2018. Február 22. Csütörtök Gerzson napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szavazzunk rá!
2018-02-20 13:47:13

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölték dr. Püski Lászlót, a Nádudvaron praktizáló házi- és üzemorvost, aki a püspökladányiaknak és a bárándiaknak is ismerős lehet. 

Könyv-, film- és lemezajánló

2011-12-23 09:10:45

b__tork__nyv.jpgA karácsonyi könyvdömpingben olyan könyvek is felbukkannak, melyek jótékony célból születtek. A hírességek által íródott Bátor könyv ráadásul a világ egyik első Facebook-on született meséje. A mese első fejezetét 2011.június 23-án posztolta ki a Bátor Tábor hivatalos facebook-oldala. Szerkesztőnek, háziasszonynak és a karakterek édesanyjának D. Tóth Kriszta műsorvezetőt (a képen), a Lola-mesék szerzőjét nyerték meg, aki az első fejezettel irányt adott a történetnek, és bemutatta a cselekmény szereplőit. A történet a történetben szerkezetű mesének két fő alakja van, Dani, a beteg kisfiú, akinek kórházi ágyán mesélik el a legkisebb vízcsepp, Csepp történetét. Csepp a tengerben él családjával és testvérkéivel, azonban egy véletlen folytán messze kerül tőlük, és innen indulnak csak az igazi kalandok. (a teljes cikk: mindennapi.hu)

2011-12-15 11:44:37

g__nagy_b.jpg...G.Nagy István Ilián által szerzett Csaba királyfi című székely nemzeti opera ősbemutatója eredeti hanganyagát tartalmazó dupla Cd-je. Csaba királyfi a székely-magyar történelem egyik legnagyobb, legrejtélyesebb alakja. A neve fogalom, ám szinte semmit nem tudunk róla. G. Nagy Ilián költő, dalszerző (a képen) visszarévedve múltunkba olyan plasztikusan, életerősen állítja elénk Csaba királyfi történetét, mintha tegnap vált volna el tőle. 1500 év távolából hívja elénk Atilla király fiát, akire apja halála után ráuszítják  -germán segítséggel- féltestvérét, Aladárt. A kegyetlen csaták közepette hírnök érkezik Hunnia keleti végeiről. Nagyapja, Bendegúz üzen, hogy a Kárpát medencéből menekülnie kell, mert életére törnek, hiszen ő Atilla nemzetségének fenntartója Csaba először Székely országba megy, ahol ősi szertartás szerint megesküszik a rabonbánnal, a székelyekkel, hogy visszatér, s átadja nekik Atilla kardját. A székelyek Csaba ünnepeken emlékeznek az esküre, s a mindenkori rabonbán erősíti őket hitükben, mert számtalanszor barbár, rabló hordák törnek rájuk, asszonyaikat, gyermekeket gyilkolva. S egyszer csak hírnök érkezik, mondván: Csaba ükunokája megérkezett. A székely nemek vezérei megrendítő áhitattal fogadják Álmost és vezéreit. G. Nagy Ilián monumentális operájából - melyet a székely Bene Zoltán és Gáspár Álmos hangszerelt - Csaba királyfi titokzatos, Istenes élete tárul elénk. (Silver Tek Kiadó)

2011-12-08 09:53:12


2011-12-06 23:13:13

3000000059_2_1.jpgMagyar Karácsony címmel jelent meg egy lemez mely a teljes Kárpát-medence területéről idézi fel a karácsonyi ünnepkör népzenei emlékeit, így Délvidéktől Moldváig, Somogytól Küküllő-vidékig, Maros megyétől a Palócföldig. Az album zenei anyagát az Óbudai Népzenei Iskola tanárai állították össze–több esetben saját gyűjtéseikből–,és tanítványaikkal vagy egykori tanítványaikkal közösen éneklik, muzsikálják. A lemezborító ünnepre készülődő, bensőséges hangulata talán elárul valamit arról az igaz szívvel és szakmai igényességgel végzett munkáról, amit mind a tanárok, mind a tanítványok, mind pedig a lemez elkészültén fáradozók végeztek. (forrás:dialekton.hu)

2011-11-24 10:45:17

stmiklos_0.jpgA Szent István Társulat gondozásában megjelent könyvében Kindelmann Győző a Szent Miklósról szóló legendák alapján mutatja be az „igaz Mikulás” alakját és történetét. A piros ruhás és süvegű, csizmát viselő, testes, tömött puttonyt cipelő hófehér szakállú Mikulás érkezését minden decemberben világszerte nagy izgalommal várják a gyerekek, hiszen alakja egybefonódott az ajándékozással, annak boldog örömével. Talán nem mindenki tudja, hogy Mikulás nem kitalált figura, eredeti alakja valóban létezett, Szent Miklós püspök személyében. Kindelmann Győző a magyar irodalom legjobb hagyományaira emlékeztető, élvezetes mesélőkedvvel mondja el Szent Miklósnak, az ajándékosztó  Mikulás ősének történetét. A szöveghez méltóak Sinkó Veron rajzai, így a gyerekek gyönyörű színes képeskönyvet kaptak Mikulásra ajándékba a két szerzőtől. Elgondolkoztatóak és követendőek a kötet írójának utószavában megfogalmazott gondolatai is, amelyben a Mikulás-hagyomány történetét vázolja fel, kezdetektől fogva napjainkig. Mint írja: bár „…a fogyasztói társadalom, a mozifilmek és a reklámok egyre inkább háttérbe szorítják az ünnep eredetét, nem feledhetjük el, hogy a csillogó kirakatok, karácsonyi vásárok, játékok és cukorkák mögött ott rejtezik az ajándékozó szeretet példaképe, Szent Miklós püspök, aki a szegények, árvák és elhagyottak felkarolására hív mindannyiunkat” (forrás: Magyar Kurír)

2011-11-07 20:24:49

TN6_B869834.JPG
Sok szülőnek és tanárnak nem sikerült elérnie akkora eredményt az olvasás terén, mint Leiner Laurának, aki ifjúsági regényeivel belopta magát a tini lányok szívébe. A könyvet szinte le sem teszik a rajongók, míg a végére nem érnek, maga a főhős pedig remek példaképül szolgál, hiszen rengeteget olvas. Új magyar ifjúsági könyvsorozat nyolc kötetben.Egy sorozat a való életről. Egy sorozat, amely itt és most játszódik. Egy gimi, ahová mindenki szívesen járna. Srácok, akik olyanok, mint te és mégis mások. A történet rólad is szól! (forrás:kepmas.hu)

2011-10-29 18:14:01

medd__s__g.jpgDr. Marie Cabaud Meaney könyvét Bíró Rita ajánlásával: "Ezt a könyvet a gyermektelenségben szenvedőknek, családjuk tagjainak, és a barátainak ajánlom. Tudom, nehéz azoknak megérteni, akik maguk nem cipeltek ilyen keresztet, hogy mások mi mindenen mennek keresztül. Ezért fordul elő, hogy amikor ilyen jellegű veszteségről értesülnek, szinte még fokozzák is a bajt azzal, amit mondanak. De így van ez fordítva is: a terméketlen párok maguk is gyakran érzik, mily nehéz szavakba önteni, min mennek keresztül, miközben fájdalmuk csak fokozódik a környezetükben élő emberek megjegyzései nyomán. Ezért igyekszünk leírni a meddőséggel kapcsolatos tapasztalatainkat, feltérképezni mindazokat a kísértéseket és csapdákat, melyeket érdemes elkerülni. A végén pedig még az is kiderülhet, hogy a sokak szerint vitathatatlanul szörnyű csapásnak tekintett jelenség körbejárása reményteljes és gyümölcsöző utazássá változik még akkor is, ha a meddőség már teljes és visszavonhatatlanul végleges lenne. Ez a töprengő írás a katolikus álláspont kifejtésével így próbál lelki segítséget adni, miközben mély békéhez és hiteles beteljesedéshez vezet" – ajánlja könyvét a szerző. A könyvet, amelynek ára 1000,- Ft,  az érdeklődők kizárólag postai úton rendelhetik meg az alábbi két címtől: Szent Maximilián Lap- és Könyvkiadó. postacím: 1075 Budapest, Károly krt. 1., e-mail: mek@mek.t-online.hu, telefon: +36 30 408 8646, fax: +36 1 413 0455) Alfa Szövetség postacím: 2071 Páty, Pf. 87., e-mail: alfateglasy@t-email.hu, telefon: +36 30 9226 775) (forrás:lifegarden.hu)

2011-10-24 10:57:11

68724.jpg"1956 tavaszán egy fertőzéstől sárgaságot, májgyulladást kaptam, de nem mertem orvoshoz menni, mert esztékám sem volt. Egy asszony, akinél aznap éppen mostam, az utolsó pillanatban vitt orvoshoz, miután kétszer lettem rosszul nála. A mentő azonnal kórházba vitt, egész nyáron ott feküdtem. Dr. László Barna volt ott az osztályos orvos, aki tudta, hogy nincs bejelentett munkám, ezért nem vagyok jogosult orvosi kezelésre sem, mégis vállalta értem a kockázatot. Amikor meggyógyultam, ez az asszony, aki orvoshoz vitt, fogadott be, ágyrajáróként. Nála laktam még akkor is, amikor kitört a forradalom. Azonnal a Szabad Nép székházához mentem, és a hatalmas tömeggel együtt én is arra vártam, hogy kiosszák a tizenhat pontot, amikor futótűzként terjedt el a hír, hogy a Rádiónál már lőnek a fiatalokra. Ekkor a tömeggel együtt én is a Magyar Rádióhoz indultam, és ott voltam mindaddig, amíg be nem vettük a Rádiót. Nekem ekkor még nem volt fegyver a kezemben, az volt a dolgom, hogy két fiúnak töltöttem a tárakat a Rádióval szembeni épület tetején. Azután a Rádióban szereztem fegyvert, és ott hallottam azt is, hogy a Corvin közben megalakult egy felkelő csoport, többedmagammal odamentem, akkor már körülbelül negyvenen voltak ott. Október 26.-án a Tűzoltó utcaiakhoz küldtek át segítségért, azután a Práter utcában harcoltam, mindig oda mentünk, ahonnan lőttek, mindaddig, amíg a Vajdahunyad utca 41-ben meg nem alakult egy felkelő csoport, amelynek azután tagja lettem. Ide sokan jöttek át a Corvin közből is, én egészen november 4.-ig, sebesülésemig ott voltam. Kérdeztétek, volt- e bennünk halálfélelem? Nem voltunk bátrak, de nem is gondoltunk a halálra. Én azt hiszem, hogy a forradalmat csak az ifjúság tudja csinálni, mert a lelkesedésen kívül semmi másra nem tud gondolni. Naivitás volt részünkről, lehet, hiszen akkor még nem láttunk be a politika színfalai mögé, de: hittünk. Szentül hittük azt, hogy az oroszok el fogják hagyni hazánkat, szentül hittünk egy tisztességesebb társadalomban… Hiszen hit nélkül hogy mehet az ember a barikádra? Hit nélkül nem adja oda az ember az életét."(forrás:gondola.hu)

2011-10-21 11:04:26

egy_sor.jpgZávada Pál író és Korniss Péter fotóművész 24 roma kiválóságot – kutatókat, művészeket – mutat be most megjelenő képes albumában. A két Kossuth-díjas művész átvitt értelemben a romák megbélyegzése ellen küzd. Az Egy sor cigány – Huszonnégy mai magyar című könyv ötlete baráti koncepció alapján született, amerikai inspirációra. Timothy Greenfield-Sanders fotográfus és Elvis Mitchell filmkritikus 2008-as A feketelista című kötete afroamerikai honfitársaik portréját rajzolja meg. Nem véletlen, hogy Závadáék ötlete a romagyilkosságok után született: ezzel a kötettel szerették volna szolidaritásukat, értékszemléletüket megmutatni. Míg Korniss műtermében a képek készültek, a szünetekben az író meginterjúvolta a kötet szereplőit. Kivételesek az alanyok, s nemcsak azért mert atipikus életutakat jártak/járnak be egy olyan társadalomban, ahol – a kutatások szerint – egy cigánysorról induló tehetséges fiatalnak százszor többet kell tennie azért, hogy ugyanoda eljusson, mint egy jól szituált családi körülmények közül érkező, nem roma kortársának. Kivételesek, mert választott területükön, szakmájukban kiválóak, kimagasló eredményeket produkálnak, s ezzel szűkebb-tágabb környezetükre is hatással vannak. Szerepelnek a könyvben zenészek: Oláh Kálmán világhírű jazz zongoraművész, zeneszerző, Szalóky Ági énekesnő és Farkas Róbert, a Budapest Bár hegedűművésze. Alaposabban megismerhetjük a költő Jónás Tamás vagy a biológus Orsós Zsuzsanna életútját. De felbukkan itt katona (Szajkó Gyula) és rendőr (Rostás Ottó) is. (forrás:mindennapi.hu)

2011-09-17 22:37:21

Dorogi.jpg2011. szeptember 10-én Dorogi Márton születésének 100. évfordulójára konferenciával és kiállítással emlékezett Püspökladány Városa.
A megemlékezés helyszíne a Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ volt. A konferencián bemutatásra került a Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia és Dr. Oláh Józsefné Szász Ilona szerkesztette: Dorogi Márton: "Hasznos minden porcikája" c. kötet. A kiadvány megvásárolható  a Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központban (1500Ft / db)

Oldal : 12345678910111213


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg