2018. Május 22. Kedd Júlia, Rita napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Magyarország

2017-04-07 14:37:11

Figyelem! Európai döntő május 2. 14:00-május 3. 14:00 Világ döntő május 8. 14:00-május 9. 14:00 Máris nagy sikert könyvelhet el a miskolci Herman Ottó Múzeum, hiszen videójuk bekerült a Museum Dance Off verseny európai döntőjébe. Az Egyesült Államokból évekkel ezelőtt elindult verseny célja, hogy megmutassa a világ múzeumainak könnyedebb, vidámabb oldalát. A múzeumi dolgozók egy-egy zenés videóklipbe foglalva táncolják be magukat a nagyközönség szívébe. Az idén a miskolci Herman Ottó Múzeum is elkészítette pályaművét, amit – Közép-, illetve Kelet-Európa képviseletében elsőként – adtak be a március 31-i határidőig.
A Museum Dance Off szervezői mindössze 4 nappal a nevezés lezárását követően, kedden értesítették a múzeumi projekt vezetőit, hogy a miskolci videót – vélhetően annak színvonala és a rá irányuló nagy figyelem miatt – kiemelték, és ezzel a pályamű egyenes ágon került be az európai hármas döntőbe. A többi európai videó a döntőbe kerülésért még megmérkőzik egymással az elsőkörös szavazáson, ahonnan két kisfilm kerül majd a kontinens-fináléba, a miskolci mellé. Érdemes kiemelni azt a csöppet sem mellékes körülményt, hogy négy nap alatt a miskolciak videóját több, mint 3300 alkalommal nézték meg, míg a többi európai vetélytárs legjobb esetben is csak párszáz megtekintésig jutott.
Az európai döntő szavazása május 2-án, kedden – magyar idő szerint – 14 órakor indul, és 24 órán keresztül tart majd. Továbbjutás esetén a Világ döntőn május 8-án lehet majd szavazni. A voksolás linkjét híradásokban, a Facebook-on és minden egyéb kommunikációs csatornán közzé teszi a múzeum, kérve a közönség támogatását. Amennyiben a miskolci kisfilmnek sikerül megnyernie az európai döntőt, úgy következhet a világ múzeumaival történő végső összecsapás! Ehhez igazi nagy összefogást szeretnének létrehozni a magyar projekt vezetői, mivel a tavalyi győztes, a melbourne-i Victoria Museum 79 ezer szavazattal hódította el a trófeát.
A múzeum csapata már azon a kampányon dolgozik, amellyel szavazásra buzdítanak mindenkit, aki szeretné sikerre vezetni a verseny egyetlen magyar és persze közép-kelet európai résztvevőjét. A videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=ewuob7sgPRU
A közösségi médiában történő megosztásoknál kérjük használják a #MDO4 és #HOM hashtageket.

Köszönnek minden segítséget, megosztást!


2017-03-30 13:54:26

A gyüttmenteknek meséltünk a borzderesről, mert mi is úgy látjuk, hogy sokszor a gyüttmentek és akik még nem is nevezhetik magukat gyüttmentnek (első generációs kiköltözők) sokkal inkább falusi életet akarnak élni és élnek is, mint a tőzsgyökeres falusiak. A legjobb gazdáink között is legtöbben kiköltöző városiak. A videó nem rövid, azonban, ha valaki képet akar alkotni a fajtáról a jelenlegi helyzetéről akkor érdemes végignézni! 

És igen, természetesen idén is 2017. augusztus 24-27. között újból mesélünk a fajtáról a Gyüttment Fesztiválon, Oszkón. (forrás:www.facebook.com/karpatiborzderes )


2017-01-16 16:43:16

gyertya.JPGVasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartják. A nyolcnapos programsorozat a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye – közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) csütörtökön az MTI-vel.
A MEÖT és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programját megnyitó szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Gáncs Péter evangélikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vezeti. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői.
Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért – olvasható a közleményben.
A reformáció 500. évfordulója alkalmából az Egyházak Világtanácsa az imahét anyagának összeállítására a Németországi Keresztény Egyházak Tanácsát kérte fel. A programsorozat általuk választott idei témája a megbékélés, mottója a Pál apostol Korintusiakhoz írt második leveléből vett mondat: “Krisztus szeretete szorongat minket“. Az imahét szimbólumai a megosztottságot jelképező fal és a Jézust, a “világ világosságát” jelképező gyertya – írták.
Az imahét záró eseménye a keresztény-zsidó imaóra, amelyet január 22-én tartanak a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Erdő Péter és Frölich Róbert országos főrabbi részvételével.
Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza. (forrás:MTI)

2016-12-08 08:53:40

Di__si_Feli.jpgMost nem a csángós villamoson, hanem az Ország Karácsonyfájánál, és a Jézuska Jászolnál dalolnak a csángók. 2016 december 18-án vasárnap, kicsiket és nagyokat nagy szeretettel vár Diósi Felicia (a képen) 17.30-kor, a Parlament előtt felállított Ország Karácsonyfánál.
" Sok csángó él Budapesten. Sokan élünk itt családjainkkal, szeretteinkkel. Szívünk nagy részét ez tölti be. De ha itt a Karácsony. Felelevenednek a gyermekkori élményeink. A belénk ivódott szokások, hagyományok. Megtelünk mondanivalóval. Kívánnivalóval. A velünk együtt-élőknek adni akarunk. Szeretettet. Megbocsátást. Jó kívánságokat. Hogyan is tehetjük ezt. Ha nem megyünk házról-házra. Ha nem kérdezhetjük kipirosodott arccal Szentestén az ablak alatt: Szabad-e énekelni.
Gyertek velünk.
Énekeljünk. Adjunk egymásnak. És adjunk azoknak akikkel találkozunk. Örömet. Az énekeink által. Gyertek, és énekeljünk együtt.
Ha csángó vagy, gyere azért, hogy érezd az otthont! Egymás között beszélhetünk a nyelvezetünkön, ami összeköt minket. És milyen jó érzés testvérként tekinteni a másikra.
Ha nem vagy csángó, gyere azért, hogy megérezd milyen lehetett nekünk. Innen ezer kilométerre. Néha méteres hóban, kicsinke gyermekként, csapatokba bolyongva a faluba. Házról-házra. Boldogan.
Tudunk adni. Ha sokan vagyunk. És együtt akarjuk.
A bőrünk felpezsdül. A szívünk együtt fog verni. És a dalaink egybe csengnek. Ne félj, hogy nem tudod a dalt. Hozom őket, leírva. Könnyen bekapcsolódhat bárki.
Találkozzunk a fa alatt!
Hájtok Tükes Válünk, szabad énekelni! "

2016-11-24 17:07:04

elm__lik.jpg
A Művészetek Palotájában mutatták be azt az előadást, amit a kitelepítettek emlékére írt Balogh Róbert, a zenét Kiss Ferenc szerezte hozzá, Foltin Jolán és Novák Eszter állította színpadra. A háború után a svábokat elkergették Magyarországról, a bukovinai székelyeket Moldvából, a magyarokat Szlovákiából. Ahogy akkor mondták lakosságcserét hajtottak végre. Hátra hagyva szülőföldjüket az emberek kis csomagjaikkal keltek útra marhavagonokban. A béke ezt hozta számukra. Itt jegyzem meg, hogy a Benes dekrétumok mindmáig élnek, azt senki nem hatálytalanította. 
"Az e dekrétumok alapján a német és magyar kisebbséggel szemben alkalmazott bánásmód összeegyeztethetetlen volt az emberi jogokkal, ellentétes volt a nemzetközi jog általános elveivel, a diszkrimináció és a kényszermunka tilalmával, továbbá a tulajdon sérthetetlenségének elvével. A dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is jogrendje részének tekinti. A dekrétumok összeegyeztethetetlenek az Európai Unió Alapjogi Chartájával, a szlovák parlament 2007-ben mégis megerősítette azok sérthetetlenségét."
Erről a rettenetről szólt ez a színpadimű. Molnár Piroska, Chován Gábor Györgyi Anna - a darab prózai szereplői - szelíden, békésen és csendesen beszéltek erről az emberhez méltatlan, gonosz cselekedetről, a gyerekek örömmel táncoltak, a lányok karikáztak, a férfiak keményen ropták. Fújták a katonadalt, mintha nem is velük esett volna meg ez a szörnyűség. Az előadás legdrámaibb jelenete a tehetetlenségében, vad és őrületes táncot járó férfi, melyben Kiss Ferenc zenéje katartikusan hatott a nézőkre. S mindeközben a színpadon lévőkkel megéljük a bukovinai székely karácsonyt - a kis Jézus születését - a felvidéki húsvétot  - Jézus kereszthalálát -, majd a Piéta elevenedik meg Rémi Tüde és Siptár Dániel személyében. S hogy mitől volt számomra katarzisos ez a mű? Azt láttam és nézhettem végig ezen előadásban, hogy ezek a szerencsétlen sorsú emberek kapaszkodva hitükbe, hagyományaikba túlélték a háborút, a kitelepítést és visszaemlékezve nem keresik hogy ki tette ezt velük. Nem felejtenek, de nem is vesznek el a fájdalomban, nem dédelgetik a haragot, a bosszút szívükben. Megtalálják az élet értelmét, szépségét a további mindennapjaikban: a földben, a munkában, az ünnepeikben, a gyermekeikben. Ez az élet rendje, mert minden elmúlik... a szenvedés, az öröm, a bánat. Igen, ezt értettem meg ezen az estén, hogy vigyázzunk a pillanatokra, éljük meg azokat szenvedéllyel, testestül-lelkestül. Adjunk magunkból minél többet a másiknak, hogy ha nehéz idők jönnek tudjunk összekapaszkodni és éljünk tovább hitben, szeretetben. (írta: Csontos Gabriella, fotó: mupa.hu)

2016-10-19 10:43:47

H__s__k_tere.jpgIsmert emberekkel és Zimbardo professzor budapesti látogatásával folytatódik a Hősök Tere Kezdeményezés a közöny ellen. Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián is vállalta idén a 30 napos kihívást. A kezdeményezés nem mindennapi, de minden napra szóló feladatához idén először cégek, társaságok is kapcsolódhatnak. A közös kutatások után az ELTE-n is elindul a Hősök Tere képzése.
A Kezdeményezést 2014-ben magánszemélyek (Prof. Philip Zimbardo, Halácsy Péter, Orosz Györgyi, Orosz Gábor, Bolyky Dániel, Pistyur Veronika, Roszik Linda és Thuróczy Gábor) alapították, mert elhatározták, tenni akarnak a közöny ellen. A Hősök Tere célja, hogy Magyarországon társadalmi norma legyen az együttérzés és hogy az emberek tegyenek egymásért. A workshopok, tréningek, akciók, kampányok, konferenciák formájában ehhez kívánják megadni a kezdő lökést és a szükséges tudást.
A Hősök Tere Kezdeményezés eddigi eredményei
A Hősök Tere workshopjain eddig 2500-an vettek részt. Önkéntes trénereik eddig több mint 1300 pedagógusnak adták át a program lényegét, amit ők továbbadnak diákjaiknak. Eddig 23 vállalattal dolgoztak együtt, csapatuk 80 önkéntes elköteleződésére is épít.
Hogyan csatlakozhat bárki a Hősök Tere 30 napos kihíváshoz?
Akár egyénileg, akár 4-5 fős csapatokban választhat bárki kihívást. A szervezők csak azt kérik, osszák meg élményeiket, tapasztalataikat, érzéseiket és azt a változást, amit elindítottak magukban azzal, hogy másokért tettek. Készíthetnek fotót, rövid videót vagy leírást is az aznapi kihívás teljesítéséről, bármelyik közösségi oldalon megosztva azokat a  #30nap #azvagyokamitteszek #hosokterekezdemenyezes hashtaggekkel ellátva.
(forrás: csalad.mandiner.hu/cikk/20161017_palya_beaval_es_zimbardoval_indul_ujra_a_hosok_tere_30_napos_kihivas

2016-06-09 18:47:20

13336075_980471992021605_7548576046001661226_n.jpgAz Esztergomi Dzsámiban 2016. június 5-én vasárnap délután 16 órakor egy csoportos kiállítás nyílt, mely igen különleges a mai magyar képzőművészetben, hiszen egy családból valók a kiállítók. A Dzsámi Múzeum munkatársai nevében Szekeresné Czinege Erzsébet intézményvezető üdvözölte a nagyszámú érdeklődő közönséget és köszöntötte a Györfi családot. A tárlatot és a kiállító művészeket Prokai Gábor művészettörténész ajánlotta a kedves megjelentek figyelmébe. A kiállítók egy család tagjai, három igen nagy tehetséggel megáldott testvér és gyermekeik. Így Györfi Sándor szobrszáművész és fia: Györfi Balázs épitész, képzőművész, Győrfi Lajos és fia: Győrfi Ádám szobrászművészek, valamint Györfi Erzsébet népi iparművész munkáit csodálhatják meg 2016. júniusában a Dzsámiban. A megnyitón közreműködtek az esztergomi zeneiskola népzene tanszakának növendékei Szabó Enikő vezetésével.
forrás: esztergomidzsami.hu

P05_06_16_15.49_1_.jpg

P05_06_16_15.48.jpg

P05_06_16_15.51.jpg

P05_06_16_15.50.jpg

2016-06-03 09:08:58

98992.jpgSzombaton, a nemzeti összetartozás napja alkalmából ünnepségeket, kulturális programokat, filmvetítéseket, koncerteket, színi előadásokat tartanak. A fővárosban reggel a Kossuth téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök, Benkő Tibor vezérkari főnök és helyettese, Orosz Zoltán. Délelőtt a Magyarság Házában tartják a központi ünnepséget, amelyen Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár mond beszédet.(...)
Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.
Rákóczi Szövetség: száznégy iskola négyezer diákja utazhat
A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében száznégy Kárpát-medencei középiskola több mint négyezer diákja utazhat legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolához június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A szervezet diákutaztatási programjára a térségből bármely középiskola pályázhatott, azzal a feltétellel, hogy ezen a napon a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépve ellátogatnak egy másik ország magyar iskolájához, ahol közös programot tartanak.
A szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a sikerrel pályázó iskolák közül 62 magyarországi, 16 erdélyi és partiumi, 15 felvidéki, 9 délvidéki és 2 kárpátaljai. Az utazók nemcsak Magyarországról és Magyarországra utaznak, hanem több esetben külhoni régiók iskolái keresik fel egymást. A nemzeti összetartozás napi budapesti programokra kétszáz felvidéki fiatal érkezik. Az idén már több mint ötezer középiskolás kapcsolódott be a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei diákutaztatási programjaiba.
(forrás:gondola.hu/cikkek/101334-Orszagszerte_megemlekezesek_a_nemzeti_osszetartozas_napjan)

2016-05-03 19:50:57

_czappjozsef.jpgFélezer kilométer lefutására vállalkozott egy református lelkész. Czapp József a reformáció 500. évfordulójára hívja fel a figyelmet és mozgalmat indít: azt szeretné, ha jobb, teljesebb életet élnénk. A mikepércsi lelkész adományt is gyűjt: a futás sikerétől függhet egy erdélyi kis templom és közösség sorsa – írja az Evangélikus.hu....A székelyföldi település Czapp József vállalásának tiszteletére egy eredeti székelykaput ajándékoz Mikepércsének, amelyet május 15-én, pünkösd vasárnap, a visszaérkezése előtt fognak felállítani. Czapp József április 29-én reggel 9 órakor indul Tiszaszalkáról, és május 8-án érkezik majd Budapestre, ahonnan ismét útra kel, és május 15-én érkezik vissza Mikepércsére. Budapesten a Döbrentei téren lesz egy kisebb esemény a megmozdulása során. Ezen az eseményen jelen lesz Kányádi Sándor, Nagygalambfalva szülötte is, a településről elszármazottak körében tartott találkozón. (forrás:kereszteny.mandiner.hu)

 

2016-04-29 12:52:02

shutterstock_69281275_50624_232x117.jpgMagasan iskolázott nők a fővárosból vagy környékéről, akik elsősorban korábbi negatív kórházi tapasztalataik miatt választják az otthonszülést. Az átlagosnál lényegesen több gyermeket vállalnak: minden harmadik otthon szült családban három, vagy annál több gyermek nevelkedik. Amikor kiderült, hogy az otthonszülést választják, az orvosok egy része elutasította a további terhesgondozást. Minden hatodik gyermekorvos megtagadta az újszülött vizsgálatát. Habár a szülés helyszínének és módjának megválasztása a nők Alkotmányban garantált joga, az otthonszülést választók gyakran ki vannak téve a hatóságok zaklatásának és az egészségügyi dolgozók rosszallásának. A szabályozás hiányában az otthonszülést titkolózás övezte az azt választó családok részéről, és elutasítás a különböző intézmények és hatóságok oldaláról. Többek között ezekre az eredményekre jutott az első átfogó, magyarországi otthonszülés-kutatás. írta: Varró Gabriella (forrás: www.freegereb.org

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg