2018. Június 22. Péntek Paulina napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Szülőnek lenni
2018-06-13 19:37:23

...Nehezebb az apaság mint hittem, s nehezebb jobb emberré válni mint gondoltam volna. De a kényelmetlen út annyi varázslatot rejt, hogy arról itt hiába írnék...

Magyarország

2013-07-24 14:02:10

strandmolino_1.jpgBalatonfüreden is lehet könyvet kölcsönözni a tó partján. Keszthelyen immáron hatodik éve várja az olvasni vágyó fürdőzőket a strandkönyvtár.  500 könyv közül lehet válogatni, többségében bestsellereket, szépirodalmi, illetve gyerekeknek szóló könyveket vitt a strandolóknak a helyi könyvtár. Ha azonban valaki valamilyen szakirodalmat kér, azt is egy órán belül meghozzák. A kezdeményezés annyira népszerű, hogy már az első nap százan beiratkoztak. Van aki már aznap, a strandolás végén visszaviszi a kikölcsönzött könyvet, de akadnak, akik csak a nyaralás befejezésekor. A strandkönyvtár üzemeltetői szerint eddig egyetlen egy darab könyv sem tűnt még el. A Balaton partján több helyen, így Balatonfüreden, Siófokon, de egyébként Abádszalókon, Egerben, Orosháza-Gyopárosfürdőben, Nyíregyháza-Sóstón és az ország több településének strandján találkozhatunk ezzel a szolgáltatással.

2013-07-22 14:38:46

kolosty__k_zsuzsi.jpgNemzetközi Biológiai Diákolimpia 2013. 62 ország, 240 versenyző. A magyar csapat 3 ezüst és egy bronzéremmel végzett. Noémi Országh: ezüstérem (és ebben 17. legjobb elméleti teljesítmény!) Hajnal Bence: ezüstérem. Anna Uzonyi: ezüstérem. Zsuzsanna Kolostyák: bronzérem (a képen bal szélen). Magyarország: a 62 ország között: éremtáblázaton 14. Európában: összpontszámban a német csapat mögött 2., az éremtáblázaton 3.

2013-07-19 10:22:19

hungarikumklub.jpg2013. július 18-án, csütörtökön tartották alakuló ülésüket. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a klub megalakításának célja egy olyan fórum létrehozása a hungarikumok gyűjteményében szereplő értékek képviselőinek és a bizottság tagjainak, ahol az aktuális kérdések mellett a védett értékek jogvédelméről egyeztethetnek. A szervezet a Hungarikum Bizottság 14 tagjából és a jelenleg 16 hungarikummá nyilvánított nemzeti érték képviselőjéből áll. A miniszter elmondta, hogy várhatóan az ősz folyamán további – hagyományos, jellegzetes elkészítési módú - magyar élelmiszereket nyilvánítanak hungarikummá, ezek közé tartozhat a csabai kolbász és a bajai halászlé. Fazekas ugyanakkor emlékeztetett, hogy ehhez először is minden esetben pontos termékleírás kell. A civil kezdeményezésként működő Hungarikum Szövetségnek a karcagi birkapörkölt hungarikummá nyilvánítását kritizáló nyilatkozatára reagálva a vidékfejlesztési miniszter kitért arra: a bizottság a törvény alapján hozza meg a döntéseit. Hozzátette: ha a karcagi birkapörkölt az UNESCO védett értékeinek listáján szerepel, akkor méltó a hazai védelemre is. Az új hungarikumok bemutatása az ősszel a Hungexpón megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon (OMÉK) várható. A miniszter hozzátette, hogy közbeszerzési folyamat zajlik a nemzeti értékekkel kapcsolatos kommunikációs feladatok elvégzésére. Erre a célra 200 millió forint áll rendelkezésre. Kiírtak egy pályázatot a hungarikumokkal kapcsolatos védjegyre, is ennek eredményét néhány héten belül hirdetik ki.(forrás:turizmusonline.hu)

2013-07-18 09:48:32

birkafozo_int.jpgA Hungarikum Szövetség, a HUSZ Hungarikum Akadémia és a Hungarikum törvény stratégiáját alkotók szakmai véleménye a törvény erejénél fogva, illetve a Hungarikum Bizottság által hungarikummá nyilvánított elemekről. A „közfelkiáltásos” hungarikum alkotókat összefogó Hungarikum Szövetség (HUSZ) szerint a Hungarikum Bizottság által eddig hivatalosan hungarikummá minősített 15 tétel közül több nem állja ki a „hungarikum próbát”. A nem kellően alátámasztott, átgondolt minősítések hígítják a hungarikum márkát, kategóriát. „Ha sok a hungarikum, nincs hungarikum”. (Birinyi József) Nem a számszerűség fontos, hanem a „magyar érték, világlépték” minőség, elismertség, ismertség. A szellemi kulturális örökség részét képező magyar nemzeti értékek közül, - a hungarikum kerettörvény 2012. december 28-i módosítását követően - automatikusan, a törvény erejénél fogva minősülnek hungarikumnak az UNESCO szellemi kulturális örökség, és a világörökségek közé felvett magyar érték...
Lavinát indíthat a legutóbb hungarikummá minősített karcagi birkapörkölt, amely vitathatatlan érték, gasztronómiai örökség, tradicionális receptúra, de megyei, nagy-táji érték és jelenleg még nem hungarikum, mert a magyarság nem azonosítja magával, és a világ nem azonosítja a magyarsággal. Tehát a hungarikum elismertség, ismertség kritériumoknak még nem tesz eleget. Sokan – sajnos a hivatalosságok köréből is - helytelenül hungarikumnak nevezik, tekintik az összes magyar őshonos, történelmi fajtát, receptúrát, a magyar találmányokat, specifikumokat, a 100% magyar terméket…) Már a csabai csülökpörkölt is jelentkezett, hogy minősítsék hungarikummá. A karcagi példa alapján nagyon sok receptúra, gasztronómiai érték, amely érték, de nem feltétlen hungarikum, hasonló igényt támaszthat, szeretne hungarikum lenni. Ha a folyamatot nem állítjuk meg, akkor felhígul, széténeklődik a hungarikum kategória! A Hungarikum Szövetség szakmai véleményét folyamatosan eljuttatja a Vidékfejlesztési Minisztériumba, a Hungarikum Bizottsághoz, titkársághoz. A napokban Birinyi József a HUSZ elnöke egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett a Hungarikum Bizottsággal, a hosszútávon működőképes, következetes hungarikum minősítés mielőbbi kialakítása érdekében, a hungarikum törvény szükséges módosításai ügyében.
Információ: jozsef@birinyi.hu Hungarikum Szövetség +36 20 9346032, +36 1 4391955 (forrás:hungarikumszovetseg.hu)

2013-07-15 13:27:08

N.L..jpgKöltők Nagy László világáról. Díszvendég:Nagy Gábor költő, irodalomtörténész. Közreműködik: Kakasy Dóra és Lázár Csaba színművészek, valamint Ökrös Csaba hegedűs. Nagy László Emléknap a költő szülőházánál. Iszkáz Önkormányzata és a Nagy László Szellemi Örökség Alapítvány 2013. július 20-án, szombaton délben koszorúzással egybekötött kerti rendezvényt tart a Nagy László Emlékházban (8493-Iszkáz, Ady Endre u. 1.)

2013-07-11 11:41:33

csontos_gyurika.jpgA Smithsonian Folklife Festival (SFF) történetében rekordot döntött a Magyarország részvételével megtartott rendezvénysorozat látogatottsága, és az amerikai függetlenség napján eladott magyar ételek és italok mennyisége is felülmúlta a korábbi csúcsokat – jelentette ki az MTI-nek a fesztivál zárónapján Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Az államtitkár szerint az SFF látogatóinak száma az elmúlt két hét alatt meghaladta a másfél milliót, és július 4-én több mint tízezer adagot értékesítettek magyar ételkülönlegességekből a Budapest Bistróban. „Magyarországnak ennél jobb országimázst nem tudok elképzelni” – mondta Balatoni Mónika az amerikai fővárosban száz magyar előadóművészt és kézművest felsorakoztató, Magyar örökség. Az újjáéledés gyökerei című fesztiválprogramról... Magyarországról az UNESCO által elindított szellemi-kulturális örökség gondolatot két hagyományőrző közösség képviselte: Karcagról a pásztoréletmódot bemutató Csontos juhászcsalád (a képen ifj.Csontos György), Kalocsáról pedig öt asszony, akik pingáltak, ékszert készítettek, hímeztek és divatbemutatón is részt vettek. A határokon kívüli közösségek közül a Gyimesből, a kalotaszegi Méráról, a mezőségi Székről, illetve a bácskai Kishegyesről érkeztek résztvevők....(forrás:mti/naput.hu)

2013-06-20 16:29:57

etnofon.jpgZenés vetítés Weöres Sándor születésének századik évfordulóján 2013. június 22-én, szombaton, 16.00-kor Kecskeméten az  Otthon moziban.
Tudod mi az a koboz? Láttál már dorombot? Hallottad már a dudát vagy a tekerőlantot? Tudod milyen hangja van a cimbalomnak? Papó zenedéjében megismerheted mindezen különleges hangszereket és még sokkal cifrábbakat is! Papó, azaz Nagyapa mesél a régi, falusi zenélési alkalmakról, a zene gyógyító és jobbító szerepéről, miközben mondókákat, dalokat és történeteket idéz különbnél különb, réges-régi zeneszerszámokról. A mesés koncertet a különleges hangszereken túl Keresztes Dóra játékos animációs filmjei teszik még színesebbé. Keresztes Dóra grafikai világa olyan kedves mesekönyvek és verseskötetek lapjairól lehet ismerős, mint Weöres Sándor, Móricz Zsigmond, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Buda Ferenc vagy Kányádi Sándor. (Richly Zsolt rajzfilmrendező Keresztes Dóra művészetéről írt gondolatait itt lehet elolvasni.) És hogy ki Papó? Papó, azaz Kiss Ferenc (a képen), az Etnofon Zenei Társulás életrehívója. Az Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult Kiss Ferenc kezdeményezésére, aki azt megelőzően a nagy múltú és világhírű Kolinda és Vízöntő együttesek egyik meghatározó személyisége volt.Társaival olyan markáns, autonóm zenei stílust alakított ki, epapo_borito.jpgmely a modern ember bonyolult élmény- és érzelemvilágát tükrözi, de kihallhatók belőle egy ősibb, „édeni” létforma fontos üzenetei is.Dalaik, hosszabb lélegzetű kompozícióik minden esetben a tradicionális magyar folklór motívumaira épülnek, így a korszerű elektronika használata mellett nagyon fontos szerepet kapnak muzsikájukban az akusztikus népi hangszerek, a tradicionális játék- és díszítéstechnikák. A zenekar tagjai és hangszereik: Babos Károly – ütőhangszerek, Bolya Mátyás – koboz, oud, citera, Huszár Mihály – basszusgitár, ének, Kiss Ferenc – hegedű, ének, Küttel Dávid – szintetizátor, harmonika, ének, Szokolay „Dongó” Balázs – fúvós hangszerek. (forrás:kaff.hu)

2013-06-17 20:46:30

_ldaru.jpgA Kékes Csúcsfutás egyik legszebb és legnehezebb hazai futóverseny. Nemcsak a kihívás, de a gyönyörű környezet is emlékezetessé teszi mind a résztvevők, mind pedig azok számára, akik szeretteiket jönnek buzdítani. Igazi nyári idő, 27 fok várta a mátrafüredi rajtban a futókat. Több mint 1400 futó hódította meg a csúcsot a Mátrában a 11,6 kilométer, 671 méteres szintkülönbség legyőzése után és érintette meg a célba érkezéskor Magyarország legmagasabb pontját. A célba érkezőket a szurkolók lelkes biztatása fogadta és lökte át őket a holtponton, hogy az utolsó métereket a kihívás legyőzésének örömével tegyék meg. A hegytetőn az időjárás is kedvezőbb volt a beérkezőknek, hisz a fák árnyéka és a 21 fokos hőmérséklet segített a regenerálódásban. Miután szusszantak egy kicsi ezt a fantasztikus teljesítmény véghez vitték, az élményt megörökíthették egy fotóval a már annyit emlegetett csúcskőnél is. Püspökladányi eredmények: A hölgyeknél püspökladányi dobogósnak örülhettünk, igen szoros versenyben dőlt el a végső sorrend, de a harmadik helyet a püspökladányi Szentpéteri Dianának sikerült elérnie. Hölgyek mezőnyében szintén nagyszerű eredményt el Szilágyi Fruzsina, aki a 45. helyen érkezett a célba. A férfiak mezőnyében a Futó Daru S.E. képviselte Püspökladányt, futói remek eredményeket értek el, Keller Elek a 21. helyen, Molnár Zoltán pedig az 56. helyen ért célba. Minden teljesítő egyedi érmet kapott a nyakába, és ezután kép is készült róluk az ország legmagasabb pontját jelképező piros-fehér-zöld kővel. Képen Molnár Zoltán és Keller Elek látható.
(forrás: www.futanet.hu  alapján Futó Daru S.E.)

2013-06-14 20:46:29

k__t__s.jpgA kötés világnapja alkalmából lelkes - húsz-harminc kötő-horgoló nő - gerillakötők támadtak meg 2013. június 13-án egy 49-es villamost, és feldíszítették színes fonalakkal tetőtől talpig.  2013. június 14-én reggel 6- fél 7 fele futott ki a szerelvény, azóta föl-le jár teljes pompájában, amíg bírja a díszítés!  (forrás:index.hu)

2013-06-14 12:18:44

nom__d.jpeg40 éves a Fiatalok Népművészeti Stúdiója. Ezen alkalomból Nomád nemzedék címmel nyílik kiállítás 2013. június 14-én 15 órakor Budapesten a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában  (1011 Budapest, Fő utca 6.) A kiállítást Buda Ferenc, Kossuth- és József Attila-díjas költő nyitja meg. A megnyitón közreműködik Kozák József népzenész. A kiállítás megtekinthető augusztus 3-ig, keddtől - szombatig 10-18 óra között.

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg