2018. Március 23. Péntek Emőke napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Elődeink üzenete...
2018-03-16 19:50:06

Kunhalom, kunkék, kunkötés, kunhímzés, kunrózsa, kun verbunk — mind olyan szavak, amelyeket a Tiszántúlon található népcsoportok egyikének, a Nagykunságnak a népi kultúrájához köthetünk.

Anyáknak-Apáknak

2016-09-13 07:13:27

b__lyegk__p_agyunkra_megy.jpgHogyan hatnak a „kütyük” a fejlődő idegrendszerre?
Sok szülőt foglalkoztat a kérdés, vajon milyen hatással van gyermekeinkre a technika gyors fejlődése. A televízió, a mobil vagy a tablet képernyőjén megjelenő mozgókép rendkívüli módon stimulálja a fejlődésben lévő agyat, így nem árt, ha tisztában vagyunk néhány nemrégiben felismert ténnyel.
Az újszülött százmilliárd idegsejttel felszerelkezve érkezik a világba. Az első három év során ez a töméntelen neuron aktív állapotban van, folyamatosan építve a kapcsolatokat egymással. A felesleges neuronok lemetsződnek, amikor a gyermek eléri a hároméves kort, mint ahogy a fákkal is történik: a gyenge kapcsolatok lemetszésével az erősek még erősebbé válnak.
A neurológusok MRI-vizsgálat segítségével feltérképezték a gyerekek és a kamaszok agyának fejlődését. A frontális agyi áramkörök, melyek a figyelmet irányítják, leggyorsabban három- és hatéves kor között alakulnak ki. Az agyi szinapszisok keletkezésében bekövetkező második löket éppen a pubertáskor előtt figyelhető meg (a lányoknál nagyjából tizenegy, a fiúknál pedig tizenkét éves korban). Ezt követően a kamaszkorban ismét az idegsejtek visszametszése következik.
(forrás: family.hu/2016/09/hogyan-hatnak-a-kutyuk-a-fejlodo-idegrendszerre/)

2016-09-03 11:29:09

Lujzi.jpgMár írtam, hogy Lujzámra tíz évet kellett várni, ez egy nagyon hosszú vágyakozás volt. Rettentő nehéz a meddő élet, de megedz. Olyan, mint egy hosszú, nemes harc. Azért osztom meg ezt, mert sok a sorstársam és nekik bátorításul, együttérzésül.
Az az igazság, hogy amikor benne voltam, nem írtam, nem tudtam írni erről. Kegyetlen a szégyen, hogy újra és újra magadat hibáztatod, okokat keresel, hogy miért nem lehet gyereked. Kiszolgáltatott vagy, az orvosoknak és vajákosoknak, műtétek és állandó vizsgálatok, a legintimebb világodat nézegetik patikamérlegen. Minden hónap egy újabb gyász, mert mindig azt hiszed, hogy hátha most fogant meg. Aztán a lombik, az injekciók, az újabb várás, az újabb csalódás és gyász. Újra. Konstans stressz. Kontrollvesztett állapot. Ráadásul nem tudod, hogy jogod van-e azokat a kis embriókat létrehozatni...Tapintatos persze a környezet, nem kérdeznek rá, de mindenki várja velem együtt, mert ők is szeretnének unokát, unokahúgot, unokatestvért, barátnőnek boldogságot.
Úgy éltem, hogy elfogadtam azt is, ha gyermektelen maradok. Példa volt előttem anyukám barátnője, akinek még udvarlója se volt soha. 90 éves vidám, természetes nő. Haldoklókat látogat és segít. Nem mondja, hogy jó így egyedül az élet, nem álszenteskedik, de mégis megtalálta a feladatát és a békéjét.
Aztán megtörtént a csoda. Hirtelen nem tudtam szólni senkinek, mert úgy bőgtem, amikor megmondták a teszt pozitív. Ott volt a méhemben és próbáltam fogni a lelkemmel és a testemmel, hogy megmaradjon. Mantráztam, imádkoztam, szuggeráltam, hogy érezze jól magát, fészkelje be magát, cseperedjen az a kis emberkezdemény, az én gyerekem. A végét már tudjátok, itt van végre egy valóságos angyal, az én Lujzikám. Mindenkinek, aki gyerekre, társra, családra vágyakozik, kívánok rengeteg erőt, annak elviseléséhez is, ha nem lesz és ahhoz a küzdelemhez is, hogy legyen. (forrás:facebook.com/Skrabski Fruzsina)

2016-06-30 18:01:55

ruhaanya_l__nya.jpgAnya és lánya egy napon úgy döntöttek, egy kerek éven át nem vásárolnak ruhát. Nem, nem külföldön, valahol távol tőlünk, hanem Magyarországon. Van-e esély kilépni a fogyasztás ördögi köréből? Anyát és lányát kérdeztük. (...)
Eljött az idő, amikor a divatos és többnyire márkás darabokat viselő, csinos budapesti édesanya és lánya szembesült a ténnyel: évek óta tartó bolti körútjaiknak köszönhetően terjedelmes ruhatáruk a kelleténél jóval több darabból állt. A vásárlás esetükben egyfajta közös programmá lépett elő, ami végül túlságosan sok idejüket rabolta el. (...) (teljes cikk: tudatosvasarlo.hu/cikk/365-napos-ruhadieta)

2016-06-09 15:54:04

mama_d__di_640x300.jpgA dédi nyolcvanhárom éves. Főz, mos, piacra jár, vasárnaponként szép ruhában templomba megy. Néha elgondolkodom azon, milyen más is az életünk.
Dédinek nem volt autója, se mobilja, nem ugorhatott ki bármikor a szupermarketbe, nem főzött vacsorára zacskós levest és a padlófűtést sem ismerte. Város helyett tanyán élt, konditerem helyett a konyhában gyúrt, magának termelte az élelmiszert és márkás tisztítószerek helyett citromsavat, szódabikát használt. Néha elgondolkodom azon is, vajon én megélek-e nyolcvanhárom évet? Én, aki szmogfelhőben, mérgezett élővizek, sugárzó átjátszótornyok, félkész ételek és kemikáliák kétes arzenáljában vagyok kénytelen élni. Ezerféle módon ártunk magunknak s mindannak, ami és aki ezen a bolygón velünk együtt létezik. Az egyik leghétköznapibb, legkevésbé feltűnő módszerünk a takarítás.
Modern éránkban e tevékenység jobbára egységes minta alapján zajlik. Veszünk néhány flakon vegyszert, rálöttyintjük erre-arra, lefújunk ezt-azt, fel vagy kimosunk vele; majd megnyugodva hátradőlünk, hogy mindennemű koszt, piszkot és – a reklámok által rendíthetetlen elszántsággal szapult – kórokozót egy időre ismét lapátra tettünk. Ám marad az a gyakran figyelmen kívül hagyott tény, miszerint az anyag nem vész el csak átalakul; s ez az, ami esetünkben mindent megváltoztat. Mert a számtalan vegyipari készítmény, amit otthonunk s ruházatunk tisztántartására használunk, paradox módon környezetünket szennyezi el. Sőt mi több, egészségünkre is hatással van. A vízkőoldó, a mosószer, a bútorfény és társaik maradványai élővizekben, levegőben, talajban vagy a táplálékláncban végzik, ahogy szennyvizünkkel, hulladékainkkal együtt – mérgező és veszélyes egyveleget alkotva – kikerülnek otthonunkból.
Dédi ezt is másképp csinálta. Ő – mint akkoriban mindenki – még ismerte és felhasználta a természetes szerek erejét; otthona mégis ugyanolyan tiszta volt, mint a mai családok vegyszerezett világa. Citromsavtól, szódabikától – ahogy ő emlegeti – a mai napig nem vált meg.
A citromsav…
… a természet egyik nagyszerű találmánya. Szabad állapotban számos savanyú gyümölcsben megtalálható; ilyen például a málna, a szeder vagy épp a ribizke. Kristályos állapotban elsőként egy lelkes svéd gyógyszerész, Scheele – a korabeli Európa egyik legjobb kísérleti kémikusa – állította elő még 1784-ben. A citromsav gyártásához eredetileg félig érett citrom levét használták (használják még ma is), de persze a gyártók idővel más, nagyipari módszereket is kiötlöttek a vegyipar hajnalán. Ez a természetes, gyenge sav számtalan téren hadra fogható, így a háztartásokban hatékony, környezetkímélő alternatívát jelent a toxikus gyári készítményekkel szemben. Minden fajta felület (fém, zománc, csempe, stb.) vízkőmentesítésére alkalmas, vizes oldata pedig folttisztításra, fehérítésre is használható. A receptek, kipróbálható ötletek száma szinte végtelen…
Gyorsan, alaposan oldja a vízkövet kávéfőzőről, teafőzőről. Erre a célra még az ecetnél is jobb, mert utóbbi nem tesz igazán jót a tömítéseknek, ráadásul a szaga is sokáig megmarad a főzőben. Dió-, rozsda- és beszáradt gyümölcsléfoltot is kivehetünk vele, ha a foltot átitatjuk citromsavval, aztán az anyagot meleg vízzel kimossuk. Edények, mosogató, mosdó, vízcsap, WC tisztítására is bevált szer: szórjunk kevés citromsavat vizes rongyra és töröljük át a szennyeződött felületeket. Ne felejtsük aztán tiszta vízzel is átmosni!
A szódabikarbóna…
… vagy szódabika, ahogyan azt Karinthy és az öregek mondták, régóta ismert vegyület. Már a meglehetősen sokoldalú, lenge ruhás egyiptomiak is használták; ők ásványlelőhelyeken jutottak hozzá s mosószerként, illetve a gyógyításban alkalmazták – sikerrel. Nagyipari előállításának alapjait a francia Leblanc, sebész – egy szenvedélyes, de szerencsétlen sorsú kémikus – fektette le, mikor az 1700-as évek vége felé a francia kormány a szóda olcsó előállítására jutalmat tűzött ki. A szódabikarbóna alapjáraton nagyszerű vízlágyító és zsíroldó, így tisztítóhatása legendás: szinte bármilyen takarítási feladvány megoldható vele.
Még tea-, kávé- vagy zsírfolt is jól kihozható vele textíliából. Csak forró vízzel itassuk át a foltot, majd súroljuk át szódabikarbónával. Nagyszerű áztató és fehérítő szer, próbáljuk ki a mosókonyhában is. Savlekötő készségének köszönhetően semlegesíti a kellemetlen szagokat, ami nagy előny ha például régen tisztított hűtőszekrényünk vagy egy állott illatokat eregető mosogatórongyot rendbetételét tűzzük ki célul. A hűtőt, szódabikarbónás meleg vízzel érdemes kimosni, s ha tartunk belőle egy kis csészényit a hűtő ajtajában, akkor azt még a pálpusztai sem büdösítheti be… Némi víz hozzáadásával a szódabika hatékony súrolószerként is használható, akár fémes, zománcozott, csempézett vagy műanyag felületen tesszük próbára. Ha odaég az ebéd, az edényt úgy tisztíthatjuk ki, hogy kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk fel benne. Miután kihűlt, könnyen lejön az odakozmált maradvány. Szőnyegtisztítóként is megállja a helyét: szórjuk be szódabikarbónával, hagyjuk rajta 15 percig, majd gondosan porszívózzuk fel. Ez a módszer a szagokat is semlegesíti. S még egy tipp: a lefolyó eldugulását úgy orvosolhatjuk, ha két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntünk bele. A lefolyót és a túlfolyót zárjuk le, majd ha a sistergő hangok abbamaradnak, öblítsük át a lefolyót forró vízzel. Dédi sok mindent megélt és kipróbált, jó hogy van kitől tanulni. A citromsav és a szódabika már nálam is bevált…(Lugosi Bea  forrás:zoldbolt.hu)

2016-05-31 16:31:15

bicajgyerek.jpgHat kritikus pontra kell figyelni gyerekbicikli vásárlásánál:
1. Legyen a biciklin két fék, amelyek az első és hátsó kereket is fékezik.
2. A láncvédő burkolja be a teljes láncot és az első tányért.
3. A támasztókerekek legyenek elég távolt (17,5 cm) a keréktől, és terhelésre ne hajoljanak el, mert ez a gyermek elesését eredményezi.
4. A kormány végén legyen kézlecsúszásgátló bütyök, hogy a gyermek keze véletlenül se csússzon le a markolatról.
5. A szerkezeten ne legyenek hegyes dolgok, mert ezek felsebezhetik a gyermek bőrfelületét.
6. A nyereg ne mozduljon el se oldalra, se előre a csavarok meghúzása után, mert ez a gyermek üléspozíciójának bizonytalanságához vezethet a kerékpározás ideje alatt. (forrás: index.hu/kerekagy/2016/05/31/erre_figyeljen_ha_gyerekbiciklit_vesz/

 

2016-05-11 07:59:32

offline_szulo.jpgA legújabb kor megérkezett, és ezt ideje lenne észrevennünk. Az internet áldásairól senkit sem kell meggyőzni, de vajon az átkaiból is naprakészek vagyunk? Átgondoltuk, mit adunk a gyerekeink kezébe egy okostelefonnal? Biztos, hogy színtiszta boldogságot? A 21. század új gyerekkort hozott, amelyhez a használati utasítást nekünk kell kitalálnunk. A témáról Tari Annamária pszichoterapeutával beszélgettünk.
Nem ciki-e manapság, ha egy szülő inkább offline-nak, mint online-nak számít?
Nem, egyáltalán nem az. Csak ki kell egészíteni, mert az offline „üzemmód” önmagában kevés. Amerikai adatok szerint ha egy jól működő család nem vesz tudomást az internetről, akkor nem tud segíteni a gyereke online problémáiban. Ő ugyanis önmagától nem hozza szóba, mi történik a neten, mert azt érzi, hogy a szüleit fényévek választják el attól a világtól, amelyben él. Vagy azért nem tudnak segíteni neki, mert egy jótékony vakfolt alakul ki bennük, és nem látják a problémát, vagy mert bár szeretnék látni, idegesíti őket. Sokszor nincs erejük és idejük ezzel foglalkozni.
Ugyanakkor az offline szülő helyesen teszi, ha ragaszkodik a saját jól kipróbált értékeihez. A gyerek csak annyit érzékel, hogy sokkal könnyebb az online térben örömöket szerezni, mint felcaplatni egy vacak hegyre anyáékkal, ahol nincs sávszélesség, és a Facebookra se lehet kirakni, hogy hol kirándulunk. Pedig muszáj élményeket mutatnunk, mert később rettentően fog hiányozni neki mindaz, amit nem élt át. A szülő határozottsága és az értékek átadása jelenti a hidat a két világ között.
Mi a legjellemzőbb különbség a mostani szülők és a gyerekeik között?
A mai szülőket hívjuk digitális bevándorlóknak, mert már felnőttek voltak, amikor az internet elterjedt. A mai gyerekek azonban már digitális bennszülöttek, hiszen a születésük óta körülveszi őket az információtechnológia: az okostelefon, a tablet, a számítógép. Egy szülő számára ezek a kütyük csupán eszközök, ám a mai gyerek számára jóval többet jelentenek: ez az életterük. Még a vasárnapi ebédnél is ott van a telefonjuk a leves mellett.(forrás: www.family.hu )

2016-04-29 11:28:51

any__knapja.jpg

Ágh István: Virágosat álmodtam

Édesanyám,
virágosat álmodtam,
napraforgó
virág voltam álmomban,
édesanyám,
te meg fényes nap voltál,
napkeltétől
napnyugtáig ragyogtál.

(forrás: facebook.com.)


2016-03-08 08:11:57

gyumolcsolto.jpgMárcius hónapban a Kosban járunk. A legférfiasabb hónap. Március 25-e a jó befogadásának napja. A megújult nő-növényi életet szabadítja ki ez az időszak a sárkány fogságából. (Molnár V. József) Régi idők óta ez a nap a fák oltásának és szemzésének napja. Innen az ünnep szép magyar neve: Gyümölcsoltó Boldogasszony. Ő hozza haza az énekesmadarakat, és e napon jön föl először a hal a vízből. Gyümölcsoltó Boldogasszony Jézus megszületésétől visszaszámolt 9 hónap, az Angyali üdvözlet ünnepe is. Ezen a napon emlékezünk meg arról, hogy Gábriel arkangyal meglátogatta Szűz Máriát a fontos hírrel: gyermeket fogan, és fiút szül! (oszk.hu) 624 óta tartja ezt az ünnepet a r. kat. egyház. Egyes területeken pedig azt tartják, hogy az ünnepen ivott bor vérré válik az emberben.
Gyümölcsoltó Boldogasszony Ünnepén 2016. március 25. 15:00-19:00 Gyenesdiáson a Pásztorház udvarán kertészeti előadásokra, konzultációs lehetőségre lesz alkalom.
Tornabarakonyban Gyümölcsoltó Boldogasszony napján Szilágyi János (ANP) kertészmérnök jóvoltából őshonos gyümölcsfajták oltási bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők Tornabarakony egyik kertjében, a Dózsa György u. 14 szám alatt a Települési Értéktár Bizottság jóvoltából.  A bemutatót követően lehetőség nyílik oltott gyümölcsfa csemeték “örökbefogadására” Kérik, hogy ez irányú igényüket a barakonyiertektar@gmail.com címre jelezzék!

2016-02-14 18:47:50

herbert_fisher_04.jpgA Guiness rekordok könyve 2010. márciusában adta át az elismerést Herbert és Zelmyra Fishernek, miszerint ők voltak a leghosszabb ideje házasok a Földön. Azóta Herbert Fisher eltávozott az élők sorából, de halála előtt nem sokkal ő és a felesége a twitteren (!) válaszoltak néhány párkapcsolati kérdésre. Az „interjú” idején Zelmyra 101, Herbert pedig 104 éves volt, a házasságuk pedig 85 éve tartott…
1. Van valami, amit másképp csinálnának több mint 80 év házasság után?
Nem, semmit sem változtatnánk. Nincs különösebb titka a házasságunknak, egyszerűen csak azt tettük, amire a másiknak illetve a családunknak szüksége volt.
2. Mi volt a legjobb házassági tanács, amit valaha kaptak?
Tiszteljük, támogassuk egymást, és mindig beszéljük meg a dolgokat. Legyünk hűségesek, őszinték és igazak egymáshoz. Szeressük egymást TELJES szívből.
3. Milyen volt ráébredni, hogy az egész életüket együtt fogják tölteni? Nem volt félelmetes a tudat?
Z: A kapcsolatunk minden nappal erősebb volt. A válás SOHASEM volt létező opció számunkra – még a gondolata sem.
4. Honnan tudták, hogy a párjuk az „igazi”?
Együtt nőttünk fel, és már a házasságunk előtt is a legjobb barátok voltunk. A barátság is életre szól – ahogyan a házasság is.
5. Mi lenne a tanácsuk egy olyan valakinek, aki szeretne hinni benne, hogy valahol még vár rá az „igazi”?
Zelmyra: Hát nekem ott volt egy saroknyira! Lehet, hogy nincs messze az illető, úgyhogy higgyen benne csak nyugodtan – ha majd találkozik vele, tudni fogja.
6. Mi a legfontosabb tulajdonsága egy jó házastársnak?
Zelmyra: Keményen dolgozik és gondoskodik a családjáról. Az 1920-as évek például kemények voltak, de Herbert mindig a legjobbat akarta a számunkra, és valahogy mindig gondoskodott rólunk. Egy nagyon jó emberhez mentem hozzá!
7. Mi a legjobb Valentin napi emlékük?
Zelmyra: A főzés minden nap az én reszortom volt. Egyszer Herbert hamarabb hazajött a munkából, és ő főzte meg a vacsorát! Nagyon jó szakács!
Herbert: Mondtam neki, hogy ma én főzök és ő csak pihenjen. Az a kifejezés, ami az arcán volt, és a vacsora utáni üres tányér mindent megért!
8. Nagyon fiatalon házasodtak. Miközben felnőttek, hogyan sikerült megőrizni a személyiségüket anélkül, hogy eltávolodtak volna egymástól?
„Aki együtt ülteti a magot és együtt arat, együtt fog ünnepelni is.” Önálló egyéniségek vagyunk, de együtt többre vagyunk képesek.
9. Mire a legjobb visszagondolni 85 év házasság után?
Azokra, akiket magunk mögött fogunk hagyni: 5 gyerekünkre, 10 unokánkra, 9 dédunokánkra és 1 ükunokánkra.
10. A kommunikáció idővel könnyebbé válik? Hogyan képesek türelmesek lenni egymáshoz?
A gyerekeink felnőttek, úgyhogy többet tudunk beszélgetni egymással. Élvezhetjük, ahogy a tornácon ülünk a hintaszékben. Együtt.
11. Hogyan birkóztak meg azzal, ha hosszabb ideig fizikailag távol kellett lenniük egymástól?
Herbert: Egyszer két hónapig voltunk távol, amikor Z az ötödik gyerekünkkel volt kórházban. Életem legnehezebb időszaka volt. Zelmyra anyukája segített a háztartással és a többi gyerekkel, különben megbolondultam volna.
12. A párkapcsolatuk egy rossz napja után mi a legfontosabb, amire emlékeztetni kell magunkat?
Hogy a házasság nem verseny – sosem kell feljegyezni az állást. Isten azért rakott minket egy csapatba, hogy közösen győzzünk.
13. Fontos a vitatkozás, a harc?
Fizikailag SOSEM! Egyet kell értenünk abban, hogy nem kell mindenben egyetértenünk, és azokért a dolgokért kell harcolni, amik tényleg fontosak. Meg kell tanulni meghajolni – de nem megtörni!(forrás:lenyeg.blog.hu)
14. Mi az az egy dolog, ami közös Önökben, ami túlmutat minden máson?
Mind a ketten keresztények vagyunk, és hiszünk Istenben. A házasságunkat Isten előtt kötöttük. Minden nap imádkozunk egymással és egymásért.(forrás: lenyeg.blog.hu)

2016-02-14 11:18:51

Egyetemista_anya.1gif.pngHegedüsné Éberhardt Ildikó azért kapta az elismerő címet, mert mozgásában korlátozott gyermekét egyetemista évei alatt végig segítette abban, hogy megszerezhesse a diplomát.
Hegedüs Hajnalka a Debreceni Egyetem programtervező informatikus szakán szerzett diplomát. Hajnalka születésekor oxigénhiányt szenvedett, egyéves korában derült ki, hogy ez a mozgására és beszédére egész életében kihat. A nyíregyházi kislány Budapesten a Pető Intézetben nevelkedett, majd – mivel olyan középiskolába szeretett volna járni, ahonnan esélye van bekerülni egyetemre – a Krúdy Gyula Gimnáziumban folytatta tanulmányait, s a sikeres érettségi után bekerült a Debreceni Egyetemre, ahol februárban sikeres államvizsgája után megszerezte a diplomát.
Hajnalka mozgásában korlátozott, járókerettel közlekedik, az ujjai merevek, ezért nem tud fogni és írni. A mindennapokban az édesanyja segíti, nemcsak a közlekedésben, hanem a tanulásban is. Ildikó lányával együtt bejárt az egyetemi előadásokra, Hajni helyett jegyzetelt, így szinte ő maga is az évfolyam tagjává vált. A Diplomaosztó ünnepségén a Debreceni Egyetem kitartását és segítőkészségét különleges elismeréssel jutalmazta: az egyetem tiszteletbeli hallgatójává fogadták.(forrás:nyiregyhaza.hu)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg