2018. Május 22. Kedd Júlia, Rita napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Magyarország

2011-08-16 22:19:49

orszag_torta2011_ZilaLaszlo_mcukr_150x150.jpgAnnak ellenére, hogy gluténmentes kölesből készül, mégsem fogyaszthatják sem a lisztérzékenyek, sem a cukorbetegek az ország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15-20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton. Az MTI kérdésére Zila László, a tortát megalkotó cukrászmester elmondta, a korábban megjelent információk tévessége azon alapul, hogy maga a köles illetve a csak köles felhasználásával készülő cukrászsüteményeket ehetik a lisztérzékenyek is. Azt azonban nem garantálhatják, hogy a nemzeti ünnep alkalmával nagyüzemben, nem elszeparált helyen készülő tortába nem keveredik liszt. És mivel az eredeti recept alapján készül az ünnepi torta, cukrot is tartalmaz. Természetesen a kecskeméti barackkal töltött kölestortát - amelynek receptje mindenki számára elérhető az interneten - bárki elkészítheti lisztmentes környezetben illetve cukor helyett nyírfacukor vagy egyéb, diabéteszben szenvedők számára is megengedett hozzávalóval. Ebben az esetben nyugodtan fogyaszthatják mind a lisztérzékenyek, mind a cukorbetegek. A sütemény receptje eredetileg Karcagról származik. Az augusztus huszadikai ünnepen az érdeklődőket 15-20 ezer szelet várja a fővárosban a budai rakparton. Az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a kölestortát a mesterek és folyamatosan árulják augusztus 20-tól. De mind az ünnep alkalmából kínált sütemény, mind a kereskedelmi forgalomba kerülő tortaszeletek cukor felhasználásával készülnek - hangoztatta Zila. (forrás:zipp.hu)

2011-08-16 08:02:54

csabaproba4_b.jpgA Csaba királyfi székely nemzeti opera előkészületeivel a végső fázisba jutottak, a rendező több mint egy hete már próbál a táncosokkal a gyergyószárhegyi kultúrházban, a korábbi cikkeinkben felsorolt helyi és magyarországi színészek a napokban fognak érkezni a próbákra. G. Nagy István Ilián, a darab szerzője hangsúlyozta, hogy jó idő függvényében az opera 2011. augusztus 20-án bemutatásra kerül 20 órától a Lázár-kastélyban. A szerző elmondta, hogy a darabban megközelítőleg 80 ember szerepel majd. A kórusok mellett a Székely Lovasíjász Egyesület is kiveszi a részét a műsorból, továbbá a gyergyószentmiklósi Csabafiak, a Gyergyó környéki falvak tánccsoportjai, emellett a csíkszeredai és a gyergyói színházak rengeteg jelmezzel járultak hozzá a műsor támogatásához. Az ősbemutatót rögzíteni fogja a KabaOnline televízió, több stáb közreműködésével – mondta el G. Nagy István Ilián. Orza Călin, a darab rendezője arról számolt be, hogy bőven tudja azokat a tapasztalatokat kamatoztatni, amelyeket például az erdélyi István a király rockopera bemutatóin szerzett. Kitért arra is, hogy csupán annyi a különbség a két darab megrendezése közt, hogy korábban hivatásos táncosokkal dolgozott, viszont a Gyergyói-medence táncosai annál lelkesebbek. „Meglepő az emberek hozzáállása, mivel hihetetlenül elhivatottan dolgoznak. Folyamatosan érdeklődnek az emberek az opera kapcsán, igyekszünk a darabot látványosra teremteni, hiszen a Lázár-kastély megadja ennek a kellő hangulatot – ugyanakkor fel is teszi a mércét. Csaba királyfit a legtöbben a székely himnusz beli Csillag ösvényről „ismerik”, viszont ez a darab jóval több részletet is tartalmazni fog” – fogalmazott a rendező. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy igyekeznek egy fehér lovat is színpadra vinni, hiszen mind a mitológiában, mind pedig a történelemben számtalanszor megjelenik. Elmondta még, hogy Gyergyószárhegyen sétálva találkoztak Angi István helyi fafaragóval, aki éppen a hét vezér alakját faragta meg. Mivel nem kerülte el a figyelmét, a hét szobor be lesz építve a darab díszleteibe. „Megtiszteltetésnek érzem, hogy én rendezhetem a Csaba királyfit. Pályafutásom során többször nyúltam magyar mitológiai témákhoz, tulajdonképpen ez a rockopera a hasonló munkáim megkoronázása lehet. Emelkedett lélekkel dolgozunk rajta mindannyian!” – fejezte be Orza Călin. Rossz idő esetén a bemutató időpontját egy nappal elhalasztják. (forrás: szekelyhon.ro)

2011-08-14 18:26:08

14b095ebbf4761b20c613e53a0ee25ce.pngA Zila Kávéház kecskeméti baracköntettel készült kölestortája nyerte az idei országtorta-versenyt. A szakmai zsűri három döntőbe jutott édességből választotta ki Zila László süteményét, amely már bemutatkozott a XIII. Karcagi Birkafőző Fesztiválon, és 2011 augusztus 20-án a budapesti közönség is megkóstolhatja – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a VM Sajtóiroda. A tortát júniusban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mutatta be a sajtó képviselőinek a Zila Kávéházban. A karcagi miniszter elmondta: a Kunság jelentős köles termelő vidék, Karcagon és környékén hagyományos ételnek számít a kölesbéles, a kölesmálé, a fordított köles és a lebbencses köles. A torta ötletgazdája, Szabó Imre karcagi molnár 2009-ben, a Kunok I. Világtalálkozóján főzött először kölesmálét, és azóta is a gabona népszerűsítésén fáradozik. Ő kereste meg Zila László cukrászt, hogy a hagyományos ételből egy különleges tortát készítsenek. A köles az ó- és a középkorban Magyarország egyik legjelentősebb gabonája volt, de fogyasztása mára méltánytalanul háttérbe szorult. A köles szívós, könnyen termeszthető, szárazságtűrő növény, kiváló élettani hatásai vannak. Ez az egyetlen gabona, amely lúgosítja a szervezetet, és mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A teljes értékű fehérjék mellett aminosavat, vasat, szilíciumot, B, B1, B2” vitaminokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása van, szabályozza a vércukorszintet, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású. (forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség)

2011-07-25 20:15:30

kazah20110701.JPGKözös kiállítást készített a Magyar Nemzeti Múzeum - Nemzeti Örökségvédelmi Központ (MNM-NÖK) az ELTE Régészeti Intézetével és a karcagi Györffy István Nagykun Múzeummal: a Selyemút kazahsztáni szakaszán lévő 10-14. századi erődített megállóhely, Tölebi régészeti feltárását az esztergomi Vármúzeumban mutatják be – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. A 120x100 méter alapterületű vár a 10-12. században épült vályogtéglából, és csak 50-100 évig használták. A döngölt agyag alapra épített falakat a fő égtájak szerint tájolták, a sarkokon és más stratégiai helyeken tornyokkal erősítették meg. Az ásatások annak a kazah városnak, Merkének a közelében zajlanak, amely testvérkapcsolatot ápol Karcaggal. A munkákat a kazah Művelődési Minisztérium felkérésére az ELTE oktatója, Mordovin Maxim vezeti, és mindebben az MNM-NÖK szakmai partnerként vesz részt, hiszen feladata a magyarsághoz kapcsolódó örökség kutatása akár határainkon túl is. A honfoglalók anyagi kultúrájának, szokásainak részletes megismeréséhez pedig nagyon fontos megtudni, hogy pontosan milyen hatások érték őket a sztyeppei területen, kikkel tartottak fent kapcsolatot. A kiállítás képes tablókon mutatja be a mai Kazahsztán területét, népeit, a magyarság számára fontos történeti emlékeit és az ásatások eredményeit. A karcagi múzeum a Merkéből származó néprajzi anyagot adta kölcsön, ezzel téve kézzelfoghatóvá, közelebbivé a látogatók számára a tárlatot. (forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség)

2011-07-23 09:02:52

csaba_kiralyfi_b.jpgG. Nagy István Ilián, a Csaba királyfi székely nemzeti opera szerzője újabb információkkal szolgált a 2011. augusztus 20-ai, gyergyószárhegyi ősbemutatóról. Mivel Csaba királyfiról operát ez idáig senki nem készített, ez jelentős kultúrtörténeti eseménye lesz Székelyföldnek. A darab érdekessége, hogy ötvözi a klasszikus és a rockzene elemeit. Az alkotó és stábja továbbra is keresi a támogatókat, bár  időközben Hargita Megye Tanácsa is csatlakozott az opera bemutatásának költségeihez való hozzájárulók seregéhez. Az esemény fővédnöke pedig Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke lesz – mondta G. Nagy István Ilián. A megyei tanács által felajánlott összeg sokat segít, de az összes költséget nem fedezi, ezért folytatják a gyűjtést. A szerző az opera szereplőiről is elárult néhány újabb tudnivalót:  a hangszerelő – aki egyben Álmos vezér szerepét is énekli – a csíkszeredai Bene Zoltán lesz. Több fiatal operaénekes is szerepel majd a darabban: az egyik kiemelkedő személy az Attila király feleségét, Mikoltot játszó Tímár Kinga lesz. „Ő annak ellenére, hogy csak 24 éves, meglepően érett, és már nemzetközi hírnévre is szert tett. Rajta kívül még két hasonló kvalitású hölgy fog színpadra lépni, többek közt a csíkszentdomokosi Dobos Krisztina, valamint Ilonát, az egyik rabonbán feleségét János Kinga fogja megjeleníteni. Attilát a sepsiszentgyörgyi Oláh Badi Alpár operaénekes alakítja majd, és mint korábban mondtam, a főszereplő az Erdély hangja tehetségkutató győztese, Ráduly Botond lesz. Székelyföldről még szerepelni fog Bodea Tibor, a Csíki Játékszín egyik tagja: ő Csaba királyfi féltestvérét, Aladárt fogja játszani. A rabonbánok szerepében Gergely Mátyás és Kriszbai Imre lesz látható, továbbá a rockénekes, Rudán Joe lesz Attila király főpapja” – mondta az opera szerzője.  G. Nagy Ilián arra is kitért, hogy a próbák augusztus elején kezdődnek: ha minden az elképzelések szerint halad, akkor az ősbemutató Szent István napján, augusztus 20-án lesz, a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban. (forrás:szekelyhon.ro)

2011-07-23 08:39:35

osvathlaszlo1_1.jpgEgy Szatmárban született magyar politikus szobrát avatták 2011. július 1-jén Varsóban, melyet Győrfi Lajos Magyar Örökség díjas szobrászművész készített. A lengyel menekültek oltalmazójaként emlegetett O'sváth László Zsarolyánban született 1892-ben. Jogi tanulmányokat Debrecenben és Kolozsvárott folytatott . 1915–1946 között Budapesten, a Belügyminisztériumban dolgozott. Annak idején a születésének századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Antall József akkori miniszterelnök így emlékezett meg róla: „Nagy szerepe volt a szétszakított ország politikai konszolidálásában, a szélsőségek megfékezésében, a közigazgatás modernizálásában és reformjában, a magyar közigazgatási elit képzésében.” 1938-tól O’sváth László fontos feladatot kapott. Ő szervezte meg és működtette a menekültügyi intézményeket - részben idősebb Antall Józseffel, akivel sokat tettek a hazánkban oltalmat találó lengyel emigránsokért. Ennek hivatalos elismerése volt a varsói szoboravatás. Az ünnepségen megjelent O'sváth László fia, O'sváth György, Antall József néhai miniszterelnök egykori tanácsadója, a Magyar Máltai Lovagok elnöke. Győrfi Lajos szobrászművész alkotását a varsói főpolgármester a lengyel főváros egyik legszebb köztéri szobrának nevezte. A kerület polgármestere bejelentette, hogy a teret O'sváth Lászlóról fogják elnevezni, és emléktáblán örökítik meg a lengyel menekülteket segítő többi magyar politikus nevét. Az életnagyságú bronz alkotás Varsó Bialoleka kerületében, két forgalmas főút kereszteződésénél, egy újonnan létesített parkban kapott helyet. Az esemény része volt annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a magyar-lengyel EU-elnökség átadása-átvétele alkalmából rendeztek.

2011-07-22 14:08:52

MOGy2_banner.gif

2011-07-13 15:10:15

ez__stkert.jpg
Bessenyei György halálának 200. évfordulója alkalmából felolvasóestet rendez az Oberhauser László Társaság 2011.július 22-én, pénteken a bakonszegi Bessenyei-házban. A 20 órakor kezdődő programban az Ezüstkert című színművemet adják elő többen, melyet Kocsis Csaba írt. Az esti műsorban közreműködik Bai Károly, Bézi Bernát, Dezső Ilona, Harasztosi Csaba, Kathó István, Kocsis Csaba, Kocsisné Jován Ildikó, Kovács Brigitta és Nagy Zsigmond. Bevezetőt mond Bíró Gyula művészeti író.

2011-07-06 08:53:30

osoknapja_1.jpg
Először tartják meg július végén a honfoglalás korára emlékező rendezvényt Bugacon. A hónap utolsó hétvégéjén, július 29-től 31-ig tartják meg az első Kárpát-medencei Ősök Napja hagyományőrző rendezvényt. A három napon a honfoglalás korának jeles történelmi alakjaira emlékeznek hagyományőrző seregszemlével, bemutatókkal, koncertekkel, előadásokkal és az ősök fájánál tartandó ünnepséggel. Az ingyenes rendezvényről az osoknapja.hu és a kurultaj.hu oldalon lehet tájékozódni. (forrás:zipp.hu)

2011-06-23 11:27:42

s__rk__ny.jpg
„A bátori Szárnyas Sárkány nem rokonítható más fesztiválokkal. Egy darabka tündérvilág, tűzfény, dobolás a távolban…  A tó fölött sárkány terpeszkedik, a Papok-rétjén a fából készült Korona Teátrum ékeskedik. A téren égbenyúló cölöpök közt sétálunk az ördögszekeres kézműves utcáig, közben még áthaladunk a mutatványos téren és kikerüljük a fa körhintát, a régi gyermekjátékokkal. Mindezt belengi a finom sültek illata, a sör párája, a jókedv és muzsika, könnyű lebegés.” (forrás:szarnyas-sarkany.hu)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg