2018. Június 22. Péntek Paulina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

Magyarország

2012-03-01 18:36:23

kamilla2.jpgAz Európai Bizottság bejegyezte az „Alföldi kamillavirágzat” elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a VM Sajtóiroda. A nyilvántartásba vétel egyik előnye, hogy védelmet biztosít az elnevezés használatával való visszaélések ellen, mivel a bejegyzett elnevezést más uniós ország nem használhatja. A másik előny az uniós szimbólum használatában rejlik, amely ezt a magyar teaterméket a köztudatban is beazonosíthatóvá és megkülönböztethetővé teszi, mint a Kína számára bejegyzett Longjing cha, vagy az indiai Darjeeling tea.
 
A szimbólum jelenléte valamennyi európai fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a termék sajátos jellege annak földrajzi származásából fakad, ezáltal a fogyasztók körében is nagyobb bizalmat élvez. A bejegyzés napjától (2012. február 24.) kezdődően valamennyi Alföldi kamillavirágzat elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén – összhangban a termékre vonatkozó leírással – meg kell jelennie az oltalom alatt álló eredet megjelölésnek és az uniós szimbólumnak. Az uniós nyilvántartás immár tíz magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. Az Alföldi kamillavirágzat mellett a Szegedi (téli)szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász és Gyulai kolbász/Gyulai pároskolbász, valamint a Hajdúsági torma, a Makói (vörös) hagyma, a Gönci kajszibarack, a Szegedi paprika és a Magyar szürkemarha hús szerepel a listán. Ahhoz, hogy egy termék elnevezése közösségi oltalmat élvezzen, a termék előállítóinak részletes termékleírást kell készíteniük. Amennyiben a benyújtott dokumentumok alátámasztják a termék jogosultságát az oltalomra, a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Eredetvédelmi Tanács javaslata alapján, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egyetértésével határozatot hoz és a kérelmet az Európai Bizottsághoz továbbítja. (forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség)

2012-02-15 11:01:30

_d_bj20120214020.jpgTöbb tonna hóból épít a középkori magyar erődítményekre emlékeztető várat egy háromgyermekes család Jászboldogházán. Az édesapa szerint művük leginkább a boldogkői várra hasonlít, de a történelmi hitelességnél fontosabb, hogy a portájuk előtt emelt monstrum immár egy egész gyereksereg fellegvára. Nagy Gyula úgy fogott bele e hatalmas vállalkozásba, hogy hivatását tekintve semmi köze sincs az építőiparhoz. Elvégre járműszerelőként dolgozik az állami vasúttársaságnál. S bár túl van már az ötödik ikszen, még mindig él benne a játék szeretete. Ráadásul a mozgással és a történelemmel sem áll hadilábon – állítja. (forrás:zipp.hu/mti)

2012-02-08 16:14:28

Fazekas.jpgVidékfejlesztési együttműködés hét ország magyar szervezeteivel. A magyarság eddig kevéssé tudta kihasználni azokat az uniós pályázati lehetőségeket, amelyek a határokon átnyúló gazdasági kapcsolatok fejlesztését szolgálják. Ez a helyzet most megváltozott, miután megszületett a nyolc országot érintő „Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal" című megállapodás. A dokumentumot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, és Jakab István a Parlament alelnöke, valamint Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria magyar közösségeinek képviselői írták alá. Fazekas Sándor köszöntő beszédében (a képen) emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencei magyarság többsége vidéki térségekben él, ezért megmaradása, - különösen a határon túli területeken - nagyrészt a falu, a kisváros, a tájak, és a mezőgazdaság helyzetétől függ. (forrás: m70.hu és fvm.hu)

2012-01-24 10:38:49

wa.jpg„Nem nyugodhatunk, amíg hivatalosan nem mentik fel a háborús bűnök alól” – mondta Takaró Mihály irodalomtörténész a második világháború után Romániában elítélt íróról, Wass Albertről. Ugyancsak az emigrációba kényszerített erdélyi művész tisztázásáért dolgozik az év januárjában alakult magyarországi Wass Albert alapítvány, melynek elnöke Köblös Aranka, valamint a szervezet munkáját egy Ausztriában élő ügyvéd is segíti. Az ügy előzménye, hogy az Európai Unió felszólította a román államot, rendezze a háborús bűnösök státuszát, miután az EU-n belül ezen a téren a délkelet-európai országnak van a legnagyobb elmaradása. A határidő 2013 augusztusa. Korábban, 2008 májusában a román legfelsőbb ítélő és semmítőszék elutasította Wass Albert perének újrafelvételét. Az író ügyének megnyert jogász rendelkezik már romániai tapasztalatokkal, korábban az országból elűzött királyi családot képviselte sikeresen a román állammal szemben. Az ügyvédet Wass Albert legkisebb fia, Endre kereste fel, a jogász egyelőre az iratok áttanulmányozásánál tart – közölte Köblös Aranka. Takaró Mihály szerint a védelem egyik feladata az lesz, hogy tisztázza, melyik ország bírósága, Romániáé vagy Magyarországé járjon el a magyar állampolgárságát soha el nem vesztő Wass Albert ügyében. Köblös Aranka, a magyarországi Wass Albert alapítvány elnöke elmondta még, azon fáradoznak, hogy a magyar tantervben méltó helyet kapjon az író. Wass Albert alakját csak halála után, a kilencvenes években kezdték megismerni a magyarok, és pár év múlva, 2005-ben a Nagy Könyv című felmérésben könyvét, a Funtineli boszorkány-t az olvasók a legnépszerűbb tizenkét magyar regény közé választották. Az ötven legjobb között pedig ott van még a Kard és kasza és az Adjátok vissza a hegyeimet! (forrás: Kultúrpart/Hirado.hu)

2012-01-21 19:34:14

Dr._Fazekas_S__ndor.jpgA törvény összefogja és azonosítja nemzeti értékeinket, a készülő Magyar Értéktár segítségével pedig össze lehet gyűjteni, nyomon lehet követni a hungarikumokat. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter (a képen) tájékoztatott: a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénytervezetet a tavaszi ülésszakban fogja tárgyalni a parlament, mely tervezet a Darányi-tervvel összhangban van, így annak egyik első lépése lehet. Hungarikumnak számítanak a magyar nemzeti értékek körébe sorolható, magyarsághoz kapcsolódó tárgyak, szellemi- és kulturális javak, szokások, jelképek, valamint a nemzeti tudatot megtestesítő alkotások. Mindezek magukba foglalják a világ magyarságának kincseit, a Kárpát-medencében velünk élő nemzetiségeink értékeit, szokásait – fejtette ki Fazekas Sándor, majd hozzátette: a Rubik-kocka, vagy a Túró Rudi is igazi magyar sajátos érték, de a magyar porcelán és a régi hímzések is ebbe a körbe tartoznak. A miniszter elmondta, első körben helyben kell összegyűjteni az értékeket, később megyei és tájegységi szinten. Ezt követően egy 13 fős, szakértőkből álló grémium, a Hungarikum Bizottság összesíti és rendszerezi a Magyar Értéktárban a megküldött listákat. A kiválasztott értékek ezek után hungarikum tanúsító védjegyet kapnak – ismertette a miniszter. A szabályozás gazdasági lehetőségeket is magában rejt - folytatta a miniszter -, hiszen a hungarikumnak minősülő termékek előállítása kis- és középvállatok beindítását segítheti elő. Újságírói kérdésekre válaszolva Fazekas Sándor elmondta: a hungarikumok támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre. A piacon lévő, jelenleg 34 féle védjegy nem okoz káoszt, inkább azt mutatja, hogy a hazai mezőgazdaság mennyire színes - fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: természetesen a hatóságoknak oda kell figyelniük arra, hogy a termék jelzése összhangban legyen a termékkel. Idáig hiányzott az állami rendező elv, de a Magyar termék rendelettel rendeződik a védjegyek sorsa. (forrás:kormany.hu)

2012-01-16 12:32:59

Csikos_S__ndor.jpgÖkumenikus istentisztelet a szatmárcsekei Református Templomban 2012. január 22-én 11:00-kor  a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Igét hirdet:Beer Miklós római katolikus püspök és Bölcskei Gusztáv református püspök. Orgonán közreműködik: Warnus Xavér. Ünnepi beszédet mond: Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekművész. A Hymnust elmondja: Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész (a képen), Közreműködik: a debreceni Canticum Novum Kamarakórus, vezényel. Török Ágnes Artisjust-díjas karnagy. Az eseményre autóbusz indul a Berekfürdői Tourinform Iroda szervezésében. Részvételi díj: 2000.-Ft/fő. Jelentkezés az 59/519-059-es telefonon, vagy személyesen az irodában, melynek címe: Berekfürdő, Fürdő u. 2. (forrás: berekfurdo.hu)  

2012-01-06 14:22:36

93411_KARACSONYFA_becs.jpgLeszedték a bécsi Christkindlmarkt 29 méter magas karácsonyfáját, amelyből idén rovarszálló lesz. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet az apró, gyakran alábecsült élőlényekre - tudatta közleményében a Compress. Egy nappal Vízkereszt előtt, 2012. január 5-én leszedték a híres bécsi Christkindlmarkt karácsonyfáját, hogy egy újabb mesevilágnak, a Bécsi Jégálomnak (Wiener Eistraum) adja át a helyét. A bécsi Városháza előtti téren 2012. január 19-től várják a korcsolyázás szerelmeseit. ... Az előző években egyébként madár- illetve denevérodú készült a híres karácsonyfából, míg a háztartásokban kidobott, kiszolgált fenyőkből továbbra is biomassza lesz az osztrák fővárosban. (forrás:OrientPress Hírügynökség/ Christian Houdek/MA49)

2011-12-30 18:39:40

magyar_puszta.jpg
"Embernek ének őrzi az időt,
Az tartja számon minden eleinket!
Hallgass meg egy semmicske éneket,
S szíve járását hallod az időnek."
(Ratkó József: Segítsd a királyt!)

2011-12-25 11:34:26

budapest_szent_istvan_bazilika_5_o.jpgNem önzésből, de szeretetből kell megoldást keresni földi gondjainkra - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában tartott karácsonyi éjféli misén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy "a karácsony különös fénnyel világítja meg a családot is. Jézus családban akart születni. Családban akart nevelkedni. Ez a legalapvetőbb, a legfontosabb emberi közösség. Itt tanuljuk meg, hogy bízhatunk egymásban, itt tanulunk meg egymásra ráfigyelni, itt leszünk képesek egymást elfogadni is." Mint mondta, jó családban a szülők is nap mint nap látják maguk előtt a jövő nemzedéket. "Rádöbbennek arra, hogy a felnövekvő ember több, mint a saját igyekezetünk, a saját áldozatunk. Az ember gyermeke Istenhez kapcsol minden nemzedéket. Benne van a múlt és a jövő, olyan méltóság ragyog fel a szemében, ami nem pusztán tőlünk, emberektől való" - jegyezte meg a bíboros. Szólt arról is, hogy a családban "érezzük át, hogy az egészségünkért is felelősek vagyunk, mert az sem csupán a miénk. A dohányzás, az ital, a káros szenvedélyek nem csak a testünket rombolják le, hanem szenvedést okoznak a környezetünknek is". A családban megélt szeretet ugyanakkor "mutatja a szabadulást még a szenvedélybetegségek csapdájából is" - tette hozzá Erdő Péter. Utalt arra, hogy "a családban más lesz, emberibb lesz még a betegség és a halál is. Nem útban lévő akadály a haldokló beteg. Nem zavaró látvány, ami elől menekülni kell. (...) Neki is, nekünk is fontos, hogy ne kitaszítottként élje át sorsát. Az ő élete is a mi életünk. (...) Másképpen lép át azon a végső, nagy határon, akit az emberek szeretete kísér. (...) A szeretettel kísért haldokló ráérez az örök élet előízére". Erdő Péter kiemelte: "Jézus nem elégedett meg azzal, hogy nagylelkű adakozó módjára szeressen minket. Ő sorsközösséget vállalt velünk. Elfogadta értünk még a szenvedést és a halált is. Születésének, megtestesülésének titka eltölt minket szeretettel. Bizonyosságot önt belénk arról, hogy megszabadulunk, hogy üdvözülünk, hogy örökre boldogok leszünk". (forrás:mti/mindennapi.hu)

2011-12-06 22:53:11

index.jpgSzent Miklós ünnepén a Mezőgazdasági Múzeum sem maradt ki az ajándékozottak köréből. 2011. december 6-án újabb nemzeti kinccsel gazdagodott a „Pálinkás vitrin”. Fazekas Sándor (a képen jobb szélen) elhelyezte a gyűjteményben az ország idei győztes pálinkáját, amely az Agárdi Pálinkafőzdében készült. A szilvapálinka a 19. Magyar Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Versenyen nyert első díjat – értesül az OBJEKTÍV Hírügynökség. Felmenőink annyira megbecsülték a pálinkát, hogy a falitékában tartották a Bibliával, a gyógyszeres üvegcsékkel és más becses tárggyal együtt. Szent Miklós napján a verseny győztes itala is méltó helyre kerül, az Agárdi Pálinkafőzde szilvapálinkáját ezentúl a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Pálinka vitrinjében őrzik - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor köszöntőjében kiemelte: a tárca támogatja az értékmentést, a minőségi, őshonos növények, gyümölcsfák megőrzését, a hagyományok átörökítését. A jó pálinkában félreérthetetlenül felismerhető a gyümölcs aromája, ezért a régi fajták elterjedésével újabb és újabb párlatokkal színesedik a kínálat. A jövedéki törvény módosítása lehetővé tette, hogy ma már saját gyümölcspárlatunkkal kínálhatjuk a vendégeinket. A különleges, egyedi főzési eljárások, a titkos családi receptek így továbbra is fennmaradnak. A jövedéki törvény és a kistermelői rendelet módosítása lehetővé tette, hogy a magyar emberek az európai gyakorlatnak megfelelően szabadon döntsenek a saját gyümölcseik felhasználásáról, akár lekvárról, akár pálinkáról legyen szó – mondta a miniszter az ünnepélyes ceremónián. (forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség) 
   

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg