2023. December 2. Szombat Melinda napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Köszönet Istennek, hogy vagyunk
2023-11-27 20:02:15

A CREDO együttes (a képen) jótékonysági adventi műsora Debrecenben a homokkerti református templomban (Debrecen, Tusnád u. 1.) 2023. december 3-án, vasárnap 16:00-kor.

« Vissza a hírekhez
2023 szeptember

2023-10-21 10:48:32

Még januárban befizettünk egy horvátországi utószezoni nyaralásra Marciékkal. Tavaly annyira jó és kényelmes volt a primosteni apartmanunk, és olyan közel volt hozzá minden (pl. a tengerpart, bolt, városközpont), hogy már akkor eldöntöttük, hogy ajánljuk a gyerekeknek ezt a csodás helyet. Nekik is tetszett, így szeptember 1-től 10-ig üdültünk ott. Fantasztikus jó idő, tiszta és kényelmes szállás, ahol a házigazda kérésünkre vett Sibenikben egy mikrohullámú sütőt is. Mi már csütörtökön elmentünk a Balatonhoz, közben megálltunk Dunaföldvárnál, mert ez már hagyomány.

Az uramnak - de nekem is -, hosszú az út egyvégtében a tengerig, és óriási segítség nekünk, hogy a barátainknál a Balatonnál megalhatunk és reggel frissen indulhatunk tovább. Marciék otthonról kb. nyolc óra körül csaptak a lovak közé. Matyi nagyon jól viselte az utazást. Karlovacko közelében egy pihenő helyen találkoztunk. Szinte egyszerre érkeztünk Primostenbe, ahol bejelentkeztünk az Adriagate irodában, majd beparkoltunk az apartmanhoz.

Természtesen a megérkezés után kimentünk a tengerhez. Marci lepihent, mi négyen pedig lementünk a partra. Lídia és Dezső bementek a vízbe, én meg Matykót elaltattam. Szombaton is a tengerhez mentünk, délelőtt és délután is. Matykó inkább a kövekkel és a kavicsokkal játszott. Dezső birtokba vette az új napozó ágyát, ami egyben egy kis kocsi is és rajta mindent le tudtunk vinni a partra. Mint Marci megállapította, egy komplett nappalival rendelkeztünk minden nap a plázson. A naplemente gyönyörű ebben a kisvárosban, ilyenkor újra rengetegen vannak a parton. Vasárnap reggel a kis sziget dombján lévő templomba mentünk misére. Matyi közben az apja hátán elaludt. Hétfőn Rogoznicába autóztunk el, ahol felkerestük a Sárkány szem tavat. Nevét onnan kapta, hogy bizonyos helyekről nézve egy ébredő sárkány szeméhez hasonlít. A tó 150 méter hosszú és 70 méter széles. Területe 5300 négyzetméter, mélysége 15 méter. És felmentünk a mellette lévő hegyre is, ahonnan szép kilátás nyílt a kedves kis településre.

  

Matyikánk most az édesapja hasán nyugodott. Jól bírta a túrát. Mi kevésbé, de aztán egy fagyi vissza adta az erőnket. Délre haza mentünk, mert meg volt rendelve a grill csirke. A tenger elég viharos volt, nagy hullámok nyaldosták a partot. Kedden Splitbe mentünk Diocletianus palotáját megnézni. Épp akkor értünk oda, amikor a nagy tömeg előtt megjelent a császár. A palota belső udvara tele volt turistával, akik lelkesen fényképezkedtek az ott sétáló katonákkal. Dezső papával Matyink is oda merészkedett hozzájuk.

Szeptember 8-án, Kisasszony napjára elmennek a fecskék mondja a nóta is, és valóban, ahogy Matyival sétáltunk az egyik ház falán gyülekeztek, majd másnap már nem voltak ott.

Szerdától már szélcsendes, kellemes idő volt így minden nap délelőtt és délután a tengerparton töltöttük az időt. Matyika a nyaralás végére már az édesapja karjában benn volt a tengerben, mamával és papával pedig a vízben is játszott. Hazafelé vasárnap újra a Balatonnál pihentünk meg, és csak hétfőn reggel indultunk Budapest érintésével Püspökladányba. Délután gurultunk be a Damjanich utca 10-be és azóta is pihenjük az üdülés fáradalmait. Itthon érett paradicsomok, cukkinik vártak bennünket és a kis őszirózsa is kinyílt, ami szeptember végén szokott virágba borulni.

Mire hazaértünk a pókháló, az ökörnyál szinte az egész udvart betakarta. Míg oda voltunk a hozzánk betelepült kis fekete cicát elütötte egy autó. De a mi három macskánk épségben és jóllakottan várt haza bennünket a szomszédék jóvoltából. Hétvégén szülinapi vendégség volt nálunk. 66. évemet töltöttem be szeptember 15-én. A gyerekeink hívtak, üzentek. Az uram gyönyörű rózsa csokorral köszöntött délelőtt, aztán este jöttek a barátaink. Szilvi – munkahely és borzalmas otthoni felújítás mellett – finom tortát csinált, amiért nem lehetek elég hálás. Összejött a szilveszteri bulis csoport, mert itt voltak Éva barátnőmék is. Géza hozta újra a Hátsó szoba című könyvét, mert a mi dedikált példányunkat valakinek oda adtam, és még nem került vissza hozzánk. Ezek az apró, de nekem nagynak tűnő szeretet megnyilvánulások éltetnek, mert jön az ősz és kicsit depis vagyok ilyenkor. 

     

Szeptember 17-én a bátyámék köszöntöttek. Az uram finom vadast csinált ebédre, én általam köpült vajjal készült pogácsát sütöttem. Rég beszélgettünk igy négyesben. A gyönyörű virág csokor és a búcsú pillanata megörökítve.

   

Elkezdtem az őszi nagytakarítást is. A következő hét azzal kezdődött, hogy kitisztítottuk a medencét. Már kilocsoltuk belőle a sok vizet, viszont ki kellett mosni, szárazra törölni, stb. közben vigyázni, hogy a macskák nehogy belemélyesszék a körmüket, mert akkor vége. Az udvaron egyensúlyoztuk a teraszig, vigyázva, hogy a fa ágak se tegyenek benne kárt. Gondoltam, hogy jövőre a teraszon kellene felfújni és megtölteni vízzel, mert akkor könnyebb lesz majd kitakarítani és eltenni télire. De akkor hova tennénk az asztalt a székeket? No, ezt még majd meghányjuk-vetjük.

    

S ha már a mi házi medencénk bezárt, gyorsan elmentünk kedvenc fürdőnkbe, ahol a nap is megpihen. A kellemes gyógyvízben gyönyörködhettünk az őszi naplementében.

Szeptember 20-án Budapestre mentünk. Hétköznap volt, de a gyerekeinkkel tudtunk találkozni és megültük a születésnapomat együtt. Marci még „hívásban volt” mikor megérkeztünk, Lilla nyelvórát tartott fél ötig. A menyeink finomabbnál finomabb süteményeket készítettek (Lilla a fél városon át cipelte). Megbeszéltük hirtelen a következő hónap találkozási lehetőségeit, mert ugye mindenkinek van egyéb programja is. Kevés volt az időnk az együttlétre, mert ezen az estén a MOMKult-ban egy Cseh Tamásra emlékező előadásra is mentünk az urammal, ahol Szabó Balázs, Vecsei H. Miklós és Rátkóczi Huba zenélt.

    

Szeptember utolsó hetében verőfényes napsütéses idő volt  és Marciék hazajöttek. Matykó már majdnem önállóan jár. Van öt foga és nagyon jól érzi magát nálunk. Megyünk szomszédolni, ahol vannak tyúkok, kakasok. A macskákat is szereti és főleg Csíkos lett nagy barátja. Az udvaron szép, tarka virágok. Sok érdekes látnivaló. Szalonnát is sütöttünk, reméljük, még nem utoljára ebben az évben.

A héten Marci barátai is meglátogattak minket. Mivel Mátyásnak október 3-án lesz az egyéves szülinapja, már most köszöntötték a szomszédok és barátaink, szóval megkezdődött az ünneplés. Ez is egy hétig fog tartani. (Írta: Csontos Gabriella)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Óegiangyalunkmeheszetwww.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu