2018. Május 24. Csütörtök Eszter napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Magyarország

2014-05-07 16:02:58

tejpor1.jpgHamarosan ismét üzemel a volt berettyóújfalui tejporgyár: az átalakítás és az engedélyeztetési eljárás befejezése után júniustól indul a próbagyártás. Galló Ferenc, a Berettyóújfalui Tejporgyár Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint felvidéki magyarok indítják újra a tejporgyárat, amely négy magánszemély tulajdonában van: 90 százalékban egy felvidéki testvérpár, 5-5 százalékban pedig a menedzsment a tulajdonos. Az egykori tejporgyárat 2014. március 13-án vásárolták meg az új tulajdonosok, és azonnal megkezdték az átalakítási munkálatokat - tette hozzá Galló Ferenc megjegyezve, hogy az idén még sűrített tejből készítik a sovány tejport, de jövőre már tejet vásárolnak fel a környékbeli gazdáktól. A sovány tejport kínai és orosz piacokon értékesítik, míg hazai üzletláncokba - Spar, Coop - júniustól instant termékeket: kakaóport és kávé krémport szállítanak. Júliusban megkezdik a sajtgyártást is a berettyóújfalui gyárban. Az ügyvezető tájékoztatása szerint jelenleg 20 alkalmazottjuk van, számuk augusztusra 47-re emelkedik, jövőre pedig, miután megkezdődik a tejfelvásárlás, 120 embernek biztosít munkalehetőséget az üzem. A Berettyóújfalui Tejporgyár tervezett éves árbevétele 6 milliárd forint - mondta el az MTI érdeklődésére Galló Ferenc. (forrás:sokszinuvidek.hu)

2014-05-02 00:13:07

Marci.jpgHálaadó zenés áhítat volt 2014. április 29-én este Budapesten a Magyar Szentek templomában az ifjúság pápájának szentté avatásáért. Az eseményen százan vettek részt, két zenekar lépett fel: az egyetemi lelkészség MKK (Műegyetemi Katolikus Közösség) csoportja és az Imperfectum-együttes. Részletek hangoztak el a nagy pápa írásaiból, magyarországi beszédeiből. Az est végén a jótékony célú gyűjtés a kibővülő hittanterem ügyét szolgálta. (forrás: Pákozdi István/képek: Emri Márton)

2014-04-29 11:32:14

_biciklivaros_neprajzi_muzeum.jpgA budapesti és a szabadkai kerékpározás történetét mutatja be tárgyak, szövegek és fotók segítségével a Bicikliváros című kiállítás, amely 2014. április 14-én, hétfőn nyílt meg a budapesti Néprajzi Múzeumban. A szeptember 28-ig látogatható Bicikliváros. Szabadka - Budapest című tárlat a történeti vonatkozások feltárása mellett azzal is foglalkozik, hogy egy hétköznapi jármű miként válik különböző közösségek, szubkultúrák meghatározó jegyévé – közölte a múzeum az MTI-vel. A Szabadkai Városi Múzeumban 2011-ben rendezték A biciklisek városa – A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán című kiállítást, amely áprilistól a Néprajzi Múzeumban lesz megtekinthető a budapesti kerékpáros kultúrát bemutató anyaggal együtt. A két különálló, de egymástól elválaszthatatlan tárlat elsősorban a városi kerékpározás bemutatását, népszerűsítését tűzte ki célul, emellett társadalmilag érzékeny témákat is felvet. A Bicikliváros tárgyak, szövegek és fotók segítségével ismerteti meg a közönséggel a kerékpározás történetét a 19. század második felétől kezdve. A klubok, sportesemények bemutatása mellett nagy hangsúlyt kap a Partizán Kerékpárgyár, Weiss Manfréd és a Csepel gyár története, valamint a különböző mesterek, boltok, javító- és építőműhelyek megjelenítése is. Az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy a 20. században a kerékpár hogyan vált munkaeszközzé, sportszerré, divatos kiegészítővé, a városi identitás fontos elemévé. A kiállításnak fontos része a kortárs városi biciklis kultúra bemutatása, amelynek mérföldköve volt a Critical Mass Budapest elnevezésű, 2004-ben indult kerékpáros demonstráció. Hasonló szerepet tölt be az évenként megrendezett szabadkai biciklis felvonulás, a Trimbi is. A tárlat létrejöttét és a kapcsolódó programok megszervezését városi biciklis szervezetek, közösségek és egyének is segítették.(forrás:mandiner.hu/mti)

2014-04-24 11:25:25

t__nd__rkert.jpgA gazdag, de pusztuló vidéki világ gyümölcsfajtáinak megőrzése volt a célja az első Tündérkertek megálmodóinak, Szarvas József színésznek és Kovács Gyula pórszombati erdésznek és Ambrus Lajos írónak; törekvéseiket pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja. Az első budapesti Tündérkertnek a kárpát-medencei gyümölcsfajták gyűjteményének Budapesten a békásmegyer-ófalui Szent József Közösségi Ház ad otthont, amelynek kertjében az első tíz őshonos gyümölcsfát ültették el. Kovács Gyula pórszombati erdész (a képen) az MTI-nek azt mondta, akkor kezdett a az őshonos fajták megőrzésének szükségességével foglalkozni, amikor az 1980-as években erdészként a Göcsej szívében látta "a gyümölcsfákat és a régi kultúra emlékeit is elpusztulni". Úgy vélekedett, hogy a hihetetlen gazdagságú vidéki világból valamit meg kell őrizni, és ehhez végül nem egyedül fogott neki, társakat keresett hozzá. Ma már a Kárpát-medence minden térségében létrehozták a Tündérkerteket, ezekből már közel száz található. Kifejtette: a "gyümölcsészet" és a néprajzi hagyományok megőrzése együttes feladat, amit a zalai Hetés vidékén talán már sikerült megvalósítani. A pórszombati Medes-hegyen található birtokán mostanra mintegy kétezer különféle őshonos gyümölcsfafajtát gyűjtött össze, de az a törekvése, hogy ezekből "vissza tudjon ajándékozni" azoknak a tájegységeknek a Tündérkertjei számára, ahol azok eredetileg is éltek. Kovács Gyula azt is elmondta: idén már a bukovinai székelyek és a moldvai csángók is elkezdték összegyűjteni a maguk őshonos gyümölcsfáit. A Tündérkertek mozgalmát ugyanakkor szeretné minél inkább a fiatalokkal is megismertetni, ezért iskolakertek létrehozását is szorgalmazza.   
Szarvas József, a Tündérkert másik alapítója az MTI-nek azt is elmondta, hogy az őrségi faluban található Tündérkertben minden őshonos gyümölcsfának gyermekgondnoka van. A Nemzeti Színház művésze Kovács Gyula erdész szakmai támogatásával 2009-ben hozta létre Vas megyei portáján a Tündérkertet. Azóta minden esztendőben annyi őshonos gyümölcsfát mentenek be a kertbe, ahány gyermek az előző évben a faluban született, így a Vas megyei településen nincs olyan gyermek, akinek a gondjaira, gondnokságára ne lenne bízva egy-egy őshonos gyümölcsfa - mondta Szarvas József. Emlékeztetett: a viszáki Tündérkertben jelenleg 83 őshonos gyümölcsfa található. A megmentendő őshonos fákról lemetszett ágat beoltják egy vadalanyba. A fiatal fákat - amíg erre szükség van, míg a gyökerei meg nem erősödnek - a szülők gondozzák, öntözik, majd évek múltán élvezhetik a fa gyümölcsét. Végtelen fajtagazdagságú gyümölcshagyatékot hagytak ránk eleink, de ezek a hagyatékok egyre fogynak - fűzte hozzá. Szarvas József az Őrségben (Viszákon) vásárolt portáján Pajtaszínházat hozott létre, galériát alapított.
Az agrárrendszerekben a sokféleség megtartását, növelését létkérdésnek nevezte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca háttéranyaga kitér arra, hogy a nemesítési alapanyagként is szolgáló genetikai alapanyagok eltűnése a változó körülményekhez alkalmazkodó újabb fajták előállítását veszélyezteti. A mezőgazdaságban használt fajták viszonylag rövid idő alatt - akár egy évtizeden belül is - kicserélődhetnek és eltűnhetnek, például a változó piaci igények, gazdaságpolitikai döntések miatt - emlékeztet az összegzés.
Ebből kitűnik: rendkívül kiszolgáltatott a mezőgazdaságban használatos genetikai erőforrások sokfélesége, az agrobiodiverzitás, amelybe a régóta termesztett növényfajok és fajták, a nemesítés során előállított fajták, a tájfajták és változatok, valamint a kultúrnövények vad rokon fajai is beletartoznak. A mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrásaink megőrzése kulcsfeladat, ezen belül a helyi körülményekhez alkalmazkodott fajták felelevenítése, továbbá néhány egyeduralkodó világfajta mellett a régebben elemző gazdag fajtaválaszték alkalmazása is fontos. A nemzeti erőforrásokkal, ezen belül a genetikai erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás alapvető jelentőségű Magyarország létfeltételeinek fenntartásában és gazdasági jólétének megteremtésében....(forrás: MTI)

2014-04-15 10:26:05

127097_baranyok.jpgGulyásként, füstölve vagy gyömbérrel ízesítve is fogyaszthatnak bárányhúst azok, aki 2014. április 18. és 22. között ellátogatnak a Vajdahunyad várába. Az első Húsvéti Bárányfesztiválon ugyanis a bárányt nemcsak simogatni, de kóstolni is lehet majd. Közel négyszáz kézművessel és gasztronómiai kiállítóval várják az érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum elé az első bárányfesztivál szervezői. Az idei Bárány évéhez kapcsolódó rendezvényen neves juhtenyésztők mutatják be, mitől lesz kezes a bárány, de a gyapjú sokrétű felhasználásával is megismerkedhetünk a négy nap során. Az egyik legősibb állatunk, mégis keveset tudunk róla - mondta az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Necz István főszervező. Hozzátette, a fesztivál célja, hogy közelebb hozzák a bárányfogyasztást az emberekhez, hiszen a bárány húsa nagyon egészséges, kiváló fehérjeforrás. Ezért több száz bárányból készült gasztronómiai különlegességet sorakoztatnak fel - a hagyományos fogásokon túl bemutatkozik a nemzetközi konyha is. Az ínyencek akár édesen kipróbálhatják a húsvéti fogást. A rendezvény nyitónapján, április 18-án pedig a vendégek 50 százalékos kedvezménnyel fogyaszthatnak a kuponfüzeten feltüntetett kiállítóknál. Emellett azokat, akik jegyet váltanak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, vendégül látják egy báránygulyásra is. A gasztronómiai élményeken túl folklór programokkal és színházi előadásokkal szórakoztatják a közönséget. A fiatalok a négy nap során megtanulhatnak régi mesterségeket űzni, de lesz locsolóverseny is. A kicsik számára több ezer csokitojást rejtenek el a parkban, a Csokoládé Múzeum jóvoltából pedig csokival festhetnek ostyákra képeket a gyerekek. A fesztivál mindenki számára ingyenes.(forrásé:OrientPress Hírügynökség (OPH)Kép: internet)

2014-04-08 10:42:19

ker_flashmob.jpgKözeledünk hitünk legnagyobb ünnepéhez, a húsvéthoz, amikor felekezeti különbségek nélkül valamennyien együtt ünnepeljük Krisztus föltámadását. Sok ember erről azonban semmit sem tud, esetleg nem is érdekli a dolog. 2014.április 10-én (csütörtök) 16:45 és 18:00 között ezért a virágvasárnapra és a nagyhétre készülve egy teljesen politikamentes, ökumenikus keresztény meglepetés-akció készül a Ferenciek terén Budapesten. A megmoccanás célja, hogy fölhívjuk a figyelmet arra, hogy a húsvét nem egyenlő a csokinyuszival és a festett tojással. Ezeknek az évszázados hagyományoknak az alapja ugyanis Jézus, akinek személye a mai napig mindenki számára példakép lehet: aki követi tanítását, az maga is csodákra képes saját életében és környezetében. Az akció keretében tizenhárom férfi fog Jézusnak és az apostoloknak fölöltözve a város utcáin a járókelőkkel találkozni, majd Jézus szamárhátra pattan a Ferenciek terén, hogy így vezesse az őt követőket. Ha egyetértesz kezdeményezéssel, és időd, kedved engedi, akkor vegyél részt azon a villámcsődületen, mely 17:30-kor veszi kezdetét a Ferenciek terén a templom előtt. Nem kell semmi különleges dologgal készülnöd, öltözz természetesen, viszont ha tudsz, hozz magaddal egy pálma- vagy barkaágat, és ha Jézus fölült a szamár hátára, kövesd őt és az apostolokat. (forrás:shoeshine.hu)

2014-04-02 13:38:46

budapest600.jpgAz idén is kékre világítják a Parlament kupoláját az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) kezdeményezésére, ma - 2014. április 2-án - az autizmus világnapján, amelynek alkalmából az ország több mint 20 pontján tartanak rendezvényeket... A világnapon Magyarországon és külföldön is látványos programok hívják fel a figyelmet az autista emberekre. Ezek közül a legátfogóbb az Autism Speaks Light is Up Blue! (Ragyogjon kékben!) kampánya, amelynek keretében a világ számos híres épületét világítják ki kék fénnyel, köztük a riói Megváltó Krisztus-szobrot, a Niagara-vízesést, a londoni Big Bent, a párizsi Eiffel-tornyot, a prágai Károly-hidat, a római Colosseumot. Magyarországon az AOSZ információja szerint 18 épületet világítanak kékre különböző városokban, köztük a Parlamentet, a Vígszínházat, a Művészetek Palotáját. Az autizmussal élők magyarországi érdekvédelmi szervezete, az AOSZ és tagszervezetei rendezvényeket tartanak ezen a napon. Országszerte több helyen lehet sétálni, kirándulni vagy futni az autistákért, koncerteket, előadásokat tartanak. Szombathelyen sétát rendeznek az autizmussal élőkért, Miskolcon kézműves manufaktúra alapkövét teszik le és interaktív játszókertet adnak át szerdán. Veszprémben a Mackó Cukrászdában a világnap alkalmából kék süteményeket készítenek. A ferences rend által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ rendezvénysorozatot szervez április 2. és 5. között. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Vígszínházban fellépő uruguayi operaénekes, Erwin Schrott arra kéri szerdai koncertjének közönségét, hogy egy kék kiegészítő vagy ruhadarab viselésével csatlakozzanak a világnaphoz....(forrás:MTI/Életszépítők)

 

2014-03-26 08:24:48

arboretum.jpgA családokat 2014. március 28-án és 29-én, pénteken és szombaton is programokkal várják, a gyerekeket interaktív ökoszínház szórakoztatja majd  - mondta el az MTI-nek az összefogás kezdeményezője, a Szarvasi Arborétum igazgatója. Hanyecz Katalin kiemelte: Magyarországon soha nem volt ilyen összefogás az arborétumok és botanikus kertek között. Hozzátette, hogy az Új módszerekkel a zöld jövőért című program célja bemutatni a lakosságnak Magyarország természeti szépségeit, gyakorlati példák és játékos feladatok segítségével ráébreszteni a családokat arra, hogy mennyi mindent tehetnek saját környezetükért. Az igazgató elmondta: az országos roadshow keretében Szarvason mutatkozik be elsőként Futurobi, az interaktív ökomanó, aki színházi műsorával szórakoztatja a gyerekeket. A szakmai bemutatók Szarvason a víz világnapjához kötődnek, a látogatók a víztakarékos öntözéssel és környezetbarát ökogazdálkodási módszerekkel ismerkedhetnek meg. A program 2014. június 7-én szintén Szarvason zárul, ahol a játékokban részt vevő, legjobban teljesítő családok mérik össze tudásukat - tette hozzá Hanyecz Katalin. Az Új módszerekkel a zöld jövőért programban a Szarvasi Arborétum mellett a Pilisi Parkerdő Zrt., a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertje, a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert, a szegedi füvészkert, a Budai Arborétum, a Vácrátóti Botanikus Kert, a Kecskeméti Arborétum, a Agostyáni Arborétum, az ELTE Füvészkert, a Zirci Arborétum, a pannonhalmi Arborétum és Gyógynövénykert, az Alcsúti Arborétum, a Soproni Botanikus Kert, a Tápiószelei Agrobotanikus Kert, az Avasi Arborétum, a SZIE Botanikus Kert, a Szent Mauríciusz Monostor Arborétuma, a Debreceni Botanikus Kert és a Helikon Kastélymúzeum - Festetics-kastélypark vesz részt. (forrás:alternativenergia.hu)

2014-03-20 16:00:51

vackor_01_czobel_szilardNyar_1024x768.jpgAz év európai fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor, a győztes 70 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik a lengyelországi Wybicki tölgye. Az eredményt Brüsszelben, az Európai Parlament épületében jelentették be. A díjat a Szent István Egyetem nevében a fát benevező Czóbel Szilárd egyetemi docens és Gyuricza Csaba, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja vette át. A várost Péterfi Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte - közölte Gödöllő Város Önkormányzata csütörtökön az MTI-vel. A gödöllői mellett cseh, bolgár, ír, szlovák, lengyel, skót, francia, olasz és walesi fák versenyeztek, elsősorban történetük és kevésbé kinézetük alapján. A gödöllői Botanikus Kertben álló vackor az ország egyik legöregebb, 20 méter magas, három méter kerületű, még mindig termő vadkörtefája. A 18. században Grassalkovich Antal gróf ezer vadkörtét ültetett, mivel egy vadászat során egy vadkörtefán lelt menedéket a sebzett vad elől. A fa történetében érdekes még, hogy 1849-ben Kossuth is itt írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf is itt ismerte meg Sissit. Eddig kétszer nyerte magyar fa a fődíjat: 2012-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.  Az év fája versenyt Magyarországon is megszervezik, győztese indulhat az európai megmérettetésen. A Szent István Egyetem botanikus kertjében álló, körülbelül 300 éves vadkörtefa az ország egyik legtekintélyesebb méretű és legidősebb fája. A szép és "ereje teljében" lévő fa tavaly majdnem 50 ezer termést hozott.(forrás:mti)

2014-03-10 19:02:58

hungarikum.jpg2014. március 15-16-án, egy helyen mutatkoznak be a Magyarországra jellemző, egyedi, hagyományos nemzeti értékeink, a hungarikumok. A helyszín Ópusztaszer. A kétnapos Hungarikum faluban külön hangsúlyt kapnak a Dél-Alföldön fellelhető nemzeti értékek és a határon túli területek kulturális örökségei is. Futballfilm, kutyabemutató, néptánc, zenei fellépők, hagyományőrzők, kézműves foglalkozások, íjászbemutató és még számos egyéb, színes program várja az érdeklődőket Ópusztaszeren a Hungarikum Faluban szombaton és vasárnap. A két nap során a résztvevők találkozhatnak a Puskás Hungary című film alkotóival, és nyilvános vetítésen megtekinthetik az alkotást. A Kassai-féle lovas íjász módszert Smuta Gergő törzsfő csapata mutatja be, de nem marad el a Magyar kutyafajták bemutatója sem. Gasztronómiai különlegességként mindkét napon birkapörkölt kóstoltatás lesz a Karcagi Birkafőző Egyesülettel. A hungarikumokkal színesített vásári forgatagban az érdeklődők gazdag kínálatból választhatnak. Jelen lesz a Bánfi szikvíz, a Dél-magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete, a Násztor Papírmanufaktúra, az Árpád Pálinka, Gyulai Pálinka Manufaktúra, a Csabai kolbász, a Viharsarki Lekvárium, a Gyulai kolbász, Családi Pincészetek Borai és a Hencz homoktövis készítmények is. Változatos a kézműves foglalkozások palettája is, melyek szintén végigkísérik a két nap programját: Szendrey Júlia gyöngykokárdájának elkészítése, zsinórok készítése fonókoronggal, kard és lovacska készítése kartonból, kokárda készítése hajtogatással, bőrözés, bürökduda készítés, gyöngyfűzés, rongybaba készítése, gyékényjátékok, tavaszi virágok hajtogatással, ördöglakatok, furfangos fejtörők, babaházak várják a látogatókat. (forrás:richpoi.com/mti)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg