2018. Március 23. Péntek Emőke napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Elődeink üzenete...
2018-03-16 19:50:06

Kunhalom, kunkék, kunkötés, kunhímzés, kunrózsa, kun verbunk — mind olyan szavak, amelyeket a Tiszántúlon található népcsoportok egyikének, a Nagykunságnak a népi kultúrájához köthetünk.

Anyáknak-Apáknak

2014-07-25 16:31:20

apas_szules.jpgJúnius 10-én reggel 6 óra 20 perckor megszületett második kislányunk, Julianna. Maga a szülés nagyon izgalmasra sikeredett.
Hajnal 4-kor Évi már érezte a hasát, de akkor még csak a tegnapi vacsorát tette felelőssé. Engem 5-kor ébresztett, hogy „szerinte ma szülni fog". Ezt a férfi agyammal nem vettem szigorú parancsnak. Negyed 6-kor azért felhívtam anyukámat, hogy „úgy tűnik, Évi szülni fog", jöjjenek át vigyázni Mártira, nagyobbik lányunkra. Én addig lezuhanyoztam megborotválkoztam. Mire elkészültem, Évi már az ágyon feküdt, és erős, 5 perces fájásai voltak. Felvetette, hogy jó volna hívni a mentőket. Én bíztam abban, hogy autóval is beérhetünk. A következő percben Évi kiment a WC-re, mert elkezdett erősen vérezni. Most már én is elhittem a mai szülést, és elkezdtem hívni a 104-et. Ez a vonal azonban már csak gyerekorom tananyagában létezik. A helyes megfejtést orvos sógorom adta: 112 az egységes segélyhívó. Míg én a diszpécser kisasszonnyal vitatkoztam, aki érdeklődött, hogy félórás vagy tízperces fájásai vannak-e az anyukának, Évi kétségbeesetten közölte, hogy érzi a baba fejét. Ennek hatására a telefonos hölgy beleegyezett, hogy küld egy mentőautót. Amikor letettem a telefont, nyílt a kisszoba ajtaja, és megjelent Márti. Nem értette, mi ez a reggeli zajongás.
Innentől az események felgyorsultak: egyik kezemben Márti, másikkal támogattam Évit a hálószobába. Miután Évi lefeküdt az ágyra, láttam, hogy a kisbabának tényleg látszik a feje, és rohamosan jön előre. Mártit leraktam az ágy mellé, én meg próbáltam segíteni a kisbabának, hogy kijöjjön. Amikor előbukkant a feje, a köldökzsinórt letekertem a nyakáról. Ezután teljesen előbújt a baba. Gyorsan Évi hasára fektettem, ahol aranyosan felsírt, majd betakartuk egy törülközővel.
Márti az ágy szélén csak annyit mondott a kisbabára mutatva: „baba, baba". (Még aznap anyukáméknál a bilin pisilt, és közben lefelé mutatva ismételte: „baba".) A gyors szülés után eszembe jutott, hogy még a baba nemét sem tudom. (Évinek már az ultrahangon elmondta az orvos, de én nem akartam előre tudni.) Megkérdeztem Évit, hasán a kisbabával: „fiú-lány"? Évi azt mondta, ő úgy tudja, kislány.
Még konzultáltam telefonon a sógorommal, aki megnyugtatott, nem baj, ha majd az orvos vágja el a köldökzsinórt. A szülés után öt perccel érkeztek meg szüleim. Anyukám átvette Mártit, apukám (aki irtózik a vértől), jobbnak látta, ha a mentőket fogadja. Az első rohammentő tíz perc múlva érkezett. Látva a helyzetet, értesítettek egy olyan mentőautót, amelyben orvos is volt. És kijött még egy csecsemőszállító mentőautó is. Reggel 7-kor a fél lakótelep kint volt az erkélyen, nézve, miért érkezik három mentőautó.
Félóra után vitték be Évit a Margit Kórházba, itt szülte meg a méhlepényt, amely már nagyon nyomta belülről. Mivel a szülés túl gyors volt, és elmaradt a „gátvédelem", súlyosan megrepedt a gátja, ezért altatás után összevarrták. A kisbabánk egy picit kihűlt, ezért néhány órára inkubátorba tették. Délután már szopizott is, és Évi is sokkal jobban érezte magát.
Nekem meg a kórház orvosai gratuláltak: „Jó reggelt, kolléga"! Pedig az igazi érdem Évié, meg Mártié, aki teljes természetességgel vette tudomásul a korai ébresztőt. (Írta: Tóth Szabolcs - forrás: talita.hu)

2014-07-22 21:06:28

lilla_childrens_potty__0169226_PE322979_S4.JPGA két legfontosabb dolog, amire a pelenkáról való leszoktatáshoz szükség van, az a türelem és a humorérzék.
1. Várj és pisilj!
Kétéves kor körül már el lehet kezdeni a bilire szoktatást, ám az nagyon fontos, hogy semmiképp ne presszionáljuk a gyereket. Tegyünk egy bilit a fürdőszobába, de ne ragaszkodjunk hozzá, hogy mindenáron használja is. Egyszerűen támogassuk őt, és dícsérjük, ha mégis ráül!
Érvek mellette: kevesebb frusztráció, kevesebb “baleset”
Érvek ellene: ezzel a módszerrel tovább tart a bilire szoktatás mint a többivel
2. A bilitervező
Tűzzünk ki egy időpontot (mondjuk az óvoda előtti nyarat) és tegyünk meg mindent, hogy népszerűsítsük a gyereknél a bilit. Maradjunk minél többet otthon, vagy ne menjünk túl messzire, és  időről időre ültessük rá a gyereket a bilire (lehetőleg kiszámítható időközönként). Kérdezgessük tőle állandóan, hogy nem kell-e pisilnie vagy kakilnia, hogy összekapcsolja az agyában az érzést és a bilire ülést.
Érvek mellette: Ez az intenzív módszer segít a gyereknek abban, hogy rövid időn belül szobatisztává váljon
Érvek ellene: Nagyon komolyan meg kell tervezni a napi programot és az időbeosztást, hogy lehetőleg minél többször el lehessen menni otthon wc-re.
3. Szemek az ajándékon!
Jutalmazzuk a gyereket minden egyes alkalommal, amikor sikerül a bilibe produkálnia valamit - egy kis matrica, nyomda egy kis füzetbe tökéletes választás.
Érvek mellette: Sok gyerek számára motiváló az ajándék megszerzése, amiért még a bilibe is hajlandóak pottyantani valamit.
Érvek ellene: Kockáztatjuk, hogy a gyerek minden “produkcióért” követel majd valamilyen ellenszolgáltatást.
4. A bugyibuli
Vegyünk vicces mintájú kis bugyikat a gyereknek és hagyjuk, hogy otthon azokat viselje. Ha baleset történik, adjunk neki újabb és újabb kis bugyikat.
Érvek mellette: A gyerek “nagynak” érzi magát ettől a módszertől, és mivel pisis / kakis bugyiban szaladgálni nem nagy élvezet, megtanulja, hogy jobban jár, ha idejében ráül a bilire.
Érvek ellene: Sokat kell takarítani...
5. Szeretlek, tökéletes vagy...pisilj a bilibe!
Valahányszor a gyerek rendeltetésszerűen használja a bilit, dicsérjük agyon. És erre kérjük meg a rokonokat is! 

Érvek mellette: A gyerekek mindennél többre értékelik a sok figyelmet és dicséretet, és ezek építik leginkább az önbecsülését.
Érvek ellene: A túlzott dicséret nem jó, mert ha a gyereknek épp nem sikerül a bilizés, nagyon nehezen viselheti a korábbi sok-sok pozitív szó hiányát. Magyarázzuk el neki, hogy ilyen balesetek minden gyerekkel történnek! (forrás:csaladhalo.hu)

2014-07-18 14:20:28

kezdo_szulok_002.jpgNem egyszerű az újdonsült szülő dolga, az biztos. Egy dolog vigasztaljon, a babád semmire sem fog emlékezni.
1. Túl sok újszülött pelenkát vásárolsz. A babák gyorsabban nőnek, mint gondolnánk. Hipp-hopp és már csak a következő méretű pelenka jó rá, így nyakadon marad jó pár. Sebaj, a következőnél jól jön.
2. Azt gondolod “Áhh, nem is kicsi az a pelenka”. Az alul méretezett pelenka nem sokáig fogja visszatartani a természetet.
3. Megvágod a babád pici úját körömvágás közben. És ettől úgy érzed magad, mint a világ legrosszabb anyukája/apukája.
4. Hagyod játszani a telefonoddal. Pár perc alatt gyermeked kitörli a legfontosabb számokat, 47 képet csinál a plafonról, és 6 SMS-t küld a főnöködnek “Snkjenfoufwe” szöveggel.
5. Hagyod, hogy a gyereked tolja a bevásárlókocsit. Hol a videó kamera, jaj de aranyos. Amíg le nem ver egy polcnyi befőttet.
6. Veszel egy drága, dizájnos pelenkás táskát. Remekül néz ki, de amikor bele akarod rakni a pelenkákat, popsikrémet, törlőkendőt, váltóruhát, játékokat, ételt, és a kedvenc maciját, rájössz, hogy a nagyobb táskát kellett volna megvenni.
7. Megbökdösöd az alvó csecsemőt, hogy megbizonyosodj róla, hogy még lélegzik. Így már fel is ébred a baba, és erős ordítozással meg is mutatja, hogy még lélegzik.
8. Az ágyon hagyod a csecsemőt csak 6 másodpercig. A 7-ik másodpercben egy hatalmas vetődéssel éppen hogy elkapod, mielőtt legurulna az ágyról.
9. Elfelejtesz váltóruhát pakolni. És ez fura módon mindig azokon a napokon történik, amikor leönti magát joghurttal, vagy felrobban a pelenkája.
10. A levegőbe emeled a babát etetés után. Ezt  hibát mindenki csak egyszer követi el.
11. A frissen bilire-szoktatott gyerekedet úgy ülteted be a kocsiba, hogy előtte nem pisilt. Ilyenkor 2 eshetőség van. Az első, hogy 30 mp alatt félrehúzódsz az úton, és épphogy le tudja tolni a nadrágját. A második eshetőséget lásd lent.
12. Elfelejted letakarni a baba fütyijét pelenkázás közben. Pont a szemedbe fog célozni. Mindig oda céloz.
13. Karnyújtásnyira hagysz egy pohár kávét. Maximum 4 mp múlva lesz kiborítva a földön. Minden alkalommal.
14. Nem engeded, hogy mások segítsenek. Idővel rá fogsz jönni, hogy azok az emberek, akik segíteni akartak, tapasztaltabb szülők voltak, mint te akkor.
15. Indokolatlanul sokáig maradsz fent este, miután a babád már rég elaludt. Másnap rá fogsz jönni, hogy nem éri meg kukorékolni.
16. Túl sok gyerekruhát veszel. Igen, iszonyat cukik a kis ruhák, de mivel túl gyorsan nő, a felét fel sem fogja tudni venni. Hacsak nem 4-szer öltözteted át naponta.
17. Véletlenül beütöd a fejét az ajtófélfába, amikor átviszed a szobájába. Igen, itt újra úgy fogod érezni magad, mint a világ legrosszabb szülője.
18. Csak a kocsiban jössz rá, hogy nem raktál el pelenkát. Ez csak azokon a napokon történik, amikor az anyósodhoz és a gyerekorvoshoz mész. Itt hurrognak le a legjobban. (forrás:erdekesseg.hu)

2014-07-16 12:29:31

s__t__.jpgManapság már nem véletlenül lehet hallani annyit a környezetbarát tisztítószerekről. Persze a vegyszerek nagyon hatásosak és gyorsan megy velük a takarítás, azért nem árt szem előtt tartani, hogy ezek mégis csak vegyszerek – és nem biztos, hogy a konyhába valók! A sütő takarítása azt hiszem minden háziasszony rémálma. Még a gáztűzhely tetejét könnyű megtakarítani, addig a sütő résszel órákat is el lehet babrálni. Viszont ha tudod, mit kell tenned, elég lesz mindössze egy óra, hogy a zsíros, odaégett ételmaradékos sütődből újat varázsolj! Amire szükséged lesz: - egy bögre víz, - 1/3 bögre ecet, - fél csésze szódabikarbóna, - fél csésze só, - szórófejes flakon, - szivacs. A takarítás menete:
Első lépésként keverd össze a vizet és ecetet a szórófejes flakonba, majd fújd be vele jó alaposan az egész sütőt (nem kell ráfújni mindent!). Ez után szórd rá a fél csésze sót, permetezd le újra az ecetes vízzel, szórd rá a szódabikarbónát is, majd jöhet még egy permet ecetes víz. Ha megvagy a rétegekkel, akkor hagyd állni az egészet fél óráig. Ha letelt a fél óra, vedd elő a szivacsot és engedj egy tálba langyos (fontos, hogy valóban langyos legyen!) vizet, és töröld át az egészet. Ha nem jön fel könnyen a lerakódott zsír és ételmaradék, hagyd még rajta az elegyet újabb fél óráig!  (forrás:almaimotthona.hu)

2014-06-30 10:14:58


2014-06-11 11:51:38

anyaknapja022.pngAnya és Apa Tv-t néznek mikor Anyu mondja : későre jár fáradt vagyok, megyek, lefekszem.
Bement a konyhába megcsinálta a szendvicseket másnapra, elöblítette a popcornos tálat, húst vett ki a fagyasztóból a másnapi ebédhez, leellenőrizte a müzlis dobozokat, feltöltötte a cukortartót, tányért, kanalat tett az asztalra, bekészítette a kávéskannát másnap reggelre. Néhány nedves ruhát betett a szárítóba egy adag ruhát tett a mosógépbe, kivasalt egy polót. Felvarrta a lelógó gombot. Felvett néhány ottfelejtett játékdarabot az asztalról, visszatette a telefont a töltőre, a telefonkönyvet pedig a fiókba. Megöntözte a növényeket, kiürítette a szemetest és felakasztotta a törülközőt száradni. Ásítozva és nyújtózva egyenesen bement a hálóba. Megállt az asztalnál, írt néhány sort a tanárnak, kiszámolt egy kis pénzt a túrára előhúzta a szék alá rejtett munkafüzetet.  Aláírta, megcímezte és felbélyegezte barátainak a születésnapi képeslapot és írt egy rövid listát a fűszeresnek. Mindkettőt a táskája mellé tette. Aztán Anyu megmosta az arcát 3:1 lemosóval majd éjszakai krémet tett rá, megmosta a fogát, lereszelte a körmeit. Apa kikiált:
- Azt hittem, hogy lefekszel!
- Már megyek- feleli.
Vizet öntött a kutya táljába kiengedte a macskát, majd meggyőződött róla, hogy az ajtók zárva vannak és az udvari lámpa ég. Mindegyik gyerekénél lekapcsolta az ágy melletti éjjeli lámpát és a Tv-t, felakasztott egy inget, bedobott néhány koszos zoknit a szennyes tartóba, majd volt egy rövid beszélgetése a még fönt lévővel, aki még mindig a háziját csinálta. A szobájában beállította az ébresztőt, kitette a másnapi ruháit, sámfát tett a cipőjébe. Még három dolgot felírt a hat legfontosabb megteendő dolog listájára. Elmondta az imáját és elképzelte a jövőbéli terveit. Ezalatt az idő alatt Apa lekapcsolta a Tv-t rájött, hogy nincs semmi különösebb tennivalója. Megyek aludni. És ment.. minden egyéb gondolat nélkül. Van itt bármi különleges? Tudod már a nők miért élnek tovább?

2014-06-02 11:13:50

t__bor.jpgA Taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál szervezésében 400 táborozó és szüleik részvételével zajlott kutatásban felmérték, mik a 2014-es év „tábor slágerei”, hol táboroznak a lurkók, valamint mennyit költünk gyermekenként egy táborra. A portál szerint a későn ébredők sem csúsztak le az idei szezonról.
Tábor típusa
Komolyabb elmozdulás tapasztalható a tavalyi esztendőhöz képest a tábor típusának kiválasztásánál. A válaszadók 41 százaléka napközis, míg 59 százalékuk ott alvós tábort választott gyermekének, míg 2013-ban a gyerekek 80 százaléka ott alvós táborban töltötte a vakáció egy részét. A különbség egyik magyarázata lehet, hogy a csemetéket inkább napközi táborba íratják több hétre, így mind anyagilag, mind a felügyelet nélküli időszak hosszát tekintve jobban járnak a szülők. A típusok árait tekintve 2013-hoz képest csökkenés tapasztalható, a napközis táborokra 18 000 Ft-ot (2013: 26 500 Ft), míg ott alvós táborok esetében 30 000 Ft-ot (2013: 32 650 Ft) szánnak átlagosan a szülők.
Tábor tematika
A táborok tematikai megosztásában közel a válaszadó negyede (22 százalék) kalandtábort választott gyermekének, míg 13 százalék sporttáborokba küldi csemetéjét. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát az idegen nyelvi táborok foglalják el (13 százalék), míg ezen típusokat követik a tánctáborok, a készségfejlesztő táborok, a kézműves táborok, és a vizes táborok. Az előző évvel összehasonlítva a sporttáborok kerültek előtérbe (2013-ban a 6. helyet foglalták el), és az idegen nyelvi, elsősorban angoltáborok népszerűsége erősödött valamelyest.
Földrajzi eloszlás
A Balaton már 2013-ban is mérhető háttérbe szorulása 2014-ben is tapasztalható volt a megcélzott táborhelyszínek tekintetében. A 2014-es esztendő négy legnépszerűbb helyszíne Budapest (38 százalék), Pest megye (20 százalék), Veszprém megye (17 százalék) és Bács-Kiskun megye (16 százalék). Budapesten elsősorban a napközis, míg a többi megyében nagyrészt az ott alvós táborok viszik a prímet.
Kedvelt táborozási időszakok
Idén a legtöbb gyermek június hónapban táborozik (37 százalék), míg júliusban 34 százalék, augusztusban 29 százalék tölti a vakációt táborokban. Ez a mért érték a tábort később foglalók miatt, minimális mértékben ugyan, de változhat.
A Taborfigyelo.hu gyermektábor összehasonlító portál adatai alapján azok sincsenek lecsúszva az idei táborozásról, akik most kezdenek el tábor helyet keresni a csemetének. A szakportál szerint a táborok egyes turnusai már beteltek ugyan, de a többségnél még lehet akár több turnusra is jelentkezni. (forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

2014-05-30 14:27:59

biciklis.jpgNégyéves kor körül alakul ki a gyerekek egyensúlyérzete, már elérik a pedálokat, és az alapvető szabályokat is képesek megérteni. A tricikli vagy a futóbicikli helyett itt az idő, hogy megtanítsd gyermekedet két keréken közlekedni! A gyerekek többsége négy-hat éves kora körül két keréken is tud már biciklizni. Nem ritka azonban az sem, hogy a két kerékre csak iskolás korban éreznek rá. Ne hasonlítsd a gyermekedet másokhoz, hagyd, hogy döntse el ő, mikor akarja kipróbálni magát két keréken. A túl korai kezdéssel ugyanis a gyerekben erősödhet a félelem, a bizonytalanság, hiszen megszokta, hogy a triciklivel vagy a segédkerekekkel nem esik el, a közlekedés biztonságos és örömet okoz. A két keréken egyensúlyozásra rá kell éreznie és hozzá kell szoknia, ami elsőre nem is olyan egyszerű, de amikor sikerül, óriási élmény lesz. Válaszd a megfelelőt! Ha úgy gondolod, hogy gyermeked kellően érett a biciklizésre, akkor az első és legfontosabb feladat, hogy megfelelő kerékpárt vásárolj neki. A négy-hat éveseknek a 14-16-os méretű biciklik a legalkalmasabbak. Ezeket még egyszerűen leszerelhető támaszkerékkel árulják. Fontos, hogy vidd magaddal őt is, és együtt válasszátok ki a megfelelő méretet, formát és színt. A szaküzletekben a gyerek méretéhez igazítva ingyenesen beállítják a kormány és a nyereg magasságát. Ne felejtsd el a megfelelő védőfelszerelést sem: a sisak nélkülözhetetlen, és jó szolgálatot tesznek a térd- és könyökvédők is. (forrás:csaladhalo.hu)

2014-05-21 12:36:54

cigi.jpgDrága férjem letette a cigarettát! Természetesen sokszor felmerült már, hogy le kellene szokni, mert káros, büdös, drága, macerás, hogy hol lehet rágyújtani, most pedig már a vásárlás sem olyan egyszerű. Többször próbálkozott csökkenteni az elszívott szálak számát, vagy csak este rágyújtani, de egy-két nap után már nem ment. Azt is gondolta párszor, hogy majd ha megszületik az éppen aktuális gyerkőc, az elég motiváció lesz a leszokáshoz. Mivel hat gyermek érkezett szép sorban az elmúlt tizenöt év során, azt hiszem, elmondhatjuk, hogy a létezésük talán éppen azt erősítette, hogy jól jön az a napi sokszor pár perc cigiszünet a teraszon, ahova nem ér el a sírás, ahol nem hallatszik az „Apa, nézd, Apa, segíts, Apaaaaa...”. A nyáron viszont megérett az elhatározás, láttam a szemén, hogy ez most komoly, és elsírtam magam, mikor azt mondta: „Nem halhatok meg a saját hülyeségem miatt, mert sokáig akarlak még szeretni titeket!” Így történt, hogy szeptember elseje  reggelén már nem gyújtott rá, és azóta úgy dolgozik, úgy zenél, úgy van itthon hat gyerekkel a hétvégén, hogy nem dohányzik! Ott van a zsebében pár szál cigaretta egy dobozban, mert nem az a megoldás,  hogy nincs, hanem, hogy az ő döntése, hogy nem veszi elő, és megtehetné, ha akarná, de meg tudja állni. Nagyon büszke vagyok rá! Azt mondtam neki, hogy minden napért elismerés illeti, akkor is, ha nem sikerül, és visszaszokna: de azok a napok, mikor nem gyújtott rá, tényleg megérdemelt büszkeséggel tölthetik el. Ami a gyerekeket illeti: a kamaszok szkeptikusak, Bori kiborul, ha Apa ideges, rögtön  a cigire fogja, még véletlenül sem lehet jogos az idegesség, Ádám és Gergő röhögnek Apa megszaporodott, nem mindig vicces poénjain, Bence titokban nagyon büszke, de kivár, a kicsik pedig élvezik, hogy Apa minden percben meg- és elkapható, és hogy mindig finom illata van. Én mit látok? Vannak nehéz pillanatok, de vidámabb, energikusabb, egyfolytában beszél, és feltűnő, hogy egész nap „jelen van”, együtt a családdal, mindig éhes, miközben fél attól, hogy meghízik, ezért muszáj különböző szénhidrátmentes falatokkal bombáznom. Persze, néha tényleg nagyon rágyújtana, és látom, hogy szenved, bár nem tudom pontosan, mit érezhet, mert én sosem voltam igazi dohányos, és azt hiszem, csak az általam átélt néhány fogyókúra hasonlíthat erre, mikor le kellett mondanom a finom falatokról, és az sem mellékes, hogy azoknak vége szakadt pár hét múlva, ellentétben Apa terveivel, mert azok, reméljük, egy életre szólnak...(forrás:szimpatika.hu)

2014-05-20 15:38:26

bal_profimedia_0143074237.jpgHogy a kívül-belül száraz érzést nyújtó „csomagok” nélkül is létezik boldog csecsemőkor, a mi kultúránkban fel sem merül. Pedig szerte a nagyvilágban ma is sok gyerek nő így fel, és nem azért, mert elhanyagolják őket, hanem mert nem hagyják elveszni azt a bizonyos ősi tudásukat, hogy az ember nem piszkít a saját „fészkébe”.
Vendéglátómnál, Gyarmati Andreánál perceken belül családtagnak éreztem magam és a szőnyegen kuporogva öltöztettem a macit a három és fél éves Szirkával.
- Hol hallottál arról, hogy nem muszáj pelenkázni a gyerekeket?
- Kerestem az „igazságot”, hogy a pelenkázás melyik módja olcsóbb, kevésbé környezetszennyező és ráakadtam egy angol nyelvű honlapra, amelyen megdöbbenve olvastam, hogy vannak, akik nem is pelenkáznak. Beszereztem egy erről szóló könyvet és izgatottan vártam, hogy én is kipróbálhassam ezt a lehetetlen dolgot.
- Nem voltak kudarcaid?
- Megértettem, hogy a világ nagy részén ez így működik és azt gondoltam, ha egy iskolázatlan afrikai asszony képes erre, akkor én is megpróbálom. A babák a sírásukkal el tudják érni, hogy felvegyék őket és kielégítsék szükségleteiket. Ha a szülő komolyan veszi a jelzéseket, kis nyekergést, nyugtalanságot, akkor karra fektetve jöhet a pisiltetés.
- Tehát állandóan készenlétben kell állni?
- Egy újszülött mellett az ember egyébként is állandóan készenlétben áll. Ahogy nő a baba és megismerjük a ritmusát, már tudjuk, hogy mikor van szüksége a pisiltetésre, mondjuk ébredéskor vagy evés után. Szirka két hetes korától pelenka nélkül volt napközben, de két hónaposan már éjszakára sem adtunk rá pelust.
- Ha ez ennyire természetes, miért felejtettük el, miért ment ki a köztudatból?
- Kényelmesebb, ha két-három óránként kell csak cserélni a pelenkát. A legnagyobb nehézség az, hogy ezt a kultúránktól teljesen idegen dolgot elhiggyük. Nálunk bonyolította a helyzetet, hogy Szirka Down-szindrómás. Az, hogy ő néhány hónaposan szobatiszta volt, sokat segített abban, hogy elfogadták a másságát.
- Mi a legnagyobb előnye a pelenka nélküli nevelésnek?
- Két idősebb gyerekemet hagyományosan neveltük, van összehasonlítási alapom. Így sokkal szorosabb kapcsolatot élünk meg. A baba egyéb szükségleteit is vele együttműködve elégítjük ki: akkor szopik, amikor megéhezik, és nem szabályosan három vagy négy óránként. Sokat van ölben, hordozókendőben, együtt is alszunk vele. (forrás:kepmas.hu)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg