2018. Február 22. Csütörtök Gerzson napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szavazzunk rá!
2018-02-20 13:47:13

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölték dr. Püski Lászlót, a Nádudvaron praktizáló házi- és üzemorvost, aki a püspökladányiaknak és a bárándiaknak is ismerős lehet. 

Könyv-, film- és lemezajánló

2014-04-29 11:47:10

web_uton_borito.jpgAz ÚTON a legelsők egyike volt azok között a lapok között, amelyek hosszú évtizedek után az egypártrendszer döntési-felügyeleti mechanizmusait kikerülve próbálták meg kielégíteni az őszinte szóra, a tiszta beszédre éhező olvasók igényeit. A lap kezdettől felvállalta azoknak a témáknak a feldolgozását, amelyek addig tabunak számítottak – s ezzel nemcsak úttörő szerepet vállalt az objektív tájékoztatásban, a közelmúlt és a történelmi félmúlt történéseinek őszinte, nyílt bemutatásában, de egyúttal katalizátorként, megkerülhetetlen versenytársként kényszerítette változásra a sajtó addig nehezen mozduló részét. Ez a könyv a Debrecenben megjelent hetilap történetét úgy igyekszik bemutatni, hogy közben felvázolja az 1980-as évek végének társadalmi-politikai állapotait is, valamint bepillantást enged a megyei lapok privatizálásának kevéssé ismert, viszont annál izgalmasabb történéseibe is. (forrás: inform-line.eu)

2014-03-14 11:50:22

kilencedik_nap.jpgNémet–luxemburgi filmdráma, 98 perc, 2004 A megtörtént esetet feldolgozó filmben André atyát, a luxemburgi papot a náci megszállók Dachauba hurcolják, majd kilenc napra kiengedik azzal a "feladattal", hogy a katolikus egyház vezetőit a nácik oldalára állítsa. Cserébe szabadságot, családja és fogolytársai megmenekülését ígérik. A szabadság kilenc napja alatt minden nap jelentkeznie kell a fiatal, karizmatikus Gestapo főnöknél, Gebhardtnál, akinek hideg precizitással megfogalmazott érvei kísértésbe hozzák és elbizonytalanítják. Kilenc hosszú napon át folyik a szellemi párbaj. Az abbénak az utolsó napon döntenie kell, hogy melyik oldalon áll. A film alapja Jean Bernard Papi blokk 25487 című könyve, mely hamarosan magyarul is megjelenik az Új Embernél.(forrás:ujember.hu)

2014-02-26 10:14:02

zsembeli.jpgÍrta: Dr. Zsembeli József. Ahogy az a könyv ajánlásában hangzik: „A mű önéletrajzi szerepe mellett nagyon fontos és hiteles korrajz a XX. századi kisvárosról, annak egészségügyéről” A szerző arra vállalkozott, hogy megismertesse velünk küzdelmes, de tartalmas életét, mely egybeforrt a karcagi kórház életével. A könyv látszólag meseszerűen megírt család és kórház történet, de a valóságban társadalmi korrajz, és egy tudományban és tiszteletben megőszült, idősödő gyakorló orvos élettapasztalattal teli tisztességes és bölcs gondolatainak rövid összessége, a bevezető hitvallásának megvalósulásának hosszú folyamatában. Nagyon igaz a könyv egyik fejezetének rövid mottója: „kicsit a szerencse, kicsit a tudás, kicsit az éberség és a jó helyzetkihasználás eredményeként” születhet meg az apró siker, mely a nagy egész biztosítéka lehet. (forrás:karcagi-hirhatar.hu)

2014-02-21 11:54:40

Bolyki_L__szl_____Kegyelem___s_kalm__rszellem_02_a.jpg"…amikor apaként elmegyek az óvodába, hogy elhozzam a kisfiamat, akkor milyen alapon választom ki, hogy kit viszek haza? Talán megkérdezem az óvónőtől, hogy melyik gyerek viselkedett a legjobban? Vagy körülnézek, hogy melyik kölyök a legszebb? És ha az óvónő azzal fogad, hogy az én gyerekem elpáholta öt csoporttársát, és egy pohár kefirt öntött a takarító néni fejére, akkor ott hagyom, és választok egy normális gyereket? Nem. Minden körülmények közt a sajátomat viszem haza. Azért, mert ő az enyém! Ez a vele való kapcsolatom alapja. És ha ez az alap megvan, hazaviszem őt, és otthon elbeszélgetek vele a pohár kefirről, az ovistársakról, a takarító néniről és a verekedésről. Milyen egyszerűnek és természetesnek tűnik mindez, ha a saját gyermekeinkről van szó, de ha Jézus mondja ugyanezt az Atyáról, akkor zavarba jövünk, mert a szégyen és a félelem által belénk vésődött kalmárszellem olyan mélyen járja át a lelkünket, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy csak úgy, minden feltétel nélkül szeretni való emberek vagyunk…" (forrás:bolykilaszlo.hu)

2014-02-17 14:45:50

1962797_10202973135715036_415081358_n.jpgJackie Mize:  Gyermekszületés természetfeletti módon
Most, amikor a népességfogyás átlépte a kritikus lélektani határt, sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy miként lehetne ezt az áldatlan folyamatot megfordítani. A magyar családok a legkülönbözőbb területeken találják meg indokaikat, hogy miért is ne vállaljanak (újabb) gyermeket. Ezekben az "indokokban" a közös tényező: a félelem! A terhességet és a szülést legtöbben úgy könyvelik el, mint betegeskedések és állandó hangulatváltozások idejét, melyet egy tizenkettőtől huszonnégy órán át tartó fájdalmas és kemény vajúdás kell, hogy kövessen. Sok asszonnyal azt is elhitetik, hogy nem is eshetnek teherbe. Mások a megtermékenyülést követően fájdalmas vetélésen mennek keresztül. Ezekről már mindenki hallott. Most azonban olyan információkhoz jut hozzá a nyitott szívű olvasó, amelyek megszabadítják a félelmeitől, és igazi bátorítást hoznak számára. És ez a könyv nem csupán nőknek, asszonyoknak szól, hanem a férfiak számára is egy nélkülözhetetlen kézikönyv...(forrás:libri.hu)

2014-01-28 10:45:47

G__l_baba_t__rb__je.JPGBartha Júlia kötetének gerincét elsősorban az anatoliai török kultúra területén folytatódott három évtizedes kalandozásai adják. Ezeknek az utaknak a gyűjtőmunkája alapján veszi számba a mindennapi török élet jelentős fordulóit és elemeit az esküvőtől a test és lélek kapcsolatáig, a férfivá avatás szokásrendjétől a népi építészet formakincséig. Külön téma a rózsahagyomány, amely a legészakibb  iszlám kegyhelyen, a budai Gül Baba vagyis a rózsák Atyja-türbében (a képen) nyugvó baktasi dervis legendáival hozzánk is eljutott. Magyar vonatkozásai miatt a kötet bevezető és záró tanulmánya különösen fontos számunkra. Az első a török könyvnyomtatás megteremtőjének és Rákóczi tolmácsának, Ibrahim Müteferrikának az életéről szól. A záró tanulmány pedig a török elemek a magyar népművészetben címet viseli. (forrás:Szatmári István írása - Magyar Nemzet 2013. december 28.)

2014-01-05 19:00:51

F_F.jpgAz F&F duó 2008 nyarán alakult, két, zenét szerető fiatal gimnazista barátságából. Igyekeznek a zenei stílusok minél szélesebb köréből meríteni feldolgozásaikban, melyek között így a tengeren túli punk rocktól kezdve, a latin- amerikai dallamvilágon át, a hazai alternatív zenére is találhatunk példát. Már a hajdani irodalom órákon - a  püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumban - szívesen játszotta Kosztolányi versét Farkas Márton a duó zeneszerzője. 2012-ben a Hangraforgó együttes által szervezett Netversfesztiválon pedig több kortárs költő versét is megzenésítette. A Sárréti Irodalmi Kör meghívására Tiszta szívvel címmel énekelt verses estet adott az F&F duó 2013. november 16-án a püspökladányi Ifjúsági Házban, melynek hanganyagát tartalmazza a CD, mely megrendelhető az F&F duó facebook oldalán.

2013-12-04 09:15:19

bognar_szilvia_es_az_etnoe.jpgBognár Szilvia hangjáról egyetlen szó jut eszembe: csillogás… Van benne valami elvitathatatlan derű és sötétséget űző fényesség, hogy bármiről énekel, emelni tud vele! Lágy hangját magabiztos elegancia jellemzi, ami természetességéből adódóan finoman drámai, de nem hivalkodó és maníros. Milyen szép ellenpont ez, ha belegondolok mennyi bánat és szomorúság van népdal szövegeinkben, amik által generációk sora énekelte ki magából sorsa fájdalmát… Szilvi éneklése mégis simogató marad! Ennek megfelelően a lemez hangszerelése is lendületes és érzékeny. A különböző zenei gyökerekkel rendelkező zenészek jól kiegészítik egymást. Az akusztikus hangszerek játéka mellett üde színfoltként jelenik meg Hámori Máté egy-egy elektromos gitár szólója, ami dinamikájában is jól illeszkedik a számokhoz. A világzenei hangzást bennem a többek között oud és bansuri játékért felelős Gerzson János és persze Dés András erősíti, aki mint meghívott előadó szerepel. Az albumon sok zenei hatást és ízt vélek felfedezni, mégis összetéveszthetetlenül népzenei alapokon nyugszik mindez. A lemez hallgatása közben két számot is nagyon megszerettem; a 'Madárka' kezdetű népdal fúvósokkal kiegészült, ringató balladatempóját , és az 'Ez a világ' pedig majdnem eposz hosszúságú meséjét, a Duna és Tisza folyásáról…Ajánlom ezt a lemezt mindazoknak, akik a hideg tél alatt egy bögre fűszeres tea és egy kellemes zene társaságában szeretnének melegedni! Legközelebb pedig a Fonó Budai Zeneház 18. születésnapi rendezvénysorozatának részeként, december 7-én hallgathatják meg Bognár Szilvit és az etNoét! (Írta: Horváth Sára Nina, forrás: jazzma.hu)   

2013-11-28 11:52:59

lackfi_borito.jpg A nagysikerű (16. 000 példányban elkelt) első kötet (Milyenek a magyarok?) után most kiderül, hogyan mondják meg a magyarok a tutit, akkor is, ha senki sem kíváncsi rá, hogyan utaznak a villamos ütközőjén halált megvető bátorsággal, hogyan beszélnek tündibündi nyelven, élnek-e köztük aranyemberek, miért énekelnek megcsonkított boci-bocikról gyermekeiknek, miért szerények, mint az ibolya, és valóban illatoznak-e sötétben. Megtudhatjuk, tudnak-e úszni a betonban, miért mindig csak a vesztes csatákat ünneplik, miért vannak kiélezve az anyósukra, miért nem vandálkodnak (csak titokban), miért nem babonásak (csak titokban), miért nézi itt kilenc ember, míg egy a gödröt ássa, s hogy miért kedvenc történelmi társasjátékuk a „mi lett volna, ha”? (forrás: irodalmijelen.hu)

2013-11-19 10:57:25

rejtjelek.jpg"Egy játékos elme rendhagyó vállalkozása arra, hogy megtalálja az eszperente nyelvnek azt a nyelvjárását, amely nem kacagtató, hanem mélyen elgondolkodtató hangon ír Istenről és a szerelemről: egyetlen egy magánhangzó, az „e” felhasználásával. Szeretettel ajánlom ez a kis versgyűjteményt a magyar nyelv szerelmeseinek, és azoknak a hívőknek, akik szeretnek elmélyülten játszani Isten jelenlétében."
(forrás: http://www.simongaleria.hu/index.php?page=products&id=2218)

Oldal : 12345678910111213


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg