2018. Május 24. Csütörtök Eszter napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Lányoknak-Legényeknek

2017-04-25 17:48:08

„Ha lenne államilag fenntartott vagy alapítványilag támogatott segítőszolgálat, akkor a saját céljaimmal tudnék foglalkozni, és nem azzal, hogy ki visz el mosdóba adott pillanatban” – mondja Muntag Vince, a kerekesszékes ifjú kutató, irodalmár és színháztudós, aki több szálon is kötődik az evangélikus egyházhoz. Gimnazista kora óta minden szakmai versenyen és pályázaton első helyezést ért el. Jelenleg az irodalom- és kultúratudomány mesterszakot végzi az ELTE-n, emellett színháztudomány szakot a Károlin. Egy tavaly elnyert ösztöndíjnak köszönhetően lehetősége lenne arra, hogy Canterburyben, a University of Kent European Theatre elnevezésű mesterszakán tanulhassa azt, ami a leginkább érdekli – ehhez azonban szüksége lenne némi segítségre. (A teljes cikk kotoszo.blog.hu )


2017-04-20 19:05:16

Ballagásunkra nem kérünk virágáradatot, csak egy kis figyelmességet. Segítsétek fogyatékos kortársainkat néhány szál virág árával! A Gödöllői Református Líceum diákjainak üzenete:
„Május 6-án elballagunk, búcsút veszünk a középiskolánktól. Sokan közületek eljönnek majd, mások távolból szorítanak értünk. Talán valami apró gesztussal, virággal is készültök a számunkra. Az esemény azonban nem a kezünkbe kapott csokrok számától lesz emlékezetes. Arra kérünk mindenkit, hogy a ballagásunkra szánt ajándék árát vagy annak egy részét inkább jótékony célra ajánljátok fel. Kérjük, adományozzátok a KézenFogva Alapítvány számára. Támogassatok ezzel fogyatékos embereket! A ballagás az egyik legfontosabb lépés a felnőtté válásunk felé. Felelős, szolidáris felnőttként szeretnénk élni. Köszönjük, hogy támogattok ebben a célunkban.”(forrás:  www.kezenfogvaballagunk.hu )


2017-01-11 14:19:14

cspcover2.jpgÖt munkaágban várják önkéntesek jelentkezését az idei Csillagpontra. A nyolcadik Kárpát-medencei Református Ifjúsági Találkozónak ezúttal Debrecen ad otthont július 25–29. között. A rendezvény központi témája 2017-ben a reformáció.
A reformáció emlékévében a Debreceni Agrártudományi Egyetem ad otthont a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak. A rendezvényre csaknem 5000 fiatalt várnak, a lebonyolításért felelős munkacsoportok száma harminchárom. Ezekbe várják már mostantól fiatalok és lélekben fiatalok jelentkezését – fogalmazott portálunk kérdésére Zsadon Zsuzsa, az idei találkozó koordinátora.
„Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akiknek szívügye a Csillagpont. A találkozóra egyénileg 18 éven felüliek jelentkezhetnek, de 14 éves kortól azok az ifisek is, akik felnőtt kísérettel érkeznek. Valamennyien vállalhatnak önkéntes szolgálatot, szakképzettség csak a lelkigondozói feladatkörhöz szükséges, ezen kívül a kiscsoportvezetők azok, akiket komoly szakmai alkalmassági vizsgának vetünk alá. Erre a feladatra csak 18 éven felüliek jelentkezését fogadjuk el március 30-ig.” (forrás: parokia.hu/v/buszken-keresztyenek/ )

2017-01-06 10:47:18

kviz5.jpgA legnépszerűbb közösségi oldalon hirdet játékot a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum, mely vízkereszttől hamvazószerdáig tart majd.
2017. január 6-tól minden hét péntekjén megjelenik a Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény facebook oldalán három összefüggő kérdés. A megfejtést a facebook.com/Karacs-Ferenc-M%C3%BAzeum-Tagint%C3%A9zm%C3%A9ny-556094077791503/ oldalon privát üzenetben kérik. A kvíz kérdéseket a Múzeum honlapját böngészve, valamint a Sárréti Krónika oldalt olvasgatva bárki meg tudja majd válaszolni és ezzel játékos formában ismerkedhet meg szűkebb lakóhelye múltjával. A megfejtők között ajándokokat sorsolnak ki. Kalandra  és kvízre fel!

2017-01-11 14:26:59

M__ria_R__di__.jpgA Mária Rádió kampányt indít „Gyere, mesélj!” címmel: a honlapján elérhető hangtárat szeretné bővíteni mesékkel, melyeket önként jelentkező felső tagozatos, illetve gimnazista diákok mondanak el.
Ezzel a kezdeményezéssel egyszerre valósul meg a mesék tárházának bővítése, a mesélés hagyományának ápolása, valamint a különböző generációk közötti távolságok csökkentése.
A Mária Rádió szerkesztősége online kérdőíves kutatás alapján úgy látja, hogy nagy igény van a mesehallgatásra. Éppen ezért a rádió honlapján elérhető „Hangtár” egyik kiemelt pontjának a gyerekeknek szóló tartalmakat tekintik, melynek keretében jelenleg meséket és imákat hallhatnak az odalátogatók. Ezt szeretnék bővíteni olyan mesékkel is, melyek túlmutatnak a rádióban elhangozottakon, teret adnak további szép és értékes magyar irodalmi műveknek (például Benedek Elek meséinek).
Buzdítják a felső tagozatos, illetve gimnazista diákokat, hogy jelentkezzenek mesemondónak, hogy az ő hangjukon is megszólaljanak olyan történetek, melyekkel örömet okozhatnak a náluk fiatalabb generációknak, később akár saját gyermekeiknek is.
A részvételi szándékot Sillye Renátánál a hangtar@mariaradio.hu e-mail-címen vagy a +36 30 347 9276-os telefonszámon lehet jelezni. A sikeres jelentkezés után a fiatalok információkat kapnak arról, hogyan tudják az elkészült hanganyagokat feltölteni az erre kijelölt tárhelyre, illetve melyek azok a mesék, amelyek felolvasásra várnak. Az elkészült anyagokról visszajelzést küldenek; a jó minőségű felvételeket közzéteszik a rádió honlapján. (forrás és fotó: Mária Rádió)

2016-11-16 13:02:24

atilla_kiraly_1345574_1955.jpgAtilla, a hunok királya kiemelkedő alakja volt történelmünknek. Kora egyik leghatalmasabb birodalmát uralta 434-től haláláig. Bár ez a birodalom az ő halálával szétesett, mégis sikerült az európai történelem legendás figurájává válnia. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett és az „Isten ostora” névvel illették. Történetíróink azonban művelt, nemes, szelíd és végtelenül szerény uralkodóként számolnak be róla.
Bár azóta több mint 1500 év telt el, Atilla 12 fő erénye -melyeket Váradi Tibor vallásbölcsész gyűjtőnéven egyszerűen csak „Atillaság”-ként említ- máig is él és követendő példa korunk férfijai számára. Lássuk, melyek ezek!
1.Bátorság
Mind a hétköznapi mind az extrém helyzetekben való helytálláshoz. Egyfajta lélekjelenlét ez, önmagunkon átlépés.
2.Belső erő
Az önállósághoz, a szabadsághoz, ahhoz a tudathoz, hogy az ember saját magára támaszkodva képes boldogulni az életben és nincs kiszolgáltatva másoknak, nem befolyásolható. Kitart, átvészel durvább helyzeteket is, ha kell.
3.Döntéshozó képesség
Rengetegen szenvednek döntésfóbiában, mert félnek a következményektől. Viszont az őrlődésben elfolyik az ember energiája. Ezért, amikor az ember dönt, vállalva annak minden következményét, valahogy megnyugszik, leküzdi a bizonytalanságot.
4.Előrelátás
Általában minden helyzetben fel lehet mérni józan ésszel egy tett, döntés, szituáció következményeit. Ez segít abban, hogy jól döntsünk és jól cselekedjünk.
5.Önbizalom
Elengedhetetlen a mai világban. Tudni kell bízni abban, hogy a kitűzött céljaink jók és mi képesek, méltók vagyunk arra, hogy elérjük azokat.
6.Felelősségérzet
A másikra ujjal mutogatás ellentéte. A hibáztatás, kibúvó keresés nagyon nem férfias. Elsőre nehéznek tűnhet, de ha az ember alaposan magába néz, minden bizonnyal meg fogja találni, hogy egy adott dologért hogyan és hány százalékban felelős.
7.Hitelesség
Fontos, hogy aki vizet prédikál, az ne igyon bort. Legyen összhangban egymással a szó és a tett.
8.Állhatatosság
Más szóval kitartás, a jó célokba vetett rendíthetetlen hit és eltántoríthatatlanság.
9.Megbízhatóság
Fontos, hogy egy férfira lehessen számítani, különösen a nehéz helyzetekben, továbbá, hogy szavahihető legyen és betartsa, amit ígér.
10.Bölcsesség
A bölcs férfinak van egy tudása az élet dolgaival kapcsolatban. A vele történt dolgok, az átélt nehézségek bölcsességgé formálódnak benne, ami segíti őt abban, hogy jó döntéseket hozzon és lámpásként világítson környezete számára.
11.Hűség
Nem csak a párkapcsolatban. Barát, munkahely, cél, eszme vagy vallás felé is lehet hűséges az ember.
12.Együttérzés
Sokan gondolhatják, hogy egy igazi férfinak nem szabad ellágyulnia, keménynek kell maradnia. Az együttérzés azonban nem ellágyulás, hanem inkább a belső erő és az emberségre nyitott szív kombinációja, amiből tud fakadni egy odafordulás a másik ember felé, empátia és segítő szándék.
Mit gondoltok, mennyire állja meg a helyét ez a lista a XXI. században, mivel egészítenétek ki?
*Kiegészítés – Attila és Atilla is elfogadott magyar férfi név. Máig nem született azonban teljes egyetértés abban, hogy helyesen Attila vagy Atilla a hunok királya. Habár ma az Attila alak a közismertebb, tekintettel a témára az Atilla alakot használtuk. Köszönjük az észrevételt!
(forrás:igenyesferfi.hu/eletmod/van-ami-nem-valtozik-atillasag-avagy-12-osi-ferfi-ereny.php)

2016-10-10 11:53:22

id__s_p__r.jpg...mi az örökké tartó párkapcsolat titka
Hatvan éven keresztül szerette ugyanazt a nőt - nagyanyámat - és különösebb veszekedés nélkül, csendben élték az életüket. Megkérdeztem, mi ennek a titka és meglepően konkrét választ adott.
A hatvanadik évfordulójukat ünnepeltük, összegyűlt a család, hogy gratuláljanak a nyolcvanas éveik közepén járó nagy- és dédszülőknek. Még most is, ennyi év után is fogták egymás kezét. Én éppen egy szakítás után voltam és képtelen voltam megérteni, hogyan csinálják. Megkérdeztem és az alábbi választ kaptam:
"Édesanyám remek szakács volt. Egy nap mégis egy csúnyán odaégetett húst tett apám elé. Nem csak úgy kicsit odakozmált, hanem rendesen odaégett ételt. Vártam, hogy mit fog erre apám reagálni, de ő csak lekaparta róla a kormot és szó nélkül megette. Ezután rám nézett és csak annyit kérdezett:
- Milyen napod volt ma?
Ezután édesanyám visszatért a konyhából és bocsánatot kért apámtól, hogy így elrontotta a vacsorát. Sosem felejtem el apám válaszát:
- Szívem, nem volt ezzel semmi baj, szeretem a főztödet.
Később megkérdeztem, miért nem az igazat mondta anyámnak. A vállamra tette a kezét és ezt mondta:
- Édesanyádnak nehéz napja volt a munkahelyén. Hullafáradtan ért haza. Az odaégett ételtől nem éreztem magam igazán rosszul, túl lehet élni. De ha ledorongolom, nagyon rosszul esett volna neki.
Mindannyian hibázunk. De nem szabad a hibákra koncentrálnunk, sokkal inkább arra, hogy segítsük a másikat, akit szeretünk.
Ez a hosszú és harmonikus párkapcsolat titka."
A család tisztelettel és mosolyogva hallgatott. (forrás:zsircapa.info/az-orokke-tarto-parkapcsolat-titka)

2016-05-20 20:20:50

Boldogk__v__ralja.JPGHa, tudnám honnan jön ez a mágusi erő, ha tudnám ki adománya a szavak kincsé alakításának tudása…Ha tudnám honnan ered a lélek… kicsi felhőkön ülve várjuk vajon a leszületésünk!? S mikor megérezzük két földink erejét, döntünk s testet öltünk. Azt, hogy én miért hozzájuk ragaszkodtam csak most kezdem megérteni. Gyermekkorom csodálatos világa kísért. A csoda falu: Boldogkőváralja. Édesapa boldogfalunak nevezte el s nálunk így maradt használatban. Egy mesében sem lehetne találóbb nevet adni utcánknak: Béke utca. Itt töltöttük csodás gyermekkorunkat. A karácsonyokat, még most is hallom a nyikorgó ajtó hangját ami mögül, ünneplőbe öltözve vártuk a szobában az angyalok érkezését. Mai napig fülemben cseng a csengettyű, melyet Édesanya szólaltatott meg, mikor elérkezett az idő. Egyik legkedvesebb emlékem, melynek igazi jelentését csak most kezdem megérteni. Édesapa kőlevese. Az egész család útnak indult a kisbusszal. Megkeresni a tökéletes sziklafalat, amiből készülhetett később a leves. Mikor megtaláltuk, mindenki választott magának kincset. Hazaérve feltettük a vizet, bele a megmosott köveket. Majd jött a várakozás, hogy elkészüljön a csodaleves. Ahogy visszagondolok rá, az egész mintha meg sem történt volna... De a leves kész lett. Körbeültük a nagy asztalt a két hosszú lócán. Olyan lelkesedéssel, ahogy azt a levest kanalaztuk, még a palacsinta sem érhette utol. Azon gondolkodom csak, hogy az én apukámnak hogy jött ez az ötlet a fejébe, mert én ilyet azóta sem hallottam senkitől. A szakrális jelentését most kezdem csak megérteni. És csak remélni tudom, hogy a gyermekeimnek majd olyan értékeket tudok adni, ami nem csak, hogy álomvilág gyermekkorban, hanem hatalmas érték felnőtt fejjel. Adhatna házat, kocsit, ékszereket, de a legnagyobb kincset megkaptam tőle és Édesanyától. És a legcsodálatosabb az, hogy ezt soha nem veheti el tőlem senki!  (Írta G. Nagy Réka Viktória)

2016-04-26 15:20:56

images.jpgMagyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné (Püspökladányban településrész és utca őrzi nevét férjének), egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére.A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó "Anyák napját", ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” (forrás:wikipédia)


2016-04-26 12:37:28

felh__z.jpgFutótűzként terjedt a híre a fiatalok között...van egy hely, ahol hetente egyszer együtt dicsérhetjük az Urat és imádkozhatunk az országért! Hárman kezdték el és fél év alatt több százan csatlakoznak hozzájuk hetente. Felekezettől, gyülekezettől függetlenül egy akarattal gyűlnek össze és imádkoznak azért, hogy az országban ébredés legyen, hogy Isten vegye át a vezetést az emberek életében.
Felház- ahol Isten jelen van. Ismerd meg Jézust!
Amikor először hallottam róla, nem hittem a fülemnek. Fiatalok..? Imádkoznak..? Minden csütörtökön? "Igen, egyre többen."- válaszolták.
Döbbenten hallgattam, hogy három srác kezdeményezése ilyen hamar ekkora "ébredést" indított el és azon töprengtem, hogy Istennek milyen komoly tervei lehetnek az országgal, ha a fiataljainkat ilyen szinten szólítja meg és hívja el.
Én is elmentem csütörtökön a Millenárisba, a Felházba. Fantasztikus érzés volt látni, hogy ezek a fiatalok nem a bulizásra fordítják az idejüket, hanem arra, hogy közösen imádkozzanak és dicsérjék Istent. Ami különösen tetszett, hogy az alkalom elején elmondták: a Felház nem egyház, nem felekezet, hanem egy hely, ahol bárki, aki befogadta Jézust a szívébe, közbenjárhat az országért, egymásért, gyógyulásokért.
Nincs prédikáció, nincs gyűjtés - így a szekta és a pénzszerzés vádja máris megdől. Viszont van dicséret és van ima. És Isten jelenléte kézzelfogható.
Adományozni lehet, de azt is elmondták, hogy elsősorban a saját felekezetetek számára szánjátok azt, amit Isten munkájára fordítanál, csak ezután a Felházra. (mert itt is kell bérleti díjat fizet a teremért, áramszámla, stb. , ez evidens) Én örömmel adtam.
Az egész estés imát és dicsőítést úgy tűnik, Isten megáldja, hiszen "gyümölcséről ismerszik meg a fa", ez pedig láthatóan jó gyümölcsöt terem. Jövő héten az ország minden településéről várnak fiatalokat a Körcsarnokba. Ezt videóüzenetben is megosztották. Itt tűnt fel, hogy az egyik kezdeményezője a Felháznak Orbán Gáspár. Kicsit meglepődtem, ezt tényleg nem gondoltam volna.
Gáspárnak őszinte tisztelet azért, hogy felvállalta ezt a munkát és a támadások kereszttüzében is az Úr elhívását tartja elsődlegesnek. Mert persze a gyűlöletcunami a kommentekben azonnal elindult. Szidták őt, az édesapját, szidták Istent, szidtak mindent és mindenkit. Mert amúgy az a legegyszerűbb.  (és mintha tehetne róla, hogy az apukája az ország vezetője)
Pedig milyen jó lenne, ha végre meglátnák azt, hogy igenis, van más út, mint a gyűlöletkeltés. És az, hogy ez a srác kiállt a nyilvánosság elé, vállalva a hitét, elhívását, mindenképpen azt mutatja számomra, hogy meg van benne az alázat, a szeretet Isten felé.
Vajon a gyalázkodók közül hányan mernék vállalni egy miniszterelnök fiaként, hogy ők bizony hívő, karizmatikus keresztények és az a céljuk, hogy Isten nevét minél több fiatal emelje fel? Még ha a világ bolondnak nézi őt, akkor is? Biztos vagyok benne, hogy kevesen.
És még azt is gondolom, hogy a gyalázkodástól nem változik meg semmi. Jobb biztosan nem lesz. Viszont az, ha egy akarattal ezek a fiatalok imádkoznak az országért, az be tud indítani pozitív változást.
Attól, hogy ti nem hisztek Istenben, még létezik.
Nem szeretnénk senkire nyomást gyakorolni, hogy "higgyétek el, hogy van", sem győzködni a létezéséről... de ezúton is szeretnénk megkérni benneteket, hogy ti is tartsátok tiszteletben a MI hitünket. Mert megtapasztaltuk Isten erejét és szeretetét. Kívánom, hogy ti is érezzétek ezt meg. Várunk mindenkit csütörtökön a Felházba, ami most a Körcsarnokban lesz! Gyertek el és utána mondjatok véleményt!
Ez a kezdeményezés is megérdemli az EMBERI címet.
Áldás!  (forrás: www.emberi.blogstar.hu)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223242526


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg