2018. Február 18. Vasárnap Bernadett napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Gemma koncert
2018-02-04 17:13:18

2018.február 17-én 19:00–től a Megtesülés Templomban (Debrecen, Bórbíró tér 9.) A belépés díjtalan!

Lányoknak-Legényeknek

2015-07-23 15:58:47

di__kolimpia.jpgA magyar delegáció ismét Európa legjobb eredményét érte el a 26. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián a dániai Aarhusban. – írta Bán Sándor, a négy díjazott magyar diák közül két nyertes felkészítője a Facebookon. A diákok: Hajnal Benjámin (aranyérem, ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest, tanára: dr. Molnár Katalin), Takács Flóra (ezüstérem, Premontrei Szt. Norbert Gimnázium, Gödöllő, tanára: Kerényi Zoltán), Marton Ákos és Nikolényi Gergő (ezüstérem, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, tanáruk: Bán Sándor). A versenyen több mint 200 versenyző vett részt több mint 60 országból, a versenyzők körülbelül 10 százaléka kapott aranyérmet. (forrás:index.hu/fotó: Bán Sándor / Facebook)

2015-07-14 12:23:41

brain_drain_foto.jpgA karcagi Brain Drain zenekar 2012 év végén alakult meg a Félúton zenekar romjaiból. Zenei irányzatként modern metal váltotta a korai punk rockos éveket, ennek eredménye a 2014-ben szerzői kiadásban megjelent "Átlátok Rajtad" c. nagylemez. A 2014-es év második felében négytagúvá váló zenekarban basszusgitáros csere történt, így a jelenlegi felállás kialakulása után már teljes erőbedobással készülnek az új dalok, melyek közül egyet már szöveges videóval elérhetővé is tett a zenekar "Te választod..." címmel.  Maga a dal az aktuális magyarországi helyzetről szól, mely a zenekar tagjait sem kíméli.
Brain Drain: Nagy Péter - gitár, vokál - Galgovics Zsolt - gitár - Perge Tibor - basszusgitár - Törőcsik István - dob, ének (forrás:rockbook.hu)

2015-05-29 08:34:47

F__bi_Anna.jpgEgy év külföldön Fábi Anna élményei (Az au pair olyan személy, fiú vagy lány, külföldi vendéglakó, aki a családdal él, nem kap fizetést, csak zsebpénzt, viszont teljes ellátásban részesül.)
Utolsó egyetemi évem alatt kezdett el a fejemben motoszkálni a gondolat, hogy ki akarom magam próbálni külföldön. Világot akartam látni úgy, hogy mellette pénzt is keressek. Külföldi munkáról általában mindenki egy ismerősétől értesül először. Ez velem sem történt másként. A barátnőm Spanyolországban kapott Au Pair (francia eredetű szó) munkát. Ennek az állásnak az a lényege, hogy odaköltözik az ember a családhoz, akik egy szobáért és ennivalóért cserébe kérik, hogy viseld gondját a gyereknek/gyerekeknek, amíg ők dolgoznak. Jobb esetben saját lakrésze is van az illetőnek, de ne legyünk telhetetlenek. Én egy takaros kis szobát kaptam, igényeimnek tökéletesen megfelelő.
F__bi_Annaszoba.jpg
Egy Au Pair napja…
Minden családnál máshogy fog zajlani a nap, más a gyerekek életkora, más a szülők munkabeosztása. Az én esetemben 3 és 6 éves gyerekekről van szó, olasz-magyar család. A szerencsésebb családok le tudnak együtt ülni reggelizni és vacsorázni. Segítenek a reggeli készülődésben és együtt indul a család ki-ki a saját helyére. Ahol ez nem adatik meg, ott az Au Pair kelti reggel az álomszuszékokat, majd a hosszas győzködés után, hogy miért is kell menni iskolába és óvodába, leülnek reggelizni. Két falat között talán a zoknit is sikerül felhúzni a gyerek lábára, ha épp nem táncolhatnékja van az asztal körül. Igazán megható pillanatoknak szoktam tanúja lenni, amikor a nagyobbik gyermek vigasztalni próbálja a kisebbiket, hogy “ne sírj, vacsi után jön a mami…”
A reggel könnyebbik része eljuttatni a gyerekeket iskolába, óvodába, hol gyalog, hol busszal, van hogy rollerral és követnek mint a kiskacsák. Dél tájban összeszedni a őket, hazavinni, majd ebédet rakni eléjük. Ha épp jó passzban vannak még a zöldséget is  kérdezés nélkül megeszik, de van hogy ilyen kommenteket kapok az ebédre: “ez nekem nem tetszik”, “berk, én pastát akarok”. Ilyenkor vagy van valami maradék, ami megment minket, vagy hosszas győzködés után, hogy mennyire egészséges amit leraktam elé, megeszi, vagy újat kell főzni. Rövid játék, pihenő után jön a délutáni iskola, ami általában másfél óra, de nem minden délután, kortól függ. Délután jöhet a játszótér, könyvtár, labdázás, bicikli. A vacsora készítés van hogy közös munka gyümölcse, de ilyenkor plusz fél órát rá kell számolni hogy mennyi ideig készül. Vacsi után érkeznek a szülők, az Au pair megpróbál felszívódni és ha szerencséje van a gyerekek a szülőket nyúzzák az est további részében és nem hozzá nyitogatnak be minden 5 percben kétszer. Este 8-9 fele elcsendesedik a ház….
Tapasztalatok, sikerek, kudarcok…
A legfontosabb dolog amit megtanultam ittlétem alatt, hogy ha egyszer lesz saját gyermekem, nem fogom másokra bízni a nevelését. Lehet egy Nanny/Au Pair bármennyire nagyszerű, a gyermeknek az édesanyjára van szüksége. Szívszorító, amikor egy csöppség az ember karjaiban keservesen sír, mert hiányzik neki az édesanyja….és ez ellen semmit nem tehetünk.
Hatalmas felelősséggel jár ez a munka, hiszen minden apró mozdulatot megfigyel a gyermek, és másolja azt. Ez egy pár hónapig nem is tudatosult bennem, majd egyszer hallottam a gyerekeket maguk között beszélni/vitázni és ugyan azokat a dolgokat mondták vissza amiket én is szoktam. Egy olyan tükröt mutatnak felém, amit még eddig senki, az ő szemükön keresztül látom magamat ilyenkor, és ha teljesen őszinte akarok lenni, nem mindig tetszik amit visszahallok. Mély nyomot fog a viselkedésünk a gyerekekben hagyni, befolyásoljuk a személyiségüket. Előttem már két Au Pair-je is is volt a családnak. Kíváncsi lettem volna, hogy velük hogyan viselkedtek a gyerekek, vagy mit tanultak el tőlük. Hihetetlen módon tudnak alkudozni. Nálam is próbálták bevetni ezt a módszert, de rájöttek hogy nem fog működni (nem mindig), így nem is gyakran próbálkoznak vele. “Ha adsz egy kekszet felveszem a kabátom”, “ha nézhetek egy mesét, akkor összepakolom a játékot” és hasonló mondatok. 
Nehéz a gyerekek fejével gondolkozni, hogy mit, miért csinálnak. Ami nekünk semmiségnek tűnik, az nekik a világot is jelentheti abban a pillanatban.
Mikor elkezdtem dolgozni, a két és fél éves kislány összesen öt magyar szót tudott, sok mindent megértett, de a “még, nem, igen, akarok, kék” szavakon kívül mást nem használt. Mostanra folyékonyan beszél magyarul, amennyire egy 3 éves beszélni tud, és ez nagyrészt az ottlétemnek köszönhető. A két gyerek egymás között is rengeteget beszél magyarul, még akkor is, ha az anyjuk, aki olasz nyelvű, körülöttük van. Egyre gyakrabban hagyja el a szájukat a “légy szíves, köszönöm, kérlek, szeretnék” szavak, néha olyankor amikor nem számítok rá, és persze ilyenkor a legjobb érzés, látni hogy nem hiába mondom el naponta hússzor nekik, hogy mit hogyan kell mondani.
Nagyon hasznos volt ez az év, rengeteget tanultam a gyereknevelésről, amit majd a későbbiekben alkalmazni fogok. Jó volt maga kipróbálni ezen a területen. Külső szemlélőként, elfogulatlanul sokkal jobban észre lehet venni a jó dolgokat és a rosszakat is, amiket megpróbálok majd nem elkövetni. Tíz hónapja nem gondoltam volna hogy ennyire a szívemhez fog nőni ez a két rosszcsont. Remélem én is legalább ugyan ilyen hatással voltam rájuk.

2015-05-07 19:17:52

mentelog__.jpgEgy hétrégiós hétvége együtt? Kihívás elfogadva? 2015. május 9-10. Ifjúsági Találkozó! Kezdjük együtt a szombatot Kismaroson, majd vonatozzunk át Sülysápra, ahol a tápiósok és Pintér Béla ifidélutánnal várnak mindenkit. Este tábortűz mellett rágcsálhatjuk a szalonnát és a nyári hangulatot, mielőtt elborítana minket a csillagos éj... Vasárnap reggel pedig nyúlcipőt húzunk és a pályán mérhetjük össze a játéktudásunkat. További infó a programokról: www.mente.hu

mente.jpg

2015-04-27 12:52:53

kurt_vonnegut_ap_img_850x522.jpgA www.wmn.hu -ról  - D. Tóth Kriszta honlapjáról - vettem át az alábbi cikket. "Az írástól növekszik a lelkük!” – Kurt Vonnegut szívmelengető levele iskolásoknak - 2006-ban egy new yorki középiskola diákjai különleges feladatot kaptak irodalomtanárnőjüktől. Úgy kellett gyakorolniuk rábeszélő-képességüket hogy levelet írnak kedvenc élő írójuknak, és felkérik arra, hogy látogasson el a gimnáziumba. Az osztályból öten is Kurt Vonnegutot választották. Noha a kultikus író addigra már teljesen visszavonult a nyilvánosságtól (fél évvel a levélen szereplő dátum után halt meg), egy nem mindennapi válaszlevélben köszönte meg a felkérést. Ő volt az egyetlen író, aki válaszra méltatta a diákokat.

Kedves Xavier Gimnázium, és Lockwood tanárnő, és Perin, McFeely, Batten, Maurer és Congiusta urak!
Köszönöm barátságos leveleiket. Milyen jól tudják, hogy lehet felvidítani egy vén csirkefogót (84) élete alkonyán! Sajnos nem vállalok már több nyilvános szereplést, mert manapság már leginkább egy sárkánygyíkra hasonlítok.
Ráadásul az, amit mondani tudnék önöknek, nem is lenne igazán hosszú vagy különösebben bölcs. Csupán ennyi: gyakorolják a művészeteket, bármilyen művészetet – zenéljenek, daloljanak, táncoljanak, színészkedjenek, rajzoljanak, fessenek, szobrászkodjanak, írjanak költeményeket, regényt, esszét, riportot, az sem számít, hogy jó vagy rossz, amit csinálnak! És ne azért tegyék, hogy meggazdagodjanak, vagy híresek legyenek, hanem azért, hogy megtapasztalják a fejlődést, hogy rájöjjenek, mi van önökben legbelül, hogy növekedjen a lelkük.
Komolyan! Úgy értem, most azonnal kezdjenek hozzá, alkossanak, és alkossanak életük végéig! Rajzoljanak egy vicces vagy szép képet Lockwood tanárnőről! Táncolják végig az utat hazafelé az iskolából, énekeljenek a zuhany alatt és így tovább. Rajzoljanak arcot a krumplipüréjükbe! Tegyenek úgy, mintha maguk lennének Drakula gróf!
Itt egy feladat ma estére – és remélem Lockwood tanárnő majd jól megbünteti magukat, ha nem csinálják meg: írjanak egy hatsoros verset bármiről, mindegy miről, csak rímeljen. Háló nélkül pedig nem igazi a tenisz, írjanak olyan jót, amilyet csak tudnak! De ne árulják el senkinek, hogy mit csinálnak. Ne mutassák meg vagy olvassák föl még a barátnőjüknek, a szüleiknek, vagy, mittudomén, még Lockwood tanárnőnek se! OK?
Ha elkészültek, tépjék össze a papírt ici-pici darabokra, és dobják el több különböző szemetesbe. Meglátják, mire ott tartanak, az írás öröme már bőségesen megjutalmazta önöket. Addigra tudni fogják, milyen az, alkotva fejlődni, megtanulni valami újat önmagukról. Az írástól növekszik a lelkük.
A Jóisten áldja meg mindannyiukat!
Kurt Vonnegut
2006. november  5.
Íme a levél eredetije, amely a Letters of Note blogról származik
Vonnegut_231x300.jpg
Protré fotó: AP Photo/Marty Reichenthal (forrás:wmn.hu)

2015-04-25 17:22:49

ibbp_cmfejlec_png_0.pngSzámos tanulmány szerint az amerikaiak egyre kevesebbet vezetnek.  A fiatalok körében már nem presztizskérédés az első autó megvásárlása. Ennek sokkal több előnye van, mint elsőre gondolnánk.
Az amerikai lakosság körében kevesebb embernek van autója részben pénzügyi okokból – diákhitelt fizetnek vissza így nem engedhetnek meg maguknak jelentősebb kiadásokat – vagy amiatt, hogy olyan városba költöznek, ahol az autó, nem hogy nem szükséges, de inkább terhet jelent. A népesség egésze által levezetett kilométerek száma is évek óta csökken, a benzin árával együtt. Lássuk milyen előnyökkel jár mindez.
1. Pénztárcakímélő
Az autó fenntartása, karbantartása és biztosítása jelentős kiadásokkal jár, melyek a havi költségvetés jelentős részét felemészthetik. Míg a II. világháborút követően a személygépkocsi a szórakozás egy formáját testesítette meg, mára egy hasznos eszközzé lépett vissza, amely segíti az közlekedést.
Ha az autós közlekedés kiváltható gyaloglással, kerékpározással vagy tömegközlekedéssel, a költségek is jelentősen lecsökkennek. Ennek köszönhetően a jövedelmünket sokkal kellemesebb dolgokra fordíthatjuk, mint a fékek megjavíttatása.
2. Fellendíti a helyi vállalkozásokat
Az autómentes életet élők havi költségvetését nem terhelik az autóval kapcsolatos kiadások, így ezek az emberek többet költhetnek étterembe járásra vagy más jellegű szórakozásra. A gyalogosbarát városrészek több gyalogos fiatalt vonzanak, ami fellendíti a vállalkozásokat és az éjszakai élet. Emellett megjelennek a nyugdíjasok és azok a szülők is, akiknek már kirepültek a gyermekeik, így nincs szükségük már autóra, hogy futballedzésre vagy zeneórára hordják a csemetéket. Ők elsősorban a város kulturális lehetőségeit keresik, az éttermeket és az üzleteket.
3. Javítja az infrastruktúra hatékonyságát
A sűrűbben lakott városrészek növekedése sokkal fenntarthatóbb a szétterülő peremkerületek fejlődésénél. A külvárosok az ötvenes-hatvanas években virágoztak fel a személygépkocsik tömeges elterjedésével egy időben, az autópálya lehajtók környékén, ahol helyet kaptak a bevásárlóközpontok és üzleti parkok is. Az fejlődő infrastruktúra vonzotta a lakosságot, a lakosság növekedésével viszont szükségessé vált az infrastruktúra további fejlesztése.  Legyen szó út-, vízhálózat, vagy iskolafejlesztésről ezeken a területeken nagyon költségesek a beruházások a nagyobb távolságok miatt.  A fejlődés számos esetben a meglévő infrastruktúra elhagyásával is járt - például Detroitban – felbecsülhetetlen mennyiségű hulladékot hátrahagyva.  Az autómentes élet segíti a meglévő infrastruktúra újrahasznosítását és fejlesztését.
4. Növeli a változatosságot
A sűrűn lakot területeken az emberek folyamatosan kapcsolatba kerülnek más etnikai, társadalmi- gazdasági csoportokkal, kultúrákkal és gondolatokkal. A világ különböző tájairól érkező gazdasági bevándorlók nagyobb valószínűséggel  nyitnak üzletet a város forgalmasabb részein, így lehetőséget adnak a lakosságnak, hogy megismerjék a szokásaikat és kultúrájukat. Erősíti a mások iránti nyitottságunkat, érzékenységünket, ha tőlünk eltérő  emberekkel kerülünk interakcióba.
Csatlakozz április 25-én az I bike Budapest felvonuláshoz!
5. Jó az egészségednek
Ha nincs autód hajlamosabb vagy többet sétálni. Ha tömegközlekedést használsz nagy az esélye, hogy az utad elején és végén sétálsz. Egyre több ember használ kerékpárt és közösségi kerékpármegosztó rendszert a fedett, őrzött kerékpártárolók elterjedésének köszönhetően. A rendszeres könnyű testmozgás szükséges az egészséges testsúly megőrzéséhez, karban tartja a tüdőt és a szívet, erősíti az izmokat és a csontokat, segít megelőzni számos krónikus megbetegedést.
6. Jó a közegészségügynek
Ha kevesebb az elhízás és a krónikus megbetegedés, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, az egész társadalom is egészségesebb.  Ez csökkenti az egészségügyi rendszer leterheltségét, és az egészségügyi kiadásokat az egész lakosság számára.
7. Jó a levegőnek, amit belélegzünk
Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben a gépkocsik ártalmas kibocsátása jelentősen csökkent, még mindig az autók felelősek a szén kibocsátás nagy részéért, azáltal, hogy káros vegyi anyagokat bocsátanak a levegőbe. Kevesebb autó az utakon tisztább levegőt jelent mindenkinek és számos krónikus megbetegedés csökkenésével jár, elsősorban a légzőszervi megbetegedések  területén, mint pl. az asztma.
8.  Jó a bolygónknak is
Az üvegház hatású gázok egyik fő forrását a közlekedés jelenti, amely nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.  Az elektromos járművek nem jelentenek igazi megoldást, mert kevesek számára elérhetők, és nagyon drágák. Kevesebb autó az utakon lassítja a globális felmelegedést, ami nem csak előnyös, de szükséges bolygónk túléléséhez. (forrás:tudatosvasarlo.hu)

2015-04-11 13:15:23

Magyar_Nemzeti_Parkok_logo_1.pngAz Y-Triász, melynek tagjai a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben. A programban - a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága együttműködésének köszönhetően - a több száz jelentkezőből kiválasztott gyakornokok a nemzeti parkokban ismerkedhettek meg a gyakorlati természetvédelem titkaival. 2015-ben TIÉD A LEHETŐSÉG! Jelentkezz a programra, vegyél részt a megmérettetésben! Legyél Te a legjobb 2015-ben, és kiemelkedő munkádat, a programhoz illő szakmai díjjal jutalmazzuk! (forrás: hnp.hu)

2015-04-03 08:37:11

citizen.jpgMinden embernek joga van az élethez, a családhoz, a szabadsághoz. Ennek védelmét és hirdetését tűzte ki célul a CitizenGo közössége. A szervezet középpontjában az ember, az emberi méltóság áll, hiszen minden ember egyedi ezért nagy tiszteletet és figyelmet igényel. A CitizenGo munkatársai egy „virtuális irodában” dolgozva a világ minden részén jelen vannak. Közel 50 ország intézményeire, kormányaira és szervezeteke döntéseire vannak hatással. Az online petíciós oldal lehetővé teszi levelek küldését a helyi, országos és nemzetközi döntéshozóknak. Folyamatosan kampányolnak a különböző országokban felmerülő családdal, élettel, szabadsággal kapcsolatos dolgok mellett. Az oldal lehetővé teszi, hogy bárki szavazatával támogassa ezeket az ügyeket. Aki tehát szeretne kiállni egy-egy jó ügy mellett, keresse fel az oldalt, és írja alá a petíciót!  Írta: Pásztor Zsófia (forrás:shoeshine.hu)

2015-03-17 13:13:07

napfogyatkoz__s.jpgA napfogyatkozással készített szelfi súlyos szemkárosodást okozhat - figyelmezettek szakemberek a pénteki részleges napfogyatkozás előtt. A jelenség Budapesten 2015. március 20-n délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog. A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka asztrológiai együttállásával. A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat. Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője hangsúlyozta annak veszélyét, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, és a jelenséget természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni - írta a The Daily Telegraph online kiadása. A jelenség megfigyeléséhez a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. http://www.telegraph.co.uk/news/science/space/11474785/Solar-eclipse-selfies-could-cause-blindness-warn-experts.html. (forrás: MTI nyomán/gondola.hu)

2015-03-06 12:49:28

no__b__rk__ja.png... arra megtanít Noé Bárkája:
1. Ne késd le a hajót!
2. Emlékezz, mind ugyanabban a hajóban vagyunk!
3. Tervezz előre! Akkor sem esett az eső, amikor Noé megépítette a Bárkáját.
4. Tartsd jó kondiban magadat! Mikor 60 éves leszel, lehet, valaki felkér egy  nagy dologra.
5. Ne törődj a kritikákkal! Csak csináld meg a munkát, amit meg kell csinálni.
6. A jövődet építsd magasra!
7. A biztonságod érdekében mindig párban utazz!
    8. A sebesség nem mindig számít! A csiga és a párduc is ugyanabban a hajóban van.
    9. Ha stresszes vagy, lebegj kicsit!
 10. Emlékezz: a Bárkát amatőrök, a Titanicot pedig profik építették!
 11. Nem számít a vihar, ha Istennel vagy, a végén mindig vár a szivárvány!

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223242526


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg