2018. Április 22. Vasárnap Csilla napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Hajdúszoboszlói Fazekasház
2018-04-20 11:41:58

Tájházak Napja 2018 - „Hajdúnánás házhoz jön, a Hajdúszoboszlói Fazekasházhoz”

Magyarország

2015-05-08 20:08:03

_madar1.jpgA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja tiszteletére egész májusban izgalmas programokat kínál, többek között esti fülemüle-cserkelést, kishajós partifecsketelep-megfigyelést a Felső-Tiszán és sasmegfigyelést.
Először ünnepeljük a Magyar Természet Napját és gyűlnek össze a természetfilmezés nemzetközi képviselői is hazánkban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nyíregyházi Helyi Csoportja május 9-én minden érdeklődőt vár Tokajba, hogy egy közel kétórás hajózás során közösen tekinthessék meg Európa még megmaradt és egyben egyik legnagyobb, több ezer páros partifecsketelepét - írja közleményében a szervezet.
A kishajós vízi túra alkalmával Prof. Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a faj hazai kutatója mutatja be a partifecskéket, példájukon a vonuló madarak életét, a veszélyeztető tényezőket, és természetesen a hajózás során érintett Tisza-szakasz természeti értékeit. A partifecske-telepeken jelenleg a párválasztás zajlik, amely egyike a leglátványosabb időszakoknak e madárfaj életében.
Az MME és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) május 9-én a központjukul szolgáló budapesti Jókai-kertben várja a természetbarát érdeklődőket a Madarak és Fák Napja nyílt napra. Az egész napos, ingyenes eseményen többek között madárgyűrűzési és odúellenőrzési bemutató, az év kétéltűje és hüllője kapcsán „Tarajosok és Búbosok” szépségverseny, fotókiállítás és „Csipogó” játszóház várja az érdeklődőket 10.00-17.00 óra között.
A magyar természetfilmes szakma először szervezi meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált május 14-17. között Gödöllőn. Az esemény szakmai támogatója az MME. Az Egyesület Gödöllői Helyi Csoportja színes programmal: madárgyűrűzési bemutatóval, szakmai előadásokkal, kvízjátékkal várja a gyermekcsoportokat, családokat, látogatókat az Alsóparkban. A filmfesztivál kísérő rendezvényeként az MME a Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott „Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken” projektje keretében eredményértékelő konferenciát is tart május 15-én, amelyen a Svájci Hozzájárulás által hazánkban már megvalósult és folyamatban lévő, a természeti sokféleség megőrzését célzó projektek mutatkoznak be.
Új hazai jeles napként a Magyar Természet Napja időpontjául május 22-ét választották, amely világszerte a biológiai sokféleség világnapja is egyben. Budapesten, a Margitszigeten, a Holdudvar ad helyet a hagyományteremtő rendezvénynek, ahol május 22-én 10 -17 óra között játszóházak, madárgyűrűzési bemutató, természeti értékeink kiállítások, természetismereti séta, odúkukucskáló túra és még számos érdekes program várja az érdeklődőket.
Gyermeknap alkalmából Fiókanapot tartanak a jászsági Sasközpontban (Jászberény – Négyszállás, Jászberénytől mintegy 7 km-re, a Jászárokszállásra vezető út mellett) május 31-én. Az érdeklődők 10 -15 óra között többek között vetélkedő keretében ismerkedhetnek meg a Központ interaktív kiállításával, sasokról készült filmeket nézhetnek meg, teleszkópos madármegfigyelésen vehetnek rész, és megismerkedhetnek „Falcóval”, Közép-Kelet-Európa egyetlen méreg- és tetemkereső kutyájával.
Az MME emellett országszerte 54 helyszínre hívja az érdeklődőket május folyamán a Fülemülék éjszakája program égisze alatt, hogy egy rövid esti séta keretében közösen hallgassák meg a világ egyik legszebb énekhangú madarának koncertjét. A rendezvényhelyszíneken nem csak hallani, de gyakran kézben is látni lehet ezt az egyébként rejtőzködő madarat, ugyanis sok helyen madárgyűrűzés is zajlik. (forrás:richpoi.com)

2015-04-25 20:46:36

gal_faultetes33_0_720.jpgA gyöngyösi Városszépítő- és Védő Egyesület a Föld napjához kapcsolódva szervezte meg az Egy gyerek, egy fa elnevezésű akcióját, melynek keretében tíz facsemetét ültettek el - közmunkások segítségével - a Mátrai úti lakótelepen. Az egyesület ezzel egy régi, mára talán feledésbe merült hagyományt is szeretett volna felújítani, hiszen egykor szokásban volt, hogy ha a családban gyermek született, akkor fát ültettek, ami aztán együtt cseperedett, növekedett, erősödött az gyermekkel. Az akció keretében épp ezért minden fát "örökbe fogadott" egy-egy kisgyermek, névtábla hirdeti a növényeken, hogy ki is az, aki - remélhetőleg - gondját viseli majd. A programot színesítette a Maminbaba-klub táncórája is.(forrás:gyongyos.hu)

2015-04-25 17:26:18

Internet_Jesus.jpgIsmét a Párbeszéd Házában találkoznak 2015. május 9-én szombaton 15 órától kb. 17 óráig Budapesten, a VIII. ker. Horánszky u. 20-ban a keresztény újságírók és bloggerek. Téma: Az evangélium terjesztése közvetlenül és a háttérből. Előadók, akik az örömhírt "közvetlenül" és a "háttérből" széles körben terjesztik: Köntös László (Reposzt blog), Brouwer Pálhegyi Krisztina (KÉK nevelés), Sárosdi Virág (Gyereketető blog). A részvételi szándékot a talita.hu@gmail.com címen kérik a szervezők! (forrás: talita.hu)

2015-04-18 10:09:07

magyarbajusz.jpgKiskunfélegyháza, 2015. május 22. péntek: 13.00-16.00.: Kiskun Múzeum - Tudományos bajusz konferencia. Előadók: Somogyi Győző Kossuth díjas festőművész, Simándi László néprajzos, Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság alapítója, Mészáros Márta, múzeum igazgató. 16.00.: Kiskun Múzeum - Kunkovács László Kossuth díjas etnográfus fotókiállításának megnyitója.
2015. május 23. szombat: 10.00.: Nagyszínpad - Megnyitó: Az ország-világból érkezett szőr- és bőrbajuszú vendégsereget Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere, Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság alapítója és Gulyás László szőr-program-szervező köszönti.
10.30: Városi Könyvtár - Félegyháza bajuszos múltjából című fotókiállítás megnyitása.
A Nagyszínpad délelőtti programjai: 10.30.-13.00. Kiskunfélegyházi kistérség színpompás műsora: Gulyás Réka műsorvezető, Samu Zoltán és barátai, a Padkaporos Táncegyüttes csoportjai, a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Gátéri Kismakkos Táncegyüttes, a Nyugdíjas Népdalkör, a Citerazenekar és a Török vendégek népzenekara.
11.00.-13.00.: a Padkaporos Sarok programjai: Nevezés és előzsűri a nemzetközi bajuszversenyre, öt kategóriában (természetes bajusz, magyar bajusz, kifent bajusz, csüngő bajusz és bajusz szakállal) A Bajvívó Magyarok végvári bajszos vitézeinek viselet, fegyver és harci bemutatója. Gyimesi és moldvai zene, ének és tánc bajszosoknak és párjaiknak – Kovács Krisztián és Szilágyi Szabolcs. Étvágycsináló békebeli és hadizene a Héttorony Hangászok bajszosainak előadásában.
13.00-14.30. ÖSSZNÉPI DÉLEBÉD, BAJUSZÁZTATÁS, BAJUSZTÖRLÉS
14.30.: Nyilvános bajuszmustra: hazai és külföldi bajuszosok felvonulása, kis- és nagykunokkal, végvári vitézekkel és kapitányokkal, óriásbábokkal, a Langaléta Garabonciások és az olaszországi Feltrei Zászlóforgatók felvezetésével az Újtemplomtól az Ótemplomig
15.00-18.00.: Nagyszínpad - VII. KUNSÁGI BAJUSZVERSENY és BAJUSZKIRÁLY VÁLASZTÁS
Tolcsvay Béla díszvendég, Kossuth díjas előadóművész, bemutatása
Gyermek-bajusz mustra: a festett, rajzolt, font, szőtt és ragasztott bajszok értékelése és díjazása.
A nemzetközi zsűri bemutatása és a bajuszverseny szabályainak ismertetése.
Nemzetközi bajuszverseny öt kategóriában: természetes bajusz, magyar bajusz, kifent bajusz, csüngő bajusz és bajusz szakállal. A dobogósok oklevelet és értékes díjakat kapnak.
Versenyszámok között muzsikál a Héttorony Hangászok zenekar, bajusz találós kérdéseket tesz fel Gulyás László.
2015. év Kunsági Bajuszkirályának kihirdetése és eskütétele.
16.00.: Vásártér - Törökvész vitéz, Fekete Dávid bábjátéka Kemény Henrik nyomán
18.00.-18.30.: Tolcsvay Béla díszvendég-bajusz előadóművész koncertje
19.30.: Vivat Bacchus énekegyüttes műsora
20.30.: Buda Folk Band koncert
22.00.: Táncház bajuszkonyulásig a Padkaporos Házban
Egész nap: Kézműves kirakodóvásár sok-sok míves portékával, Tekergőtér, „furfangos játékok nem csak gyermekeknek” Velocipéd, a „csudamódi kétkerekű” Néder Norbi körhintája, a „fából faragott szédület” Egérparádé: „apróléptű cirkuszi próbálkozások” Paprika Jancsi csúzlizdája Kackiás kintornás, avagy egy valódi verklis muzsikál
E szájszéli napot kiötlötte, rendezi, a bajszokat kipödörteti és a hangulatot a jókedv medrébe terelgeti Gulyás László vándormuzsikus. (forrás:magyarbajusz.hu)

2015-03-26 12:37:02

D_KOM20140919004_300x199.jpgAz M4-es út elkerülő szakaszának építése miatt Tiszapüspöki határában megelőző feltárás zajlik. Avar kori sírokra és kora Árpád-kori település maradványaira bukkantak régészek - mondta el Tárnoki Judit, a szolnoki Damjanich János Múzeum régészeti osztályvezetője, ásatásvezető az MTI-nek. Az M4-es út elkerülő szakaszának építése miatt tavaly május óta ezerötszáz méter hosszú lelőhelyen, több szakaszon dolgoznak a múzeum szakemberei. Tárnoki Judit a feltárás helyszínén elmondta: tíz-tizenkét avar kori sírhely lehet a területen, eddig hetet tártak fel. Hozzátette: a 9. századi temetkezési rítus érdekessége, hogy a korabeli temetkezők a koporsókra lenyúzott birka- vagy szarvasmarhabőrt terítettek. Erre az elhunytak csontváza fölött levő állati koponya- és végtagcsontokból lehet következtetni. Az ásatásvezető kitért arra, hogy a sírokban használati tárgyakat, vaskést, gyöngysort, két égetett agyagedényt, ugyanennyi vas övcsatot és az egyik női csontváz mellett egy orsókarikát is feltártak. Tárnoki Judit a kora Árpád-kori település maradványairól elmondta: nyeregtetős, földbe mélyített házakban éltek a Tisza kanyarulatának partján az emberek a tizedik században. A település sajátossága a rengeteg árok és kisebb-nagyobb gödör, ez utóbbiakat hulladéktárolónak használták. A feltárt csontok antropológiai vizsgálatát a Természettudományi Múzeum szakemberei fogják elvégezni, majd később tárolni, az állati eredetű és egyéb leleteket a szolnoki Damjanich János Múzeumba szállítják - mondta Tárnoki Judit. Az ásatásvezető utalt rá, hogy Tiszapüspöki határában nem ezek az első leletek, amelyeket feltártak: tavaly római kori szarmata településre bukkantak. (forrás:richpoi.com/MTI)

2015-03-10 14:17:02

albaca2.jpg2015. március 8-án 10 órakor zenés programmal nyílik meg Győrben, a Bajcsy-Zsilinszky u. 57. szám alatt az Albaca Kávézó. A hely megálmodója és tulajdonosa Andraschek László és felesége (a képen). A férfi évekkel ezelőtt hajléktalanként élt, Anikó pánikbeteg volt. Miután nemrég bő félmilliárd forintot nyertek lottón, belekezdtek valami egészen különlegesbe...
- Albaca, vagyis fehér, tiszta - meséli Anikó, aki azt is elárulta, két nappal a nyitás előtt még sok a teendő, szaporán dolgoznak az asztalosok, hogy vasárnap délelőttre minden a helyére kerüljön. Szinte hihetetlen, megrázó, egyben felemelő történetüket most nem mesélném el - megtette ezt annak idején a hazai és a világsajtó egyaránt. Maradjunk a kávézónál...
Alkoholmentes italok - üdítők, koktélok, tea- és kávéfélék -, csokiszökőkút és gyümölcskehely mellett Magyarországon alighanem egyedülálló finomságként csokigyros is várja a betérőket. Nem ez a pláne a helyben, hanem az, hogy a bevételt a milliomossá vált pár egy alapítvány létrehozása révén szenvedélybetegek, nehéz sorsú emberek megsegítésére fordítja. A nyitónapon ráadásul minden ingyen lesz, legalábbis fix ár helyett becsületkasszába helyezhetik el felajánlásaikat a kávézó vendégei - a teljes aznapi forgalmat egy olyan győri iskola kapja meg, ahol speciális nevelési igényű gyermekeket gondoznak. Amit beleadunk a perselybe, abból a beteg fiatalok zenei oktatását támogatják a szó szerint nagy lelkű tulajdonosok. A kultúráról sem feledkezett meg László és Anikó: vasárnap a kávézóban nyílik meg Molnár C. Pál kiállítása, amelyet további alkotóművészek hasonló bemutatkozása követ majd. Ha megteheted, gyere Győrbe - csodát fogsz látni! (Írta:Gégény István, forrás:szemlelek.blog)

2015-03-06 12:48:05

szepmuveszeti_muzeum_1226._szamu_muemlek_11.jpgA nemzetközi nőnap alkalmából vasárnap több mint félszáz vidéki és fővárosi múzeumban kapnak ötven százalékos kedvezményt. A nőnapi "ajándékot" Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jelentette be csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A nőnapi kedvezmény a 6-26 éves, diákigazolvánnyal rendelkező lányokra, nőkre is érvényes, akik így kettős kedvezménnyel válthatnak belépőt a kulturális intézményekbe. Novák Katalin arról beszélt, hogy bár már egy évszázada van olyan nap, amikor kiemelt figyelmet kapnak a nők, a kormány azt szeretné, ha ezt a figyelmet minden nap megkaphatnák, hiszen - szavai szerint - a nők azok, akik összetartják a társadalmat.  A kormány ezért minden támogatást meg kíván adni, hogy a nők össze tudják egyeztetni a családi életüket a munkájukkal, ugyanakkor meg akarják adni a választás lehetőségét is, azt, hogy eldönthessék, gyermeket nevelnek, múzsák, alkotó nők lesznek, vagy a munkájuknak szentelik az életüket - hangsúlyozta Novák Katalin, utalva a házigazda intézmény Csinszka-kiállítására. Elmondta, hogy a családügyi és a kulturális államtitkárság közös programjához csatlakozó múzeumok listája a kormany.hu, a ncsszi.hu valamint a kultura.hu oldalakon érhető el csütörtöktől.     Hoppál Péter a nőket a családok motorjának nevezte, és úgy vélte, "életünk nőit" - anyánkat, feleségünket, munkatársnőinket, családtagjainkat, barátainkat - nem csak egy napon kellene ünnepelni, a figyelem középpontjába állítani. Az államtitkár ugyanakkor arról is beszélt, a kormány március 8-án külön is oda akar figyelni a nőkre, ezért kívántak kedveskedni nekik a kedvezményes múzeumi belépővel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a programhoz budapesti intézmények mellett számos vidéki múzeum is csatlakozott, ezek közül külön kiemelte a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumot. Erre utalva azt hangoztatta: a kormányzat fontosnak tartja, hogy a minőségi kultúrával minél többen találkozzanak, akár a városokban, akár a kistelepüléseken élők. A kedvezményesen látogatható intézmények között van Budapesten a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Bélyegmúzeum, a Nagytétényi Kastély, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Magyar Természettudományi Múzeum, Egerben a Dobó István Vármúzeum, a Gödöllői Városi Múzeum, valamint a sajtótájékoztatónak helyet adó Petőfi Irodalmi Múzeum is, ahol  - a nőnapi alkalomnak megfelelően - a Csinszka-kiállítás is megtekinthető. Ez azt jelenti, hogy vasárnap a 6-26 éves (diákigazolvánnyal rendelkező) lányok, nők például a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításaira - a két kedvezménnyel - 150 forintért, míg időszaki kiállításaira 200 forintért válthatnak belépőt. A 6 éven aluli gyerekek után és a 70 éven felüli nyugdíjasoknak - ahogy az év többi napján - vasárnap sem kell fizetniük a múzeumok látogatásáért. (forrás:csaladhalo.hu)

2015-03-05 14:45:16

kunhalom2.jpgNagyon jó volt néhány napja olvasni azt a hírt, hogy egy gyulai civil szervezet - helyi gazdákkal összefogva - céljául tűzte ki a város határában található kunhalmok megmentését. A kezdeményezéshez a végső lökést az adta, hogy az év elején, a város környékén egy új földtulajdonos, útépítés miatt, egyszerűen eldózerolt egy halmot. A Kunhalmok- A köznyelvben és a természetvédelmi törvényben kunhalomnak nevezett képződmények, az alföldi táj jellegzetes, emberi tevékenység által létrejött kiemelkedései. Legtöbbjük, 20-50 méter átmérőjű, 5-10 m magas. (Természetesen hasonló funkciójú eredetű, mesterséges dombok a Dunántúlon is megtalálhatóak.)
A halmok jelentős része sírdomb (ezeket kurgánoknak is hívják), amelyeket bronz- és vaskori, vagy népvándorlás kori temetkezések fölé emeltek, de néhányuk a valószínűleg valóban Árpád-korban letelepedett kunokhoz köthető. A dombok másik része az emberi települések évszázadok alatt felhalmozódott maradványait rejtik. Ezekre a régészek elsősorban a közel-keleti ásatásokon használt arab tell (domb) elnevezést használják. A tellek úgy keletkeztek, hogy a települések vályogból és fából készült épületeit -  az áradások által kevésbé érintett helyeken -  a korábbi összedőlt, lerombolt, leégett épületek maradványain vagy törmelékhalmokon építették újra számos alakalommal. A legkorábbi tellek a neolitikum korából származnak, de számos bronzkori tell is található Magyarországon. A halmokon később a középkorban gyakran falusi templomok épültek. Ezeken kívül földterületeket kijelölő határdombok és őrdombok is ismertek. Bár a halmok természetvédelmi és régészeti védettség alá esnek, a gyakorlatban sokuk művelés alatt áll és így folyamatosan pusztul, nem egy esetben pedig maguk a földtulajdonosok hordanak el belőle építkezéshez anyagot. A történelmi Magyarország területén mintegy 40.000 ilyen mesterséges halom állhatott.
kun_S__p_halom.jpg
Alt Norberttől, az Akciócsoport a Gyula környéki kunhalmok megmentéséért nevű társaság képviselőjétől megtudtam, hogy most első lépésben négy, még viszonylag jobb állapotban megmaradt város környéki halom megóvásra koncentrálnak. Már most sikerült a Sió halom nevű hely tulajdonosával megállapodniuk, hogy azt kiveszik a művelésből és visszaállítva az eredeti növényzetet, megállítják annak erózióját, és hasonlót terveznek három további halom esetében is. Biztos vagyok benne, hogy a törvényi védelem mellett csak ilyen civil összefogással és ismeretterjesztéssel lehet hatásosan megóvni kulturális-régészeti emlékeinket. (forrás:sirasok.blog.hu)

2015-03-04 16:04:52

hvgfot__.jpgKönyvből tanulta meg, hogyan kell kemencét készíteni, a sajátja olyan jól sikerült, hogy kézről kézre adták a megrendelői, ma már kemenceépítő képzéseket is szervez. Létrehozott egy alapítványt, amely önkormányzatoknak, egyházaknak és civil szervezeteknek segít kemencéket építeni. A jelentkezők megtanulnak egy mesterséget, az anyagot a közösség adja össze. Vass Zoltán kemenceépítővel (a képen) siklósi portáján beszélgettünk. (forrás:hvg.hu)

2015-02-18 13:42:34

grosztam__s.jpgKertemben szinte az év minden hónapjában virágzik egy-egy növény, ezt a lehetőséget használnám ki, hogy invitáljam, fotózni, szerető embereket, hiszen téma akad bőségesen a makró fotósoknak, de szerényebb géppel rendelkezőknek is. A hely Nagykörű, közvetlen Tisza gát, szemben velünk az ősi ártér, teli madarakkal, állatokkal. Háborítatlan környezet, az alföld egyik gyöngyszeme. Kertemben megtalálható növények: Ehetők, ihatók, gyógyítok, fűszerezőek, illatozok valamint különleges zöldségnövények. Különleges zöldségnövényeim a világ sok országából származnak. Csak olyan növényekkel foglalkozok, aminek a tartása nem haladja meg az időjárás viszontagságait. Elsődleges célom, hogy bemutassam, hogy megtermelhetők minden különösebb befektetés nélkül, olyan növények is, amik a köztudatban ismeretlenek. Kertem bemutató jellegű, Alkalmilag adok el szaporító anyagot, ami a családi gazdaság már nem igényel. Mivel jól megközelíthető, valamint a kert beosztása lehetővé teszi, hogy a kertem látogatható legyen. Figyelmet érdemel még a gyógynövényeim, ami egy család számára nyújt alkalmi elixírt. A nagyszámú növényféleségek sok féle betegségre, és alkalmi probléma megoldásra alkalmasak. Zöldségnövényeim feldolgozhatósága a gasztronómiai élvezhetősége, méltán figyelemre méltó! Megtalálható itt a Zerge szarva, amit savanyítunk, a kínai datolya vagy Yuyuba ami kellemes őszi gyümölcskülönlegesség, távol kelet méltán népszerű mustár és káposzta féléi, mint például a Pak choi, vagy a mizuma, számos hazai saláta féle pl: vérfű, borágó, turbolya. Természetesen főzünk is, hisz fűszernövényeink nagy változatossága lehetővé teszi, hogy kísérletezzünk az ételek ízeivel. Csak maga a szurokfüvek 8 féle keleti magát, de nem maradhatnak ki a hagyományos régi elfeledett fűszernövények, sem mint a kálmos, az örménygyökér, vagy a görög széna sem. Batáta és a Corilla, állományunk évek óta jól terem, és eltarthatóságát is megoldottuk. Semmit nem manipulálunk, minimálisra csökkentettük a szintetikus permetleveket. Így bár amit termelünk nem teljesen épek, de legalább biológiailag tiszták és ehetőek. Nem felejtkeztünk el a hűsítő vagy teaféleségekről sem. Szépen terem az arab menta amit Marokkó déli részéről hoztunk személyesen, vagy teaként használt 6 féle Ápolka /Monarda didima és alfajai/ a „csak” Kínában vagy japánban termelt Agatashe Rugoza fehér vagy kékvirágú egyedei, színesítheti tea formájában a délutáni jól megérdemelt pihenőnket. Látogasson Ön is el ebbe az édenkertbe, hiszen itt találkozhat azokkal a növényekkel, amiket csak zacskózva ismer! Micsoda különbség! Mennyivel másabb illatú és ízű! Összességében az illat, az ízek, a látvány birodalma ez a kert. Így változatos konyhám ízekben gazdag. Egyszerű ember létemre olyan étkeket fogyasztunk, ami egy gazdagabb ember pénztárcáját is meghaladná.. Feleségem nem gondolkodik, hogy most „Jaj mit főzzek” egyszerűen kimegy a kertbe egy kis kosárral /talicskával nem szégyen/ és összeszedi a déli ebéd alapanyagait. Kertemben szinte az év minden hónapjában virágzik egy-egy növény, ezt a lehetőséget használnám ki, hogy invitáljam, fotózni, szerető embereket, hiszen téma akad bőségesen a makró fotósoknak, de szerényebb géppel rendelkezőknek is. A hely Nagykörű, közvetlen Tisza gát, szemben velünk az ősi ártér, teli madarakkal, állatokkal. Háborítatlan környezet, az alföld egyik gyöngyszeme.
Áprilisban több száz cseresznye és meggyfa virágzása mely fehérbe öltözteti a falút kiváló téma. A virágzásról pontos értesítést küldök a várható legjobb virágzási időről!
Májusban félszáz nősziromfajta hozhat lázba, de ekkora már különleges gyógy és fűszernövényeim is bontakoznak.. Csodálatos színviláguk lázba hozza az embert. Szélcsendes időben rendkívüli finom illatok kísérik a kertben járókat.
Júniusban, pedig a sásliliom, a különböző íriszfélék, valamint kelet érdekes fűszerei zöldségnövényei adják a témát szinte számolatlanul. Itt terem a világ egyik legfinomabb cseresznyéje! Nagykörűben több ezer fa ontja az erre a tájra jellemző roppanós édes savanyú gyümölcskülönlegességeit!
Rendeld meg előre! Bármilyen mennyiséget tudunk adni! Így haza érve aztán elteheted őket befőttnek! Három óriás régi oltású, azaz a híres fajtából több mázsát is tudunk frissen szedni.
Júliusban pedig a Tisza hatalmas homokkanyarulata adja hűsítő vizét. Ha lusta vagy elmenni a Tiszára a kertemben lévő tónál is fotózhatod a békákat, 30négyzetméteres felszínén, nagy a forgalom, szitakötők, madarak, jönnek oltani szomjukat. Megfordul itt alkalmilag sün, vízisikló, is. Persze a fotós is megéhezik. Mit szeretnél enni? Húsnélkülit vagy húsosat? Válasz! Sósat, édeset, különlegeset? Arab vietnami, vagy mexikói, vagy maradjunk a magyarnál?
Nem gond! Kimegyünk a kertbe, felszedjük az alapanyagot, és még készíted a képeket addig elkészítjük Neked!
Augusztusban pedig termések sokasága! El sem tudod képzelni mennyi fajta növényem, van. Kóstold a savanyú zerge szarvát, mely egy uborkára emlékeztető íz, de roppanós állagával, a szájban szinte gyönyört okoz, mikor ráharapsz.. Vagy a rafinált pok choi, a komatsuma, vagy lila, vagy zöld mizuma, saláta garantált friss íze.. nos még az italokról nem is beszéltem. Marokkói menta hűtve, keverve, amivel akarod, vagy teázni akarsz? Az sem gond, hiszen tea növények sokasága várja, hogy megkóstold hidegen vagy melegen. Valószínű nem ismerheted ezeket az ízeket, mert amit eddig ettél, ittál az „zacskóból” került elő.. Gondolj bele! Itt akár magad szedheted miközben fényképezed a Agastache /ánizs izsóp/ különböző fajtájainak a levelét vagy a virágját, vagy a Monardák kellemes üdítő Earl grey izzét, sorolhatnám. Szeptember az arab ételek hónapja! Megkóstolhatod az okrát, a korillát, a Páponyát !
Tudod mi a páponya? El nem hiszed, ananászcseresznye! 4 féle változata is terem nálam, zamatos ízekkel teli gyümölcsmártásnak elkészítve igazi gasztronómiai élmény!
Az október már szerényebb hónap de forgatott itt már filmes stább, és nagyszerű felvételeket készített! /Gasztroangyal Borbás Marcsi/ Ha szereted a különlegességet, akkor eljössz megnézed, megkóstolod, lefotózod! Nem mindegy, hogy délelőtt van, vagy délután.. de akár este is fotózhatsz, hiszen ekkor nyílik a ligetszépe tömegesen. Láttál már olyant mikor több száz virág egyszerre szabad szemmel jól követen, nyílik az esti szürkületbe? Nos a látvány már maga megéri, hisz az esti kaja alá rakott tűz mellett ülve, /szerintem felugrasz rögtön/ állíthatod „mozira” a gépedet egy- egy virág 1 perc alatt kinyílik és édes illatot árasztva megvilágítja a kertet! Ja, hogy ez pénzbe kerül? Igen! Fizetni kell, mert, mert ebből a bevételből tartom fent Neked ezt a kertet!
A kertbemutatása 1000 Ft ezért általában 2. órás, bemutatót tartok , szakszerűen bemutatva mi micsoda, mire való.. Vagy hogy hogyan fényképezd, hogy jó legyen! Sok? Gondolom nem! Ha kérsz szállást, akkor megoldjuk! Permetezve semmi nincs így aki „bogaras” az bőven talál a növényeken szép rovarokat! Egyénekre vagy csoportokra megszabva alakítom ki az árakat, amiben előzetesen megegyezzünk! Szívesen várlak!
Elérhetőségem: ragokamuvek@gmail.com 20 9168711 Grosz Tamás (a képen) 5065 Nagykörű Tomori út 37. (forrás:www.facebook.com/tamas.grosz)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg