2018. Május 24. Csütörtök Eszter napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Utazás anyukámmal
2018-05-08 15:54:59

...Ő meg vasuton közlekedett, neki már az volt a természetes, nekünk pedig az autó. Ott ül a hátsó ülésen és nézi a tájat, megkérdezi, hogy ez már Hajdúszoboszló? Hol járunk? ...

Magyarország

2014-03-04 09:31:55

Régi hibája Budmobil_szauna_rgb.jpgapestnek, hogy a Duna-partot jobb híján semmi másra nem használjuk, mint autóforgalomra. A VaLyó csoport különböző akciókkal próbálja felhívni arra a figyelmet, hogy ezt lehetne másként is, most éppen egy mobil szaunával, ami bárki számára kipróbálható. Itt lehet majd mobilszaunázni 2014. márciusában:
március 8-9, Margit-híd budai hídfő, a híd lábánál található parkoló
március 15-16, Óbuda, Északi összekötő híd alatti terület
március 22-23, Valyo Part/Lánchíd pesti hídfő északi oldal A használathoz előzetes bejelentkezés szükséges: valyo.hu (forrás:index.hu)

2014-02-20 11:47:46

tunderkert_0.jpgTranssylvania! Mi mindannyian, kik Erdélyben élünk, nemcsak nevünkben, hanem létünk ezer szálán kötődünk a fákhoz, az erdőkhöz. Valljuk, hogy az erdők népei vagyunk, és ha bölcs szakembereinket, történészeinket hallgatjuk, bizonyossá válik, hogy Székelyföld gazdaságának is legfontosabb rugója a dombjainkat, hegyeinket borító, sok-sok módon hasznunkra lévő fa, bokor, hatalmas erdők, s annak megannyi kincsei! A gyümölcsfák, az erdők meghatároznak bennünket, fenntartanak, táplálnak, meleget adnak, jelen vannak ezer formában a mindennapi életünkben, és ugyanannak a nagy Istennek teremtményei mind mi, de sajnos mi nagyon sokszor mostoha testvérekként bánunk velük! Erdélyben rengeteg gyümölcsöst felvet a gaz, sokat kiirtottunk, letaroltunk, akárcsak hatalmas, ősi erdőinket! Egy repülővel, ha hosszan szálunk figyelmesen a Kárpátok felett, szörnyülködve láthatjuk a rengeteg pusztítást, mindenütt feltépett föld, vádlóan az ég felé meredező csutakok! Székelyföld múltja szorosan kötődött az erdőhöz, a fákhoz, és meg vagyunk győződve, hogy jövőnk is össze van kapcsolva a hegyeink csendes, békés lakóival, az ők pusztulásuk a mi pusztulásunkat is jelenti!
Népünk fák iránti tiszteletét nagyon szépen jelzi, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus fogantatásának titkát, az Égnek a Földel való egyé válását őseink Gyümölcsoltó Boldogasszony néven ünnepelték, és ehhez az ünnephez kötődött a facsemeték kiültetése, oltása, szemezésének szép szokása is! A csíksomlyói ferences testvérekkel azt tervezzük, hogy e szép ünnepet, és a hozzá kötődő népi szokásokat tudatosan fel kellene elevenítenünk, sőt a fák, az erdők iránti tisztelettel tovább is gondolnánk, és az Ezer Székely Leány Napja ünnepéhez hasonlóan, az erdészek, kertészek, ácsok, asztalosok, a fával foglalkozó emberek ünnepévé tennénk, ha ebben a szakemberek és a politikusaink támogatását elnyerjük! Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe 2014. március 25-re esik, de mi március utolsó hétvégéjén szeretnénk templomainkba meghívni mindazokat, akik a fák szaporításával, gondozásával, annak értékesítésével, feldolgozásával foglalkoznak. Szeretnénk Isten áldását kérni rájuk és kezük munkájára, a fákra, cserjékre, az erdőinkre! Ezen a napon szeretnénk, ha templomunkba facsemetéket, gyümölcsfaoltványokat hoznának a kertészek, az erdészek, és ha a templom előtti téren vagy a város főterén, egy szép vásárral egybekötött kiállítás lenne, ahol nem csak facsemetéket lehetne vásárolni, de mindazt, amit nagyszerű mesterembereink, ácsaink, asztalosaink, szobrászaink fából készítenek! Természetesen azt szeretnénk, ha ezt a szép ünnepet nemcsak Csíksomlyón, hanem Erdélyben, sőt az egész Kárpát-medence minden templomában, térségében hasonlóképpen megrendeznék, és ha minden család, közösség egy-egy facsemetét, vagy kisebb ligetnyi fát elültetne! Fontos, hogy ez az ünnep tudatosítsa bennünk, hogy létünkben, fennmaradásunkban mennyire rá vagyunk utalva az erdőkre, a gyümölcsöt termő fáinkra, bokrainkra. Jelszavunk: aki fát ültet, az bízik a holnapban, hisz a megmaradásban! Ültessünk fákat, erdőket, tegyük tündérkertté szülőföldünket! Kisebb testvéri szeretettel, Csaba t. (forrás: magnificat.ro/Magyar Kurír)

2014-02-11 12:34:40

oazis.jpgA lelki kísérés és tanácsadás új, nyitott helye Budapesten. Új, ingyenes lelkigondozói szolgálat indul 2014. február 11-én Budapesten a Józsefvárosban Oázis néven, szerzetesi közösségek és laikusok együttműködésével. A telefonos lelkisegélynél mélyebb, személyesebb, mégis anonim segítségnyújtásnak kívánnak terepet biztosítani a pszichológia és a direkt lelkipásztori szolgálat közti határmezsgyén – nyilatkozta  munkatársunknak Forrai Tamás, a kezdeményezést elindító jezsuita rend tartományfőnöke.
A jezsuiták Mária utcai rendházának kapujából nyíló Oázisban azokat a fiatalokat és családosokat várják, akik szeretnék, ha valaki meghallgatná őket, akivel megoszthatnák örömüket, bánatukat, feltehetnék kérdéseiket. A szolgálat egyszeri lelki gondozói találkozásokat nyújt minden betérőnek, bármilyen téma foglalkoztatja is őket. Ha több alkalomra van szükség, igyekeznek segíteni a továbblépésben. Bejelentkezés nélkül, térítésmentesen fogadnak mindenkit, kezdetben a hét négyszer fél napján.
Egyre növekszik azoknak a megkereséseknek a száma, ahol a lelkipásztorok önmagukban nem tudnak támaszt nyújtani a hozzájuk fordulóknak – mondja Forrai Tamás, pedig sok tört családból érkező gyermek és fiatal esetében kellene segítséget nyújtani a szabad önismerethez való eljutásban. Tömegével nem lehet keresztény pszichológushoz küldeni a hozzájuk fordulókat, és sokan anyagilag sem engedhetik meg ezt maguknak. Ezért hozták létre egy bécsi intézmény, a Gesprächsinsel mintájára az Oázist, ahol ingyenesen és anonim módon fordulhatnak mentálhigiénés szakemberhez az erre rászorulók. Egy-egy beszélgetés körülbelül egy órát vesz igénybe, s az önkéntes szakemberek – jelenleg tizenketten vannak – két-három-négy beszélgetés után tudják megállapítani, hogy a hozzájuk fordulóknak mi az alapvető problémájuk, hogyan lehet őket tovább segíteni, szükség esetén más szakemberhez átirányítani. Forrai Tamás a telefonos lelki segélyszolgálatok működéséhez hasonlította az Oázis tevékenységét – itt ugyan kevésbé gyors a segítségnyújtás, viszont a személyes kapcsolat miatt mélyebb és hatékonyabb lehet. (forrás:Magyar Kurír)

2014-02-10 09:44:21

__pusztaszer.jpgOrszágos farsangot tartanak 2014. február 15-én, szombaton az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Kárpát-medencei magyarság sokféle, színes és gazdag farsangi néphagyományait jelenítik meg. A programban táncmulatságok, téltemetés, alakoskodás, dramatikus játékok, bolondlakodalmak szerepelnek. A rendezvényen hazai települések mutathatják be saját szokásaikat.(forrás:opusztaszer.hu)

2014-02-03 09:33:24

akac_virag2.jpgAkác-koalíció alakult az akác és az akácméz védelmére, miután természetvédelmi indokra hivatkozva kiirtanák az ezeket az erdőket Európában – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Különösen hátrányosan érintené a döntés Magyarországot, amely a kontinens legnagyobb akácfa és akácméz termelője. Európa akácerdeinek a fele Magyarországon található és a kontinens akácmézforgalmának 70 százaléka is innen származik. Ennek szakadhat vége, mert természetvédő szervezetek lobbitevékenységének hatására Brüsszel kiirtathatja a növényt az unió egész területéről. Glattfelder Béla néppárti képviselő műsorunknak elmondta: azért vált aktuálissá a kérdés, mert az Európai Bizottság rendelettervezetet készít elő az úgynevezett idegenhonos özönfajokkal kapcsolatban, és megvan a kockázata, hogy akácot is idesorolják. Ezt a fafajt már ma is üldözik, sok helyen nem engedik az akácerdőket újratelepíteni, természetesen megújulni, nem adnak támogatást sem erdő-, sem energiaerdő-telepítésre, ami elfogadhatatlan és káros gyakorlat – jelentette ki. Magyarországon jelenleg 420-430 ezer hektáron található akácerdő. Tény, hogy nem őshonos, de gazdasági, erdőgazdálkodási és különösen méhészeti szempontból az egyik legfontosabb – közölte Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. „Sok éves átlagban 40-60 százalékát akácerdőről termeljük a mézeinknek. Az akácméz felvásárlói ára mindig magasabb, mint a virágmézeké, a legtöbb bevételt a magyar méhészeknek ez biztosítja. A virágzati ciklusban két pozícióban is tudják a méhészek legeltetni a méheiket”, tehát a bevétel még stabilabb – fogalmazott, hozzátéve: a kiváló magyar akácméz exportszempontból is nagyon fontos. Mivel Európában csak nekünk vannak jelentős akácerdeink, nem számíthatunk szövetségesre az uniós döntéshez, idehaza viszont méhész és erdészszervezetek, kutatóintézetek, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szövetséget hozott létre – hangzott el a műsorban. Az akác-koalíció célja, hogy fellépjen a korlátozó intézkedésekkel szemben, megakadályozza, hogy az akácot kiirtsák, továbbá megvédje a méhészeket. A Magosz kezdeményezésére a koalíciót Kárpát-medenceivé bővítenék. Glattfelder Béla szerint az akácfa és -méz közvetett védelmét szolgálná az is, ha hungarikummá nyilvánítanák a termékeket, szavai szerint ennek érdekében megtörténtek az első lépések. (forrás:gondola.hu/ hirado.hu - Kossuth Rádió, Hajnal-táj)

2014-01-24 12:33:48

gyurufu.jpgAz ökofalvakban a rezsi szinte elenyésző összeget jelent. Az önfenntartó települések, ismertebb nevükön ökofalvak egy alternatív, környezetbarát megoldást kínálnak az életre.  A megújuló energiaforrásokra és a természetre épülő, olcsóbb életforma egyre elterjedtebb, hazánkban is egyre több ökofalvat létesítenek, Ismerkedj meg velük!
Gyűrűfű
Gyűrűfű volt az első magyar ökofalu. Az 1996-tól lakott baranyai településen ma már több mint 30-an élnek, azt az alapelvet követve, hogy az ökológiai lábnyomuk a lehető legkisebb legyen. Ennek jegyében az életfeltételeket a lehető legtermészetesebben és a legkevesebb energia felhasználásával próbálják meg biztosítani.
Az itt élők a vízgazdálkodás során a patak, a folyó és a talaj vizét is felhasználják, ahogyan az esővizet is összegyűjtik. Úgynevezett kétkörös vízrendszerrel dolgoznak, ami azt jelenti, hogy ivásra jobb minőségű vizet használnak, míg a hétköznapi teendők során - például mosogatásnál, fürdésnél vagy éppen öntözésnél - kevésbé jó minőségűt. A szennyvíz elvezetését gyökérzónás tisztítóval oldják meg, ami nem igényel sem felügyeletet, sem áramot, élettartama hosszú, fenntartása pedig olcsó és egyszerű, hiszen csupán nád kell hozzá. Az egyetlen hátránya, hogy viszonylag nagy területre van szükség a működéséhez.
Máriahalom
A Gerecse keleti oldalán fekvő Máriahalom szintén önellátó gondolkodásmódjáról híres. A közösséget Lakatos Géza közgazdász alapította meg 1999-ben, azzal a céllal, hogy természetre épülő életformát valósítson meg - így született meg a Biofalu. A településen a házakat napkollektorral szerelték fel, ez felel a melegvíz-ellátásért és a fűtésért, bár még kevés ahhoz, hogy a villamosenergia-ellátás is megfelelően működjön, ezért a településen saját villanyhálózatot építettek ki. A napenergia optimális felhasználásához a házakat délre tájolták, így a téli időszak alacsonyan futó fénysugarait szintén fel tudják használni a szobák melegítéséhez. Gyűrűfűhöz hasonlóan a vízgazdálkodást talajvízből, fúrt kutakkal, illetve az esővíz begyűjtésével oldják meg, a szennyvízelvezetés pedig komposztálós módszerrel működik. (Írta:Debreceni Andi, forrás:femina.hu/naput.hu)
 

2014-01-20 11:09:51

fazekas200005_nagy.jpgIfj. Fazekas István nádudvari keramikus, népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron, a Művészetek Házában. A különleges fekete cserépedényeket, terrakottákat és mázas kerámiákat egyaránt felvonultató tárlat 2014. február 9-ig látogatható. Az intézmény most megszakította azt a több éves hagyományt, hogy januárban "Apa és lánya" tematikájú képzőművészeti kiállítást rendezzen - mondta bevezetőjében Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója. De a családias jelleget ez a kiállítás is folytatja, hiszen a Fazekas családban az 1700-as évek óta apáról fiúra száll ez a mesterség. Juhász Zsófia köszöntője után Molnárné Tamás Anetta, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg ifj. Fazekas István kiállítását. A nádudvari Fazekas család jellegzetes terméke a fekete cserép. Juhász Zsófia "De mitől fekete?" kérdésére válaszolva ifj. Fazekas István elmondta, ehhez három dolog szükséges: egyrészt az a különleges, magas vastartalmú agyag, ami csak Nádudvar környékén bányászható, az évszázadok óta változatlan égetési technika - és persze az a családban generációk óta öröklődő speciális tudás, amit titoknak is nevezhetünk, ezért nem is árulja el, de ő is továbbadja majd az utódainak. Az égetésről azért annyit elárult, hogy az fatüzeléses kemencében zajlik, így a teljes égetési folyamat alatt a kemence mellett kell állni és folyamatosan rakni kell a tűzre a magas kátránytartalmú fát.
Juhász Zsófia arra is rákérdezett, hogy a különleges fekete cserépedények mellett miért készít mázas kerámiákat is. Nos, mint Fazekas Istvántól megtudtuk, Nádudvarra elsősorban a fekete cserép jellemző, és egy rövid időszaktól eltekintve nem is készült más a településen. István dédszüleinek időszakában azonban volt 30-35 olyan év, amikor nem volt kereslet a feketére, ezért színes, mázas kerámiákkal is próbálkoztak, és azóta is készítik őket. A gyertyaöntő edény ma is használt eszköz. Egy első látásra szokatlannak tűnő edény, a gyertyaöntő edény kapcsán a kiállító iparművész elmondta: elsősorban a paraszti élet használati tárgyakat készíti. Neki meggyőződése, és ezzel valószínűleg a kiállítás látogatói is egyet fognak érteni, hogy ezek az edények, tányérok, korsók a mai háztartásokban is megállják a helyüket, akár ünnepi, akár hétköznapi terítékként. Egyébként a többi tárgy is nyugodtan használatra fogható: tésztaszűrő, hagyma- és fűszertartók, és megannyi egyéb hasznos, főként konyhai eszköz sorakozik a vitrinekben és a falakon. Az alkotót és a tárlatot Molnárné Tamás Anetta, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a következő gondolatokkal ajánlotta a közönség figyelmébe: Tisztelt megjelentek, kedves István! Különösen megtisztelő feladat számomra, hogy egy olyan fiatalember kiállítását nyithatom meg, aki azon túlmenően, hogy a mesterségén belül milyen fantasztikus családi háttérrel, indíttatással rendelkezik, egyben kollegám és barátom is. Hiszen, aki nem ismerné ifj. Fazekas Istvánt és családját, tudnia kell, hogy a nádudvari fekete kerámia szinte egyet jelent a Fazekas család évszázadokon átnyúló hagyományápoló munkásságával. A családban az 1700-as évektől öröklődik apáról fiúra a fekete kerámia készítésének titka, kultúrája, szeretete. Ennek a nagy múltú fazekas dinasztiának legifjabb mestere ifj. Fazekas István, aki alig húszévesen 1996-ban már közel négyszáz zsűrizett alkotással a háta mögött kapta meg a "Népi Iparművész" címet. Mint láthatják, ahogy a család, úgy István is a paraszti élet mindennapi használati edényeinek darabjait készíti, természetesen a rá jellemző szájízzel, hiszen a hagyományőrzés mellett azért a szakmabeliek tudják, hogy az alkotó mester privilégiuma, hogy a tradicionális forma- és motívumkincs megőrzésével a mesterek, így István alkotásai is a csak rá jellemző kézjegyektől lesznek még értékesebbek, különlegesebbek.
Számtalan kiállításon és pályázaton vett már részt, melyeken mindig sikeresen szerepel, számos II., III., és különdíja mellett a XV. Országos Fazekas Pályázaton és az V. Nemzetközi Fazekas Fesztiválon I. helyezést ért el. Több mint ötven önálló kiállítása volt már az ország egész területén, sőt külföldön is, melyek közül csak néhány helyet emelnék ki: Hajdúszoboszló, Nádudvar, derecske, Debrecen, Budapest, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Kazár, Kecskemét, Hajdúböszörmény, Kiskunfélegyháza. Határainkon túl pedig: Bad Dürrheim, Dortmund, Köln, Párizs, Csíkmadaras. Mivel a közelmúltban volt szerencsém megnyitni nagybátyja, Fazekas Ferenc kiállítását Móron, így bátran állíthatom, hogy méltán lehet családja ifjú büszkesége, az ő kiállításánál sokszínűbb, teljesebb tárlatot ritkán láthat az ember. Kívánok Istvánnak sok erőt és lelkesedést a további munkájához. (forrás: fejermmk.hu, Fotó: Deák Balázs, Lőrincz Miklós)

2014-01-16 09:48:54

Cseh_Tamas_1.jpgAz eddig az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által gondozott gyűjtemény új otthona a Magyar Nemzeti Levéltár egyik épülete....A Cseh Tamás Archívum a jövőben átveszi, őrzi, nyilvántartja, kezeli és feldolgozza a névadó életművéhez kapcsolódó magániratokat és tárgyakat, gondoskodik az állományvédelmi feladatok ellátásáról, elvégzi az iratanyag és a kapcsolódó dokumentumok, életútinterjúk tudományos feldolgozását és közzétételét. A korszerű feltételek lehetővé teszik, hogy az archívum a hagyaték tárgyi emlékeit is gyűjtse, és folytatódjék az OSZK Történeti Interjúk Tárában elkezdett digitalizálási munka - szerepel a közleményben. Mint írták, Cseh Tamás és állandó szövegírója, Bereményi Géza munkássága, személyisége szimbolikus vonatkozási pont, hogy az új nemzedékek számára felmutassák a kádári korszak ellentmondásait és következményeit, így az intézmény a későbbiekben egy meghatározó súlyú, interdiszciplináris szakmai műhely lehetőségét is magában hordozza...Cseh Tamás születésének 71. évfordulóján, 2014. január 22-én este Szevasz, Tamás! címmel emlékkoncertet tartanak pályatársai a Kolibri Színházban; fellépnek az előadóművész egykori zenésztársai, az Ad Libitum együttes tagjai, valamint Másik János. (forrás: gondola.hu/MTI nyomán)

2014-01-09 11:53:03

vegyes_02_shutterstock.jpgKeresik Magyarország legjobb receptjét, amely a legfinomabb és egyben a legegészségesebb is. A testsúlyukat megőrizni, fogyni vágyóknak és diabéteszeseknek szóló versenyre a pályázatok beadási határideje2014. január 25. Az elhízás egyre gyakoribb előfordulását csak társadalmi összefogással lehet megállítani. Ezért írt ki országos receptversenyt a belgyógyászokból, kardiológusokból és diabetológusokból álló Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság valamint a Kor Kontroll Társaság. A receptverseny a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és diabéteszeseknek szól. Pályázhat mindenki, aki tenni szeretne azért, hogy ne rakódjanak ránk többletkilók, és ismer, használ olyan recepteket, amelyek testsúlymegőrzők vagy -csökkentők. Olyan recepteket várnak, amelyek szerzői hozzájárulnak az egészséges étrend és életmód kialakításához és a testsúly kordában tartásával a betegségek megelőzéséhez is. A legfinomabb és a legegészségesebb ételeket keresik. (forrás:www.korkontrolltarsasag.hu)

2014-01-02 15:55:08

gyogyi4.jpgA Kárpát-medence élővilágát, illetve őshonos állatait felvonultató oktatóközpontot és turisztikai bemutató helyet alakítanak ki a Balaton déli partján. Első lépésként 2014-ben Balatonőszödön nemzeti gyógynövény mintakert létesül 50 millió forint pályázati forrás felhasználásával - közölte az ötletgazda Somogy-Táj Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-vel. A gyógynövényeket bemutató kertet egy régi, omladozó kúria elhanyagolt parkjából alakítják ki, a munkálatok tavasszal indulnak - mondta Szunai Miklós építési nagyvállalkozó, aki egyben a Széchenyi Tudományos Társaság elnöke. Az elvadult bozótost felszámolják, a parkba a vadon termő legfontosabb, 50-60 féle olyan füvet, cserjét telepítenek, amelyek a népi gyógyászatban évszázadok óta a különféle bajok orvoslására szolgáló hatóanyagokat tartalmaznak. A biokert - benne például a görcsoldó hatású szurokfű, az étvágyjavító bazsalikom vagy májbántalmak enyhítésére használt kutyabenge - bevezeti majd a látogatót a természet rejtelmeibe, az itt mellékelt útmutatók és a témában jártas "tárlatvezetők" egyben igyekeznek ötleteket adni az otthon kialakítható kis élő házi patika berendezéséhez. A leendő nemzeti gyógynövény mintakert egyúttal ráirányítja a figyelmet, hogy a Kárpát-medence agroökológiai adottságait nem használják ki eléggé. A vadon előforduló, fákban, füvekben meglévő természetes hatóanyagok iránt ugyanakkor nagy a kereslet a világpiacon, az élelmiszer, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar jól megfizeti ezeket az alapanyagokat, a gyűjtés, válogatás pedig többletmunkát jelenthet, ami által az elmaradott térségek több ezer lakosa juthat jövedelemhez. Az elképzelés szerint a lerobbant kúriát is felújítják, helytörténeti múzeumot, tanácskozó termet rendeznek be. Mellette pedig felépül egy nádból és más természetes anyagokból készített bioház, amely az otthonteremtés ezen régi-újszerű, olcsón kivitelezhető formájához ad iránymutatót a hazai és külföldi turistáknak. A gyógynövénykert közelében működik a Somogyvári Gyermekotthon, ahol állami gondozott, sérült fiatalok az állattartás fortélyait tanulják ki. Az otthonhoz egy 30 hektáros őspark tartozik, amelyet Szunai Miklós tervei szerint az iskolával együttműködve a nemzeti kultúra részeként számon tartott őshonos magyar állatok - puli kutya, szürke marha, bivaly, rackajuh - bemutatóhelyévé rendeznek be. Ezáltal a tanintézet nehéz sorsú, végzős diákjai helyben állandó megélhetéshez juthatnak, a gyógynövénykert és az ősállatpark együttes pedig új idegenforgalmi vonzerőként a balatoni turizmus kínálatát színesíti. A komplexum megvalósulása első ütemében a gyógynövény nemzeti mintakert 2014 nyarának végén fogadhatja az első látogatókat – írta az MTI. (forrás:sokszinuvidek.hu)

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
31323334353637383940414243


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg