2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Csizma az Úr asztalán?-Dumaszínház a templomban

2010-12-31 16:55:14

Szechenyi_kerti_reformatus_templom_thumb.jpgDumaszínházas előadással szórakoztatták egy debreceni református gyülekezetben a híveket - és sokkolták a szélesebb közvéleményt. Utánajártunk: a másban is újító közösség rendszeres stand up alkalmakat szervez.Az elmúlt években hihetetlenül népszerű lett hazánkban is a mintegy fél évszázada az Egyesült Államokban megszületett duma zsáner, a stand up comedy. Mi köze azonban az efféle közönségszórakoztató világnak az egyházhoz? Semmi, vághatnánk rá rögtön, és persze azonmód tévednénk is. Elvégre, miközben a gyülekezeteinkben szellemi és lelki dolgokkal foglalkozunk, mindannyian ismerünk olyan papokat, prédikátorokat, akik rendszeresen vicces történetekkel, humoros példákkal fűszerezik az igehirdetéseiket, és az efféle könnyedebb hangvétel bizony sokszor emészthetőbbé teszi a halálosan komoly üzenetet is.
 
Humorba csomagolt üzenetek .
Igaz, arra eddig még nem sok példa akadt, hogy hivatásos humorgyáros szórakoztasson istentiszteletre egybegyűlt közönséget. Márpedig ez történt a minap, december 19-én délelőtt a debreceni Széchenyi kerti Református Egyházközség István Király téri templomában, ahol – közvetlenül az istentisztelet után – Orosz György humorista lépett fel. Már ha fellépésnek lehet nevezni azt a rendhagyó templomi környezetben lebonyolított dumaszínházas előadást, amit a szerző nyújtott. „Az ötlet az egyik gyülekezeti presbitertől származik, aki rendszeres hallgatója a debreceni Max Rádiónak, ahol Orosz György humorista az egyik műsorvezető” – magyarázza Jenei Zoltán református lelkipásztor, a debreceni gyülekezet vezetője. A lelkész a mindennapi.hu-nak elmondta, a rádióhallgatásból hamar személyes ismeretség, majd barátság lett, és felmerült, milyen jó lenne, ha a gyülekezet ifjúsága is hallaná Orosz György humorba csomagolt komoly üzeneteit. A vicces műsorvezető ugyanis görög katolikus keresztény, aki hite szerinti értékrendet vall és e szerint is él. Jenei lelkész szerint „humora ízléses, tanító jellegű, néhány története pedig kifejezetten a Tízparancsolat igéit magyarázza, értelmezi, igaz, sajátos megközelítéssel.”
Hol a határ?
Az országos médiát is megjárt templomi stand up a beszámolók szerint a gyülekezet tetszését is elnyerte. A fiataloknak szánt műsort az idősebb korosztály is végighallgatta, és ők sem botránkoztak meg. De nem szentségtörés-e a szórakoztatóipar részeként működő dumaműfajt bevinni a szent helyre? Mi az, amivel viccelni szabad a templomban, és vajon hol a határ? Jenei Zoltán szerint a humor, a derű egyáltalán nem idegen a keresztyén embertől. A református lelkész szerint „a humor sok esetben átsegít olyan nehézségeken, amelyeken a »vakbélgyulladásos komolyság« nem lenne képes átvinni.” Azt a lelkész is elismerte, hogy nem éppen szent dolog másokon élcelődni, „derülni elsősorban önmagunkon szabad”, igaz, legális lehet „szelíd iróniával az élet visszásságaira is felhívni a figyelmet.
A szeretet a mérce
A keresztény stand uposok ars poeticája szerint a humorban is a szeretet kell, hogy a mérce (és a határ) legyen. Elvégre, ahol szeretet van, ott nem szabadulhatnak el az indulatok, nem válhat sértővé, ízléstelenné a poénkodás – fejti ki ebbéli meggyőződését a református lelkész. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a gyülekezet presbitériuma néhány fiatal jelenlétében az előadás előtt letesztelte, végighallgatta a műsort, és csak ezután került sor az „éleslövészetre”.
Templom = közösségi tér
A Széchenyi kerti Református Egyházközség honlapja alapján a gyülekezetnek nem ez az egyetlen rendhagyó kezdeményezése. A templom számos közösségi és kulturális eseménynek ad helyet, a galériában például kortárs képzőművészek mutatkoznak be, de működik itt ifjúsági filmklub, egészségügyi-, életvezetési- és drogprevenciós közösségi fórum is. A klubszobában pingpongozni, csocsózni és biliárdozni is lehet, a cél azonban szent: így próbálják a gyülekezet vezetői megóvni a fiatalokat attól, hogy az utcán csellengjenek. Tulajdonképpen ez volt a céljuk a vasárnapi istentisztelet utáni dumaelőadással is – szerették volna becsalogatni a fiatalokat a templomba. A gyülekezet elképzelése az, hogy az evangélium üzenetét, a szeretetet, a keresztény értékrendet a posztkeresztény és posztmodern korban úgy tolmácsolják, hogy azt a ma embere is könnyen megérthesse. Jenei Zoltán szerint „a humoros előadás nem fog az igehirdetés helyébe lépni, de mint az különféle élethelyzetek megközelítésének, feldolgozásának egyik lehetséges módja, helyet kaphat a keresztyén közösségi programok sorában.” És hogy lesz-e folytatás? Úgy tudjuk, a pozitív fogadtatáson felbuzdulva, a gyülekezet Orosz György humoristával egyetértésben már rendszeres, havi alkalmakat tervez...
(forrás:mindennapi.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu