2018. Június 21. Csütörtök Alajos napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

Lányoknak-Legényeknek

2012-06-11 13:08:32

tej.jpegEgy, a tejben található természetes összetevő véd az elhízástól. Az egereken végzett kísérlet még akkor is megvédte az állatokat a túlsúlytól, amikor zsírban magas étrend alapján táplálták őket - számol be a kutatásról a Science Daily. (forrás:OrientPress Hírügynökség)

2012-06-07 20:15:23

kep_0.jpg2012. június 17-én 19 órakor, a Magyar Szentek templomában tartja tanévzáró Te Deum-szentmiséjét a Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség, oktatók és diákok részvételével. A tanévet nyitó, illetve záró istentisztelet közös programja mindazoknak, akik év közben saját közösségeikben vagy plébániájukon élik hitéletüket – ám mivel katolikus egyetemisták vagy tanárok, e két találkozási pont összefogja őket. Az immár huszonkét éve újra működő fővárosi egyetemi pasztoráció sokirányú tevékenységet folytat: közösségeket vezet, katekumenátust indít, jegyesiskolát szervez, három kollégiumot tart fenn, és albérleteket közvetít az egész év során (az egylelk@yahoo.com címen). A nyári keresztény gólyatábort is a kezdő egyetemisták és főiskolások megszólítására, meghívására szervezik meg minden évben; az idén augusztus 15. és 19. között, Esztergomban. Az erre való jelentkezés módját, valamint minden aktuális információt megtalálhatnak az érdeklődők a www.egylelk.com honlapon – írta Pákozdi István egyetemi lelkész.  A Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség ősztől várja új tagok bekapcsolódását. (forrás:Magyar Kurír)

2012-05-04 15:31:41

!cid_FF9E7CD2BBCD42ECA4AB79BFB25E3836@simongalria_1.jpgAz anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is. Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét Anyák Napjával kapcsolatba hozni. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. (forrás:wikipédia, grafika: Simon András)

2012-04-30 16:28:08

www.tvn.hu_4b9ade58812f368ee2e886794a1eea84.jpgA magyar nyelvterület nagy részén május l-jére virradó éjszaka állították, illetve állítják a májusfát. Másik jeles alkalma pünkösd. A május elsején állított fákat pedig sokfelé éppen pünkösdkor bontják le. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. A magyar nyelvterületen a májusfa-állításnak két jellegzetes formája ismert: az egyik a lányos házakhoz vitt májusfa, a másik a középületek, kocsmák előtt felállított májusfa. A májusfák beszerzése mindkét esetben a mindenkori legények, legénybandák feladata. A májusfának alapvetően két változata van: kivágott, sudár, esetenként kérgétől megtisztított fa, melynek csak a tetején hagyták meg a lombját, vagy virágzó, zöldellő gallyak, ágak. A magyar nyelvterületen a májusfák tájanként változó típusba sorolhatók, így Nyugat-Magyarországon a letisztított kérgű fa, tetején lombbal, vagy magas póznára erősített zöld ág, az Alföldön többnyire kisebb, egészében felhasznált fa a jellemző. Északkelet-Magyarországon is ehhez az utóbbihoz hasonló módon készítik a májfát, de újabban terjed a virágcsokor, illetve a virágkosár ajándékozása. A csehszlovákiai magyar adatok magas fákra, az erdélyiek azonban inkább zöld ágakra utalnak. A fákkal kapcsolatosan kétféle követelmény lehetett: sudár, magas legyen vagy fiatal, zsenge. Az ágak pedig zöldek vagy virágosak. A helyi lehetőségeknek megfelelően változik a fa fajtája, mely lehetett nyárfa, nyírfa, fenyőfa, fűzfa, virágzó cseresznyeág, meggyág, orgona stb. A májusfa eredetéről és már a múlt században is meglévő változatairól az alábbiakat olvashatjuk: „Minden év május elsején a falukban, városokban, sok épület előtt lehet leszúrva látni virító zöld levelű, ágasbogas, karcsú, magas fákat, melyeken virágok, szalagok, déli gyümölcsök, italok, fűzérek stb. díszelegnek. Falvakon nőtlen ifjak kedveseik ablaka előtt állítják fel május 1-ső napján virradóra a májusfát; városokban ma már csak a mészárosok emelnek íly fákat a tőlük húst hordó fehérnép számára. A májusfáról azt írják, hogy sz. Jakab és sz. Fülöp, midőn térítgetni jártak, utitársuk lett Valburga nevű szűz hajadon; ezt ebbeli cselekvényéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, s rágalmazták. A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, előtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, midőn a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt sz. Jakab apostol napja virradójára (május 1-én). Nőtlen ifjak ez időtől ez okon szoktak magas zöldfát jó magaviseletű hajadonok ablaka előtt felállítani, még pedig ha lehet észrevétlenül. Ma már májusfa helyett egy csokor szép virág is megteszi a kellő hatást” (Réső Ensel 1867: 198).
Mint az idézetből is kitűnik, a lányok számára állított májusfát többnyire titokban szerezték be és állították fel. A májusfa állítását évszázadok óta tiltják a hatóságok az erdők és tulajdonosaik védelmében. A fát általában lopták az erdőről, de volt, ahol fizettek, illetve fizetnek érte. A Zemplén megyei Rudabányácskáról több kilométerre is elmentek a legények a fáért. Sárkeresztesen az első világháború előtt éjszaka, sötétben két patakon át hozták a fát, de a két világháború között már vették az erdőből a fekete- vagy lucfenyőt. Az alábbiakban a lányoknak állított májusfa néhány táji változatát mutatjuk be. Ezek a leírások egyúttal utalnak a szokás változására is. Csépán a májusfa virágos ecetfa vagy fűzfa lehetett. Színes papírszalagokkal díszítették. Kapura vagy kútgémre tették. Titokban csinálták, hogy ne vegyék észre, a negyvenes években csokoládét, narancsot is kötöttek rá. A májusfát vagy májusi gallyat világosig őrizni kellett. A két háború között divatba jött a szerenád, az éjjelizene május elsején. Nagykőrösön amelyik lánynak már volt udvarlója, az május l-jén kapott májusfát. Leggyakrabban nyárfa volt, de állítottak vadkörtét, orgonát, vadpiszkét is. A fákra színes papírszalagokat akasztottak. Ezután szerenádot adtak, amit a lánynak fogadni illett egy szál gyufa meggyújtásával. A szerenádot követően a lány kiment és borral kínálta a legényeket. A Tápió menti falvakban a májusfaállítás időpontja a közelmúlt évtizedeiben került május elsejére, korábban pünkösdkor volt szokásban. A májusfa fűzfa vagy nyárfa. Szalagokkal, esetleg üveggel díszítették. Egyes legények titokban állították a fát, mások viszont bekopogtak és énekelték: Kelj fel rózsám itt a májfa, jó éjszakát, vigyázz rája! (Barna 1985b: 787)
A lányok viselkedése is szinte falvanként változott. Volt, aki kiment és megkínálta a legényt. Tápiószentmártonban a májfára kerülő szalagokat a lány kölcsönözte a legénynek. Általában az udvarló legény vitte, de egyes községekben a legények a rokon lányoknak is állítottak májusfát. Heves megyében a harmincas években alakult ki az a szokás, hogy májusfa helyett virágkosarat küldenek, újabban már a postással. Egerbocson például az első világháború idején az eladó lányoknak 12–15 méter magas gyertyánfát, a kislányoknak gallyakat állítottak (Bakó 1966). Ajakon a májusfát a tornáchoz támasztotta az udvarló legény. A lány azzal jelezte, hogy jó szívvel veszi az ajándékot, hogy három szál gyufát gyújtott. A legény ottmaradt a májusfára vigyázni, nehogy ellopják bosszúból vagy tréfából. Szilva-, alma-, fűzfa lehetett a májusfa, a lényeg az volt, hogy ne legyen száraz. Kendőt, csokoládét, almát, cukrot aggatott rá a legény az 1930-as években. A fa őrzéséről nóta szólt:
Ma van május első vasárnapja
Kinn alszik a legény a kapuba.
Kejj fel legény oda van a kalap,
A májusfa a zöld erdőbe maratt
Nem maratt ott mer én elültettem
Mit tehetek ha ellopták tőlem.
Ortutay 1934: 162–163) (forrás: http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/07/122.html)

2012-04-18 12:39:29

az___vmadara.JPG
erdei fülesbagoly - fürj - gyurgyalag
Szavazni 2012. május 15-ig lehet.  Az MME 1979-ben indította útjára az "Év madara" programot. A tavalyi év pozitív tapasztalatai alapján idén is az ország lakossága dönthet arról, hogy melyik legyen a következő év madárfaja, melyikért szeretnének többet tenni az emberek. A május 15-ig tartó internetes szavazás végén a legtöbb voksot kapott faj lesz 2013. év madara, és az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését. Ismerkedjen meg a három fajjal, majd szavazzon Ön is! (forrás:mme.hu)

2012-04-10 21:19:31

OBB_logo_2_resize.jpgAz ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból a National Geographic Kids című újságban meghirdetjük a „Kabalafigura kerestetik” című rajzpályázatunkat. Ha szeretsz alkotni, akkor rajzolj és tervezd meg az ORFK-OBB kabalafiguráját! Rajzodat szabadon választott technikával készítheted el, A/4 méretben. Pályázatodhoz feltétlenül mellékeld neved, életkorod, címed, telefonszámod, e-mail címed! Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet, és elmúltál 6 éves, de nem vagy idősebb 14-nél, akkor ne tétovázz! Ragadj papírt, tollat, ceruzát vagy bármit, amivel rajzolni lehet és nyerd meg a 10 közlekedésbiztonsági ajándékcsomag egyikét. A tíz legjobb pályaművet - amit a májusi számban te is megtekinthetsz - szakmai zsűri bírálja el, majd kiválasztja a végső nyertest, akit egy kerékpárral jutalmazunk. A Zsűri mérlegelni fogja az ötlet egyediségét, további felhasználhatóságát, a témához való „hűségét”. A győztes munkát a későbbiek során egy grafikus fogja véglegesíteni A nyertes pályázat alkotója hozzájárul, hogy a kabalafigurát az ORFK-OBB felhasználja, továbbfejlessze, illetve kiadványaiban megjelenítse. A pályázatokat az alábbi címre várjuk: National Geographic Kids, 1181 Budapest, Reviczky Gyula u. 9-11. Beérkezési határidő: 2012. április 16.A pályázathoz némi segítség:Az ORFK-OBB hagyományosnak tekinthető felvilágosító és kommunikációs tevékenysége gyakorlatilag a közlekedők valamennyi rétegére kiterjed (gyalogos és járművezető). A kampányok alapvetően a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen irányulnak (sebességtúllépés, ittas járművezetés, biztonsági öv használatának elmulasztása, közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek a védelme stb.). Egy olyan figurát keresünk, amely valahogyan kötődik baleset-megelőzési tevékenységünkhöz, egyedi (egy még nem létező figura) és viszonylag egyszerű, könnyen megjegyezhető, jól mutat színesen és fekete-fehéren egyaránt. Hol szeretnénk felhasználni a kabala figurát? Ez fogja a logó mellett megjeleníteni a bizottságot. Célja, hogy ha valaki ránéz a figurára, az ORFK-OBB jusson róla eszébe. A kabalafigurát felhasználjuk a rendezvényeinken és saját honlapunkon, szórólapjainkon, valamint egyéb kiadványainkon, ajándéktárgyainkon. További részletek: www.baleset-megelozes.eu, valamint a www.facebook.com/balesetmegelozes oldalon. (forrás:JNSZ MRFK)

2012-04-03 22:05:23

giroszazasz.jpgA magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény megszavazásával újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar jogalkotás, amely gondoskodni kíván értékeink védelméről. A törvény kidolgozása széleskörű egyeztetés mellett folyt, a társadalmi szervezetektől, civilektől, tudományos- és néprajzos műhelyektől érkezett több száz észrevétel közül a törvényjavaslatot előkészítő vidékfejlesztési tárca számosat beépített a javaslat szövegébe. Ezentúl a most megszületett törvény adja a keretet ahhoz, hogy szellemi, kulturális javainkat, szokásainkat, jelképeinket és egyedi termékeinket felkutassuk, őrizzük és nyilvántartsuk – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. Az Országgyűlés 2012. április 2-án, hétfőn, négypárti egyetértéssel – 304 igen, 5 LMP-s tartózkodó szavazat mellett, ellenszavazat nélkül – szavazta meg a hungarikumtörvényt. A jogszabály meghatározása szerint a hungarikum olyan kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A hungarikumokat a jövőben védjegy jelöli. Nemzeti értékeinket a Hungarikum Bizottság által működtetett Nemzeti Értéktár tartja nyilván. A magyar nemzeti értékek körébe sorolhatók a magyarsághoz kapcsolódó tárgyak, a szellemi és kulturális javak, a szokások, a jelképek, a nemzettudatot megtestesítő alkotások. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencei összmagyarsággal együtt élő nemzetiségek értékeit is a megőrzendő örökségek közé soroljuk. A magyar folklór is kimerítetlen tárháza őrzendő értékeinknek. Szokásaink, hagyományaink, a tradicionális népzene, mind-mind a magyar szellemiséget testesítik meg. (forrás: objektivhirügynökség)

2012-03-19 09:45:56

1.    Legyünk magabiztosak!
A fiziológiás változások köztudottan kihatnak a mentális állapotra, és viszont. Húzzuk ki magunkat, emeljük fel a fejünket! Így erősebbnek érezzük magunkat, és annak is tűnünk.
2.    Tudatosan mérjük fel a környezetünket!
Az utcán az otthoni normál riasztási fokozatból kapcsoljunk feljebb, legyünk figyelmesebbek, időnként pillantsunk körbe! Ezzel azt kommunikáljuk, hogy tisztában vagyunk azzal, mi történik körülöttünk. Nem keltjük gyanútlan, elveszett ember benyomását, akit könnyű elszakítani a „nyájtól”.
3.    A csapat erősebb!
A gyerekek, ha egy mód van rá, többen mozogjanak együtt! Ez a felállás már jóval kockázatosabb egy lehetséges elkövető számára.
4.    Ne mutassuk, mink van!
A fiatalok lehetőleg ne hordjanak értékeket: ne mutogassák legújabb mobiltelefonjukat, ne hordjanak drága órát! Látsszon, hogy határozott léptekkel, kimondott céllal igyekeznek valahová.
5.    Kerüljük a kockázatot!
Kerüljük az olyan környéket, napszakot vagy helyzetet, amely kockázatos lehet! Éjjel, néptelen utcán ne járjunk egyedül! Ha mégis erre kényszerülünk, akkor lehetőleg jól megvilágított, forgalmasabb útvonalat válasszunk, és célirányos, határozott léptekkel haladjunk!
6.    Hallgassunk az ösztöneinkre!
Az emberi agy elképesztő módon képes szelektálni a veszélynek ható információkat. Ha azt érezzük, valami nem stimmel, fogadjuk el, és ne küzdjünk ellene! Valami olyan jelet láthattunk, amelyet tudatosan analizálni nem tudunk, de az agy már érzékelte. Ha például a sötét utcán három gyanús alak ácsorog, ne keressünk önigazolást a megérzéseink ellen! Menjünk át a másik oldalra, vagy várjuk meg, míg jön valaki, akihez csatlakozhatunk.
7.    Nem adom egykönnyen!
Alkalmazzunk olyan verbális és nonverbális jeleket, amelyek tudat alatt azt üzenik, hogy nem vagyunk könnyű prédák. Például már az ernyőnket is úgy markolhatjuk, hogy jelezzük: ha szükséges, akár ütni is tudunk vele.
8.    Kiabáljunk!
Merjünk kiabálni, ha úgy érezzük, közvetlen veszély fenyeget! Ha már megtörtént a baj – lefogtak bennünket, vagy elvették az értékeinket –, sokszor már nem sokat ér a segélykiáltás.
9.    „Mit mondtál az anyámra?”
Az utcán történő erőszak hetven-nyolcvan százaléka verbálisan kezdődik. Az ugyanis, hogy egy ember megtámadjon egy másikat, nincs belénk kódolva. Az elkövetők nagy részének nehézséget okoz a konfliktus nélküli erőszak, így az okot maga próbálja verbálisan létrehozni, hogy felpörgesse önmagát a cselekvésre. Ha ezt a folyamatot megbontjuk – nem reagálunk rá, vagy rendkívül határozottan visszautasítjuk a kötözködést, mutatva, hogy képesek vagyunk megvédeni magunkat –, mindjárt kockázatosabb célpontnak tűnünk.
10.    Nyerjünk időt!
Ha nem tudjuk megelőzni a támadást, és például a pénztárcánkat kérik, próbáljuk meg hirtelen két-három méterre eldobni magunktól. Amíg a támadó erre fókuszál, nyerünk egy kis időt a menekülésre.
+ 1 tipp: Több fegyver van nálunk, mint gondolnánk!
A hétköznapi tárgyak is alkalmasak a védekezésre: egy táska, egy földön heverő bot, egy bokszerként szorított kulcscsomó… Fontos azonban tudatosítani, hogy egy közeli támadás vagy kialakult közelharc során alapvető taktikai és technikai fogások, önvédelmi ismeretek nélkül csekély az esély a sikerre. Az ilyen helyzetek elkerülése, az elővigyázatosság és a megelőző viselkedés életet menthet! (forrás:family.hu/Kolos Emőke 2012/1. szám)

2012-03-05 13:17:56

mobiltelefon.gifMentősök tapasztalták, hogy közlekedési baleseteknél a legtöbb sérültnek van mobiltelefonja. Olyan sérülteknél, akikkel nem lehet kommunikálni, a segítségükre sietők nem tudják, hogy a telefon hosszú címlistájából kit értesítsenek. Mentőápolók és mentőorvosok azt javasolták, hogy a szükség esetén értesítendő személy adatait mindenki ugyanazon megjelölés alatt adja meg. A nemzetközileg elismert megjelölés: ICE (= In Case of Emergency = "vész esetén") Ezalatt a név alatt annak a személynek a telefonszámát kell megadni, akit vészhelyzetben / szükség esetén a rendőrségnek, mentőknek, tűzoltóknak fel kell hívni. Ha több ilyen személyt szeretne megadni, a következőképp lehetséges: ICE1, ICE2, ICE3 stb. Könnyű megcsinálni, nem kerül semmibe és vész, baleset esetén nagy segítség lehet! Javasoljuk ezen információ megosztását a családtagokkal, ismerősökkel. Angliában 2005 óta az emberek saját elhatározásukból kezdték el ezt használni, mert fontosnak tartották. (forrás:facebook)

2012-02-28 08:49:23

78788.jpgRegionális és demográfiai eltérésektől függetlenül egészségesebbnek érzik magukat azok, akik rendelkeznek olyan barátokkal, családtagokkal, akikről úgy vélik, bármilyen körülmények között számíthatnak rájuk. Az erős társadalmi kapcsolatok határozzák meg inkább, mennyire érzi magát egészségesnek az ember a Gallup 139 országára vonatkozó felmérésének elemzése szerint. A kutatóközpont 2005 és 2009 között végzett adatfelvételeit a Harvard és a Washington egyetemek szakértői elemezték, amelynek során rámutattak, a közösségbe tartozás és az egészség közötti összefüggés nem köthető régióhoz. Korábban több olyan kutatás készült, amely a két faktor között korrelációt mutatott ki, de ez az első, amely az összefüggést nemzetközi szinten is feltárta. A kutatáshoz több mint 270 ezer, 15 és 75 év közötti személy válaszait elemezték. Az eredmények szerint Latin-Amerika, Dél- és Délkelet Ázsia vagy Afrika fejlődő országaiban ugyanúgy kimutatható, mint a gazdagabb nyugati államokban, hogy egészségesebbnek vallják magukat azok, akik szoros családi, baráti kapcsolatokat ápolnak, mint azok, akikre ez kevéssé jellemző. A vizsgálat szerint, ha az elemzésbe olyan demográfiai jellemzőket is bevonnak, mint a nem, a kor, a családi állapot vagy az iskolázottság, az összefüggés akkor is fennáll. Egy külön elemzés során rámutattak arra is, azok, akik önkéntes munkát is végeznek, szintén elégedettebbek egészségükkel. Lisa Berkman, a Harvard kutatója szerint eredményeiket magyarázza, hogy a társadalmilag elszigeteltebb személyek nagyobb arányban vannak kitéve a stressz hatásainak, immunrendszerük gyengébb, ráadásul egészségügyi szempontból a kockázatosabb életvitelre, így jelentős alkohol- vagy  cigarettafogyasztásra is hajlanak. (forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél/gondola.hu)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223242526


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg