2018. Április 22. Vasárnap Csilla napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Hajdúszoboszlói Fazekasház
2018-04-20 11:41:58

Tájházak Napja 2018 - „Hajdúnánás házhoz jön, a Hajdúszoboszlói Fazekasházhoz”

Könyv-, film- és lemezajánló

2013-09-06 19:43:36

Szvor__k.jpgA Nap után sétáló című cd közismert magyar gyermekdalokat tartalmaz Kiss Ferenc hangulatos feldolgozásában. A fantáziacímekkel ellátott népdalcsokrok énekei nagy része tananyag. Az óvodások és kisiskolások kedvencei lehetnek, mert élvezetes a dallamviláguk, példaértékű a számos közreműködő gyermekhang és a hangszerelésük is változatos. A lemezen megszólal többek közt a koboz, doromb, tambura, citera, furulya, okarina, duda és bugyborék hangszerek is.A képen Szvorák Katalin Kiss Ferenccel és a gyerek előadókkal. (forrás:gomorilap.sk.)

2013-09-04 21:32:26

utols__hegycs__cs.jpgDEBRECENBE érkeznek a Hegycsúcs DVD-k!
Kaphatók a Szent Anna Kegytárgy- és könyvesbolt 4024 Debrecen, Szent Anna u. 19. alatt. Telefonszám: 06/52-349-570
Csupán annyit tudtam a filmről, hogy dokumentumfilm, és nézettsége messze felülmúlta az átlagot, holott reklámra nem volt pénz. Egy film, ami Spanyolországban megelőzte a Szex és New York 2-t és a Robin Hoodot. Meg azt, hogy egy papról szól, aki meghalt.
Ezen a linken olvasható a cikk folytatása:
http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1167:az-utolso-hegycsucs&catid=49:kultura&Itemid=72

2013-09-04 08:33:40

ringat__.jpgA Ringató - Hatvan magyar népdal c. könyvhöz Sebő Ferenc írt előszót. Íme egy szép gondolat tőle: "Manapság, amikor az emberek nem tudnak betelni javakkal, s ettől egyáltalán nem boldogok, bizony érdemes felidézni, hogyan tudtak maguknak elődeink oly kevés anyagi eszközzel is érzelemgazdag, emberhez méltó környezetet teremteni, amely erőt adott, és reményt arra, hogy érdemes élni.” (forrás:ringato.hu)

2013-08-29 12:13:27

k__nyvgazdaszemmel.jpeg
A könyv célja, hogy felmutassa a család értékeit a mai nemzedék számára. Bemutatja a családtagok feladatvállalást e kisközösség életében, a generációk együttműködését. A házasságon alapuló család legfontosabb hivatása a megszületett gyermekek felnevelése és bevezetése a felnőtt társadalomba. A ma élő nemzedékek alapozzák meg a 21. század magyar társadalmának alapjait, a magyar nemzet jövőjét. Ezt az utat segítik a könyvben bemutatott példák. A könyv kiadója a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tudományos Egyesület és a Túrkevei Kulturális Egyesület. (Kapcsolat::jnszmtude@gmail.com)

2013-08-28 13:55:12

kuns__gi_k__nyvek.jpeg
A könyv bemutatja a hagyomány és az ismeretátadás szerepét a vidéki (nagykunsági) társadalomban.
A gazdatársadalom értékteremtése mind a múltban, mind a jelenben kettős alapon állt. Átvették az idősebbek termelési tapasztalatát és befogadták az iskolák által közvetített új módszereket. Ehhez járult a kemény munkaerkölcs, a föld, az állatok szeretete és a hit a boldogulásban. Mindez meghozta gyümölcsét, a gazdálkodás sikerét. E vágy és tett a ma emberét is buzdítja. A könyv kiadója a Túrkevei Kulturális Egyesület. (Kapcsolat:kultura.kevi@gmail.com)

2013-08-11 16:13:26

szeivolt.jpgEgyszer volt, hol nem volt… Szóval…, nagy élmény volt számomra elolvasni ezt a mesekönyvet. Olyan érzés volt napról napra, meséről mesére haladni, mintha éberen álmodtam volna: magam előtt láttam a mesékben megjelenő színesebbnél színesebb világokat, a bennük élő nem mindennapi szereplőkkel és a velük megtörtént izgalmas, fordulatokban bővelkedő kalandokkal. Már alig vártam, hogy olvassam a soron következő mesét, illetve mondja el nekem Pusztai Róka, aki összegyűjtve maga köré az emberek apraját-nagyját újból és újból belekezdett az ő közvetlen, élő beszédet felidéző mesemondásába. Így nagy örömmel ábrázoltam a mesékből jeleneteket, hiszen ezzel én is átélhettem még egyszer a mesés, soha el nem felejthető pillanatokat. Kellemes éberen álmodozást kívánunk minden kedves olvasónak és hallgatónak! Szeivolt Kati (forrás:moly.hu)

2013-08-02 18:14:45

szvor__k.jpg
Befejeződtek a Szeretettel lemez felvételei Kudlik Júliával. „Két, megszenvedett tisztaságú lélek ajándéka. A kicsorduló szeretet: szóban és énekben. A szeretet Istentől árad és az emberi Én kelyhe fogadja magába. Töltekezzünk belőle, és osszuk meg a szomjazókkal.”   (Jókai Anna) (forrás:szvorakkatalin.hu)

2013-08-01 14:57:46

balogh_vetettem_violat_mezo_judit_120x84.jpgVetettem violát - bihari népdalok - CD melléklettel. Bencze Lászlóné Dr. Mező Judit. Lejegyezte és szerkesztte: Balogh Sándor. Kötetünkben válogatást adunk közre a bihari Sárrét falvaiban az 1970-es évek közepétől végzett népdalgyűjtés több mint félezer dallamából. Jelen gyűjtemény a harmincöt évvel ezelőtt megjelent Szivárványos az ég alja című bihari daloskönyv egyfajta folytatása, korszerű bővítése. A benne szereplő dalok fele megtalálható a régi daloskönyvben is, azonban az összes most közölt dallam újra lejegyzésre került. A 131 sorszámozott lejegyzéshez szorosan kapcsolódik három CD anyaga (Fellegzik az idő, 2008; Hallottátok hírit, 2009, Vetettem violát, 2013), amelyekből az első kettő önálló lemezként jelent meg a Dialekton Népzenei Kiadó gondozásában. A harmadik lemez e könyv hangzó mellékleteként teszi még teljesebbé a bihari énekes hagyományt bemutató hangzó sorozatot. A dalanyag szerkesztése nem tematikus, a dallamok sorrendje teljes egészében megegyezik a hangzó mellékletként szolgáló lemezek sorrendjével. Legnagyobb számban szerelmi témájú dalokat, katonadalokat és pásztordalokat találunk, de megjelennek betyárdalok is. Emellett rabénekek, balladák, summásdalok, gyermekdalok, karácsonyi kántálás és citerán játszott dallamok teszik műfajilag is változatossá a gyűjteményt. Néhány rövid próza is helyét , kapott a kötetben, amelyekből néprajzilag is érdekes és hiteles részleteket tudhatunk meg a kanász- és kondáséletről, a farkasjárásról vagy a harang hangjáról. A gyűjtések közreadásával szeretnénk elérni, hogy a negyven évvel ezelőtt még a hagyományban élő népdalok közkinccsé váljanak. Bízunk abban, hogy a Vetettem violát színes dallamai felkeltik a népdalkedvelők érdeklődését a bihari dalok szépségei és értékei iránt. (forrás:afolk.hu)

2013-07-16 13:52:46

papo1.jpgAz óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló lemez-könyv a különböző hangszereket mutatja be játékos formában a gyerekeknek. Papó zenével meséli el, adja át azt a hatalmas tudást, amit összegyűjtögetett. A zenei alapanyagról nem lehet mást mondani: kifogástalan. A könyv betűmérete lehetővé teszi, hogy kezdő olvasók is könnyen boldoguljanak a szöveggel. A képeket Keresztes Dóra festette. Sikerült megtalálnia azt a formát, amelyben megjelennek a témából következő magyar népi hagyományok, mégsem vált unalmassá és avíttá a képi világ. Az illusztrátor képes arra, hogy humorral szólítsa meg a gyerekeket, és vigye közelebb hozzájuk a zenét. Az enyéim jól szórakoztak a hatalmas dudákkal küzdő embereken, a szerelmes baromfikon, a mosolygó fakanálon, és nem utolsósorban sokat kérdeztek a realista módon megfestett hangszerekről, kíváncsiak voltak arra, melyiket mire használjuk, hogyan szól. Az egyetlen bánatom a könyvvel kapcsolatban, hogy nagyon jó lett volna, ha egy korrektor is látja a szövegeket, mielőtt nyomdába kerül, ugyanis a jó stílusú, vicces Kiss Ferenc-es szövegekben igen sok helyesírási hiba maradt. De mindezzel együtt is az egyik kedvencünk ez a hiánypótló kiadvány. Az én gyerekeim legeslegjobban tombolni szeretnek Papó zenedéjére. Olyankor szoktam betenni a cédét a lejátszóba, amikor azt remélem, nincs otthon az alattunk lakó, egyébként roppant békés szomszéd, mert a fél óráig tartó lábdobogás még az ő türelmét is próbára tenné. Egyszerűen táncolni kell a felszabadító, elemi erejű muzsikára! Bognár Szilvia éteri hangja, Kiss Ferenc szíve-lelke, dalszövegei, vonós hangszerei és az összes zenésztárs dudálása, citerázása, tekerőlantozása, harmonikázása, cimbalmozása boldogsággal tölt el bennünket, én is naphosszat dúdolgatom magamban, hogy „Zoltán, tököt visz a hátán. Megunja, leteszi, földhöz vágja, megeszi.” Igazi családi lemez-könyv. (Etnofon, 2012) Illusztrálta Keresztes Dóra (írta: Both Gabi - forrás: meseutca.hu)

2013-06-18 13:51:44

homeop__tia.pngDr. Kürti Katalin: Homeopátiás zsebkönyv szülőknek. Egy gyermekgyógyász javaslatai. Kedves Szülők! Ha hiteles forrásból, a mindennapi gyakorlatban felmerülő kérdéseikre keresik a választ gyermekeik otthoni homeopátiás kezeléséhez, akkor a legjobb könyvet tartják a kezükben!Jól áttekinthető, gyakorlatias, lényegre törő, mégis benne van minden fontos információ, és tényleg elfér a zsebben. Használják gyermekeik egészségére, saját maguk örömére. Tapasztalják meg azt, ami szerintem a homeopátia egyik legnagyobb értéke, hogy a szülő aktív részese, és nem passzív végrehajtója gyermeke gyógyításának. (Írta: dr. Molnár Mariann homeopata-gyermekorvos, a könyv szakmai lektora)

Oldal : 12345678910111213


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg