2018. Május 24. Csütörtök Eszter napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Anyáknak-Apáknak

2014-05-21 12:36:54

cigi.jpgDrága férjem letette a cigarettát! Természetesen sokszor felmerült már, hogy le kellene szokni, mert káros, büdös, drága, macerás, hogy hol lehet rágyújtani, most pedig már a vásárlás sem olyan egyszerű. Többször próbálkozott csökkenteni az elszívott szálak számát, vagy csak este rágyújtani, de egy-két nap után már nem ment. Azt is gondolta párszor, hogy majd ha megszületik az éppen aktuális gyerkőc, az elég motiváció lesz a leszokáshoz. Mivel hat gyermek érkezett szép sorban az elmúlt tizenöt év során, azt hiszem, elmondhatjuk, hogy a létezésük talán éppen azt erősítette, hogy jól jön az a napi sokszor pár perc cigiszünet a teraszon, ahova nem ér el a sírás, ahol nem hallatszik az „Apa, nézd, Apa, segíts, Apaaaaa...”. A nyáron viszont megérett az elhatározás, láttam a szemén, hogy ez most komoly, és elsírtam magam, mikor azt mondta: „Nem halhatok meg a saját hülyeségem miatt, mert sokáig akarlak még szeretni titeket!” Így történt, hogy szeptember elseje  reggelén már nem gyújtott rá, és azóta úgy dolgozik, úgy zenél, úgy van itthon hat gyerekkel a hétvégén, hogy nem dohányzik! Ott van a zsebében pár szál cigaretta egy dobozban, mert nem az a megoldás,  hogy nincs, hanem, hogy az ő döntése, hogy nem veszi elő, és megtehetné, ha akarná, de meg tudja állni. Nagyon büszke vagyok rá! Azt mondtam neki, hogy minden napért elismerés illeti, akkor is, ha nem sikerül, és visszaszokna: de azok a napok, mikor nem gyújtott rá, tényleg megérdemelt büszkeséggel tölthetik el. Ami a gyerekeket illeti: a kamaszok szkeptikusak, Bori kiborul, ha Apa ideges, rögtön  a cigire fogja, még véletlenül sem lehet jogos az idegesség, Ádám és Gergő röhögnek Apa megszaporodott, nem mindig vicces poénjain, Bence titokban nagyon büszke, de kivár, a kicsik pedig élvezik, hogy Apa minden percben meg- és elkapható, és hogy mindig finom illata van. Én mit látok? Vannak nehéz pillanatok, de vidámabb, energikusabb, egyfolytában beszél, és feltűnő, hogy egész nap „jelen van”, együtt a családdal, mindig éhes, miközben fél attól, hogy meghízik, ezért muszáj különböző szénhidrátmentes falatokkal bombáznom. Persze, néha tényleg nagyon rágyújtana, és látom, hogy szenved, bár nem tudom pontosan, mit érezhet, mert én sosem voltam igazi dohányos, és azt hiszem, csak az általam átélt néhány fogyókúra hasonlíthat erre, mikor le kellett mondanom a finom falatokról, és az sem mellékes, hogy azoknak vége szakadt pár hét múlva, ellentétben Apa terveivel, mert azok, reméljük, egy életre szólnak...(forrás:szimpatika.hu)

2014-05-20 15:38:26

bal_profimedia_0143074237.jpgHogy a kívül-belül száraz érzést nyújtó „csomagok” nélkül is létezik boldog csecsemőkor, a mi kultúránkban fel sem merül. Pedig szerte a nagyvilágban ma is sok gyerek nő így fel, és nem azért, mert elhanyagolják őket, hanem mert nem hagyják elveszni azt a bizonyos ősi tudásukat, hogy az ember nem piszkít a saját „fészkébe”.
Vendéglátómnál, Gyarmati Andreánál perceken belül családtagnak éreztem magam és a szőnyegen kuporogva öltöztettem a macit a három és fél éves Szirkával.
- Hol hallottál arról, hogy nem muszáj pelenkázni a gyerekeket?
- Kerestem az „igazságot”, hogy a pelenkázás melyik módja olcsóbb, kevésbé környezetszennyező és ráakadtam egy angol nyelvű honlapra, amelyen megdöbbenve olvastam, hogy vannak, akik nem is pelenkáznak. Beszereztem egy erről szóló könyvet és izgatottan vártam, hogy én is kipróbálhassam ezt a lehetetlen dolgot.
- Nem voltak kudarcaid?
- Megértettem, hogy a világ nagy részén ez így működik és azt gondoltam, ha egy iskolázatlan afrikai asszony képes erre, akkor én is megpróbálom. A babák a sírásukkal el tudják érni, hogy felvegyék őket és kielégítsék szükségleteiket. Ha a szülő komolyan veszi a jelzéseket, kis nyekergést, nyugtalanságot, akkor karra fektetve jöhet a pisiltetés.
- Tehát állandóan készenlétben kell állni?
- Egy újszülött mellett az ember egyébként is állandóan készenlétben áll. Ahogy nő a baba és megismerjük a ritmusát, már tudjuk, hogy mikor van szüksége a pisiltetésre, mondjuk ébredéskor vagy evés után. Szirka két hetes korától pelenka nélkül volt napközben, de két hónaposan már éjszakára sem adtunk rá pelust.
- Ha ez ennyire természetes, miért felejtettük el, miért ment ki a köztudatból?
- Kényelmesebb, ha két-három óránként kell csak cserélni a pelenkát. A legnagyobb nehézség az, hogy ezt a kultúránktól teljesen idegen dolgot elhiggyük. Nálunk bonyolította a helyzetet, hogy Szirka Down-szindrómás. Az, hogy ő néhány hónaposan szobatiszta volt, sokat segített abban, hogy elfogadták a másságát.
- Mi a legnagyobb előnye a pelenka nélküli nevelésnek?
- Két idősebb gyerekemet hagyományosan neveltük, van összehasonlítási alapom. Így sokkal szorosabb kapcsolatot élünk meg. A baba egyéb szükségleteit is vele együttműködve elégítjük ki: akkor szopik, amikor megéhezik, és nem szabályosan három vagy négy óránként. Sokat van ölben, hordozókendőben, együtt is alszunk vele. (forrás:kepmas.hu)

2014-05-16 08:59:30

h__zash__tv__ge.jpgHarmincéves fennállását ünnepli 2014. május 17-én, szombaton Esztergomban a magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalom. A jubileumi lelkinap ünnepi szentmiséjét Erdő Péter bíboros mutatja be 18 órától az esztergomi bazilikában - tudósít az MTI. Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense elmondta, az ünnepi eseménnyel egy időben csütörtöktől vasárnapig Leányfalun tanácskozik a közösség Európa Tanácsa, tizenhárom ország házaspárjainak és papjainak részvételével. A Házas Hétvége olyan lelkiségi mozgalom, amely a római katolikus egyház tanítását vallva segítséget kíván nyújtani a házaspároknak, papoknak és szerzeteseknek az egymással és közösségükkel való kapcsolatuk megújításához és elmélyítéséhez. A hétvége abban segít, hogy a több éve együtt élő férj és feleség házassága felfrissüljön és elmélyüljön, hogy a párok tagjai felfedezzék: házastársi kapcsolatuk sok év után és a hétköznapokban is lehet ugyanolyan bensőséges, mint a házasságuk kezdetén volt - fogalmazott Tóth János Csaba. Megjegyezte: a hétvégéken protestánsok is részt vehetnek, ha első házasságban élnek és nem zavarja őket, hogy katolikus keretek közt zajlik a program.
Az ötlet Gabriel Calvo spanyol paptól származik, aki 1952-ben Barcelonában házassági szemináriumot hirdetett meg, majd a kezdeményezés annyira népszerű lett, hogy az 1970-es években Dél-Amerikán keresztül az Egyesült Államokba is eljutott. Tematikáját és módszereit Charles A. Gallagher jezsuita szerzetes fejlesztette tovább, így vált igazi mozgalommá. Amerikából 1972 pünkösdjén Suenens bíboros és Guido Heyrbaut lelkipásztor révén vette át a Házas Hétvége programját Belgium, majd onnan fokozatosan egész Európa, s ma már több mint nyolcvan országban tartják meg ezt az eseményt - mutatott rá. Emlékeztetett arra: Magyarországon 1983-ban szerveztek először Házas Hétvégét az NDK-ból, majd Ausztriából érkező házaspárok és papok közvetítésével. Először német nyelven, később már magyarul tartották a programokat. Innen a Vajdaságba, Kárpátaljára, Szlovákiába, majd 1998-ban Erdélybe terjedt tovább a mozgalom. A Házas Hétvége egész Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken harminc régióban szervezetten működik. A speciális hétvégéken az élet egy-egy fontosabb kérdését járják körül a résztvevők. Kisebb- nagyobb csoportokban arra is van lehetőség, hogy a párok egymást segítsék az adódó nehézségek megoldásában, elviselésében - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Házas Hétvége szervezői az utóbbi időben már egyedülálló fiataloknak is szerveznek programokat Tiéd a döntés! néven. Itt a tudatos életvezetéshez kapnak segítséget a jelentkezők. A Jegyes Hétvége elnevezésű program házasságra készülő fiatal pároknak ad együttgondolkodási lehetőséget, hogy jobban megismerjék egymást és önmagukat, illetve elsajátíthassák a helyes kommunikációt a párkapcsolatban. A szervezők az özvegyek számára is igyekeznek segítséget nyújtani, személyre szabott, mégis csoportos formában - fűzte hozzá. (forrás:Magyar Kurír)

2014-05-06 10:50:13

Csalad_Apa_2.jpgEgy ekkora családban tényleg minden hónapra jut egy jeles nap, évforduló, vagy bármi, ami miatt van ok az ünneplésre. És bizony, mi szeretünk ünnepelni. Nincs felhajtás, nincs semmi rongyrázás, csak együtt vagyunk, beszélgetünk, néha zenélünk, iszunk, eszünk, egyszerűen jól érezzük magunkat. Ha szüleim testvéreit és az unokatestvéreimet is számolom, ez bizony 52 körüli létszám, de pontos darabszámot nem tudok mondani, mert a húgaim és az unokatesóim közül valaki tényleg mindig babát vár. A szűk családi létszám csak 22! Képzelheti a kedves Olvasó, milyen klassz nálunk ez a „szűk” család egy átlagos lakásban. Ebben az időszakban tele voltunk kerek szülinapokkal, így az alábbiakra jutottam: pályázatot hirdetek a fővárosi kulturális és vendéglátó intézmények körében!
A részletek:
- Évi 6 alkalommal rendezvényhelyszín
biztosítása 50 fő részére (kb. fele-fele arányban felnőttek és gyerekek – ez utóbbi kategóriából általában 3-4 mindig csecsemő).
- Előnyt jelent a minőségi borválaszték, a házi gyümölcsszörp és házi pálinka, illetve az olcsó ár és a barátságos, megértő, alkalmazkodó személyzet.
Fizetés módja barter: negyedévente (mondjuk ünnepekkor) vállalok egy ingyenkoncertet a gyerekeimmel, vagy Györgyivel egy táncházat tartunk.
Az ajánlatokat várjuk az apaszemmel@szimpatika.hu e-mail címre! Üdvözlettel: egy 91 négyzetméteres, 6 gyerekes magyar apa Zuglóból.(forrás:szimpatika.hu)

2014-04-23 19:57:06

Jane_B3.jpgNem aludhat, állandóan készenlétben kell állni, az ünnepnapokon is, fizetés pedig nincs. Az álláshoz még szükség van a rugalmasságon kívül némi orvosi, pénzügyi és gasztronómiai képzettséghez. A operációs igazgatói posztról szóló állásajánlatot a bostoni Mullen ügynökség helyezte el különböző online felületeken, és összesen 2,7 millióan klikkeltek rá, de végül csak 24 ember jelentkezett a meghallgatásra. De amikor a fejvadász ecsetelte az interjú során a követelményeket, kiakadtak: azt mondták, hogy embertelen és könyörtelen, amit kérnek. Ön vállalná a világ legbrutálisabb melóját? (hvg)
Amikor az állásinterjút készítő férfi a végén elárulta, hogy mi ez a munka, mindegyikük elérzékenyült: valójában ugyanis az anyaságról van szó. Beárazható az anyaság? Ez volt az első, ami eszembe jutott. Megéri? Ár érték arányban érdemes? Lehet munkaként gondolni rá? Az ötlet, hogy belehelyezzük ebbe a szövegkörnyezetbe az anyaságot, azért jó, mert jól érzékelteti, hogy mennyire más. Ha csak egy gyerek létrehozása a cél, egy újabb munkáskézé, akkor nem biztos, hogy ez a helyes eljárás. Klónozás. Az igen. Messze, messze egy távol-keleti országban, titkos laboratóriumokban, vagy táborokban gyártják a gyerekeket. Nagyjából tíz éves korukig valami egyencuccon felnevelik őket, majd mennek az elosztóba és küldik oda, ahol szükség van rájuk, és megfizetik. Már kész, vagy közel kész "termékként" kerül a megrendelőhöz. Valószínűleg így érné meg. Ha csak szervnek kellenek, akkor nem is kell olyan sokáig nevelni őket. Ha meg speciálisan fel kell őket készíteni, akkor később kerülnek ki, de többet is érnek. Az anyaság nem gyerekgyártás, nem tenyészprogram. Nekünk itt van a Trianon traumánk. Szoktuk mondogatni, hogy azé Erdély, a Kárpát-medence, aki teleszüli. Régebben is mondták, hogy a magyar vagy román anyák döntik el a terület sorsát. Mondhatom, hogy igaz ez, de ettől még az anyaság több mint biológiai fegyver. (Fennálló alkalmatlan társadalmi viszonyok miatt, lehet az anyaságot megélhetési forrásként használni.) Az anyaság sokszor függ a külső körülmények, a belső igények, az ösztönök adott pillanatbeli találkozásától. Csak egy ember életében sokszor változik ez. Van, aki biológiailag már kész rá, de külső körülményei, vagy egyéb okok miatt nem vállalja. Később, mikor összeáll minden, mentálisan, ösztönszinten, külső körülményekben, akkor már nem adatik a gyerek. Erősen ösztönös az anyaság, ez abban is meglátszik, hogy akinek nem lehet "természetes" úton, igyekszik más módon hozzájutni. Lombik. Örökbefogadás. Béranya. Leszbikus hölgyek, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy egy más neművel éljenek, de mégis szükségük van arra, ami egy más neművel lenne lehetséges. Nem véletlen, hogy van gyerekkereskedelem. Úgy érzem, az anyaság egy-egy közösség lelki és testi egészségének fokmérője. Nagymértékben függ tradícióktól, beágyazottságtól, életkörülményektől, a társadalom értékrendjétől, kultúrától, "biológiai programtól". Anyává válik valaki, anyává lesz. Senki sem születik anyának. De hordozza  a lehetőségét. Ez egy folyamat.  Félve mondom ki, nehogy félreértsük, meg nincs nálam a bölcsek köve. Ahol ez közösségi és egyéni szinten nincs a helyén, ahol más kontextusba helyezik és kimondják ez nem éri meg, ez lehetetlen, ott tulajdonképpen öncsonkítás, önsorsrontás, "öngyilkosság" történik. Az anyaság nem a megéri, vagy nem éri meg kategóriába versenyez. Ez a lenni vagy nem lenni kategóriája. Ezért ezen kívül értelmezhetetlen. Írta:Soós Szilárd (forrás:reposzt.hu)

2014-04-07 10:56:48

csalad.jpgEgy friss felmérés szerint azok az óvodások, akiknek a szüleik gyakran énekelnek és mesélnek, illetve ahol sokszor eszik együtt a család, érzelmileg egészségesebbek és szociálisan is fejlettebbek azoknál, akiknél nincsenek meg ezek a szokások. A kutatók több mint 8500 gyereket kísértek figyelemmel abból a szempontból, hogy kinél milyen családi szokások voltak jellemzőek, és megállapították, hogy minden egyes rituálé 47 százalékkal növelte az esélyét annak, hogy a gyerekeknél magas fokú társas-érzelmi egészség alakuljon ki. A társas-érzelmi egészség annyit jelent, hogy a gyerek képes kifejezni a saját érzéseit, megérteni másokét, illetve képes a kortársaival és a felnőttekkel is jó kapcsolatot kialakítani. Amint azt a kutatást vezető dr. Elisa Muniz, a New York-i Bronx Lebanon Kórház szakembere kifejtette, ezek a készségek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki az iskolában helyt álljon, és jól teljesítsen. A kutatásban résztvevő gyerekek 2001-ben születtek és valamennyiüket születésüktől kezdve az óvodába lépésig kísérték figyelemmel, az adatokat pedig különböző, a gyerekekkel foglalkozó személyektől - szülőktől, gondozóktól - gyűjtötték be. A szakemberek olyan körülményekre kérdeztek rá, hogy például eszik-e a család közösen legalább hetente ötször, olvasnak-e mesét, mesélnek-e történeteket vagy énekelnek-e a gyerekeknek legalább hetente háromszor, illetve, hogy játszanak-e velük legalább párszor egy héten. (forrás:csaladhalo.hu/babaszoba.hu)
 

2014-03-25 03:34:52

babbamaria_petras.jpg...Gyümölcsoltó Boldogasszony a legszélesebb értelemben vett termékenység ünnepe. Keresztény ünnep, de a gyökerei igen messzire nyúlnak. Ősi hitvilágunkban tetten érhető az  istenanya, akinek neve Boldogasszony vagy Boldoganya, s gabonával, gyümölccsel ábrázolják. A  székelyek és a csángók Babba Máriához fohászkodna, akinek lába alatt a hold és feje felett a tizenkét csillagból álló koszorú található. Babba Máriát a Holdban látják, a teliholdat is Babba Máriának nevezik. „A moldvai csángók évszázadok óta megőrizték a hitüket és magyarságukat Mária-kultuszban, és mindabban, ami fontos ahhoz, hogy az ember emelt fővel tudjon élni. ” Petrás Mária
Szent Gellért térítése során találkozott a jóságos, fenséges égi asszony kultuszával, akinek tisztelete könnyen válhatott Mária-kultusszá. Ezt a kultuszelőzményt a keresztény  Mária-kultusz fényébe vonták. Úgy jártak el, ahogyan Nagy Szent Gergely javasolta: a pogány kultuszhelyeket nem kell lerombolni, hanem fel kell szentelni .
Népszokások, praktikák:
Mivel Szűz Mária  e napon fogadta méhébe Jézust, a hiedelem, szerint az  a gyermekre vágyó asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján  óránként imádkozik,   élete párjának közreműködésével biztosan teherbe esik. Az analógiás mágia az alapja annak a szokásnak, hogy ezt a napot a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak. A magyar nyelvterületen él az a hiedelem, hogy azt a fát, amit ilyenkor oltanak nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki belőle. Így tartották ezt például Zagyvarékason, a Mura-vidéken is. Az Ipoly vidéki falvakban vigyáztak a frissen oltott fára, mert ha letörne az ága, féltek, hogy abból szerencsétlenség származik. Szeged népe szerint a szemzett fából nem jó másnak adni, mert ezzel a termést odaadnák. Göcsejben azt tartották, hogy  a frissen oltott fát nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyik belőle. Aki ilyen fát levág, megvakul, halála után pedig elkárhozik. Vannak azonban helyek, ahol a Boldogasszonykor a  gyümölcsfáról vágott gallyat eltüzelik, ezzel akadályozzák meg a fák férgesedését. Más hiedelmek is előfordulnak a fákkal kapcsolatban, amik csak erre a napra érvényesek. Ha olyan fa van a kertben, amelyik nem terem, azt is termővé lehet tenni, méghozzá a fa  megfenyegetésével. A moldvai  csángók ezen a napon megfenyegették a  terméketlen fákat, hogy kivágják.  Azt mondták a terméketlen fának, hogy ki fogják vágni a haszontalanság miatt. Sőt! Fűrésszel a kézben kellett megfenyegetni ezen a napon. Állítólag ez az eljárás bő termést eredményezett. Néhol ezen a napon vetették el a paradicsommagvakat. Gyimesben ( ahol ilyenkor még hó van), úgy hitték, ha ezen a napon rossz idő van, akkor hideg tavasz várható. Az Ipoly menti falvakból származik a következő regula ismert: Gyümölcsoltó hidege. téli hónapnak megölője. A békákat is figyelik: ha ezen a napon megszólalnak, úgy vélik, még negyven napig hideg lesz. (Tánczos Erzsébet írása, forrás: netfolk.blog.hu)

2014-03-20 10:19:06

_etetes1.jpgA legújabb kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap egészségvesztesége nem, vagy csak alig nyerhető vissza később. Mit lehet nagyon korán nagyon elrontani? Egy átlagos élet során körülbelül 15 tonnányi táplálékot fogyaszt el egy ember, nem nehéz belátni, hogy ez alapvető hatással van a szervezetére. Különösen fontos a helyes táplálkozás a fejlődés korai szakaszában. Ezt egyre több tudományos vizsgálat támasztja alá, így világszerte nagy kampányok indultak ennek tudatosítására, az első 1000 nap fontosságát hangsúlyozva.
Amit már gyerekkorban nagyon el lehet rontani
A fogantatástól számított első 1000 nap egészségvesztesége nem vagy csak alig nyerhető vissza később. Erre mondott példákat Takács István endokrinológus, a Magyar Primer Prevenció Orvos Egyesület elnöke a hazai kampányt bemutató sajtótájékoztatón kedden:
– a felnőttkori, 1-es típusú cukorbetegség kockázata sokkal nagyobb, ha az első életévekben nem megfelelő a gyermek D-vitamin-szintje;
– ha a születési súly nagyon alacsony vagy nagyon magas, akkor a 2-es típusú cukorbetegség kockázata nő;
– a zsírsejtek száma gyermekkorban alakul ki, így az elhízásra való hajlam gyökerei is kisgyerekkorban erednek;
– a várandós anya és a kisgyermek nem megfelelő táplálkozása növeli a felnőttkori magas vérnyomás és érelmeszesedés kockázatát.
A jó génkészlet nem elég
Mi a helyzet a genetikai háttérrel, mennyire adnak jó alapot egy gyereknek? Az utóbbi évek egyik nagy felismerése, hogy a környezet legalább ennyire fontos, sőt a környezet visszahat a génekre (epigenetika), és ez a hatás ráadásul tovább is örökíthető. Vagyis ha valaki az életmódjával „elszennyezi” a saját génállományát, akkor az utódja már ezzel a hátránnyal indulhat. A szakember szerint az epigenetika lehet az egyik fő felelős azért, hogy az elmúlt évtizedben az autizmus, a hiperaktivitás szindróma, a Crohn-betegség, illetve az allergiás kórképek gyakorisága jelentős mértékben megnőtt.
„A következő évek arról fognak szólni, hogyan hat a táplálkozás a génekre” – mondta Veres Gábor gasztroenterológus, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság elnöke. Evolúciós példának a méhkirálynőt említette, amely genetikailag megegyezik a dolgozókkal, ám mivel más táplálékot (méhpempőt) kap, teljesen más lesz a fejlődése.
Nádor Csaba újszülöttgyógyász, a Neonatológia Tanács titkára az anyatej fontosságát hangsúlyozta. Hat hónapos korig lehetőleg csak anyatejet fogyasszon a baba, „nincs vizecske és teácska sem”. Hat hónapos kor után is menjen tovább az anyatej (ha erre van mód), de ekkor már fontos a hozzátáplálás is. „Az anyatej az első védőoltás, a tápanyagok mellett tele van mindenféle értékes anyaggal. Az anyatejes gyerekeknek nagyobb az esélyük arra, hogy egészségesebb felnőttek legyenek” – mondta a szakember.
A leggyakoribb táplálkozási hibák
A gyerek egyéves koráig elég fegyelmezettek a szülők, betartják az orvosi, védőnői tanácsokat, de aztán van egy éles határvonal – mondta Király Balázs házi gyermekorvos. Egyéves kor után sok családban már azt eszi a gyerek, amit a szülők is, holott más a gyerekek tápanyag- és vitaminigénye, hiszen 1–3 éves kora között hihetetlen fejlődésen megy át. Az immunrendszer például 1–3 éves kor között fejlődik a legintenzívebben. A leggyakoribb hibák:
– rengeteg szénhidrátot esznek a gyerekek, „bődületesen magas a cukorfogyasztás”; sokszor egészségesnek álcázott termékekben is;
– jellemzően alacsony a vasbevitel, a gyerekek többsége vaspótlásra szorul a hagyományos táplálkozás mellett;
– nem megfelelő a D-vitamin-bevitel, amellyel kapcsolatban az utóbbi években jelentősen változtak az ajánlások; az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, ezért a csecsemőknél a D-vitamin-pótlás nagyon fontos;
– ingatag lábakon áll a kalcium-foszfor anyagcsere is, a kalciumbevitel kevés, a foszfor sok;
– nagyon fontos a cink, amely alapvető szerepet játszik az immunrendszer működésében, a gyerekek cinkfogyasztási szintje jellemzően nagyon alacsony.
A gyerekek egészséges életmódjára való odafigyelés befektetés a jövőbe. Az a gyerek, aki most hisztizik a kevés édesség miatt, később még hálás lesz a szüleinek. Az Első 1000 nap elnevezésű kampány itthon az elso1000nap.hu honlapon érhető el. A gyerekorvosok célja, hogy a későbbi egészség szempontjából meghatározó időszakban – a fogantatástól nagyjából kétéves korig – hiteles információkat nyújtsanak a szülőknek a gyerekek helyes életmódjáról, főként a táplálkozásról. (forrás:richpoi.com)

2014-03-17 12:15:38

z__dor_h__d.jpgZádor és Ágota (kun legenda )
Zádor karcagi vitéz úr volt, Ágota pedig nemes lány. Egy bálon egymásba szerettek. Ágota a Zádor - éren túl lakott az Ágotai csárdánál, a ma is Ágotának nevezett területen. A sebes folyó elég gyakran kiöntött, ilyenkor bizony Zádor vitéz nem tudta meglátogatni kedvesét, mert beleragadt a sárba. De mert nagyon szerette őt, fahidat építtetett a vízen át, hogy semmi se akadályozza meg, ha látni kívánja szerelmét. Miután feleségül vette, Zádort behívták katonának, elment a háborúba. Az alatt Kara János elszerette Ágotát. Amikor Zádor ezt megtudta, hazajött és megleste, hogy mikor megy János Ágotához. Rajtuk ütött, Kara elmenekült. Zádor addig üldözte, amíg lova le nem dobta hátáról és a nádasba nem fulladt. Azt a részt ma is Karajánosnak hívják.
Zádor és Ágota történetének sok változata van. Zádor hol karcagi, hol túrkevei, de van, amelyikben törökszentmiklósi vitéz volt. De van olyan változat is, amely szerint a Zádor-ér hajdani Zádor kunvezérről kapta a nevét, aki Ohat Mártonné Ágota nevű lányát kívánta nőül venni. Bengercseg nevű fegyvernökét küldte Ágotához, de az hűtlen lett urához. A rege szerint, ahol eltemették, ma is Bengercsegnek hívják.
Más történet szerint a hidat Ágota építtette, mert ott volt a földje. Róla halmot is neveztek el, útszéli csárda is viselte a nevét és híd is van róla elnevezve. A halom ma is létezik, a híd is áll. A város határában folyó Hortobágy-Berettyót szeli át, ma is használják és Szent-Ágota híd a neve.
Az Ágotai csárdában a néphit szerint Zádor vitéz kedvese, Ágota lakott. A Nádudvarra vezető út mentén volt, éppen a határnál. Zádor ide járt hozzá, míg fegyveres népe távolabb a Zádor-halom körül tanyázott.
A hagyomány másik változata szerint az Ágota-halmon Szent Ágota tiszteletére emeltek kápolnát a középkorban, amit a reformáció idején lebontottak és tégláiból építették az l950-es évekig működő csárdát. Ez a változat talán indokolhatja a híd nevét, bár erre utaló igazolást sehol sem találtam. Zádor és Ágota szerelmi történetének több feldolgozása is született, ma is megérné foglalkozni a témával.
A Zádor név a Salgur (Zálgor > Zágor > Zádor) nevű kun nemzetség nevéből ered.(forrás:kunok, fotó: Makai Mihály)

2014-02-06 10:27:58

getdata.php.jpgGlobalizált nagymamák. Nyár végén egy új ismerős lelkesen mesélt négyéves unokájáról. Mutatott fényképeket is, fantasztikus közös kalandjaikról a cicával, kerti slaggal és egyebekkel. Néztem a kedves szőke kisfiút, és kérdeztem, vajon együtt mennek-e majd oviba reggelenként. Hát nem. Mert az unokát már hazavitték a fiáék, a jövő nyárig. Új -Zélandra…Hogy működnek így anagyiságok? A palacsinta és a szilvás gombóc, a mesélés és az állatkert? Hogy érződik át kontinenseken a babaillat, hogyan hallatszik a totyogó első szava?
Cyberunoka és cybernagyi
Először a férj ment ki Budapestről Londonba nyelvet tanulni, a terv szerint csak pár hónapra. Aztán ment utána Anna, a 15 hónapos Lucával. Három év után jöttek vissza, immáron két gyerekkel. Márta, a nagymama így emlékszik vissza a kiköltözésre: „Amikor a vőm kiment, egy hátizsákkal, szinte a semmibe, éppen készültünk nekik beépíteni a fejünk feletti tetőteret. Ahogy lett odakint biztos szállás, a lányom azonnal felpakolta a babát, a férje után ment, és Londonból telefonáltak:– Csak kezdjétek el az építkezést, majd jövünk! Odakint amolyan „turbó-dickensi” körülmények között éltek, olyan szegénységben, amit itthon nem ismertek. De én tudtam, hogy a lányom kemény fából van faragva, nem fogja feladni. Végül éveket maradtak, már jobb helyzetben. Lucával kezdetben igazi, bensőséges nagyi-unoka viszonyunk volt. Egy egyévessel az ember rengeteget játszik, négykézlábazik, kúszik-mászik és hempereg. Ez erős testi kontaktus is. Ráadásul első unoka! Amikor elmentek, nagyon hiányzott. Aztán amikor először hazalátogattak, Luca nem ismert meg! Voltaképpen senkihez nem volt itt köze. Azért elfogadta az ajándék macit... Hónapokkal később lett odakint internetük, és elkezdődhetett a csoda: a skype. Közben megjött a beszélőkéje is, úgyhogy igazi cyber-gyerek lett belőle! Ez segített fenntartani a kapcsolatot két találkozás között. Persze, hiányzott a megszokott testkontaktus. Amikor meglátogattuk őket, már másként fogadott, mint az első találkozáskor. Arra emlékszem, hogy a kellemes együtt töltött napok után – bár a lányom készítgette őt, hogy Namma és Nappa el fog menni, olyan repülővel amit lát az égen –, csak amikor becsukódott mögöttünk a metróajtó fogta fel, hogy elmegyünk. Az utolsó képem róla akkor egy tövig legörbült kis száj maradt. No, akkor én is elbőgtem magam…” Márta és az unokája lógtak a világhálón. Skype a köbön. A nagymama rengeteget mesélt, de játszani is tudtak: „Hatalmas partikat rendeztünk, sőt babazsúroztunk, ő kirakta a babaedényeit, csinált nekem teát játékból, én meg itthon a kamera előtt „megittam”…hihetetlen, mit tudtunk játszani!” (forrás: kepmas.hu / folytatás:Képmás 2013. decemberi számában)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg