2018. Június 21. Csütörtök Alajos napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

Könyv-, film- és lemezajánló

2016-06-03 08:45:09

214008_galeria_aranysarkany_02.jpgmagyar filmdráma, 85 perc, 1966
Novák Antal Sárszegen él lányával, Hildával. Novák tanát úr az itteni gimnáziumban tanít matematikát és fizikát. Sok gondot okoznak érettségi előtt álló diákjai, különösen a legrosszabb tanuló, Liszner Vili. Az is nagyon bántja, hogy Hildával sem bír, a lány hazudik neki, és egy alkalommal megpillantja osztálya legjobb diákját, Tibort, amint éppen kiugrik a lánya ablakán. A fiú lelkére beszél, és Tibor megígéri, hogy nem találkozik többé Hildával. Az érettségin a tanár kénytelen megbuktatni Lisznert. Az érettségi bankettről hazafelé menet Novákot két sötét alak támadja meg, és rettenetesen összeverik. Egyikükben felismeri Lisznert. Hazaérve Hilda levele várja: megszökött Tiborral. Novákot teljesen összetörik ezek a csapások, és amikor a bosszút lihegő Liszner barátja, az Ostor című zuglap szerkesztője kiteregeti magánélete részleteit újságjában, Novák öngyilkosságot követ el.
(forrás:port.hu/aranysarkany/pls/w/films.film_page?i_film_id=2764)

2016-06-01 12:24:39

harry_potter.jpgAmikor 1997-ben megjelent J.K. Rowling első Harry Potter könyve, a gyerekek világszerte újra olvasni kezdtek. Mivel jómagam felnőttként is szeretek gyerek- és ifjúsági könyveket olvasni, így természetesen erről sem maradhattam le. Imádtam minden sorát és nagy várakozással tekintettem a sorozat következő kötetei elé, és nem csalatkoztam. Azóta többször megajándékoztam magam az élménnyel, bizonyos időközönként halaszthatatlan és sürgető vágyat érzek, hogy a bölcsek kövétől a halál ereklyéi-ig újraolvassam a kis varázslótanonc kalandjait. Nem vagyok egyedül a rajongásommal, sok olyan felnőttet ismerek, akik ugyanilyen lelkesedést mutatnak ebben a témakörben. Mások azonban elhatárolódnak ha szóba kerül, s kijelentik, ez gyerekkönyv, mesevilág, semmi köze a valósághoz. Én ezt másképp látom. Ha valaki valóban olvasta s nem csak legyintett rá olvasatlanul, akkor nehezen hiszem, hogy kívül tud maradni a boszorkány - és varázslóképző iskola bűvkörén. Mert szerintem a Harry Potter nem csak egy mese, de nem ám. A jó és a gonosz néha reménytelennek mutatkozó harcáról szól, a gyengék és erősek összecsapásáról. A könyvben minden élethelyzet és minden emberi kapcsolat fellelhető. A barátság, a szerelem, a családi kötelékek, testvéri viszonyok, a féltékenység ugyanúgy, mint a félelmek, a rémálmok, az elengedés, a halál. Az írónő bemutatja a legjellegzetesebb embertipusokat, a mindenáron hatalomra törő gonoszt, az őt vakon követő gyengéket, akik vezérük által hiszik erősnek és sebezhetetlennek magukat. Az ifjakat, akik az események sodrásában ismerik fel saját képességeiket, s azt is, hogy miben páratlan a másik. Megismerhetünk kiváló pedagógust, esendőt is, s még az is előfordul, hogy valaki nem az, aminek látszik. A hős csak egy szájhős, az örökké gáncsoskodó pedig egy hűséges, sebzett lélek. Akinek a lelke befogadóképes, mindenkire ráismer a könyvben, akikkel együtt él vagy naponta összefut az utcán, a boltban, a munkahelyen, az iskolában. De a legzseniálisabb az, hogy az bánásmód is elsajátítható, ahogyan őket kezelni érdemes. Csak egy kis maradék gyermeki ártatlanság és felnőtt bölcsesség szükséges ahhoz, hogy mindezt észre - és magunkévá tegyük. A Harry Potter az életről szól, mesés és hétköznapi lényekkel és emberekkel, áldozatokkal és felismerésekkel. S a végkifejletben sok-sok harc, küzdelem, sírás és nevetés után, feloldozásként megkapjuk az összegzést is, ami végtelenül egyszerű : hogy igenis érdemes, és soha nem hiábavaló összefogni, csatákat vívni, fejlődni, elbukni, feltápászkodni, új útra lelni. Élni.(Írta: Győri Andrea)

2016-04-29 08:09:12

fekete_ibolya_anyam_es_mas_futobolondok_a_csaladbol_2.jpg"A film egy többgenerációs családtörténet, mely egy betegeskedő nagymama visszaemlékezéseiben elevenedik fel, miközben a jelenben rendre konfliktushelyzetekbe kerül róla gondoskodó lányával. A jelen azonban mindössze keretként szolgál, megpihenő állomásokként ékelődik a múlt nagy fordulópontjai közé, melyek száz évet, négy generációt és rengeteg politikai-ideológiai változást ölelnek fel, de jöhet háború, forradalom, bármilyen új rezsim, egy dolog örök: és ez a család. Így az Anyám nemcsak egy személyes családtörténet, hanem a nagybetűs Család története, egyben a magyar népé.(forrás:filmtett.ro, Irta:Dobi Ferenc)
"Fekete Ibolya családi tablójának szeretnivaló bolondjai a huszadik század Magyarországán futnak végig, Trianontól az ezredfordulóig."(forrás:revizoronline.com Irta:Békés Bálint)

2016-04-26 12:34:11

afeherkiralyujkiadas.jpgAz ünnepek alatt - bár sok volt nálunk a vendég és tele voltam élménnyel - három éjszaka elolvastam Dragomán György Fehér király c. könyvét. Az íróról nem tudtam semmit, illetve csak azt, hogy igen sikeres, de odáig nem jutottam, hogy el is olvassam valamelyik könyvét. Dragománt az On The Spot c. sorozatban láttam, amint elmeséli születése történetét. Ez az ember dadog, és annyira megfogott a személyisége, hogy azonnal elhatároztam, elolvasok tőle valamit. Adventben volt egy kis időm, és elmentem a könyvtárba. Nem volt benn a Fehér király. Előjegyezték nekem. Ünnepek előtt hoztam ki. Letehetetlen volt számomra. Egy kiskamasz fiú meséli el több részletben életének egy bizonyos szakaszát a román diktatúra éveiben. Különös stílusa van a regénynek. Hol kínosan nevetséges, hol félelmetesen ijesztő, hol dermesztően morbid. Emlékezetes olvasmány. (Írta: Csontos Gabriella)
   

2015-11-10 15:18:23

Kar__csonyi_k__nyv.jpgMesébe öltöztetett hagyomány - új karácsonyi képeskönyv a régi időkről. Szeretettel nyújtjuk át Nektek - korai karácsonyi ajándékként - a Napra - forgó kicsinyeknek szóló könyvsorozatának első kötetét. Dédapáink, dédanyáink élete az egész éven átívelő jeles napok körforgásához igazodott. Ünnepeink hagyományai azonban sok helyütt kikoptak, elvesztek már. A Napra-forgó könyvsorozat első kötete a karácsonyra való testi, lelki felkészüléshez nyújt segítséget néphagyományaink felelevenítésével. Meséje régi falusi családban élő gyerekekről szól, népi eredetű mondókákkal, dalokkal, találósokkal, játékokkal ízesítve. Katica és Palkó december 23-tól vízkeresztig lépdel végig az év ezen rövid, mégis jelentős szakaszán, mi pedig - gyermekeinkkel - lépéseiket követve visszacsempészhetjük ünnepünkbe, életünkbe az apáról fiúra, nagyanyáról anyára szálló hagyományokat. Jávorné Ilyés Boglárka szépséges illusztrációival. A könyvet megrendelhetitek a www.napraforgomulatsag.hu weboldalon keresztül, vagy megvásárolhatjátok táncházainkban.

2015-05-16 09:54:48

B__jtek__nyv.jpgA Virág a fény felé hajlik című füves könyv a gyermekvállalásról és a nevelésről szól. Csaba testvért sok mindenért szeretjük, becsüljük és tiszteljük: a remény embere ő, aki kirángat a csüggedés mocsarából, szemünket az ég felé emeli, erőt ad a holnaphoz. Emellett lélekgyógyász, a kikerülhetetlen nehézségek, a szenvedések értelmét alázattal kereső lelkiatya, aki kimossa és bekötözi a sebeket, segít talpra állni. Az előző két füves könyve (A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény és Az igazgyöngy fájdalomból születik) az anyagiakról, a válságról, a szolidaritásról, a világvégéről és a jövőről, valamint a szenvedésről, a méltóságteljes megöregedésről, a halálról és az örök életről szól.
De talán legismertebb tevékenysége az, hogy ő a legnagyobb nagycsaládos, több mint 5.000 gyermek nevelőapja, sokszoros nagypapa, egy igazi nagyformátumú nevelő, aki nem gyakran változó irányzatok és divatos elvek szerint formálja a rábízottakat, hanem akinek iránytűje az Élet, a rengeteg örömön, sikeren, kudarcon megérlelődött tapasztalat. A legújabb kötetbe, melynek címe A virág a fény felé hajlik, a gyermekvállalásról és nevelésről szóló gondolatait gyűjtötték össze, többek között arról, hogy „a gyermek ki nem merülő boldogságforrás, a legnagyobb érték, sokkal többet ér, mint Michelangelo gyönyörű Pietája, mert az csak halott kő, de gyermeknek halhatatlan lelke van”. De nem hallgatja el azt sem, hogy „aki gyereket nevel, nem csak édes mézet, hanem sok ideget is megeszik, le kell tudnia nyelni néhány békát, amíg a gyereke felnő”. Szól a szülők, nevelők feladatáról, akik a legértékesebb munkát végzik, emberszobrászok, akik minden pillanatban nevelnek, elsősorban nem a szavaikkal, hanem az életükkel, továbbá arról, hogyan éljen meg a fiatal a jég hátán is, a megsebzett és a tékozló ifjú megsegítéséről, és a kirepülés segítéséről a felnőtt életbe.
A könyv elolvasása után szülők, nevelők megerősödünk abban, hogy az egyik legszebb, legértékesebb hivatást választottuk, amelyben a legfontosabb munkaeszközünk a saját személyiségünk, a formálandó alkotás pedig a hús-vér, érző, halhatatlan lelkű ember.
A kötetet Karikó Éva állította össze. Fotók: Váradi Levente.Helikon Kiadó (forrás:gondola.hu)

2015-04-25 20:46:51

56257_honfoglalo1.jpgA magyar, egerszalóki filmstúdió, a Greenzero egy kicsit másképpen, valamint más szinten közelítette meg a magyar történelem animációs feldolgozását, mint azt előttük mások tették. „Azoknak ajánljuk ezt a videót, akiknek a magyarságuk más emberek, kultúrák, népek elfogadását és tiszteletét is jelenti.” - olvasható a Greenzero Magyar Történelem című 3D-animációs film előzetesében. A 14 perces térhatású filmet   megnézhetik a Budai Várban, mégpedig a Halászbástya alatti, egykori Szent Mihály kápolnában - ott üzemel ugyanis 2015. április 1-től a 3D Past mozi. A kisfilmben többek között megelevenedik István megkeresztelése, a tatárjárás, a nándorfehérvári diadal, Mátyás királlyá koronázása a Szent koronával, a reformkor, a múlt század eleji Budapest, de a két világháború is. A virtuális időutazás helyszínei között szerepel például a kora középkori Buda és Visegrád vára, a Székesfehérvári bazilika, Mátyás király könyvtára, a mohácsi csata, a szécsényi országgyűlés sátortábora, vagy az 56-os események Budapestje is. Az alkotók több olyan helyszínt is rekonstruáltak, amelyek a valóságban már nem is léteznek.(forrás és tejes cikk: richpoi.com)

2014-12-19 21:16:52

Budai_Ilona_es_tanitvanyai_foto.jpegEzzel a címmel jelent meg Budai Ilona és tanítványainak legújabb lemeze. Figyelem, figyelem! Most igazán időben vagyunk. Ennél szebb ajándékot el sem lehet képzelni a karácsonyfa alá. 25 dal és mese található a küllemében is szép lemezen. Budai Ilonát nem kell a közönségnek bemutatni. A legjobb, ha az ő szavait idézem a lemez ismertetésére: „Minden év karácsonyának tájékán megérintenek legszebb, megtartó földi emlékeim, mindezek úgy ölelnek körül, mint a régi barátok, s a gyorsan repülő idő. Ilyenkor eltörpülnek a hétköznapok gondjai, bajai, s csak azok költöznek a szívembe, akiket szeretek.”A felvétel a Magyar Katolikus Rádióban készült, 2014-ben. Hangmérnök Horváth János, borítóterv Bausz Áron, fotó: Czoborczy Bence. A tanítványok; Holló Noémi, Zsolczer Csilla és Kiss László, akikről Ilonka így ír: „…Kaphat-e nagyobb ajándékot egy tanár az élettől, ha tehetséges fiatalokat nevelhet, taníthat a népdalok szeretetére. Boldog embernek mondhatom magamat, mert olyan tanítványaim vannak, akik emberi tartásukkal, tehetségükkel méltán lettek segítőim ezen a lemezen.”A CD nagy-nagy értéke, hogy nem az „elkopott”, agyonénekelt ú. n. egyházi népénekeket halljuk, hanem a legszebbeket, a legveretesebbeket, amelyek arra is érdemesek, hogy az újabb és újabb nemzedék találkozzon velük és megtanulja őket. Így a jövő számára is maradandóvá válik. Ilonkának mesemondó értékeit már volt alkalmunk hallani máskor is, de itt is élvezhetjük, és ezáltal lesz kerek egész, a gyönyörűen felépített karácsonyi műsor. Kiejtése, előadása hiteles, azt is mondhatnánk – már nem először –, hogy túl tesz az „eredetieken” is. Gratulálunk mindazoknak, akik lehetővé tették az értékes hanghordozó megszületését. (Érdeklődni lehet Balogh Sándornál és Budai Ilonánál:info@dialekton.hu és ilonakatalin@chello.hu)(forrás:gerzanics.hu)

2014-12-12 07:38:03

BaloghImrek__nyv.jpgBaloghImrek__nyv2.jpgA magyar nóta történetéről, a hat éve tartó a debreceni Lovardában megrendezett nótaestekről írt könyvet Balogh Imre. A műfajt szerető és értő személyek nagyra értékelik ezt a könyvet, mivel hiánypótló alkotás,hiszen több évtizede nem jelent meg ebben a témakörben írásos mű.A kiadvány igen exkluzív megjelenésű, több száz színes fotóval,a művészek bemutatásával és olvasmányos történetekkel. Ajánlom a nagykunsági olvasók figyelmébe, hiszen a híres karcagi énekesek mindegyike szerepel benne.
Megrendelhető: 30/6342-844 vagy baloghimre49@gmail.com. ára: 3000,-Ft

2014-11-21 21:29:53

77961_sf.jpgMegbocsátok, de felejteni nem tudok - ezt mondja egy idős nő arról, ami a második világháború végén történt a családjával. Még kiskamasz volt, eleinte nem is értette, hogy mi történt az édesanyjával. A háborúkban egyfajta hadviselési formának számít a nők megerőszakolása, de talán a legbrutálisabbak e tekintetben a Magyarországot megszálló szovjet katonák voltak. A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven- és kétszázezer között van az 1945-ben Magyarországon megerőszakolt nők száma. Skrabski Fruzsina (a képen) filmje. (forrás: film.indavideo.hu)

Oldal : 12345678910111213


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg