2018. Május 22. Kedd Júlia, Rita napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Magyarország

2014-11-14 14:11:24

f84d217853d263e771f2d4ffc4c6fcef_XL.jpgHatalmas bajusz rajzolódott ki 2014 november 9-én, vasárnap a Szent István bazilika előtti téren. A villámcsődület a magyarországi Movember egyik figyelemfelkeltő akciója volt. De kezdjük az elején, miről is van szó!
Egy ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak félreteszik egy teljes hónapra a borotvát és világszerte megnövesztik bajszukat. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal.
A Movember jelképe a bajusz, ami olyan mint egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák-ellenes kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

movember_nyito.jpg

A Movember mozgalom a különböző akciókkal azt szeretné elérni, hogy a férfiak ne hanyagolják el saját egészségüket, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. Magyarország hatodik alkalommal vesz részt a nemzetközi Movember-kampányban. Gábor Márton évek óta szerepet vállal a hazai Movember megszervezésében.

movember_vizilabda.jpg

– Főleg az 50-en túli férfiakat érint a prosztatabetegség. Te még harminc sem vagy, mégis évről évre lelkesen szervezed a Movembert. Mi vezényel? 
– Úgy vettem észtre, hogy Magyarországon a férfiak nem túl tudatosan tekintenek a jövőjük felé. Ezért is gondoltam huszon-harmincéves koromban, hogy ez egy fontos téma. A Movembernek a legfontosabb célja a figyelemfelkeltés. Ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Mi természetesen az idősebb urakhoz próbálunk szólni, hiszen ez a probléma elsősorban náluk merülhet fel, de a korai húszas-harmincas években járó fiatalembereknek is szeretnénk a tudtukra adni, ha esetleg bekövetkezne a baj, ne ismeretek nélkül álljanak a témához.
– Mit tapasztaltál, változott-e már a férfiak hozzáállása, elmennek-e többen szűrővizsgálatokra?
– Az tudni kell, hogy ez Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok a férfibetegségek közül. Én azt veszem észre, hogy évről évre egyre többen komolyan veszik ezt az ügyet. Idén a Magyar Urológus Társasággal működünk együtt, Tenke Péter professzor (a társaság elnöke – a szerk.) adatai alapján már kimutatható, hogy tavalyi évtől elkezdve több férfi megy szűrésre, ezét több férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal. Ami jó dolog, mert kulcsfontosságú, hogy ez a betegség gyógyítható korai stádiumban való felismeréskor. Ha valaki nem veszi komolyan az esetleges panaszait, nem megy el orvoshoz – ez az amit tapasztaltam a múltban. Mert a legtöbb férfi sajnos a férfiasságával kapcsolatos kényes kérdésnek tekinti a vizsgálatot. Sokszor idős urak úgy élik meg ezt a problémát, mint egy tinédzser fiú, nevetnek rajta, nem veszik komolyan.
– Minden évben egyre több színész , művész, sportoló vállalja fel, hogy részt vesz a Movemberben. Idén kik csatlakoztak?
– Évről évre minél több hírességet, közszereplőt, sportolót próbálunk beszervezni, ezzel is követve az ausztrál Movember hagyományát. Velük tudunk eljutni olyan közösségekhez, akiket ez a példa képes megmozdítani. Ha a híresség elmegy orvoshoz, akkor talán ők is elszánják erre magukat. Idén együtt dolgozunk Lovasi Andrással,Vásáry Andréval, Sipos F. Tamással, rengeteg műsorvezetővel, Harsányi Leventével, Nacsa Olivérrel. És jó sok sportoló is csatlakozott, Kammerer Zoltán idén másodszor vesz részt, az MTK, a Ferencváros és a z Újpest focistái is és a vízilabda-válogatottból ketten.
– Ha jól tudom, a nőkre is számítotok a kampány során. Ők miben segíthetnek?

movember_lany.jpg

– Az átlag férfiember, ha 40-50 éves korában még nem volt szűrésen, azt tapasztaljuk, hogy magától nem is megy el. Viszont a nők a mellrákfenyegetés miatt rendszeresebben eljárnak. Ha egy férfi mögött nincs egy nő, hogy rávegye, menjen el szűrésre, akkor az a férfi valószínűleg nem fog elmenni. Ezért számítunk a nők segítségére, hogy bizony mondják el otthon, hogy ők is részt vesznek szűrővizsgálatokon, és ez nem egy olyan dolog, amit el lehet viccelni vagy halasztani.
Novemberben a kampány Facebook-oldalán urológus és dietetikus szakemberek adtak folyamatos tájékoztatást, a Movember Hungary zárásaként pedig a hónap végén hivatalos Bajusz Party-val ünnepelik meg a mozgalmat, ahol a férfiak versenyen mérhetik össze a hónap során növesztett arcszőrüket. Írta:  Nagy Gábor (forrás:masodikfelido.hu)

2014-11-12 10:49:00

zarva_tabla_meska_1_oszlopos_smalllead_fill_200x116.JPGA Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöksége támogatja a Keresztény Demokrata Néppártnak az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatát. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége kedden azt közölte, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt, népszavazást kezdeményeznek az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért. Álláspontjuk szerint a fogyasztás nem függ a nyitva tartástól, azt az igények és a jövedelmek határozzák meg. A közleményben a szövetség kiemelte, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján a nyitva tartás szabályozása nem jár a nemzetgazdasági szintű forgalomcsökkenésével, viszont átstrukturálódás várható. A nemzeti kereskedelmi szövetség álláspontja szerint a vásárlási szabadság sem sérül, mert időkorlát nélkül minden megvásárolható lesz a családi kereskedelmi üzletekben, továbbá a törvénytervezet előnyös a munkavállalók és munkáltatók szempontjából is, nem lesz kevesebb a munka, a munkahelyek megszűnése sem várható. (forrás: Privátbankár-MTI)   

2014-11-11 19:00:49

szilasi dávid_1.jpgA Virtuózok c. csodálatos tehetségeket felvonultató televíziós műsor a középdöntőjéhez érkezett. A tinik olyan fergeteges, fenomenális és még mit tudom én milyen jelzőkkel illethető műsort adtak, hogy az adás ideje alatt nem tudtam a számat becsukni. Egyszóval szájtátva hallgattam, néztem a műsort. És azt gondolom, hogy nem csak én voltam vele így tegnap este itt a Kárpát-medencében. Arra kérek minden "háromföldi" (Nagykunság-Nagysárrét-Hajdúság) embert, hogy szavazzon és juttassa be Szilasi Dávidot a döntőbe, aki Csenki Imre püspökladányi néptanító (díjat neveztek el róla Püspökladányban) ükunokája, Csenki Imre zeneszerző, karnagy dédunokája. Istenáldotta tehetség!

2014-11-03 13:40:03

Csikszereda_Makovecz_templom_1.jpgHét torony, tíz kiállítás, huszonöt koncert, ötven előadó, száz művész! 2014. november 4. és 22. közt Visegrádtól Révkomáromig húsz helyszínen rendezik meg a Héttorony Fesztivált.
A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint Makovecz Imre épületei és szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között. 1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirálta a szervezőket arra, hogy megrendezzék az első Héttorony Fesztivált. Idén Visegrádról indul és Erdélyt, Kárpátalját, Szlovéniát bejárva Szlovákiában, Révkomáromnál „hajózik be” a Kiss Ferenc népzenész, művészeti vezető által megálmodott fesztivál, amelynek gálája idén is Makovecz Imre születésnapján, 2014. november 20-án lesz Budapesten, az újbudai Szent Imre templomban. A szervezők idén fontosnak tartják, hogy a hazai népzene és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsák a figyelmet. A remek koncerteken kívül Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések és gyerekprogramok várják a közönséget. A fellépők között olyan művészek szerepelnek, mint Szvorák Katalin, Palya Bea, Lajkó Félix és Mohammad Reza Mortazavi, Berecz András és Berecz István, az Etnofon, a Söndörgő, a Góbé, a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, hogy csak párat említsünk a rangos névsorból.(forrás:kulturpart.hu)

2014-10-28 15:52:11

kaptarko_szomolya.jpgA védetté nyilvánítás célja a természeti és kulturális jelentőségű kaptárkövek és közvetlen természeti környezetük megőrzése, kutatásuk és természetvédelmi célú bemutatásuk segítése. A Királyszéke nevű fülkés szikla - 48 fülkével - a legimpozánsabb kaptárkő a Bükkalján (a képen). A kaptárkő olyan természetes állapotú vagy ember alakította sziklaalakzat, melynek felületén egy vagy több faragott, kultúrtörténeti jelentőségű fülke, esetenként egyéb megmunkálás látható, ezért a táj- és természetvédelem, valamint a kulturális örökségvédelem szempontjából egyaránt értéket képviselnek - olvasható a földművelésügyi miniszter rendeletében. A védetté nyilvánítás célja a természeti és kulturális jelentőségű kaptárkövek és közvetlen természeti környezetük megőrzése, kutatásuk és természetvédelmi célú bemutatásuk segítése. A rendelet 2014. november 4-én lép életbe. A rendelet felsorolja a védett kaptárköves területeket, megtalálható köztük a biatorbágyi Kő-hegy, a budakeszi Kecske-hegy, a diósdi kőfejtők, az egerszalóki Menyecske-hegy és az Öreg-hegy, az egri Mész-hegy, a sóskúti Kálvária-domb és a tardi Pokol-oldal. (forrás:polgarportal.hu)

 

2014-10-27 13:41:33

IC.jpgForgalomba állt a MÁV-START két saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsija, melyek 2014. október 22-étől kezdve az ország több térségében szállítják az utasokat. A vasúttársaság szolnoki üzemében készült korszerű járművek légkondicionáltak, elektromos csatlakozókkal és wifivel, kamerákkal, valamint GPS alapú utastájékoztatási rendszerrel felszereltek. A MÁV-START IC+ kocsijainak kifejlesztésével hosszú évek után éledt újra Magyarországon a vasúti személyszállító járműgyártás, ami a jövőben is sok embernek és számos hazai beszállítónak biztosíthat munkát....Az újgenerációs IC+ kocsik megfelelnek az Európai Unió által alkalmazott TSI rendszer követelményeinek és hozzávetőlegesen száz vizsgálatnak. A zömében külföldön, független szervezetek által végzett tesztek alátámasztják, hogy valóban biztonságos, az utasok számára komfortos utazást biztosító kocsik kerülnek forgalomba. Mindezt garantálja a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott utasforgalmi próbaüzemi engedély is. Október utolsó hétvégéjén mindkét jármű forgalomba áll, és – ahogy az ilyenkor előírás – 250 000 kilométeres belföldi utasforgalmi próbaüzemet teljesít. A próbaüzem alatt szerzett tapasztalatokat a várhatóan jövőre induló sorozatgyártás során is felhasználja a vasúttársaság. A majdani megrendelői igények szerint zajlik majd az új kocsik kialakítása, legyen szó akár speciális akadálymentesített, a kerekesszékesek számára kialakított, emelőszerkezettel ellátott változatról, kerékpárszállításra alkalmas vagy étkezőkocsikról. Az IC+ innovációs fejlesztési projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt, amelyhez 460 millió forint európai uniós támogatási keretösszeget nyert el a vasúttársaság. Az uniós támogatással kapcsolatos projekt fázis már lezárult, jelenleg az elszámolás zajlik. A projektköltség tartalmazza a tervezési költségeket, a két prototípus legyártását és az ehhez szükséges eszközöket, szerszámokat, infrastrukturális beruházásokat is. Az utasok elsőként a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza vasútvonalon, aztán a soproni és szombathelyi, később a pécsi, kaposvári és dombóvári, majd a Miskolc, Nyíregyháza IC vonalon találkozhatnak az új kocsikkal.(forrás:richpoi.com)

2014-10-18 13:18:36

virtu__zok.jpg2014. október 17-én pénteken láthatták a Tv nézők az első elődöntőt az M1-en. A Virtuózok célja a klasszikus művészek felfedezése hazánkban. A műsor szakmai hátterét a Magyar Virtuózok Kamarazenekara biztosítja, emellett a verseny során neves hazai komolyzenei művészek is segítik majd a fiatal tehetségeket. Miről szól a Virtuózok? Röviden, a lényeg: A Virtuózok! egy olyan komolyzenei tehetségkutató, melynek legfontosabb vállalása, hogy közelebb hozza a klasszikus zenét az emberekhez, egyszersmind felhívja a figyelmet annak fontosságára és megkerülhetetlen jelenidejűségére. S mit írnak róla a műsor készítői?
" A klasszikus zene egyedülállóan hat a lélekre, konstans és örökérvényű. Művelésének legfontosabb komponense – a tehetség, a kitartás és az elhivatottság mellett – a befektetett munka, a gyakorlás. Úgy gondoljuk, hogy a zenekultúra fejlődése nem csupán igényli az emberek figyelmét, de meg is érdemli azt.
virtu__zok2.jpg
Fontosnak tartjuk egy olyan tehetségkutató létrehozását, ami ezeket az értékeket szem előtt tartva ad lehetőséget a fiataloknak a megmérettetésre, ugyanakkor szórakoztatja, ámulatba ejti, vagy éppen elgondolkoztatja közönségét." (forrás:virtuozok.hu)
szilasi_d__vid.jpgSzilasi Dávid (a képen) a Virtuózok c. műsor első elődöntőjében szerepelt. A püspökladányi Csenki család leszármazottja.Üknagyapjáról -Csenki Imre néptanítóról- díjat neveztek el a városban, és minden évben arra érdemes pedagógust díjaznak vele. Dédnagyapja - Csenki Imre karnagy, zeneszerző- a debreceni Kántus vezetője volt, róla nevezték el a püspökladányi Zeneiskolát. Édesapja Szilasi Alex zongoraművész. Gratulálok a ladányiak nevében is Dávidnak, aki tovább jutott a középdöntőbe!

2014-10-07 08:11:40

3409e45349ec9f6b3397bfe10e87a1d0_L_1.jpgA budapesti street art általában még nem jutott el arra a szintre, hogy túlmutasson önmagán, meg az egyszerű dekoráción, miközben külföldön sokszor elgondolkoztató, egyáltalán nem sablonos megoldásokkal is találkozunk. Úgy tűnik azonban, hogy az evolúció dolgozik, és végre együtt állt három fontos tényező: igény egy mélyebb, művészibb falfestésre, az új irány támogatása a budapesti főépítész és városvezetés részéről, lehetőség nemzetközi tapasztalattal rendelkező művészeknek, hogy Budapesten dolgozzanak. A Színes Város még tavaly nyáron kezdte el ennek a szervezését, szponzorként pedig rátalált a Strongbow-ra, ahol külön innovációs osztály foglalkozik azzal, hol lehet valami nagyot gurítani, valami olyat, ami különbözik a megszokottól. Hát ez az volt. Megszületett a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál, ahol elhatározták, hogy tíz budapesti tűzfalat keltenek életre. Felkérték kurátornak a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, külföldi művészekkel is együtt dolgozó Nádudvari Noémit, hogy állítsanak össze egy tervpakkot, amivel a városvezetés elé állhatnak. Végül negyven művet adtak le a tíz falra, ebből válogatott a főépítész által vezetett csapat. És most kapaszkodjatok meg: nem a klasszikus, képeslapvonalat nyomták. A friss, merész, önmagán túlmutató rajzokat részesítették előnyben. Sőt kapaszkodjatok meg még jobban: a lakók sem kifogásolták nagyon a dolgot. 80-90 százalékban pozitív visszajelzést kaptak Flór Péter, a Színes Város főtitkára szerint mindenkitől, pedig elsőre azt gondoltam, hogy lassabban kell megdolgozni a szélsőségesebb, tartalmasabb művészettel a konzervatívabb szemléletűeket. (forrás: varosban.blog.hu. fotók: Farkas András / Színes Város)

2014-09-26 15:57:40

_a_magyar_nepmese_napja_.jpgA Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005 óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki. „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” (Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)
Benedek Elek Kisbaconon született 1859. szeptember 30-án. Neves újságíró író volt, de leginkább mint nagy mesemondót ismerjük. Sokat foglalkozott az ifjúsági irodalommal, a népköltészettel és a népnyelvvel, valamint a közoktatás kérdéseivel. Volt országgyűlési képviselő, szerkesztett újságot és könyveket. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője volt. 2014-ben is sok helyen megemlékeznek Elek Apóról és mondják, játszák, bábozzák  a mesét országszerte, mint például 2014. szeptember 30-án /kedden/  Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban.

2014-09-20 10:51:01

K__p_099.jpgTöbb ezer néző látta augusztus 19-én Püspökladányban G. Nagy Ilián székely nemzeti rockoperáját. 2015. augusztus 15-én Nagyboldogasszony napján Csíksomlyón újra fellépnek az előadással. A művet olyan helyszínen és színpadi megoldásokkal sikerült bemutatni, hogy azóta is emlegetik a helyiek. Az erdélyi énekesek, a karcagi lovasok és valamennyi szereplő szívvel-lélekkel próbált hetekig az előadásra. A rockopera tánckarát a napokban Magyar Örökség díjjal kitüntetett Hajdú Táncegyüttes Ifjúsági és Felnőtt csoportjának tagjai, valamint a püspökladányi Kenderkóc Táncegyüttes tagjai alkották. Koreográfusok: Lovas Bálint és Tiszai Zsuzsa. A díszletet az ugyancsak Magyar Örökség díjas szobrászművész Győrfi Lajos készítette.
A rockopera szerzőjével a napokban beszélgettünk felelevenítve az augusztusi eseményeket: „Az ember, így, a Csaba királyfi magyarországi ősbemutatója után néhány héttel eltűnődik. Eltűnődik azon, hogy sikerült. Nem is akárhogyan! És az ember, vagyis én, a szerző, nézem a felvételeket. Nézem a szereplőket, színészeket, opera - és rockénekeseket. Székelyek, csángók, magyarok. Nézem a táncosokat, a lovasokat, íjászokat, s azon tűnődöm, micsoda csodálatos emberekkel hozott össze a sors. Valami olyan történt Püspökladányban, ami Csíksomlyón fog kiteljesedni. A nemzeti összetartozás műve elérte Babba Mária szent helyét, s ezzel a kivételes csapattal megcsendítjük az ősi helyet, illendően, minden magyarok örömére" – mondja G. Nagy Ilián. 2015. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján - a most megnyitott Mária évben - Csíksomlyón, újra a nyeregben láthatja a nagyközönség a Csaba királyfi székely nemzeti rockoperát.(forrás:kulturpart.hu)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg