atya jobban megérti távollétét, mint a „földi” apja.
Nagy igazság tehát: ha nincs apa – nincs család – nincs hit. A férfiak megnyerése és megtartása alapvető fontosságú a hitközösség számára, és életbevágó minden anya munkájához, valamint gyermekeink jövőbeli megváltása szempontjából.(forrás:Robbie Low írása alapján - keresztenyelet.hu)

2015-09-30 14:19:06

alvas.jpgA délutáni alvás úgy segíti a három-ötéves gyerekeket a tanulásban, hogy utána jobban emlékeznek a hallottakra – derült ki egy amerikai minikutatásból. A Massachusettsi Egyetem kutatói 40 kisgyerek részvételével végezték a vizsgálatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ebéd utáni alvás nemcsak a délelőtt tanultak megerősítésében volt a gyerekek segítségére, hanem a nap hátralévő részében is jobb teljesítményt eredményezett – tudósított a BBC hírszolgálata az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett tanulmányról.
A kutatók szerint az ebéd utáni pihenő kulcsfontosságú lehet az óvodáskorúak memóriájának megerősítése szempontjából. Azt tapasztalták, hogy az evés után sziesztázó gyerekek aznap délután és másnap is jelentősen jobban teljesítették a kutatás során nekik adott vizuális és térbeli feladatokat, mint amikor nem volt lehetőségük aludni egyet. A szieszta után a gyerekek tíz százalékkal több információt tudtak felidézni abból, amit délelőtt láttak-hallottak, mint amikor ébren kellett maradniuk egész nap. A kutatók 14 további kisgyerek alváslaboratóriumi vizsgálatakor megfigyelték, milyen folyamatok zajlanak az agyban alvás közben. Azt fedezték fel, hogy olyan agyterületek aktivitása fokozódott, melyek az új információ megismerésével és integrálásával kapcsolatosak.
„Tanulmányunk lényegében az első, mely bizonyítékkal szolgál arra, hogy a délutáni alvás fontos az óvodások számára, hiszen segít, hogy jobban emlékezzenek arra, amit tanultak. A nagyobb gyerekek természetesen maguktól elhagyják a nappali sziesztát, a kicsiket azonban ösztönözni kell, hogy pihenjenek le ebéd után” – mondta Rebecca Spencer, a kutatás vezetője. „Ahogy egyre inkább érdekelődni kezdenek az őket körülvevő világ iránt, a kis óvodások hatalmas mennyiségű tudnivalót szívnak magukba minden nap. A legjobban akkor tudnak figyelni, ha naponta körülbelül 11-13 órát alszanak, és esélyt adnak addig aktív elméjüknek, hogy lecsillapodjon, újratöltődjön és készen álljon a délutánra. Már tudjuk, a nappali alvás ugyanolyan fontos lehet, mint az éjszakai. Nélküle fáradtak, morcosak, feledékenyek lesznek a kicsik, és nehezükre esik az összpontosítás” – fűzte hozzá Robert Scott-Jupp, a londoni Royal College gyermekgyógyászati továbbképző központjának kutatója.(forrás:mno.hu)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg