2018. Június 22. Péntek Paulina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

Lányoknak-Legényeknek

2013-08-01 12:41:23

f__bianna16.jpgSzombaton mindenki gyorsan megreggelizett, majd egy rövid tájékoztató után, hogy mire figyeljünk a nap során elindultunk megmászni egy közeli "piramist". Még csak fél órája meneteltünk felfelé betonúton, de mindenki ki volt fulladva. Borzalmas meleg volt aznap. Az út felfelé több mint három óra volt. Az izgalmas részek azok voltak mikor kötél segítségével kellett fel meg le mászni. Volt olyan szakasz is amikor jobbra is balra is majdnem függőleges hasadék tátongott, és a perem amin sétáltunk nem volt szélesebb 70 cm-nél. A baj csak annyi volt, hogy sok pihenő volt beiktatva. Jobb lett volna ha lassabban megyünk, de folyamatosan. A piramis 415 m magas. Dél után nem sokkal értünk fel. Azt hittünk, hogy akik kocsival jönnek már rég fent lesznek és kész étellel várnak minket. Fél órával utánunk ők is megérkeztek, addig megraktuk a tüzet. Mindenki megsütötte a maga kis virslijét, kolbászát. Három óra pihenés után elindultunk lefelé egy rövidebb úton. A köteles részeket kihagytuk így másfél óra alatt lent voltunk. Senkit nem kellett altatni az este. =)

2013-07-31 10:20:21

f__bianna15.jpgPénteken reggeltől estig mindenki sürgött-forgott. Készültünk az esti prezentációra. Kiválasztottuk a videót, megcsináltam a ppt-ot, majd megkértem egy helyi lányt, hogy fordítsa le nekem horvátra a Boncidai menyecskék című népdalt. Cserébe énekeltem neki magyar népdalokat. A tavaszi szél és a Túl a vízen nagyon tetszett neki. A konyha egész nap foglalt volt, mert szinte minden nemzet csinált valami ételt, süteményt ami az országára jellemző. Mi 2 óra helyett fél 3 kor jutottunk be a konyhába.Túrós csuszát csináltunk, jó kis hazai szalonnával. (a képen) Az este hivatalosan 18h kor kezdődött, de ez még csak a gyülekező volt. Nagyon sokan eljöttek, főleg fiatalok, meg is lepődtem. Nyolckor volt a nyitóbeszéd, majd előadtuk a szépen betanult horvát dalt és táncot. Tombolt rá a közönség =) Fél 9 kor elkezdődtek a prezentációk. Mindenki maximum 15 percet kapott, de mindig van csúszás és ez itt se volt másképp. A prezentációk vegyesek voltak. Volt aki csak videót mutatott, volt aki táncot, éneket, videót, diákat is A csúszás pedig egyre nagyobb lett, ezért úgy döntöttünk, hogy mi kicsit rövidebbre fogjuk. Magyarország a 7. volt a sorban, a spanyolok után. Én voltam a szóvivő, Nóri nem mert vállalni egy mondatot se =) A rövid bemutatkozás után jött volna a diasor, de csak a nyelvtanulósat hagytuk benne, mert már nagyon elhúzódott az este, és nem akartuk, hogy hosszú legyen. Egész jól mondták ki a magyar szavakat. A rövid nyelvlecke után mondtam pár érdekességet a magyarokról, majd elénekeltem a népdalt. Zárásnak pedig megnézték a rövid videót. Miután miután minden ország lement mindenki megrohamozta a terített asztalokat. Rengeteg jobbnál jobb étel volt és egész szépen elfogyott minden. Sajnos annyian voltak, hogy nem fértem oda reklámozni a túrós csuszát így az nem nagyon fogyott. Evés után még volt egy kis tánc, meg zene.    

2013-07-29 09:42:59

f__bianna14.jpgVasárnap délután beszabadultunk Nórival a fiúk konyhájába és csináltunk egy gyrost. Mind a négyünknek szüksége volt már egy kis megszokott ízre. Késő délután pihentünk, filmeztünk a nagy evés után. Este nyolc fele érkeztek meg a többiek Lucky szülinapi bulijára....Hétfőn délelőtt kis pihenés, 11 kor ment a buszom Zágrábba. Sétálgattam, nézelődtem, majd 3 kor találkoztam Bornával. Elmentünk biliárdozni. Ő nyert mind a kétszer, úgy hogy az októberi meccset is számolva 2-1 az állás neki, de lesz még visszavágó hazai terepen. =) Kedden a szokásos program. Délelőtt a folyóparton játék a gyerekekkel. Ebéd után beültünk egy kávézóba az új csoporttal ( multikulturálisba vagyok) és vezetővel, Luckyval. Összeállítottuk a menetrendet a multikulturális napra, estre, ami ma (pénteken) lesz. Délután gyakoroltuk a kis dalunkat. Miután végeztünk jött egy nő, aki a diszkriminációról tartott nekünk workshopot... Még kedden, attól vezérelve hogy majd nem kell sétálni szerda reggel, nagy lelkesen jelentkeztem, hogy maradok a táborhelyen valamit renoválni. Ezer éves vaspadokról kellett levakarni a rozsdát, amennyire csak lehetett. Nem a legkellemesebb meló a tűző napon, de megcsináltuk. Délután daltanulás a multikulturális napra. Még mindig borzalmasan hamisak vagyunk, de legalább a táncikálás megy és jól érezzük magunkat. Csütörtökön délelőtt nem mentem a folyópartra hanem a klubban maradtam készülni a multikult. napra. Leginkább Silviával (olasz) folytattunk eszmecserét a táncokról, szokásokról és hagyományokról. Délután össze kellett írnom, hogy ki hány percet szán és mire a multikult. napon. Ezután megcsináltuk a pontos menetrendet mára. A vacsi kivételesen 5 kor volt, mert mentünk át Mošćenicaba majálisozni. Sok régi autó és motor volt, mind nagyon jól nézett ki. Elkezdtünk velük fényképezkedni, majd az egyik motoros mutatta, hogy üljek be az oldalkocsiba. (a képen) Nem kellett kétszer mondani, és elhajtottunk a naplementébe... Szép is lett volna, ha a motor egy fiatal helyes fiúé... majd legközelebb. Bejártuk a vásárt, persze vettem egy két apróságot, zsákbamacskát. Két meglepetés közül választhattam. Az egyik egy ezüst öv volt, szerintem gyerekméretű, a másik meg egy adag Harry Potter kártya. Az eladó látta a csalódottságot az arcomon és felajánlotta, hogy választhatok egy karkötőt. Én jól jártam, ő már kevésbé, mert a karkötő 10kn volt, de a zsákbamacska csak 5kn. Nyolc után volt egy kis néptánc műsor, majd a polgármester mondott rövid beszédet, külön köszöntötte az önkénteseket. Az este zárásaként koncert és buli. Mindenki táncolt, kicsit úgy éreztem magam, mintha egy nagy lakodalomban lettem volna.

2013-07-26 15:35:17

f__bianna10.jpgMegint itt a szabadnap, gyorsan telnek a hetek. A hét második felében voltak izgalmasabb dolgok. 18-án délelőtt a szokásos játékok a gyerekekkel, délután pedig jött 2 lány, hogy tanítsanak minket cheerleaderkedni és bárkit aki csatlakozni szeretne. Egy kis bemelegítéssel kezdtünk,  megállapítottam, hogy még egy vasrúd is hajlékonyabb mint én =) Kicsit közelebb mentünk a fürdőzőkhöz, hogy lássák mit próbálunk csinálni. Betanultunk egy 8 ütemes kis mozgássort, majd kiválogattak 3-4 lányt akiket úgy gondoltak hogy jók lesznek flyernek (ők repkednek). Csatlakozott hozzánk egy tucat kigyúrt helyi fiatal, akik örömmel vállalták, hogy emelgetne minket. Én is kipróbáltam milyen, és az egyik oktató azt mondta hogy jó cheerleader lenne belőlem =) 19-én kicsit frissítettünk a játékokon, vittünk egy nagy kötelet. A kötélhúzást egy játszma kivételével mindig a mi csapatunk nyert. Volt még ugrálás miközben 2 ember hajtja a kötelet. Délután folytatódott a horvát dal ( ami egyébként jugoszláv) megtanulása. A bolgár lány, aki a hét elején érkezett borzalmasan aktív, s kitalálta, hogy táncoljunk is ne csak énekeljük. Koreográfia szerencsére csak a refrén alatt lesz.  Este az Udruga IKS-ben volt egy party a vezetőkkel, önkéntesekkel és helyiekkel. Az este elején sok sok rövid filmet néztünk meg amit egy csapat fiatal csinált. Itt az első epizód: (http://www.youtube.com/watch?v=eVTABk7mDHw) Véleményt nem írok, döntse el mindenki magának....miután túléltük ( :D)  a videókat kezdődött a buli, letáncoltam a lábam...  és persze minden este olyan hideg van hogy kabát kell de akkor este meleg volt, pedig jól esett volna a hűvös levegő...20-án...hm....hát egy páran elszöktünk és délelőtt és úsztunk egyet a folyóban, mióta itt vagyok most először. Utána persze elveztük a napot =) A többiek addig játszottak a kicsikkel. Ebéd után el kezdtünk foglalkozni a multikulturális nap programjával. Nem egyszerű ennyi ember véleményét meghallgatni, hát még meg is egyezni valamiben. Este a parton barbecue party volt. 

2013-07-21 10:35:51

f__bianna10.JPGVasárnap és hétfőn, ha jól emlékszem 5 új önkéntes érkezett. Most már több mint 20an alszunk a "szobában". Véleményem szerint már így is túl sokan vagyunk arra néhány gyerekre akikkel délelőtt játszunk.  Délután (16-án) Gordana (az egyik vezető) tartott egy kis prezentációt az Udruga IKS-ről. Kik, miért, hogyan, mikor hozták létre és hogy mi a céljuk. Sokkal okosabbak lettünk, tényleg =). Ezután jött egy túlságosan lelkes fickó aki felelős azért, hogy egy horvát dalt megtanuljunk a multikulturális napra, hát....kiválasztottunk valamit.....a dalt (17-én) kezdtük el megtanulni, zene füleimnek..... majd meglátjuk =) Vacsora után volt egy kis összejövetel a folyóparton, de annyira hideg volt, hogy kabát is kellett...A héten az "activity" csoportba lettem beosztva, ami annyit jelent (hogy szép az élet itt lent =), hogy mi találjuk ki egész hétre a gyerekeknek a játékokat. 17-én cirkusz nap volt, amit amennyire az eszközök engedték próbáltuk megcsinálni. A lényeg, hogy a kicsik jól érzik magukat és egyre többen jönnek. Délután az egész tábor összeült és próbáltuk összegezni az eddigi tapasztalatokat. A legtöbb panasz a szállás miatt van, és a kaja miatt. A szállás miatt szerintem hiába panaszkodnak, nem fognak minket egy öt csillagos hotelbe rakni. A kaja pedig hétről hétre egyre jobb lesz, most már ebédre is eszünk némi főttet. De a nap fénypontja még mindig a vacsora, ami az étkezést illeti. Vacsi alatt általában a két török lánnyal ülünk és mivel angolul nem nagyon tudnak azzal szórakozunk, hogy szavakat tanítunk egymásnak. Sokat nevetünk a kiejtésünkön =).

2013-07-16 21:13:51

F__bianna8.jpgMegkaptuk a szombatot szabadnapnak és úgy döntöttünk hogy elmegyünk Zadarba. A reggel 10 órás indulás helyett fél 1 kor sikerült elindulni. Az út hosszú volt, de fél 6 körül végre odaértünk. A többiek mind busszal mentek mi öten kocsival, Peti, Nóri, Lucky, András és én =). Úgy döntöttünk, hogy nem kell nekünk szállás éjszakára, jó lesz az autó is, így egy 4 csillagos szálloda parkolójában próbáltunk aludni. Az idő még tökéletes volt mire odaértünk és szerencsére már nem kellett belépőt fizetni. A mólón remekül elszórakoztunk. Rengeteg fénykép készült. A tenger nagyon szép volt és tiszta, lehetett látni az alját, bár lehetett volna még kékebb. Miután lement a nap kerestünk egy éttermet, ettünk egy pizzát. Finom volt, de nem közelíti meg azt amit Olaszországban ettem. Visszamentünk még a mólóra, beszélgetés, szendvicsezés, zenehallgatás, sörözés =) Elég félelmetes volt a tenger, pont láttunk egy vihart elvonulni. Ha jól emlékszem mi is kaptunk egy kis esőt belőle az éjszaka. Próbáltunk aludni, de öten egy kocsiban kicsit szűkös volt, az ablakot pedig eleinte nem mertük lehúzni, de reggelre mind le volt tekerve. Reggel arra ébredtünk hogy egy hatalmas busz tolat be mellénk, kicsit ijesztő volt. Vettünk valami harapnivalót, majd megreggeliztünk. Elmentünk vízibiciklizni. Egy órára fizettük ki, de kb. 2 és fél óra múlva tértünk vissza.  A csaj tök jó fej volt, mert 70 kuna volt egy órára a bicikli és csak 40 kunát kért pluszban. Minden csupa víz lett mire visszaértünk, még jó h csak törölköző volt nálam, úgyhogy sajnos erről nem készültek képek. Miután meguntuk a sok ugrálást és csúszkálást visszatértünk a mólónkra. Egész nap fújt a szél és nem éreztünk hogy mennyire is süt a nap valójában. Mindenki szép piros lett a nap végére. Lettek vicces pirulások :D Indulás előtt még ettünk egyet, pizza, hambi, ki mit kívánt. Fél 6 körül sikerült elindulni és 11 re értünk vissza a Cagebe. Mivel a többiek még maradnak egy napot senki nem volt rajtunk kívül a szálláson és tudtunk aludni ameddig akartunk. Végre kipihentük magunk =)

2013-07-16 12:55:46

Sikonda1.JPGA Pécs közelében lévő Sikondán, erdős területen tartotta nyári "közi-táborát" 2013. július 8-14 között a budapesti Egyetemi Lelkészség legnagyobb csoportja, az MKK (Műegyetemi Katolikus Közösség). Az egyhetes rendezvény nyitó szentmiséjét Fábry Kornél plébános celebrálta, előadást tartott Udvardy György pécsi megyéspüspök és Tátrai József informatikus mérnök, rendszergazda. Püspök Úr gyóntatott is. A fiatalok a kikapcsolódás mellett szociális munkát is végeztek a komlói Karitász segítségével, szervezésében. Lehetőségük volt Pécs nevezetességeit megtekinteni, játszottak, sportoltak, fergeteges bált tartottak. A záró szentmisét a magyarszéki karmelita nővérek kápolnájában Pákozdi István egyetemi lelkész tartotta több mint száz egyetemista részvételével. (szöveg és fotó: Esztergár-Kiss Domonkos)

2013-07-15 15:32:34

f__bianna9.JPGA menetrend mindennap hasonló. Reggeli után megyünk a folyópartra a helybeli kisgyerekekkel játszani. Arcfestés, labdázás, karkötőcsomózás. Ebéd után pihenő, horvát óra, amiből kettő volt a héten. Ha jól tudom nem is lesz több, mert következő héten a horvát történelemből kapunk egy kis ízelítőt. A két óra alatt nekem semmi új nem volt. A legtöbbet a helyi önkéntesektől tanulgatom... Délutánonként is a parton vagyunk. Tegnap voltunk kajakozni. Rengeteg szép vízbe borulást láttam, fényképeztem. Főleg a fiúk lettek vizesek, a lányok szépen helyt álltak. Én majd következő alkalommal próbálom ki =) Macskát persze találtam a szálláson, hófehér kis cukiság. Nagyon játékos, és imád a biliárdasztalban bújócskázni. Én ma délelőtt nem voltam a parton játszani, hanem vásárolni mindenféle kaját reggelire és ebédre. Nem egyszerű ennyi embernek vásárolni. Két bevásárlókocsi hipp-hopp megtelt. Ebédre végre nem reggelinek való kaját ettünk. Délután mentünk ki a partra, de nem volt tinédzser, úgyhogy egymást szórakoztattuk.... =)

2013-07-11 15:28:08

f__bianna8.jpgMegvolt az első szabadnapunk hétfőn. Ránk fért mivel a hétvége eléggé fárasztó volt (meg utána a buli =))). Délután 4 kor volt egy kis beszélgetés az emberi jogokról, de előtte ért egy kellemes meglepetés. Mila, az orosz lány 8-án született és kapott tortát, aztán láttam, hogy két torta van, de azt hittem először azért mert olyan sokan vagyunk. Nekem volt =). Fagyitorta. Megtudtam hogy Petrinjában nincs cukrászda... nagy hiba...A workshopon főleg arról volt szó, hogy hol milyen iskolarendszer van. Mindenki "panaszkodott" mindenkinek. Ezután a fiúk, Peti és Raszta elvittek minket pizzázni, kebabosat, fini volt, és jó csípős. =) Utána egy kis filmezés, majd száguldás haza a pónin. A héten beosztottak a konyhás csoportba. Mi vágjuk fel a zöldségeket, szalámit, kolbászt, és rakjuk ki a dolgokat az asztalra és mi is szedjük le, persze aki szeretne segíteni segíthet. Délelőtt a piacon voltunk, ahol az oroszok és mi magyarok felállítottuk az info deskünket. Szerintem a miénk jobb lett. Jöttek a kolbászra,  tepertőre és pálinkára rendesen. Sokan megkérdezték hogy eladó e a pálinka, persze hogy nem =). A terítőket is sokan el szerették volna vinni. Találkoztunk azzal a nénikével is, aki behívott a házába, hogy nézzük meg a sok sok törpét meg minden mást. Ő volt a legerőszakosabb, nagyon el szerette volna vinni a terítőt, még alkudozni is kezdett, hogy majd ha végeztünk és nem kell akkor adjuk neki. Délután megint az emberi jog volt a téma, ezzel kapcsolatban csináltunk workshopot. és szerintem lassan ünneplés lesz =) és 3 perccel ezelőtt megleptek a lányok :D kaptam egy adag lufit a nyakamba, egy "Happy Birthday-t" és egy ékszertartót Oroszországból =) köszi =)

2013-07-10 13:45:21

fábianna7_1.jpgSzombat reggel 10 kor kezdtük az On-arrival traininget a M.I.S. nevű étteremben. Először itt is névtanulás, csapatépítős játékok, stb.. A tréning arról szólt, hogy mi is az az EVS, mit várok el ettől az egésztől, mit várnak el tőlem mint önkéntestől, milyen jogaim vannak. Mik az inspirációim, motivációim, céljaim. Szombat este az utolsó játék activity volt. Minden amit rajzolni, mutogatni kellett EVS-sel kapcsolatos volt. Nem volt egyszerű lerajzolnom azt hogy "intercultural learning", de az utolsó percben csak kitalálták, és nem a felismerhetetlen pulikutyám által. Szinte egész nap esett, mire hazaértem annyira felcsaptam magam, hogy a nadrágom hátulja tiszta víz és kosz volt. Vasárnap szintén 10 kor kezdtünk. A délelőtt fő témája a Youthpass volt. Átbeszéltük csoportosan a 8 kompetenciát, amiket ezután a mentorunkkal végigjártunk. Mentorom egy helyi 18 éves lány, Ivana. Rövid beszélgetésünk alatt kiderült, hogy van kapcsolata a helyi zeneiskolával, úgyhogy hamarosan billentyűk érik az ujjaim =). Az ebéd utáni fő téma "Cultures in EVS". A témát egy bolondrömihez hasonló játékkel vezettük be. Volt 3 asztal, 5-5-4 emberrel. Tíz percünk volt átnézni a szabályokat, majd verbális kommunikáció nélkül kellett vezetni a játékot. Betűk és számok nélkül kellett vezetni a pontokat is. Pár kör után a veszteseknek és a nyertesnek át kellett ülni másik asztalhoz. Amit nem tudtunk az az volt, hogy minden asztalnál más szabályok voltak, más volt az adu, más volt a legtöbbet érő kártya. A lényeg az volt, hogy ezeket az új szabályokat hogyan tudjuk mindenféle beszéd nélkül megérteni, megértetni. Kis szünet levontuk hogy hogyan is kapcsolódik ez a játék az EVS-hez és a kultúrákhoz. A hétvége elég fárasztó volt mindenkinek. Én úgy érezem, hogy a 15 önkéntes kezd összerázódni =)

Oldal : 123456789101112131415
1617181920212223242526


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg