2024. Július 15. Hétfő Henrik napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Karácsony Sándor szellemét idézték Földesen

2011-01-10 20:13:09

karacsony_s.jpgKarácsony Sándort tekintélye és az a tulajdonsága, hogy ért a gyermekek nyelvén, emeli naggyá a pedagógia tudományában. Mégsem alkalmazzák sokan a módszereit. Pedig ha szélesebb körben megismertetnék a pedagógusokkal és szülőkkel újításait, módszereit, ők alkalmaznák azokat és a gyermekek kezébe adnák műveit, az, az egész ország számára, minden területen hasznossá válna. A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa- fogalmazta meg egykoron Karácsony Sándor, akire január 10- i 120. születés napja előtt, konferencián emlékeztek szülőfalujában. Manapság egyre többen fordítják figyelmüket a sokáig mellőzött zseniális oktatásszervező, egyetemi tanár, író, vallásos gondolkodó munkásságára.
 
A konferencián Dr. Szabó Irma a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési osztályának osztályvezetője vonta meg a tudós- professzor munkásságának a XXI. század oktatására és művelődésére gyakorolt hatását. Mint elmondta, megtanultuk Tőle, hogy a tanulót szeretni kell. Az európai formátumú tudós tanár már a harmincas években megfogalmazta a ma különösen aktuális gondolatait: a nemzetnevelés lelki előfeltétele európai magyarságunk átérzése és megélése. A mi európai feladatunk, úgy, ahogy az Istvánná kereszteltetett Vajk átélte, embernek lenni- magyarul. Számot adtak közösségi munkájukról a konferencián a Karácsony Sándor munkásságát őrző és ápoló civil szervezetek: a péceli Csökmei Kör, a berettyóújfalui Karácsony Sándor Szellemi Műhely, a debreceni Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület, a földesi Karácsony Sándor Művelődési Társaság és Karácsony Sándor Alapítvány, valamint a helyi Karácsony Sándor ÁMK és községi könyvtár, a debreceni Karácsony Sándor Általános Iskola képviselői is számot adtak közösségi munkájukról, a névadóhoz kötődő tevékenységükről. A konferencián Ungvári János a debreceni Pedagógiai Egyesület tiszteletbeli elnöke a földesi születésű, Nyíradonyban élő Tóth Lajos festőművész korábban festett Karácsony Sándor portréját- az évfordulóra emlékezve Horváth Sándorné ÁMK igazgatónak átadta megőrzésre. (forrás:HBN- Péter Imre)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Óegiangyalunkmeheszetwww.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu