2018. Április 27. Péntek Zita napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Változókor-Változás
2018-04-23 20:48:39

57-éves gyógyszerészként dolgozó, diplomás nő vagyok. Mindig is fontosnak tartottam a prevenciót, de ennek ellenére én is úgy éltem, a mindennapi életemet, mint sok más ember. Majd a 40-es éveim közepén jöttek a szervezetem figyelmeztető jelei.

Könyv-, film- és lemezajánló

2013-11-19 10:57:25

rejtjelek.jpg"Egy játékos elme rendhagyó vállalkozása arra, hogy megtalálja az eszperente nyelvnek azt a nyelvjárását, amely nem kacagtató, hanem mélyen elgondolkodtató hangon ír Istenről és a szerelemről: egyetlen egy magánhangzó, az „e” felhasználásával. Szeretettel ajánlom ez a kis versgyűjteményt a magyar nyelv szerelmeseinek, és azoknak a hívőknek, akik szeretnek elmélyülten játszani Isten jelenlétében."
(forrás: http://www.simongaleria.hu/index.php?page=products&id=2218)

2013-11-18 12:02:18

beethovenarnyekaban01.jpgAz őrült zseni élete garantált siker bármely filmes számára, hiszen megvan bennük a csillogás, a harsányság, az érzék a gyors dramaturgiai váltásokhoz - és majd elfelejtettem, a zsenialitás! Beethoven esetében a zsenialitás élete végére némi szenilitással, és mint az közismert, teljes süketséggel párosult, de ekkor alkotta meg élete legnagyobb alkotását, a IX. szimfóniát. Agnieszka Holland a nagy mű születése köré font egy érdekes, de teljes mértékben kitalált mesét egy lányról, aki a Mester mögött állt. A történet szerint bizonyos Anna Holtz másolta kottára a nagy és végtelenül szeszélyes Ludwig jegyzeteit, és a karakán és elég csinos hölgy egy idő után a komponálásban is részt vett, sőt a díszelőadáson is ő segített a nagyothalló művésznek dirigálni, bezony! (forrás és teljes cikk:est.hu)

2013-11-14 13:09:48

kis__jsz__ll__st__r.jpgKisújszállás város története a legrégibb időktől 2012-ig címmel monográfia jelent meg a kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület kiadásában, 2013. 04. 19-én. A kötet megjelenését támogatta Kisújszállás Város Önkormányzata, Alföldkutatásért Alapítvány, Kisújszállási Református Egyházközség, Kunszöv Textilruházati Kft., Nagykun Hagyományőrző Társulás, Nagykun Kisújszállásért Alapítvány, Illéssy Ádám, Petrikás Árpádné. A könyvet Dr. Tóth Albert főszerkesztő ajánlja. A kiadvány most kedvezményes áron kapható az Arany János Városi Könyvtárban és a Szalay Könyvesboltban.

2013-11-11 15:43:06

_bukki_fuvesember_200.jpgA bükki füvesember nyomában címmel 2013. június 6-án, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Lopes-Szabó Zsuzsa gyógynövényes könyve. A Magyarországon leggyakrabban használt, legfontosabb 71 gyógynövény gyógyhatásáról, hatóanyagairól és a felhasználásuk módjáról olvashatnak részletesen. Arra is felhívja a figyelmet a szerző, mire kell vigyázni fogyasztásukkal kapcsolatban. Van néhány fejezet a magyar gyógynövényes gyógyítás évszázadairól (vagyis Gyuri bácsi elődeiről), a Bükk hegységről, Bükkszentkeresztről, a gyógynövények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásukról, a Györgytea születéséről illetve családjuk történetéről. Külön rész szól arról, mért kell magyar embereknek magyar gyógynövényt fogyasztaniuk. Fogyasztók által gyakran feltett kérdések és arra adott válaszok találhatók néhány hasznos oldalon – például hogyan kell gyógyszerek mellett inni gyógyteákat, mit mivel lehet összekeverni, milyen teákat ihatnak kismamák, gyerekek. A könyv végén abc sorrendbe foglalva megtalálják, melyik betegségre milyen gyógynövényeket ajánl a népgyógyászat. Ez az index megkönnyíti a könyv használatát. Mindezt jól kiegészítik a szebbnél szebb, szemet gyönyörködtető fényképek és rajzok, melyek segítenek az amatőr gyűjtőknek a növények felismerésében. Egészségük megőrzésében, a betegségek legyőzésében hasznos társuk lehet ez a kiadvány.(forrás:tudatosvasarlok.hu)

2013-11-06 08:47:58

Nagy László Emlékház-füzet_1.jpgMegjelent a Nagy László Emlékház múzeumpedagógiai füzete.  A kiadvány hatékonyan segíti Nagy László és testvére, Ágh István szülőházának bemutatását, középpontba helyezve Nagy László életművét. A hely szelleme megkívánta, hogy a költőtestvérek ifjúkorának folklórvilágából is felvillanjanak az írásművek értelmezéséhez szükséges ismeretek. A füzet térbe, időbe helyezi a szülővilágot, szabatos leírásaival kitér az egykori család életére. Nagy László saját sorai mellett felesége Szécsi Margit költészetének példáiból és Ágh István írásaiból kiemelt részletek a legközelebbi források hitelességével közelítik meg az életutat. A játékos feladatok megmozgatják a látogatók képzeletét és további tanulmányokra késztetnek. Az ismertető szöveg és az összeállítás Nagy Gábor költő, irodalomtörténész és Rajner Ágota művelődésszervező avatott irodalomtudósok forrásműveire támaszkodó munkája. A gazdagon illusztrált, a borítóval együtt 24 oldalas füzetben lévő rajzok, képversek, tárgyak, érmek és játékok Nagy László művei.A kiadvány elsősorban a pedagógiai célú látogatások csoportvezetőinek felkészülését és a rendhagyó irodalomórák szervezőtanárainak munkáját támogatja. Bár célzottan az általános és középiskolás diákok ismereteit kívánja bővíteni, sokoldalúsága miatt minden korosztály kedvelt kalauza lehet.A füzetet a Nagy László Emlékházban vehetik át az iskolák, művelődési házak és könyvtárak képviselői. Nagy László Emlékház • 8493 Iszkáz, Ady Endre utca 1. e-mail: rege.iszkaz@gmail.com A Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány kiadványa a Magyar Művészeti Akadémia által támogatott „Ragyogok apám borában, lakom az anyai kenyérben” – NAGY LÁSZLÓ KÖLTÉSZETÉNEK OTTHONI FOGADTATÁSA – múzeumpedagógiai mozaik az olvasóközönségnek című programsorozat részeként jelent meg.

2013-10-28 12:24:05

n__dudvari.jpg
Megjelent a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola első saját kiadású néprajzi témájú kiadványa, melyet szeretettel ajánlunk mindenki figyelmébe.
A Nádudvari félfordulós címet viselő kiadványban a nádudvari tánchagyomány öröksége kerül bemutatásra, mely nem szabad, hogy feledébe merüljön. A kiadvány az érdeklődők számára az iskolatitkári irodában 4181  Nádudvar, Kossuth u. 7. alatt, illetve az iskola külső helyszíneken tartott bemutatóinak helyszínein vásárolható meg.

2013-10-27 20:22:27

Morus.jpgFred Zinnemann: Egy ember az örökkévalóságnak c. filmjét valóságos díjeső fogadta annak idején, és az emberek is kíváncsiak voltak rá. Pedig a rendező, Fred Zinnemann – aki az elnyert négy Golden Globe-ból és hat Oscarból szintén kapott egyet, illetve kettőt – maga sem tudta, hogyan értékelik majd 1966-ban készült művét. „Hazárd vállalkozás volt – nyilatkozta utólag –, mivel nincsen benne sem erotika, sem borzasztás, annál több viszont az elgondolkodtató dialógus.” Csakhogy ezek a párbeszédek olyasvalamit boncolgattak, magas nívón és közérthető módon, ami akkor is, most is elevenen érintette-érinti a polgárokat. Erkölcs és hatalom összeegyeztethetőségét. Itt van Morus Tamás, a jogász-író-politikus – és itt van VIII. Henrik, Anglia uralkodója. Henrik válni akar feleségétől, Aragóniai Katalintól. Hogy azért-e, mert az nem tudott fiút szülni, vagy mert a már kiszemelt utód, a kétségkívül fiatalabb és formásabb Boleyn Anna ellenállt a nagytermészetű uralkodó udvarlásának, kifejtve, csak hitvesként hajlandó hitvesi kegyekben részesíteni, mellékes motívum. A lényeg: az öregecskedő asszony lecseréléséhez előbb válni kellett volna, ám ehhez a 16. század elején pápai engedély kellett... Ezzel Morus Tamás nem értett egyet, azonfelül mivel hithű katolikus, s erkölcsei ellen való, hogy a hitet és a jogot politikai szándékok szolgálatába állítsák. Hittel és joggal lehet szolgálni a politikát, de kiszolgálni velük: nem!  MorusTamásból a rendező nem akar nagy embert csinálni. Szentet és bálványt. Inkább az embert és az ember lelkiismeretét mutatja meg egy szentben. Merthogy Morust – aki korántsem volt szemellenzős hívő, hiszen mindjárt Utópiája elején egy szerzetes figurájában kegyetlenül kigúnyolta-kipellengérezte kora egyházi állapotait – a katolikus egyház 1886-ban boldoggá, 1935-ben szentté avatta. Vértanúsága a sérthetetlen méltóság kifejeződése – mondta róla II. János Pál pápa 2000 októberében, amikor a Vatikán a politikusok védőszentjévé is nyilvánította az addig csak az ügyvédeket oltalmazó Morust, akit „a következetes erkölcsi magatartás elévülhetetlen példájaként tisztelnek. És aki olyan politikához mutat példát, amelyben az igazság előbbre való, mint a hatalom.” Morus Tamás tehát – aki nem volt hajlandó alárendelni jog és hit elveit és erkölcseit a mindenkori politikai akaratnak, és aki inkább meghalt, semhogy elismerje, hogy annak, aki parancsol a pallosnak, az is hatalmában állhat, hogy szándékaihoz gyűrje az isteni és az emberi törvényeket – ma a politikusok védőszentje. Kormánypártiaké és ellenzékieké. Ugyan hányszor fohászkodnak hozzá?(forrás:film.mindennapi.hu)

2013-10-21 09:36:45

a_leves_hazudik.jpgVajon mi a közös a csokoládéban, a kutyaeledelben és a szájvízben? Mi az, ami a műsajtban éppúgy benne van, mint a perecben és a fogkrémben? Egy jó adag kémia adalékanyagokkal fűszerezve: szinte nincs termék asztalainkon és tányérjainkban a modern élelmiszer-feldolgozás közreműködése nélkül. Madártollból bonbon vagy péksütemény készíthető, zöldborsóból marcipán, baktériumokból kávétejszín vagy krémsajt - az aromák segítségével minden ehetővé válik. Ételeink szép új világában azonban a címzett valahol lemaradt. Ha ételeink csak olyanok mintha, olyan az ízük, mintha, és olyan az illatuk, mintha, akkor szervezetünk is csak úgy fog működni, mintha...Hans-Ulrich Grimm könyve már szinte legendás beszámoló napjaink élelmiszeriparának milliárdos üzletéről. Mindegy, hogy kenyér, virsli vagy csecsemőeledel, érzékeinket manipulálják és átprogramozzák - a műételek szintjére. A botrány folyamatos, a kockázatokat senki sem ismeri. A könyv aktualizált kiadása számos új adattal szolgál, bemutatja az ámítás szinte hihetetlen trükkjeit, és a mindinkább globálissá váló élelmiszeripar működését. Életünk egyik legfontosabb szegmenséről nyújt olyan információkat, melyeket különben csak a bennfentesek ismernek.(forrás:erossreformatusiskola.eoldal.hu)
 

2013-10-10 18:56:36

tam__stemplom.jpgLáng György: A Tamás-templom karnagya (Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.) „Öt és félévesen anyám egy könyvet rakott le gyerekszobám asztalára. Ez a regény Bachról szól – mondta, majd kiment. Jó pedagógus volt. Olyan kétségbeesve fogdostam a könyvet, mint a tolvaj, aki ellop egy drágakövekkel teli vaskazettát, ám kinyitni nem tudja, és fél, hogy a feszegetéssel megsérülne a kincs is. A Tamás-templom karnagyából tanultam meg olvasni.- emlékezett Varnus Xaver a meghatározó pillanatra. Én tizenéves fejjel olvastam el ezt a könyvet, nekem a püspökladányi zeneiskola egyik tanára ajánlotta figyelmembe. Ő is jó pedagógus volt.

2013-09-11 11:54:26

felix_foto_hajdu_andras.jpg2013. augusztusában került a világ legnevesebb világzenei toplistájának élére Lajkó Félix első citerás lemeze, a Mező, amely a Fonó gondozásában jelent meg. A WMCE (World Music Chart Europe) listáján ezelőtt évtizedek óta nem szerepelt magyar lemez. A 24 különböző európai országból származó 50 világzenei szakember havonta megszavazza az általuk legjelentősebbnek ítélt világzenei albumot: a szeptemberi listán ismét Lajkó Félix lemezét ítélte a legjobbnak a zsűri! A Mező legközelebb 2013.szeptember 20-án hallható élőben Budapesten a Kobuci Kertben Lajkó Félix Citerás Party koncertjén. (forrás:librarius.hu)

Oldal : 12345678910111213


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg