2018. Június 21. Csütörtök Alajos napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

Lányoknak-Legényeknek

2014-12-02 09:26:45

vasisk27.jpgAz igaz pedig ád, és nem tartóztatja meg adományát. Péld. 21. 26. Felhívás a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjaihoz! Kérünk benneteket, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is tegyük közösen szebbé néhány határon túl élő magyar gyermek karácsonyát! Barátaiddal, családoddal, osztályoddal együtt töltsetek meg egy vagy több cipődobozt ajándékokkal, amit karácsony előtt eljuttatunk a Belényesi-medence gyerekeinek. Kérjük, a dobozra írjátok rá, milyen idős lánynak vagy fiúnak szánjátok az ajándékot. Mivel töltsd meg a cipődobozt? Bármivel, amit szeretettel adsz, és úgy gondolod, aminek egy 6-14 éves gyermek örülhet. Töltsd meg a dobozokat társasjátékokkal, plüssjátékokkal, kisautóval, babával, füzetekkel, tollakkal, tolltartóval, kifestővel, színes ceruzákkal, meséskönyvvel, meleg sapkával, sállal, kesztyűvel, zoknival, szappannal, samponnal, fogkefével, fogkrémmel. Természetesen, aki nem tudja vállalni egy egész doboznyi ajándék összeállítását és felajánlását, az is segíthet. Minden egyes darab ajándékot szeretettel fogadunk, és vállaljuk, hogy mi itt az iskolában bedobozoljuk az összegyűlt holmikat. A cipődobozokat a könyvtárban gyűjtjük december 17-ig, szombaton, december 20-án adjuk át a várasfenesi, belényesi, körösjánosfalvi, belényessonkolyosi és belényesújlaki gyerekeknek. Önzetlen segítségeteket köszönjük! Vasárnapi Iskola tanárai (forrás:nagykunreflektor.blogspot.hu)

2014-11-28 11:34:49

aggodo_anya.jpgBár minden gyerek azt hiszi, hogy a szülei túlságosan is szigorúak, mégis létezik egy vonal, amelyet ha átlépnek, akkor az már nem normális viselkedésre utal.
Felnőttkorodig - amikortól már azt csinálhatsz, amit szeretnél – érdemes megtalálni a módját annak, hogy hatékonyan, kompromisszumokat kötve éljetek, és a túlzott szigor ne befolyásolja a választási lehetőségeidet. Azok a felnőtt gyerekek, akik túlzottan kontrollálva vannak, már több lehetősséggel is élhetnek.
Hogyan csináld?
1. Keresd meg a dominánsabb szülőd problémáját! Ez egy olyan probléma, ami mélyen gyökerezik és a személyiségében, múltjában is régóta ott van.
2. Személytelenítsd az új problémákat, amint felmerülnek! Ne lepődj meg, nem te váltod ki ezt a nagyon extrém szigort annál az embernél, aki alapvetően felelősséggel tartozik érted.
3. Ismerd fel a viselkedés pontos típusát, terapeuta vagy csak szakkönyvek olvasásának segítségével. (A külföldi controllingparents.com oldalon sok hasznos forrást találhatsz.)
4. Beszélgess nyugodtan a szülőddel az aggodalmaidról! Próbáld meg bevonni a másik szülődet is a segítségnyújtásba, ha van rá lehetőséged. A szeretetre sokkal egyszerűbben válaszolnak az emberek, mint a kiabálásra vagy morgásra.
5. Értsd meg, hogy a féltő magatartás a félelem miatt lehet jelen nálatok! A hírek az erőszakokról, balesetekről, bűncselekményekről sok embert annyira megijesztenek, hogy csak addig érzik magukat biztonságban, amíg mindent szabályoznak.
6. Magyarázd el a szigorúbb szülődnek, hogy teljesen jól vagy! A szülők, legyenek egyedülállóak vagy sem, mindig lelkiismeret-furdalással küzdenek a sok munka miatt. Úgy érzik, hogy szigorúbban kell fogniuk téged és így ők is sokkal nyugodtabban élhetnek.
7. Ha már felnőtt vagy, akkor elköltözhetsz a túlságosan szabályozott környezetedből. A konfliktusokat próbáld kedvességgel elkerülni, hivatkozz arra, hogy egyedül szeretnél megállni a lábadon. Azt viszont határozottan utasítsd el, ha továbbra is meg akarják mondani neked, hogy mit tegyél és mit ne! (forrás: Gy. A., ehow.com/kamaszpanasz.hu)

2014-11-10 17:08:21

KCSV6_Tram_1_in_Debrecen.jpgAz igazán érdekes dolgok nem személygépkocsiban ülve történnek. Gyalogosan, kerékpáron csorogva vagy buszon villamosan közlekedve látunk, hallunk szokatlan eseményeket. A minap is utazok a villamosan, egykedvűen miközben kószáló gondolataimat próbáltam összefésülni. Közben hallom mellettem három fiatal, két fiú és egy lány arról beszél, hogy valamelyikük le meri-e köpni a villamos ablakára kihelyezett plakátot.
Egy kulturális rendezvényt hirdetett. November 10-én este ugyanis egy népszerű Kossuth-díjas színművész lép színpadra Debrecenben. Volt ő már Mágenheim doki meg John Malkovich magyar hangja. Most önálló estjét hirdetik ahol például Cseh Tamás- és Leonard Cohen-dalokat is énekel.
– Na leköpöd? – heccelték egymást a fiatalok.
– Gyáva vagy!!!
A fiatalember aztán előkotorászott egy tollat a táskájából, és nagy betűkkel ráírta a palkátra BUZI!! Majd még két felkiáltójelet odaírt, mondván, három a magyar igazság, egy a ráadás. A végeredmény ez lett. BUZI!!!!
A villamoson, akik látták az esetet, döbbent csendben ültek. Közvetlenül a plakát alatt ülő idősebb úr ocsúdott elsőként. Kimérten felállt, leszedte a plakátot és összehajtogatta. Még mielőtt leült, belenézett a fiatalember szemébe és megkérdezte.
– Édes fiam, ha a te plakátod díszelegne itt, mit gondolsz, milyen jelző kerülne rá? Netalán az, hogy ember?
Válasz nem érkezett. Még gúnyos kuncogás sem. Kínos csönd következett, majd mikor a Bem téren megállt a villamos, gyorsan és csenben távozott a három fiatal.
A villamoson sem kommentálták az esetet. Ám akik tanúi voltak a jelenetnek, akkor azt érezhették, hogy a lehető legjobb megoldás született.  (Szakács Béla írása - forrás:civishir.hu)

2014-11-07 09:02:25

p__nzk__teg.jpgEgy este, amikor anya a vacsorát főzte, 11 éves fia megjelent a konyhaajtóban kezében egy cédulával.
Furcsa, hivatalos arckifejezéssel nyújtotta át a cédulát az anyjának, aki megtörölte kezét a kötényében és elkezdte olvasni azt:
- a virágágyás kigyomlálásáért: 500 Ft
- a szobám rendberakásáért: 1000 Ft
- mert elmentem tejért: 100 Ft
- mert 3 délutánon át vigyáztam a kishúgomra: 1500 Ft
- mert kétszer ötöst kaptam az iskolában: 1000 Ft
- mert mindennap kiviszem a szemetet: 700 Ft
Összesen: 4800 Ft.
Anyja kedvesen ráemelte fiára tekintetét. Rengeteg emlék tolult fel benne. Fogott egy tollat és egy másik cédulára ezeket írta:
- mert 9 hónapig hordtalak a szívem alatt: 0 Ft
- az összes átvirrasztott éjszakáért, amit a betegágyad mellett töltöttem: 0 Ft
- a sok-sok ringatásért, vigasztalásért: 0 Ft
- könnycseppjeid felszárításáért: 0 Ft
- mindenért, amit nap mint nap tanítottam neked: 0 Ft
- minden reggeliért, ebédért, uzsonnáért, zsemléért, amit készítettem neked: 0 Ft
- az életemért, amit minden nap neked adok: 0 Ft.
Összesen: 0 Ft
Amikor befejezte, anyja mosolyogva nyújtotta át a cetlit a fiúnak. A gyerek elolvasta és két nagy könnycsepp gördült ki a szeméből.
Szívére szorította a papírost és a saját számlájára ezt írta:FIZETVE.(forrás:richpoi.com)

2014-11-05 13:00:50

bill_gates.jpgEl kell gondolkodni rajta…Szeretheted vagy utálhatod, de Bill Gates szavaira érdemes odafigyelni. (Egyébként lehet nem ő mondta ezeket) Az alábbi mondatok egy középiskolai előadáson hangzottak el tőle. A milliárdos 11 olyan dologról beszélt, amit a mai gyerekek nem tanultak, és valószínűleg sosem fognak megtanulni az iskolában. Arról beszélt, hogy az ‘érezd jól magad’-stílusú és ‘politikailag korrekt’ oktatás egy generációnyi gyereket hagyott a valóság leghalványabb ismerete nélkül oly módon, hogy a valódi világban nagy eséllyel el fognak bukni.
1. szabály: Az élet sosem igazságos – szokj hozzá!
2. szabály: A világot nem érdekli az önérzeted. A világ azt várja el tőled, hogy érj el valamit AZELŐTT, hogy önérzeteskedsz.
3. szabály: NEM lesz havi nettó 5 milliós fizetésed közvetlenül a középiskola után. Nem lesz belőled rögtön vezérigazgató-helyettes és nem kapsz céges autót. Azokért keményen meg kell dolgozni.
4. szabály: Azt hiszed, hogy kemény veled a tanár? Várj csak, míg találkozol a főnököddel!
5. szabály: A hamburgersütés nem alja munka, és nem ássa alá a méltóságodat. A nagyszüleid idejében ezzel a kifejezéssel illették ezt a munkát: lehetőség.
6. szabály: Ha elcseszed, az NEM a szüleid hibája, szóval ne nyávogj, hanem tanulj a hibáidból!
7. szabály: A születésed előtt a szüleid nem voltak ‘uncsik’. Azért váltak ilyenné, mert akörül forog az életük, hogy megkeressék a csekkekre, és úgy általában az életedre valót. Kimossák a ruhádat, és hallgassák az öndicsérő áradozásodat, hogy mennyire jófej srác vagy. Szóval mielőtt nekiugrasz az esőerdőket megmenteni a szüleid generációja okozta káros hatásoktól, előtte megpróbálhatnád kiganézni a disznóólat a saját szobádban.
8. szabály: Az iskolában lehet, hogy elfogadták a győzteseket és a veszteseket is. Az élet azonban NEM ilyen. Az iskolában kijavíthatod a rossz jegyeket, és annyi időt kapsz a helyes válasz megtalálására, amennyit csak akarsz. Ennek azonban SEMMI KÖZE NINCS a valós élethez.
9. szabály: Az életet nem iskolai félévekben mérik. Nincs nyári szünet. És nagyon kevés munkáltatót érdekel, hogy te meg akarod találni önmagadat, arra ugyanis ott van a szabadidőd.
10. szabály: A tévé NEM a valós életet mutatja be. A valóságban az embereknek muszáj dolgozni menni, és nem üldögélnek naphosszat a kávézóban.
11. szabály: Légy kedves az uncsi, eminens stréberekhez. Könnyen lehet, hogy az egyikük egyszer a főnököd lesz. (forrás:eszmeletlenvilag.hu)

2014-10-09 13:03:43

_ZILLA_VAN_DORN_MERCUR_1.jpg„Teljesen elbizonytalanodtam, mikor megláttam. Ez lenne ő? Alig ismertem fel. Totál máshogy nézett ki a képein.” És akkor ez még csak egy balul elsült Tinder randi, nem pedig egy csúnyán végződő netes átverés. Egy holland diáklány igen egyedi módon hívta fel arra a figyelmet, hogy a világhálón nem feltétlen minden az, aminek látszik. Zilla van den Born emlékezetes dél-ázsiai körúton járt – de csak a Facebookon. A barátja kivételével ugyanis senki nem tudta, hogy a lány el sem hagyta Hollandiát, és azon ügyködik, hogyan hitesse el a világhálón keresztül összes ismerősével, milyen fantasztikus kalandokban van része. A grafikusnak tanuló Zilla mindent pontosan kitervelt és leszervezett az „útjára”, melyet egy egyetemi projekt keretein belül bonyolított le. A reptéren könnyes búcsút vett családjától, majd szépen visszavonatozott amszterdami lakásába, amit azután csak óriási sál és napszemüveg mögé bújva hagyott el. Facebook-oldalát folyamatosan bejegyzésekkel és fotókkal frissítette - csakhogy a búvárkodós képe egy uszoda medencéjében, a buddhista szerzetessel pózolós egy helyi templomban, az egzotikus ázsiai ételt kóstolós pedig a konyhájában készült. (Mire jó a Photoshop.) A lány még a saját szobáját is átrendezte, hogy mikor az „időeltolódás miatt” hajnalban jelentkezett Skype-on, ne tűnjön fel, hogy nem is egy Oriental hotelszoba franciaágyán fetreng. Az eset elsőre érthetetlennek és felháborítónak tűnhet, hiszen negyvenkét napon keresztül verte át szeretteit és több száz barátját - milyen jó, hogy nekünk, magyaroknak „ismerőseink” és nem „barátaink” vannak a Facebookon -, viszont csak így érhette el a kívánt hatást. „Fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy a közösségi médiában mennyire egyszerű eltorzítani a valóságot. Mindenki tudja, hogy a modellek képei retusáltak, de sokszor elsiklunk afelett, hogy valójában mi magunk is manipulálunk dolgokat. Egy idealisztikus világot alakítunk ki magunkról online, aminek semmi köze a valósághoz.” Tehát, nem biztos, hogy valóban irigylésre méltó egy ismerősünk újabb #perfectmorning-ja, amit a #bestboyfriendje által készített #healthyanddelicious reggeli varázsol azzá huszadjára a héten, vagy az a smink nélkül még tökéletesebbnek látszó #nomakeupselfie. Habár Zilla most szándékosan nem ment, remélem, egyszer tényleg eljut Dél-Ázsiába. Az már egy másik kérdés, hogy ki fogja neki elhinni.(Írta: Palotás Petra- forrás: media20.blog.hu)

2014-09-26 08:36:02

k__t__s3.jpgRégi-új kikapcsolódási forma hódít a tengerentúlról: a kötés, mint terápia. A kötés a jógához hasonlóan többezer éves múltra tekint vissza, segít kilépni a mindennapokból, a monoton mozgás közben kisimulnak az idegek. Több kutatást végeztek a testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásáról. Az amerikai Minnesota államban működő Mayo Klinika arról kérdezte a vizsgálatában résztvevőket, mennyire töltötték aktívan az 50 és 65. életévük közötti időszakot. Az eredmény: azoknak, akik olvastak, rendszeresen játszottak (pl .kártyáztak, sakkoztak) vagy valamilyen kézműves jellegű hobbijuk volt, mondjuk kötöttek vagy foltvarrással foglalkoztak, 40 százalékkal kevesebb az esélyük a memóriazavarokra.
Van, ahol már „terápiás kötés” formájában is alkalmazzák az ősi technika jótékony hatásait. Hosszú listák léteznek arról, miért jó a kötés a fájdalom, a depresszió, a stressz vagy a szenvedélybetegségek és az időskori elbutulás ellen. A japán neurológus, Dr. Kawashima felkérést kapott egy videojátékokat gyártó cégtől egy olyan eszköz kifejlesztésére, amely javítja a memóriát. A tudós szerint nap, mint nap edzenünk kell az agyunkat – épp úgy, ahogy a testünket is. Nem muszáj megvásárolnunk a logikai feladatokat tartalmazó játékot: a kötés is nagyszerű eszköz agyunk tréningezésére. „Mivel e tevékenység során mindkét kezünket használjuk, aktiváljuk a prefrontális kérget, az agy ilyen megdolgoztatása pedig segíthet megelőzni például az Alzheimer-kór kialakulását”– mondja Dr. Kawashima.
Nem magányos műfaj!
A kötés a lelkünknek is jó. Miközben ellessük a fogásokat, közelebb kerülhetünk idősebb nőrokonainkhoz, de később sem kell feltétlenül magányosan művelnünk ezt a tevékenységet.  Egyre többen vállalják fel a korábban a többség által ódivatúnak tartott hobbijukat. Lelkes kötögetők saját internetes blogjaikon osztják meg ötleteiket az érdeklődő közönséggel és már Magyarországon is alakultak „gerillakötő csoportok”, melyeknek tagjai köztéren gyűlnek össze, hogy vidám díszítéssel lássanak el egy-egy oszlopot, padot vagy akár egy egész fát!
Kézzelfogható eredmény
A kötés  valódi kétkezi munka, és kézzel fogható  az eredménye is. Különösen a szellemi foglalkozást végzők számára igazi kincs az, hogy a befektetett idő és energia egyenesen arányos a végtermék minőségével. De ez a tevékenység hozzájárulhat a gyerekek önbizalmának növeléséhez is. Iskoláskor előtt még túlságosan nehéz a kötőtű használatának elsajátítása, a körmöcske nevű népi kézműves eszköz segítségével viszont már óvodások is képesek egész sálat alkotni. És amikor a nagycsoportos kislányunk saját készítésű sáljával a nyakában vonul be az oviba, akkor egészen biztosak leszünk benne, hogy ez a hobbi megéri a ráfordított időt! (forrás:kepmas.hu)

2014-09-19 11:13:07

pal.JPGHiperjó ajánlattal szolgál most Feri. 30 kedvezményes jegy, 30 alatti arcoknak! Pál Feri közössége azzal a céllal szervez Önismereti és Párkapcsolati Workshopot, hogy minél többen betekinthessenek és kedvet kaphassanak féléves- éves időtartamú csoportfoglalkozásainkon való részvételre. 2014. szeptember 20-án Pálferis Önismereti és Párkapcsolati Workshopot tartanak az Újlaki Általános iskolában.A Workshop megvalósításában együttműködő partnerük a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, akik kifejezetten olyan önismereti programokkal készülnek, melyek fókuszában a párkapcsolati téma áll. Egy különleges ajánlat révén most 30 érdeklődőnek lehetősége van kedvezményes belépésre. A normál ár 2000 Ft, amit nektek most 500 Ft/fő áron elérhető! A részletes programot és a regisztrációt itt találjátok! http://www.palferi.hu/home/programok/2014/workshop-2014 (forrás:www.shoeshine.hu)

2014-09-05 17:59:46

elad___l__nyok_0.jpgJól meggondold, rózsám, elejét-utolját,
Hogy kivel kötöd be két szemed világát?
Mert nem kölcsön kenyér, hogy visszaadhassad,
Se nem tiszta búza, hogy learathassad.
Nem is hársfa gyökér, hogy összevághatnád,
Nem is tollas vánkos, hogy megfordíthatnád

2014-08-27 18:40:31

img.php.jpegA Katolikus Központi Alapítvány pályázatot hirdet a Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére. Pályázhat minden 9–15. osztályos középiskolás vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, első diplomás képzésben részt vevő, magyarországi tanintézményben tanuló katolikus fiatal.
A pályázatok elbírálása elsősorban a tanulmányi eredmény, az egy főre jutó jövedelem, a testvérek, eltartottak száma, a hitoktatásban és a közösségi életben való részvétel alapján történik. Döntés és kiértesítés decemberben várható. A kiértesítés postázásához a pályázat mellé bélyeggel ellátott, megcímzett válaszborítékot kell csatolni. Az ösztöndíjat egy tanévre lehet elnyerni. A kuratórium döntése után az Alapítvány az ösztöndíjassal szerződést köt az ösztöndíj folyósításának feltételeiről. A megkötött szerződés egy tanulmányi évre szól, az ösztöndíj újabb pályázat alapján ismételten elnyerhető. Az ösztöndíjra pályázni kizárólag pályázati űrlapon lehet. Nyomtatványt az Alapítványtól bélyeggel ellátott válaszborítékkal lehet igényelni, illetve letölthető itt doc formátumban. Információ telefonon: 1/342-6959 (munkaidőben). A pályázathoz csatolandók a helyi plébános, hitoktató ajánlása, az iskolalátogatási, vagy hallgatói jogviszony igazolása, a felbélyegzett válaszboríték, valamint a jövedelemigazolások. A pályázatokat 2014. szeptember 20-áig kell benyújtani postán a Katolikus Központi Alapítvány címére: 1406 Budapest, Pf. 79. A borítékra kérjük ráírni: „Ösztöndíj pályázat”. Csak a határidőre beérkezett és pontosan kitöltött pályázatokat tudjuk elbírálni. A pályázatokat nem őrizzük meg és nem küldjük vissza. (forrás: magyarkurir.hu Kép: www.egyetemi.hu)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223242526


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg