2018. Március 23. Péntek Emőke napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Elődeink üzenete...
2018-03-16 19:50:06

Kunhalom, kunkék, kunkötés, kunhímzés, kunrózsa, kun verbunk — mind olyan szavak, amelyeket a Tiszántúlon található népcsoportok egyikének, a Nagykunságnak a népi kultúrájához köthetünk.

Lányoknak-Legényeknek

2014-11-28 11:34:49

aggodo_anya.jpgBár minden gyerek azt hiszi, hogy a szülei túlságosan is szigorúak, mégis létezik egy vonal, amelyet ha átlépnek, akkor az már nem normális viselkedésre utal.
Felnőttkorodig - amikortól már azt csinálhatsz, amit szeretnél – érdemes megtalálni a módját annak, hogy hatékonyan, kompromisszumokat kötve éljetek, és a túlzott szigor ne befolyásolja a választási lehetőségeidet. Azok a felnőtt gyerekek, akik túlzottan kontrollálva vannak, már több lehetősséggel is élhetnek.
Hogyan csináld?
1. Keresd meg a dominánsabb szülőd problémáját! Ez egy olyan probléma, ami mélyen gyökerezik és a személyiségében, múltjában is régóta ott van.
2. Személytelenítsd az új problémákat, amint felmerülnek! Ne lepődj meg, nem te váltod ki ezt a nagyon extrém szigort annál az embernél, aki alapvetően felelősséggel tartozik érted.
3. Ismerd fel a viselkedés pontos típusát, terapeuta vagy csak szakkönyvek olvasásának segítségével. (A külföldi controllingparents.com oldalon sok hasznos forrást találhatsz.)
4. Beszélgess nyugodtan a szülőddel az aggodalmaidról! Próbáld meg bevonni a másik szülődet is a segítségnyújtásba, ha van rá lehetőséged. A szeretetre sokkal egyszerűbben válaszolnak az emberek, mint a kiabálásra vagy morgásra.
5. Értsd meg, hogy a féltő magatartás a félelem miatt lehet jelen nálatok! A hírek az erőszakokról, balesetekről, bűncselekményekről sok embert annyira megijesztenek, hogy csak addig érzik magukat biztonságban, amíg mindent szabályoznak.
6. Magyarázd el a szigorúbb szülődnek, hogy teljesen jól vagy! A szülők, legyenek egyedülállóak vagy sem, mindig lelkiismeret-furdalással küzdenek a sok munka miatt. Úgy érzik, hogy szigorúbban kell fogniuk téged és így ők is sokkal nyugodtabban élhetnek.
7. Ha már felnőtt vagy, akkor elköltözhetsz a túlságosan szabályozott környezetedből. A konfliktusokat próbáld kedvességgel elkerülni, hivatkozz arra, hogy egyedül szeretnél megállni a lábadon. Azt viszont határozottan utasítsd el, ha továbbra is meg akarják mondani neked, hogy mit tegyél és mit ne! (forrás: Gy. A., ehow.com/kamaszpanasz.hu)

2014-11-10 17:08:21

KCSV6_Tram_1_in_Debrecen.jpgAz igazán érdekes dolgok nem személygépkocsiban ülve történnek. Gyalogosan, kerékpáron csorogva vagy buszon villamosan közlekedve látunk, hallunk szokatlan eseményeket. A minap is utazok a villamosan, egykedvűen miközben kószáló gondolataimat próbáltam összefésülni. Közben hallom mellettem három fiatal, két fiú és egy lány arról beszél, hogy valamelyikük le meri-e köpni a villamos ablakára kihelyezett plakátot.
Egy kulturális rendezvényt hirdetett. November 10-én este ugyanis egy népszerű Kossuth-díjas színművész lép színpadra Debrecenben. Volt ő már Mágenheim doki meg John Malkovich magyar hangja. Most önálló estjét hirdetik ahol például Cseh Tamás- és Leonard Cohen-dalokat is énekel.
– Na leköpöd? – heccelték egymást a fiatalok.
– Gyáva vagy!!!
A fiatalember aztán előkotorászott egy tollat a táskájából, és nagy betűkkel ráírta a palkátra BUZI!! Majd még két felkiáltójelet odaírt, mondván, három a magyar igazság, egy a ráadás. A végeredmény ez lett. BUZI!!!!
A villamoson, akik látták az esetet, döbbent csendben ültek. Közvetlenül a plakát alatt ülő idősebb úr ocsúdott elsőként. Kimérten felállt, leszedte a plakátot és összehajtogatta. Még mielőtt leült, belenézett a fiatalember szemébe és megkérdezte.
– Édes fiam, ha a te plakátod díszelegne itt, mit gondolsz, milyen jelző kerülne rá? Netalán az, hogy ember?
Válasz nem érkezett. Még gúnyos kuncogás sem. Kínos csönd következett, majd mikor a Bem téren megállt a villamos, gyorsan és csenben távozott a három fiatal.
A villamoson sem kommentálták az esetet. Ám akik tanúi voltak a jelenetnek, akkor azt érezhették, hogy a lehető legjobb megoldás született.  (Szakács Béla írása - forrás:civishir.hu)

2014-11-07 09:02:25

p__nzk__teg.jpgEgy este, amikor anya a vacsorát főzte, 11 éves fia megjelent a konyhaajtóban kezében egy cédulával.
Furcsa, hivatalos arckifejezéssel nyújtotta át a cédulát az anyjának, aki megtörölte kezét a kötényében és elkezdte olvasni azt:
- a virágágyás kigyomlálásáért: 500 Ft
- a szobám rendberakásáért: 1000 Ft
- mert elmentem tejért: 100 Ft
- mert 3 délutánon át vigyáztam a kishúgomra: 1500 Ft
- mert kétszer ötöst kaptam az iskolában: 1000 Ft
- mert mindennap kiviszem a szemetet: 700 Ft
Összesen: 4800 Ft.
Anyja kedvesen ráemelte fiára tekintetét. Rengeteg emlék tolult fel benne. Fogott egy tollat és egy másik cédulára ezeket írta:
- mert 9 hónapig hordtalak a szívem alatt: 0 Ft
- az összes átvirrasztott éjszakáért, amit a betegágyad mellett töltöttem: 0 Ft
- a sok-sok ringatásért, vigasztalásért: 0 Ft
- könnycseppjeid felszárításáért: 0 Ft
- mindenért, amit nap mint nap tanítottam neked: 0 Ft
- minden reggeliért, ebédért, uzsonnáért, zsemléért, amit készítettem neked: 0 Ft
- az életemért, amit minden nap neked adok: 0 Ft.
Összesen: 0 Ft
Amikor befejezte, anyja mosolyogva nyújtotta át a cetlit a fiúnak. A gyerek elolvasta és két nagy könnycsepp gördült ki a szeméből.
Szívére szorította a papírost és a saját számlájára ezt írta:FIZETVE.(forrás:richpoi.com)

2014-11-05 13:00:50

bill_gates.jpgEl kell gondolkodni rajta…Szeretheted vagy utálhatod, de Bill Gates szavaira érdemes odafigyelni. (Egyébként lehet nem ő mondta ezeket) Az alábbi mondatok egy középiskolai előadáson hangzottak el tőle. A milliárdos 11 olyan dologról beszélt, amit a mai gyerekek nem tanultak, és valószínűleg sosem fognak megtanulni az iskolában. Arról beszélt, hogy az ‘érezd jól magad’-stílusú és ‘politikailag korrekt’ oktatás egy generációnyi gyereket hagyott a valóság leghalványabb ismerete nélkül oly módon, hogy a valódi világban nagy eséllyel el fognak bukni.
1. szabály: Az élet sosem igazságos – szokj hozzá!
2. szabály: A világot nem érdekli az önérzeted. A világ azt várja el tőled, hogy érj el valamit AZELŐTT, hogy önérzeteskedsz.
3. szabály: NEM lesz havi nettó 5 milliós fizetésed közvetlenül a középiskola után. Nem lesz belőled rögtön vezérigazgató-helyettes és nem kapsz céges autót. Azokért keményen meg kell dolgozni.
4. szabály: Azt hiszed, hogy kemény veled a tanár? Várj csak, míg találkozol a főnököddel!
5. szabály: A hamburgersütés nem alja munka, és nem ássa alá a méltóságodat. A nagyszüleid idejében ezzel a kifejezéssel illették ezt a munkát: lehetőség.
6. szabály: Ha elcseszed, az NEM a szüleid hibája, szóval ne nyávogj, hanem tanulj a hibáidból!
7. szabály: A születésed előtt a szüleid nem voltak ‘uncsik’. Azért váltak ilyenné, mert akörül forog az életük, hogy megkeressék a csekkekre, és úgy általában az életedre valót. Kimossák a ruhádat, és hallgassák az öndicsérő áradozásodat, hogy mennyire jófej srác vagy. Szóval mielőtt nekiugrasz az esőerdőket megmenteni a szüleid generációja okozta káros hatásoktól, előtte megpróbálhatnád kiganézni a disznóólat a saját szobádban.
8. szabály: Az iskolában lehet, hogy elfogadták a győzteseket és a veszteseket is. Az élet azonban NEM ilyen. Az iskolában kijavíthatod a rossz jegyeket, és annyi időt kapsz a helyes válasz megtalálására, amennyit csak akarsz. Ennek azonban SEMMI KÖZE NINCS a valós élethez.
9. szabály: Az életet nem iskolai félévekben mérik. Nincs nyári szünet. És nagyon kevés munkáltatót érdekel, hogy te meg akarod találni önmagadat, arra ugyanis ott van a szabadidőd.
10. szabály: A tévé NEM a valós életet mutatja be. A valóságban az embereknek muszáj dolgozni menni, és nem üldögélnek naphosszat a kávézóban.
11. szabály: Légy kedves az uncsi, eminens stréberekhez. Könnyen lehet, hogy az egyikük egyszer a főnököd lesz. (forrás:eszmeletlenvilag.hu)

2014-10-09 13:03:43

_ZILLA_VAN_DORN_MERCUR_1.jpg„Teljesen elbizonytalanodtam, mikor megláttam. Ez lenne ő? Alig ismertem fel. Totál máshogy nézett ki a képein.” És akkor ez még csak egy balul elsült Tinder randi, nem pedig egy csúnyán végződő netes átverés. Egy holland diáklány igen egyedi módon hívta fel arra a figyelmet, hogy a világhálón nem feltétlen minden az, aminek látszik. Zilla van den Born emlékezetes dél-ázsiai körúton járt – de csak a Facebookon. A barátja kivételével ugyanis senki nem tudta, hogy a lány el sem hagyta Hollandiát, és azon ügyködik, hogyan hitesse el a világhálón keresztül összes ismerősével, milyen fantasztikus kalandokban van része. A grafikusnak tanuló Zilla mindent pontosan kitervelt és leszervezett az „útjára”, melyet egy egyetemi projekt keretein belül bonyolított le. A reptéren könnyes búcsút vett családjától, majd szépen visszavonatozott amszterdami lakásába, amit azután csak óriási sál és napszemüveg mögé bújva hagyott el. Facebook-oldalát folyamatosan bejegyzésekkel és fotókkal frissítette - csakhogy a búvárkodós képe egy uszoda medencéjében, a buddhista szerzetessel pózolós egy helyi templomban, az egzotikus ázsiai ételt kóstolós pedig a konyhájában készült. (Mire jó a Photoshop.) A lány még a saját szobáját is átrendezte, hogy mikor az „időeltolódás miatt” hajnalban jelentkezett Skype-on, ne tűnjön fel, hogy nem is egy Oriental hotelszoba franciaágyán fetreng. Az eset elsőre érthetetlennek és felháborítónak tűnhet, hiszen negyvenkét napon keresztül verte át szeretteit és több száz barátját - milyen jó, hogy nekünk, magyaroknak „ismerőseink” és nem „barátaink” vannak a Facebookon -, viszont csak így érhette el a kívánt hatást. „Fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy a közösségi médiában mennyire egyszerű eltorzítani a valóságot. Mindenki tudja, hogy a modellek képei retusáltak, de sokszor elsiklunk afelett, hogy valójában mi magunk is manipulálunk dolgokat. Egy idealisztikus világot alakítunk ki magunkról online, aminek semmi köze a valósághoz.” Tehát, nem biztos, hogy valóban irigylésre méltó egy ismerősünk újabb #perfectmorning-ja, amit a #bestboyfriendje által készített #healthyanddelicious reggeli varázsol azzá huszadjára a héten, vagy az a smink nélkül még tökéletesebbnek látszó #nomakeupselfie. Habár Zilla most szándékosan nem ment, remélem, egyszer tényleg eljut Dél-Ázsiába. Az már egy másik kérdés, hogy ki fogja neki elhinni.(Írta: Palotás Petra- forrás: media20.blog.hu)

2014-09-26 08:36:02

k__t__s3.jpgRégi-új kikapcsolódási forma hódít a tengerentúlról: a kötés, mint terápia. A kötés a jógához hasonlóan többezer éves múltra tekint vissza, segít kilépni a mindennapokból, a monoton mozgás közben kisimulnak az idegek. Több kutatást végeztek a testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásáról. Az amerikai Minnesota államban működő Mayo Klinika arról kérdezte a vizsgálatában résztvevőket, mennyire töltötték aktívan az 50 és 65. életévük közötti időszakot. Az eredmény: azoknak, akik olvastak, rendszeresen játszottak (pl .kártyáztak, sakkoztak) vagy valamilyen kézműves jellegű hobbijuk volt, mondjuk kötöttek vagy foltvarrással foglalkoztak, 40 százalékkal kevesebb az esélyük a memóriazavarokra.
Van, ahol már „terápiás kötés” formájában is alkalmazzák az ősi technika jótékony hatásait. Hosszú listák léteznek arról, miért jó a kötés a fájdalom, a depresszió, a stressz vagy a szenvedélybetegségek és az időskori elbutulás ellen. A japán neurológus, Dr. Kawashima felkérést kapott egy videojátékokat gyártó cégtől egy olyan eszköz kifejlesztésére, amely javítja a memóriát. A tudós szerint nap, mint nap edzenünk kell az agyunkat – épp úgy, ahogy a testünket is. Nem muszáj megvásárolnunk a logikai feladatokat tartalmazó játékot: a kötés is nagyszerű eszköz agyunk tréningezésére. „Mivel e tevékenység során mindkét kezünket használjuk, aktiváljuk a prefrontális kérget, az agy ilyen megdolgoztatása pedig segíthet megelőzni például az Alzheimer-kór kialakulását”– mondja Dr. Kawashima.
Nem magányos műfaj!
A kötés a lelkünknek is jó. Miközben ellessük a fogásokat, közelebb kerülhetünk idősebb nőrokonainkhoz, de később sem kell feltétlenül magányosan művelnünk ezt a tevékenységet.  Egyre többen vállalják fel a korábban a többség által ódivatúnak tartott hobbijukat. Lelkes kötögetők saját internetes blogjaikon osztják meg ötleteiket az érdeklődő közönséggel és már Magyarországon is alakultak „gerillakötő csoportok”, melyeknek tagjai köztéren gyűlnek össze, hogy vidám díszítéssel lássanak el egy-egy oszlopot, padot vagy akár egy egész fát!
Kézzelfogható eredmény
A kötés  valódi kétkezi munka, és kézzel fogható  az eredménye is. Különösen a szellemi foglalkozást végzők számára igazi kincs az, hogy a befektetett idő és energia egyenesen arányos a végtermék minőségével. De ez a tevékenység hozzájárulhat a gyerekek önbizalmának növeléséhez is. Iskoláskor előtt még túlságosan nehéz a kötőtű használatának elsajátítása, a körmöcske nevű népi kézműves eszköz segítségével viszont már óvodások is képesek egész sálat alkotni. És amikor a nagycsoportos kislányunk saját készítésű sáljával a nyakában vonul be az oviba, akkor egészen biztosak leszünk benne, hogy ez a hobbi megéri a ráfordított időt! (forrás:kepmas.hu)

2014-09-19 11:13:07

pal.JPGHiperjó ajánlattal szolgál most Feri. 30 kedvezményes jegy, 30 alatti arcoknak! Pál Feri közössége azzal a céllal szervez Önismereti és Párkapcsolati Workshopot, hogy minél többen betekinthessenek és kedvet kaphassanak féléves- éves időtartamú csoportfoglalkozásainkon való részvételre. 2014. szeptember 20-án Pálferis Önismereti és Párkapcsolati Workshopot tartanak az Újlaki Általános iskolában.A Workshop megvalósításában együttműködő partnerük a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, akik kifejezetten olyan önismereti programokkal készülnek, melyek fókuszában a párkapcsolati téma áll. Egy különleges ajánlat révén most 30 érdeklődőnek lehetősége van kedvezményes belépésre. A normál ár 2000 Ft, amit nektek most 500 Ft/fő áron elérhető! A részletes programot és a regisztrációt itt találjátok! http://www.palferi.hu/home/programok/2014/workshop-2014 (forrás:www.shoeshine.hu)

2014-09-05 17:59:46

elad___l__nyok_0.jpgJól meggondold, rózsám, elejét-utolját,
Hogy kivel kötöd be két szemed világát?
Mert nem kölcsön kenyér, hogy visszaadhassad,
Se nem tiszta búza, hogy learathassad.
Nem is hársfa gyökér, hogy összevághatnád,
Nem is tollas vánkos, hogy megfordíthatnád

2014-08-27 18:40:31

img.php.jpegA Katolikus Központi Alapítvány pályázatot hirdet a Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére. Pályázhat minden 9–15. osztályos középiskolás vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, első diplomás képzésben részt vevő, magyarországi tanintézményben tanuló katolikus fiatal.
A pályázatok elbírálása elsősorban a tanulmányi eredmény, az egy főre jutó jövedelem, a testvérek, eltartottak száma, a hitoktatásban és a közösségi életben való részvétel alapján történik. Döntés és kiértesítés decemberben várható. A kiértesítés postázásához a pályázat mellé bélyeggel ellátott, megcímzett válaszborítékot kell csatolni. Az ösztöndíjat egy tanévre lehet elnyerni. A kuratórium döntése után az Alapítvány az ösztöndíjassal szerződést köt az ösztöndíj folyósításának feltételeiről. A megkötött szerződés egy tanulmányi évre szól, az ösztöndíj újabb pályázat alapján ismételten elnyerhető. Az ösztöndíjra pályázni kizárólag pályázati űrlapon lehet. Nyomtatványt az Alapítványtól bélyeggel ellátott válaszborítékkal lehet igényelni, illetve letölthető itt doc formátumban. Információ telefonon: 1/342-6959 (munkaidőben). A pályázathoz csatolandók a helyi plébános, hitoktató ajánlása, az iskolalátogatási, vagy hallgatói jogviszony igazolása, a felbélyegzett válaszboríték, valamint a jövedelemigazolások. A pályázatokat 2014. szeptember 20-áig kell benyújtani postán a Katolikus Központi Alapítvány címére: 1406 Budapest, Pf. 79. A borítékra kérjük ráírni: „Ösztöndíj pályázat”. Csak a határidőre beérkezett és pontosan kitöltött pályázatokat tudjuk elbírálni. A pályázatokat nem őrizzük meg és nem küldjük vissza. (forrás: magyarkurir.hu Kép: www.egyetemi.hu)

2014-08-23 10:12:29

sarandi13_500x443.jpgEgy felhívásra lettem figyelmes az interneten, melyben egy fiatal hölgy a Kecskeméten működő Mercedes gyárhoz szerette volna eljuttatni a kérését. Itt az alkalom, kedves Szilvia! El fogjuk juttatni a kérésedet, de előbb mutatkozz be a kedves olvasóknak! Mesélj a szüleidről és az egész családodról, akik a mai napig melletted állnak!
- 1983. december 5-én születtem Püspökladányban. Egy hétfői nap volt. Szoktam is anyukámmal viccelni, hogy biztosan felsóhajtott születésem után és kijelentette: „Na, ez a hét is jól kezdődik!” Vagy: „Jól időzített a Mikulás”. Egészséges gyermekként születtem. Semmi probléma nem volt, szépen fejlődtem. Egyéves koromban, mint az átlag egyévesek, sétáltam, ha fogták a kezem, vagy ha megkapaszkodhattam valamiben. Egészen addig, míg a Berettyóújfalui – akkor még – Területi Kórház gyermekfertőző osztályára nem kerültem különböző fertőzéses megbetegedésekkel. Onnan már úgy engedtek haza, hogy mászni sem tudtam. Anyukám elmondása szerint az volt az első jel, hogy mikor öltöztetett és felállított volna, hogy a nadrágom felhúzza, egyszerűen összerogytam. A kórház semmiféle magyarázatot nem adott, felelősséget nem vállalva leírták egyszerű izomgyengeségnek. Majd később VELESZÜLETETT izomatróphiának... Szüleim megkapták a kötelező és szívet szorongató tájékoztatást, miszerint az izmok pusztulása miatt maximum 14-16 évet élhetek. Feltehetően nem lesz képes a szervezetem tovább küzdeni. Nos, mosolyogva jelentem, hogy ha a jó Isten is úgy akarja, akkor idén 31 éves leszek!

Sárándi Szilvia:
Csak egy keringő
A tücskök hegedűjére táncolnak az augusztusi égbolt csillagai.
A dallamot kilométerekre is tisztán hallani.
Mindent magával ragad a gyertyafény-keringő.
A gyümölcsfákat is táncra kérte a langyos, esti szellő.
Ha tehetném, keringőznék a világgal.
Lelkem máris messze szárnyal.
Szépen, lassan, lépésről-lépésre...
Könnyem törlöm, míg felnézek a nagy égre:
- Istenem, csak egyszer! Miért is ne lehetne?!

- Kisgyerekkorom nagy részét a gyógytornára járás töltötte ki. Heti kétszer keltünk hajnalban, hogy korán Debrecenben lehessünk, majd valamikor délutánra hazaérjünk, miután a több órás, fárasztó gyógytornán részt vettem. Talán mondanom sem kell, hogy nagyon megviselt ez a hercehurca. Aztán eljutottam arra a szintre, amikor már láthatóan többet ártott, mint használt ez a bejárás. Abbahagytuk. Ötévesen mentem először óvodába. Oda még anyukám a kerékpár csomagtartóján hordott. Kerekesszékbe kevéssel az iskolakezdés előtt kerültem. Akkor már szükséges volt, nem lehetett halogatni. Miután a pszichológiai vizsgálat bizonyította, hogy egy kevéssel még fejlettebb is vagyok pszichésen, mint az átlag hatévesek, elkezdhettem az iskolát. Itt helyben. Mindig szeretettel emlékszem vissza az iskolai évekre. Szerettek a tanárok, a gyerekek egyaránt. Mindenből megpróbáltam lehetőségeimhez mérten kivenni a részem. Az osztálybulikon ugyanúgy ott voltam, mint a vetélkedőkön, versenyeken, szakkörökön. Nem vártam el soha, hogy kivételezzenek velem, csak azért, mert más vagyok. Keményen tanultam, mert meg akartam mutatni, hogy nem vagyok butább, nem vagyok kevesebb, mint mások. Meglett az eredménye. Általában 4,5-es átlaggal zártam minden évet. Hittem benne, hogy hasznát veszem a tudásomnak. Nem úgy alakult, ahogyan azt terveztem, de erről majd később. Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy mit jelent a családom nekem. A szüleimmel élek. Az ő támogatásuk nélkül semmire, még ennyire sem jutottam volna az életben, mint eddig. Soha nem voltunk egy tehetős család, de mégis mindig megvolt mindenünk, amire szükségünk volt. Apukám leszázalékolásáig a helyi sertéstelepen dolgozott állatgondozóként. Anyukám háztartásbeli volt, illetve engem ápol itthon. Nem tudnám nélküle elképzelni az életem... Öcsém tavaly decemberben találta meg a boldogságot, és költözött el itthonról. A mai napig mindenben számíthatok rá. Ő az én személyi sofőröm, kísérőm egy-egy koncertre, szerelőm, a legjobb testvér a világon. Csak egy szavamba kerül, és mindig úgy rendezi a dolgait, hogy segítségemre lehessen, ha szükségem van rá. Meg kell még említenem a húgomat, aki szintén sokat jelent számomra. Kölcsönösen próbálunk segíteni egymásnak. Ő abban, amiben éppen tud, legyen az akár a kedvenc vagy épp megkívánt süteményem elkészítése, vagy említhetném a frizurakészítést is, én pedig abban, amit a legszívesebben csinálok: a gyermekeire felügyelek. Keresztlányom, Orsika most lesz nyolc éves, kisöccse, Levente pedig idén lép a hatévesek világába. Ők az én legszebb elfoglaltságaim.
- Hol tanultál? Sikerült-e valamilyen szakmát elsajátítanod?
- Az általános iskola elvégzése után szerettem volna Budapestre menni egy bentlakásos intézménybe. Terveimben szerepelt a gimnázium elvégzése, majd a pszichológia szak. Sajnos, akkor anyukám úgy gondolta, hogy nem egyezik bele abba, hogy beköltözzem az intézménybe, így nem jutottam egyről a kettőre. Ma már sajnálom, hogy akkor nem voltam akaratosabb vagy legalább meggyőzőbb, mert akkor most lenne belőlem valaki. Lenne egy szakmám, ami egyben a hivatásom lenne, azt csinálhatnám, amire vágyom: segítenék másokon. Hivatalból... Pszichológusként...
- Mikor jöttél rá, hogy ugyan a sors nem volt kegyes hozzád az egészségedet illetően, de megáldott téged többféle tehetséggel is? Írsz, énekelsz és festesz!
- Valamikor a harmadik-negyedik osztály környékén kezdtem el „verseket” írni. Azok még csak rímelő sorok voltak, de mégis az első irományaim. Szerettem, ha fogalmazás volt a házi feladat. Mindig vonzott az írás, olvasás. Nem emlékszem, hogy kihagytam volna az iskolai nyolc évem alatt bármiféle irodalmi megmérettetést, legyen az mesemondó-, versmondó-, szép-olvasó verseny.
Éneklés, festés..., ezek is az iskolában indultak. Ének- és rajzszakkörre is jártam.
- Mióta írod le a gondolataidat? Mikor engedted a maguk szárnyaira a megszületett „gyermekeidet”?
- Azt szoktam mondani, hogy panaszkodj nekem, meghallgatlak, megpróbálok segíteni is, de cserébe ne kérdd, hogy én panaszkodjam neked! Nos, így indult a versírás is. Nem akartam panaszkodni, inkább kiírtam mindent magamból. A kamaszkor minden embernek elég nehéz időszak. Én sem voltam kivétel. Talán 14 éves koromban születtek az első „gyermekek”, akiket már picit a szárnyukra engedtem, és megmutattam barátnőknek, néha a családtagoknak is. Aztán rengeteget kidobtam. Ma már tudom, hogy nem lett volna szabad. Később már, felnőttként összegyűjtöttem egy kockás spirálfüzetbe. Emlékszem, járt kézről-kézre az ismerősök, barátok körében. Én pedig csak legyintettem, mikor azt jósolgatták, hogy lesz ebből még kötet is.
- Hány könyved jelent meg eddig?
- Az említett, megtépázott spirálfüzetből lett az Egy szó is elég című verses kötetem 2008-ban. Bernáth László, Tetétlen község akkori polgármestere figyelt fel a Nem vagy kevesebb c. versemre egy jótékonysági rendezvényen. Felajánlotta 100%-os segítségét, amit sok győzködés után elfogadtam. Második kötetem nyomdakészen várja a színrelépést...
- Tagja vagy-e valamelyik irodalmi vagy művészeti társaságnak?
-  Az Orosz T. Csaba által alapított Tar Sándor Irodalmi Kör tagja vagyok. Ezáltal szerveztük meg idén Debrecenben a KID-ed, ami Kortárs Irodalmi Délután volt. A „művészbarátok” gyűltek össze az Újkerti Könyvtárban, és családias hangulatban felolvastunk, énekeltünk. Reményeink szerint jövőre megismételhetjük.
- Vettél-e részt irodalmi pályázatokon, kaptál-e valamilyen elismerést az éneklés terén?
- Bevallom őszintén, nem igazán pályázok irodalmi körökben. Nem figyelem az aktuális kiírásokat, bár a barátok folyamatosan linkelik az újabb és újabb lehetőségeket. Valamiért nem szeretem a „versengést”. Az előadói tevékenységem az, amiben értem el eredményeket. Általában kisebb Ki mit tud?-okon, versenyeken indulok. Ilyen a TámaSztár, amit immáron második éve rendeztek meg idén. Ez egy kistérségi szociális intézmény „Megasztár”-ja, ahol tavaly saját vers előadásával, idén pedig Cserháti Zsuzsa Elfelejtett dalával nyertem meg az első díjat. Néhány éve az egyik kedvenc verses mesémmel, a Didergő királlyal lettem első... Nekem az a legnagyobb elismerés, ha látom, hogy elfogadnak és szeretnek az emberek. Szeretem látni egy-egy előadásom alatt a közönség szemében azt a csillogást, amit én váltok ki azzal, hogy ott vagyok, hogy értük vagyok ott, és nem feleslegesen fáradok, mert érezhető az emberek szeretete, ami mindig újult erővel tölt el. Nem csupán én adok, rengeteg jó dolgot kapok...
- Szilvikém, úgy tudom, hogy a festészet területén is tevékenykedsz. Milyen technikával készülnek a képeid? Volt-e kiállításod?
- A festészet nem más, mint hobbi. Önálló kiállításom még nem volt, nem is tervezem. Szociális intézmények kiállításán már szerepeltek, és fognak is szerepelni a képeim. Elsősorban a családtagoknak, a barátoknak festek, rajzolok. Természetes nyugtató ez. Ha képet készítek, ki tudom kapcsolni a gondolataimat. Temperát, vízfestéket használok leginkább, de karácsonyra szénkészletet kaptam, így egy ideje azzal is próbálkozom kisebb-nagyobb sikerrel. Szeretném még kipróbálni az akrilt vagy az olajat, de azt gondolom, gyakorlásnak drága mulatság lenne.Ha már a festésről beszélünk, megemlítem, hogy nálunk a karácsony, a húsvét nem múlhat el úgy, hogy nincs Szilvi által készített asztal- vagy ajtódísz. Valamit mindig ügyködnöm kell, mert csak így érzem jól magam. Tombolaajándékként is mindig saját készítésű dolgokat ajánlok fel. Picit minden tárgyban benne a lelkem parányi darabja, jut belőle mindenkinek.
- Lakóhelyeden, Biharnagybajomban milyen kulturális élet folyik? A város vezetése nyújt-e valamilyen támogatást hozzá?
- Községünk szinte minden nagyobb ünnepére felkérést kapok, legyen az vers vagy éneklés. Legközelebb a falunapon hallatom a hangom néhány dallal. Anyagi támogatást céljaim eléréséhez soha nem kértem a vezetőségtől.
- Milyen álmaid vannak még az elkövetkező években?
- Ha az álmok azért vannak, hogy megvalósítsuk őket, és addig nem szabad meghalnunk, míg ezeket nem vittük véghez, akkor már értem, miért vagyok még itt. Küzdenem kell az álmaimért. Azt gondolom, nem egetverő dolgokra vágyom. Beérem apróbb álmocskákkal, mint legalább egy második kötet kiadása, ami már félig meg is van, csupán az anyagi része nem akar megadatni. Ő lesz a Pitypang üzenet, a második mérföldköve életemnek. Tervezek még verses-mesekönyvet és egy kisregényt is, amelyek alapjai már papíron várják a sorsukat.
Szeretnék dolgozni, hogy bemutathassam, hogy hasznos tagja vagyok a társadalomnak. Megmutatni, hogy képes vagyok megdolgozni a kenyeremért. Nyilván nem az építőiparra gondoltam, viszont adminisztratív, irodai munkák ellátására igenis képes lennék. Azt szeretném még, hogy mindig legyen erőm a jótékonykodáshoz. Tudjak segíteni másokon. És... jó lenne még megélni a keresztlányom esküvőjét... Azonban a legfontosabb, hogy megmaradhassak embernek az embertelenségben...
- Most pedig mondd el, hogy mit is szeretnél kérni a Mercedes gyár vezetőségétől! Úgy tudom, hogy nem is egészen csak magadra gondoltál, hanem hasonló sorsú társaid nevében szólna ez a kérés, amely reméljük, hogy nyitott fülekre talál.
- Ebben a történetben én egy parányi láncszem vagyok. Maga az ötlet nem tőlem származik. Néhány hónapja megismerkedtem egy csodálatos emberrel, aki számomra – és azt gondolom, sokunk számára – az önzetlenség két lábon járó megtestesülése. Ő nem más, mint Brandt Viktor, az Álomszállító. Soha senkiben nem láttam még annyi emberséget és elszántságot, mint benne. Annyit mindenképp tudni kell róla, hogy munkáját tekintve trolivezető Budapesten. Amikor otthagyja a volánt, akkor pedig a mozgáskorlátozott embereken segít. Rengeteg programot szervezett kerekesszékeseknek. Csak hogy néhányat megemlítsek: elvitte őket műjégpályára, voltak sárkányrepülőzni, gokartozni, de van, hogy csak gondol egyet, és néhány kerekesszékest elvisz a Margitszigetre a speciális hintára, vagy sétálni egyet, hogy kiragadja őket a falak fogságából. Ő az az ember, akinek legnagyobb vágya, hogy teljesítse a mi álmainkat. Szeretné, ha a lehető legtöbb embert - akinek nem adatott meg a járás öröme – eljuttathatna azokra a helyekre vagy programokra, ahová maguktól nem lennének képesek eljutni. Meggyőződése, hogy mindenkinek minden lehetséges, csak van, amihez segítség kell. Hála Istennek, egyre többen kezdik ezt általa megérteni, és már vannak segítői is, akik örömmel vállalják az álomszállítást. Ahhoz azonban, hogy könnyebben és hatékonyabban tudja végezni munkáját az Álomszállító, szükség lenne egy speciális emelővel ellátott kisbuszra. A kecskeméti Mercedes gyár készít ilyeneket. Viktor megkért, hogy írjak erről egy verset, és osszuk meg Facebook-on, talán célba talál. Örömmel tapasztaltuk, hogy sokan felkapták rá a fejüket, és próbálnak segíteni megosztásokkal. Bízunk benne, hogy az Álomszállító álma is valóra válik hamarosan. Nagyon boldog vagyok, hogy nem siklottál át a felhíváson, és szívből köszönöm a segítséged!
- A magam és a szerkesztőségünk nevében kívánom, hogy ez a kiegyensúlyozott életszemléleted soha ne hagyjon el! Mutass példát a reménytelen embereknek! Kívánom, hogy minden álmod váljon valóra, legyen erőd, egészséged, hogy tudd megvalósítani mindazt, amire képes vagy. A Teremtő segítsen utadon!
- Nagyon szépen köszönöm! Végezetül szeretném megosztani legkedvesebb idézetem, ami egyben a mottóm is. Mécs László tollából származik: „Én tükre vagyok minden mosolyoknak, én azért élek, hogy visszamosolyogjak.” (Írta: Nagy L.Éva a teljes cikk: montazsmagazin.hu)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223242526


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg