2018. Március 23. Péntek Emőke napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Elődeink üzenete...
2018-03-16 19:50:06

Kunhalom, kunkék, kunkötés, kunhímzés, kunrózsa, kun verbunk — mind olyan szavak, amelyeket a Tiszántúlon található népcsoportok egyikének, a Nagykunságnak a népi kultúrájához köthetünk.

Könyv-, film- és lemezajánló

2016-04-26 12:34:11

afeherkiralyujkiadas.jpgAz ünnepek alatt - bár sok volt nálunk a vendég és tele voltam élménnyel - három éjszaka elolvastam Dragomán György Fehér király c. könyvét. Az íróról nem tudtam semmit, illetve csak azt, hogy igen sikeres, de odáig nem jutottam, hogy el is olvassam valamelyik könyvét. Dragománt az On The Spot c. sorozatban láttam, amint elmeséli születése történetét. Ez az ember dadog, és annyira megfogott a személyisége, hogy azonnal elhatároztam, elolvasok tőle valamit. Adventben volt egy kis időm, és elmentem a könyvtárba. Nem volt benn a Fehér király. Előjegyezték nekem. Ünnepek előtt hoztam ki. Letehetetlen volt számomra. Egy kiskamasz fiú meséli el több részletben életének egy bizonyos szakaszát a román diktatúra éveiben. Különös stílusa van a regénynek. Hol kínosan nevetséges, hol félelmetesen ijesztő, hol dermesztően morbid. Emlékezetes olvasmány. (Írta: Csontos Gabriella)
   

2015-11-10 15:18:23

Kar__csonyi_k__nyv.jpgMesébe öltöztetett hagyomány - új karácsonyi képeskönyv a régi időkről. Szeretettel nyújtjuk át Nektek - korai karácsonyi ajándékként - a Napra - forgó kicsinyeknek szóló könyvsorozatának első kötetét. Dédapáink, dédanyáink élete az egész éven átívelő jeles napok körforgásához igazodott. Ünnepeink hagyományai azonban sok helyütt kikoptak, elvesztek már. A Napra-forgó könyvsorozat első kötete a karácsonyra való testi, lelki felkészüléshez nyújt segítséget néphagyományaink felelevenítésével. Meséje régi falusi családban élő gyerekekről szól, népi eredetű mondókákkal, dalokkal, találósokkal, játékokkal ízesítve. Katica és Palkó december 23-tól vízkeresztig lépdel végig az év ezen rövid, mégis jelentős szakaszán, mi pedig - gyermekeinkkel - lépéseiket követve visszacsempészhetjük ünnepünkbe, életünkbe az apáról fiúra, nagyanyáról anyára szálló hagyományokat. Jávorné Ilyés Boglárka szépséges illusztrációival. A könyvet megrendelhetitek a www.napraforgomulatsag.hu weboldalon keresztül, vagy megvásárolhatjátok táncházainkban.

2015-05-16 09:54:48

B__jtek__nyv.jpgA Virág a fény felé hajlik című füves könyv a gyermekvállalásról és a nevelésről szól. Csaba testvért sok mindenért szeretjük, becsüljük és tiszteljük: a remény embere ő, aki kirángat a csüggedés mocsarából, szemünket az ég felé emeli, erőt ad a holnaphoz. Emellett lélekgyógyász, a kikerülhetetlen nehézségek, a szenvedések értelmét alázattal kereső lelkiatya, aki kimossa és bekötözi a sebeket, segít talpra állni. Az előző két füves könyve (A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény és Az igazgyöngy fájdalomból születik) az anyagiakról, a válságról, a szolidaritásról, a világvégéről és a jövőről, valamint a szenvedésről, a méltóságteljes megöregedésről, a halálról és az örök életről szól.
De talán legismertebb tevékenysége az, hogy ő a legnagyobb nagycsaládos, több mint 5.000 gyermek nevelőapja, sokszoros nagypapa, egy igazi nagyformátumú nevelő, aki nem gyakran változó irányzatok és divatos elvek szerint formálja a rábízottakat, hanem akinek iránytűje az Élet, a rengeteg örömön, sikeren, kudarcon megérlelődött tapasztalat. A legújabb kötetbe, melynek címe A virág a fény felé hajlik, a gyermekvállalásról és nevelésről szóló gondolatait gyűjtötték össze, többek között arról, hogy „a gyermek ki nem merülő boldogságforrás, a legnagyobb érték, sokkal többet ér, mint Michelangelo gyönyörű Pietája, mert az csak halott kő, de gyermeknek halhatatlan lelke van”. De nem hallgatja el azt sem, hogy „aki gyereket nevel, nem csak édes mézet, hanem sok ideget is megeszik, le kell tudnia nyelni néhány békát, amíg a gyereke felnő”. Szól a szülők, nevelők feladatáról, akik a legértékesebb munkát végzik, emberszobrászok, akik minden pillanatban nevelnek, elsősorban nem a szavaikkal, hanem az életükkel, továbbá arról, hogyan éljen meg a fiatal a jég hátán is, a megsebzett és a tékozló ifjú megsegítéséről, és a kirepülés segítéséről a felnőtt életbe.
A könyv elolvasása után szülők, nevelők megerősödünk abban, hogy az egyik legszebb, legértékesebb hivatást választottuk, amelyben a legfontosabb munkaeszközünk a saját személyiségünk, a formálandó alkotás pedig a hús-vér, érző, halhatatlan lelkű ember.
A kötetet Karikó Éva állította össze. Fotók: Váradi Levente.Helikon Kiadó (forrás:gondola.hu)

2015-04-25 20:46:51

56257_honfoglalo1.jpgA magyar, egerszalóki filmstúdió, a Greenzero egy kicsit másképpen, valamint más szinten közelítette meg a magyar történelem animációs feldolgozását, mint azt előttük mások tették. „Azoknak ajánljuk ezt a videót, akiknek a magyarságuk más emberek, kultúrák, népek elfogadását és tiszteletét is jelenti.” - olvasható a Greenzero Magyar Történelem című 3D-animációs film előzetesében. A 14 perces térhatású filmet   megnézhetik a Budai Várban, mégpedig a Halászbástya alatti, egykori Szent Mihály kápolnában - ott üzemel ugyanis 2015. április 1-től a 3D Past mozi. A kisfilmben többek között megelevenedik István megkeresztelése, a tatárjárás, a nándorfehérvári diadal, Mátyás királlyá koronázása a Szent koronával, a reformkor, a múlt század eleji Budapest, de a két világháború is. A virtuális időutazás helyszínei között szerepel például a kora középkori Buda és Visegrád vára, a Székesfehérvári bazilika, Mátyás király könyvtára, a mohácsi csata, a szécsényi országgyűlés sátortábora, vagy az 56-os események Budapestje is. Az alkotók több olyan helyszínt is rekonstruáltak, amelyek a valóságban már nem is léteznek.(forrás és tejes cikk: richpoi.com)

2014-12-19 21:16:52

Budai_Ilona_es_tanitvanyai_foto.jpegEzzel a címmel jelent meg Budai Ilona és tanítványainak legújabb lemeze. Figyelem, figyelem! Most igazán időben vagyunk. Ennél szebb ajándékot el sem lehet képzelni a karácsonyfa alá. 25 dal és mese található a küllemében is szép lemezen. Budai Ilonát nem kell a közönségnek bemutatni. A legjobb, ha az ő szavait idézem a lemez ismertetésére: „Minden év karácsonyának tájékán megérintenek legszebb, megtartó földi emlékeim, mindezek úgy ölelnek körül, mint a régi barátok, s a gyorsan repülő idő. Ilyenkor eltörpülnek a hétköznapok gondjai, bajai, s csak azok költöznek a szívembe, akiket szeretek.”A felvétel a Magyar Katolikus Rádióban készült, 2014-ben. Hangmérnök Horváth János, borítóterv Bausz Áron, fotó: Czoborczy Bence. A tanítványok; Holló Noémi, Zsolczer Csilla és Kiss László, akikről Ilonka így ír: „…Kaphat-e nagyobb ajándékot egy tanár az élettől, ha tehetséges fiatalokat nevelhet, taníthat a népdalok szeretetére. Boldog embernek mondhatom magamat, mert olyan tanítványaim vannak, akik emberi tartásukkal, tehetségükkel méltán lettek segítőim ezen a lemezen.”A CD nagy-nagy értéke, hogy nem az „elkopott”, agyonénekelt ú. n. egyházi népénekeket halljuk, hanem a legszebbeket, a legveretesebbeket, amelyek arra is érdemesek, hogy az újabb és újabb nemzedék találkozzon velük és megtanulja őket. Így a jövő számára is maradandóvá válik. Ilonkának mesemondó értékeit már volt alkalmunk hallani máskor is, de itt is élvezhetjük, és ezáltal lesz kerek egész, a gyönyörűen felépített karácsonyi műsor. Kiejtése, előadása hiteles, azt is mondhatnánk – már nem először –, hogy túl tesz az „eredetieken” is. Gratulálunk mindazoknak, akik lehetővé tették az értékes hanghordozó megszületését. (Érdeklődni lehet Balogh Sándornál és Budai Ilonánál:info@dialekton.hu és ilonakatalin@chello.hu)(forrás:gerzanics.hu)

2014-12-12 07:38:03

BaloghImrek__nyv.jpgBaloghImrek__nyv2.jpgA magyar nóta történetéről, a hat éve tartó a debreceni Lovardában megrendezett nótaestekről írt könyvet Balogh Imre. A műfajt szerető és értő személyek nagyra értékelik ezt a könyvet, mivel hiánypótló alkotás,hiszen több évtizede nem jelent meg ebben a témakörben írásos mű.A kiadvány igen exkluzív megjelenésű, több száz színes fotóval,a művészek bemutatásával és olvasmányos történetekkel. Ajánlom a nagykunsági olvasók figyelmébe, hiszen a híres karcagi énekesek mindegyike szerepel benne.
Megrendelhető: 30/6342-844 vagy baloghimre49@gmail.com. ára: 3000,-Ft

2014-11-21 21:29:53

77961_sf.jpgMegbocsátok, de felejteni nem tudok - ezt mondja egy idős nő arról, ami a második világháború végén történt a családjával. Még kiskamasz volt, eleinte nem is értette, hogy mi történt az édesanyjával. A háborúkban egyfajta hadviselési formának számít a nők megerőszakolása, de talán a legbrutálisabbak e tekintetben a Magyarországot megszálló szovjet katonák voltak. A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven- és kétszázezer között van az 1945-ben Magyarországon megerőszakolt nők száma. Skrabski Fruzsina (a képen) filmje. (forrás: film.indavideo.hu)

2014-11-05 15:23:36

TN6_B975764.JPGSzeretettel ajánlom mindenkinek ezt a könyvet: Jálics Izabella Csodálatos fonál. Egy fantasztikus asszony önéletírása. 10 gyermeket nevelt fel a legnagyobb nyomorban, mert osztályidegennek számított. Férjét az ÁVO megmérgezte, miután kegyelmet kapott volna. Marhavagonban utazva menekült, miközben az egyik állomáson a testvére leszállt szülni. Visszatérte után a házukat vették el és egy olyan kocsmaépületben nevelte a gyerekeit, ahol se fűtés, se WC nem volt. 56 után Amerikába szöktek, ahol a gyerekei diplomát szereztek. Ő végig hittel és Isten iránti bizalommal élt. A nagymamám barátnője volt, Iza lánya pedig anyukám barátnője. Az ő fia, Jálics Ferenc, nagyon híres jezsuita szerzetes, akinek lelkigyakorlatos könyvét a világ minden táján használják.(forrás:facebook.com/Skrabski Fruzsina)

2014-07-05 18:06:31

Ghandi.jpgNem is gondolnánk, hányféleképpen lehet életrajzi filmet készíteni. Igazság szerint minden a készítők hozzáállásán múlik. Nem csak annyiból áll az egész, hogy a készítők veszik a kiszemelt történelmi személy, híres zenész, vagy bálványozott sportoló életében történt eseményeket, és a szigorú tényekre, a száraz adatokra támaszkodva ledarálják, hogy miként élt és halt a delikvens. Illetve, állhat ebből is, de akkor a végeredmény minősége nem lesz erősebb annál a szintnél, mint amit például a Géppisztolyos prédikátor képvisel. A lényeg nem a száraz tények közlése, hanem az ember lényegének megértése. Nem az a cél, hogy minden helyet, ahol járt, minden embert, akivel találkozott, minden szót, amit kimondott, részletesen bemutassanak nekünk. Legalábbis ezt mondja a rövid bevezető szöveg Richard Attenborough filmjének elején, és habár a Gandhi nem mindig tartja ezen elvegyütteshez magát, összességében sikerül valóban mélyrehatóan elmerülnie a huszadik század egyik legnagyobb alakjának lényében.
Gandhi (Ben Kingsley) (a képen), mielőtt Mahátma lett, jogászként dolgozott. Fiatal ügyvédként érkezik Dél-Afrikába a tizenkilencedik század végén, ám amikor a kalauz meglátja, hogy indiai létére elsőosztályú vonatkocsiban utazik, felszólítja a harmadosztályra való átfáradásra. Gandhi nem engedelmeskedik, hiszen tudni véli, hogy joga van az első osztályon való utazáshoz. Kidobják a vonatból, ezt követően pedig szembesül a Dél-Afrikában élő hinduk alárendelt helyzetével, ami ellen passzív akciók által vitt küzdelmet hirdet. Miután végzett, hazautazik Indiába, ahol hasonlóan lép fel a brit fennhatósággal szemben, és miután eléri, hogy országa függetlenedjen, a hindu-muzulmán ellentétet is igyekszik orvosolni. Élete során soha senkire nem emel kezet, nem szólít fel erőszakra, tűréssel, és szeretettel harcol az elnyomás, és a gyűlölet ellen. Lehetőséget teremt, hogy az egész világ átlépjen egy új, egy szebb korba, ám élete alkonyán, amikor a merénylő már befordult a sarkon, mégis szomorúság bujkál az arcán.
A film valóban gyönyörűen, sallangmentesen, fölösleges túlajnározás nélkül mutatja be Gandhit, és nem a szigorú történelmi adatokkal próbál meggyőzni bennünket az ügyvédből amolyan megváltóvá előlépő férfi nagyszerűségéről, hanem azzal, hogy őszintén, egyszerűen, emberként tekint a főhősre. (forrás:movietank.blog.hu)

2014-06-09 23:59:07

about_time_poster_300x217.jpgAz elsőre olyan könnyednek és egyszerűnek mutatkozó alkotás meglepően mély gondolatokat rejteget, de azért olyan igazán meglepő élmény, mert a hétköznapi ember életében fellelhető érzelmek és szituációk széles skáláját mutatja be, ráadásul hitelesen. Semmilyen téren nem lesz végletes: a fő veszélyforrást, a giccsbe hajló érzelmi megnyilvánulásokat nemes egyszerűséggel, szinte objektív módon mutatja be. A film első felében még valóban a romantikus szál beteljesedése a tét, ugyanis Tim próbál szerelembe esni, és meg is találja a nagy őt Mary személyében (Rachel McAdams), de a kapcsolat kibontakozását nem részletezi túl, nem visz bele felesleges, öncélú jeleneteket, pusztán a legfontosabb eseményeknél vagyunk jelen. A játékidőnek nagyjából a második fele viszont már a család fontosságát boncolgatja. Tim és Mary összeházasodnak, családot alapítanak, és boldogan élnek, viszont Tim apjáról kiderül, hogy csak hónapjai vannak hátra. De itt sem csöpögnek az érzelmek, inkább olyan mintha egy egyszerű család egyszerű hétköznapjainak lennénk a szemtanúi. Az Időről időre meglepően intelligens alkotás, ami mesterien kimérve adagolja a műfajtól elvárt elemeket, és szerény filozófiával, valamint szerethető karakterekkel tölti fel azt. Így egyszerre befogadható a hagyományos romkomok kedvelőinek és a valami kis pluszt adó alkotások szerelmeseinek is, ráadásul közben még jól is szórakozhatunk. Mondanám, hogy tipikus szombat esti popcorn movie, de ezzel csak becsmérelném. Minden esetre azt bátran ki merem jelenteni, hogy rég láttam már ilyen gondolatébresztő, mégis habkönnyű darabot.(forrás:filmtekercs.hu)

Oldal : 12345678910111213


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg